Duron, ki se spominja svojih korenin

OwcA

9. sep 2003 ob 16:07:23

Overclockers.ru, ljudje ki so nam prvi pokazali kako navijati Durone in spremeniti Radeona 9500 v 9700, znova orjejo ledino. Tokrat so svojo pozornost vnovič namenili Duronom. Ako morda ne veste, je edino kar te ločuje od njihovih "čistokrvnih" bratcev odsotnost 192 KB drugonivojskega predpomnilnika.

V nekaterih primerih pa je razlika precej bolj banalna in se jo da strniti v pojem "nepovezan L2 mostiček". Kako je to mogoče, porečete. Iz preprostega razloga. AMDju se bolj splača, da izdeluje vsa jedra po istem proizvodnem procesu in jih nato, glede na povpraševanje, pohablja. Ni pa temu vedno tako. Nekateri Duroni so očitno zbirk, ki mu ves predpomnilnik ne deluje pravilno in so bili zato degradirani. To potrjuje tudi neuspeli primerek, ki jim ga po modifikaciji na Overclockers.ru nikakor ni uspelo pripraviti do sodelovanja vse dokler niso v BIOSu izklopili drugonivojskega predpomnilnika.

A to je le začetek. Kmalu bodo v naše loge prišli Thortoni ("Duronasti" Bartoni), nam ta modifikacija vliva upanje, da bo mogoče tudi pri teh vklopiti še preostalih 256 KB drugonivojskega predpomnilnika in se tako še ceneje kot sicer dokopati do novega Bartona.