Centrino na osebnih računalnikih?

AtaStrumf

17. feb 2004 ob 12:49:53

Če je res, kar piše The inquirer, se je Intel odločil, da bo začel s prodajo Centrino izdelkov tudi za osebne računalnike. Če pomislimo, je to zelo logično, saj ima njihova trenutna ponudba eno veliko pomanjkljivost ali morda bolje rečeno presežnost, na katero pa je Centrino skoraj imun. Govorim seveda o ogromni porabi električnega toka in zaskrbljivo visokih temperaturah, ki jih doseže njihov trenutni paradni konj Pentium 4 3,4 GHz E Prescott.

Kot veste, je Centrino tržno ime za kombinacijo procesorja Pentium M in posebnega, prav za ta sistem razvitega veznega čipovja, ki se od drugih loči predvsem po nekaterih dodatnih funkcijah, npr. majhno porabo energije in podporo za brezžična omrežja. Pentium M je bil osnovan na Pentium III arhitekturi, zato ima kljub relativno majhni delovni frekvenci, še vedno precej impresivno računsko moč. Ker pa gre za mobilni sistem, ki je odvisen od akumulatorske baterije, je bil seveda načrtovan tako, da porabi kar najmanj električne energije in da se kar najmanj greje. Medtem ko VIA veselo prodaja svoje Epia računalnike, je to točno to, kar Intelu trenutno zelo manjka na tržišču osebnih računalnikov.

The Inquirer proti koncu novice še namigne, da bomo verjetno že leta 2005 videli prve večjedrne procesorje. To se zdi ob trenutnih tehnoloških problemih z vedno manjšo proizvodno tehnologijo, vedno bolj smiselno, morda celo nujno.

Tržišče malih, tihih in ravno prav hitrih osebnih računalnikov očitno postaja vedno bolj zanimivo, skrbi me le, kaj to pomeni za računalniške navdušence. Če se bo trend preobrnil v smeri takih mini PC-jev, bodo hitrejši sistemi, ki jih imamo mi radi, zaradi zelo zmanjšane prodaje, verjetno pristali v precej višjem cenovnem razredu. Čisto možno je, da boste morali čez nekaj let kupovati strežniško opremo (Pentium 4 EE je en tak primer) ali pa predelovati XBOX 3, če boste želeli vrhunski računalniški sistem. Držimo pesti, da se to ne bo zgodilo!