Zamenjava v vrhu Telekoma

Primoz

18. feb 2004 ob 20:42:20

Na današnji seji je nadzorni svet Telekoma Slovenije razrešil Petra Graška z mesta predsednika uprave Telekoma. Kmalu zatem je z mesta direktorja SiOL-a odstopil tudi Miran Kramberger. Za vršilca dolžnosti direktorja SiOL-a je bil imenovan Matevž Turk, vodja tehničnega področja (SiOL), Telekom pa bo do imenovanja nove uprave vodila Darinka Virant, dosedanja podpredsednica uprave Telekoma.

Razlog za razrešitev je po vsej verjetnosti nestrinjanje dosedanjega predsednika uprave Petra Graška in ministra za informacijsko družbo glede pripojitve SiOL-a Telekomu, kar bi naredilo razmere na slovenskem trgu internetnih storitev še bolj nepregledne, kot so sedaj, ko je SiOL samostojno podjetje z lastno bilanco.

Po besedah ministra za informacijsko družbo Pavla Gantarja pa je edini evidentirani kandidat za novega predsednika uprave Telekoma Libor Vončina, ki naj bi bil na mesto prvega moža Telekoma imenovan 1. marca. Libor Vončina je v decemberski zamenjavi na vrhu Telekoma na položaju člana uprave zamenjal odstavljena Antona Majzla in Mirana Krambergerja. Eno mesto pa je ostalo izpraznjeno.

Libor Vončina je bil do nedavnega zaposlen v podjetju Avaya, ki med drugim prodaja tudi opremo za IP telefonijo, ki naj bi jo v kratkem pričel ponujati Telekom (ali SiOL). Nedavno je glasoval proti pridružitvi SiOLa Telekomu.

Namesto, da bi se razmišljalo o tem, da bi Telekom od SiOL-a le prevzel obstoječo opremo za IP telefonijo, se kot alternativa vzpostavljanju nepreglednega monopola (Telekom + SiOL) kaže le možnost, da bi Telekom na novo kupoval svojo opremo za IP telefonijo, kar bo Telekomu prineslo dodatne stroške, nekomu pa dodaten zaslužek.