Operacija Fastlink - na lovu za pirati

root987

24. apr 2004 ob 12:58:52

Nedvomno je na Slo-Techu kar nekaj uporabnikov, ki uporabljajo takšno ali drugčano ilegalno programsko opremo. Pred deset in več leti je bilo takšno početje (kopiranje in presnemavanje, takrat še kaset) družbeno in zakonsko sprejemljivo, vendar pa se je z osamosvojitvijo Slovenije in prihajajočim vstopom v EU, tudi državna politika do avtorske lastnine spremenila. Kljub temu, da v Sloveniji zaenkrat možje v modrem izvajajo precej omejene akcije, pa se med organi pregona vedno bolj širi globalno sodelovanje, pri katerem z eno operacijo poskušajo uničiti velike piratske organizacije.

In ena takšnih operacij, do sedaj največja, je operacija Fastlink, v kateri je ameriški DoJ (Department of Justice) v sodelovanju z desetimi državami iz celega sveta razbil, oziroma vsaj poskusil razbiti, več t.i. "warez" skupin. V operaciji Fastlink so se Belgija, ZDA, Danska, Francija, Nemčija, Madžarska, Izrael, Nizozemska, Singapur, Švedska, Velika Britanija osredotočile predvsem na "višje" skupine, katerim pridejo najnovejši filmi/igre/glasba najprej pod prste in jih nato najprej naložijo na svoje strežnike, nakar jih lahko običajen P2P uporabnik prenese v roku nekaj ur.

Med nekaj skupinami, ki so bile tarča tega "napada", so tudi Fairlight, Kalisto, Echelon, Class, Project X in APC. Kot rezultat operacije Fastlink, so zasegli preko 200 računalnikov, med njimi 30 strežnikov (na enem izmed teh zaseženih strežnikov pa je bilo nameščenih preko 65.000 različnih piratskih vsebin). Vsa programska, filmska in glasbena vsebina, ki so jo med operacijo našli, je vredna preko 50 milijonov dolarjev, med tem ko bi naj bila škoda, ki so jo zaradi tega utrpeli lastniki teh intelektualnih del velika več sto milijonov dolarjev.

Vsekakor je operacija Fastlink bila uspešna in če že celotna P2P mreža in organizacije niso dobile svoje lekcije, je bila vsaj uspešen pokazatelj, kaj je možno storiti, če se različne države povežejo v skupne akcije. In nedvomno bomo v prihodnosti še večkrat poročali o takšnih operacijah.

Na novico nas je prijazno opozoril Tr0n.