Umor zaradi e-poštne prevare

Matej Kovačič

25. feb 2003 ob 10:23:12

So vam znane vabljive finančne ponudbe iz Nigerije? Takšne igrice so se Nigerijci šli že v preteklosti, v časih pred elektronskim poslovanjem. Na naslove različnih podjetij so pošiljali različne prošnje za pomoč pri prenosu denarja iz njihove države v tujino z obrazložitvijo, da v njihovi državi vlada diktatura in bi radi denar spravili na varno. Prevarantje so bili precej spretni, saj so od (seveda podkupljenih) uradnikov na voljo dobili uraden papir in državne žige. Žrtev je odprla bančni račun in nanj nakazala neko manjšo vsoto ter Nigerijcem poslala dva prazna, a podpisana lista. Od pričakovanih milijonov, ki naj bi si jih razdelili kasneje, ni bilo seveda nič.

No, prišel je internet, prišla je elektronska pošta in e-poslovanje in Nigerijci so začeli pošiljati elektronska pisma. Prevara je znana kot 419 scam in marsikdo je tej prevari nasedel.
Tudi neznan 72-letni Čeh, ki je svoj denar -- tako kot mnogi drugi -- zaman skušal dobiti nazaj. Po poročanju Wired News je večkrat obiskal nigerijsko ambasado na Češkem, vendar so bili njegovi poiskusi neuspešni. Prejšnjo sredo mu je prekipelo in na ambasadi je do smrti ustrelil 50-letnega nigerijskega konzula.

Kdo še trdi, da virtualni nima vpliva na fizični svet?