Defektni Radeoni v prodaji

McHusch

13. jan 2003 ob 14:27:35

Poročali smo že, da naj bi bilo možno Radeona 9500 spremeniti v 9700 verzijo. Zadeva je seveda super dobra, a danes so se pojavili na spletu namigi, da vseh kartic ne moremo tako modificirati. A?

Po poročanju X-Bit Labs namreč okrog 30 odstotkov kartic takšnega posega ne preživi; začnejo delovati nestabilno ali pa se pojavijo artefakti. Na žalost jim še ni uspelo ugotoviti, kako te - do modificiranja neprijazne kartice - ločiti. Zatrdili so le, da to ni odvisno od različice BIOS-a in deklariranih frekvenc delovanja. Zakaj je to tako?

Pojavljata se dve razlagi. Po prvi naj bi sámo modificiranje tako poškodovalo kartico, da le-ta ni več zmožna brezhibno delovati. Druga, po mnenju X-Bit Labs verjetnejša teorija, pa pravi, da so nekateri Radeoni 9500 pravzaprav defektni Radeoni 9700. V tovarnah namreč vse Radeone 9700 testirajo in rahlo defektne izločijo, razen če se napaka ne skriva v štirih cevovodih. Ti potem enostavno postanejo Radeoni 9500.

No vsekakor ni vse tako črno, saj je "defektnih" čipov malo. Tisti pa, ki so že neustrezni, imajo navadno hujše napake, kot le nedelovanje štirih cevovodov, tako da je možnost, da naletite na pohabljenega Radeona 9700 preoblečenega v Radeona 9500, majhna. A če imate smolo ...