ATi v Half-Life 2 pomete z nVidio

AtaStrumf

12. sep 2003 ob 22:12:18

Zadnjih nekaj dni so krožile govorice, da niti najboljša nVidiina grafična kartica, torej GeForce FX 5900 Ultra, ne more zadovoljivo hitro poganjati Half-Life-a 2, danes pa je po izteku NDA-ja vse skupaj postalo uradno.

Kot že dolgo časa opozarja naš forumaš Senitel, ga je nVidia pri izdelavi NV3x arhitekture nekje zelo močno polomila. Že kontraverzni 3D Mark 2003 je pokazal, da FX-i niso sposobni zadovoljivo poganjati senčilnikov pik (Pixel Shaders) po DX9 standardu PS2.0. Takrat se je nVidia branila, da Futuremark-ovci ne znajo spisati realnega grafičnega pogona, ki bi ga lahko uporabljala kaka igra in s tem nekako uspela spodbijati rezultate.

Začasno ji je tako uspelo prepričati kupce, ki so zavoljo DX9 podpore kupovali GF FX 5200/Ultra in GF FX 5600/Ultra namesto ustreznih Radeonov ali GF4 Ti 4200. Tega bo sedaj verjetno konec, saj je testni program, ki uporablja grafični pogon najbolj pričakovane in skoraj končane igre Half-Life 2, pokazal iste, če ne še hujše rezultate.

Danes so vse največje spletne strani objavile rezultate Half Life 2 testa, ki meče na NV3x arhitekturo zares slabo luč. Če se želite tudi sami prepričati v njihovo resničnost, boste imeli od 30. septembra naprej navoljo test za dolpoteg, do takrat pa si preberite opis na Anandtech-u, kjer je stvar še najbolj razumljivo razložena.

Če povzamem besede Valve-ovega prvega moža Gabea Newella: kljub posebni NV3x poti je ATI z Radeonom 9800 Pro v Half-Life 2 še vedno v veliki prednosti, saj zmore pri resoluciji 1024x768 okoli 60 slik na sekundo. 5900 Ultra je kljub tej posebni poti še vedno občutno počasnejša, brez nje pa je v DX9 naravnost katastrofalna.

Če želite številke, potem občutno pomeni 30% počasneje, katastrofalno pa 70% počasneje. Mislim, da Newell ni pretiraval pri izbiri besed. In razlog? Kot kaže je kriva premala računska moč NV3x arhitekture, saj pri prilagodljivih progamih kot so DX9 senčilniki ni več pomemba samo pasovna širina, frekvenca in število renderirnih cevi ter teksturnih enot, ampak nekaj podobnega kot je IPS (ukazi na sekundo) pri procesorjih. Kot kaže je NV3x po tem malo podoben Pentiumu 4, R3xx pa Athlonu.

Najbolje pri vsem tem pa so jo odnesli lastniki Radeona 9600 Pro, ki za svojo ceno ponuja daleč največ, saj se zelo približa Radeonu 9700 Pro in ga v enem testu pri višji resoluciji za malenkost celo prehiti. To nam pove, da lepa grafika ne bo več odvisna izključno od prepustnostno zahtevnih tehnik protiupogibanja (AA) in anizotropnega filtriranja (AF), za kar so dovolj močne le najdražje kartice.

Ah ja, kot kaže, končno vstopamo v čas, ko se bodo morale obljube tudi držati in ne samo dajati. DX 9 na najcenejši kartici že, ampak samo kot diapozitivi.

Half-Life 2 je samo začetek, saj prihaja še kar nekaj razburljivih DX9 naslovov (S.T.A.L.K.E.R., na primer), ki bodo agonijo FX-ov, vsaj do prihoda NV40, samo še povečali. Po drugi strani si nVidiini navdušenci na Doom-om 3 ne rabite puliti las, saj je Doom 3 le DX8 naslov in še pisan je v OpenGL-u.

Da ne pozabim, izid Half-Life-a 2 je seveda prestavljen iz septembra na sredino novembra. Morda je krivo tudi pisanje posebne NV3x poti, ki je zahtevalo 5x več dela kot normalna DX9 pot. No ja, vsaj nad grafiko se bomo lahko slinili že septembra. Žal nekateri bolj kot drugi.

Morda pa se nVidia še lahko reši z Detonatorji 50 [:\\].