Bo Amerika motila Galilea?

McHusch

1. dec 2003 ob 21:19:37

Trenutno najbolj znan in uporabljan sistem za satelitsko določanje natančnega položaja v vertikalni in horizontalni smeri na Zemlji je ameriški GPS (Global Positioning System), a evropske države intenzivno gradijo konkurenčni projekt Galileo, h kateremu sta pristopili tudi Indija in Kitajska. Glavna prednost Galilea naj bi bila njegova neodvisnost od ameriške vojske, ki si je GPS podredila.

Če se spomnimo, je ameriška vojska do 1. maja 2000 namerno motila GPS signal, tako da ta ni dopuščal natančnejše določitve položaja kot na nekaj sto metrov zaradi t.i. varnostnih razlogov. Po tem datumu so signal sicer sprostili, a ga še vedno motijo na nekaterih strateško pomembnih območjih.

Galileo teh težav naj ne bi imel, saj nanj ameriška vojska ne bi smela imeti vpliva. Kakorkoli že, sodeč po novici, ki so jo objavili na Heise.de, to vendarle ne bo tako. Trenutno sprejeti sklepi namreč kažejo, da bo Galileo uporabljal frekvence, ki bi jih lahko Američani zlahka motili in to celo brez konsenza Evropske skupnosti.

Kaj se bo zgodilo s tem štiri milijarde evrov vrednim projektom, ki bo popolnoma zaživel leta 2008, ne ve trenutno nihče. Pereče probleme glede ameriškega motenja signala pa bodo dorekli na pogajanjih v Washingtonu prihodnji mesec. Izvirna novica v nemščini, prevedena novica in Slashdotov povzetek.