OpenBSD 3.5

BSD-jas

30. apr 2004 ob 09:27:37

Če vas dejstvo, da kljub pravemu evropejstvu še vedno ne bomo enako enaki nekaterim Evropejcem in da bomo poleg domačih birokratov morali vzdrževati še mogočno armado €vrokratov, ni spodbudilo h kakšnemu proslavljanju, lahko manjši internetni promet izkoristite za dol jemanje 3.5 reinkarnacije OpenBSD, ki glede na prejšnje različice prinaša podporo trem dodatnim računalniškim arhitekturam, odpravo številnih hroščev, izboljšave slovitega Packet Filtra, nekaj novih orodij, npr. CARP, in še marsičesa, kar si lahko preberete na prej omenjeni strani, omenimo le še pomembno izboljšavo za uporabnike s sončne strani Alp: podporo slovenski tipkovnici.

Tisti, ki kombinacijo črk "OpenBSD" vidite prvič in vam angleščina ne gre najbolje, si lahko tule preberete kratek opis "za telebane" v slovenščini.

Stvar bo sicer uradno izšla 1. maja, ponavadi pa je na voljo že kakšen dan prej. Nam geografsko najbližja strežnika za dolvleko sta na Dunaju in v Monakovem (bolj znanem po nemškem imenu München). Če imate to srečo, da se nahajte kjerkoli drugje kot v ZDA ali v Kanadi, se na daleč izogibajte ameriškim strežnikom, da ne boste prišli navzkriž z ameriško zakonodajo glede izvoza šifrirne tehnologije in poleg "pravih" Evropejcev hkrati postali še teroristi. Kjerkoli pa že boste iskali, ISO slik uradnih CD-jev ne boste našli, ker "oče" OpenBSD, Theo de Raadt, želi, da se za razvoj prispeva še kakšen cekin od prodaje uradnih CD-jev, še posebej od takrat, ko je ameriško obrambno ministrstvo zaradi de Raadtovih pacifističnih izjav umaknilo finančno podporo projektu. Če si jih želite kljub vsemu zakonito pripraviti sami, si poglejte napotke tu in tu, če že boste to počeli, pa kupite vsaj kakšno majico ali poster, po novem vam carina menda ne bo več odpirala paketov iz tujine in računala DDV z nekajkrat višjimi stroški obračuna vred.