»

HoloLens. Novo orožje ameriške vojske

vir: Microsoft

vir: Bloomberg
Bloomberg - Obogatena resničnost bo kot kaže nova resničnost ameriških vojakov. Microsoft jim bo namreč v naslednjih dveh letih dobavil 2500 kosov svojih HoloLens, če pa se bodo Pentagonu očala zdela uporabna, naj bi nadaljnja dobava poskočila na 100.000 kosov. Pogodba za poskusni del programa, imenovanega Integrated Visual Augmentation System oz. IVAS, je vredna 480 milijonov ameriških dolarjev. Vojska je bila med zbiranjem ponudb v stiku s 25 različnimi proizvajalci AR opreme, na koncu sta v ožji izbor prišla Magic Leap in Microsoft, zmagal pa je, kot rečeno, slednji.

Vojska naj bi očala uporabljala pri treningu, pa tudi v bojnih okoliščinah, z njihovo pomočjo naj bi vojaki sprejemali bolj kakovostne odločitve. Bo pa vojaška izvedenka očal precej bolj izpopolnjena kot je tista za civiliste; med drugim bodo opremljena tudi s termalnimi senzorji, pa sistemom za nočno opazovanje,...

20 komentarjev

Uber boli denarnica zaradi vdora iz leta 2016

vir: Flickr

vir: BBC
BBC - Uber bo zaradi vdora iz leta 2016 plačal še dober milijon evrov kazni. Na toliko sta ga namreč v seštevku obsodila pooblaščenca za varstvo osebnih podatkov iz Velike Britanije (432.000 €) in Nizozemske (597.500 €). V vdoru je bil napadalcem omogočen dostop do osebnih podatkov o 2,7 milijona uporabnikov iz velike Britanije in 174.000 iz Nizozemske, med njimi polno ime, e-poštni naslovi in telefonske številke.

Podjetje je sicer že septembra v ZDA plačalo precej višji znesek, kar 130 milijonov evrov, in s tem poravnalo tamkajšnje kazni in odškodninske zahtevke.

Vdor iz leta 2016 je napadalcem skupaj omogočil dostop do podatkov o 57 milijonih Uberjevih uporabnikov in voznikov. Podjetje je incident sprva skušalo pomesti pod preprogo, z napadalci so se skrivaj...

4 komentarji

Sprememba v učbenikih: mitohondrijsko DNK lahko podedujemo tudi od očeta

Slo-Tech - Dolgo časa je veljalo, da so pravila dedovanja DNK jasna. Jedrno DNK, ki predstavlja glavni delež genskega zapisa v človeški celici, dedujemo od obeh staršev, medtem ko je mitohondrijska DNK (mtDNA) vedno materina. Najnovejša raziskava pa je pokazala, da se lahko (in v praksi tudi se) zgodi drugače. Mitohondrijsko DNK lahko dedujemo tudi od očeta.

Na mtDNA je zapisanih le 37 genov (16.569 baznih parov). Najdemo jo v mitohondrijih (celični organeli, ki so zadolženi za pridobivanje energije) in je po trenutno veljavni teoriji posledica nastanka mitohondrijev. Evkariontska celica je nekoč v prazgodovini pogoltnila bakterijsko celico, ki je ni razgradila, temveč sta živeli v simbiozi. Posledica so mitohondriji, ki imajo zato tudi svojo DNK. Vseeno pa 99,9 % DNK najdemo v jedru.

Doslej so bili raziskovalci prepričani, da se...

39 komentarjev

Konec neke ere: CeBIT se poslavlja

Slo-Tech - Bil je največji in najbolj znan računalniški sejem. Od leta 1970 so se vsako leto v Hannover zgrinjale nepregledne množice obiskovalcev in na tisoče razstavljavcev, ki so kazali prihodnost računalništva. Številno obiskovalcev je tako hitro raslo, da so naposled CeBIT posvetili zgolj poslovnemu segmentu, domači uporabniki pa so na svoj račun prišli na sejmih CeBIT Home. Leta 1995 je na CeBIT priletel sam Bill Gates, da je predstavil novo verzijo Windows. Leta 2001 je imel CeBIT 800.000 obiskovalcev. Toda sledila so slabša leta in letošnji CeBIT 2018 je bil zadnji, so se danes odločili prireditelji. Prihodnji CeBIT, ki bi moral potekati od 24. do 28. junija 2019, je odpovedan, novih pa ne bo.

Po letu 2001 je...

29 komentarjev

Amazon postavlja talne postaje za komunikacijo s sateliti

vir: CNBC
CNBC - Amazon Web Services (AWS), Amazonova družba za storitve v oblaku, postavlja mrežo zemeljskih postaj za komunikacijo s sateliti v orbiti, ki jih bo moč fleksibilno najeti po potrebi in bodo vpete v njihov oblak.

S poenostavljanjem pošiljanja satelitov v orbito njihovo število v zadnjem času skokovito raste. Miniaturnih satelitov je že okoli dva tisoč in samo tistih sorte CubeSat je bilo lansiranih že prek osemsto. Toda izstrelitev v vesolje je zgolj ena etapa v delovanju takšne naprave, saj je treba z njo tudi komunicirati z Zemlje. Temu so namenjene talne postaje, ki jih običajno gradijo in upravljajo večji operaterji satelitov, medtem ko morajo manjši lastniki satelitov z njimi sklepati pogodbe o najemu kapacitet, ki so ponavadi zasoljene.

Ravno v to...

6 komentarjev

Amazonovi tečaji strojnega učenja na voljo vsem

vir: 123rf

vir: Amazon
Amazon - Spletni tečaji strojnega učenja, na katerih se izobražujejo Amazonovi inženirji, so od tega tedna brezplačno na voljo vsem. Gre za precejšnjo količino učnega gradiva, trideset samopostrežnih tečajev za razvijalce, podatkovne znanstvenike in poslovneže - namreč traja dobrih 45 ur. Tečaji uporabnika pripravijo na začetek dela s storitvami za strojno učenje na AWS, kot so Amazon SageMaker, AWS DeepLens, Amazon Rekognition, Amazon Lex, Amazon Polly in Amazon Comprehend.

Brezplačni so sicer le tečaji, za vaje in izpite je potrebno dodatno plačilo. So pa pri Amazonu uvedli nov, z gradivom...

7 komentarjev

Smo dobili prve gensko spremenjene otroke?

vir: AP News
AP News - Znanstvenik He Jiankui iz Šendžena trdi, da sta se nedavno rodili zdravi dvojčici, ki so ju z genskim inženiringom napravili odpornejši za nekatere bolezni. Dogodek še ni neodvisno potrjen, je pa v stroki takoj sprožil burne odzive, saj gre za etično sporen poseg, hkrati pa potencialno za enega najprelomnejših dogodkov v človeški zgodovini.

Odkar so pred dobrimi tremi leti pričeli izvajati poskuse z genskim inženiringom na človeških zarodkih, se stvari odvijajo z bliskovito naglico. In to kljub temu, da so po svetu (pogojno) dovoljeni kvečjemu eksperimenti v laboratoriju, ne pa tudi dejanska vsaditev takšnega ploda ali rojstvo gensko modificiranih otrok.

Zato je v stroki in širše završalo, ko je neposredno pred drugim...

155 komentarjev

Microsoft po tržni kapitalizaciji prehitel Apple

Bloomberg - Še pred tremi meseci smo pisali, da je Apple postal prvo kotirajoče podjetje, ki je preseglo vrednost 1000 milijard dolarjev, merjeno s tržno kapitalizacijo. Četrtletje pozneje se je zgodilo, da je Microsoft prehitel Apple. Podjetji sta imeli danes okrog 812 milijard dolarjev tržne kapitalizacije, ob koncu dneva pa je Apple spet za mišjo dlako prehitel Microsoft.

Za Applom niso najboljši borzni dnevi, saj je delnica v zadnjem kvartalu izgubila dobro četrtino vrednosti. Pri Microsoftu večjih sprememb v tem času ni bilo, delnica je izgubila le nekaj odstotkov, zato je tudi prehitel Apple. Za nami je rdeči oktober, ki je tehnološkemu indeksu NASDAQ odščipnil več kot 12 odstotkov, kar je eden najslabših mesecev v bikovskem trendu. Na padec Applovih delnic je...

19 komentarjev

Letalski prevozniki namerno razsedajo družinske člane, da bi več zaslužili

Independent - Britanska ministrica za kulturo, telekomunikacije in kreativno industrijo Margot James je zažugala letalskim prevoznikom, ki jih je javno obtožila, da njihovi algoritmi izkoriščajo informacije o potnikih, da bi iz njih izvlekli čim več denarja. Jamesova se je obregnila zlasti ob "izkoriščevalsko prakso", ko nekateri letalski prevozniki namenoma članom družine dodelijo sedeže, ki niso sosednji ali blizu. Če želijo sami izbrati sedeže, pa jim to dodatno zaračunajo. Najpogosteje te prakse obtožujejo Ryanair, a ta ni edini grešnik. Jamesova je to početje označila kot "zelo ciničen, izkoriščevalski način [...] za preslepitev javnosti". Letalski prevozniki družinsko povezavo ugotovijo iz enakih priimkov, je še dodala.

Opisano...

61 komentarjev

Mednarodna okrogla miza o pametnih mestih in skupnostih

ELF/Zavod14 Event

Slo-Tech - Zavod 14 organizira mednarodno omizje "Pametna mesta in skupnosti: korak v bolj uravnotežen in trajnostni regionalni razvoj Evropske unije?" in sicer v četrtek, 29. novembra, ob 17. uri, v ljubljanskem Poligonu na Tobačni.

Cilj tokratne okrogle mize je, da z uglednimi strokovnjaki poskušamo odgovoriti na vsaj nekaj ključnih vprašanj pri razvoju pametnih mestih in skupnosti, kakšne so pravzaprav sploh tehnološke rešitve na tem področju, kakšna je vzdržnost...

2 komentarja

Sonda InSight pristaja na Marsu!

NASA - Pristanki na Rdečem planetu so težavni, ker ima ravno dovolj atmosfere, da je treba paziti na hitrost in pregrevanje, a hkrati ne dovolj, da bi bilo mogoče enostavno zavreti s padali. Zato so danes oči sveta uprte proti Marsu, kjer bo po petletni suši ponovno uspešno pristalo človeško plovilo. Pred dvema letoma je Evropska vesoljska agencija tja poslala Schiaparelli, ki se je raztreščil. Tokrat je na poti sonda InSight ameriške Nase, ki naj bi malo pred 21. uro po slovenskem času telebnila na Mars.

InSight je neke vrste nadaljevanje misije Phoenix iz leta 2008. Med pristajanjem na Marsu bo InSight sedem minut brez povezave z nadzorom misije. NASA trdi, da so edino oni uspeli na Mars poslati sonde, ki se niso razbile med pristankom,...

80 komentarjev

Nemčija: 20.000 € za nepravilno hrambo podatkov

The Register - Nemška spletna stran za flirtanje Knuddels.de mora po odločitvi pooblaščenca za varstvo osebnih podatkov pokrajine Baden-Württemberg plačati 20.000 evrov kazni, potem ko se je razkrilo, da so administratorji gesla uporabnikov hranili nešifrirana.

Stran je bila letos poleti žrtev hekerskega vdora, v katerem so si napadalci prilastili 808.000 e-poštnih naslovov, 1.872.000 uporabniških imen in pripadajoča gesla. Knuddels je imel sicer okoli dva milijona registriranih uporabnikov. Podatki okoli 8.000 uporabnikov so se nato pojavili na Pastebin.com, še huje pa je bilo na Mega.nz, kjer je bilo objavljenih več kot 80.000 e-poštnih naslovov ter 1,8 milijona uporabniških imen in pripadajočih...

4 komentarji

Britanci zvito zasegli Facebookovo dokumentacijo

vir: Pixabay

vir: Guardian
Guardian - Boj političnih predstavnikov posameznih držav proti globalnim tehnološkim podjetjem včasih spominja na neenak spopad Davida in Goljata. Politiki imajo pogosto premalo znanja, da bi razumeli vse razsežnosti fenomena, ki ga obravnavajo, še pogosteje pa v rokah nimajo pravega vzvoda, s katerim bi lahko vodstva nadnacionalnih podjetij učinkovito poklicali na odgovornost.

No, Britanci so se kot kaže odločili, da so suverena država.

Njihov parlament je posegel po sicer redko uporabljenem sredstvu, da je ameriškemu poslovnežu zasegel paket Facebookovih internih dokumentov, povezanih s primerom Cambridge Analytica. Kot pišejo britanski mediji, naj bi se v dokumentih nahajala pomembna razkritja glede sprejemanja odločitev v...

23 komentarjev

ZDA pri zaveznikih lobirajo proti Huaweiju

vir: Wikipedia
The Wall Street Journal - Kot poroča WSJ (članek je plačljiv, alternativni vir), si Washington prizadeva pri ponudnikih spleta v prijateljskih državah, zlasti tistih, v katerih imajo svoje vojaške baze, doseči prepoved uporabe omrežne opreme kitajskega proizvajalca Huawei. Američani naj bi se v ta namen nedavno sestali z vladnimi predstavniki Nemčije, Italije Japonske in še nekaterih držav. Avstralija pa je podjetju nedavno že prepovedala prodajo opreme za omrežja 5G na svojem ozemlju.

Razlogi za tako lobiranje so seveda varnostni; ZDA imajo vojaške baze posejane povsod po planetu in velik del komunikacij poteka tudi prek javne infrastrukture teh držav. Ker ZDA Huawei sumijo sodelovanja s...

45 komentarjev

W3C bi spletnim stranem olajšal dostop do datotek na računalniku

Slo-Tech - Skupina W3C Web Incubator Community Group (WICG), ki jo vodijo predstavniki razvijalcev Chroma in Mozille, razvija nov API, ki bi spletnim aplikacijam v brskalnikih olajšal dostop do datotek na lokalnem računalniku. Googlov razvijalec Pete LePage pojasnjuje, da želijo izboljšati uporabniško izkušnjo, hkrati pa paziti na varnostni vidik.

Če dandanes spletna aplikacija želi spremeniti kakšno lokalno datoteko, mora od uporabnika izrecno zahtevati, da jo ta odpre oziroma naloži. Potem aplikacija oziroma spletna stran na njej naredi, kar pač naredi, nato pa jo lahko shranimo na disk v mapo za prenose. Postopek je zamuden, saj moramo pri shranjevanju sami poiskati ustrezno mapo ali pa datoteko ročno prekopirati iz mape prenosi. Novi API...

29 komentarjev

Google bo gradil nov računalniški center na Danskem

Googlov center v mestu Hamina na Finskem

Slo-Tech - Google je napovedal gradnjo novega računalniškega centra, ki ga bodo čez tri leta odprli na danski obali. V kraju Fredericia na jugovzhodu Jutlandije bo leta 2021 zaživel 600 milijonov evrov vreden center. Na Danskem ima dva velika centra že Apple, in sicer prvega od leta 2015, drugi pa bo začel delovati prihodnje leto.

Google poudarja, da bo novi center v celoti poganjala energije iz obnovljivih virov. To so si zagotovili z nakupom PPA (Power Purchase Agreement) za dobavo energije iz danskih vetrnih (na morju in kopnem) elektrarn ter sončnih elektrarn. Podobno je Google storil tudi na Finskem, kjer obnovljivo energijo zagotavljajo švedske vetrne elektrarne.

Center na Danskem bo peti Googlov center. Trenutno imajo po enega v Belgiji, na Finskem, Irskem in Nizozemskem. Vsem...

13 komentarjev

Se splača kupovati na črni petek?

Slo-Tech - Preživeli smo še en črni petek, ki je ponovno postregel z rekordno prodajo prek spleta. V primerjavi z lanskim letom so samo v ZDA letos prodali za 23 odstotkov več, in sicer so spletni trgovci zbrali 6,2 milijarde dolarjev. Tretjino tega zneska so ljudje zapravili z nakupi s pametnih mobilnih naprav (torej telefonov). Pričakujejo, da bo jutri izplen še večji, saj so prodajalci za črnim petkom izumili še kiberponedeljek. Ocenjujejo, da bo prodaja dosegla osem milijard dolarjev.

Kupci verjamejo, da so na črni petek deležni visokih popustov, zaradi česar naj bi bili njihovi nakupi racionalnejši. V Adobe Analytics ugotavljajo, da so bile letos na črni petek cene v povprečju enake kakor dan pred tem. Nemci so naredili izčrpnejšo analizo, ki res kaže, da črni petek v večini primerov ni najugodnejši...

84 komentarjev

Boti na Twitterju bistveni za širjenje dezinformacij

Phys.org - Ameriški znanstveniki so dognali, kako so boti na Twitterju ključno pripomogli k širitvi lažnih informacij v času okrog ameriških volitev leta 2016, čeprav niso sami ustvarili večine takšnih objav.

Množična širitev digitalnih dezinformacij je po mnenju Svetovnega gospodarskega foruma ena poglavitnih nevarnosti za človeško družbo. Analize zdaj naposled ustvarjajo konkretne modele tokov podatkov po socialnih omrežjih, ki bodo ključni za razumevanje teh novodobnih pojavov. Po tem, ko so strokovnjaki z Univerze Indiana v Bloomingtonu v začetku leta odkrili, da večino "lažnih novic" po socialnih omrežjih razširijo stvarni uporabniški računi, so zdaj vendarle ugotovili, da ogenj zanetijo avtomatizirani accounti.

Preštudirali so slabih...

31 komentarjev

Facebook priznal, da je najel podjetje za očrnitev nasprotnikov

Sheryl Sandberg in Elliot Schrage

Slo-Tech - Minuli teden je The New York Times objavil daljši članek svojih preiskovalnih novinarjev, kako je Facebook najel PR-agencijo Definers Public Affairs (DPA), da bi očrnil svoje nasprotnike in minimiziral problematiko svojega početja. Ker se je Facebook znašel v neugodnem položaju, ko se je moral hkrati soočati z naraščajočo količino sovražnega govora na strani in z glasnimi očitki, da so njegovo platformo izkoristili za manipulacije javnega mnenja na ameriških volitvah, se je odločil za protinapad. Facebook je sprva zanikal navedbe in jih označil kot veliko pretiravanja in polno nedoslednosti, na praznični večer pa je vendarle priznal, da večina obtožb drži.

Facebook je že v začetku leta 2017 vedel, da na njegovem omrežju...

20 komentarjev

V Franciji bodo kriptovalute prodajali kar v trafikah

Reuters - Medtem ko na trgu kriptovalut še vedno divja neurje, saj je bitcoin najnižje v zadnjih 14 mesecih, ethereum pa tako nizko ni bil že poldrugo leto, ju bodo v Franciji začeli prodajati kar v trafikah. Francosko združenje prodajalcev tobačnih izdelkov (CNB, Confederation Nationale des Buralistes) je sporočilo, da bodo v trafikah, kjer se prodajajo časopisi in revije, tobačni izdelki ter srečke, od novega leta prodajali tudi kriptovalute.

V CNB so združeni prodajalci na približno 27.000 mestih v Franciji. Preizkusno prodajo kriptovalut bodo izvajali na 3000 lokacijah. Tehnično podporo bo nudilo podjetje Keplerk, ki ponuja digitalne denarnice in plačilno infrastrukturo za uporabo kriptovalut. V praksi bodo transakcije videti tako, da bo stranka plačala z gotovino in ob nakupu...

14 komentarjev

Napad rowhammer deluje tudi s pomnilnikom ECC

Slo-Tech - Napad rowhammer, ki ga poznamo že dobra tri leta, zmore prizadeti tudi pomnilniške module, ki uporabljajo ECC, so pokazali raziskovalci z amsterdamske univerze. Doslej je veljalo, da ECC nudi zaščito pred tovrstnimi napadi, a se je izkazalo, da je vsaj DDR3 ranljiv tudi z ECC. Nova varianta napada, ki se imenuje ECCploit, še ni bila odkrita v divjini in verjetno v praksi ne more vplivati na storitve v oblaku, kot sta Azure in AWS.

Rowhammer je posledica leta 2014 odkrite pomanjkljivosti modernih pomnilniških čipov. Ti so fizično že tako majhni, da lahko dogajanje v eni celici vpliva na stanje sosednjih. Če večkrat v kratkem razmaku poizkusimo brati podatke iz iste vrstice (row), to lahko pokvari vsebino sosednjih celic. S premeteno...

4 komentarji

Amazonovi zaposleni na črni petek protestirajo za boljše delovne pogoje

Slo-Tech - Začenja se za trgovce najdobičkonosnejši, za njihove zaposlene pa najnapornejši čas v letu. Današnji črni petek, ki se je iz ZDA splazil tudi v Evropo, so zaposleni v več evropskih podružnicah Amazona izkoristili za proteste proti nehumanih delovnim pogojem. V minulih letih so delavci, zlasti v Nemčiji, decembra pogosto stavkali, ker jim Amazon še vedno ne zagotavlja želenih delovnih pogojev. Eden izmed temeljnih kamnov spotike je klasifikacija dejavnosti, saj Amazon v Nemčiji ne priznava kolektivne pogodbe za prodajo na drobno in prodajo po pošti, češ da to ni njegova dejavnost.

Danes so protestirali
nekateri Amazonovi zaposleni v Veliki Britaniji, in sicer v več skladiščih v državi....

20 komentarjev

Peking bo sistem družbenega točkovanja vpeljal do 2021

vir: Pixabay

vir: Bloomberg
Bloomberg - Že dolgo se govori in piše o precej strašljivem sistemu osebnostnega točkovanja, ki se pripravlja in deloma tudi že testira na Kitajskem. Tamkajšnja agencija Xinhua je ta teden sporočila, da bodo s celostnim doživljenjskim rangiranjem 22 milijonov prebivalcev Pekinga začeli do začetka leta 2021. Pionirski projekt v glavnem mestu naj bi obenem služil tudi kot vzorčni primer za preostali del države.

Kako bo sistem osebnostnega točkovanja deloval za zdaj še ni v celoti jasno, bo pa združil podatkovne baze večih državnih agencij, podatki pa bodo nato obdelani s tehnologijo za analize velikih količin podatkov, da bi dobili kar najbolj natančno sliko o družbenih interakcijah posameznika in njegovi osebnostni integriteti. Sistem bo ocenjeval tako posameznike kot podjetja, vpeljali pa naj bi še poseben sekundarni sistem za...

90 komentarjev

Poletelo prvo letalo brez premikajočih se delov

Scientific American - Na Massachusetts Institute of Technology so zgradili letalce, ki ga poganja ionski veter, in z njim preleteli šestdeset metrov.

Ionske pogone že dobro poznamo z vesoljskih plovil, kakršno je na primer sonda Dawn. Toda če takšne sorte motorji lahko delujejo v brezzračnem vesolju, je njihov neznatni potisk premajhen, da bi nam lahko služil v Zemljini atmosferi. Popularno imenovani lifterji, ki izkoriščajo podoben princip za lebdenje, so zato zgolj zanimivost šolskih fizikalnih laboratorijev. Pri tem seveda uporabljajo zunanje napajanje, ker doslej še nihče ni uspel takega plovilca dvigniti v zrak z namontirano baterijo.

Toda inženirjem s slovitega MITja je po osmih letih neuspehov vendarle uspelo sestaviti zrakoplov z lastnim napajanjem in v...

24 komentarjev

Google zagrozil z ukinitvijo Google News v EU

Slo-Tech - Richard Gingras, eden od Googlovih podpredsednikov, je napovedal, da bo podjetje razmislilo o ukinitvi svojih novic v državah članicah EU, potem ko so poslanci Evropskega parlamenta septembra množično podprli predlog kontroverzne direktive o avtorskih pravicah na digitalnem trgu, z njo pa uveljavitev 11. člena, bolj znanega tudi kot davek na povezave. Slednji bi avtorjem vsebin zagotovil določeno plačilo, v primeru, da bi se te pojavile na zbirnih novičarskih spletnih straneh, kot je denimo Google News. S tem želi Bruselj pomagati tradicionalnim medijem, ki jim Google zadnja leta po njihovih besedah odžira oglaševalski denar, po drugi strani pa vendarle prek povezav na njihove spletne strani usmerja množice bralcev.

...

27 komentarjev

Amazon zaradi napake objavil osebne podatke uporabnikov

vir: Beta News
Beta News - Amazon je obvestil za zdaj še neznano število uporabnikov, da sta bila zaradi tehnične napake njihovo ime in poštni naslov nekaj časa javno objavljena na njihovi spletni strani. V podjetju za zdaj ne želijo odgovarjati na vprašanja, koliko uporabnikov je bilo prizadetih in od kje prihajajo. Njihovo špartansko obvestilo (na sliki) je tako edini način, da izveste ali ste morda med žrtvami tudi vi. Prizadeti uporabniki se sicer na družabnih omrežjih oglašajo iz Evrope in ZDA, iz vsega skupaj pa je moč razbrati, da gre za zasebne in ne poslovne uporabnike.

Amazon sicer zagotavlja, da je napaka odpravljena in da ni prišlo do vdora na njihovo spletno stran ali katerikoli del sistema ter da ni nobene potrebe po zamenjavi uporabniškega gesla. Čeprav bi resnici na ljubo nepridipravi dogodek lahko izkoristili...

12 komentarjev

NASA napoveduje demonstratorja tišjega prebijanja zvočnega zidu do 2021

Slo-Tech - Pri agenciji NASA so naznanili časovni načrt izdelave eksperimentalnega letala X-59, s katerim bodo preizkušali tehnologijo utišanega prebijanja zvočnega zidu, kar naj bi utrlo pot vrnitvi nadzvočnih potniških letal.

Vse odkar so koncem leta 2003 za vekomaj prizemljili Concorda, se pojavlja vprašanje, zakaj se ni nadzvočni potniški transport nadaljeval z modernejšimi zrakoplovi. Običajni odgovori gredo v smeri visokih stroškov delovanja takšnih letal, a to je le delno res. Nad Evropo in Združenimi državami namreč velja prepoved nadzvočnega letenja za potniška letala, kar močno zniža ekonomsko upravičenost takšne sorte potovanja, saj jo omeji na čezoceanske lete....

20 komentarjev

Bi imeli telefon s šestimi kamerami?

The Wall Street Journal - Zdi se, da je s fotoaparati v telefonih podobno kakor z jedri v procesorjih. Ko so proizvajalci trčili ob omejitve fizike pri izboljševanju lastnosti posamičnih, so jih začeli na kup tlačiti več. Niso redki telefoni z dvema ali tremi kamerami, prihajajoči Samsungov Galaxy pa naj bi jih imel kar šest.

The Wall Street Journal poroča, da Samsung pripravlja štiri različice Galaxyja S10, med katerimi bo tudi 6,7-palčni velikan s šestimi kamerami in podporo 5G. Uradne predstavitve se lahko nadejamo za februar, izid pa bo verjetno počakal zagon vsaj kakšnega omrežja 5G. Ostale različice Galaxyja S10 bodo nekoliko skromnejše, saj bodo zasloni merili od 5,8 do 6,4 palca, imele pa bodo zgolj od tri do pet kamer. Samsung naj bi pripravljal še reverzno brezžično...

58 komentarjev

Facebook bo v Veliki Britaniji financiral lokalno novinarstvo

vir: Pixabay

Slo-Tech - Medtem, ko so mnogi mnenja, da družabna omrežja uničujejo novinarstvo kot smo ga poznali, je Facebook napovedal, da bo z donacijo dobrih petih milijonov evrov (4,5 milijona britanskih funtov), podprl izobraževanje britanskih lokalnih novinarjev.

Potezo je najverjetneje vsaj delno spodbudilo mnenje nekdanjega ministra, zdaj poslanca britanskega parlamenta, Johna Whittingdala, ki je v začetku leta ob Facebooku pozval tudi Google, naj podjetji nekaj dobička, ki ga pridelata tudi na račun nekdanjih regionalnih in lokalnih časopisov, investirata v ustrezno fundacijo za razvoj novinarstva....

18 komentarjev

Kljub napredku v Silicijevi dolini 90 odstotkov plač nižjih kot pred dvema desetletjema

Slo-Tech - Silicijeva dolina velja za eno izmed področij, ki jim je razvoj računalniške tehnologije prinesel največ, saj se tam kar tre računalniških gigantov, ki izplačujejo visoke plače. A raziskava, ki so jo izvedli na Univerzi v Kaliforniji v Santa Cruzu v sodelovanju z organizacijo Working Partnership USA, kaže, da so koristi izrazito neenakomerno razporejene. V primerjavi z letom 1997 so plače 90 odstotkov zaposlenih danes nižje (z upoštevano inflacijo). Najslabše so jo odnesli zaposleni s plačo blizu mediane, ki danes zaslužijo skoraj 15 odstotkov manj.

Najbolje se seveda godi zaposlenim v tehnoloških branžah, ki danes v Silicijevi dolini zaslužijo 32...

111 komentarjev

Mednarodna vesoljska postaja praznuje 20 let

NASA - Na današnji dan pred 20 leti je ruska raketa Proton v orbito ponesla modul Zarja, ki je meril 13 x 4 metra in tehtal 19 ton. Do danes se ji je pridružilo še šestnajst modulov pod tlakom in več zunanjih modulov. Mednarodna vesoljska postaja (ISS) je stara 20 let. Gre za enega največjih uspehov človeške vrste, a v zadnjih mesecih je imela ISS precej težav, zato se upravičeno postavlja vprašanja, kako dolgo bo še delovala. Po trenutnih načrtih naj bi jo upokojili leta 2028 ali pozneje.

ISS ni le tehnični in inženirski dosežek, temveč predstavlja spomenik sodelovanju med narodi. Pri projektu, ki sta ga začeli Rusija in ZDA, danes sodelujejo še Japonska, Kanada in Evropska vesoljska agencija. ISS je eden izmed projektov, ki terjajo nenehno komunikacijo med...

7 komentarjev

Bodo roženice prvi biotiskani deli človeškega telesa?

IEEE Spectrum - Ameriško podjetje Precise Bio je oznanilo uspešne živalske presaditve roženice, ki je nastala z biotiskanjem, in napoveduje prve človeške teste.

Medicina je ena največjih uporabnic 3D tiskanja, saj tako nastaja vse od delov zobovja do kolčnih zglobov. Toda tu gre za nežive, nadomestne materiale, medtem ko pravih živih tkiv in organov še ne tiskamo serijsko. Smo pa na dobri poti. Kozmetična industrija skuša tiskati kožo, da bi se znebila testov na živalih; letos je čikaška firma Biolife4D natisnila srčno tkivo, medtem ko so na inštitutu Wake Forest v Severni Karolini vzgojili delno sprintan mehur - nastisnjeno je bilo organsko ogrodje, ki so ga nato poselili s pacientovimi celicami.

Prav strokovnjaki z Wake Foresta so ustanovili Precise Bio in...

6 komentarjev

Alphabet razpustil robotsko ekipo Schaft

The Verge - Googlova matična družba Alphabet je zaprla hčerinsko firmo Schaft, v kateri so razvijali dvonožne robote in ki je bila najbolj znana kot zmagovalka ene od faz DARPA Robotics Challenga.

Pred petimi leti je Google v naglem zaporedju pohrustal kar osmerico podjetij za razvoj robotov, med njimi slovito družbo Boston Dynamics in pa japonsko ekipo Schaft. Slednja je izšla iz laboratorija za robotiko Tokijske univerze in se je usmerjala predvsem v dvonožne robote. Kmalu za prevzemom je tudi slavila na koncu prve faze tekmovanja DARPA Robotics Challenge, kjer so se morali roboti soočati z različnimi scenariji industrijskih nesreč. V velikem finalu dve leti pozneje pa moštvo ni nastopalo, domnevno zaradi stališča...

8 komentarjev

Microsoft si je brž premislil glede oglasov v poštnem odjemalcu

vir: The Verge
The Verge - Microsoft je pred dnevi poskusno vpeljal prikazovanje oglasov v poštnem odjemalcu Windows 10. Ti so se uporabnikom, ki ne plačujejo naročnine na oblačni pisarniški paket Office365, prikazovali na vrhu poštnega predala. Kot so povedali predstavniki Microsofta, so tak način oglaševanja samo preizkusili in to samo pri uporabnikih v Braziliji, Kanadi, Indiji in Avstraliji. V pogosto zastavljenih vprašanjih (FAQ) na Office.com so pojasnili, da bodo zbrana sredstva pomagala Microsoftu izboljšati podporo in nekatere njihove izdelke. Pojasnili so še, da so oglasi ukrojeni po interesih posameznika in da v ta namen uporabljajo podatke o uporabi aplikacij, brskanju po spletu ter...

27 komentarjev

Analitiki napovedujejo izdatno znižanje cen pomnilnika

ComputerBase - Medtem ko so cene SSD-jev in ostalih izdelkov iz flasha letos pribite na dno, je pomnilnik sorazmerno drag in se le počasi ceni. Če gre verjeti napovedim analitikov, se ima to v prvem četrtletju prihodnjega leta spremeniti. Proizvodnja pomnilnika se je v tretjem kvartalu še nekoliko povečala, trend pa se še nadaljuje.

Čeprav je Samsung kot največji proizvajalec pomnilnika že v tretjem četrtletju proizvedel več pomnilnika kot pred tem, so se cene začele nižati šele v začetku aktualnega kvartala. Oktobra so se cene pomnilnika v povprečju znižale za deset odstotkov. Na borzi DRAMeXchange so se do srede novembra cene za dobavo pomnilnika še dodatno znižale na dobrih šest dolarjev za gigabajt oziroma za...

68 komentarjev

Večina bankomatov lahko hekerjem podleže v nekaj minutah

Slo-Tech - Strokovnjaki za bančno varnost iz podjetja Positive Technologies so objavili poročilo o rezultatih raziskave varnosti bankomatov. V njem ugotavljajo, da je velika večina bankomatov varnostno nezadostno zaščitenih, saj lahko hekerji v vsega nekaj minutah pridobijo nadzor nad njimi. Proučili so 26 bankomatov treh največjih proizvajalcev: NCR, Diebold Nixdorf in GRGBanking.

Ranljivosti so razvrstili v štiri kategorije: nezadostna zaščita omrežja, nezadostna lokalna zaščita, nepravilna konfiguracija sistemov oziroma naprav, ranljivosti zaradi konfiguracije nazora nad aplikacijami. Pogledali so več scenarijev, skupna imenovalca pa sta bila dva - izplačevanje denarja iz kasete ali branje informacij s kartic uporabnikov (skimming). Za nekatere vrste napadov bi moral zlikovec delati v banki ali kako...

15 komentarjev

NASA upokojila teleskop Kepler

Slo-Tech - Obstoj prvega eksoplaneta je NASA rigorozno potrdila leta 1992. Petnajst let pozneje smo poznali okrog tristo eksoplanetov, danes pa vemo za vsaj 3874 eksoplanetov. Za večino odkritih je bil zaslužen teleskop Kepler, ki so ga v orbito okrog Zemlje poslali pred devetimi leti. Proučeval je velike zaplate vesolja, kjer je strmel v zvezde (več kot 150.000) in preverjal, ali njihova svetilnost občasno malce upade - kar lahko predstavlja tranzit planeta.

Po pričakovanjih je Kepler dosegel konec svoje življenjske dobe. Keplerju je konec oktobra zmanjkalo goriva. Teleskop, ki je odkril več kot 2600 eksoplanetov, se tako ne more več obračati in popravljati orbite. Teleskop je presegel pričakovano življenjsko dobo in predvsem postregel z več odkritji, kot so pričakovali, a bo moral sedaj svoje...

3 komentarji

ZDA v tajnosti pripravljajo obtožnico zoper Assangea?

vir: BBC
BBC - Ameriško ministrstvo za pravosodje kot kaže pripravlja obtožnico zoper ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea. To je razvidno iz tožilske vloge v nekem drugem primeru, v katero se je iz neznanega razloga prikradlo tudi ime znanega žvižgača, ki že šesto leto prisilno biva na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

Gre za primer v katerem je Seitu Sulayman Kokayi obtožen zapeljevanja mladoletne osebe, v tekstu pa se pojavi tudi sintagma: "da mora dokument ostati javnosti nedostopen zaradi zapletenosti primera in odmevnosti, ki ga spremlja, obenem pa ni drugega načina, ki bi zagotavljal, da javnost ne bi izvedela, da je zoper Assangea vložena obtožnica ... Dokument mora ostati tajen vse do trenutka, ko bo Assange na podlagi obtožnice aretiran, zaradi česar se ne bo mogel več izogibati aretaciji in izročitvi v tej zadevi."

Obtožnico je spisal in 22. avgusta letos...

42 komentarjev

Zbogom, kilogram. Pozdravljen, kilogram!

Prakilogram.

Slo-Tech - Na današnji Splošni konferenci o utežeh in merah, ki poteka v Versaillesu, so upokojili prakilogram. V pariškem trezorju leži 129 let star etalon iz zlitine platine in iridija, ki tehta točno en kilogram. Takšnih etalonov je po svetu še kar nekaj, a konkretni je poseben, ker je njegova masa po definiciji točno en kilogram. Ta etalon je kilogram. Nič več, saj so danes sprejeli spremembo osnovnega sistema enot, po kateri je kilogram definiran iz Planckove konstante. S tem je človeštvo odraslo -...

108 komentarjev

Bitcoin najnižje v zadnjem letu

Slo-Tech - Prvikrat po več kot letu dni se je zgodilo, da je tržna kapitalizacija vseh bitcoinov upadla pod 100 milijard dolarjev. Po današnjem pretresu na trgu kriptovalut, ko je bitcoin izgubil več kot 10 odstotkov, so kriptovalute najnižje v zadnjih 12 mesecih. Bitcoin je upadel pod 5300 dolarjev, kjer je bil nazadnje oktobra lani. Tudi tržna kapitalizacija je bila nazadnje tako nizka oktobra lani, čeprav so vmes narudarili nove bitcoine. To pomeni, da kdorkoli je v zadnjem letu kupil bitcoin in ga ni prodajal, je ustvaril izgubo. Ostale kriptovalute so izgubile še nekoliko več. Litcoin je izgubil 13 odstotkov, ethereum pa okrog 12 odstotkov. Tečaji še vedno padajo. Tržna kapitalizacija vseh kriptovalut je okrog 180 milijard dolarjev.

Razloga za tako velik padec, potem ko je zadnje tedne bitcoin kotiral na zelo stabilnih nivojih, ni enostavno...

107 komentarjev

SpaceX bo več kot podvojil število vseh satelitov v orbiti

Slo-Tech - Komercialni sateliti v vesolju niso nič neobičajnega, a vseeno velja omeniti novo dovoljenje, ki ga je SpaceX dobil od Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC). Podjetje bo smelo v orbito poslati 7000 satelitov. Za primerjavo: v orbiti je trenutno okrog 5000 satelitov, izmed katerih jih deluje slabih 2000. SpaceX je že imel dovoljenje za izstrelitev 4425 satelitov v drugem projektu. Oba sta namenjena zagotavljanja internetne povezljivosti. FCC je dovolil tudi izstrelitev več sto satelitov podjetij Kepler, Telesat in Leosa, ki prav tako želijo s sateliti v nižji in srednji orbiti prinesti internet na Zemljo. SpaceX meri na cel svet, Kepler in Telesat na ZDA, LeoSat pa na poslovne uporabnike. V preteklosti je FCC podobne projekte že odobril...

5 komentarjev

IMF vladam priporoča izdajo kriptovalut

Christine Lagarde

vir: Wikipedia
BBC - Vlade naj razmislijo o vpeljavi svojih lastnih kriptovalut, zlasti, da bi preprečile da bi takšni denarni sistemi postali zatočišče za prevratne in pralce denarja, je na fintech konferenci v Singapurju izjavila Christine Lagarde, direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Po njenem bi lahko taki sistemi postali osnova za inovativne zasebne finančne storitve v razvijajočih se državah, brez da bi zraven prinašali rizike, povezane z zasebno upravljanimi digitalnimi valutami. Centralne banke bi tako prevzele procesiranje transakcij, medtem ko bi zasebniki lahko služili s finančnimi storitvami. Obenem bi taka digitalna valuta za razliko od zasebnih za sabo nosila odgovornost in kritje države, tako kot je to...

75 komentarjev

Bliža se konec dragih klicev od doma v EU

Europa.eu - Medtem ko je gostovanje v EU od lani rešeno in z nekaj omejitvami poštene uporabe velja, da na gostovanju v EU za mobilne storitve plačujemo enak znesek kakor doma, so cene v drugo smer še vedno zasoljene. Klici iz domačega omrežja v drugo državo niso regulirani, operaterji pa jih sami do sebe niso pocenili. EU se pripravlja, da zapre še to luknjo. Evropski parlament je danes glasoval za sprejetje Evropskega zakonika o elektronskih komunikacijah in Organa evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije. To med drugim prinaša tudi bistvene pocenitve klicev v tujino.

Podpredsednik Komisije za enotni digitalni trg Andrus Ansip in komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel sta v skupni izjavi med drugim poudarila, da bodo "od maja 2019 lahko...

28 komentarjev

Command & Conquer se vrača na začetek

Polygon - EA je minuli mesec sporočil, da bodo ponovno oživili franšizo Command & Conquer, ki je na prelomu tisočletja navduševala mlado (in tudi staro). Sedaj so se odločili, da bodo začeli na začetku, zato bodo najprej obnovili (remaster) priljubljeni strategiji Command & Conquer: Tiberian Dawn in Command & Conquer: Red Alert. Več kot dve desetletji stari igri bosta dobili tudi vse razširitvene pakete, torej Covert Ops, Counterstrike in Aftermath. Prenovljene igre bodo imele ločljivost 4K in podporo za moderne operacijske sisteme - v resnici jih sicer že zdaj lahko poganjate v kakšnem emulatorju, a to ni isto. Projekt bo vodil Petroglyph Games, ki je nastal iz ostanka prvotnega razvijalca Westwood.

To pomeni, da bodo spet sodelovali Frank Klepacki, Mike Legg (avdio...

64 komentarjev

Čipiranje ljudi buri duhove v Veliki Britaniji

Business Insider - Švedska firma Biohax je oznanila, da se z nekaterimi velikimi podjetji v Veliki Britaniji dogovarja o množičnem vsajanju identifikacijskih čipov v roke zaposlenih, kar je sprožilo vik in krik tamkajšnjih organizacij.

Z vsajanjem preprostih identifikacijskih čipov v človeško telo je eksperimente leta 1998 začel razvpiti Britanec Kevin Warwick, v zadnjem desetletju pa je dejavnost zaplula v komercialne vode. Po svetu obstaja več podjetij, ki posameznikom in firmam omogočajo implantacijo identifikacijskih čipov z namenom enostavnejše rabe digitalne tehnologije. Ponudba je pri vseh zelo podobna: za ceno med sto in dvesto evri si je moč v predel dlani med palcem in kazalcem...

110 komentarjev

Grand theft internet?

Vir: Pxhere

vir: Thousandeyes
Thousandeyes - Google oz. njegove storitve so bile minuli ponedeljek nedosegljive za precejšen del sveta, potem ko je bil njihov spletni promet preusmerjen skozi omrežja Rusije, Kitajske in Nigerije. Kot ugotavljajo pri raziskovalnem podjetju Thousandeyes, je incident zakrivil Nigerijski ponudnik MainOne, kjer so med posodabljanjem napačno speljali promet vseh Googlovih IP številk skozi svoj sistem. Sledila je verižna reakcija, saj sta kitajski in ruski telekom tako preusmeritev sprejela, kar pomeni, da je bil ves promet preusmerjen prek ruskega TransTelekoma (mskn17ra-lo1.transtelecom.net) na gateway kitajskega China Telecoma (ChinaTelecom-gw.transtelecom.net), kjer so podatki nato poniknili. Napaka...

12 komentarjev

Švica trn v peti MPAA

TorrentFreak - Ameriško združenje Motion Picture Association of America (MPAA) je vladnemu predstavništvu za trgovino (US Trade Representative oz. USTR) vnovič zatožilo Švico, češ da ta zaradi svoje ohlapne zakonodaje postaja priljubljeno zatočišče za gostovanje spletnih strani z nelegalnimi, beri piratskimi, vsebinami.

Mimogrede, USTR je vladni organ, ki ameriškemu predsedniku pomaga oblikovati trgovinsko politiko, zlasti v odnosih z drugimi državami. MPAA - v bistvu gre za trgovinsko povezavo šestih največjih hollywoodskih studiev - pa je v svojem zadnjem poročilu sicer obravnavala več tujih držav, a je bila med razvitejšimi Švica deležna še prav posebne negativne pozornosti. Združenje tako zahteva, naj Švica čimprej implementira...

45 komentarjev

Na Kitajskem identificirajo ljudi z analizo njihove hoje

vir: AP News
AP News - V Pekingu in Šanghaju policija že uporablja sistem za prepoznavo posameznikov po njihovem načinu hoje, kar je prva komercialna raba takšnega pripomočka.

Zloglasni kitajski Veliki brat ima vse bolj ostre oči. Kdor se je doslej želel izmuzniti vseprisotnim kameram, si je običajno nataknil kapuco ali kako drugače skušal zakriti obrazne poteze. To pa ne bo več pomagalo, če se razmahne digitalna tehnologija za identifikacijo po načinu hoje, ki jo je letos poskusno pričela uporabljati policija v Pekingu in Šanghaju. Njen razvijalec je tamkajšnja firma Watrix, ki je prejšnji mesec zbrala novih 14,5 milijona dolarjev sredstev za dokončno lansiranje te tehnologije na trg.

Strojno prepoznavanje značilne hoje posameznika ni nova...

17 komentarjev

Slovenci enkrat srebrni in dvakrat bronasti na astronomski olimpijadi

Slo-Tech - Sezona olimpijad iz znanja se tudi letos končuje z mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike. Na že 12. izvedbi, ki je letos potekala v Pekingu, je Slovenija osvojila eno srebrno medaljo in dve bronasti medalji. Srebro prinaša Marko Čmrlec (Gimnazija Bežigrad), bron pa Ema Mlinar (Gimnazija Vič) in Klemen Keršič (Srednja šola Slovenska Bistrica). Olimpijade sta se udeležila še Andraž Jelinčič (Gimnazija Bežigrad), ki je osvojil pohvalo, in Gregor Humar (Gimnazija in SŠ Rudolfa Maistra Kamnik).

Olimpijada je trajala devet dni, od tega so bili štirje dnevi tekmovalni, en dan pa je bil namenjen še spoznavanju teleskopske opreme. Najprej je na vrsti teoretični del tekmovanja, ki velja...

4 komentarji

Včerajšnji dan postregel z rekordom v spletni trgovini

Slo-Tech - Ker je Kitajcev največ na svetu, ni presenetljivo, da je tudi dan, ko se prek interneta proda največ izdelkov, kitajskega porekla. Včeraj so obeleževali dan samskih (Singles' Day), ki si ga je pred leti izmislil največji kitajski trgovec Alibaba, da bi povečal prodajo. In to mu odlično uspeva.

Letos so spet želi rekorde. V 24 urah so prodali za 30,8 milijarde dolarjev izdelkov, kar je absolutni rekord. Nekoliko so sicer razočarani, ker je v primerjavi z letom poprej letošnja...

5 komentarjev

Uporaba spletnih družbenih omrežij povzroča depresijo

Slo-Tech - Veliko raziskav je že nakazalo na korelacijo med uporabo družbenih omrežij in slabim počutjem, nova raziskava pa to prepričanje še podkrepljuje. Raziskovalci z Univerze v Pensilvaniji v novi številki Journal of Social and Clinical Psychology poročajo o dokazih, da uporaba družbenih omrežij ne le korelira, temveč povzroča depresijo.

Opazovali so skupino 143 študentov z univerze, ki so bili uporabniki Facebooka, Instagrama in Snapchata. Po tednu spremljanja njihovega stanja so jih razdelili v dve skupini. Prva je morala omejiti uporabo družbenih omrežij na 10 minut dnevno, druga skupina pa je lahko nadaljevala po starem. V naslednjih treh tednih so opazili statistično pomembne razlike v osamljenosti in depresivnosti. Prva...

57 komentarjev

Rocket Lab uspešno začel vesoljski posel

Slo-Tech - Vesoljski startup Rocket Lab je ta konec tedna uspešno opravil svoj prvi komercialni polet z raketo Electron in v orbito približno 500 km nad površjem zemlje utiril šesterico mini satelitov.

Electron je sicer 17 metrov visoka dvostopenjska raketa, ki zmore v vesolje ponesti 227 kg tovora in naj bi pocenila in pomnožila vesoljske polete. Strošek enega tako znaša 5,7 milijona ameriških dolarjev, kar trenutno sodi med najugodnejše možnosti. Za primerjavo,...

24 komentarjev

Novi Applovi računalniki s T2 ne dovolijo poganjanja Linuxa

Slo-Tech - Novi Applovi računalniki (iMac Pro in letošnji modeli Mac mini, MacBook Air in MacBook Pro) imajo vgrajen varnostni čip T2, ki je namenjen preprečitvi zagona nepodpisane programske opreme. Na ta način želi Apple uporabnike zaščititi pred različnimi virusi in samimi seboj, a to hkrati pomeni tudi, da na tak računalnik ni mogoče namestiti Linuxa ali Windows. Tudi onesposobitev Secure Boota trenutno ne pomaga.

S tovarniškimi nastavitvami omenjeni Applovi računalniki ne dovolijo poganjati Windows. V ta namen je Apple pripravil orodje Boot Camp Assistant, ki lahko namesti dodatne certifikate. za Windows Production CA 2011, ki bi to omogočili....

43 komentarjev

Visoko povpraševanje po elektronskih komponentah

Slo-Tech - Zaradi visokega povpraševanja, ki ga poganja konjunktura, niso visoke zgolj cene pomnilnika, temveč se razmere zaostrene pri več elektronskih komponentah. Za razliko od prejšnjih razcvetov to pot primanjkuje tudi pasivnih elementov, denimo kondenzatorjev in upornikov. Proizvajalci, ki v svojih izdelkih potrebujejo elektroniko, so že poleti vili roke nad visokimi cenami vseh vrst čipov. Stanje se še ni normaliziralo. Med najbolj prizadetimi so avtomobilska industrija in proizvajalci avtomatike.

Christoph Stoppok iz ECEI (Electronic Components and Systems) pred sejmom Electronica, ki se bo v torek začel v Münchnu, pojasnjuje, da to pot zmanjkuje celo pasivnih elementov (kondenzatorjev, upornikov). K temu sta pripomogla dva...

19 komentarjev

Z lažnimi tviti Elona Muska do 28 BTC v enem dnevu

bleepingcomputer.com - Pred dnevi se je na Twitterju odvrtela zanimiva prevara. Neznanci so namreč vdrli v več potrjenih uporabniških računov, takih, ki jih kot avtentične označuje modra kljukica in jih nato preimenovali v Elon Musk. Med ukradenimi so bili številni računi vladnih organizacij različnih držav, med njimi recimo kolumbijskega ministrstva za transport in indijske nacionalne uprave za naravne nesreče.

Iz ponarejenih računov so nato razširili novico, da Elon Musk, potem ko zapušča vodenje Tesle,...

42 komentarjev

Kako Google digitalizira milijone The New York Timesovih fotografij

The New York Times - Google je začel sodelovati z The New York Timesom pri digitalizaciji več kot petih milijonov fotografij, ki jih ima časnik shranjene v svoji kleti, poimenovani tudi mrtvašnica. Pod svojo stavbo na Time Squaru v New Yorku imajo med 5 in 7 milijoni večinoma edinstvenih fotografij zgodovinskih dogodkov, ki segajo v 19. stoletje. Gre za neprecenljivo dediščino, ki večinoma nima kopij, temveč obstaja le na papirju v kleti. Ko je pred tremi leti počila cev, so imeli precej dela z zavarovanjem zbirke. Tedaj so se tudi vprašali, kako varno shraniti te dokumente.

Fotografije so sicer katalogizirane, a le z osnovnimi opisi dogodka. Na fotografijah je še mnogo več podrobnosti, ki niso zavedene v seznamih. Tu bo na pomoč priskočila...

18 komentarjev

Robyn Denholm na čelu Tesle

Robyn Denholm

vir: Reuters
Reuters - Nova predsednica uprave Tesle je postala 55 letna Robyn Denholm, njeno imenovanje pa je posledica izpolnitve zavez, ki jih je podjetju naložil ameriški regulator trga vrednostnih papirjev (Securities and Exchange Commission oz. SEC), potem ko je družbo, njeno poslovanje, predvsem pa vlagatelje, s svojimi tviti poleti dodobra pretresel dosedanji predsednik in največji solastnik Elon Musk. Denholomova je sicer v upravi Tesle sedela že štiri leta, vodila je oddelek za notranjo revizijo in je bila s petimi milijoni letno tudi najbolje plačana direktorica v družbi. Pred tem je delala v...

8 komentarjev

Severnokorejski hekerji spet udarili po bankah

vir: Symantec
Symantec - Hekerska skupina Lazarus, domnevno povezana z oblastmi v Severni Koreji, je s pomočjo trojanskega konja, imenovanega Trojan.Fastcash uspešno pospravila več deset milijonov dolarjev iz bančnih avtomatov v Aziji in Afriki. Napadi potekajo tako, da skupina najprej vdre v omrežja ciljnih bank, nato pa s trojancem okužijo strežnike, ki upravljajo bankomate. Na ta način je v legitimne procese vrinjena izvršljiva koda AIX (Advanced Interactive eXecutive), ki zmore generirati lažna sporočila po standardu ISO 8583, namenjenemu za sporočila, povezana s finančnimi transakcijami. Na ta način lažno odobrijo svoje transakcijske zahtevke in nato izginejo z gotovino, ki jo izvržejo bankomati. Symantec pri tem...

2 komentarja

Amazonov drugi sedež, ki to ne bo

Slo-Tech - Lani je Amazon napovedal, da želi nekje v ZDA zgraditi drugi sedež, ki bo v vseh pogledih enakovreden prvemu v Seattlu. Amazon je dejal, da se bo preselil tja, kjer bo dobil najboljše pogoje, zato je mesta pozval k oddaji "kandidatur". Podjetje je pač želelo iztržiti davčne odpustke in novo infrastrukturo, imeti izobraženo delovno silo itd. V zameno so obljubljali milijardne investicije in več deset tisoč novih dobro plačanih delovnih mest. Prijavilo se je več ko 200 mest, ponudbe pa so dobivali celo...

56 komentarjev

Telefoni s prepogljivimi zasloni so naposled tu

Slo-Tech - Samsung je na svoji konferenci za razvijalce predstavil prototip telefona s prepogljivim zaslonom, ki pride na trg v naslednjem letu. Toda v tem segmentu ga je že prehitelo ameriško podjetje Royole, katerega telefon FlexPai bo na Kitajskem v prodaji že prihodnji mesec.

Demonstracijskih primerkov upogljivih ekranov smo se na tehnoloških sejmih, še posebno CESu, v zadnjih letih že dodobra nagledali. Toda končni izdelki, katerih zaslone bi bilo moč prepogniti ali celo zviti, so se doslej odmikali kot uporabna jedrska fuzija. Nič več. Manj znano kalifornijsko podjetje Royole je predstavilo telefon FlexPai, ki bo decembra že na voljo kupcem na kitajskem tržišču. V raztegnjenem stanju ima obliko manjše tablice s 7,8-palčnim AMOLED zaslonom ločljivosti...

138 komentarjev

Evropskemu davku na multinacionalke slabo kaže

Bloomberg - Napovedanemu davku GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple), s katerim želi EU zajeziti odtekanje dobičkov multinacionalk v davčne oaze, slabo kaže. Po prvih osnutkih naj bi podjetja, ki ustvarijo več kot 750 milijonov evrov prihodkov, v EU plačevala vsaj tri odstotke davka od globalnega dobička. Podjetja so se seveda odzvala s svarili, da bo davek prizadel investicije.

Evropska unija lahko enotne davke uvaja le s soglasjem, ki pa ga v konkretnem primeru ne bo enostavno doseči. Proti zakonu, ki ga najbolj podpirata Francija in Nemčija, so se namreč že izrekle Danska, Irska in Švedska. Trdijo, da davek v trenutni obliki ni primeren. Doreči je treba še številne podrobnosti, med drugim prenehanje veljavnosti (sunset clause), obseg in pravne temelje, da davek ne bo...

99 komentarjev

Hekerski napad na pakistanske banke ali obsežen skimming?

Reuters - Za oblico preplaha je poskrbel vodja enote za računalniško kriminaliteto v pakistanski Zvezni preiskovalni agenciji (FIA) Mohammad Shoaib, ko je dejal, da so hekerji vdrli v "skoraj vse večje pakistanske banke" in odtujili osebne podatke komitentov. Da se nekaj res dogaja, pričajo tudi ukrepi pakistanskih bank, ki množično onemogočajo uporabo svojih debetnih in kreditnih kartic v tujini. Hekerji so minuli teden iz Bank Islami uspeli ukrasti okrog 17.000 evrov. Shoaib je dejal, da preiskujejo več kot 100 primerov hekerskih vdorov v banke.

Informacije iz Pakistana le počasi prihajajo, zato obseg napadov in škode še ni znan. Tudi pakistanski poslanci so večinoma v nevednosti. Šele danes popoldne smo dočakali uraden...

5 komentarjev

Sodišče: Qualcomm mora licencirati patente konkurenci

Slo-Tech - V tožbi ameriške Zvezne komisije za trgovine (FTC), ki jo je ta leta 2017 vložila zoper Qualcomm, je sodišče predhodno odredilo, da mora Qualcomm licencirati svoje patente konkurenci. To mora storiti, ko gre za patente, ki so nujno potrebni za zagotavljanje standardnih funkcionalnosti, zlasti pri čipih za povezljivost (modem chip) pametnih telefonov. FTC in Qualcomm sta sicer sodišča prosila za 30-dnevni odlog, da bi sama našla skupni jezik in se poravnala, a je sodnica Lucy Koh to zavrnila. Glavna obravnava bo prihodnje leto.

Qualcomm ima sicer v zadnjem času obilico težav. Pred letom dni mu je Tajvan izrekel 774 milijonov dolarjev globe, letos ga je EU kaznovala z 997 milijoni...

0 komentarjev

Zuckerberga v britanskem parlamentu ne bodo videli

vir: AP News
AP News - Prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg je zavrnil povabilo na pričanje v Westminstru, na katerega sta ga skupaj povabili komisiji kanadskega in britanskega parlamenta. Še več, v času, odkar je bilo vabilo pred dobrim tednom dni poslano, so se pobudi pridružila še predstavniška telesa Avstralije, Argentine in Irske. Med zaslišanjem naj bi Zuckerberg razjasnil pretekla dogajanja na priljubljenem družabnem omrežju, povezana z lažnimi novicami in varovanjem osebnih podatkov uporabnikov. Zuckerberg naj bi pred veliko mednarodno komisijo, kot so jo poimenovali, stopil 27. novembra letos.

No, povabljenec je kot rečeno vabilo zavrnil in sicer s pojasnilom, da je njegova udeležba na takih zaslišanjih pred vsemi svetovnimi...

12 komentarjev

Iranci razkrinkali agente CIE s pomočjo ... Googlovega iskalnika

vir: Wikipedia
Yahoo News - "Tajni" kanal, po katerem je ameriška Centralno obveščevalna agencija (CIA) komunicirala s svojimi viri v Iranu, naj bi bil leta 2009 zaslužen za razkritje tridesetih njihovih operativcev. Za vse skupaj je bila kriva obsežna varnostna malomarnost, zaradi katere so se tamkajšnji varnostni organi uspeli infiltrirati v sicer začasni način komunikacije, ki pa je zaradi priročnosti menda postal vsesplošno in posledično preveč uporabljan. Šlo je za komunikacijo prek posebnih spletnih strani, ki pa so jih iranski varnostni organi precej hitro odkrili.

Slednje jim je uspelo zaradi prijetja ameriškega vohuna v njihovem jedrskem programu in ta jim je razkril eno od...

27 komentarjev

Samsungovi in Crucialovi SSD-ji ne znajo varno šifrirati

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze Radbound na Nizozemskem so pokazali, da imajo številni SSD-ji z vgrajenim šifriranjem velike varnostne luknje. Gre za pogone, ki imajo avtomatično šifriranje, ki se izvaja z namenskim čipom na samem pogonu (SED - self-encrypting drives). Popularni so postali zlasti v zadnjih letih, ko se je povečalo število napadov na programsko šifriranje podatkov, saj lahko v takem primeru šifrirni ključ prestrežemo v pomnilniku. Toda nova raziskava kaže (članek), da so SED še slabša rešitev.

Ranljivi so SED, ki uporabljajo specifikaciji ATA security ali TCG Opal. Glavni očitek je obstoj tovarniškega gesla, ki poleg...

31 komentarjev

Afriški znoj za strojno pametjo

vir: BBC
BBC - Podjetja iz Silicijeve doline garaške segmente razvoja umetne inteligence že prepuščajo zunanjim izvajalcem v državah tretjega sveta.

O tem, kako se imamo za dostopnost zadnjih krikov elektronike v mnogočem zahvaliti zunanjemu izvajanju (outsourcing) proizvodnje, je bilo že dosti napisanega. A poceni garaška delovna sila prinaša koristi tudi pri strojni inteligenci. Za učinkovit proces učenja AI namreč potrebujemo ogromne količine podatkov, ki jih je koristno predhodno pripraviti, da jih računalnik lažje razume. To pomeni, da na primer v posnetkih prometa ročno označimo vozila, prometne znake in druge važne elemente, preden jih serviramo računalniški pameti za avtonomno vožnjo. To je monotono in mukotrpno delo.

Firma Samasource iz San Francisca, katere...

53 komentarjev

Roboti prihajajo: Amazon prvikrat decembra najema manj ljudi kot leto poprej

qz.com - Bliža se tradicionalno najbolj delovno obdobje za Amazon. Božično-novoletno praznično obdobje je za trgovce najprometnejši del leta, kar se spričo čedalje večje priljubljenosti spletnega nakupovanja še posebej pozna Amazonu. Zato trgovec vsako leto začasno najame ogromno delavcev, ki pomagajo odpremiti vse naročila. Letos pa se bo prvikrat zgodilo, da bo pomoči manj kot leto pred tem, čeprav prodaja še vedno raste. Amazon se uspešno robotizira.

Da bo Amazon začasno zaposlil 100.000 ljudi, se sliši veliko. Res bo število zaposlenih povečal za 16 odstotkov, a lani in predlani so jih najeli več. Leta 2017 je Amazon potreboval dodatnih 120.000 ljudi, približno toliko tudi leto pred tem. Mark May iz Citigroupa ocenjuje, da...

48 komentarjev

Rudarjenje bitcoina potratnejše od izkopavanja zlata

Nature - Ocen o porabi energije, ki jo povzroča rudarjenje bitcoina in ostalih kriptovalut, smo slišali že precej. Izračunali so že, da naj bi šlo za bitcoin odstotek svetovne električne energije, čemur številni niso verjeli. V najnovejši raziskavi, ki so jo opravili na Oak Ridgeu v Cincinnatiju in objavili v Nature Sustainability, ugotavljajo, da je rudarjenje kriptovalute potratnejše od pridobivanje zlata ali bakra, ki ju moramo fizično izkopati in prečistiti.

Primerjali so obdobje od začetka leta 2016 do sredine letošnjega leta. Ugotovili so, da je bilo treba v povprečju za rudarjenje kriptovalute, ki je vredna en dolar, potrošiti 17 MJ za bitcoin. Analizirali so še ether, litecoin in monero, za katere so vrednosti znašale 7, 7 in 14 MJ. To moremo primerjati s pridobivanjem kovin. Za dolar vreden aluminij...

62 komentarjev

Tudi Ubisoft ujezil uporabnike z domnevnim priklanjanjem Kitajski

Digital Trends - Ubisoft je pred dnevi najavil nekaj estetskih sprememb v igri Rainbow 6 Siege, povezanih predvsem z izidom igre v azijski regiji. Kot so suhoparno napovedali, bo v igri, ki je sicer stara že tri leta, spremenjenih nekaj ikon in drugih podrobnostih v mapah. A so doživeli manjši upor. Vse spremembe so namreč vezane na upodabljanje nasilja, seksa in iger na srečo.

Tako na bi bila ikona za uporabo hladnega orožja spremenjena iz noža v pest, lobanje pa bi povsem izginile iz ikon, zastav in grafitov po stenah. Po njih naj tudi ne bi bilo več krvavih pack, povsem izginili pa bi tudi igralni avtomati in neonski znaki s podobo plesalke ob drogu.

Uporabniki, ki so igro kupili že prej, so spremembe množično označili za cenzuro. Spet drugi pa so Ubisoft obtožili lenobe....

17 komentarjev

Intel predstavil nove Xeone

vir: Intel
Intel - Intel je napovedal procesorje nove generacije pod znamko Xeon, ki jih lahko pričakujemo v prvem prihodnjem polletju. Gre za družino Cascade Lake, Intel pa jih označuje kot "Cascade Lake Advanced Performance". Glavna novost v primerjavi z dosedanjimi modeli je zasnova. Doslej so imeli procesorji monolitne rezine (die), na katerih se je tiščalo do 28 jeder. Novi procesorji so zgrajeni iz več rezin (multi-chip with multiple die). Tega Intel ne bi bil storil, če ga v to ne bi prisilila fizika. Z naraščanjem števila jeder in večanjem rezin postaja čedalje verjetneje, da vsebujejo kakšen defekt, kar povečuje izmet. Več manjših rezin je rešitev tega problema. Ponujali bodo do 48 jeder.

Novi procesorji bodo še vedno zgrajeni v 14 nm, ker Intelova 10-nm tehnologija še ni dodelana. Sedli bodo na...

26 komentarjev

Nihče ne mara za tablice, prodaja že štiri leta pada

Slo-Tech - Tablični računalniki ne najdejo svojega mesta pod soncem, kaže statistika o njihovi prodaji, ki so jo pripravili analitiki pri IDC. Že šestnajsto četrtletje zapovrstjo, torej polna štiri leta, se njihova prodaja krči. V tretjem letošnjem kvartalu se je prodaja tablic v primerjavi z enakim obdobjem lani skrčila za 8,6 odstotka na 36,4 milijonov enot. V četrtletju pred tem je bil padec 13,5-odstoten.

Največji tržni delež ima Apple, ki je prodal 9,7 milijona iPadov, s čimer si je odrezal 27-odstotni tržni delež. V primerjavi z lanskim letom je prodal 600.000 enot manj, a še vedno malenkostno izboljšal svoj tržni delež (za 0,7 odstotne točke). Na drugem mestu je Samsung s 5,3 milijona prodanimi napravami, kar je 11 odstotkov manj kot lani. Amazon je s svojim Fire obdržal tako tretje mesto kakor prodajne...

88 komentarjev

Telefoni imajo čedalje krajšo avtonomijo

Washington Post - Komur se zdi, da pri avtonomiji mobilnih telefonov ni videti napredka, ki sta ga v zadnjih letih naredili kemija in elektronika, ima prav. Testi potrjujejo, da se avtonomija ne podaljšuje več, ker čedalje razkošnejša strojna oprema več kot pojé počasno dviganje kapacitete litij-ionskih baterij.

Dobri stari telefon Nokia 3310 je imel davnega leta 2000 litij-ionsko baterijo s kapaciteto 1000 mAh. Današnji prvak iPhone XS ima baterijo s kapaciteto 2660 mAh. To pomeni, da je v tem času kapaciteta rasla z zmernimi 5,6 odstotka letno. Tudi povprečje je takšno. Nadim Maluf iz podjetja Qnovo, ki...

59 komentarjev

EA gradi z umetno inteligenco podprto razvojno platformo

Slo-Tech - Pri Electronic Artsu so razkrili Project Atlas, napredno platformo za razvoj iger v oblaku, podprto s strojno inteligenco.

Kljub temu, da je pojem umetne inteligence skozi obnašanje entitet v navideznih svetovih že dolgo neločljiv del igričarske industrije, pa se na videz zdi, da so igre od novodobnih prebojev v strojnem učenju zaenkrat odnesle bolj malo - vsaj v primerjavi s prepoznavo govora in slik, avtonomno vožnjo in podobnim. Kdor igričarstvo spremlja natančneje, bo znal povedati, da na akademskem področju delo teče neprenehoma, omenil nekatere najnovejše možnosti v razvojnih orodjih in naštel kupček obskurnih špilov z napredno umetno pametjo. Toda velika imena industrije so bila glede strojnega učenja doslej bolj tiho in so tovrstna...

8 komentarjev

PortSmash: nova ranljivost v Intelovih procesorjih

vir: Wikipedia
Ars Technica - Raziskovalci Tehnološke univerze v Tamperi na Finskem in Tehniške univerze iz Havane na Kubi so odkrili novo ranljivost v procesorjih družin Skylake in Kaby Lake, ki omogoča t. i. side-channel napad, o čemer so na GitHubu objavili proof of concept.

Gre za tehniko, pri kateri napadalci prestrezajo šifrirane podatke iz pomnilnika oz. procesorja, in sicer tako, da spremljajo in analizirajo razlike v trajanju izvedenih operacij, porabi energije, elektromagnetnemu sevanju ipd., kar jim pomaga zlomiti šifrirni algoritem in prebrati podatke iz drugega logičnega jedra v istem procesorju.

Ogroženi so procesorji, katerih arhitektura omogoča Simultaneous Multithreading (SMT) oz. Hyper-Threading (HT), kot se imenuje...

66 komentarjev

Patentne tožbe prihajajo v avtomobilsko industrijo: Broadcom toži Volkswagen

Slo-Tech - Volkswagen se je znašel v novi tožbi, ki pa ima drugačno ozadje od nedavnih problemov z goljufanjem pri izpustih. To pot ga na nemških sodiščih toži Broadcom, ki mu očita kršitev patentov. Za kršitve 18 patentov zahteva milijardo dolarjev odškodnine. Prav tako mu grozi s sodno odredbo, ki bi Volkswagnu prepovedala proizvodnjo golfov, passatov, touranov in tiguanov ter več modelov znamk Porsche in Audi, čeprav je kaj takšnega zelo malo verjetno.

Broadcom je tožbi vložil na sodiščih v Münchnu in Mannheimu. Volkswagnu očita, da s tehnologijo v svojih sistemih za navigacijo in razvedrilo v vozilih krši 18 patentov. Volkswagen je že začel pogovore z Broadcomom, saj si želi čim prej doseči poravnavo, da o primeru na koncu ne...

12 komentarjev

Uber želi nadaljevati preizkuse avtonomnih vozil

Slo-Tech - Osem mesecev po nesreči, v kateri je Uberjevo avtonomno vozilo do smrti povozilo peško, zaradi česar so ustavili vse preizkuse, želi Uber nadaljevati teste. Uber za zdaj ne bo šel nazaj v Arizono, temveč je vlogo naslovil na urad za promet v Pensilvaniji, saj želi voziti po Pittsburghu. Obljubil je cel kup varnostnih ukrepov, ki bodo preprečili ponovitev incidenta. Trenutno po Pensilvaniji testira Google, do konca leta pa bo začel tudi General Motors.

Noah Zych, vodja varnostnih sistemov v samovozečih avtomobilih v Uberju, je dejal, da si želijo povrniti zaupanje javnosti in celotni industriji omogočiti napredek. Zaradi tega bodo bolj odprti in transparentni pri svojem delovanju. Jasno je namreč, da je pri marčevski nesreči Uberjevo vozilo peško zaznalo šest sekund pred trkom, a ni reagiralo, medtem ko je bil Volvov...

6 komentarjev

Uporaba mobilnih telefonov morda povzroča raka - v podganjih samcih

Slo-Tech - Ameriški Nacionalni inštitut za zdravje (NIH) je objavil končne rezultate desetletje trajajoče raziskave, v kateri so preverjali, ali elektromagnetni valovi mobilnih telefonov povzročajo raka. Več kot 30 milijonov dolarjev vredna študija, v kateri so analizirali vpliv na miši in podgane, je pokazala nekaj dokazov, da mobilni telefoni v podganah lahko povzročajo raka. Rezultati niso neposredno prenosljivi na ljudi.

Študija sega še v čas Clintonovo administracije. Zvezna agencija za hrano in zdravila (FDA) je tedaj naročila raziskavi, ki so ju na NIH izvedli v okviru nacionalnega toksikološkega programa (NTP). Sedaj imamo pred seboj agregirane...

32 komentarjev

Množičen protest Googlovih zaposlenih

vir: Medium
Medium - Prvega novembra je 20.000 zaposlenih v Googlovih pisarnah po vsem svetu prekinilo delo in protestno zapustilo svoja delovna mesta. T. i. walkout, nekakšno blažjo obliko stavke, je povzročilo poročilo New York Timesa, ki je razkrilo, da so soavtorja Androida Andyja Rubina odpustili iz podjetja, potem, ko se je izvedelo za obtožbe zoper njega o spolnem napadu, a so mu ob odhodu izplačali 90 milijonov dolarjev odpravnine.

Google ima po vsem svetu približno 95.000 zaposlenih, kar pomeni, da je v walkoutu sodelovala petina vseh, kar je spoštovanja vreden delež. Prav zato se je v trenutku, ko je bil znan obseg protesta, oglasil tudi izvršni direktor Sundar Pichai in napovedoval, da se bo v ponedeljek srečal z...

177 komentarjev

Apple bo popravljal tudi starejše naprave

Slo-Tech - Doslej je Apple servis in rezervne dele za svoje izdelke zagotavljal pet let, potem pa jih je razglasil za zastarele (obsolete) ali starodobne (vintage). Toda v Cupertinu so očitno spoznali, da se jim splača nuditi daljšo podporo, saj so uporabniki često pripravljeni plačati za popravilo starejše naprave. Applove naprave niso poceni, zato je njihovo popravljanje smiselno dlje. Odslej bo Apple popravljal tudi stare MacBooke Pro in iPhone, če bomo to plačali.

Pilotni program se je začel že januarja, sedaj pa so ga z ZDA in Turčije razširili na ves svet. To pomeni, da bo odslej moč dobiti uradno popravilo iPhona 4S, iPhona 5 in MacBooka Air iz leta 2012 (vseh vsaj do konca leta 2020). Do konca leta bodo na seznamu še MacBook Pro iz let 2012...

31 komentarjev

Novi, še agresivnejši Stuxnet prizadel Iran

Slo-Tech - Po Iranu se je začel širiti nov virus, ki je po prvih informacijah še bolj dovršen in agresivnejši od zloglasnega Stuxneta, ki je pred osmimi leti sabotiral iranske jedrske centrifuge. Podrobnih uradnih informacij iz Irana še ni. The Times of Israel poroča, da je iranska infrastruktura tarča napada obširnega napada. Izrael morebitne vpletenosti ne komentira. Prvi Stuxnet je bil delo ameriško-izraelske naveze obveščevalnih služb.

Iranski voditelj ajatola Al Homeini je v nedeljskem nagovoru dejal, da se morajo državne obrambne strukture prilagoditi na nove načine napadov. Istega dne je vodja iranske Organizacije za pasivno zaščito general Jalali dejal, da so odkrili in nevtralizirali novo generacijo Stuxneta, ki je poizkušala vdreti v iranske sisteme.

Iranska...

21 komentarjev

Virtualni predavatelji postajajo dostopna realnost

vir: BBC
BBC - Na Imperial College v Londonu (ICL) so minuli teden premierno preizkusili holografiji podobno tehnologijo, s katero nameravajo v bodoče redno prirejati predavanja zunanjih predavateljev. Na dogodku sta ob voditelju na odru predavala dva "živa" govornika, druga dva pa sta se jima pridružila zgolj navidezno, na daljavo.

Tehnologijo je razvilo kanadsko podjetje Arht Media, z njo predavatelja posnamejo pred nagnjenim ozadjem osvetljenega z dveh strani, nato pa sliko projicirajo na prosojno steklo, nagnjeno ozadje za njim pa s pomočjo programske opreme gledalcu pričara občutek prostora. Četverica na odru ICL se je tako lahko med sabo pogovarjala, virtualna predavatelja imata namreč pred sabo kalibrirane monitorje,...

14 komentarjev

Po 11 letih v asteroidnem pasu zaspala Dawn

Slo-Tech - Po enajstih letih je utihnila sonda Dawn, ki je od septembra 2007 do danes prepotovala 6,9 milijarde kilometrov. Na pot so jo poslali, da bi izvedeli več o asteroidnem pasu in pritlikavih planetih Vesta in Cerera. Svojo pot je sklenila v orbiti okrog Cerere, kjer bo tiho ostala več desetletij. NASA ocenjuje, da obstaja 99 odstotkov možnosti, da bo Dawn krožila okrog Cerere še vsaj 50 let. Zadnji signal je na Zemljo poslala včeraj, sedaj pa ji je zmanjkalo goriva. Kako je videti smrt plovila, so v NASA doživeto opisali.

V svoji zgodovini je Dawn postavila precej mejnikov. Med drugim je...

3 komentarji

Američani zaganjajo omrežja za kvantno komunikacijo

Slo-Tech - Blizu Chicaga nastaja 48-kilometrska povezava za preizkušanje novega načina deljenja kvantnih šifrirnih ključev, še ena pa ob vzhodni obali ZDA.

Bistvo kvantno-komunikacijskih omrežij so kvantni šifrirni ključi, zapisani s kubiti. Ti so zaradi zakonitosti kvantne fizike občutljivi na opazovanje: kdorkoli skuša prebrati v njih zapisano informacijo, jih obvezno nepopravljivo spremeni in se s tem izda. Tako je v teoriji mogoče napraviti sporazumevanje imuno na prisluškovanje, zaradi česar je področje seveda deležno pozornosti velesil. Potem ko so se Kitajci in Evropejci že pošteno vrgli v razvoj takšne vrste povezav, so se le zbudili tudi v Združenih državah. Univerza v Chicagu je pognala projekt Chicago Quantum Exchange, ki bo na ta način spojil sloviti...

9 komentarjev

Svoboda na internetu v zatonu

Freedom House - Poročilo think tanka Freedom House o stanju svobode na spletu za letošnje leto ni preveč spodbudno. Internetne svoboščine globalno upadajo že osmo leto zapovrstjo, še zlasti potem, ko so nekatere vlade pogrom nad lažnimi novicami in naraščajoče zbiranje osebnih podatkov izkoristile še za utišanje političnih nasprotnikov. Poročilo navaja, kako je širjenje govoric, lažne propagande in sovražnega govora pomagalo razplamtevati nasilje v Mjanmaru, Šri Lanki in Indiji. Za nazadovanje ima, tako poročilo, precejšnje zasluge Kitajska, ki drugim vladam uspešno izvaža svoje standarde ter tudi strojno in programsko opremo za izvajanje nadzora nad državljani. Kitajska je tudi sicer v poročilu označena kot najhujša kršiteljica spletnih svoboščin.
...

8 komentarjev

Facebookova rast števila uporabnikov in prihodki se umirjajo

Slo-Tech - Facebook je razkril poslovne rezultate minulega četrtletja, v katerih so se uresničila svarila poslovodstva izpred mesecev, da se bo rast števila uporabnikov in prihodkov umirila. Dobiček se je sicer še vedno povečal v skladu s pričakovanji analitikov, medtem ko so prihodki, število aktivnih uporabnikov in število uporabnikov na dan nižji od pričakovanj.

Prihodki so v zadnjih treh mesecih znašali 13,73 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke več kot četrtletje poprej in 32 odstotkov več kot v enakem obdobju. Lani tak čas je bila rast v primerjavi s predlanskim letom več kot 50-odstotna. V naslednjem četrtletju naj bi rast padla na 27 odstotkov, prihodnje leto pa bo še nižja, medtem ko se odhodki strmo povečujejo. Podobno se znižuje tudi bruto marža, ki je letos opazno nižja kot lani (trenutno...

7 komentarjev

Rusi odkrili razlog za neuspelo izstrelitev astronavtov

Slo-Tech - Ruski preiskovalci so dognali razlog za ponesrečeno izstrelitev rakete sojuz minuli mesec, zaradi katere sta se morala ruski kozmonavt in ameriški astronavt v plovilu zasilno vrniti na Zemljo. Zagodel jo je senzor, ki ni pravilno registriral ločitve prve in druge faze. Čeprav so tako iz Rusije kakor ZDA prihajale pomirjujoče vesti, da imajo popolno zaupanje v ruski vesoljski program, je bilo vsem jasno, da sta imela kozmonavt in astronavt tudi veliko sreče. Neuspela misija je imela posledice tudi za urnik preostalega vesoljskega prometa, saj je bil za včeraj načrtovani polet tovorne kapsule odpovedan, prav tako bo odpadel novembrski vesoljski sprehod.

...

10 komentarjev

Na evropske meje prihaja umetna inteligenca

Slo-Tech - V okviru evropskega projekta iBorderCtrl se začenja šestmesečna pilotna faza, v kateri bodo na štirih mejnih prehodih na Madžarskem, v Latviji in Grčiji preverili nov sistem preverjanja potnikov z umetno inteligenco. Gre za 4,5 milijona evrov vreden evropski raziskovalni projekt (v okviru sheme Obzorje 2020), v katerem sodelujejo raziskovalne inštitucije in zasebni partnerji iz Grčije, Cipra, Velike Britanije, Poljske, Španije, Madžarske, Nemčije in Latvije pod luksemburško koordinacijo. Projekt, ki se je začel septembra 2016, se bo zaključil prihodnjega avgusta.

V projektu želijo razviti animiranega virtualnega mejnega agenta z umetno inteligenco, ki bo preverjal potnike. Z umetno inteligenco bo...

94 komentarjev

Velika Britanija in Kanada povabili Zuckerberga na pričanje

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Parlamentarni komisiji obeh držav, med drugim pristojni tudi za problematiko medijev, sta sta s skupnim povabilom, da posreduje ključne odgovore glede afere Cambridge Analytica, na pričanje povabili Marka Zuckerberga, ustanovitelja in izvršnega direktorja Facebooka.

Vabilo, nekakšen mednarodni precedens, je posledica zasebnostnih in političnih afer, ki so se zgodile v povezavi s to družabno platformo, ki ji zlasti zahodne vlade...

10 komentarjev

NASA podaljšala aktivno zbujanje Opportunityja

vir: Wikipedia
NASA - Nasin rover, ki ga je v začetku poletja zajela peščena marsovska nevihta in se ni oglasil že vse od desetega junija, so z zemlje od začetka septembra poskušali obuditi s 45 dni trajajočim aktivnim prisluškovanjem. Gre za način komunikacije, v kateri pazljivo spremljajo ali bi se robot morda oglasil s kakim signalom, obenem pa mu redno pošiljajo tudi ukaze. Frekvenco teh so s treh na teden pred kratkim povečali na nekaj ukazov dnevno. 45-dnevni rok se je iztekel minuli teden, a so iz agencije sporočili, da bodo aktivno prisluškovanje podaljšali še do nedoločene prihodnosti, neuradno do konca januarja, kot so pred časom zahtevali zaposleni, neposredno povezani z misijo....

4 komentarji

Ameriški vojaki bodo dobili "pametna" nočna očala

Breaking Defense - Ameriška vojska za naslednje leto načrtuje uvedbo dveh tipov naprednih nočnogledov, ki bosta vojakom omogočala pogled skozi namerilnik na puški, eden pa bo imel vgrajeno tudi obogateno resničnost.

Prenašanje slike z namerilnika na puški na vojakove naočnike v teoriji omogoča streljanje z boka z natančnostjo blizu tisti pri streljanju z ramena, plus seveda opazovanje in streljanje za vogal. Zato se Ameriška vojska s tem konceptom resno ukvarja vsaj že od devetdesetih let prejšnjega stoletja. Kljub širokopoteznim razvojnim projektom inženirji doslej niso zmogli preseči tehnoloških ovir, v prvi vrsti prevelike mase naprav in preslabe ločljivosti slike, toda zdaj se to naposled spreminja. Sredi prihodnjega leta bodo soldatje prejeli naočnike ENVG-III...

8 komentarjev

Socializem po ameriško (2): Foxconnova tovarna v Wisconsinu

The Verge - Pred dobrim letom dni sta Foxconnov izvršni direktor Terry Gou in republikanski guverner Wisconsina Scott Walker optimistično najavila, da bo Foxconn v Wisconsinu odprl prvo ameriško tovarno. V veliki tovarni (Gen 10.5) za proizvodnjo televizijskih zaslonov naj bi delo dobilo 13.000 ljudi, Foxconn pa bi investiral 10 milijard dolarjev. Toda z velikim pogojem - oblasti bodo Foxconnu podelile 3 milijarde dolarjev subvencije, kar pomeni 230.000 dolarjev na delovno mesto. Že tedaj so številni opozarjali, da tako visoka subvencija, največja za tuje podjetje v zgodovini ZDA, predstavlja slab posel. Po izračunih naj bi se davkoplačevalcem povrnila šele leta 2043.

Leto dni pozneje je projekt še...

30 komentarjev

AMD dopolnil drugo generacijo procesorjev Ryzen Threadripper

Slo-Tech - Po poletni predstavitvi 16- in 32-jedrnih procesorjev Ryzen Threadripper druge generacije, v kateri je AMD obljubil, da kmalu pridejo še vmesne verzije, so sedaj obljubo izpolnili. Prispela sta še 12- in 24-jedrni procesor, ki sta bila avgusta zgolj napovedana. Testi kažejo, da je AMD bistveno ugodnejši od Intela.

Ryzen Threadripper 2920X ima 12 jeder, ki tečejo s frekvenco 3,5 GHz, medtem ko ima 2970 WX še dvakrat več jeder s frekvenco 3,0 GHz. Prvi ima 6 MB drugonivojskega predpomnilnika, drugi pa dvakrat več, torej pol megabajta na jedro. Oba podpirata štirikanalne pomnilniške krmilnike, imata 64 vodil PCI Express tretje generacije. Toplotni odtis prvega znaša 180 W, drugega pa 250 W....

58 komentarjev

Apple predstavil nove iPad, MacBook Air in Mac Mini

Slo-Tech - Apple je danes v New Yorku organiziral medijski dogodek, kjer so predstavili nekatere novosti iz svojega nabora izdelkov. V Brooklynu je izvršni direktor Tim Cook pokazal novi iPad, kjer gre po njegovih besedah za največjo konceptualno razliko od prve verzije pred osmimi leti. Prenovljen je tudi MacBook Air, ki je "najbolj zelen doslej".

Novi iPad Pro je za 15 odstotkov tanjši od predhodnikov in nima več gumba Home. Zaslon je enako velik kot pri predhodnikih, a je roba (bezel) manj, zato naprava deluje kompaktneje in manjše od predhodnikov. Podpira Face ID in USB-C (namesto Lightninga), tako da lahko z njim polnimo iPhone ali pa ga priključimo na monitorje z ločljivostjo vse do 5K. Priključka za slušalke - kot je postalo že navada - ni več....

516 komentarjev

Velika Britanija uvaja davek na digitalne storitve

vir: CNBC
CNBC - Britanski finančni minister Philip Hammond je napovedal uvedbo posebnega dvoodstotnega davka na prihodke, ki si jih od tamkajšnjih prebivalcev prislužijo velika tehnološka podjetja. Britanija torej uvaja davek, o katerem razmišljajo številne države, med njimi tudi EU in, ki bo drastično spremenil poslovni položaj družb kot so Facebook, Google in Amazon.

Digital Services Tax oz. davek na digitalne storitve bo zajel ponudnike digitalnih platform z iskalnimi pogoni, družabnimi omrežji in spletnim trgovanjem, plačala pa ga bodo le podjetja, ki imajo letno več kot 500 milijonov funtov globalnih prihodkov. Novost naj bi začela veljati leta 2020, drugih podrobnosti pa zakladnik Hammond še ni želel pojasnjevati.

Davek je tako nekakšna politična posledica folklore optimiziranja davkov, ki so...

56 komentarjev