Na voljo brezplačen dolpoteg GEOS-a

BSD-jas

13. feb 2004 ob 11:58:49

Malo starejši bralci se morda še spominjajo 8-bitnega obdobja Spectrumov ("kuhalnikov kave", "radirk"), Atarijev, Commodorjev (kdo bi si mislil, kakšna prava mala čuda se je dalo izvesti na celih 64 KILObajtih RAM-a) ..., izmenjave programja (kajpada predvsem igric) z dobrimi starimi kasetami itd., mlajši pa lahko s temi "ključnimi besedami" poskušajo izvabiti nostalgične spomine svojih staršev ali starejših bratov. Kakorkoli že, scena pri legendarnih Commodorjevih "štiriinšestdeseticah" in malo manj legendarnih "stoosemindvajseticah" kljub prihodu Amige in PC-ja ni nikoli povsem zamrla, saj se še danes razvija nekaj projektov zanju, omenimo samo odprtokodna operacijska sistema Contiki in Unixov klon LUnix. Če vas to dvoje ni prepričalo, da bi vaš mlinček privlekli s podstrešja, vas bo morda predramila Slashdotova novička, da lahko brezplačno snamete tudi operacijski sistem GEOS (Graphical Environment Operating System) za Commodore 64.

Gre za grafični operacijski sistem, ki se je precej zgledoval po Macu, vendar je bil za svoj čas preveč revolucionaren (ali se ne sliši to nekam znano?), še bolj usodna za njegovo večjo popularnost pa je verjetno bila predobra protipiratska zaščita. Po 18 letih so vendarle omogočili tudi brezplačno dolvleko, upoštevajte pa, da gre še vedno za komercialen in zaprt izdelek (ki se še vedno prodaja za 25 zelencev, zraven dobite tudi priročnik, ki ga v zastonjski različici ni), zato si najprej preberite licenčne pogoje na strani za dolpoteg.

Upamo, da bo poteza spodbudila tudi ostale izdelovalce komercialnega programja, da takole ponudijo svoje izdelke, ki se ne razvijajo/tržijo/podpirajo več.