Še dobro, da Bush ne bere e-pošte ...

Matej Kovačič

17. nov 2003 ob 15:12:18

Vas je kdaj prijelo, da bi kakšnemu politiku napisali jezno e-pismo? Kar, a naj vas nikar ne zanese. Kot poroča Mladina, so namreč danes na okrožnem sodišču v Murski Soboti 32-letnega T. S. obsodili zaradi ogrožanja varnosti ameriškega predsednika Georga Busha.

T. S. je namreč 20. maja 2001 (pred obiskom Bush-Putin) Georgu Bushu poslal e-sporočilo z vsebino 'Predsednik, rešite Zemljo, vi riti, ubili vas bomo v Ljubljani. Dobrodošli.' Od Bele hiše je nato najprej dobil avtomatsko zahvalno sporočilo, čez nekaj dni pa še obisk policije na domu, saj je sporočilo poslal iz domačega računalnika in ga torej ni bilo težko izslediti.

Kljub temu, da se je obtoženi po lastnih besedah rahlo opit le šalil, da obstaja razlika med grožnjo in ogrožanjem, da grožnja ni bila resna ter da Busheva varnost ni bila ogrožena, saj za grožnjo sploh ni vedel -- je bil obsojen na pogojno kazen štirih mesecev zapora s preskusno dobo dveh let.

So pa kot olajševalno okoliščino na sodišču izpostavili dejstvo, da so ameriški varnostni organi sporočilo prestregli in ga Bush ni dobil, zato je dejanje ostalo pri poskusu. Še dobro torej, da Bush sam ne bere vseh e-mailov ...