Nekaj za razmislit

AtaStrumf

20. apr 2002 ob 11:54:49

Že kar nekaj časa se veliko govori o AMD-jevih prihajajočih Hammer procesorjih, ki naj bi končno brezkompromisno pometli z Intelom. Saj veste kaj mislim. 32/64 bitni hibridni procesor, grajen v 0.13 mikronski tehnologiji, SOI, vgrajen spominski kontrolnik,... No, do tu vse lepo in prav, zdaj pa pride tisti del, ki je potreben razmisleka.

Kaj pa če ljudje, ki niso prav veliko računalniško razgledani, ne bojo razumeli, da gre za boljši procesor. Pomislite malo. Prileti en laik v trgovino in hoče en "full dober" računalnik.

Kaj ima na izbiro? Ker so Mac-i tako ali tako brezveze (brez zamere), se morajo kot prvo odločiti med AMD-jem in Intel-om. Intel ima že takoj na začetku ogromno prednost, ker ga vsi poznajo kot zanesljivega, stabilnega,... še iz časov prvih Pentiumov, da ne govorim o 3/486-tkah. Komercialist mu ponudi najnovejši Pentium IV 3 GHz na nekem "super duper" RD RAM-u s 533 MHz FSB-jem ter RAM-om in še cel kup stvari, ki sploh ne ve kaj so, ampak se slišijo blazno dobro in strokovno. Na drugi strani pa ima možnost nek čist nov (beri eksperimentalen) AMD ("a una jajca, k so ful slabša od Intela, pa ful neki nestabilna, pa se grejejo k hudič, ...?") procesor, ki ma neko novo 64 bit-no arhitekuro ("U šit moja polkna najbrž ne bodo delala, če pa že, se bodo pa sigurno še bolj sesuvala!") pri dveh GHz ("Kva, cel GHz manj? Pa to je 33 odstotkov!") Clawhammer ("Prvič slišim!").

Potem mu komercialist razloži še, da ima "samo" 266 MHz FSB in nek čuden (po možnosti dražji) DDR RAM, ki tudi dela na 266 MHz ("Beda, Intel ma pa 533!"). Kaj mislite, kaj bo vzel? Če vprašate mene, Intela. Na to isto struno igra Intel že najmanj 2 leti, čeprav mu je sedaj celo uspelo prehiteti AMD z najnovejšimi P4-kami, tudi v performansih in ne samo v gigahertzih (ampak le do prihoda Hammerjev se razume). In do sedaj mu to odlično uspeva, saj je AMD-ju uspelo pridobiti le cirka 20%-ni tržni delež (to je ta razgledan folk). Dodatni trn v AMD-jevi peti zna biti tisto, kar je njegova največja prednost. S tem mislim seveda na 64-bitno procesiranje. Približne ocene pravijo da samo prehod iz 32 bit na 64 bit pomeni 10-20% izboljšanje, kar sploh ni slabo.

Vprašanje pa je, če bodo ljudje zato sedaj pripravljen kupiti nove programe. Če si velika firma s celo množico računalnikov, se znajo stroški za nov mehki del računalnikov, povzpeti do hudo visokih številk. Tako se zna zgoditi, da bo AMD-jev Hammer ostal tam kjer je zdaj Athlon XP, MP. Na ubogih 20-ih odstotkih. Če pa se že zgodi, da AMD-ju uspe prepričati ljudi, da je 64 bit-na pot boljša, pa ima Intel v rezervi Yamhill, ki je v bistvu P IV z vgrajeno podporo za 32/64 Bit, ki pa bo aktivirana le če bo treba. Zvit je tale Intel. Na to razmišljanje me je napeljal Ed iz Overclockers.com v tem članku.