Potratna proizvodnja računalnikov

BSD-jas

11. mar 2004 ob 11:03:25

Skorajda ne mine dan brez novic o novih tehnološko oh in ah izpopolnjenih računalniških kompnentah, bolj redko pa izvemo, kolikšen davek plača okolje na račun našega "sledenja tehnološkim trendom". Če gre verjeti raziskavi United Nations University, je že izdelava povprečnega osebnega računlnika vse prej kot ekološka, da porabljene električne energije med delovanjem, elektromagnetnega sevanja in problemov z odlaganjem odslužene opreme sploh ne omenjamo.

Raziskovalci so namreč ugotovili, da za izdelavo enega namiznega računalnika z dobrim starim CRT-monitorjem vred porabimo kar 1, 8 tone raznoraznih surovin, skoraj toliko, kot je potrebno za izdelavo srednje velikega avtomobila. Levji delež gre na račun vode, saj se je porabi kar 1500 litrov, pa tudi podatek o 240 kg fosilnih goriv in 22 kg raznoraznih ničkaj nedolžnih kemikalij ni ravno spodbuden.

Isti raziskovalci so že pred tem izračunali, da nas en dvogramski 32 MB modul DRAM-a "stane" kar 32 litrov vode in 1,7 kg kemikalij in fosilnih goriv. Izvirna novica in povezava do strani o knjigi o tej raziskavi.