Vedno debelejši in neokretnejši linux?

CaqKa

13. jun 2004 ob 13:20:51

Minimalne pomnilniške zahteve za Fedora Core 2: 192 MB in priporočenih 256 MB za udobno delo. Nekako smešno, ob razmisleku, da pri nas prodajalci sestavljenih računalnikov še vedno vgrajujejo po 128 MB delovnega spomina. Distrubucije, ki so manj zahtevne, seveda obstajajo, vendar v večini zanje plačamo veliko prebitega časa z optimizacijo ter drugimi nepotrebnimi deli, preden je sistem pripravljen za udobno delo na njem.

Pisec na osnews se je ubadal s problemom, kako kolegu, ki je sit virusov in podobnih nevšečnih stvari na Windows XP, namestiti linux. Odločil se je za Mandrake 10.0 official. Kolega se je čez nekaj dni vrnil z ugotovitvijo, da je sistem zelo počasen. Njegov računalnik je bil 600 MHz z 128 MB pomnilnika, Windows pa so seveda na tem sistemu delovali zelo hitro.

Tukaj se pa avtorju postavi vprašanje, kako to da se linux s slovesom stabilnega in hitrega sistema ne more kosati z raznimi manjšimi projekti, kot so recimo OpenBeOS, SkyOS ter recimo MenuetOS. Vsi našteti OSi namreč delujejo mnogo hitreje, poleg tega zasedejo malo diskovnega prostora

Med drugim je avtor še razložil, da po podjetjih opuščajo sisteme na NT4 in Windows 98, ki v večini tečejo na 300 - 500 MHz računalnikih, vendar na njih ne bo mogoče udobno poganjati novejših linux distribucij. Zaskrbljujoč zaključek je v tretjem navedku.
Še nekaj navedkov:


Predvsem zadnjega navedka se bo treba pri nadaljnjem razvoju linux distribucij držat. Sam sem mnenja, da je v odprti skupnosti preveč nedeljskih programerjev, ki jim je za zgornje navedke prav malo mar.

Celotno novico si lahko preberete na osnews.