Zgodba Jerovšek Computers: druga plat medalje

Cokolesnik

3. jun 2003 ob 21:12:09

V intervjuju Financ z Matjažem Jerovškom - lastnikom podjetja Jerovšek Computers, ki je sicer v stečaju, smo izvedeli še njegovo zgodbo o stečaju enega od največjih slovenskih računalniških podjetij v preteklosti. Stečajni upravitelj in upniški odbor "zlivajo gnojnico" po Jerovšku, saj jim pred uvedbo stečajnega postopka ni uspelo "natakniti vrv okoli vratu", kot početju dotičnih pravi Jerovšek.

Odgovor na njihov poskus z zanko pojasnjuje kot zavrnitev podpisa osebnih menic, s katerimi bi mu "zaplenili vse trenutno in prihodnje premoženje". Na intervju s Financami bi tako prišel le "v gatah". Strinja pa se, da je uprava podjetja slabo poslovala, on pa nastopal kot slab nadzornik. Vendar uprave ni predstavljal le Jerovšek sam. Danes je obravnan kot "dežurni krivec", kriv za vse, "vse zajebal, vse nategnil", še sočno pridodaja.

Ovadbo zoper njega zavrača in jo razume kot ovadbo zaradi razlike med "bilančno vsoto zalog in vrednostjo, po kateri je on (stečajni upravitelj) zaloge prodal". Zaloge naj bi prodajali kot "staro železo" in zanje iztržili mnogo premalo. Tako argumentira Jerovšek.

Hkrati priznava, da jih je gradnja nove poslovne stavbe ob neprimernem času kot "neracionalna", dejansko "pokopala". Takrat naj bi jih "upniki naskočili", potem ko so ugotovili, da nimajo zavarovanih terjatev. Pri pridobivanju poslov z državno upravo Jerovšek ni koval načrtov, bojda zaradi koruptivnosti, temveč se usmerjal na majhna in srednja podjetja, kjer po njegovem mnenju obstaja konkurenčnost na trgu.

Matjaža Jerovška naj bi marsikaj izučilo. Tudi to, da z bankami, s katerimi je imel opravka, ne "bo posloval do njihove privatizacije". Danes Matjaž Jerovšek vodi podjetje Moja Kariera in napoveduje uspešnejše poslovanje kot v preteklosti. Zakaj ne novo računalniško podjetje, temveč kadrovsko svetovanje? Morda zato, ker današnji kruh informacijskih podjetij označuje kot "trd" in z recesijo prežet. Celoten intervju.