Fedora Core 1 je zunaj ...

BigBoss

6. nov 2003 ob 19:38:03

... z manjšo zakasnitvijo, saj je bila izdaja Fedora Core 1 predvidena za 3. november.

Fedora Core je nadaljevanje RedHat linije Linuxa, ki je prišla do številke 9, ko se je podjetje odločilo, da je Linux postal dovolj resna zadeva, da jo bo ponujalo samo podjetjem. Kodo in razvoj je prepustilo "skupnosti", ki jo bo podpiralo in od nje črpalo rezultate. Težava je bila predvsem v tempu izdaj, to je 2-3 verzije na leto, ki ga bo sedaj imela Fedora. Proizvajalci strežniškega SW kot je Oracle, SAP ... (in tudi namiznega za poslovno uporabo) mu ne sledijo, oziroma se jim ne splača testirati in prilagajati SW za vsako različico linuxa posebej. Enterprise izdaje pa prihajajo na leto do dve (kot Microsoft), zato so bolj preizkušene in primerne za poslovno uporabo, niso pa več zastonj. Koda je še vedno zastonj, saj po GPL licenci mora biti, vendar je izvorna in jo je treba prevesti ter povezati (compile & link) - stvar za resnične entuzijaste, torej.

Hekerski tempo je očitno preveč hud za resno uporabo v poslovnem okolju. ;)

DolPoteg na njihov strani je precej zaseden. Zrcalna mesta naj bi bila v naslednjih 48 urah preskrbljena z novimi datotekami.

Testna verzija Fedore je bila "po občutku" precej hitrejša od svojega prednika (RH9), delo z novejšo strojno opremo je bilo bistveno boljše podprto kot prej, vendar pa je kazala še rahle znake nestabilnosti. Kako je s tem v "končni" verziji, bomo pa kmalu videli.