Petaflopsu naproti

dr.J

11. jun 2004 ob 17:07:53

Do leta 2010 naj bi luč sveta ugledal najhitrejši superračunalnik, ki naj bi presegel zmogljivost petaflopsa. FLOPS je merilo za število opravljenih operacij z realnimi števili v sekundi (FLoating Operation Per Second), petaflops pa je kar 1015 teh operacij na sekundo. Za primerjavo povejmo, da današnji procesorji zmorejo okoli 1 GFlops (odvisno od vrste testa in prevajalnika).

Ta stvar zanima ameriško agencijo za obrambne raziskovalne projekte, superračunalnik bo pa sestavil nekdo izmed trojice Cray, IBM in Sun.

Ker se zmogljivost procesorjev v naslednjih nekaj letih zagotovo ne bo tako povečala, je potrebno ubrati drugačne pristope, in sicer paralelne. Pri teh hitro postane ozko grlo komunikacija med posameznimi procesorji in s pomnilniškimi sistemi. Cray bo zato naredil hibridno kombinacijo z namenskimi (vektorskimi) procesorji za obdelavo realnih števil in namenskimi skalarnimi procesorji. Vsak bo imel v neposredni okolici dovolj pomnilnika za nemoteno delo.

Sun poskuša izboljšati prepustnost pomnilniških in medprocesorskih povezav kar z brezžično komunikacij (če jim uspe, bodo njihovi strežniki spet šli za med).

Medtem ko sta prva dva pristopa predvidevata uporabo izboljšanih procesorjev sedanje generacije in bistveno izboljšane pomnilniške prepustnosti, IBM dela na povsem novem konceptu sproti prilagajajočih se procesorjev vrsti kode, ki jo bodo obdelovali - zdaj skalarne, zdaj vektorske. V vseh primerih pa je potrebno prilagoditi programsko opremo - od operacijskih sistemov, prevajalnikov in benchmark programov.

Izvirna novica in nekaj o FLOPS-ih in današnjih procesorjih.