Pamet premaga hitrost - vsaj pri trdih diskih

root987

16. maj 2004 ob 09:48:47

Do pred kratkim so tako proizvajalci kot tudi kupci trdih diskov živeli v prepričanju, da potrebuješ za hitrejše delovanje diska večje hitrosti vrtenja in večji predpomnilnik, a so se motili. Tako je Seagate razvil NCQ tehnologijo s katero trdi diski s 7200 obrati/min delujejo hitreje kot konkurenčni trdi diski z 10000 obrati/min. Kaj torej NCQ počne? V bistvu je koncept relativno preprost: Večina današnjih trdih diskov bere in piše podatke glede na vrstni red zahtevkov, kar pomeni da bralno/pisalne glave "skačejo" in iščejo zahtevan podatek po celem disku.

NCQ pa naredi isto stvar, le da vse skupaj na malenkost pametnejši način: Vsi ukazi in zahtevki so shranjeni v posebni čakalni listi, kjer je lahko shranjenih do 32 zahtevkov/ukazov in če med izvrševanjem enega ukaza bralno/pisalna glava naleti na podatek, ki je zahtevan v enem izmed preostalih 31 zahtevkov/ukazov, bo najprej prebrala ta, pravkar najdeni podatek.

Rezultat? Seagatov trdi disk z NCQ in 7200 obrati/minuto je deloval hitreje kot Western Digital-ov konkurent z 10000 obrati/minuto. Baracuda 7200.7, kot se imenuje model z NCQ tehnologijo, bo potreboval SATA priključek, ki bo NCQ tehnologijo tudi podpiral, obstajala pa bo tudi možnost, da kupite PCI kartico, na katero nato priključite disk.

Seveda pri Seagate pozabljajo omeniti, da SCSI diski s pomočjo SCSI queue to znajo že dolgo...