Bodočim 64 bitnim Athlonom se obeta podpora SSE3

hruske

6. mar 2004 ob 21:23:27

Potem ko se je Intel prvič v zgodovini odločil slediti AMD-ju in razkril namero o podpori naboru ukazov AMD64, je tudi Advanced Micro Devices predstavil nov korak k večji podpori konkurenčnih naborov.

Po predavanju Kevina McGratha, vodje razvoja arhitekture procesorja s kodnim imenom Hammer, sodeč, bo v novejših inačicah kar nekaj novosti. Posvetili so se optimizacijam tranzistorjev, tako da bo novi procesor tekel še hladneje.

Nova inačica procesorjev pa ne bo samo kup obližev, ampak ji bodo dodali tudi nov delež funkcionalnosti. Tako bo v Hammerja vključena podpora Intelovemu naboru operacij SSE3, ki omogočajo npr. hitrejše kodiranje video formatov.

Predavatelj se ni želel točneje izraziti, kdaj naj bi te novosti prišle v serijsko izdelavo, vendar AMD očitno ne želi ponoviti napake, ki jo je zagrešil ob Intelovem izumu SSE2, ko mu je podporo v svoje procesorje vključil rahko pozno. Pričakovati bi bilo, da bo največji delež novosti prišel s prehodom na izpopolnjeno 90 nanometersko tehnologijo izdelave jeder.

Novico v angleškem jeziku si lahko preberete tu, lahko pa si tudi ogledate (sicer nizkokvalitetno) video reportažo.