Brookdale ni v redu

Pretorijanec

3. jul 2001 ob 09:21:03

Fantje pri x-bit labs so se tu poglobili v prihajajoče Intelovo Brookdale čipovje. Kot veste, bo Brookdale čipovje omogočalo uporabo DDR SDRAM-a in SDRAM-a, namesto (pre)dragega RDRAM-a. Zdaj, še pred izidom, prihaja do problemov. Intel namreč ne sme izdati DDR verzije čipovja, ker ima neko posebno pogodbo z Rambus-om. Kako se bo to izšlo, ne vem.
Fantje so na testu odkrili, da P4 in SDRAM nikakor ne gresta skupaj. Razlika v testih je več kot očitna! Medtem ko P4 in DDR pomnilnik delujeta kar zadovoljivo. Seveda ne tako dobro kot bi z RDRAM-om, ampak razlika je precej majhna (74 3DMark2001-ov naprimer).
Če vprašate mene, je z Brookdale-om konec, še preden je izšel. Zakaj? Ker se je na vse te "kolobocije" odzvala VIAs svojim P4X266 čipovjem. VIA nima nobene pogodbe z Rambus-om, ki bi ji preprečevala izdajo DDR čipovja za P4. Torej bo točno to storila; izdala čipovje za DDR pomnilnik s P4 procesorjem. Najlepše pa je to, da še pred jesenjo. Seveda bo Intel bentil, da ne sme, ker nima licence, ampak VIE to verjetno ne bo ustavilo, ker ima asa v rokavu (podjetje, ki ga je prevzela ima pogodbo o sodelovanju z Intelom). No ja, bomo videli...