Prvi uporabni optični procesorji?

Brane2

30. okt 2003 ob 08:30:31

Podjetje Lenslet bo čez nekaj tednov na sejmu MILCOM v Bostonu (očitno gre za sejem vojaške tehnologije) predstavilo svoj prvi optični DSP Enlight256 z deklarirano hitrostjo 8 TeraFlops-ov, kar znese približno 1000 krat več od trenutno najbolj "mišičastih" DSP procesorjev.

Podrobnosti o notranjem ustroju in s tem tudi fleksibilnosti procesorja nisem zasledil, piše pa sicer nekaj o tem, da je vdelana v optiki MAC enota s fiksno vejico, ki zmore 8 bilijonov operacij na sekundo, ob njej pa vektorska enota z 128 milijardami operacij na sekundo. Vse skupaj krmili klasičen Texas Instruments-ov DSP serije TMS320C64xx, čeprav naj bi bil Enlight sposoben tudi samostojnega dela.

Zanimivo pa je videti elektrooptični vmesnik Ablaze, ki na Demo tiskanini služi kot vmesnik med fotoniko v DSP-ju in elektroniko na tiskanini, kjer tudi sicer "straši" kopica Xilinxovih FPGA-jev.

Ablaze je fizično kos polprevodnika na folijskem kablu, gre pa za svetlobni modulator s prostorsko modulacijo. Če sem prav razumel, je to v bistvu kup logike z 256-timi pari LED + fotodioda, preko katerih se prenašajo podatki iz enega sveta v drugi... ENLIGHT256