Držite se, prihaja SSSCA

minmax

3. okt 2001 ob 23:28:20

Ste že slišali za SSSCA? V bistvu nočete.
Nekateri v ZDA so v zadnjih tednih malce znoreli (še bolj kot ponavadi :). Med drugim tudi kongresniki, ki pa lahko poleg vojne zakuajo še precej drugih stvari. Tudi Security Systems Standards and Certification Act, na kratko SSSCA.
Za kaj sploh gre? Pametni ameriški kongresniki so se spomnili, da bi radi v _vse_ računalnike namestili tako imenovan policeware. To je software, ki bi nadzoroval uporabo različnih avtorskih del (pa mogoče še česa). Nadzornike naj bi izdelala vlada skupaj s podjetji, vgrajeni pa bi morali biti v vseh multimedijskih napravah. Uporaba računalnika brez tega programja bi veljala za 'zvezni zločin' (federal felony). Če bo zakon sprejet, bo uporaba Linuxa postala ilegalna, zmanjšale pa se bodo tudi druge pravice. Glede na možne tehnologije v spywareu je vse skupaj strešljivo.
Ljudje se seveda upirajo kolikor je pač mogoče: zbirajo podpise in odkrivajo kdo v bistvu stoji za vsem skupaj. Ugotovili so, da je senator, ki je zakon predlagal praktično na plačilni listi Disneya in lobistov RIAA, zato se organizira tudi bojkot Disneya.
Danes v Ameriki, jutri pri nas. Stay tunned.