Konferenca "Software patents kill inovation!?"

Gandalfar

21. apr 2004 ob 00:15:37

V četrtek 22. aprila se bo znotraj Teleinfosa (14:00, dvorana E3) odvijala konferenca z naslovom Software patents kill inovation!?

Gre za mednarodni dogodek, kjer bodo sodelovali strokovnjaki z različnih področij računalništva. Pronicljiv Monitorjev novinar Uroš Mesojedec bo za uvod razložil kaj pravzaprav so običajni patenti in kako se razlikujejo računalniški patenti. Sledilo bo še nekaj uvodnih razlag - vse od možnih ekonomskih do družbenih posledic v kolikor se Evropa odloči, da bo programje možno patentirati.

Nato nastopi zvezda konference Richard M. Stallman, oče projekta GNU, ustanovitelj Fundacije za prosto programje in predvsem avtor slavne licence GPL (pod katero je izdano tudi Linux jedro). V kolikor niste ujeli njegovega obiska v Ljubljani leta 2000, potem je to vaša edinstvena priložnost.

Sledila bo še okrogla miza o koristnosti oziroma bolj verjetno o škodljivosti programskih patentov za malo državico na sončni strani Alp. Debatirali bodo tako predstavniki ministrstva za informacijsko družbo kot podjetij in nevladnega sektorja.

Še disclamer: Konferenco organizirata politični stranki SMS in Evropski zeleni, a konferenca je neodvisnega značaja in na njej sodelujejo neodvisni strokovnjaki. In zakaj se politične stranke nenadoma zanimajo za programske patente? Obstaja velika verjetnost, da bo prvo resno vprašanje o katerem bodo odločali novi (tudi naši) Evroposlanci sledeče "Programski patenti v Evropi: DA ali NE?". Morda potrebujejo kak nasvet...

Vstop pa je prost, vabljeni. Klik!