FDV in MS Word

N/A

21. jan 2004 ob 14:04:37

Država se trudi uvajati odprtokodne reštve, kaj pa izobraževalne ustanove? Fakulteta za družbene vede zagotovo ni med njimi, saj daje prednost Microsoftu. V 14. členu pravilnika o diplomskem delu namreč piše, da mora študent diplomsko nalogo oddati v datoteki oblikovani z MS Word: "Študent/-ka odda diplomsko delo v štirih izvodih ter v elektronski obliki v referatu za študentske zadeve. V elektronski obliki naj bo shranjeno v eni datoteki, oblikovani z urejevalnikom MS Word 95 ali novejšim MS Word urejevalnikom.".

Očitno fakulteta ni pomislila na tiste študente, ki doma uporabljajo Linux, OpenOffice.org pod Okni ali pa kakšen tretji program za pisanje besedil. Hkrati tudi kot standard vsiljuje točno določen komercialen (in za študentski žep tudi predrag) produkt, čeprav se je za elektronske dokumente že uveljavil format PDF, za katerega so na voljo tudi brezplačne rešitve.

Bo študent samo zato, da bo lahko oddal diplomo v elektronski obliki moral za dobrih sto tisočakov kupiti še MS Office (in morda še Okna)? Ali pa bo celo kršil zakon in si Word spiratiziral?