Naredite vodno hlajenje z glavo.

TribesMan

11. dec 2003 ob 11:55:41

V času vse hitrejših in bolj električno požrešnih procesorjev in 3D kartic, se vse več ljudi odloča za vodna hlajenja. Ta so v primerjavi z zračnimi veliko bolj učinkovita in ponavadi tudi veliko tišja. Vendar ni vse tako lepo kot se sliši.

Vodno hlajeni sistemi imajo predvsem eno veliko pomanjklivost - veliko možnost okvare. V primerjavi z zračnim hlajenjem, je vodno hlajeni sistem veliko bolj obsežen in tudi bolj kompliciran, kar pa je samo še dodatna možnost da gre kaj narobe. Najbolj pogoste okvare vodnega hlajenja so nedelujoče črpalke, puščanje vode, nedelovanje ventilatorjev na radiatorju, zamašitev cevi ali bloka z raznimi tujki, nabiranje prahu na radiatorju, in še bi lahko naštevali. Vse te okvare pa lahko nakopljejo veliko nevšečnosti, od uničene strojne opreme pa do, bognedaj, požara v hiši. Še posebni problem predstavljajo računalniki, ki delujejo non-stop in uporabnika ni vedno zraven.

Univerzalne zaščite ni in je nabrž tudi nikoli ne bo, lahko pa preprečimo marsikatero od zgoraj naštetih okvar z dobro zasnovano zaščito vodnega hlajenja.

Vsem, ki šele delate nove sisteme, pa tudi tistim, ki bi radi izboljšali varnost svojega vodnega hlajenja bo prišel prav članek, ki so ga spisali na Overclockers.com. V njem so opisane tako najenostavnejše zaščite z pomočjo programske opreme, kot tudi bolj zapletene, kjer se uporabljajo razni senzorji pretoka, tlaka, temperature ... Vse za to, da boste lažje spali.