Duron Vs. Celeron

AtaStrumf

5. dec 2003 ob 15:16:53

Ne boste verjeli, ampak nekdo se je celo spomnil, da morda nismo vsi milijonarji in da nas ne zanimajo samo pentiumi 4 3,2 GHz EE in Athloni 64 FX-51, ter Radeoni 9800XT in GeForci 5950 Ultra. No, glede grafičnih kartic zaenkrat še ni nič bolje, so nam pa vsaj na področju procesorjev postregli z primerjavo procesorjev do $100 oziroma, če pogledamo na naše cenike, je to enako 30 tisočakom. Kdo sedaj tu mastno služi ne vem, a dejstvo je, da pri nas plačujemo okoli 60% več kot v ZDA. Če si torej pogledamo kandidate:

Kot zanimivost sem iz razpoložljivih podatkov naredil linearno funkcijo in dobil koeficient 1,67, kar pomeni, da so cene procesorjev pri nas v povprečju višje za kar 67% . Tako morda najdražji izmed zgornjih kandidatov niti niso več tako zelo cenovno ugodni, a vseeno še vedno predstavljajo spodnjo tretjino procesorske ponudbe.

Poglejmo še malo rezultate. Izkazalo se je to, kar veliko izmed nas že zelo dolgo trobi in sicer, da Celeron z majhnim predpomnilnikom in upočasnjenim FSB-jem tako močno podhranjuje svojo dolgocevno NetBurst arhitekturo, da tudi pri 2,60 GHz ne zmore ujeti niti Durona 1,6 GHz, ki je sedaj za borih 13 tisočakov dobavljiv tudi pri nas oz. je vsaj na naših cenikih.

Če za poenostavitev kvantifikacije rezultatov iz zgornje množice procesorjev vzamemo najboljši Celeron in najboljši Athlon XP, torej Celeron 2,6 GHz za 27 tisočakov in Athlon XP 2600+ za 30 tisočakov, dobimo iz 14-ih testov povprečno 43.9 % prednost Athlona XP 2600+, pri čemer je minimum +26% in maximum +99%. Najmanjšo prednost ima seveda pri kodiranju DivX-ov, največjo pa pri igricah kot so Warcraft 3, Wolfenstein: Enemy Territory, Simcity 4 in tudi 3D Studiu Max, kjer je povsod nad 90%.

Če ste do sedaj dvomili v upravičenost PR oznak na Athlonih XP, upam, da so vam zgornje številke vsaj sedaj odprle oči in da vam je jasno, kdo se tu okorišča. In da ne bo pomote, goljufa zelo uspešno, saj se pri Intelu daleč najbolje prodaja ravno Celeron. Ko sem prejšnji teden malo pomagal v proizvodnji pri eni večjih slovenskih računalniških podjetij, sem v štirih dneh srečal 3 (tri) Athlone XP in da ne bom izdal kake poslovne skrivnosti, recimo da ne najnižja trimestna števila Celeronov, večinoma 2,4 GHz. Koliko ljudi je tu opeharjenih, mi verjetno ni potrebno razlagati.

Še povezava do testa na Anandtechu.