Prehod Venere 2004

McHusch

5. jun 2004 ob 19:10:09

V torek, 8. junija 2004, nam bo Zemljina sestrica Venera uprizorila fantastično predstavo -- prehod Venere čez Sončevo ploskvico, ki se ponovi le dvakrat v stoletju, zato je vsekakor ne gre zamuditi.

Pojav je podoben Sončevemu mrku, ko so Sonce, Luna in Zemlja poravnani na isti premici, tako da Luna navidezno prekrije Sončevo ploskev. Pri prehodu Venere bo med Zemljo in Soncem namesto Lune Venera. Ker je Venera z Zemlje videti veliko manjša od Sonca (njen premer je 58 ločnih sekund, medtem ko je Sončev 31,5 ločnih minut), Venera Sonca ne bo zakrila; videli bomo lahko le majhno črno packo, ki se počasi premika čez Sončevo ploskvico.

Letošnji dogodek, ki bo v celoti viden Afriki, Aziji in Evropi, deloma pa tudi v Avstraliji (začetek) in obeh Amerikah (konec), se bo začel dvajset minut čez sedmo s prvim stikom, končal pa dvajset minut čez trinajsto uro po slovenskem času, ko bo Venera zapustila Sončevo ploskvico. Naslednji prehod bo leta 2012, ki pa ne bo viden iz Evrope. Na naslednjega vidnega iz naših krajev bo potrebno počakati več kot sto let.

Prehod pa je pomemben še zaradi ene stvari. Ob letošnjem prehodu poteka svetovni projekt Venus Transit 2004, katerega cilj je zbrati čim bolj natančne čase vseh štirih faz prehoda s čim več različnih opazovalnih postaj po svetu, s čimer bodo izračunali astronomsko enoto (srednjo oddaljenost Zemlje od Sonca), katere trenutno sprejeta vrednost je 149.597.870,691 kilometrov.

Prehod Venere je fantastičen pojav, ki se ga vsekakor splača pogledati, a ne za ceno svojih oči. NIKOLI ne glejte v Sonce niti za trenutek s prostim očesom, skozi daljnogled ali teleskop. Za opazovanje uporabljajte testirano folijo mylar ali varilsko steklo z oznako 14 ali višjo. Še najvarnejša pa je metoda projekcijo slike iz teleskopa na list.

Uradna stran in slovenska stran.