Corel spet pripravlja WordPerfect za Linux

mathjazz

2. apr 2004 ob 20:46:07

Kanadski Corel, znan predvsem po legendarnem orodju za delo z vektorsko grafiko, je pred par leti slovel kot najprivlačnejši distributer Linuxa za domače uporabnike. S tehnologijo WINE so tedanjo pisarniško zbirko WordPerfect 9 in pozneje 2000 pripravili do delovanja v Linuxu, po velikih finančnih težavah in predvsem po vrtoglavi injekciji s strani Microsofta pa jim je zgodba o Linuxu postala nezanimiva.

Sledila je prodaja podjetja neki firmi iz San Francisca, potem pa distribucije Linuxa podjetju Xandros, ki trenutno izdeluje eno izmed najbolj čislanih in uporabniku prijaznih različic Linuxa. Zgodba okoli pisarniške zbirke za Linux je povsem zamrla.

A očitno le začasno, kajti Corel pripravlja preskusni projekt, v katerem bo od 15. aprila naprej začel ponujati novo različico zbirke WordPerfect 12 za Linux, in to brez pomoči zunanjih knjižnic ali emulatorjev, torej v popolnoma domači izvedenki za Linux. Skušali bodo ugotoviti, ali se lahko z izdelkom kosajo predvsem s StarOfficom in OpenOffice.org, in če bo rezultat pozitiven, se lahko nadejamo dobre tekme za prevlado med pisarniškimi zbirkami za Linux. Zaenkrat ni znano ne kateri slog gradnikov bodo uporabili (verjetno gtk+ ali Qt), niti kakšna bo cena izdelka. Klik!