Bill Joy zapušča SUN

kopernik

9. sep 2003 ob 23:25:38

Bill Joy in Scott McNealy sta leta 1982 ustanovila podjetje SUN (originalno kratica za Stanford University Network). Več kot dve desetletji je sodeloval pri vseh znanih SUN-ovih projektih - SPARC, Solaris, Java, v zadnjem času pa Jini in JXTA. Znan je tudi po svoji vlogi v pionirskih časih open-sourca. Škoda, ker ni uspel (hotel?) prepričati svojih kolegov v podjetju, da je tudi SUN-ov paradni konj Java zrel za open-source in s tem omogočiti njen nesluten razvoj.
V zadnjem času je povzročil nekaj razburjenja s svojim člankom, v katerem razlaga svoj pogled na razvoj človeštva. Vsekakor zanimivo branje!

Njegov odhod nekateri povezujejo z vse večjimi težavami samega podjetja SUN. No, večina analitikov je prepričana, da s to potezo ne bo ogrozil samega podjetja, saj je najpomebnejša osebnost SUN-a vendarle Scott McNealy. Sam svoj odhod pojasnjuje z željo po novih izzivih in drugačnem okolju. Po mojem skromnem mnenju taki izjavi ne gre verjeti, temveč bolj dejstvu, da je McNealy trmast človek z IMHO napačno vizijo razvoja nekaterih SUN-ovih projektov. Pred dobrim letom je SUN zapustil še en pomemben član SUN-ove ekipe - Ed Zander.
Ali morda Joy-eva odločitev pomeni nadaljno potapljanje SUN-ove ladje ali bo vendarle vodstvo(McNEaly) vsaj deloma spremenilo strategijo razvoja podjetja? Klik!