Catalyst 3.9 izšli

AtaStrumf

6. nov 2003 ob 16:23:44

Kot je navada že zadnjih nekaj mesecev so tudi tokrat z novim mesecem prišli tudi novi ATi-jevi gonilniki za grafične kartice. Ker ste verjetno vsi slišali za mrtve monitorje in pregrete grafične kartice, ki naj bi jih povzročali Canibalysti™ 3.8, vam je jasno, da so bili tokratni gonilniki še posebej težko pričakovani.

Iz razumljivih razlogov je, kljub pomanjkanju konkretnih dokazov, veliko ljudi vseeno raje preskočilo/odinštaliralo Catalyste 3.8 in bilo tako primoranih potrpeti kak hrošč več kot bi bilo sicer potrebno. Glede mrtvih monitorjev je res težko komentirati, a dejstvo obstaja, da je bilo zelo malo konkretnih primerov/dokazov in zelo veliko govoričenja/ugibanja. Verjetno je bila kriva ne ravno najboljša oprema, ki ni bila sposobna prenesti tistega, kar bi praviloma morala. Po drugi strani pa je bilo veliko konkretnih pritožb na račun pregrevanja in slikovnih anomalij, podobih tistim pri prekomernem navijanju. Celo ATi je potrdil, da se kartice bolj grejejo, a seveda povsem znotraj sprejemljivih meja.

Glavni osumljenec za težave je bila nova funkcija imenovana VPU recovery, ki naj bi ob morebitnem konfliktu omogočila, da se brez obvezne uporabe reset gumba vrnemo na namizje in nadaljujemo z normalnim delom. To je bila pravzaprav podporna funkcija drugi novosti imenovani OverDrive, ki je pri podprtih karticah (izpolnjevati mora določene pogoje kot je npr. temperaturna sonda,... -- za zdaj samo 9800XT) omogočala avtomatsko navijanje, kar bi seveda znalo povzročiti težave.

Trenutna teorija je, da je močnejše gretje verjetno posledica novih nalog dodeljenih Z-bufferju, slikovne anomalije pa zgornjima funkcijama, ki očitno nista bili dovolj skrbno napisani, da ne bi motili kartic, ki ju ne podpirajo. To teorijo potrjuje dejstvo, da so marsikomu po izklopu VPU Recovery-ja težave izginile, veliko pa jih sploh ni niti opazilo. Pri tem moramo razumeti, da je število različnih kombinacij gonilnikov in opreme v PC-ju lahko zelo veliko in prav vseh se tudi ne da pretestirati in/ali preveriti.

Kakorkoli že, sedaj so vam na voljo Catalysti 3.9, ki upajmo nimajo več zgoraj opisanih hroščev, za uradne novosti pa odklikajte na to stran.

Vas je dovolj v hlačah, da si drznete med prvimi preiskusiti morebitne Canibalyste 3.9?