»

Koliko polnjenje telefonov do 80 odstotkov res varuje baterijo?

Slo-Tech - Apple je lani uslišal večkrat ponovljeno modrost, da bi baterije živele dlje, če jih ne bi nikoli napolnili čisto do konca ali povsem spraznili. Zato ima iPhone 15 funkcijo varčevanja, ki polnjenje zaustavi pri 80 odstotkih. Pričakovali smo veliko, rezultati pa so bolj klavrni, ugotavlja urednica MacRumors Juli Clover. Svojemu telefonu je že spočetka vključila to funkcijo in je ni nikoli ugasnila.

Rezultati je niso navdušili. Od septembra 2023 do danes je pridno polnila telefon do 80 odstotkov. Več mesecev je kapaciteta baterije, ki jo štejemo kot merilo za njeno ohranjenost, ostala pri 97 odstotkih nazivne kapacitete. Kasneje se je začela hitro zniževati, sedaj pa po 299 ciklih znaša 94 odstotkov. To ni katastrofalno slabo, a hkrati tudi nič posebnega. Dva druga člana uredništva, ki funkcije nista uporabljala, sta po 329 in 271 ciklih pristala pri 87 in 90 odstotkih. Ob tem velja poudariti, da se telefon včasih napolni do 100 odstotkov. To je tovarniška nastavitev, ker Apple s...

112 komentarjev

Meta predstavila Quest 3S in prototipna očala Orion

vir: Meta
Meta - Pri Meti so na dogodku Connect 2024 najavili cenejšo različico VR naočnikov Quest z nalepko 3S, ki prispe sredi oktobra, in pokazali prototipna AR očala Orion, ki bodo podlaga izdelkom, ki jih bomo videli šele čez nekaj let.

Da bo kmalu na voljo tudi cenejša različica VR naočnikov Quest 3, smo spričo množice pobeglih informacij vedeli že nekaj časa, zato najava ni presenečenje. Naočniki Quest 3S so križanec med drugo in tretjo generacijo Metinih VR naprav Quest, pri čemer iz novejše trojke poberejo predvsem procesno drobovje - v obliki čipa Snapdragon XR Gen 2 - in gibalni nadzor, saj izkoriščajo (priložene) kontrolerje Touch Plus. Varčevali so predvsem pri prikazu in optiki, saj 3S nosi LCD zaslone iz dvojke, z ločljivostjo 1832×1920 pik na oko, in fresnelove leče, v nasprotju s stisnjenimi (pancake) iz trojke. Slabši od tistih v trojki so tudi zorni koti.

V zameno so v podjetju nastopili z zares agresivno ceno, pri 300 dolarjih (ZDA, brez davka) za različico s 128 GB prostora,...

2 komentarja

Intel naj bi dokončno popravil napako v 13. in 14. generaciji procesorjev

Slo-Tech - Intel je izdal še en popravek, ki naj bi po zagotovilih podjetja dokončno odpravil težave namiznih procesorjev 13. in 14. generacije, ki so se zaradi sunkov previsoke napetosti fizično kvarili. Popravek mikrokode 0x12B naj bi bil po zagotovilih podjetja zadnje in dokončno zdravilo za problematične procesorje, dasiravno že okvarjenih ne bo popravil, le nove poškodbe bo preprečil.

Zgodba ima že precej dolgo brado, poleti pa je postalo jasno, da so procesorji nepopravljivi. Intel je sicer podaljšal garancijo, a menjuje le dokazano defektne procesorje, ne pa tistih, ki jih zob časa - oziroma napetosti - še ni načel. Napaka je v tem času dobila ime Vmin shift, Intel pa sedaj trdi, da je odkril tudi razlog zanjo. Še aprila so trdili, da so krivi proizvajalci matičnih plošč, ki da dostavljajo previsoko napetost.

Doslej je Intel izdal že dva popravka, 0x125 in 0x129, ki sta vključena v popravku 0x12B. Tega lahko namestimo prek posodobitve BIOS-a na matičnih ploščah, kamor bi prispel v...

24 komentarjev

NIST: Posebni znaki in obvezno menjanje gesel nepotrebni in prepovedani

Slo-Tech - Pravil in priporočil o izbiri varnih gesel smo slišali že nešteto, s številnimi pa živimo vsak dan, ko si izmišljujemo nova gesla za različne storitve ali nas te obveščajo, da so gesla prestara in potrebujejo zamenjavo. Trendi pa se spreminjajo, zato je Nacionalni inštitut za standarde in tehnologije (NIST) v ZDA izdal osnutek novih smernic o digitalni identiteti (SP 800-63-4), ki med gostobesedno latovščino tudi ukinja precej smernic, ki so številnim uporabnikom že zdaj zdele nepotrebne.

Nove smernice so še v fazi osnutka, ki bo v javni razpravi do 7. oktobra. Ko bodo nato sprejete, verjetno v dopolnjeni obliki, bodo obvezne za ameriške zvezne proračunske porabnike in podjetja, ki sodelujejo z zvezno vlado. Pri geslih so številna prejšnja priporočila postala obveznosti, nekaj pa je tudi novih. Med drugim morajo biti gesla dolga vsaj osem znakov, priporočeni minimum pa je 15 znakov. Priporočeni minimum za zgornjo mejo je 64 znakov, lahko pa jih seveda dovolijo še več. V nobenem...

34 komentarjev

Cyber Night 2024: Največje slovensko varnostno tekmovanje v kibernetski varnosti

CyberNight

Slo-Tech - Cyber Night je največje slovensko varnostno tekmovanje, ki posameznikom omogoča soočanje z različnimi izzivi s področja kibernetske varnosti. Dogodek ponuja priložnost za pridobivanje novih znanj in izkušenj, obenem pa tekmovalci spoznavajo tudi svoje vrstnike in strokovnjake iz tega hitro razvijajočega se področja. To tekmovanje je odličen način, da se udeleženci preizkusijo v realnih izzivih, ki jih lahko srečajo pri zaščiti informacijskih sistemov.


Letos bo Cyber Night potekal 4. oktobra ob 16.00 uri do 23:59 ure v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije, kjer bo vzdušje polno adrenalina in tekmovalnega duha. Dogodek ni namenjen le izkušenim strokovnjakom, ampak tudi tistim, ki se šele podajajo v svet kibernetske varnosti.

Delavnica za mlade: Priložnost za prve korake
Vzdušje na Cyber Night bo še bolj pestro z dodatkom delavnice, ki bo letos potekala že drugič. Na njej bodo dijaki in študenti imeli priložnost spoznati osnovne naloge, ki se pojavljajo na CTF (Capture the...

8 komentarjev

Raziskave o prvih množičnih mikroračunalnikih

Računalniški muzej -

V Računalniškem muzeju poročamo o prvih mikroračunalnikih namenjenih množični zasebni in poslovni uporabi. Najverjetneje ste že slišali za mikroračunalnike kot so Commodore PET, Apple II ali pa Tandy TRS-80, ki so na trg prišli leta 1977. Pravih operacijskih sistemov ti sprva še niso poganjali. Proizvajalci so jih opremili le s tolmači za preproste različice programskega jezika BASIC. Označujemo jih kot mikroračunalnike druge generacije, po zaslugi njihovega presenetljivega prodora med zasebne uporabnike pa tudi kot prve hišne mikroračunalnike. Zasebni uporabi proizvajalci sprva sploh niso namenjali posebne pozornosti. Priložnost za množično prodajo so namreč videli v napravah za poslovno in pisarniško uporabo. Med tujimi napravami so se v Jugoslaviji na začetku osemdesetih najprej uveljavili mikroračunalniki Apple II. Več domačih različic so nekje od leta 1982 proizvajali tudi v hrvaškem podjetju Ivasim pod nazivom Ivel.

Prvi domač mikroračunalnik opremljen za poslovno uporabo je...

31 komentarjev

Telegram bo minimalno sodeloval z organi pregona

Slo-Tech - Telegram se je doslej izogibal sodelovanju z organi pregona v več državah, običajno z izgovorom, da so podatki in ključi za dešifriranje razpršeni po strežnikih v več državah, zato s sodno odredbo ene države do podatke ne morejo. Pritisk na ustanovitelja, aretacija v Francija in preiskave so podjetje vendarle prisilili, da je nekoliko spremenilo svojo politiko.

Spremenili so svojo politiko zasebnosti, kjer je (šele sedaj!) jasno zapisano, da bodo ob prejemu sodnih zahtevkov izvedli ustrezne postopke in razkrili uporabnikova naslov IP ter telefonsko število organom pregona. Agregirane statistike o razkrivanju osebnih podatkov bodo razkrivali o rednih poročilih o transparentnosti, ki jih morajo platforme po evropski zakonodaji redno objavljati.

V izjavi za javnost je Telegram dejal, da so spremembe uvedli, da bi kriminalce odvrnili od uporabe platforme. Uradno želijo s tem preprečiti, da bi kriminalci načeli integriteto platforme, kar je sicer plemenit cilj, a precej oddaljen od...

30 komentarjev

Starlink bo dražji, kjer je gneče več

Slo-Tech - Dasiravno je namen Starlinka zagotavljanje internetne povezave povsod, zlasti kjer so klasični načini teže dostopni, saj uporablja satelite, vendarle ni tako zelo univerzalen, kot bi pričakovali. Kjer je pokritost nizka glede na potrebe, bo Starlink odslej zaračunaval pribitek v višini 100 dolarjev. Tako imenovani congestion charge, ki ga na primer poznamo iz nekaterih zahodnih mest kot plačilo za vožnjo z avtomobilom po središču, bo Starlink zaračunal samo enkrat. Če se gneča pojavi kasneje, obstoječi naročniki prispevka ne bodo plačali. Zaračunal pa se bo lahko ob prehodu na nov naročniški paket ali zamenjavi naslova.

Zamisel je seveda preprosta. Kjer je omrežje že sedaj zelo obremenjeno, saj imajo sateliti končno kapaciteto, želi SpaceX potencialne nove naročnike povprašati, ali resnično želijo in potrebujejo storitev. Če se bo v prihodnosti omrežje izboljšalo, se pribitek na tistem področju ne bo več zaračunaval. Starlink torej v resnici želi, da bi ljudje počakali. Kdor se...

14 komentarjev

ZDA želijo prepovedati vso kitajsko programsko in strojno opremo v avtomobilih

Slo-Tech - Ameriško ministrstvo za trgovino želi prepovedati uporabo kitajske programske in strojne opreme v novih avtomobilih, s čimer naj bi domnevno izboljšali nacionalno varnost. Hkrati bi s tem zaščitili druge proizvajalce, saj bi se znebili vseh kitajskih konkurentov. Ne gre le za kitajske proizvajalce avtomobilov, temveč vseh komponent, ki se vgrajujejo v avtomobile, tudi če so ti drugih znamk.

Bidnova administracija se boji, da Kitajska prek programske in strojne opreme zbira podatke o Američanih. Večina modernih avtomobilov je namreč povezana v internet, zato bi lahko v primeru okužb ali zlonamerne programske opreme sproti poročali o opažanjih. Bela hiša je zato že februarja letos naročila preiskavo, ali uvoz kitajskih vozil s tehnologijo za povezljivost z internetom predstavlja grožnjo za nacionalno varnost. V ekstremnih scenarijih se omenja prava apokalipsa, ko bi sovražni akter na daljavo prevzel nadzor nad vozili in povzročil nesreče in zablokirane ceste.

Najenostavnejša...

99 komentarjev

Aplikacija Windows za poganjanje Windows iz Windows

Slo-Tech - Microsoft je predstavil aplikacijo z imenom Windows, ki jo lahko uporabljamo v operacijskih sistemih macOS, iOS, iPadOS - in celo Windows, Androidu ter spletnih brskalnikih. Aplikacija je namenjena varni povezavi z Windows prek Windows 365, Azure Virtual Desktop, Remote Desktop, Remote Desktop Services, Microsoft Dev Box in drugih. Z drugimi besedami: aplikacija omogoča pretočno poganjanje Windows z različnih virov. Gre torej za funkcionalno nadgradnjo oziroma zamenjavo Remote Desktop, ki je omogočala dostop do službenega računalnika od doma.

Aplikacija, ki so jo testirali več kot leto dni, podpira nastavljivi začetni zaslon, podporo za več monitorjev, preusmeritev USB (kar omogoča uporabo spletnih kamer, zunanjih diskov, mikrofonov, tiskalnikov in drugih naprav, kot da so priključene neposredno v oddaljeni računalnik) itd.

Za zdaj lahko aplikacijo uporabljajo le lastniki službenih ali šolskih Microsoftovih računov, ne pa tudi domači uporabniki. Prav tako ni nobenih indikacij, da bi se to v prihodnosti spremenilo. Jasno pa je, kaj si Microsoft želi. Če bi v prihodnosti vsi poganjali svoje računalnike neposredno iz oblaka, bi bil Microsoft najbolj zadovoljen - in tudi finančno preskrbljen.

Novo aplikacijo dobimo v vseh...

21 komentarjev

Ruski znanstveniki bodo morali zapustiti CERN

Nature - Bliža se trenutek, ki so ga v CERN-u napovedali pred poldrugim letom, in sicer se iztekajo veljavni medinstitucionalni sporazumi z ruskimi organizacijami. Rusija ni bilo nikoli polnopravna članica CERN, je pa kot država opazovalka lahko sodelovala v projektih. Po napadu na Ukrajino so pred dvema letoma Rusijo izključili kot opazovalko, zato je začela tiktakati ura za vse ruske raziskovalce v CERN-u, ker se nove pogodbe niso več sklepale. Konec novembra bo moralo več sto ruskih znanstvenikov zapustiti CERN, če se ne bodo pridružili drugim institucijam, ki imajo pogodbe s CERN-om. Edina izjema bo Združeni inštitut za jedrske raziskave (JINR) v Dubni.

CERN ima trenutno 24 držav članic in še več sodelujočih držav in opazovalk. Rusija je s CERN-om sodelovala že od leta 1955 in odtlej je s CERN-om sodelovalo na stotine ruskih znanstvenikov. To ni neobičajno veliko, saj skupno s CERN-om sodeluje več kot 12 tisoč raziskovalcev iz dobrih 70 držav. CERN-ov svet je decembra lani sprejel...

74 komentarjev

Na Norveškem električnih avtomobilov že več kot bencinarjev

Slo-Tech - Na Norveškem je tržni delež električnih avtomobilov pred petimi leti presegel delež avtomobilom, ki imajo motorje z notranjim izgorevanjem, in odtlej nezadržno raste. Leta 2022 je dosegel 80 odstotkov, lani je znašal okrog 90 odstotkov, avgusta letos pa slabih 95 odstotkov. Mimogrede, v Nemčiji je ta delež 12-odstoten, Tržni deleži, ki veljajo za prodajo novih vozil, pa imajo posledice tudi v celotnem voznem parku, ki vozi po cestah. Letos so električni avtomobili že prehiteli tiste z bencinskim motorjem.

Na Norveškem je registriranih 2,8 milijona avtomobilov v zasebni lasti. Od teh je 754 tisoč električnih, 753 tisoč pa ima bencinski motor. Prvikrat v zgodovini je torej število električnih avtomobilov preseglo število bencinskih. Največ avtomobilov ima sicer še vedno dizelski motor, saj je takšnih skoraj en milijon (999 tisoč), a se njihovo število zelo hitro zmanjšuje. Preostala vozila so hibridi, zelo malo pa jih vozi na plin (173) oziroma vodik (167). Pričakovati je, da bo v...

181 komentarjev

Googlu na sodišču uspelo, globa EU odpravljena

Slo-Tech - Google je uspel s pritožbo zoper odločitev Evropske komisije, ki je podjetju pred petimi leti izrekla poldrugo milijardo evrov visoko globo. Splošno sodišče EU v Luksemburgu je razsodilo, da so sicer navedbe Komisije večidel resnične, a da je slednja med postopkom storila več napak in da ni upoštevala vseh relevantnih okoliščin, predvsem pa ni ustrezno proučila posledic Googlovih dejanj na konkurenco in trg. Zaradi tega je sodišče odločitev Komisije v celoti odpravilo, Googlu pa zategadelj globe ne bo treba plačati. V Mountain Viewu so nad razsodbo seveda navdušeni, Evropska komisija pa je dejala, da bo razsodbo proučila in se odločila o nadaljnjih korakih.

Zgodba se je dogajala med leti 2006 in 2016. Google je tedaj že imel prevladujoč položaj na trgu oglaševanja v iskalnikih, svoj monopol pa je vzdrževal tudi z omejitvami, ki so jih vsebovale pogodbe o oglaševanju na spletnih straneh preostalih ponudnikov. Googlov AdSense med iskalne zadetke vrine tudi oglase, od leta 2006 pa je...

0 komentarjev

Anker odpoklical več zunanjih baterij

Slo-Tech - Kitajski proizvajalec baterij je sporočil, da so izdelki Anker 334 MagGo Battery (PowerCore 10K), Anker Power Bank in Anker MagGo Power Bank zaradi strukturnega defekta v proizvodnji potencialno nevarni, zato je kupce pozval k vračilu in zamenjavi. Gre za izdelke, ki so bili izdelani med 3. januarjem in 17. septembrom letos. Anker zagotavlja, da je prizadeta le manjša količina naprav, a iz varnostnih razlogov menjajo celotno serijo. Problematične izdelke prepoznamo po oznakah modela A1642/A1647/A1652, v preostalih pa težav ni, ker so dobavitelja problematične komponente že zamenjali.

V redkih primerih se lahko zgodi, da se litij-ionske baterije v napravi pregrejejo, kar lahko povzroči taljenje plastičnih delov, dim in vžig. Anker priporoča, da problematične naprave prenehamo uporabljati, shranimo na varno mesto in odložimo na zbirno mesto za litij-ionske baterije. Anker bo lastnikom zagotovil nove naprave, če lahko dokažejo lastništvo naprave (s serijsko številko oziroma potrdilom...

9 komentarjev

Linux v jedru dobil podporo za RTOS

Slo-Tech - Operacijski sistemi, ki poganjajo kritične procese, morajo teči v realnem času. Tovrstni sistemi (RTOS) imajo jasno določene časovne omejitve za izvedbo posameznih operacij, zato lahko z njimi na primer krmilijo letala, laserje, zavore, CNC, roverje na Marsu ali pa zgolj gramofon, kjer zakasnitve niso sprejemljive. Tak sistem je na primer QNX, lahko pa je tudi Linux. Real-Time Linux že od leta 2005 podpira zbir kode PREEMPT_RT, ki to omogoči, a ga je treba ločeno namestiti. Z jedrom 6.12 se to naposled spreminja, PREEMPT_RT namreč prihaja v jedro.

Linus Torvalds je potrdil, da je PREEMPT_RT nared za vključitev v jedro (mainline). S tem je tako praktično kot simbolično postal del "pravega" Linuxa, saj je bila glavna prepreka funkcija za razhroščevanje printk, ki jo je napisal Torvalds in je bil navzlic svoji izjemni univerzalnosti in uporabnosti fundamentalno nezdružljiva s konceptom RTOS. Sedaj je ustrezno popravljena, da bo lahko sobivala s PREEMPT_RT.

V praksi sprememb ne bo...

12 komentarjev

Amazon: konec dela od doma

Slo-Tech - Za Amazonov je odmev pandemičnih časov dokončno mimo, saj so zaposlene pozvali k prenehanju dela od doma. Izvršni direktor Andy Jassy je v okrožnici danes zapisal, da bodo januarja uvedli novo politiko, ki terja petdnevno prisotnost na delovnem mestu. Doslej je veljal kombinirani režim, ki je omogočal delo od doma dvakrat tedensko. Sedaj z izjemno izrednih okoliščin, ki jih bodo morali zaposlenim potrditi podpredsedniki, to ne bo več dovoljeno.

Jassy je zapisal, da pred pandemijo ni bilo samoumevno, da je dvakrat tedensko možno delati od doma. Tako bo tudi v prihodnosti, je dodal. Druga pomembna sprememba bo zmanjšanje števila nivojev v hierarhiji podjetja. Povečati želijo razmerje med uslužbenci in menedžerji za vsaj 15 odstotkov, kjer so uslužbenci delavci, ki nimajo podrejenih oziroma ne koordinirajo dela drugih ljudi. Ali bodo to dosegli tudi z odpuščanjem menedžerjev, ni znano. Je pa Jassy po prevzemu vodstvenega položaja že odpuščal, kot pred njim 27 let ni nihče.

Amazon...

161 komentarjev

Spletno iskanje partnerjev prispevalo k povečanju neenakosti v družbi

Slo-Tech - Ameriški raziskovalci so ugotovili, da je eden izmed razlogov za povečanje neenakosti tudi naraščajoča priljubljenost spletnih aplikacij za iskanje partnerjev. Leta 1998 se je v ZDA manj kot dva odstotka parov spoznalo prek interneta, leta 2008 je bilo takšnih že 20 odstotkov, leta 2017 pa je delež presegel 50 odstotkov. Danes je to že glavni način spoznavanja partnerjev in s tem bodočih zakoncev.

Približno polovico povečanja neenakosti, merjene z Ginijevim koeficientom, so v nedavni raziskavi pripisali porokam, ki čedalje pogosteje potekajo med partnerjema podobnega socioekonomskega ozadja in seveda prihodkov. V obdobju 2008-2021 večjih razlik niso opazili, v daljšem obdobju 1960-2020 pač. Najpomembnejša dejavnika sta postala izobrazba (35 odstotkov) in sposobnosti (30 odstotkov), le manjši delež pa odpade na starost (15 odstotkov) in trenutne prihodke (15 odstotkov). A tudi najpomembnejša dejavnika sta močno korelirana s položajem v družbi in gmotnim stanjem. Čedalje manj...

59 komentarjev

Unity ukinja kontroverzno licenčnino za vsako namestitev

vir: Unity
Slo-Tech - Leto dni po ogromnem razburjenju, ki ga je povzročil Unity s spremembo licenciranja in uvedbo licenčnine za vsako namestitev igre na tem pogonu, so sporno pristojbino ukinili. Izvršni direktor Matt Bromberg je dejal, da svojega poslanstva, ki je demokratizacija razvoja iger, ne morejo izpolnjevati brez zaupanja vseh deležnikov. Zato so bile spremembe nujne in bodo začel veljati takoj.

Zato za vse stranke, tudi za uporabnike Unity 6, uvajajo že znani način obračunavanja licenčnine. Unity Personal bo ostal brezplačen, zgornja meja pa bo podvojena na 200.000 dolarjev. Prikaz napisana Made with Unity ob zagonu ne bo več obvezen. Unity Pro in Enterprise bosta sprememb deležna s prihodnjim letom. Unity Pro bo torej namenjen strankam, ki ustvarijo več kot 200.000 dolarjev letno, in bo stal 2200 letno, kar je osem odstotkov več kot doslej. Unity Enterprise, ki bo namenjen strankam s prometom nad 25 milijonov dolarjev letno, bo 25 odstotkov dražji. Morebitne spremembe in podražitve bodo...

16 komentarjev

Italijanska policija razkrinkala preprodajalce ponarejenih igralnih konzol

Slo-Tech - Italijanska policija je razbila hudodelsko združbo, ki je preprodajala ponarejene konzole in stare igre. V raciji so zasegli za 50 milijonov evrov konzol in iger, med katerimi so bili številni znani naslovi iz 80. in 90. let minulega stoletja, denimo Mario Bros. in Street Fighter.

Zasegli so 12.000 konzol in več kot 47 milijonov videoiger, je pojasnil vodja enote za gospodarski kriminal v Turinu Alessandro Langella. Pridržali so devet italijanskih državljanov, ki so jih obtožili preprodaje ponarejenega blaga. Grozi jim do osem let zaporne kazni.

Ponarejene konzole so delovale, a so bile manj kakovostne imitacije in niso ustrezale varnostnim standardom. Izvirale so iz Kitajske, nato pa so se prodajale v Evropi, večinoma prek spleta, a tudi v fizičnih prodajalnih. V zadnjem času je igranje starih iger (#retrogaming) doživelo velik razmah, povpraševanje po starih konzolah in igrah na tržnicah rabljenih izdelkov pa raste. Delujoča konzola Super Nintendo na primer stane od 100 do 300...

18 komentarjev

OpenAI predstavil novi model O1

Slo-Tech - OpenAI je v četrtek predstavil nov generativni model O1, ki je trenutno na voljo v izvedenkah o1-mini in o1-preview. Ključna razlika v primerjavi s predhodnikom GPT-4o je bolj celostno razmišljanje, saj je model namenoma narejen tako, da se odziva nekoliko počasneje in da premisli o celotnem vprašanju, preden izpljune odgovor. To so dosegil tako, da so ga učili na povsem novem podatkovnem nizu, hkrati pa so uporabili nove algoritme. Za zdaj še nima večmodalnosti, zato ne more analizirati fotografij ali slikati.

Hkrati je tudi precej dražji, zato bo uporaba prek API od tri do štirikrat dražja, uporabniki plačljive spletne inačice pa bodo dobili le omejeno število poizvedb na teden. OpenAI O1 v resnici še ni povsem končan, zato ga označujejo kot preview. A kljub temu je pri vprašanjih, ki terjajo celostni premislek, denimo pri reševanju matematičnih zagonetk, presenetljivo natančen. Ker pa nima dostopa do interneta in ima drugačno vrsto znanja, je manj natančen pri odgovarjanju na...

25 komentarjev

Tečaji programiranja v Računalniškem muzeju se začnejo oktobra – vpišite svojega otroka zdaj!

Tečaji programiranja

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

Odprti so jesenski vpisi na tečaje programiranja v Računalniškem muzeju v Ljubljani v Šiški za starostni skupini 7-9 in 10-13 let! Tečaji se začnejo prvi teden oktobra.

Tečaj računalniškega programiranja bo obsegal delo z mikroračunalnkom BBC micro:bit po nadgrajenih preverjenih BBC učnih načrtih. Učenje bo vključevalo temeljito spoznavanje z osnovno strojno opremo (vezje, napajanje, stikala, senzorika, vmesniki) in programsko opremo MakeCode in Scratch (v blokovnem jeziku, za naprednejše pa tudi v jeziku Python). Podkrepljeno bo z dodatnimi pisnimi nalogami in kvizi. Za razvoj domišljije, povezavo skupine in vajo v samozavesti pa bomo poskrbeli z metodami improvizacijskega gledališča.

Ker se najahamo v muzeju, pa bomo raziskovanje podkrepili še z obiski strokovnjakov iz našega muzejskega laboratorija in obiskovanjem muzejskih razstav.

Velikost skupine: 10 učencev
Trajanje: oktober 2024 – junij 2025 (razen med časom šolskih počitnic)
Lokacija: Računalniški muzej, Celovška 111,...

8 komentarjev

United Airlines bo največji Starlinkov letalski partner

Slo-Tech - Internet nezadržno prihaja tudi na letala, saj ga je napovedal tudi prevoznik United Airlines. V podjetju nameravajo celotno floto svojih letal opremiti s terminali za satelitski internet Starlink, ki ga ponuja Muskov SpaceX. Prve teste bodo začeli izvajati prihodnje leto.

Minuli mesec je internet na svojih letih napovedala tudi Delta, ki ga bo nudila na čezoceanskih letih. Delta (in tudi Southwest) stavi na Viasatove sprejemnike in Satelite, United Airlines pa na SpaceX-ov Starlink. Slednji trdi, da bo Starlink zanesljivejši, zlasti nad morjem in v odročnih predelih, njegove hitrosti pa bodo omogočile več potnikom hkrati spremljati celo pretočne vsebine, kot so videoposnetki in glasba na zahtevo.

United Airlines bo podobno kot Delta internet nudil brezplačno, a za zdaj ne govori o nobenih dodatnih pogojih, medtem ko bo Delta sčasoma zahteval članstvo v klubu zvestobe. United Airlines ni edini prevoznik s Starlinkom, saj sta taka vsaj še Hawaiian Airlines in Qatar Airways, je pa...

1 komentar

Unicode 16 prinaša pet tisoč novih znakov

Slo-Tech - Izšla je nova različica standarda Unicode, ki prinaša 5185 novih znakov, s čimer se njihovo povečuje na osupljivih 154.998. Med novimi znaki bo v širši javnosti največ pozornosti deležnih osmero novih sličic (emoji), med katerimi so lopata, prstni odtis, golo drevo, redkev, harfa, zastava otoka Sark, vijoličen madež in smeško s podočnjaki. Ker si jih obstoječi programski opremi še ne moremo ogledati, saj Unicoda 16.0 še ni podprla, se moramo zanesti na slike. Kot je že v navadi, je grafična implementacija odvisna od platforme.

Resnejše novosti se nanašajo na pisave, s katerimi zapisujemo žive ali mrtve jezike. V novi različici Unicoda je sedem novih pisav, med katerimi je pet za žive jezike in dve za opuščene. Pisava todhri za albanski jezik se ne uporablja več, a Unicode je namenjen kodiranju vsega, kar je bilo ali bo kdaj koli zapisano. Zato ima novi Unicode tudi štirih tisoč starih egipčanskih hieroglifov in 700 znakov iz starih računalniških programov.

Zdaj se začenja drugi...

10 komentarjev

Odšla celotna ekipa Annapurne Interactive

Slo-Tech - Po neuspelih pogajanjih z lastnico skupine Annapurna Megan Ellison o izločitvi založnika iger Annapurna Interactive v samostojno podjetje je celotna ekipa odstopila. Predsednik Annapurne Interactive Nathan Gary se je pogajal z Megan Ellison, a je slednja pogajanja končala brez dogovora. Gary je nato odstopil in podjetje zapustil, protestno pa so se mu pridružili tudi vsi ostali zaposleni. Annapurna Interactive je nenadoma ostala brez zaposlenih, a z veljavnimi pogodbami in obveznostmi do avtorjev iger. V preteklosti se je proslavila z založitvijo dobro sprejetih indie naslovov, kot so bili Outer Wilds, Stray ali Cocoon.

Mean Ellison je dejala, da bodo še naprej podpirali razvijalce in partnerje, saj bodo spoštovali vse pogodbe in zagotovili ustrezno podporo. Ne gre le za že dogovorjene naslove, temveč bodo nabor iger še razširili, predvsem pa bodo bolj vključili film, televizijo, igre in gledališče, je obljubila. A avtorji iger se vendarle sprašujejo, kaj se bo zdaj zgodilo in...

10 komentarjev

Uspešno izveden prvi zasebni vesoljski sprehod

vir: SpaceX
Spaceflight Now - V zasebni odpravi pod okriljem SpaceXa, Polaris Dawn, sta dva astronavta v SpaceXovih skafandrih v četrtek prvič pokukala izven kapsule Crew Dragon.

Jared Isaacman je eden tistih milijarderjev, ki so svoje bogastvo usmerili v kupovanje vozovnic za polete v Zemljino krožnico - tako je financiral prvo odpravo s povsem zasebno posadko v kapsuli Crew Dragon, Inspiration4 pred tremi leti. Toda Isaacman noče biti zgolj še en bogataš v vesolju, temveč skuša v sodobni maniri misije napraviti tudi praktično uporabne. Tako si je zamislil program Polaris s tremi odpravami, od katerih je imela prva, Polaris Dawn, namen prvič preizkusiti SpaceXov prototipni skafander za sprehode v vesolju.

Polet bi bili morali opraviti že konec avgusta, a je po mnogih preložitvah zaradi vremenskih neprilik in tehničnih težav uspel šele v torek. Posadko Polaris Dawn poleg Isaacmana sestavljajo še pilot Scott Poteet ter SpaceXovi inženirki Anna Menon in Sarah Gillis. Najprej so Zemljo obkrožili na višini 1400...

16 komentarjev

Podeljene so Ig Nobelove nagrade za leto 2024

Slo-Tech - V četrtek, 12. septembra so na MIT podelili že 34. Ig Nobelove nagrade, med drugim znanstvenikom, ki so preučevali opite črve, plavalne sposobnosti mrtve postrvi in golobe kot potencialne pilote vodljivih izstrelkov. Ig Nobelova priznanja podeljujejo za čisto prave znanstvene raziskave, ki pa najprej ljudi nasmejijo, nato pa jih spodbudijo k razmišljanju. Dogodek je pripravila satirična revija Annals of Improbable Research v sodelovanju z založbo MIT Press. Nagrajenci so:
    Raziskovalci pod vodstvom Romana Hosseina Khonsarija z Univerze Paris Cité so prejeli nagrado za anatomijo za raziskavo v kateri so poskušali ugotoviti, ali ima polobla, na kateri smo se rodili, kakšen vpliv na smer kodranja las (J. Stomatol. Oral Maxillofac. Surg. 2023, DOI: 10.1016/j.jormas.2023.101664).
    Fordyce Ely in William E. Petersen sta na podlagi dela, o katerem sta poročala leta 1939, posthumno prejela nagrado za biologijo, ker sta počila papirnato vrečko poleg mačke, ki je stala na hrbtu krave, da bi...

0 komentarjev

Prvi telefon, ki se prepogne dvakrat!

Slo-Tech - Kitajski proizvajalci ne želijo zaostajati za zahodnimi, zato ni presenetljivo, da je Huawei le nekaj ur po napovedi iPhona 16 predstavil svoj telefon, ki se prepogne dvakrat oziroma zloži v obliki črke Z. Novinec stane 2800 dolarjev in bo na voljo čez teden dni.

Huawei Mate XT je prvi telefon na svetu, ki je v iztegnjeni obliki trikrat večji. Naprava ima debelino 3,6 milimetra v iztegnjeni obliki in zaslon z diagonalo 10,2 palca. Uporabljamo ga lahko v neiztegnjeni obliki (6,4 palca), enkrat razprti (7,9 palca) obliki in popolnoma iztegnjeni obliki. Ko je zaprt, je debel 12,8 milimetra, kar je primerljivo z Galaxy Z Fold 6.

Tehnične specifikacije so zelo dobre, a pričakovane. Ima 16 GB pomnilnika, 256, 512 ali 1024 GB kapacitete, procesor Kirin 9010 5G, baterijo s kapaciteto 5600 mAh, 66-W polnilnik, kamero s 50 milijoni točk, 5,5-kratni optični zoom in – operacijski sistem HarmonyOS 4.2. Huawei še vedno ne sme uporabljati Androida.
Za telefon so pobrali že 3,7 milijona...

80 komentarjev

Sodišče Irsko prisililo, da sprejme 13 milijard evrov davkov od Appla

Slo-Tech - Danes se bo moral z visokim računom sprijazniti tudi Apple, a za razliko od Google formalno sploh ne gre za globo, temveč za zaostale davke. Evropsko sodišče je razsodilo, da je bil irski davčni dogovor z Applom nezakonit. To je let 2016 ugotovila že Evropska komisija, ko ga je razglasila za nedovoljeno državno pomoč, a se je Apple kakopak pritožil.

Splošno sodišče je leta 2020 irski dogovor spoznalo za zakonit, a je višje sodišče sedaj razsodbo razveljavilo in odločilo drugače. Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je odločitev pozdravila, precej manj navdušeni pa so v Cupertinu in tudi na Irskem, čeprav mora Apple prav tja nakazati neobračunane davke.

Apple je z Irsko sklenil poseben dogovor o davčni obravnavi, ki je bil izrazito ugoden in nedosegljiv drugim podjetjem. Davčna stopnja je na primer leta 2003 znašala en odstotek dobička, leta 2014 pa le še 0,005 odstotka. Skupno gre za 13 milijard evrov davkov, ki jih je Irska prenizko obračunala Applu, če bi stopnjo...

79 komentarjev

Prihaja PlayStation 5 Pro

Slo-Tech - Sony je po letu dni govoric vendarle napovedal novo igralno konzolo PlayStation 5 Pro, ki ima v primerjavi s predhodnico več prostora za igre, boljše zmogljivosti in nudi ustrezno višje hitrosti, denimo 28 odstotkov hitrejšega pomnilnika. Višje ločljivosti bo možno dosegati tako zaradi zmogljivejšega grafičnega procesorja - ki ima 67 odstotkov več računskih enot - kot tudi umetne inteligence, ki bo sliko risala z več detajli (upscaling).

Nova konzola ne bo poceni, saj nas bo olajšal za 700 evrov. To ni malo, zato od nje upravičeno pričakujemo veliko. Poleg 2 TB prostora bodo igre lahko tekle v ločljivosti 8K ali VRR, a ne vse. Vendarle bo zaradi zmogljivejše strojne opreme več iger zmoglo 60 sličic na sekundo v dostojnih ločljivostih.

Že PlayStation 5 je prinesel tehnologijo ray tracing, novinec pa jo še nadgrajuje v advanced ray tracing. S tem bo izris odbojev in loma svetlobe vernejši, torej bodo prizori z ogledali, okni, vodo in podobnim boljši, zato bodo bržčas tudi pogostejši. Druga pomembna novost je PSSR (PlayStation Spectral Super Resolution), ki omogoča dvih ločljivosti z umetno inteligenco, torej nekakšen pametnejši upscaling, česar konkurenca še nima.

Konzola bo naprodaj od 7. novembra in bo večinoma združljiva...

64 komentarjev

Sodišče potrdilo evropsko globo za Google

Reuters - Google je izgubil tožbo proti Evropski komisiji, s katero je izpodbijal globo iz leta 2017 v višini 2,42 milijarde evrov. Postopek se je začel leta 2010, ko je Komisija začela preiskovati, ali Google v svojem iskalniku neupravičeno favorizira lastno orodje za primerjanje cen. Google se je na odločitev nato pritožil, a je Splošno sodišče v Luksemburgu leta 2021 zavrnilo Googlove argumente. Google se je pritožil tudi na drugostopenjsko sodišče, ki mu ni bilo naklonjeno.

Sodišče Evropske unije, torej drugostopenjsko sodišče, kjer se redna pravna sredstva končajo, je potrdilo globo v višini 2,42 milijarde evrov. Ob tem je poudarilo, da evropska zakonodaja ne prepoveduje ali sankcionira obstoja prevladujočega tržnega položaja, ni pa dovoljena zloraba takšne situacije. Sem sodi neupravičeno blokiranje konkurentov in vsakršno krnjenje konkurence, namesto da bi podjetja tekmovala s cenami in storitvami sami. Sodišče je potrdilo, da je bilo Googlovo ravnanje diskriminatorno do konkurenčnih...

3 komentarji

Kaj vse je Apple napovedal na Glowtimu

Slo-Tech - Včeraj zvečer po slovenskem času se je končal Applov dogodek It's Glowtime, ki je bil klasična Applova nališpana novinarska konferenca. Predstavili so več novosti, med katerimi je največ pozornosti seveda pritegnil nov nabor pametnih telefonov iPhone 16. Izvedeli pa smo več podrobnosti tudi o slušalkah AirPods 4, pametni uri Apple Watch 10.

Novi telefoni bodo na voljo v izvedenkah iPhone 16, iPhone 16 Pro, iPhone 16 Plus in iPhone 16 Pro Max. Telefoni bodo imeli hitrejši procesor A18, ki bo potreben za poganjanje umetne inteligence, ki jo posrečeno imenujejo Apple Intelligence. Poleg AI vsebujejo tudi VI - Visual Intelligence - ki avtomatično išče prizore za fotografiranje. Če na primer fotografiramo plakat s podatki o predstavi in ali ročni planer, lahko datume avtomatično doda v digitalni koledar. S tem je povezan tudi novi gumb Camera Control, ki VI sproži. V modelih Pro bo na voljo tudi telefoto kamera, širokokotna kamera z 48 milijoni pik in kamera Fusion s prav toliko pik. Osnovni model ima 6,1-palčni zaslon, Plus pa večjega 6,7-palčnega. Varianti Pro in Pro Max imata 6,3-palčni oziroma 6,9-palčni zaslon. Osnovni iPhone 16 stane 800 dolarjev, dražji modeli pa 900 dolarjev, 1000 dolarjev in 1200 dolarjev.

Prihaja tudi...

21 komentarjev

Audible bo zvočne knjige snemal z reprodukcijo glasov zvočnih igralcev

Slo-Tech - Ponudnik zvočnih knjig Audible bo začel uporabljati umetno inteligenco za pripravo zvočnih zapisov, za kar bodo uporabljali glasove dejanskih zvočnih igralcev. V ta namen so že kontaktirali nekaj znanih zvočnih igralcev v ZDA, ki bodo posodili svoje glasove za urjenje umetne inteligence. Tako bo možno precej hitreje in ceneje izdelovati zvočne knjige. Projekt se začenja ta teden.

Amazon, ki ima v lasti Audible, je lani začel avtorjem, ki knjige izdajajo v samozaložbi, ponujati nekaj podobnega. Njihove knjige lahko prebere virtualni glas, podoben kot slovenski eBralec, ki deluje zelo dobro, a se še vedno čuti kovinski prizvok. Storitev so pisci zelo dobro sprejeli in do danes je takšnih knjig že več kot 40.000. Vendar pa velika večina knjig v samozaložbi zvočne knjige nima - takšnih je kar 96 odstotkov.

Doslej je Audible uporabljal le popolnoma sintetične glasove, medtem ko za reprodukcijo človeških glasov ni imel avtorskih pravic. Z novim projektom bodo pridobili tudi te. Sinteza...

7 komentarjev

Na olimpijadi iz informatike srebro!

Slo-Tech - Včeraj se je končala 36. mednarodna olimpijada iz informatike (IOI), kjer je slovenska ekipa osvojila eno srebrno medaljo. Priboril jo je Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka in ZRI), ki je bil že lani bronast. Slovensko ekipo so sestavljali še Luka Heric (II. gimnazija Maribor in ZRI), Žan Pustoslemšek (Šolski center Ravne na Koroškem, Gimnazija Ravne na Koroškem) in Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina, Gimnazija Rogaška Slatina).

Letošnje tekmovanje je potekalo v Aleksandriji v Egiptu med 1. in 8. septembrom. Na njem se je pomerilo 362 tekmovalcev iz 91 držav, ki so skupno osvojili 34 zlatih, 61 srebrnih in 91 bronastih medalj. Absolutno prvo mesto je osvojil kitajski tekmovalec Kangyang Zhou, ki je zbral vse dosegljive točke. Jakob Žorž si je srebro zaslužil z 68. mestom in 51,87 odstotki točk.

Na tekmovanju sta bila dva tekmovalna dneva, v katerih so tekmovalci rešili več nalog. Vsak dan so imeli na voljo pet ur. Naloge so se preverjale na računalniku s konfiguracijo...

8 komentarjev

Starliner brez posadke varno pristal

vir: Boeing
NASA - Boeingovi inženirji si lahko vsaj za kratek čas malo oddahnejo, kajti njihova problematična kapsula za prevoz ljudi na ISS, Starliner, je v soboto brez večjih problemov pristala na Zemlji - brez obeh astronavtov, ki sta junija na njej poletela v vesolje.

Gre za pozitivno vest, ki sta jo Boeing in NASA krvavo potrebovala, kajti v zadnjih mesecih smo spremljali živčno odločanje o tem, ali naj se ameriška astronavta Butch Wilmore in Sunita Williams, ki sta s Starlinerjem na Mednarodno vesoljsko postajo poletela v začetku junija, na istem plovilu tudi vrneta na Zemljo. Med poletom so namreč zaznali več hujših težav, začenši z uhajanjem helija, ki skrbi za pravilen pretok goriva, predvsem pa odpovedjo petih (od 28) motorjev, s katerimi se Starliner usmerja. To je med drugim Wilmora prisililo, da je plovilo ob približevanju postaji usmerjal ročno, namesto da bi se postopek izvedel samodejno.

Najprej je kazalo, da bo mogoče tegobe zadovoljivo odpraviti in bosta astronavta z vrnitvijo le...

6 komentarjev

V Frankfurtu bodo preizkušali tovorni tramvaj

Slo-Tech - V Frankfurtu bodo v okviru projekta LastMileTram RheinMain V uporabljali tramvaj za prevoz paketov. Frankfurtska univerza aplikativnih znanosti (Frankfurt UAS), frankfurtski ponudnik javnega prevoza (VGF) in Amazon bodo s tramvajem mesec dni prevažali izključno Amazonove pakete. Vozili jih bodo od postaje Stadion do postaje Zoo in skladišča v okrožju Gutleut. Poleg tramvaja bodo za celotno pot paketi potovali še z električnimi vozili (iz skladišča v Raunheimu do postaje) in električnimi kolesi v zadnjem delu poti do prejemnikov. Projekta preverja izvedljivost zelenega transporta v urbanem okolju.

Transport tovora, tako na dolge razdalje kot v zadnjih kilometrih (last mile) še vedno večinoma sloni na uporabi fosilnih goriv. Za prehod na nizkoogljične metode je treba povezati vrsto spremenljivk in faktorjev v dobavni verigi. Potrebni so ustrezna vozila, polnilna infrastruktura in mikroskladišča. Prve poizkuse s tovornimi tramvaji so v Frankfurtu izvedli že leta 2019, ko so tramvaji...

13 komentarjev

WhatsApp in Messenger bosta sprejela tudi zunanje odjemalce

Slo-Tech - Meta je včeraj sporočila, da bo zavoljo evropskega akta o digitalnih trgih (DMA) uvedla nekaj sprememb na platformah WhatsApp in Facebook Messenger, ki bosta s tem postali odprti za druge odjemalce. Ponudili bodo možnost, da se tudi drugi programi za sporočanje povežejo v omrežje in omogočajo izmenjavo sporočil z uporabniki, četudi ti uporabljajo uradnega ali kakšnega drugega klienta. Še več, ko se bo pojavil kakšen nov odjemalec, bosta WhatsApp in Messenger uporabnike nanj opozorila. A ni vse zlato, kar se sveti.

Uporabniki bodo imeli dve možnosti. Bodisi bodo lahko pogovore z drugimi odjemalci videli ločeno, tako imenovane Third-party chats, ali pa v skupni mapi Prejeto. Za zdaj bodo to le pogovori, in še ti zelo primitivni. Prihodnje leto bodo platformo odprli tudi za skupinske pogovore, leta 2027 pa še za navadne in videoklice. Seveda ni tehničnih ovir, ki bi preprečevale hitrejšo implementacijo, a Meta se bo držala skrajnih rokov po DMA.

Tudi pri integraciji besedilnih...

12 komentarjev

Qualcomm razmišlja o nakupu dela Intela

Slo-Tech - Po poročanju Reutersa se Qualcomm zanima za nakup Intelovega dela, ki se ukvarja z načrtovanjem čipov. Intel ima sicer več oddelkov in je eno redkih podjetij, ki še vedno pod isto streho združuje tako načrtovanje novih čipov kakor tudi livarne, ki ne proizvajajo le lastnih čipov, temveč tudi čipe za druge proizvajalce. Slednji del za Qualcomm ni zanimiv, prvi pa precej bolj.

Intel je trenutno v težkem položaju, saj podjetje posluje z izgubo, izgublja boj s konkurenti in na veliko odpušča. Konsolidacija njihovega poslovanja je na primer vključevala prodajo deleža v ARM-ju, spogledujejo pa se tudi z drugimi odprodajami. Izključena ni niti razdelitev podjetja. To so začutili tudi drugi igralci, ki so ogledujejo zanimive kose podjetja. Qualcomm se po Intelovih zatrjevanjih uradno še ni obrnil na Intel, v Qualcommu pa navedb ne komentirajo. Po neuradnih podatkih še vedno preučujejo različne scenarije in lahko še spremenijo mnenje.

Intelovo minulo četrtletje je bilo katastrofalno, zato...

23 komentarjev

Volvo opustil idejo o zgolj električnih vozilih po letu 2030

Slo-Tech - Volvo je še pred tremi leti zatrjeval, da bodo po letu 2030 proizvajali le še električne avtomobile. Cilj se sedaj odmika, tudi po tem datumu pa bodo proizvajali vsaj še hibridna vozila, so povedali v švedskem velikanu, ki je sedaj v kitajski lasti. Povpraševanje po električnih avtomobilih se sicer v Evropi umirja, k čemur so prispevale tudi nižje subvencije, dražja vozila, počasno širjenje polnilne infrastrukture in carine na kitajska vozila. Te sicer prizadenejo tudi Volvo, ki je v kitajski lasti in ima tovarne v tej državi.

Investitorji najave niso dobro sprejeli, saj je delnica v zadnjem tednu dni izgubila skoraj desetino vrednosti, podjetje pa je sedaj vredno tikrat manj kot leta 2021. Volvo sicer napoveduje, da bodo leta 2030 več kot 90 odstotkov njihovih avtomobilov predstavljali električni avtomobili in priključni hibridi, preostanek pa bodo klasični hibridi.

Direktor podjetja Jim Rowan poudarja, da še vedno verjamejo v električno prihodnost, a da je pot do tja bolj...

109 komentarjev

Bluetooth 6.0 nared

Slo-Tech - Posebna interesna skupina (SIG) za Bluetooth je dokončala specifikacije standarda Bluetooth 6.0, ki prinašajo precej zanimivih novosti. To niti ni tako nenavadno, saj je prejšnja verzija Bluetooth 5.0 že precej stara - izšla je pred osmimi leti! Novosti je torej cel kup.

Med njimi je gotovo najpomembnejša Channel Sounding, ki prinaša zelo natančno določanje razdalje med napravami, ki uporabljajo to tehnologijo. Z Bluetooth 6.0 bo možno določiti razdaljo med dvema napravama na en centimeter natančno, kar bo pomagalo pri iskanju izgubljenih ali zgolj založenih naprav. Ko se bo povečalo število naprav s podporo za to tehnologijo po svetu, bodo tudi funkcije, kot je Find My Phone, dobile novo dimenzijo delovanja.

Naslednja novost se imenuje Decision-Based Advertising Filtering in je namenjena zniževanju porabe. Z vklopom poskrbi, da naprave sekundarne kanale prečesavajo le, če na primarnem kanalu dobivajo ustrezne podatke. Podobno deluje tudi Monitoring Advertisers, ki privarčuje energijo, če naprava zapusti domet. Preostali spremembe so bolj tehnične narave in omogočajo hitrejše in odzivnejše delovanje.

Zdaj moramo le še počakati, da proizvajalci na trg pošljejo naprave s podporo za Bluetooth 6.0. To pa se še ne bo zgodilo...

13 komentarjev

Tri mesece po odhodu iz OpenAI že novim milijardnim podjetjem

Slo-Tech - Tri mesece po odhodu iz OpenAI je nekdanji glavni znanstvenik Ilya Sutskever na dobri poti s svojim novim podjetje. Novi start-up z imenom SSI, kar pomeni Safe Superintelligence, je v zadnjem krogu financiranja pridobil milijardo dolarjev pri vrednotenju podjetja na pet milijard dolarjev. Med investitorji so bili Andreessen Horowitz, Sequoia Capital, DST Global in SV Angel. Ni slabo za tri mesece star start-up.

SSI ima deset zaposlenih, z denarjem pa bodo to število povečali in hkrati nakupili zadosti strojne opreme. SSI bo imel pisarne v Palo Altu v Kaliforniji in v Tel Avivu. Poleg Sutskeverja sta ustanovitelja še Daniel Gross, ki je pred tem delal v Applu, ter Daniel Levy, ki je raziskoval umetno inteligenco v OpenAI. Do Sutskeverjevega odhoda iz OpenAI je v podjetju delovala skupina za usklajevanje umetne inteligence z občimi človeškimi vrednotami (superallignment).

SSI ima za razliko od OpenAI klasično lastniško strukturo, ki omogoča delovanje kot profitne organizacije....

30 komentarjev

Starlink se je uklonil in bo v Braziliji blokiral X

Slo-Tech - V Braziliji blokada X-a še traja, vmes pa dobiva tudi komične aspekte. Brazilija je namreč ob blokadi X-a, ki je posledica preiskave, prepovedala tudi rabo VPN-jev za dostop do strani mimo blokade ter zamrznila premoženje na bančnih računih podjetja Starlink. Skupna točka obeh podjetij je lastnik, to je Elon Musk, hkrati pa Starlink omogoča tudi dostop do interneta in X-a, ki ga ni želel blokirati. Sedaj se bo to spremenilo.

Starlin je na X-u sporočil, da bodo spoštovali sodno odredbo in v Braziliji onemogočili dostop do strani X. Medtem na sodišču še vedno izpodbijajo zamrznitev premoženja v državi. Zatrjujejo, da Starlink ne more biti odgovoren za ravnanje X-a niti za plačilo glob, zato naj bi bila blokada računov protizakonita. Sodišče je v petek odredilo blokado X-a, odločitev pa je v ponedeljek potrdil še senat vrhovnega sodišča. Regulator Anatel je sedaj potrdil, da tudi Starlink blokira X.

Razlog za celoten zaplet pa je X-ova nepripravljenost, da odstrani račune, ki po...

14 komentarjev

Nvidia domnevno prejela odredbo, pravosodno ministrstvo preiskuje njena ravnanja

Slo-Tech - Preiskava, ki jo ameriško pravosodno ministrstvo vodi zoper Nvidio zaradi suma zlorabe monopolnega položaja, se stopnjuje. Po poročanju Bloomberga so Nvidii in drugim strankam v postopku poslali sodne odredbe (subpoenas).

V prejšnjih stopnjah postopka so podjetjem poslali nezavezujoče vprašalnike, naslednji korak pa so sodne odredbe, prejemniki katerih sedaj morajo odgovoriti s podatki. Vsaj tako se je zdelo včeraj, ko je delnica Nvidie tudi zaradi tega strmoglavila približno za desetino, kar je tržno kapitalizacijo zmanjšalo za 279 milijard dolarjev. To je v absolutnem znesku največja enodnevna izguba na ameriških borzah v zgodovini.

Nvidia se je odzvala danes in suho sporočila, da niso prejeli nobene odredbe, da pa z veseljem odgovorijo na kakršnakoli vprašanja.

A ministrstvo za pravosodje še vedno vodi preiskavo. Sumijo namreč, da Nvidia uporabna nezakonite prakse, s katerimi svojim strankam preprečuje uporabo konkurenčnih čipov. Iz Nvidie medtem sporočajo, da so preprosto...

5 komentarjev

Intel predstavil procesorje Core Ultra 200V

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so lansirali linijo prenosniških procesorjev Core Ultra 200V, na arhitekturi Lunar Lake, za katere lahko naprave pričakujemo v predbožičnem obdobju.

Pod kanec hecnim nazivom Core Ultra 200V se skriva druga generacija čipov Core Ultra - Series 2 - torej druga po lanski uvedbi imena Ultra, ki je nastopila skladno s prihodom prelomne arhitekture Meteor Lake. Lunar Lake nekatere novosti pravzaprav odstrani; tako ima zgolj dve vrsti čipletov in ne štirih kot meteor laki, po drugi plati pa uvaja prijem, ki ga poznamo iz Applove linije M - pomnilnik, vdelan na procesorsko pakiranje. Če se ozremo na deveterico novih izdelkov, lahko vidimo zanimiv detajl: prav vsi imajo enako konfiguracijo jeder 4P+4E, razlikujejo pa se v količinah vdelanih medpomnilnika in pomnilnika, pa grafičnem delu ter enoti NPU.

To pomeni, da se je velikan docela osredotočil na novo paradigmo, ki jo je Microsoft spomladi potisnil z objavo standarda prenosnikov Copilot+, torej naprave, deklarirano...

19 komentarjev

Raziskave o začetku mikroračunalniške avtomatizacije

Računalniški muzej -

V Računalniškem muzeju z jesenjo spet pripravljamo zanimive vsebine o zgodovini domačega računalništva. Tokrat o čisto prvih mikroračunalnikih. Morda že veste, da so se ti pri nas pojavili sredi sedemdesetih. V uporabo so jih takrat prvi vpeljali strokovnjaki Inštituta Jožef Stefan, aktivno pa so se v tem času z mikroprocesorsko tehnologijo ukvarjali tudi strokovnjaki Fakultete za elektrotehniko. To so bili zelo preprosti računalniki s strojno in programsko opremo po meri. Uporabljali so prve 8-bitne mikroprocesorje in poganjali le preproste zagonske operacijske sisteme. Programirali so jih izključno v zbirniku. Uporabni so bili predvsem pri avtomatizaciji procesov v industriji in izvajanju eksperimentov v laboratorijih. Nastopali so na primer kot upravljalni deli različnih merilnih, nadzornih in regulacijskih naprav. Včasih jih označujejo tudi kot mikroračunalnike prve generacije.

Strokovnjaki Inštituta Jožef Stefan so od leta 1976 naprej izdelovali lastne mikroračunalnike z...

1 komentar

Prodajajo se mrtve imitacije AMD Ryzen 7800X3D

Slo-Tech - Na internetu so se začeli prodajati ponarejeni "čipi" AMD Ryzen 7800X3D, ki so v resnici zgolj imitacije in sploh ne vsebujejo čipa. To je na lastni koži občutil kupec iz Romunije, ki je procesor na portalu OLX kupil približno 100 evrov ceneje od redne cene. A ko je prejel procesor, ki je bil na prvi - in res zgolj prvi - pogled videti normalno, se računalnik z njim ni zagnal. Primerek je kasneje za polno ceno odkupil YouTuber Der8auer, ki ga je podrobno analiziral.

Ugotovil je, da sploh ne gre za procesor. Čip je že na prvi pogled videti sumljivo, saj barva tiskanega vezja ni enakega modrozelenga odtenka, vsebuje litografske pomanjkljivosti (uporniki niso bili ustrezno zavarovani), hladilni blok je tanjši itd. Ko je slednjega snel, ga je pričakalo največje presenečenje. Čip sploh ni ponarejen, temveč ga sploh ni! Zlikovci so se očitno potrudili, da je tiskano vezje s hladilnikom videti podobno originalu, a nič več kot to. Podroben pogled v živo hitro razkrije razlike, a vseeno se zdi neverjetno, da bi se kdo tako zelo potrudil, da bi izdelal en sam ponaredek. Zato velja biti pri nakupu procesorjev neznane provenience previden, saj lahko kroži še več ponaredkov.

27 komentarjev

Starliner na ISS ječi

Slo-Tech - Astronavt Barry Wilmore, ki je ta hip na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), je v soboto poklical kontrolo poleta in prijavil nenavadne zvoke, ki so se vili iz plovila Starliner, ki je spojeno z ISS. Nenavaden zvok je izviral iz zvočnika na Starlinerju in je zvenel kot zamolklo udarjanje, podobno kot sonar v kakšnem Kubrickovem filmu. Wilmore je potem prislonil mikrofon k viru hrupa, da so nadzorniki to lahko slišali.

Posnetek skupaj z nenavadnim zvokom je ujel tudi meteorolog Rob Dale, ki ga je priobčil na splet. Sprva v NASI niso točno vedeli, kaj je razlog za nenavaden zvok. Niti NASA niti Wilmore nista bila slišati zaskrbljena, saj so različni zvoki na vesoljskih plovili sorazmerno pogosti pojavi. Kasneje je zvok potihnil, NASA pa je sporočila, da je šlo za napako v konfiguraciji zvočne povezave med ISS in Starlinerjem, kar je povzročilo povratno zanko, ki je zvenela nenavadno. V preteklosti so se tovrstni spodrsljaji že dogajali, denimo leta 2003 med prvim kitajskim poletom v...

10 komentarjev

Na Steamu delež Windows 11 presegel Windows 10

Slo-Tech - Microsoft si že dlje časa prizadeva, da bi uporabnike prepričal v prestop na Windows 11, potem ko je bila desetica tako dobro sprejeta. Želijo se izogniti usodi Windows Viste ali 8, ki nikoli nista zares prepričali kupcev. Tudi Windows 11 je bil ogrožen, saj je za 400 milijonov uporabnikov potreboval dve leti, kar je dvakrat dlje od Windows 10. Zato je toliko pomembnejši najnovejši rezultat na platformi za igranje iger Steam, kjer je delež Windows 11 te dni presegel Windows 10.

To se je zgodilo prvikrat od izida Windows 11 pred štirimi leti. Doslej je Windows 10 držal primat, četudi je Microsoft čedalje glasneje rožljal s koncem podpore, ki je trenutno napovedan za prihodnji oktober. Avgusta je bil delež Windows 49-odstoten, Windows 10 pa je imel 47 odstotkov trga. Preostanek odpade na macOS in Linux, ki nista beležila sprememb v deležu, zato sklepamo, da je sprememba posledica nadgradnje Windows 10 na 11. Tudi pri siceršnji uporabi, denimo pri brskanju po spletu, delež Windows 11...

17 komentarjev

Brazilija je blokirala X

Bloomberg - Brazilsko vrhovno sodišče je v petek sprožilo začasno blokado družbenega omrežja X, ker podjetje ni zadostilo zahtevam po pravni skladnosti s tamkajšnjo zakonodajo (plačljiv vir, alternativa).

Vrhovni sodnik Alexandre de Moraes je nacionalni telekomunikacijski agenciji Anatel v petek naročil, naj ukine dostop do platforme X, in dal Applu ter Googlu 5 dni časa, da aplikacijo umakneta s svojih trgovin, čeprav je to zadnjo postavko nato umaknil. Ukrep je sledil neizpolnitvi zahteve, po kateri bi morala družba X imenovati svojega novega pravnega zastopnika v Braziliji, brez katerega podjetja tamkaj ne morejo poslovati. V Braziliji lahko nekatere ukrepe izrekajo tudi posamezni sodniki vrhovnega sodišča, pri čemer pa je de Moraesa tokrat podprl tudi preostanek enajstčlanskega sodišča. V bran mu je stopil tudi predsednik države Lula da Silva, rekoč, da morajo zakone spoštovati vsi, tudi pomembni in bogati.

Kot je mogoče slutiti iz povoda, je spor globlji in traja že dlje časa. Zaostril

86 komentarjev