Prišel je Radeon 9800 Pro (R350)

AtaStrumf

6. mar 2003 ob 18:23:50

No, pa smo le dočakali dan izida težko pričakovanega naslednika fenomenalne grafične kartice Radeon 9700 Pro, neizvirno (kar sploh ni slabo) poimenovanega Radeon 9800 Pro. Kot že čivkajo ptički na veji, je ta najnovejša grafična pridobitev zgrajena na čipu z kodnim imenom R350. Da vas ne bom dolgočasil s stvarmi, ki jih vsi že vemo, si za začetek oglejmo najpomembnejše novosti in razblinimo kar nekaj govoric, ki so v zadnjih tednih pricurljale iz medmrežja. To so:

In to je to! Nobenih dodatnih cevovodov, DDR II, 0.13 mikronske tehnologije in podobnih izboljšav, kot so nam obljubljale govorice. Ste razočarani? Jaz sem bil tudi, dokler si nisem ogledal testov. Ker vem, da je med vami nemalo lenob, ki se vam ne ljubi brati dolgih testov in pregledovati na desetine grafov, sem se potrudil in iz Anadtehovega testa izluščil najpomembnejše številke, da boste dobili občutek za hitrost novega kralja grafičnih kartic.

Najprej komentar o izboljšavah. Kot lahko vidite,nam nova kartica prinaša 17% višjo frekvenco jedra in 10% hitrejši spomin, kar samo po sebi ni veliko in mnogi svoje R9700 Pro kartice že od samega izida navijajo do še višji frekvenc. To je torej dolgčas. Kaj nam še ostane? Ostanejo nam optimizacije v arhitekturi Z Cachea, ki skrbi, da se objekti, ki so v vidnem polju, a so zakriti z drugimi objekti, ne renderirajo, ker jih vi itak nikoli ne boste videli. To lahko veliko doprinese k učinkovitosti porabe sredstev in se lahko močno pozna pri končni hitrosti, odvisno seveda od stopnje prekrivanja objektov. Druga novost pa je boljša kompresija podatkov o barvah in Z ordinati (globina), kar nam pravtako poveča učinkovitost.

Zaključek: dobili smo malce hitrejšo in učinkovitejšo izvedenko Radeona 9700 Pro, vprašanje pa je, kako pa se te izboljšave poznajo v praksi? V tej temi na našem forumu si lahko preberete še ostanek mojega razmišljanja ter interpretacije rezultatov. Teste so opravili še na sledečih straneh (hvala, morphling1): Veselo branje [:D].