Italijani prižgali zeleno luč za modifikacijske čipe

Tomi

25. jan 2004 ob 12:54:29

Danes vam bomo na Slo-techu, če bo šlo tako naprej, očitno postregli s samimi dobrimi novicami, ki se nanašajo na odnose Veliko Podjetje VS mali uporabnik. Tako je Gandalfar že poročal o legalnosti DeCSS-ja, sam pa sem zasledil, da so po sklepu sodišča v Italiji dovoljeni modifikacijski čipi za konzole.

Tako Register poroča, da je eno od italijanskih sodišč določilo, da je produkt, ki je že v lasti končnega uporabnika izven pravnega dosega proizvajalca, ki tako ne more več odločati, kaj se s produktom sme oziroma česa se ne sme delati. Odločitev je prišla kot posledica zaplembe modificiranega Playstationa 2, ki jo je sodišče presodilo kot nezakonito. Kot primer so navedli, da je odločitev Sony-ja, da je njihove konzole ne sme modificirati približno takšna, kot če bi se recimo Fiat odločil, da si lahko njihova vozila lastijo samo prebivalci Apeninskega polotoka, pa še ti ne bi smeli zamenjati prevlek sedežev.

Odločitev bo, kot kaže, imela velik vpliv na področju zaščite, saj je podoben primer tudi regijska zaščita DVD-jev, pa še kaj bi se našlo. Klik.

Še je upanje na tem svetu.