»

EU pripravlja hujše kazni za hekerje

Parlamentarci še vedno jemljejo hekerje za de facto zločince, pozabljajoč na izjemen prispevek varnostnega in reverznega inženiringa h kolektivni varnosti računalniških sistemov in njihovih uporabnikov.

vir: Europa.eu
Europa.eu - Odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) je ta teden obravnaval dva zelo zanimiva predloga. V torek so proti nekaterim pričakovanjem potrdili obnovitev sporazuma o izmenjavi podatkov o letalskih potnikih z ZDA [1], dan prej pa so še zdajšnji tekst direktive EP in Sveta o napadih na informacijske sisteme [2]. Glavna nota slednje so poenotene in strožje kazni za vdore v informacijski sistem, po novem do dve leti zapora za vdore v informacijski sistem, v kvalificiranih primerih pa do 5 let zapora. Za kvalificirane se štejejo vsi vdori, ki so uperjeni na ti. "ključno infrastrukturo", izvedeni z namenskim programom (botneti, DDOS orodja,...

24 komentarjev

Uporabniki Windows Phone 7 s svojimi telefoni najbolj zadovoljni

Zadovoljstvo uporabnikov, vir PCMag

vir: PC Magazine
PC Magazine - Po anketi, ki jo je opravila priljubljena računalniška revija PCMag, je zadovoljstvo uporabnikov mobilnih telefonov z operacijskim sistemom Microsoft Windows Phone 7 na enakem nivoju kot uporabnikov Applovega iOS, kar je občutno pred ostalimi konkurenti.

Skupno oceno si WP7 in iOS delita (8.7 na lestvici od 0 od 10), je pa WP7 višje ocene uporabnikov za zanesljivost, tekstovno sporočanje, spletno brskanje in igre, medtem ko je iOS prejel višje ocene za kakovost in razširjenosti aplikacij ter glasbeni predvajalnik. Uporabnik Androida so operacijskemu sistemu podelili skupno oceno 7.9; najvišjo oceno so podelili razširjenosti aplikacij, precej bolj nezadovoljni pa so s funkcijo...

55 komentarjev

EU nadaljuje zniževanje cen mobilnega gostovanja

Europa.eu - Evropski parlament, Svet EU in Evropska komisija so sprejeli preliminarni dogovor o predlogu uredbe, ki bo nadaljevala trend zniževanja cen za gostovanje uporabnikov mobilne telefonije v tujih omrežij po EU. Cene se vsako letu julija znižujejo že od leta 2009, projekt pa se izteče letos, zato so si že dlje časa prizadevali za njegovo podaljšanje.

V danes sprejetem predlogu so določili naslednje maksimalne cene (navedene brez DDV), ki bodo začele veljati 1. julija 2012:
  • odhodni klici v tujem omrežju: 0,29 evra na minuto;
  • dohodni klici v tujem omrežju: 0,08 evra na minuto;
  • poslano kratko sporočilo: 0,09 evra,
  • prenos podatkov: 0,70 evra za megabajt.
Zniževanje cen...

18 komentarjev

Google ponuja analizo vaše spletne aktivnosti

Google - Eden izmed stranskih učinkov nove Googlove politike o zasebnosti, ki dovoljuje zlivanje in medsebojno obdelavo uporabniških podatkov iz vseh Googlovih storitev in ki je bila deležna hudih kritik zlasti v EU, je analiza spletne aktivnosti. Odslej si lahko vsak mesec ogledate, kako intenzivno in s katerimi vsebinami ste uporabljali Googlove storitve.

Kdor se prijavi v Google Account Activity, prejme vsak mesec povezavo do spletne strani, ki je zaščitena z geslom in omogoča pregled podrobne statistike. Tam bo videti, kaj se je dogajalo s količino poslani in prejetih elektronskih sporočil, katere teme so...

12 komentarjev

München z migracijo na Linux privarčeval štiri milijone evrov

golem.de - Mestne oblasti v Münchnu so pred devetimi leti sprejele odločitev, da njihov informacijski sistem preide na odprtokodne rešitve (operacijski sistem Linux, brskalnik Firefox, pisarniški paket OpenOffice). Sprva se ni premaknilo nič, saj so imeli spričo potencialnih konfliktov s programskimi patenti, združljivostjo in nejasnimi prihranki obilico težav z začetkom migracije. Ta se je resno začela leta 2006, letos pa je večidel zaključena.

Gre za enega največjih tovrstnih projektov, saj mestna uprava razpolaga s 15 tisoč računalniki najrazličnejših konfiguracij, za katere je skrbelo 21 različnih IT-centrov posameznih oddelkov. V sklopu migracije so se odločili konsolidirati svoj IT-sektor. Tudi sama nadgradnja ni bila neboleča, saj je predhodno na računalnikih teklo 21 različnih verzij Windows in več sto namenskih aplikacij za Windows. Vse to je bilo potrebno pripraviti za prehod na Linux (samo prepisovanje...

104 komentarji

Izšel GNOME 3.4

vir: GNOME
GNOME - Pol leta po izidu zadnje verzije je pred nami nova inačica odprtokodnega namizja GNOME 3.4, ki nadaljuje delo iz prve verzije tretje generacije. Bistvenih sprememb tako ni, je pa cel kup - avtorji pravijo 41.000 - manjših popravkov, izboljšav in nadgradenj.

Brskalnik Epiphany se po novem imenuje Web in je po videzu precej lažji, saj vsebuje le nujno potrebne elemente za brskanje po spletu - gumba naprej in nazaj, vrstico za vpis naslova in ikono za prikaz polnih menijev. Novo ime nosi še Palimpsest, ki je odslej preprosto Disks. Nov ličnejši videz pa je dobila tudi večina ostalih aplikacij, med njimi Documents in Contacts, ki ima poleg tega še izboljšano podporo za neopaznejše delo z...

2 komentarja

Apple iPad 3 podpira 4G le v Severni Ameriki, v Avstraliji že vložena tožba

Slo-Tech - Tedne po izidu Applov novi tablični računalnik iPad 3 še vedno polni časopisne vrstice. Pisali smo o težavah s prikazom realnega časa polnjenja in požrešnih aplikacijah, sedaj pa je Apple na tapeti zaradi zavajajočega oglaševanja podpore za 4G. Najbolj se je zapletlo v Avstraliji.

Težava tiči v verziji, ki po Applovih besedah podpira povezljivost Wi-Fi in 4G LTE, medtem ko verzija le z Wi-Fi ni problematična. Prenos podatkov prek mobilnega omrežja četrte generacije (4G) je mogoč le v ZDA (operaterja AT&T in Verizon) in Kanadi (operaterji Bell, Rogers in Telus), medtem ko drugod po svetu iPad deluje le prek omrežja 3G, kakor je bil to slučaj že pri njegovem predhodniku. Razlog je frekvenčna džungla, saj v Severni Ameriki za 4G...

30 komentarjev

Asusovi transformerji ne kršijo blagovne znamke igrač

Transformer - robot

vir: Paid Content
Paid Content - Ko je Asus predstavil svoja tablična računalnika Eee Pad Transformer in Eee Pad Transformer Prime, si zagotovo ni predstavljal, da si bo s poimenovanjem na glavo nakopal tožbo proizvajalca igrač. Zgodilo se je prav to, saj je Hasbro lani decembra vložil tožbo zoper Asus zaradi kršitve blagovne znamke Transformer. Tožbo je sedaj izgubil.

Zgodba je tako neverjetna, da je že smešna. Transformerji so družina igrač, ki jo je leta 1984 predstavilo podjetje Hasbro, po kateri so kasneje izdelali tudi TV-serije, filme in računalniške igre. Transformer je sicer povsem običajna angleška beseda, ki v tehničnem smislu pomeni transformator napetosti. Ker med živo pisanimi roboti, ki lahko spreminjajo obliko, in elegantnim tabličnim računalnikom ni nobene podobnosti, je...

33 komentarjev

Intervju: Robert Farazin - DoubleRecall

Hekovnik - V tokratnem intervjuju s podjetnikom bomo v Hekovniku gostili direktorja in soustanovitelja podjetja DoubleRecall, Roberta Farazina, ki je v preteklem letu, kot prvo Slovensko podjetje vstopilo v YCombinator, prestižni inkubator v Silicijevi dolini. Že takrat so pridobili investicijo inkubatorja in Yurija v skupnem znesku več kot $160.000. V preteklem mesecu pa so pridobili še semensko investicijo v višini 1,6M $.

Intervju bo potekal v četrtek, 29.3.2012 ob 18:30 v Čajnici Hekovnika.

Robert nam bo pojasnil, kako je iz Slovenije prodreti v Silicijevo dolino, kaj se je v enem letu naučil in...

109 komentarjev

Še o težavah z novim iPadom

Los Angeles Times - Novi iPad se izvrstno prodaja. S polic je samo v prvem tednu dni odletelo kar 3 milijone enot - nekje 3x toliko kot za dvojko - med njimi kar nekaj v slovenske roke. Zato seveda že imamo spisek pripomb, prav tako rekordno dolg.

O težavah s polnjenjem baterije smo že pisali. Trojka ima zaradi požrešnega zaslona in osrednjega čipa še enkrat zmogljivejšo baterijo, ki jo je treba polniti dolgih šest ur, indikator baterije pa zmotno pokaže 100%, še preden je ta v celoti napolnjena (nekje dve uri prehitro). Posebej zoprno naj bi bilo, da se ob nadaljevanju uporabe na kablu praktično ne polni, se pravi, ga je za polnjenje treba pustiti na miru.

Večja baterija je obenem razlog za pol milimetra...

151 komentarjev

Microsoft se bori proti botnetu Zeus

Onesposobljeni računalniki, ki so širili botnet Zeus

vir: The New York Times
The New York Times - Ameriški pravosodni policisti so skupaj z Microsoftovimi strokovnjaki v petek izvedli preiskave prostorov v Pensilvaniji in Illinoisu, kjer so zasegli kopico računalniške opreme in zadali resen udarec botnetu Zeus. To je že četrti uspeh Microsoftove enote za boj proti digitalnemu kriminalu, ki je bila predhodno deloma ali v celoti demontirala botnete Waledac, Rustock in Kelihos. Toda primer Zeus je doslej največji.

Microsoftova enota za boj proti digitalnemu kriminalu je posledica zamisli Richarda Boscovicha, ki je pred nastopom službe v Redmondu dolga leta služboval kot državni tožilec v Miamiju na Floridi. Ko se je zaposlil pri Microsoftu, je svoje znanje...

17 komentarjev

Za Iran embargo nobena ovira pri nakupu računalniške opreme

vir: Reuters
Reuters - Prejšnji teden smo poročali, kako so nekatera vidnejša zahodna podjetja zavzela načelno držo, da svojih izdelkov, ki omogočajo cenzuriranje in nadzor interneta, ne bodo prodajala pakistanskemu režimu. Gesta je lepa, a v praksi povsem neučinkovita, saj diktatorski režimi tako ali drugače pridobijo opremo, ki jo želijo. Kako zelo to drži, kaže zadnja Reutersova reportaža, ki obravnava še bolj razvpit primer Irana. Znano je, da želi Iran absolutno cenzuro in celo nacionalni internet, saj blokirajo domala pol interneta in občasno na smrt obsodijo kakšnega vprašljivega programerja.

ZDA so prve sankcije proti Iranu uvedle davnega leta 1979 in jih osem let pozneje še zaostrile, tako da danes iz ZDA ni dovolj izvoz v Iran,...

22 komentarjev

MSN blokira povezave do thepiratebay

TorrentFreak - Januarja lani je Google začel cenzurirati imena znanih piratskih ključnih besed v svojem instantnem iskanju (Google Instant, ex Google Suggest), kar so potem novembra še izdatno razširili na nove ključne besede in njihove izpeljanke, letos pa še lokalizirali, tako da jim politično ali drugače občutljivih besed zaradi pritožbe ene države več ni potrebno cenzurirati za cel svet. Rezultati naj bi bili, kot piše v drugi novici, precej vzpodbudni.

Zdaj se je za idejo navdušil še Microsoft, ki je začel v svoji klepetalniški rešitvi Windows Live messenger ("MSN") blokirati povezave do thepiratebay.com kot "nevarne"...

39 komentarjev

V kiberpipi ta teden: S04E04, Komentar starcraft2.si turnirja

Video za po poti, Jure Koren, 20. Mar 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek 26.3. ob 19h, vabljeni na Mobile Monday, kjer ob 19h gostimo Iva Špigel, lastnika in člana uprave IT podjetja Perpetuum Mobile, ki nam bo predstavil svoj pogled na evropsko sceno startup podjetji, zakaj je tu težje ustvariti miljardo evrov vredno podjetje kot v ZDA, a vendar imamo v Evropi veliko uspešnih zgodb mladih podjetij. Ob 19:20 nam bo Matjaž Horvat predaval o projektu Boot to Gecko, ki ima dva visokoleteča cilja: uporabnikom želi omogočiti enostavno zamenjavo mobilnih telefonov brez ponovnega nakupa že kupljenih aplikacij, razvijalcem pa razvoj mobilnih aplikacij brez učenja vedno novih in novih programskih vmesnikov. Nadaljevali bomo ob 19:40, kjer na bo Anže...

6 komentarjev

Lani v Evropi rekordno število patentov, Slovenija v zlati sredini

Slo-Tech - Evropski patentni urad (EPO) je objavil zaključno poročilo za leto 2011, v katerem so podelili največ patentov v zgodovini. S tem se nadaljuje pozitivni trend iz predpreteklega leta, ki je bilo takisto rekordno. EPO sicer v povprečju odobri štiri izmed desetih patentnih prijav.

Lani so odobrili 244.000 patentov, kar je slabe štiri odstotke več kot leto pred tem in največ doslej. Glavnino patentov, ki jih je podelil EPO, so prijavila podjetje iz Evrope, in sicer 38 odstotkov. Daleč največji delež (14 odstotkov) odpade na Nemčijo, ki poskrbi za več kot tretjino vseh evropskih patentov. Sledijo ji Francija (pet odstotkov), Švica (3,2 odstotka) in Velika Britanija. Na drugem mestu v kontinentalni razvrstitvi so podjetja iz Azije, ki so letos zasedla tretjinski delež. Iz ZDA so prijavili 24 odstotkov patentov.

Slovenija med 38 evropskimi državami zaseda solidno...

8 komentarjev

V brazilskem mestu osnovnošolce opremili s čipi

O Globo - Neopravičeno izostajanje od pouka je sestavni del šolanja, proti katerem se starši in šole na vse kriplje borijo. V Braziliji so ta boj prignali še korak dlje, in sicer so učence opremili s čipi. V šolske uniforme so vgradili RFID-čipe, ki avtomatično registrirajo prisotnost pri pouku in obveščajo starše.

Eksperimentalni projekt za zdaj teče v mestu Vitória da Conquista v zvezni državi Bahia, ki leži približno 500 km jugozahodno od Salvadorja. V 25 osnovnih šolah v mestu so šole po dogovoru s starši v šolske uniforme všile RFID-čipe, ki beležijo prisotnost pri pouku. Če učenec 20 minut po začetku pouka še vedno ni vstopil v šolsko zgradbo, starši prejmejo sporočilo SMS na telefon....

118 komentarjev

Zaslišanje direktorjev podjetij skrbnikov večjih družabnih omrežij pred kongresom ZDA glede zasebnosti

Guardian - Kongresnika Združenih držav Amerike Henry A. Waxman (D-CA) in G.K. Butterfield (D-NC) sta direktorje večjih start-up podjetij, ki gradijo družabna omrežja, pozvala na zaslišanje pred kongresom. Zaslišanje je odziv na nenavadne prakse IT podjetij glede zasebnosti, kot sta nedavna primera prenašanja vsebine celotnega telefonskega imenika uporabnikov aplikacij Path in Facebook na strežnike podjetij. Apple pa preiskujejo že v ločenem postopku zaradi storitve Find My Friends, zelo podobne Google Latitude

Pozvani so bili poleg Applea še vsi večji igralci v kategoriji družabnih aplikacij na Appleovi prodajalni aplikacij: Facebook, Apple, Twitter, Foursquare, Instagram, Pinterest, Foodspotting, Synthetic, Turntable.fm, Quora, Eye2i, Tapbots, Remixation, Schematic Labs, Massive Health, Trover, District Nerds, SoundCloud, Hipster, Forkly, Tiny Review, Fashism, Banjo, Localmind, Redaranj, Ness Computing, Socialcam, Piictu, Stamped, Glancee, d3i in SK Planet.

S pričanjem pred kongresom se...

12 komentarjev

Polnjenje iPada 3 traja dlje od pričakovanj

ZDNet - Applov novi tablični računalnik iPad 3 je naokoli že teden dni, kar je dovolj časa, da so ga ljudje dodobra preizkusili in poiskali vse morebitne napake. Za zdaj večjih napak v iPadu 3 niso našli (za razliko od eskapade z anteno v iPhonu 4), se pa na spletu čudijo nad vedenjem polnilca. Ko indikator na napravi pokaže, da je baterija napolnjena 100-odstotno, se ta polni še debeli dve uri. Običajno je, da polnjenje traja še nekaj časa, a dve uri sta preveč.

Težavo je odkril Raymond Soneira, ko je spremljal porabo električne energije pri polnjenju iPada. Ugotovil je, da še 130 minut po izpisu 100-odstotna napolnjenost polnilec polni baterije. Če napravo pred tem izključimo iz napajanja, je tudi njena avtonomija krajša, kar potrjuje dejstvo, da baterije dejansko niso do konca...

109 komentarjev

Facebook od IBM-a odkupil 750 patentov za boj z Yahoojem

Bloomberg - Pred dvema tednoma smo pisali o Yahoojevi nameri, da vloži tožbo zoper Facebook zaradi domnevnih kršitev več patentov. Epiloga zgodbe do danes še ni, čeprav so tožbo že vložili, se je pa Facebook očitno nanjo oziroma na protiudarec začel resno pripravljati. Kot smo ugotavljali ob napovedi tožb, ima Yahoo slabih šest tisoč patentov, Facebook pa približno tridesetkrat manj. Fantje so zato šli po nakupih.

Bloomberg poroča, da je Facebook od IBM-a odkupil 750 patentov, ki pokrivajo najrazličnejša področja. Koliko so odšteli za patente, uradno ni znano, neuradno pa se omenjajo večmilijonski zneski. S tem si je Facebook precej odebelil svoj portfelj patentov, ki mu bodo pomagali v protinapadu na Yahoo. Slednji je namreč...

8 komentarjev

Nvidia predstavila prvega keplerja: GTX 680

X-Bit Labs - Nvidia je predstavila prvo grafično kartico iz družine Kepler, in sicer GeForce GTX 680. Serija GTX 6xx predstavlja naslednika arhitekture Fermi in sestoji iz osnovnega modelov (GTX 650), modela srednjega razreda (GTX 660, GTX 660 Ti) in visokega razreda (GTX 670, GTX 680 in GTX 690). Prvi je nared GTX 680, ki pa ne bo najhitrejši predstavnik nove serije.

GTX 680 sestavlja novi procesor GK104, ki je v bistvu Fermi na steroidih. Zgrajen je v 28 nm-tehnologiji izdelave, ima 1536 stream procesorjev (ti sedaj tiktakajo z glavno frekvenco grafične kartice, a jih je po drugi strani bistveno več), 128 teksturnih enot, 32 ROP (raster operating unit), 8 SMX (stream multiprocessor) in štiri GPC...

45 komentarjev

Naslednji teden bo Document Freedom Day

vir: DFD
DFD - Osemindvajstega marca bo Free Software Foundation Europe (FSFE) organiziral že redni Document Freedom Day, dan obeležja pomena in nujnosti uporabe odprtih zapisov datotek. Promocijski in izobraževalni dogodki bodo potekali v tako rekoč vseh državah Evrope in Južne Amerike (zemljevid), kjer bodo predstavniki lokalnih fellowshipov javnost in predvsem državno upravo opozorili na pomen uporabe odprtih zapisov.

Odprti zapisi, med najbolj znanimi HTML (splet), ODF (dokumenti), PDF (dokumenti, obrazci), OOXML (Microsoftov zapis za...

16 komentarjev

Apple zavajal v Italiji, pritožba zavrnjena

ZDNet - Konec lanskega leta smo pisali o odločitvi italijanskega varuha konkurence in pravic potrošnikov AGCM, ki je Applu izrekel skoraj milijon evrov kazni zaradi zavajanja potrošnikov z garancijskimi pogoji. V EU je predpisana minimalno dvoletno jamstvo za stvarne napake (to ni isto kot enoletna garancija, ki je v Sloveniji obvezna poleg dvoletnega kritja). Apple je pri prodaji svojih izdelkov oglaševal enoletno razširjeno garancijo AppleCare, ki sicer nudi širše kritje od zakonsko predpisanega, in hkrati ponujal dokup dodatnega leta te razširjene garancije. Nikjer pa niso omenili, da v vsakem...

21 komentarjev

Zloraba Megauploadovega imena za izsiljevanje uporabnikov

TorrentFreak - Medtem ko pravni postopki zoper Kima Dotcoma in ostale upravljavce zloglasne strani za deljenje datotek Megaupload še tečejo, nekdanjih uporabnikov strani za zdaj še nihče ne preganja. So se pa pojavili nepridipravi, ki izkoriščajo strah, da bi od uporabnikov izsilili plačilo lažne odškodnine, v zameno pa ponujajo opustitev pregona.

Kot so ugotovili na TorrentFreaku, so uporabniki interneta v Nemčiji začeli dobivati pisma od domnevne odvetniške pisarne Dr. Kronen & Kollegen, ki mimogrede sploh ne obstaja. V njih jih obveščajo, da pisarna zastopa lastnike avtorskih pravic, in sicer Universal, EMI, Sony in Paramount, ki naj bi jih prejemniki pisma s prenosom ilegalnih datotek s...

2 komentarja

Kdo so VUPEN in kako s preprodajo ranljivosti služijo milijone

VUPEN-ova ekipa v Vancouvru letos. Bekrer stoji v sredini.

Forbes - Letos je v Vancouvru na tekmovanju Pwn2Own zelo hitro padel Googlov brskalnik Chrome, ki je bil lani edini nedotaknjen. Razbila ga je francoska skupina hekerjev oziroma raziskovalcev iz podjetja VUPEN, ki ima z Googlom in ostalimi proizvajalci programske opreme precej zapleten odnos. Ko so na primer lani maja objavili napad na Chrome, ki je omogočil poganjanje poljubne izvršljive kode, Googlu ali kam drugam na splet niso posredovali podrobnosti o napadu. Google je tedaj odvrnil, da gre za luknjo v vtičniku za Flashu in da to v resnici "ni njihov problem", na kar je VUPEN odgovoril, da pa je vseeno problem za uporabnike, saj je Flash luknja delovala na privzeti različici Chroma z že vključenim Flashem.

VUPEN je resda francosko varnostno podjetje,...

40 komentarjev

Sesutje norveškega sistema e-davkov

Icrontic - Na norveškem državnem spletnem portalu Altinn, ki opravlja iste funkcije kot slovenska E-uprava in E-davki, imajo vsako leto ob izdaji odločb o odmeri dohodnine obilico težav. Vsako leto se takoj, ko postanejo odločbe dostopne na spletu, v sistem prijavi tako veliko uporabnikov, da je sistem zelo počasen ali celo neodziven. Letos so imeli še večje težave, saj so zaradi malomarnega programiranja nekaj časa vsem prijavljenim uporabnikom prikazali finančne podatke nekega drugega moškega.

Ko so v torek ob 6.00 uri zjutraj na spletu objavili odmere dohodnine, se je v slabih treh ura prijavilo ali to poizkusilo storiti več kot 200.000 uporabnikov. Strežniki takšne obremenitve niso prenesli, zato se je sistem sesul. Do poldneva se je stanje normaliziralo in stran je...

22 komentarjev

The New York Times kljub uspešnemu plačljivemu zidu z izgubo, omejuje dostopnost člankov

Na voljo so paketi za 15, 20 ali 35 dolarjev.

vir: The New York Times
The New York Times - Ko je The New York Times lani uvedel plačljiv zid okoli svojih člankov, smo bili skeptični. Čeprav so ZDA in celotni svet velik trg, nihče ni natančno vedel, ali se bo model izšel. Izkazalo se je, da so z luknjičavim plačljivim zidom zadeli žebljico na glavico, saj je postal velik uspeh in pritegnil ogromno naročnikov. Po zadnjih podatkov vsebine naročuje 450.000 naročnikov, ki mesečno plačujejo 15, 20 ali 35 dolarjev odvisno od paketa.

Sedaj so v The New York Timesu napovedali, da bodo z aprilom nekoliko pokrpali špranje v plačljivem zidu. Število člankov, ki jih bo mesečno mogoče brezplačno prebrati, se bo z 20 znižalo na 10. Utemeljitve za ta potezo niso navedli, a razumemo lahko, da se je plačljivi zid dovolj prijel, da je lahko tudi strožji....

66 komentarjev

Novi pomorski kabli pod Arktičnim morjem

Extremetech - Letos poleti, zahvaljujoč vse bolj topeči zalogi polarnega ledu, bosta podjetji Arctic Fiber in Arctic Link začeli s polaganjem vsaka svojega podmorskega optičnega kabla med Anglijo in Japonsko, po poti mimo Grenlandije, skozi Kanadski arktični ahipelago in Berinško ožino. Obenem Rusija načrtuje poteg tretjega kabla (ROTACS), tega na relaciji severne obale Skandinavije in Rusije.

Cena vsakega projekta je ocenjena med 600 milijoni in poldrugo milijardo, prinesla pa bo več prednosti. Latenca na povezavi med Londonom in Tokijem bo padla za 60 milisekund na 170ms, česar se veselijo predvsem ponudniki algoritmičnega trgovanja z...

12 komentarjev

Seagate dosegel rekordno gostoto zapisa

Primerjava pravokotnega (trenutnega) in toplotnega magnetnega zapisa

Seagate - Seagate je kot prvi proizvajalec trdih diskov dosegel gostoto zapisa podatkov 1 Tb na kvadratni palec, s čimer se obeta povečanje kapacitete prihodnjih trdih diskov, so zapisali v izjavi za javnost. V Seagatu obljubljajo, da se bo takoj po uvedbi nove tehnologije kapaciteta diskov v primerjavi z današnjimi podvojila, da konca desetletja pa naj bi na 3,5-palčne diske stlačili do 60 TB podatkov. Trenutno najprostornejši 3,5-pačni trdi diski merijo 3 TB in prinašajo gostoto zapisa okoli 620 Gb na kvadratni palec.

Nova tehnologija se imenuje HAMR, kar pomeni magnetno zapisovanje s toploto (heat-assisted magnetic recording). Izumil jo je Fujitsu leta 2006, o njem pa smo obširneje pisali predlani. Za delovanje...

21 komentarjev

Ni miru za jekleno pest

Fritz Attaway, VP in prvi pravnik MPAA in njegov stanovski kolega z RIAA, Cary Sherman. Ta dva gospoda odločata o tem, kdo, kdaj in v kakšni obliki si bo lahko ogledal glasbene in filmske vsebine.

Paid Content - Minuli teden je Ameriška zveza knjižnih založnikov (AAP) gostila svoje redno letno srečanje. Glavna tema je, seveda, prehod v digitalni svet, ki so mu posvetili tudi poseben panel s samimi uglednimi gosti: šefe AAP (založniki knjig, časopisja) Tom Allen, Robert Holleyman iz BSA (veliki softweraši), Cary Sherman z RIAA (glasbeni založniki), na sliki desno, in končno še podpredsednik in prvi washingtonski lobist MPAA (filmarji), Fritz Attaway, na sliki levo. Po pričakovanjih so bile v skladu z renomejem panelistom primerno visokoleteče tudi njihove ugotovitve.

Prvič, ameriški "three strikes" režim je nared se bo začel izvrševati začetkom julija. Zanj so se z ISP-ji dogovorili že lani poleti in to na povsem prostovoljni...

39 komentarjev

Upor proti izdajatelju strokovnih revij Elsevier

Cene Elsevierjevih matematičnih publikacij v zadnjih 15 letih.

Singularity Hub - O težavnem in dragem dostopu do znanstvenih člankov smo že precej pisali. Lani sta se na to temo pojavili dve aferi, prva s preprodajo gesel do uglednih znanstvenih revij in potem druga z MIT-jevim študentom Aaronom Schwartzem, ki se je odločil z baze JSTOR prenesti pet milijonov znanstvenih člankom in jih objaviti na p2p omrežjih v dobro ostalih študentov in raziskovalcev. Po pravi mali policijski akciji so ga dobili in zdaj mu grozi 35 let zapora.

Dogodka sta opozorila na širši in sistematični problem zaslužkarstva iz naslova preprodaje (javno financiranega) raziskovalnega dela. Številni ugledni znanstveniki so začeli pozivati k bojkotu velikih založnikov, posebej dansko-britanskega giganta Elsevier. Motilo ji je, da navija cene revij (povprečno 8% rast na leto, glej...

34 komentarjev

Apple začenja deliti dividende in odkupovati lastne delnice

vir: CNet
Apple - Apple se je končno odločil, kaj bo storil z naraščajočo kopico denarja oziroma ekvivalentov, ki je narasla že na več kot 100 milijard dolarjev. Že ob objavi poslovni rezultatov za predpreteklo četrtletje smo se na glas spraševali, kaj bo Apple z vsem tem denarjem. Do neke mere so namreč denarne rezerve za podjetje pomembne, saj predstavljajo najlikvidnejšo varnostno rezervo in po drugi strani omogočajo hitro reakcijo pri nenadnih možnostih za dobre naložbe, a prevelike rezerve za delničarje niso koristne.

Apple že od leta 1995 ne izplačuje dividend. Tedaj so bili neki drugi časi, ko se je Apple spopadal z resnimi težavi in...

107 komentarjev

Zaseg Dotcomovega premoženja pod vprašajem

Dotcomova vila v Novi Zelandiji.

vir: NZ Herald News
NZ Herald News - Ognjevita akcija zoper Megaupload je sicer sprožila valove strahu v svetu piratske distribucije videa in glasbe, a zgleda, da je bila opravljena na precej trhlih temeljih. Novozelandska policija le s težavo opravičuje uporabo specialnih enot za vpad na osebo brez zgodovine nasilja, sodišče mu je odpravilo pripor, ker pač ni več pripornih razlogov (ponovitvena nevarnost, begosumnost oz. vpliv na priče, ki so vse prisotne pri resnem organiziranem kriminalu), zdaj pa zgleda, da bo g. Dotcom morda dobil vse svoje zaseženo premoženje nazaj. Sodni nalog, na podlagi katerega je policija opravila zaseg njegove vile, voznega parka, računov in drugega premoženja v skupni vrednosti tam 200 milijonov dolarjev, je bil namreč izdan

16 komentarjev

Izšlo jedro Linux 3.3

Android je končno del Linuxa 3.3

Phoronix - Včeraj zvečer je izšla nova verzija Linuxovega jedra, ki nosi oznako 3.3. Čeprav je podverzija liha, to ne pomeni, da gre za nestabilno verzijo, saj so razlikovanje po sodosti ukinili s preskokom na tretjo verzijo jedra. Poleg tega se v običajne tirnice vrača tudi hitrost razvoja, saj je pred tem Linux 3.2 zaradi vdorov v kernel.org in linux.com precej zamujal. Linux 3.3, ki zamuja le teden dni, pa še to zaradi nenadejane verzije rc-7, sedaj nosi ogromno novosti, med katerimi je glavna gotovo priključitev kode za Android.

Doslej namreč koda za projekt Android, ki poganja večino pametnih telefonov, ni našla svojega mesta v uradnih Linuxovih repozitorijih zaradi nesoglasij med pisci v...

56 komentarjev

Kitajski avtorji tožijo Apple zaradi kršitev avtorskih pravic

Yahoo News - Čeprav običajno pritožbe o nespoštovanju avtorskih pravic in intelektualne lastnine romajo v obratno smer, to pot kitajski avtorji tožijo ameriško podjetje Apple zaradi domnevnih kršitev. V treh ločenih tožbah, ki so jih vložili na pekinškem sodišču, dvanajsterica kitajskih avtorjev Applu očita nezakonito distribucijo 59 njihovih avtorsko zaščitenih del, za kar terjajo 50 milijonov juanov (šest milijonov evrov) odškodnine, poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Avtorji Applu očitajo, da so njihova dela na prodaj prek App Stora, ne da bi za to podali dovoljenja. Čeprav je Apple nekaj del po prejemu pritožb, ki so se začele lani julija, umaknil, so se v aplikacijah drugih razvijalcev spet kmalu pojavila v spletni trgovini. V tožbi Applu očitajo kršenje...

5 komentarjev

Nov članek: Spreminjanje klicne identifikacije

Slo-Tech - Ker je konec leta 2011 več slovenskih medijev poročalo, da naj bi poslanka Državnega zbora Melita Župevc iz enega svojega mobilnega telefona prejela klic na svoj drugi mobilni telefon, javil pa naj bi se neznan moški glas in ker so na novinarska vprašanja mobilni operaterji pojasnili, da takih primerov še niso zasledili, predstavnik Telekoma Slovenije pa je izjavil, da "vdor v sistem telefonskih povezav oziroma klic s prikazom kličoče številke, ki ne pripada v mobilni telefon vstavljeni SIM kartici, v Mobitelovem omrežju ni mogoč", podoben pa je bil tudi odziv poslanca in trenutno ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka, ki je na svojem blogu zapisal, da "tehnično res ni mogoče, da te nekdo kliče iz tvoje lastne prve telefonske številke na tvojo lastno drugo telefonsko številko, brez tvoje vednosti seveda", smo se odločili objaviti kratek povzetek stanja tehnike na tem področju.

Vsebina ne predstavlja nič novega, kar ne bi bilo strokovni javnosti znano že leta, ponovno pa...

95 komentarjev

ACTA - več podrobnosti

Slo-Tech - Te dni smo od Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prejeli nekaj dokumentacije na temo slovenskega udejstvovanja pri sprejemanju ACTE.

Celotne dokumentacije seveda niso posredovali, saj je precejšen del sestavljen iz tajnih gradiv Japonske in ZDA, del pa ni bil posredovan na podlagi nekih notranjih navodil Generalnega sekretariata Sveta Unije (ki imajo očitno v Sloveniji eksterni učinek). O rezultatu pritožbe zoper delno zavrnitev dostopa vas bomo vsekakor obvestili.

Prejeto dokumentacijo objavljamo nespremenjeno in v celoti (vir Javne informacije Slovenije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo):

8 komentarjev

Spotify uradno startal v Nemčiji brez pogodbe z GEMO in z nasprotovanjem informacijskega pooblaščenca

Slo-Tech - Švedski Spotify, ki državljanom pravih držav (neuradno sicer tudi Slovencem) že precej časa omogoča poslušanje glasbe prek interneta, je pretekli teden začel delovati v Nemčiji. Ob tem je zanimivo njihovo zaporedje širitve, saj so najprej pokrili domači trg, kjer so prehiteli tudi iTunes, se nato razširili po Evropi in šele lani z velikim pompom vstopili na ameriški trg. Nemčija je več kot sumljivo izostajala, bojda ker Spotify naj ne bi bil mogel skleniti ustreznih dogovorov z GEMO (nemški SAZAS). Sedaj Nemci Spotify končno imajo, a ima ta obilico pravnih problemov v tej državi.

Zataknilo se je že tam, kjer je Spotify pričakoval najmanj težav - pri zasebnosti. Za delovanje namreč od uporabnikov zahteva prijavo s Facebookovim računom,...

2 komentarja

V petek izšel iPad 3, jailbreak že nared

ZDNet - Po dolgem pričakovanju je v petek končno izšla nova generacija Applovega tabličnega računalnika iPada, ki jo imenujemo kar iPad 3 in jo je Apple predstavil 7. marca. O njem smo izvedeli že skoraj vse, a ponovimo glavne novosti. Čeprav se fizično po videzu skorajda ne razlikuje od prejšnjega modela, je v notranjosti precej izpopolnjen. Novi retina zaslon ima štirikrat večjo ločljivost od dvojke, in sicer 2048 × 1536 točk pri 264 točkami na palec. Ima vgrajen...

17 komentarjev

EU in ZDA preiskujeta Google zaradi piškotkov v Safariju

The Wall Street Journal - V EU in ZDA so ustrezne inštitucije za varovanje pravic potrošnikov in zasebnosti začele oziroma razširile svoje preiskave zoper Google, saj sumijo, da je bilo Googlovo slednje uporabnikom Applovega Safarija s piškotki protizakonito. Spomnimo, da je Google obšel nastavitve za blokado piškotkov s tretjih domen tako, da je po naložitvi elementa iframe samodejno poslal obrazec, kar je Safari zaznal kot uporabnikovo interakcijo s tretjo spletno stranjo in dovolil shranjevanje nadaljnjih piškotkov s te strani. Google je enak rezultat na drugačen način dobil tudi v Internet Explorerju, s čimer po njegovem mnenju ni nič narobe. Regulatorji trga se s tem ne strinjajo, piše The Wall Street Journal, ki je na sporno...

6 komentarjev

Microsoft potrdil vdor v MAPP

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je potrdil, da so neznani napadalci kompromitirali kanale, po katerih potujejo informacije v programu MAPP, zaradi česar se je na internetu v divjini že znašla zlobna koda, ki zlorablja svežo šele ta teden zakrpano ranljivost.

Program MAPP (Microsoft Active Protections Program) so uvedli leta 2008 in je kljub nekaterih varnostnim pomislekom ob zagonu do danes ostal eden izmed Microsoftovih najboljših programov. V njegovem sklopu Microsoft zaupanja vrednim proizvajalcem o varnostnih luknjah v svojem programju poroča že nekaj dni pred izdajo uradnega popravka, s čimer se izboljša zaščita, zmanjša možnost lažnih pozitivnih zadetkov protivirusnih programov in zapre okno ranljivosti. Varnostni pomisleki ob začetku delovanja programa so se tikali zlasti uhajanja informacij, saj bi bile informacije iz programa...

3 komentarji

Uradno: nevtrini niso hitrejši od svetlobe

Slo-Tech - Dobili smo neodvisno potrditev, da nevtrini ne potujejo hitreje od svetlobe, kot so kazale lanske meritve. Eksperiment OPERA je tedaj izmeril, da so nevtrini iz CERN-a v italijanski Gran Sasso pripotovali 60 ns prej, kot bi za isto razdaljo potrebovala svetloba, kar je ponovljeni eksperiment OPERA 2 tudi potrdil. Fiziki so bili o rezultatih sila skeptični, saj so bili v nasprotju z Einsteinovo teorijo o svetlobni hitrosti kot najvišji mogoči hitrosti prenosa informacije, prav tako pa niso zaznali nobene spremembe v nevtrinih po potovanju. Če bi resnično potovali...

16 komentarjev

Aprila prvi komercialni polet na ISS

Ars Technica - Ko je NASA lani upokojila svoje raketoplane Space Shuttle, so se znašli v veliki zadregi. Prvič po začetku vesoljske ere se je namreč zgodilo, da NASA nima tehnologije za dostavo človeka v vesolje. Še več, trenutno NASA nima niti tehnologije za vzdrževanje in dostavo surovin na mednarodno vesoljsko postajo (ISS), zato se mora zanesti na EU, Rusijo in Kitajsko. Od teh ima le Rusija tehnologijo za prevoz ljudi, ostali pa za tovor. Ruske rakete so sicer robustne, a lani je grozila celo evakuacija ISS, ker zaradi težav nekaj časa niso smele leteti. V ZDA zato že več let teče projekt javno-zasebnega partnerstva, v sklopu katerega štiri podjetja (Blue Origin, Boeing, Sierra Nevada, SpaceX) z...

8 komentarjev

Turčija blokira Pastebin in Tinyurl

Slashdot - V Turčiji blokada spletnih strani ni neznanka, saj vlada redno posodablja seznam strani, ki iz takšnih ali drugačnih razlogov niso primerne za prikaz. Po zadnjem poročilu Novinarjev brez meja je na turškem seznamu več tisoč strani, tudi na primer Google Blogger in za občasno kar celoten Google. Zadnji v vrsti blokiranih strani sta Pastebin in Tinyurl.

Pastebin je priljubljena spletna stran, kamor je mogoče anonimno pripeti informacije, ki so nato dosegljive vsakomur. Pogosto jo uporabljajo hekerske skupine, ki tako javno priobčijo plen svojih napadov na računalniške sisteme. Ker je skupina Anonymous pretekli mesec uspešno napadla strani turškega BTK-ja (Agencija za informacijsko tehnologijo in telekomunikacije) in pridobljene informacije objavila na...

5 komentarjev

Laserski antitiskalnik

New Scientist - Raziskovalci z Univerze v Cambridgeu so razvili laserski antitiskalnik, ki počne ravno nasprotno kot pravi tiskalniki - z uporabo laserskega žarka briše sledi črnila s papirja, ne da bi slednjega pri tem poškodoval.

Pri laserskih tiskalnikih se laser uporabi, da se na točkah na papirju, koder želimo zapis, ustvari pozitivni naboj. Ker je laserski toner negativno nabit, se delci barve primejo nanje, nakar jih s toploto zapečemo in fiksiramo. Antitiskalnik deluje ravno obratno. S kratkim laserskim pulzom, ki traja do štiri nanosekunde, se toner s papirja odpari (proces imenujemo ablacija). Poškodbam papirja se izognejo z uporabo laserja valovne...

23 komentarjev

Prva uspešna komunikacija z nevtrinskim curkom

Detektor MINERvA

Slo-Tech - Brezžična komunikacija dandanes poteka z elektromagnetnim valovanjem (EMV). Razlogov za to je več, med glavnimi pa so enostavnost kodiranja sporočil vanje, poceni instrumenti za detekcijo, relativno velik domet in preprostost tehnologije. Obstojijo pa ovire, ki jih EMV ne more obiti. Poleg občutljivosti na magnetna polja, zaradi česar je nemogoča komunikacija s podmornicami skozi morske globine ali na EMV-onesnaženem območju, EMV ne potuje skozi kamenje - zato v tunelu radio in mobilni telefon odpovesta. Alternativ še precej časa ne bo,...

31 komentarjev

Ljudje ustvarijo zgolj polovico prometa na spletnih straneh

vir: ZDNet
ZDNet - Sodeč po informacijah raziskave, ki so jo objavili v podjetju Incapsula, ljudje na spletnih straneh ustvarimo slabo polovico prometa, medtem ko 51 odstotkov odpade na avtomatični, računalniško generirani promet. Večina od slednjega je zlonamernega, kar je še dodaten problem.

V Incapsuli so analizirali tisoč spletnih strani, ki uporabljajo njihove storitve za zaščito oblaka in spletnih strani. Pri tem so ugotovili, da ljudje z brskanjem po spletnih straneh ustvarijo 49 odstotkov prometa. Preostanek odpade na avtomatičnega; pet odstotkov je zlonamernih poizkusov najti nezakrpane ali neznane...

7 komentarjev

Izšel Firefox 11

Launch party ene prihodnjih različic v tokijski tehnološki četrti Akhihabara.

vir: Wikipedia
ComputerWorld - Firefox 11 je nared. Med približno tremi omembe vrednimi novostmi najdemo možnost uplena zaznamkov iz Google Chrome, sinzronizacijo add-onov med več računalniki (Web Sync), in nov, lepši HTML5 video predvajalnik. Ostale spremembe so predvsem razvijalce in na voljo že od vstopa 11ke v aurora kanal lani tik pred božičem: prenovljen Style Editor za živo urejanje CSS kode (firefoxov odgovor na Chrome Inspector in hkrati zamenjava za priljubljeni Firebug), 3D inspector za ogled komponent spletne strani (na sliki), lastnost outerHtml na DOM elementih (prikladno za dinamično zamenjavo elementov) ter izboljšano procesiranje asinhronih (AJAX) zahtevkov oz web socketov.

Popravek je sicer na voljo na napovedani datum, vendar...

64 komentarjev

Enciklopedija Britannica po 244 letih ukinja tiskano izdajo

Oglas iz leta 1913, domala sto let nazaj.

vir: Wikipedia
BBC - Verjetno je bilo le še vprašanje časa, preden so se bili izdajatelji ugledne enciklopedije Britannice primorani usesti in razmisliti o smiselnosti priprave nadaljnjih tiskanih izdaj. Odločitev je padla te dni in pravi, da je bila izdaja iz leta 2008, z 32 zvezki, težka približno 60kg, zadnja. Zbiratelji jo lahko dobijo za slabih 1400 dolarjev, med alternativami pa najdemo DVD izdajo za 30 oz. 40 dolarjev, spletno različico za 70 dolarjev letno, in seveda prosto ter brezplačno Wikipedijo.

Odločitev je del širšega premika od tiska k spletnim izdajam, ki trenutno pošteno pesti in bega predvsem časopisno industrijo. Spletne edicije so mnogo bolj praktične za branje, iskanje, kopiranje in deljenje, da ne rečemo, da je osveževanje bistveno bolj...

27 komentarjev

PyCon 2012 in Paul Grahamova sklepna misel

Slo-Tech - V teh dneh se zaključuje letošnja ameriška konferenca programskega jezika Python, PyCon 2012. Svoje lastne oz. priljubljene projekte je predstavilo nekaj 100 govorcev, dogodka pa se je udeležilo rekordno število obiskovalcev, bilo naj bi jih preko 2000. Tematika predstavitev je bila pričakovano raznovrstna, morda malenkost izstopa poudarek na računalništvu v znanosti in analizi podatkov. Tako je projekt IPython (izvrstna ukazna lupina) predstavil svoj HTML Notebook, zanimiva je tudi knjižica pandas - Python Data Analysis Library. Nekaj pozornosti je pripadalo tudi še vedno dokaj znanstveno-fantastičnemu projektu PyPy, ki bi ga na nek način lahko primerjali z električnim avtomobilom v svetu kjer dominira nafta.

Med bolj odmevnimi zaključnimi govorci je bil heker Paul Graham, tudi ustanovitelj družbe Y Combinator. Govoril je o t.i. startup idejah,...

4 komentarji

Instagram prihaja na Android

Mashable - Mobilna aplikacija za deljenje fotografij Instagram, ki jo veselo žuli že 27 milijonov iPhone uporabnikov, bo kmalu na voljo tudi za Android. Bila naj bi še boljša od iOS verzije in odlično podpirala večje zaslone, je je na pravkar trajajoči konferenci SXSW v Austinu povedal soustanovitelj Kevin Systrom.

Aplikacija uporablja telefonovo kamero za zajem fotografij, potem pa jih obreže v kvadratno obliko (z nekaj bele obrobe, podobno kot svojčas popularne polaroidne kamere) in čez vrže katerega od več deset filtrov. Nastale, vizualno precej značilne sličice potem romajo naprej na Twitter,...

33 komentarjev

Firefox dodaja podporo za h.264

Mobilna izkušnja se zelo zanaša na video, zato brez podpore za standardni kodek h.264 pač ne gre več.

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Mozilla je danes presenetila z najavo podpore za lastniški kodek h.264, kar predstavlja pomemben odmik o dosedanje politike uporabe zgolj odprtih kodekov, kot sta theora (ogg) oz. vp8 (webm).

Podpora bo sprva na voljo za njihov mobilni operacijski sistem Boot 2 Gecko (v osnov linux firefoxom za grafično okolje, rani prototipi tukaj), takoj zatem pa za Firefox na Androidu. Obe platformi namreč vključujeta strojni čip za dekodiranje videa, konkretno za industrijski standard h.264 in ne VP8. Mozilla lahko na ta način uporabi že nameščen sistemski kodek za hitrejše in energijsko manj potratno dekodiranje videa, brez da bi kot organizacija morala plačati za h.264 licenco (h.264 je namreč patentiran kodek; ustvarjanje in gostovanje videov za...

43 komentarjev

V kiberpipi ta teden: Django 1.4, #197: Future layouts, Turkish Star Wars

VIP: Formule uspeha za PR podjetja, Andreja Jernejčič, 08. Mar 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 13.3. ob 19h, vas ob prihajajočemu izzidu 1.4 različice Python ogrodja Django vabimo, da se ponovno srečamo in delimo izkušnje. Dogodek je namenjen tako tistim, ki se šele želijo srečat z Djangom kot tudi bolj izkušenim saj bomo imeli predavanja na vseh nivojih. Dogodek je odprt za vse in se ni potrebno prijavit.

V sredo 14.3. ob 17h, bo z nami Robert Sedovšek http://galjot.si/. Predavanje bo zajemalo pregled možnosti HTML "layouta" (razporeditve elementov) s pomočjo Cascading Style Sheets, verzije 3 (CSS3).
Prikazani bodo problemi in rešitve, njihove prednosti, slabosti, omejitve, pri...meri, načini uporabe, podprtost v brskalnikih in v primeru nepodpore – (elegantni)...

4 komentarji

Consortium vdrl v strežnike Digital Playgrounda

ZDNet - Na internetu se je pojavila nova hekerska skupina, ki se je poimenovala The Consortium in je po lastnih navedbah povezana z Anonymousom in LulzSecom. Za svojo prvo tarčo so izbrali strani založnika pornografskih vsebin Digital Playground, ki je s tem postal že tretja v zadnjem času napadena Manwinova franšiza; pred kratkim so namreč hekerji napadli še YouPorn in forum strani Brazzers. Hekerji so to pot ukradli več tisoč osebnih podatkov naročnikov (imena, elektronski naslovi, gesla) in njihovih finančnih podatkov (številke kreditnih kartic, varnostne kode, datum veljavnosti), poleg tega pa so dobili tudi administratorske privilegije.

Kot poroča ZDnet, so napadalci uspeli pridobiti 40.000 številk kreditnih kartic, varnostnih kod CVV, datumov veljavnosti in imen imetnikov. Vse podatke je Digital Playground shranjeval v obliki navadnega besedila (plain text) na svojih strežnikih,...

16 komentarjev

Naslednji Xbox prihodnje leto, bržkone brez optične enote

Trenutni Xbox 360

Daily Mail - Naslednika priljubljene Microsoftove igralne konzole Xbox 360 bomo dočakali prihodnje leto, pravijo viru blizu Redmonda. Uradna predstavitev naj bi bila napovedana za junij 2013, na prodajne police pa naj bi prispel prihodnjega septembra. Še leto pozneje, torej 2014, načrtujejo izid nove verzije Kinecta HP2, ki bo precej bolj natančen od trenutne verzije.

Ali bo...

55 komentarjev

Britanska založniška industrija angažirala Mystery Shopperje v podporo 3 strikes režima

Poštena klicna služba (slika je simbolična).

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Britanska različica ti. three strikes režima za zunajsodni odklop interneta vztrajnim piratom sicer napreduje nekoliko počasneje od pričakovanj, a se vseeno bliža koncu. Prva opozorila naj bi tako začeli pošiljati že prihodnje leto, do tedaj pa je potrebno urediti še nekaj nevšečnosti.

Ena od njih je zadevala ustavno presojo zakona Digital Economy Act, ki sta jo zahtevala ponudnika interneta BT in TalkTalk. Po njuno evropska direktiva o elektronskem poslovanju izključuje odgovornost ponudnikov informacijskih storitev, ker ti delujejo kot goli posredniki podatkov (tako 12. člen), prav tako je izvzeto nujno potrebno začasno predpomnjenje (caching) (13. člen), oz. gostiteljstvo (14....

82 komentarjev

Raspberry Pi podira rekorde, nove težave v proizvodnji

Pravilni in nedelujoči priključek

BBC - Prodaja kartičnega računalnika Raspberry Pi, ki so ga razvili Britanci in je s ceno 35 dolarjev za verzijo B pravi hit, je doživela še nekaj nevšečnosti. Raspberry Pi je izšel 20. februarja, čeprav bi bil moral biti nared že januarja; tedaj je kitajski proizvajalec naročil napačen kvarčni kristal, zato je bila proizvodnja zamaknjena za dobre tri tedne. Sedaj pa so naleteli na naslednjo težavo, saj so na računalnik pricinili napačen priključek za ethernet.

Kot pišejo na blogu razvijalci, je razlika na prvi pogled neznatna, a žal uničujoča za delovanje mrežnega priključka. Kitajski proizvajalec je uporabil priključek, ki nima integriranih feritnih jeder, zato ni uporaben za želeni namen. Napaka je po zagotovilih proizvajalca zgolj manjša...

43 komentarjev

ZDA uradno zaprosile za izročitev Kima Dotcoma

Kim Dotcom

vir: Guardian
TorrentFreak - Kot pričakovano, so ameriške oblasti zaprosile za izročitev Kima Dotcoma in še treh soobtoženih v ZDA, da jim bodo lahko sodili za kršitve avtorskih pravic (za pol miljarde dolarjev in več), pranje denarja in hudodelsko združevanje v ta namen.

ZDA so imele z zahtevkom kar nekaj težav, saj novozelandsko-ameriški sporazum o izročanju osumljencev kaznivih dejanj kot pogoj določa očitek kaznivega dejanja, za katerega je zagrožene vsaj 4 leta kazni zapora. Po novozelandski zakonodaji je za kršitve materialnih avtorskih pravic mogoče dobiti do 5 let, vendar je to zgornja meja, zato so na seznam očitkov dodali še pranje denarja in organiziranje kriminalne združbe, kjer je medsebojna pravna asistenca posebej zagotovljena po Konvenciji...

17 komentarjev

Internet Explorer 9 padel v Pwn2Own

ZDNet - Naslednji brskalnik, ki je padel na letošnjem hekerskem tekmovanju Pwn2Own v kanadskem Vancouvru, je Internet Explorer. Po tem ko je francoska skupina VUPEN takoj po začetku tekmovanja razsula Googlov Chrome (Chrome sicer letos tehnično ni del uradnega Pwn2Own, a to ni pomembno), so sedaj uspešno kompromitirali še računalnik s sveže nameščenim Windows 7 SP1 in Internet Explorerjem 9 z vsemi popravki.

Chaouki Bekrar iz VUPEN-a pojasnjuje, da so uporabili zelo staro ranljivost, povezano s prekoračitvijo kopice (heap overflow), s čimer so obšli DEP in ASLR, in nepovezano ranljivost v upravljanju s pomnilniškim prostorom. Luknja se je prvikrat pojavila že v Internet Explorerju 6 in do danes ni bila javno razkrita, tako da...

49 komentarjev

MPAA terja zaprtje Hotfila

Affiliate Program je eden izmed trnov v peti MPAA

TorrentFreak - Po spektakularnem zaprtju strani Megaupload in aretaciji voditelja je Hotfile naslednja stran na seznamu založnikov, katerih se želijo čim prej znebiti. Hotfile ima enako osnovno poslanstvo kot Megaupload, to je nudenje gostovanja za javno deljenje datotek. Ameriška filmska organizacija MPAA trdi, da se na Hotfilu prav tako dogajajo masovne kršitve avtorskih pravic, zato od sodišča terja zaprtje strani po skrajšanem postopku (angl. summary judgement), da se prepreči ustvarjanje nadaljnje škode. Hotfile navedbe zanika.

Zgodovina je to pot zelo zanimiva, zato jo na kratko povzemimo. MPAA je že lani februarja vložila tožbo zoper Hotfile v imenu založnikov 20th Century Fox, Universal Studios, Columbia Pictures in Warner Bros, ker naj bi si Hotfile pridobival...

23 komentarjev

Yahoo se pripravlja na tožbo proti Facebooku

The New York Times - Nič novega ni, da ima Yahoo težave z izgubljanjem tržnega deleža in padanjem dobička. Zato se je morala posloviti tudi nekdanja izvršna direktorica Carol Bartz, ki jo je nasledil Scott Thompson, odstopil pa je tudi Yahoojev predsednik Jerry Yang. Thompson je začel odločno pometati, kar bojda pomeni masovna odpuščanja. Kdo in kam bo šel, ni znano, govori pa se o več tisočih zaposlenih - podrobnosti pričakujemo do konca meseca. Poleg tega je napovedal še tožbo proti Facebooku, od katerega želi iztisniti nekaj denarja.

Če smo doslej na področju patentnih vojn večidel pisali o proizvajalcih...

7 komentarjev

CERN meri spektroskopske podatke antivodika

Nature - Predlani so v CERN-u uspeli pripraviti nekaj atomov antivodika, ki sestojijo iz negativnih antiprotonov in pozitivnih pozitronov, in jih zadržati za nekaj sto milisekund. Ogromen korak naprej jim je uspel lani, ko so uspešno zadržali 309 atomov antivodika za skoraj 18 minut, kar je v atomskem svetu cela večnost. Šlo je za težak izziv, saj so antiatomi nevtralni, zato jih lahko izolirane od materije držimo le z magnetnimi pastmi. Sedaj ko imajo tehnologijo za daljše hranjenje antivodika, začenjajo serijo raziskav o lastnosti antimaterije.

Standardni model predvideva obstoj CPT-simetrije. To pomeni, da pri zamenjavi naboja (materije z antimaterijo), parnosti in smeri puščice časa opazimo enake rezultate eksperimentov. Hkrati pa še vedno...

13 komentarjev

Izšla novi Wine 1.4 in CrossOver XI

Phoronix - Izšla je nova verzija programa Wine, ki na Linuxu omogoča poganjanje aplikacije za Windows. Gre za priljubljen odprtokodni program, ki v Linuxu simulira DLL-knjižice, ki jih za svoje delovanje kličejo programi za Windows, in proces za simulacijo jedra Windows NT. Wine tako ne omogoča poganjanje gostujočega operacijskega sistema v navideznem stroju, kot je to primer pri virtualizacijah, ampak ustvari poseben compatibility layer.

Avtorji v novi verziji, ki je bila v razvoju poldrugo leto, omenjajo 16.000 sprememb. Glavne novosti so grafični pogon DIB (Device Independent Bitmaps), prenovljen audio stack, ki popolnoma posnema implementacijo v Visti, podpora za tekst, ki teče v obe smeri (bidirectional text), oblikovanje znakov, izboljšana podpora za Direct3D in...

12 komentarjev

Apple Samsungu, Motoroli ponudil licenco za svoje patente

nasdaq.com - Patentni spor med Applom in Android proizvajalci se zapleta (odpleta?) v zanimive nove smeri. Kot poroča tiskovna služba ameriške borze Nasdaq, naj bi Apple Samsungu in Motoroli Mobility ponudil sklenitev licenčne pogodbe za svoj patentni sveženj, v višini 5 do 15 dolarjev na prodano Android napravo, oz. nekje 2.5% neto prihodkov iz prodaje.

Apple naj bi ponudbo oddal v zavedanju, da dosedanja praksa s zahtevami za sodno prepoved prodaje (injunction) Android izdelkov ne deluje najbolje, predvsem zato, ker lahko proizvajalec svojo napravo hitro prilagodi ravno toliko, da se izogne vsebini patenta, modela oz. druge pravice intelektualne lastnine. Prav...

14 komentarjev

Podrobnosti o aretaciji članov Anonymousa in LulzSeca

Drugo razkritje Sabuja

Ars Technica - Nedavno smo pisali o aretaciji peterice vodilnih članov LulzSeca, izmed katerih so bili nekateri tudi člani Anonymousa, potem ko se je izkazalo, da je ustanovitelj LulzSeca ves čas sodeloval s policijo. V zadnjih 24 urah je na internetu, v časopisnih hišah in v hekerskih vrstah vladalo obsedeno stanje, znanih pa je vrsta novih informacij (in tudi nekaj dezinformacij).

Kot kaže, je bil Sabu, čigar identiteta kot ovaduha je bila včeraj razkrita, že pred aretacijo junija lani ostalim članom Anonymousa sumljiv. FBI je moral celotno operacijo pospešiti in ga aretirati v naglici, saj so na internetu le nekaj ur pred tem člani Anonymousa objavili Sabujevo identiteto. Javno razkritje identitete člana se imenuje doxing in je bilo v času LulzSeca pogosta praksa. Veliko teh razkritij so prispevali člani sami,...

42 komentarjev

Bloger prelisičil telesne skenerje s spretno došitim stranskim žepom

Kovinski predmet v stranskem žepu, v živo.

vir: TSA out of our pants
Slashdot - Prisotnost EHF in X-Ray telesnih skenerjev na ameriških letališčih povzroča nemalo skrbi, med drugim zato, ker naj kljub zasoljeni ceni za davkoplačevalca, zdravje in zasebnost niti ne bi delovali najbolje. To sta povedala že nekdanji vodja varnosti na izraelskem letališču Ben Gurion (kjer jih nočejo), kot tudi agentka TSA, ki je lani tega časa med internim testiranjem mirno prišla skozi 5 različnih telesnih skenerjev s pištolo, skrito v spodnjem perilu. Zdaj se za seznam uspešnih hekerjev prijavljajo tudi blogerji.

Jonathan Corbett je na svojem blogu TSA out of our pants zapisal, da se jih da povsem enostavno preigrati z nošenjem orožja ob strani telesa, npr. v skritem žepu (gornja slika). To je mogoče zato, ker kovinski predmeti oddajajo značilni črni vzorec, se...

15 komentarjev

Novi iPad

Tim Cook je prevzel uvodne besede, nato pa vajeti prepustil drugim.

vir: Delo
Delo - Kot gotovo že veste, so jabolčni včeraj predstavili naslednjo različico priljubljenega tableta iPad, imenovano kar "novi iPad" (the new iPad), ne iPad 3.

Ključna novost je po pričakovanjih visokoresolucijski 2048x1536px "retina" zaslon; po Applovih besedah trenutni rekorder med mobilnimi napravami. Gostota pikslov (264px/palec) je sicer nekoliko nižja kot pri zadnjih iPhone 4S in iPad Touch (326px/palec), a pri običajni razdalji 30-40 cm od obraza vseeno zadostuje, da oči ne bodo mogle razločiti dveh pik. Proizvaja ga Samsung, zato analitiki že špekulirajo o Galaxy tabu z isto resolucijo (bojda v drugi polovici leta).

Številni razvijalci so v pričakovanju vse te zaslonske dobrote že začeli posodabljati svoje aplikacije...

129 komentarjev

NVIDIA postala članica The Linux Foundation

Phoronix - NVIDIA je včeraj postala član ustanove The Linux foundation, ki skrbi za razvoj, promocijo in standarizacijo operacijskega sistema Linux. Odločitev je bila na široko pozdravljena, posebej v upanju, da to pomeni boljše sodelovanje nVidie z ostalimi velikimi igralci v Linux sferi in morda celo začetek odprtokodne različice njihovih grafičnih gonilnikov, posebej po tem, ko se je lani pridružil Broadcom in istočasno zagotovil odprtokodne gonilnike za njihove priljubljene wireless čipe (s katerimi je bilo prej še in še problemov).

To sicer ni nujno, oz. članstvo v fundaciji podjetja v ničemer ne obvezuje k uporabi odprtokodnih licenc za svoje gonilnike (med člani sta tudi Adobe in Oracle, odprti kodi ne najbolj prijazni podjetji). NVIDIA namreč trenutno ne ponuja odprtokodnega grafičnega gonilnika, niti ne vlaga sredstev (zaposleni, dokumentacija) v njegov razvoj. Večina GNU/Linux distribucij zato po privzetem uporablja z reverznim inženiringom pripravljeni gonilnik Nouveau, ki deluje...

18 komentarjev

Chrome že padel v Pwn2Own

VUPENov soustanovitelj in vodja razvoja Chaouki Bekrar.

Slo-Tech - Letošnje tekmovanje v iskanju varnostnih pomanjkljivosti se je šele začelo, vendar že vemo, da Google Chrome tokrat ne bo uspel ohraniti lanske titule kot edini nedotaknjeni brskalnik. Francoska skupina VUPEN je namreč le pet minut po začetku prijavila exploit, ki z izkoriščenjem dveh napak uspešno prebije Chromov sandbox. Google je pristnost eksploita že potrdil, tako da jih čaka vsaj 60 tisoč dolarjev, prenosnik Google Chromebook in morda še del skupnega nagradnega sklada 1 milijona dolarjev.

VUPEN in Google imata že nekaj zgodovine. Gre za francosko varnostno podjetje, ki testira varnost priljubljenih programskih paketov in potem svojim naročnikom za lepe vsote prodaja rezultate...

11 komentarjev

Tevatron zaznal senco Higgsovega bozona

Tevatron gre za rezervne dele

Nature - Iskanje Higgsovega bozona še ni končano, čeprav imamo nekaj prepričljivih indicev, da smo blizu konca poti. Na koncu naj bi pri energiji 124-125 GeV stal Higgsov bozon, ki je še zadnji neodkriti delec v standardnem modelu atomske fizike. CERN je decembra poročal, da so v dveh neodvisnih eksperimentih (ATLAS in CMS) odkrili statistični anomaliji pri energijah, kjer pričakujejo Higgsov bozon. To je že močan indic, da Higgs dejansko obstaja. Danes pa so objavili podatke še v chicaškem trkalniku Tevatron, ki je lani, tik preden je izdahnil, izmeril nekaj podatkov, ki prav tako dajejo slutiti, da Higgsov bozon obstoji.

Ponovno gre za statistična odstopanja, ki sama po...

34 komentarjev

Rails fail

Slo-Tech - Ruski Ruby on Rails razvijalec Egor Homakov je minuli teden avtorje frameworka opozoril na potencialno in resno varnostno pomankljivost v večini rails spletnih aplikacij (ti. mass assignment vulnerability). Žal ga niso vzeli kaj posebej resno, zato je šel pogledat, če je pomanjkljivost mogoče izkoristiti na njihovi spletni strani. Izkaže se, da ja. Uspel je dobiti administratorski dostop do izjemno priljubljenega gostitelja kode GitHub, komentirati z datumom globoko v prihodnosti (s podpisom "Bender" iz Futurame), commitati kodo v master branch rails projekta in, če bi hotel, tudi brisati projekte poljubnih razvijalcev. Zaradi ugleda Githuba je zgodba o njegovih podvigih prišla na prvo stran reddita, potem pa še na vrh hacker news in to kar v štirih inačicah hkrati, kar je posebej...

20 komentarjev

Google Play združuje razvedrilne vsebine

Google - Google je včeraj predstavil novo storitev Google Play, s kateri želijo konkurirati integriranemu Applovemu ekosistemu ter Amazonovemu Kindlu Fire in ponuditi enotno oblačno storitev, za shranjevanje in dostop do glasbe, knjig, filmov in aplikacij z vseh androidnih mobilnih naprav. Tako bodo lahko uporabniki do svojih vsebin dostopali z vseh naprav, ne da bi se morali ukvarjati s sinhronizacijo zbirk.

Gre za oblak, v katerega lahko brezplačno prenesemo do 20.000 skladb iz lastnih virov in seveda dodamo poljubno število kupljenih, prenesemo 450.000 aplikacij in iger za Android, shranjujemo elektronske knjige in si lahko izposojamo filme. To pomeni, da so Android Market, Google Music in Google eBookStore integrirani v Google Play. Google...

6 komentarjev

WD dobil rumeno luč za prevzem Hitachija

Konsolidacija proizvajalcev trdih diskov

Slo-Tech - Western Digital je lani napovedal prevzem podjetja Hitachi, s čimer se zaključuje več let trajajoč proces konsolidacije proizvajalcev trdih diskov. Po tem prevzemu bodo na trgu ostali tri igralci, in sicer WD s približno polovičnim tržnim deležem, Seagate s 40 odstotki in Toshiba. Prevzem bi se bil moral končati že lani, a se je zataknilo pri regulatorjih trga oziroma varuhih...

10 komentarjev

AMD potrdil obskurnega strojnega hrošča v svojih procesorjih

ZDNet - AMD je potrdil odkritje avtorja operacijskega sistema DragonFly BSD Matta Dillona, da imajo nekateri njihovi procesorji hrošča, ki povzroči napačno izvajanje programov v specifičnih okoliščinah. Dillon je o hrošču prvikrat javno pisal že lanskega decembra, a je imel obilico težav z reprodukcijo napake. Po več mesecih dela je uspel izdelati posebej prilagojeno distribucijo DragonFly BSD-ja, ki hrošča vsakokrat reproducira že v slabi minuti.

AMD je včeraj uradno potrdil, da omenjeni hrošč obstaja. Kot je zapisal Dillon, je AMD po nekaj izmenjanih elektronskih sporočilih in podrobni analizi ugotovil, da gre za pravega hrošča. V izjavi za javnost so nato javno podrobnosti. Napaka nastopi pri procesorjih Opteron serij 2300, 8300...

33 komentarjev

Aretirana peterica kolovodij LulzSeca, vodja ves čas sodeloval s policijo

Hector Xavier Monsegur, vodja LulzSeca

FOX News - Policija je danes v ZDA, Veliki Britaniji in na Irskem aretirala pet pripadnikov hekerske skupine LulzSec, za katere verjamejo, da so bili glavni v celotni organizaciji. Uradno je bil sicer LulzSec razpuščen lani junija, a so se policijske preiskave z aretacijami nadaljevale, prav tako pa tudi aktivnosti LulzSeca.

Danes so aretirali dva osumljenca iz Velike Britanije (Ryan Ackroyd in Jake Davis iz Londona), dva iz Irske (Darren Martyn in Donncha O’Cearrbhail) in enega Američana (Jeremy Hammond iz Chicaga), ki naj bi bili hrbtenica in glava organizacije. Hammonda obtožujejo, da je odgovoren za vdor v Stratfor, je FBI zapisal v izjavi za javnost. Ker je poleg tega tudi član Anonymousa, bo...

26 komentarjev

V lanskem vdoru v Sony ušel neizdani material Michaela Jacksona

Guardian - Prav neverjetno postaja, kako radi se hekerji lotijo Sonyja. Potem ko so lani spektakularno vdrli v PlayStation Network in kompromitirali tudi uporabniške podatke, vključivši številke kreditnih kartic, in do konca leta nanizali več kot dvajset raznovrstnih napadov na Sonyjeve strani ali storitve, na dan prihajajo informacije o še neznanih vdorih. To pot niso kradli osebnih podatkov Sonyjevih strank, marveč Sonyjevo intelektualno lastnino.

Kot pišejo pri Daily Staru, so hekerji napadli Sony in pridobili dostop do več kot 50.000 skladb na njihovih strežnikih. Napad se je zgodil kmalu po lanski blamaži s PSN-jem, a so podrobnosti o njem znane šele sedaj. Napadalci so tako ukradli celotne zbirke več...

49 komentarjev

V kiberpipi ta teden: ETC festival, Maven, Astina, Andreja Jernejčič, Github Git training

#195: Medijski portal iz uredniškega in tehnološkega vidika, 22. Feb 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ta teden v Kiberpipi prirejamo festival Eclectic Tech Carnival, ki je srečanje žensk, ki se zanimajo za odprtokodne tehnologije. Vsak karneval (ponavadi vsako leto) organizira lokalna skupina s podporo mednarodne mreže žensk in kolektivov. Ljubljanski ETC nastaja v tesnem sodelovanju Kiberpipe z 13. Mednarodnim feminističnim in queerovskim festivalom Rdeče zore.

Med 6. in 9. 3. potekajo v Kiberpipi delavnice "SOLAR" [6. in 7. 10h-13h], "Koerperspule (Telesna tuljava)" [7.in 8. 15h-18h], ter "Strojna oprema, cel žur!" [8. in 9. 10h-13h]. Vse delavnice potekajo po dva dni dopoldne ali popoldne in so prosto odprte samo za ženske in trans osebe. Prav tako so za ženske v petek odprte predstavitve ter neformalno druženje vseh,...

18 komentarjev

Tadžikistan blokiral dostop do Facebooka in spletnih časnikov

Reuters - Tadžikistan je naslednja v vrsti držav (po Bangladešu, Pakistanu, Egiptu, Iranu in drugih), ki so (vsaj začasno) blokirale Facebook in druge strani, kjer bi se lahko razvile protirežimske ideje. V Tadžikistanu so od sobote nedostopni Facebook in strani nekaterih spletnih časnikov v ruskem jeziku, ki so odkrito kritizirali predsednika Emomalija Rahmonova.

Povod za blokado je sobotni članek v ruski Zvezdi z naslovom Tadžikistan na pragu revolucije, v katerem so ostro kritizirali predsednika. Novinarji so Rahmonova označili kot nesposobnega avtokrata, čigar družina se je v skorumpiranem režimu polastila vsega državnega premoženja vse do zadnjega telegrafskega droga. Novinar Sergej Strokan...

19 komentarjev

Anonymousova orodja vsebujejo trojanskega konja

Symantec - Velika večina pripadnikov ali podpornikov hekerske skupine Anonymous, ki državljansko nepokorščino izraža z internetnimi napadi, ni vešča v početju, ki ga opravljajo. V ta namen so jim voditelji Anonymousa pripravili programsko opremo, ki jo namestijo na svoje računalnike, in jih s tem prostovoljno vključijo v botnet. S tem prepustijo nadzor nad svojim računalnikom neznancem, zanesejo pa se le na njihovo besedo, da bo uporabljen v opisane namene, hkrati pa uporabniki prevzamejo kazensko odgovornost za početje. Kako zelo je tovrstno početje nevarno, priča Symantecovo odkritje o podtaknjenem trojanskem konju v eno izmed orodij.

Zgodba se je pričela z aretacijo upravljavca Megaupload Kima Dotcoma 20. januarja letos. Neznani hekerji so javni revolt, ki ga...

45 komentarjev

Izšel PHP 5.4

Slo-Tech - Ta teden je izšla nova verzija skriptnega jezika PHP 5.4 za pisanje dinamičnih spletnih strani. Novosti je kar nekaj, med glavnimi pa naštejmo izboljšano upravljanje s pomnilnikom, ki po ocenah prinese od 10- do 20-odstotni pospešek v npr. Wordpressu in Drupalu, in vgrajen spletni strežnik za testiranje. Sprva so to dvoje načrtovali šele za PHP 6, a so se odločili za implementacijo že v tej verziji, saj se je PHP 6 zaradi obilice dela s...

21 komentarjev

Viralna kampanja

CBS News - Izraelska zveza za pomoč bolnikom z Alzheimerjevo boleznijo je za celoten minuli teden pripravila domiselno kampanjo za širjenje ozaveščenosti o tej resni in še neozdravljivi bolezni. Povezali so se z lokalnim kino kompleksom in nič hudega slutečim obiskovalcem namesto enega filma pokazali drugega, s povsem drugačno zgodbo. Obiskovalce je to močno zmedlo in vznemirilo - ni jim bilo jasno, kaj se dogaja; nekateri so vstali v jezi, drugi so se spogledovali, nekdo v zadnji vrsti je začel mahati projekcionistu, češ kaj pa dela.

Minuto kasneje se je slika zamenjala z oglasom Zveze in gledalcem povedala, za kaj gre; ter da se z občutki, ki so jih pravkar doživeli - nervoznost, zmedo, dezorientiranost, jezo glede tega - vsakodnevno sooča že...

22 komentarjev

NASA: v zadnjem letu dober ducat računalniških vdorov

vir: ZDNet
ZDNet - Ameriška vesoljska agencija NASA je ta teden razkrila, kolikokrat so jo hekerji napadli v preteklem letu in do kam so se pri posameznih napadih uspeli prebiti. Paul Martin je pred Kongresom predstavil poročilo o računalniški varnosti agencije v preteklem letu, iz katerega je razvidno, da so napadi hekerji vsaj 13-krat obrodili sadove in jim omogočili delni ali v nekaterih primerih popolni nadzor sistemov. Prav tako ima NASA težave z izgubljanjem prenosnikov, ki vsebujejo občutljive informacije in ki niso šifrirani.

V letu 2011 je NASA zabeležila 47 resnejših APT-napadov (Advanced Persistent Threat), od katerih je bilo 13 relativno uspešnih. Najresnejši napad je bil novembrski, v katerem so napadalci pridobili popoln nadzor...

9 komentarjev

Twitter prodal arhiv twittov

Failwhale - najslavnejša žival na Twittru

vir: Wikipedia
Slo-Tech -
Popularna spletna stran preko katere milijoni uporabnikov z vsega sveta dnevno pošiljajo nepregledne količine sporočil, je podjetju DataSift iz Velike Britanije prodala dostop do arhiva uporabniških sporočil, ki sega od januarja 2010 do letos.

Še do nedavnega je veljalo, da je odvisno od načina, dostop do minulih sporočil omejen na zadnjih 7 dni, 30 dni ali 3200 sporočil, kar se je spremenilo v torek, ko so pri DataSiftu obelodanili svoj nakup dveh let arhivov in dostop do celotnega toka podatkov, ki ga pri Twittru imenujejo "firehose". Zagotavljajo tudi, da zasebnih sporočil, zasebnih računov in izbrisanih sporočil ne bodo beležili. Dostop do podatkov bo na voljo proti plačilu, cene bodo oblikovane glede na potrebe naročnika, za vstopni paket namenjen posameznikom pa...

3 komentarji

Ubuntu 12.04 Beta je nared, Unity za vse

Slo-Tech - Canonical je razgrnil prvo beta različico prihajajoče revizije operacijskega sistema Ubuntu, 12.04 ali "Precise pangolin". Luskavec bo zanimiv predvsem kot prva LTS (long-term support) različica z uporabniškim vmesnikom Unity.

In prav Unity je deležen največjih sprememb. Vklopljen je januarja najavljen prenovljeni menijski sistem HUD (head-up display), ki namesto klikanja po menijih ponuja kontekstno osveščen iskalnik (vezano na tipko ALT). Heise sicer poroča, da uporabniška izkušnja še ni najbolj izpiljena, so pa zato stari meniji še vedno dosegljivi. Dalje, Unity 2D, tj. v QT-ju izdelana imitacija Unity-ja za starejše računalnike, zdaj izgleda skoraj identično kot običajni Unity. Končno, za lažjo uporabo se bo ob stisku SUPER (Windows) tipke prikazalo okno z tipkovničnimi...

106 komentarjev

V profilih na LinkedIn manj pomembnih laži kot v življenjepisih

Slo-Tech - Olepševanje in napihovanje življenjepisov (CV-jev), ki v skrajnem primeru vsebujejo debele laži, ni nič neobičajnega. Nekatere raziskave kažejo, da naj bi bilo kar 90 odstotkov vseh življenjepisov, ki jih prejmejo delodajalci, tako ali drugačne zglajenih. Moderno orodje, ki dopolnjuje in v nekaterih primerih kar zamenjuje vlogo življenjepisov, pa je LinkedIn, kjer lahko posamezniki pripravijo javne življenjepise z...

5 komentarjev

Mobilne aplikacije z dostopom do interneta lahko kradejo fotografije

The New York Times - Ta teden sta se na tapeti ponovno znašla Apple in Google, ko je postalo jasno, da lahko aplikacije za njuna mobilna sistema (iOS oziroma Android) preveč enostavno pridobijo dostop do uporabnikovih fotografij. Najprej so to odkrili pri Applovem iOS-u. Izkazalo se je, da je nadzor nad dostopnostjo podatkov in pravicami različnih aplikacij zelo slab. Vsaka aplikacija namreč lahko zaprosi za dostop do lokacijskih informacij, o čemer je uporabnik pobaran z zelo splošnim vprašanjem, "ali želi podeliti dostop do podatkov o lokaciji v slikah in fotografijah." Kdor odgovori pritrdilno, vprašujoči aplikaciji dovoli popoln dostop do vseh fotografij in videoposnetkov, ki jih lahko brez nadaljnje interakcije pošlje v splet.

Apple je potrdil, da je to...

19 komentarjev

Francija in Komisija: Googlova nova politika zasebnosti krši evropsko zakonodajo

Slo-Tech - Začela je veljati Googlova nova politika o zasebnosti, ki združuje osebne podatke prijavljenih uporabnikov z Googlovim računom prek vseh storitev (Gmail, Google, YouTube, Calendar ...). Napovedali so jo že januarja in že tedaj je dvignila veliko prahu, saj ima Google ogromno bazo podatkov o svojih uporabnikih. Konsolidacija prek vseh storitev jo bo še povečala in povečala njeno uporabnost vrednost, kar marsikomu ni všeč. Tako imajo resne pomisleke tudi evropski in ameriški varuhi zasebnosti. V ZDA je tožbo zoper Google zaradi nove politike vložil EPIC, saj naj bi kršili določila poravnave z Zvezno komisijo za trgovino v primeru Buzz, medtem ko so v Evropi glasovi proti močnejši in prihajajo tudi iz vrst...

18 komentarjev

Uporaba Facebooka in SMS-ov povezana s slabšimi ocenami

Slo-Tech - Če se vam zdi, da moderni način življenja, v katerem se različne elektronske naprave in drugi moteči dražljaji neprestano ponavljajo oziroma oglašajo ter rušijo zbranost in onemogočajo poglobljeno ukvarjanje s problemi ali pa zgolj branje daljših odstavkov, kvarno vpliva na vaše kognitivne sposobnosti, niste edini. Pri znak je že, če ste imeli težave z branjem prve povedi v tem besedilu. O neprilagojenosti človeških možganov na opravljanje več stvari hkrati (večopravilnost) in posledicah modernega načina komuniciranja smo na naši strani že večkrat obširno pisali. Znano je, da internet in...

98 komentarjev

Predogled Windows 8 na voljo

engadget - Microsoft Windows 8 Consumer Preview je od danes na voljo za prenos. Osemka predstavlja prvo večjo revizijo uporabniškega vmesnika po Oknih 95, na Metro, ki smo ga že videli v zadnjih Windows Phone modelih. Mišljen je tako za namizne računalnike kot tudi za na tablete, netbooke in druga računala z na dotik občutljivim zaslonom, tako na x86 kot tudi vse bolj popularnem ARM.

O novem vmesniku smo že pisali med januarskim CES-om, Engadget pa je pripravil (ne tako kratke) prve vtise te javnosti namenjene različice. Testirali so na Samsungovi tablici namenjeni razvijalcem z 1.66GHz i5 Intelom, 4GB rama in priključeno zunanjo tipkovnico in miško.

Kot že vemo, se klasični Start meni poslavlja, namesto njega pa pride zaslon s pravokotnimi ploščicami, ki predstavljajo...

421 komentarjev

V Evropi in Južni Ameriki aretiranih 25 domnevnih pripadnikov Anonymousa

Boston - Interpol je objavil, da so včeraj izvedli zaključno fazo operacije Unmask, s katero so v več evropskih in južnoameriških mestih izvedli več kot 40 hišnih preiskav, zasegli okrog 250 kosov računalniške opreme in aretirali 25 posameznikov, ki so osumljeni sodelovanja v spletnih skupini Anonymous.

Operacija Unmask se je pričela sredi meseca, ko so koordinirani internetni napadi iz Argentine, Čila, Kolumbije in Španije ohromili spletne strani več vladnih služb in podjetij v omenjenih državah. Lokalna policija (Interpol namreč nima pristojnosti, ampak zgolj koordinira operacije) je pridržala štiri osumljence v Španiji, deset v Argentini, šest v Čilu in pet v Kolumbiji. Aretirani so stari med 17 in 40 leti.

Čilske oblasti so na novinarski...

120 komentarjev

Google skupno ponuja milijon dolarjev za ranljivosti v Chromu

Google bo delil tudi chromebooke

vir: Chromium Blog
Chromium Blog - Približuje se letošnji dogodek CanSecWest, ki vsako leto marca poteka v kanadskem Vancouvru in v okviru katerega se odvije tudi hekersko tekmovanje Pwn2Own. Na njem se pomerijo ekipe strokovnjakov iz celega sveta in poizkusijo izkoristiti ranljivosti v brskalnikih in mobilnih telefonih, zmagovalci pa so bogato nagrajeni. Letošnji CanSecWest se bo začel danes teden in bo trajal tri dni. Program bo podoben kot lani, le da se je Google odločil, da ne bo več sodeloval, ampak bo razpisal lastno tekmovanje.

Razlog je sprememba pravil na Pwn2Own, ki od letos od tekmovalcev ne zahteva več, da razkrijejo vse hrošče in...

12 komentarjev

Ponovno izumljanje mobilnosti

Mobile World Congress - Konec februarja se v Barceloni že tradicionalno zbere vsa smetana iz sveta mobilne telefonije, saj se v španskem velemestu odvija konferenca Mobile World Congress. Ta letos poteka pod sloganom Redefining Mobile, po čemer lahko že sklepamo, da bodo proizvajalci mobilnikov, tablic in drugih sorodnih izdelkov skupaj z mobilnimi operaterji ter snovalci storitev, aplikacij ter vsebin zopet iskali nove načine, kako razveseljevati uporabnike in iz njihovih žepov zvabiti sleherni evro cent.

Koncept ponovnega izumljanja navadno doleti posamezno industrijo takrat, ko ta postane zrela in se razvoj osredotoča le na manjše izboljšave obstoječih rešitev, brez večji evolucijskih stopenj, kaj šele revolucionarnih prijemov. In zdi se, da je področje mobilne telefonije v zadnjih letih doletelo prav to. Proizvajalci telefonov so se začeli osredotočati na milimetre pri zaslonih, megaherze pri vgrajenih procesorjih ter milijone pik pri ločljivosti tipal vgrajenih fotoaparatov. Če ne bi bilo preskoka v...

19 komentarjev

Google+ slabo sprejet med uporabniki

Povprečni čas (minute/mesec), ki so ga uporabniki v mesecu januarja preživeli na naštetih socialnih omrežjih. Višja številka za MySpace je samo še sol na že tako nadležno rano.

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Google je znan po tem, da zelo dobro rešuje tehnične probleme (in po odhodu Schmidta tudi oblikovne), precej manj sreče pa imajo s svojimi rešitvami za socialna omrežja. Ne Wave ne Buzz se kljub izjemnemu začetnemu zanimanju nista prijela, in kot vse kaže, bo precej isto tudi z Google+.

Servis naj bi sicer imel 900 milijonov članov (tj. vse Gmail uporabnike), vendar zadnji podatki družbe comScore kažejo, da ga skoraj nihče od njih ne uporablja, vsaj ne veliko. Povprečna raba na mesec naj bi bila le 3 minute, kar je celo manj od Myspace-a in...

35 komentarjev

FBI primoran izklopiti 3000+ prikritih GPS oddajnikov na avtomobilih osumljencev

Primer prikritega GPS sprejemnika, skupaj z mobilnim telefonom za sporočanje lokacije policiji.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Ameriško državno tožilstvo, policija in FBI so več let živeli in delali v zblodi iluziji utvari zmoti, da je 24-urni, večtedenski, prikriti GPS nadzor gibanja avtomobila in drugih osumljnčevih predmetov (zlasti telefonov) brez vsakršne sodne kontrole nekaj povsem normalnega. Ideja za tem je bila, da se zgolj spremlja gibanje osumljenca na javnih krajih, kjer ta itak nima nobenega razumnega pričakovanja zasebnosti, saj ga lahko vidijo mimoidoči, sosedje, prometne kamere; navsezadnje pa naj bi bilo mogoče takšno spremljanje posamično izvesti tudi s prikritim sledenjem (tail) na javnih cestah. Za vsak primer so iz fasciklov izvlekli še trideset let staro odločbo US v. Knotts, kjer je vrhovno sodišče dovolilo uporabo...

2 komentarja

Netflix, oskarji in ekskluzive

V Artistu se George Valentin, velika zvezda nemega filma, skuša sprijazniti z dejstvom, da je ta žanr povozil čas.

vir: Wired News
Wired News - V Sloveniji Netflix seveda ni na voljo, a če bi bil oz. če ga že uporabljate s pomočjo VPN strežnika, bi gotovo opazili, da ponudba filmov ni najbolj "sveža". Filmski distributerji namreč pazljivo ščitijo svoje obstoječe in donosne distribucijske pogodbe z kini, prodajalci dvd-jev in kabelskimi televizijami, zato ne Netflix ne kateri od njegovih konkurentov ne sme novega naslova uvrstiti v svojo ponudbo prej kot 28 polnih dni po izdaji v DVD/Bluray obliki (in s tem več mesecev po prihodu v kine). Za Time Warnerjeve naslove se je to "okno" pred kratkim podvojilo na celih 56 dni, kar kaže na veliko nezaupanje studijev v digitalni distribucijski model. Komentarji na spletu niso pozitivni, kvečjemu obratno, v stilu, da "studiji ljudi dobesedno silijo v piratstvo"....

37 komentarjev

Mercedesi razreda A bodo dobili Siri

International Business Times - Mercedes-Benz je kot prvi proizvajalec avtomobilov napovedal, da bodo v svoja vozila integrirali Siri. Gre seveda za Applovega osebnega asistenta, ki omogoča glasovni vmesnik oziroma zvočno krmiljenje in je prispel z novim iPhonom 4S. Že sedaj je v novih mercedesih na voljo Digital Drivestyle, ki omogoča integracijo iPhona. Z njegovo uporabo se vsebina z zaslona na iPhonu prikazujejo kar na vetrobranskem steklu, a je za krmiljenje še vedno potreben ročen vnos. S Siri bo tega konec.

Novi sistem Drive Kit Plus, ki bo imel podporo za Siri, bo omogočal glasovno rokovanje. To pomeni, da bo mogoče z glasovnimi ukazi povsem prostoročno nastavljati glasbo za predvajanje, spreminjati radijske postaje, klicati, sprejemati...

35 komentarjev

Študija: premožnejši ljudje ravnajo manj etično od revnih

Slo-Tech - Znanstveniki z Univerze v Torontu in Univerze v Michiganu so objavili rezultate zanimive raziskave, v kateri so raziskovali etičnost ravnanja ljudi glede na njihov socialno-ekonomski položaj v družbi. Ugotovili so, da ljudje z višjim statusom v povprečju ravnajo manj etično, večkrat lažejo in so bolj nagnjeni h kršenju zakonov. Izvedli so sedem različnih študij, ki so vse pokazale podobne in kvalitativno sorodne rezultate.

V prvi študiji so opazovali ravnanje ljudi na križišču dveh neprednostnih cest, kjer so iz vseh štirih smeri postavljeni znaki stop. V Evropi so takšna križišča redkost in nemalokrat...

89 komentarjev

Konferenca Winnovate OpenDay

Slo-Tech - V sredo 29.2.2012 ob 10:00 bo v Mariboru na ulici Kneza Koclja 22 (Hotel City) konferenca Winnovate OpenDay - Sodobna družba v objemu brezžičnih tehnologij

Na konferenci bodo predstavljeni številni nacionalni, lokalni in zasebni projekti brezžičnih tehnologij. Med drugimi Eduroam, Libroam, brezplačne internetne dostopne točke v Ljubljani, Mariboru in Šoštanju ter prosto brezžično omrežje Wlan-si. Cilj konference je izmenjava izkušenj, mnenj in predlogov med neprofitnimi organizacijami, zaposlenimi v javni upravi, gospodarstvu ter vsemi drugimi, ki se ukvarjate z uvajanjem in razvojem brezžičnih tehnologij in storitev na eni strani ter uporabniki le-teh na drugi strani.
Vstop na konferenco je brezplačen, vendar vam zaradi omejenega števila mest priporočamo, da se čim prej prijavite na http://openday.si/brezplacna-prijava ali po telefonu 02 53 81 350 (Jožica). Organizator konference je Razvojna agencija Sinergija d.o.o., slovenski partner pri projektu Winnovate (MED program), ki je...

0 komentarjev