Tehnologija osvobaja

Matej Kovačič

15. apr 2004 ob 14:05:45

"Arbeit macht frei" (delo osvobaja) je pisalo na vratih koncentracijskih taborišč v nacistični Nemčiji. Podobnega mnenja pa so nekateri danes, ko je govora o tehnologiji. Tehnologija je nezmotljiva, povečuje varnost in nas dela bolj svobodne. Pa je temu res tako?

Kot kaže ne povsem, kar sta imeli priložnost izkusiti dve protivojni aktivistki in sodelavki časopisa War Times, ki je nasprotoval Bushevi politiki do terorizma, Rebecca Gordon in Janet Adams. Ko sta namreč v začetku leta želeli odpotovati z letalom, je letališko osebje poklicalo policijo, ki ju je aretirala. Gospe v 50-tih letih naj bi namreč bili na ti. "no-fly" seznamu, kjer se nahajajo osebe, ki so osumljene terorizma ali vsaj sodelovanja s teroristi.

Problem je v tem, da sta omenjeni gospe ameriški državljanki, brez kriminalne preteklosti in v zrelih letih. Dodaten problem predstavlja dejstvo, da ameriška vlada ne želi razkriti seznama oseb, ki so na tem seznamu, niti ne želi razkriti po kakšnih kriterijih posameznike uvršča na seznam - torej tudi popravljanje napak ni mogoče. Razen seveda, če ne predpostavljamo, da je tehnologija brez napak.

Naj spomnimo, da ameriška vlada namerava seznam potnikov, ki jih ne bodo spustili na letala še nadgraditi in sicer z barvnimi oznakami za potnike (zelena - oseba ne predstavlja grožnje, rumena - osebo je potrebno dodatno preveriti, rdeča - oseba ne sme na letalo) ter z biometrijo. Ob tem se je potrebno zavedati še dejstva, da ZDA verjetno niso povsem opustile niti projekta LifeLog.

Žal je delo v nacistični Nemčiji osvobodilo 6 milijonov Židov. Koliko jih bo v Bushevi Ameriki osvobodila tehnologija ...?

Klik:
- No-Fly Blacklist Snares Political Activists
- Are You On Uncle Sam's No Fly List?