Kingston DDR2 moduli na ogled

AtaStrumf

17. mar 2004 ob 21:39:00

Z jutrišnjim začetkom CeBIT-a si bo zainteresirana javnost lahko prvič ogledala marsikatere prihajajoče tehnologije, kamor med drugim spada tudi DDR2 pomnilnik. Da čakanje na prve jutranje novice ne bo prehudo, so nam na hothardware že na predvečer otvoritve priskrbeli prve slike Kingstonovega DDR2 pomnilnika. Čokoladka, ki tiktaka pri 533 MHz, naj bi za delovanje potrebovala vsega 1,8 V in tako porabila do 50% manj energije od običajnega DDR.

Kakšne bistvene razlike na prvi pogled sicer ni videti, vseeno pa ne moremo spregledati novega pakiranja Fine-pitch BGA (FBGA), ki je zelo podoben BGA pakiranju, ki smo ga lahko do sedaj videli že pri določenih KingMax-ovih DDR pomnilnikih in seveda vseh novejših grafičnih karticah. Prednosti (F)BGA pakiranja so predvsem v boljših električnih (krajše povezave do čipov) in toplotnih lastnostih, vendar pa do danes ni bilo širše uporabljeno v sistemskem pomnilniku zaradi slabega izkoristka pri izdelavi in velike variabilnosti med posameznimi čipi. Kot kaže so pri DDR2 te pomanjklivosti odpravili.

Edina slabost novega pomnilnika so na žalost povečane CAS zakasnitve, ki jih terjajo višje delovne frekvence in bodo tako za DDR2 zavzemale vrednosti CAS 3, 4 in 5. Kot smo lahko videli že pri DDR, bo tudi DDR2 sčasoma pridobival na delovni frekvenci, za katero lahko že danes trdimo, da bo dosegla vsaj 667 MHz, kar bi moralo zadovoljivo zakriti te nekoliko višje zakasnitve.

Naj bo to dovolj za danes, jutri pa se lahko nadejamo polnega koša novosti, od DDR2 pa do procesorjev za socket T (LGA775) in socket 939 (PGA939), i915 veznega čipovja, BTX matičnih plošč ter seveda vsaj kanadske spomladanske kolekcije PCI-Express grafičnih kartic.


A je morda kdo rekel, da bo leto 2004 dolgočasno?!?