»

Slovenski fiziki na olimpijadi enkrat srebrni, dvakrat bronasti

Slo-Tech - Kakor vse olimpijade letos je tudi pravkar zaključena fizikalna olimpijada potekala na daljavo. Organizirali so jo v Vilni v Litvi, ki so zagotovitev enakovrednih pogojev v vse države poslali vse potrebščine za eksperimentalni del tekmovanja. Na olimpijadi, ki sestoji iz enega dneva za eksperimentalne naloge in drugega dne za teoretične naloge, so slovenski tekmovalci osvojili eno srebro medaljo in dve bronasti medalji. Najbolje se je odrezal Simon Bukovšek (Gimnazija Kranj), medalji pa sta osvojila še Domen Lisjak (Gimnazija Bežigrad) in Lev Podbregar (Gimnazija Lava, Šolski center Celje). Anže Krejan (Gimnazija Velenje) je prejel pohvalo, tekmovalec pa je še Nejc Funtek (Gimnazije Lava, Šolski center Celje).

V eksperimentalnem delu tekmovanja so se ukvarjali z neidealnimi kondenzatorji in svetlečimi diodami, v teoretičnem delu pa z oceanskim hrbtom, elektrostatično lečo za curek elektronov in kvantno fiziko. Tekmovalo je 368 dijakov iz 76 držav, večinoma v lastnih državah....

3 komentarji

Ponujamo zaposlitev: Full stack razvijalec @ Kreditna družba Ljubljana

V podjetju Kreditna Družba Ljubljana d.o.o. iščemo izkušenega full stack razvijalca (M/Ž), ki nam bo pomagal pri nadaljnjem razvoju spletne aplikacije in novih produktov.

Smo hitro rastoče podjetje, ki je v 6 mesecih pridobilo več kot 3000 uporabnikov za izdajanje potrošniških kreditov preko spleta. Uporabniki imajo možnost potrošniškega posojila do vrednosti 5000 Eur, v tem letu pa želimo razširiti poslovanje še na avtomobilski lizing, kreditne kartice in POS produkte.

Iščemo delovne in entuziastične razvijalce, da se priključijo naši ekipi in skupaj popeljemo podjetje dalje.

Preberi več »

Slovenija na mednarodni matematični olimpijadi do dveh bronov

Slo-Tech - Končala se je 62. mednarodna matematična olimpijada, ki je letos potekala podobno kot lani formalno v Sankt Peterburgu, v praksi pa na daljavo. Slovenska ekipa je na olimpijadi osvojila dve bronasti medalji. Medalji sta osvojila Lovro Drofenik (15 točk in 180. mesto) in Nejc Amon (14 točk in 218. mesto), oba s I. gimnazija v Celju, Jaka Vrhovnik (I. gimnazija v Celju) in Juš Kocutar (II. gimnazija Maribor) pa pohvalno za v celoti rešeno vsaj eno nalogo. Tekmovala sta še Lana Prijon (Gimnazija Bežigrad) in Gal Zmazek (Gimnazija Ptuj).

Zaradi epidemije je tudi letos tekmovanje potekalo na daljavo. Prireditelji so naloge tri ure pred tekmovanjem poslali državnim mentorjem, ki so jih prevedli v lokalne jezike, nato pa so tekmovalci istočasno in pod videonadzorom po vsem svetu reševali naloge. Te so morali potem skenirati in poslati v Rusijo na ocenjevanje, hkrati pa so jih ocenili tudi doma. Na tekmovalna dneva so imeli tekmovalci na voljo 4 ure in pol za reševanje nalog. Zaradi tega...

0 komentarjev

Kitajska vlada zaradi glasbenih pravic kaznovala Tencent

Reuters -
Kitajski regulator trga je podjetju Tencent naložil 500.000 juanov oz. dobrih 66.000 evrov globe in mu prepovedal nadaljnje uveljavljanje ekskluzivnih avtorskih pravic za pretočno glasbo, saj naj bi šlo za nepošteno tržno prakso. Tencent je namreč skozi leta s prevzemi, kot je bil denimo nakup China Music Corporation leta 2016, kopičil ekskluzivne pogodbe z glasbenimi založbami in jih prenašal na svojo, posebej zato ustanovljeno družbo Tencent Music Entertainment Group, ki ponuja storitve pretočne glasbe. Na ta način je podjetje obvladovala približno 80 odstotkov glasbene ponudbe na kitajskem trgu, s čimer je učinkovito oviralo manjše ponudnike.

Kitajska vlada je v zadnjih mesecih stopnjevala pritisk na svoja velika tehnološka podjetja, med katera sodi tudi Tencent. Podjetje je pod drobnogled regulatorjev in javnosti prišlo zaradi obtožb podjetja Bytedance, lastnika TikToka, da na svojem omrežju WeChat ovira konkurente in blokira njihove vsebine. Nedavno pa Tencentovo hčerinsko...

11 komentarjev

Afera Autonomy dobiva epilog z izročitvijo direktorja v ZDA

Slo-Tech - Londonsko sodišče je odločilo, da se ustanovitelj in direktor podjetja Autonomy Mike Lynch lahko izroči ZDA, kjer ga obtožujejo finančne prevare. Lynch obtožbe zanika in napoveduje pritožbo na odločitev. Poleg obtožnice v ZDA, s katero ga preganja ameriško pravosodno ministrstvo, ga Hewlett-Packard zaradi istih dejanj civilno toži v Londonu. Ta postopek še ni končan.

Leta 2011 je Hewlett-Packard za 12 milijard dolarjev prevzel britansko podjetje Autonomy, zaradi česar je prihodnje leto sklenil z milijardno izgubo. Hewlett-Packard je moral kmalu odpisati 8,8 milijarde vrednosti iz poslovnih knjig za vrednotenje Autonomyja, saj podjetje ni bilo v kondiciji, kot so verjeli ob prevzemu. Izkazalo se je - tako trdi HP - da so v računovodskih izkazih podjetja neresnično prikazovali vrednost podjetja. Napihnjene cene, ponarejeni podatki, kreativno računovodstvo, laži in podobno so bili razlog, da je HP vse skupaj razglasil za prevaro. Autonomy se seveda s tem ni strinjal in je poudarjal,...

11 komentarjev

Kako je Google z enim znakom v kodi pokvaril prijavo v Chrome OS

Slo-Tech - Google je v posodobitvi 91.0.4472.165 za Chrome OS zagrešil napako, zaradi katere se uporabniki niso mogli več prijaviti v naprave. Ker se Chrome OS kot operacijski sistem za naprave, ki se zanašajo pretežno na oblak, posodablja avtomatično ob ponovnem zagonu, uporabniki niso mogli storiti ničesar. V novi verziji 91.0.4472.167, ki je sedaj nared, so napako popravili. Kogar je nevšečnost doletela, lahko bodisi počaka, da se naprava ponovno samodejno posodobi, ali pa jo tovarniško ponastavi. Komur naprava deluje, se še nekaj dni odsvetuje ponovi zagon, da ne bi slučajno posodobil na nepravo verzijo.

Zanimivo pa si je bilo pogledati, kje je Google storil napako. Ker je Chrome OS odprtokoden, je to možno. Uporabniki na redditu so hitro ugotovili, da je šlo za napako v enem znaku. Namesto standardnega operaterja &&, ki v C++ pomeni 'in', se je v kodi pomotoma zapisal &. To je pomenilo, da Chrome OS sploh ni preverjal gesla, temveč je avtomatično javil napako.

Precej manj razumljivo pa...

29 komentarjev

Skrivanje zlonamerne kode v nevronske mreže

Slo-Tech - Kitajski raziskovalci (z University of the Chinese Academy of Sciences) so pokazali, da je možno zlonamerno kodo učinkovito skriti v nevronske mreže in jo s tem pretihotapiti mimo protivirusnih zaščit. V objavljenem članku so 36,9 MB virusne kode skrili v 178 MB veliko nevronsko mrežo, ki je sicer namenjena prepoznavanju fotografij. S tem njenega delovanja niso opazno poslabšali (manj kot odstotek), so pa se izmuznili protivirusnim programom. Storitev VirusTotal, ki uporablja več kot 70 različnih protivirusnih programov in sezname sumljivih strani, domen in podobna orodja za iskanje sumljivega obnašanja, ni opazila ničesar.

Raziskovalci so v izdelani model nevronske mreže, ki je dobro deloval, v primeren sloj podtaknili virus. Možno je tudi drugače, in sicer lahko vzamejo nenatreniran model, mu dodajo virus in ga potem urijo. Rezultat bo nevronska mreža, ki bo nekoliko večja, bo pa primerljivo kakovostna. To je v bistvu steganografija, umetnost skrivanja, ki ni novost. Skrivna...

2 komentarja

Konec največjega vdora v zgodovini, dešifrirni ključ od REvila znan

Slo-Tech - V začetku meseca se je odvil največji usklajeni hekerski napad doslej, ki ga je ruska skupina REvil izvedla nad več kot 1500 podjetji v več deset državah. Zahtevali so 50 milijonov dolarjev odkupnine za univerzalni ključ, ki bi odšifriral vse datoteke, zaklenjene z izsiljevalskim virusom, sicer pa so od posameznih podjetij zahtevali manj, odvisno od velikosti. Dobra dva tedna pozneje je skupina izginila z interneta. Sedaj je napada uradno konec, saj je javno dostopen univerzalni ključ za dešifriranje.

Napad je potekal prek vektorja, ki ga je predstavljajo orodje za oddaljeni nadzor strežnikov, ki ga nudi podjetje Kaseya. To je hitro zakrpalo luknje in pripravilo popravke, a na okuženih sistemih je bila škoda že storjena. Sedaj pa jo bo možno odpraviti, saj je Kasea pridobila univerzalni ključ za dekripcijo. Podpredsednica podjetja Dana Liedholm je dejala, da so ga dobili od zaupanja vrednega partnerja in da so ga že preizkusili. Vse stranke, ki še imajo težave, se lahko obrnejo na...

8 komentarjev

ARM zasnoval upogljiv procesor

vir: ARM
ARM - V Armu so po osmih letih razvoja pokazali svoj prvi procesorski čip na upogljivem substratu. Čeprav ne gre za prvo takšno rešitev, pa je za razred velikosti večja od vsega, kar je bilo napravljenega doslej.

Današnji zmogljivi računalniški čipi so izdelani v kristalnem siliciju, ki sicer zagotavlja visoke hitrosti in gostoto elementov, a je hkrati zelo tog in posledično neprimeren za izvedbo večjih upogljivih čipov, kakršne bi želeli na primer všiti v obleke ali vdelati v papirnato ali plastično embalažo. Najbolj zgodnji recepti za ukrivljene procesorje so skušali čip razdeliti na več delov, povezanih z raztegljivimi žičkami, ki pa so se doslej vedno izkazale za šibki člen zasnove, saj so bodisi preobčutljive bodisi predebele. Zato si pot danes utirajo zamisli, pri katerih je celoten čip izdelan v upogljivem materialu, kot je na primer amorfni silicij, ki mu podporo daje podlaga iz različnih polimerov.

Pri Armu so leta 2013 pričeli raziskovati v tej smeri in se povezali s firmo...

3 komentarji

Tudi Indija pripravlja digitalno valuto

Slo-Tech - Državam, kateri centralne banke pripravljajo ali vsaj preizkušajo digitalne valute, se očitno pridružuje tudi Indija. Viceguverner tamkajšnje centralne banke T Rabi Sankar je na današnji novinarski konferenci dejal, da razmišljajo o uvedbi nacionalne digitalne valute, ki bi dopolnila rupijo. Podobno kot v drugih državah bi bila tudi indijska digitalna valuta komplement gotovine, torej valute z enako denominacijo in garantirana od centralne banke. Na ta način se digitalna valuta uveljavlja kot nova varianta klasičnih valut, ne pa kot njihova zamenjava ali nadomestek.

Najdlje je z digitalno valuto Kitajska, kjer so začetni preizkus razširili, tako da sedaj vključuje že več milijonov ljudi v večjih mestih. Junija so izvedli že za 5,3 milijarde dolarjev transakcij z digitalnim juanom. Podobno bo digitalno valuto preizkušala tudi Japonska, medtem ko je Evropska centralna banka začela eksperimentalni projekt, za katerega še ni jasno, ali se bo končal z dejansko uvedbo valute.

...

9 komentarjev

Na internetu terabajt zaupnih podatkov iz Saudi Aramca

Slo-Tech - Največje podjetje na svetu, savdski državni naftni gigant Saudi Aramco, je potrdil, da ni bil tarča hekerskega napada, čeprav na internetu najdemo njihove zaupne dokumente (kar so tudi potrdili). Nekatere interne datoteke podjetja so pricurljale na internet, in sicer prek pogodbenega izvajalca, ki so mu hekerji podtaknili izsiljevalski virus. Zahtevali so 50 milijonov dolarjev odkupnine, na temnem spletu pa so se hvalili, da imajo 1 terabajt informacij.

Saudi Aramco je potrdil, da podatki niso odtekli iz njihovih sistemov in da hekerji niso vdrli v informacijski sistem podjetja. Toda že 23. junija so se na spletu neznani hekerji pohvalili, da imajo omenjeni terabajt podatkov. V zameno za izbris so zahtevali odkupnino v kriptovaluti monero, ki ji je težko slediti, sicer bi podatke razkrili javnosti. Po drugi strani pa so podatke tretjem kupcem ponujali za pet milijonov dolarjev, s čimer so dodatno pritiskali na Saudi Aramco, naj plača odkupnino in si zagotovi izbris podatkov....

10 komentarjev

Rusija se je (vnovič) uspešno odklopila od globalnega spleta

RBC - Rusija je ponovno izvedla poskusno ločitev od preostalega svetovnega spleta, poroča tamkajšnji poslovni dnevnik RBC. Preskusni odklop je potekal med 15. junijem in 15. julijem, pri njem pa so sodelovali vsi veliki ruski ponudniki telekomunikacijskih storitev. Kako dolgo je bil t. i. RuNet tokrat dejansko izoliran od preostalega sveta, ni znano.

Rusija je zakon o suverenem spletu sprejela leta 2019, in sicer zaradi agresivne narave ameriške nacionalne strategije za informacijsko varnost ter zaradi strahov, da bi njihovo državo od zunaj nenadoma odrezali od svetovne omrežne infrastrukture. Tem razlogom so letos dodali še strah pred večjim informacijskim napadom. Zakon sicer vladi nalaga, da enkrat letno testno odklopi domači del omrežja in s tem preizkusi funkcioniranje največjega svetovnega intraneta brez dostopa do globalnega podatkovnega toka in DNS sistema. Lani so test zaradi izrednih razmer ob pandemiji COVID-19 sicer izpustili.

Podrobnosti delovanja takega omrežja niso...

29 komentarjev

Evropska komisija predlaga sledljivost kripto transakcij

vir: Flickr

Slo-Tech - Evropska komisija je predstavila predlog amandmaja, s katerim namerava dopolniti sveženj pravil EU za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma. Amandmaji predvidevajo sledljivost vseh transakcij v kriptovalutah, predvsem pa prepovedujejo anonimne kriptodenarnice pri ponudnikih storitev, tako kot so v EU že dobro desetletje prepovedani anonimni bančni računi.

Podjetje, ki upravlja premoženje v kriptovalutah bo tako moralo posedovati naslednje podatke o strankah: ime in priimek, naslov, datum rojstva in številko računa. V primeru transakcije pa tudi ime prejemnika, upravljavec prejemnikovega računa pa bo moral pred prenosom sredstev preveriti ali ima o njem vse gornje podatke.

EU bo v naslednjih štirih letih dobila tudi krovni organ za preprečevanje pranja denarja, imenovan Anti-Money Laundering Authority (AMLA), ki bo usklajeval nacionalne organe, da bi zagotovil pravilno in dosledno uporabo pravil EU v zasebnem sektorju.

Po mnenju Evropske komisije so ukrepi...

75 komentarjev

Bezosov polet v vesolje uspešen

četverica pred raketo, ki jih je pred tem ponesla v vesolje

vir: Space News
Space News - Po Richardu Bransonu je tudi Jeff Bezos uspešno poletel v vesolje na krovu kapsule New Shepard, svojega podjetja Blue Origin.

Tekma milijarderjev v letenju v vesolje se je odvila natanko po napovedih. Po tem, ko je 11. julija na plovilu VSS Unity vzletel Richard Branson, je tudi njegov tekmec Jeff Bezos izstrelitev izvedel natanko na napovedani 20. julij. Raketa New Shepard se je z izstrelišča v Teksasu pognala približno deset minut čez tretjo popoldan po našem času. Enajstminutni let je bil voden povsem avtomatsko; potisnik je kapsulo sunil ravno kanec nad sto kilometrov višine, kjer je posadka lahko uživala v nekaj minutah breztežnosti, nakar se je plovilo varno spustilo nazaj na tla s pomočjo padal. Uspešno se je na tla vrnila tudi potisna stopnja, ki so jo udeleženci po dogodku prav tako obiskali.

V četverici prisotnih na krovu sta bila poleg Jeffa Bezosa in njegovega brata Marka še 82-letna nekdanja pilotka Wally Funk in pa 18-letni nizozemski študent Oliver Daemen, ki je s...

29 komentarjev

Zoom se pripravlja na megaprevzem Five9

Slo-Tech - Zoom, ki je spričo istoimenskega orodja za spletne konference med zadnjo epidemijo izjemno zaslovel, se pripravlja na postpandemično prihodnost. Naslednji korak bo 14,7 milijard dolarjev težak prevzem podjetja Five9, ki bo postal samostojna enota znotraj Zooma. Lastniki delnic Five9 bodo za vsako delnico dobili pol delnice Zooma.

Five9 je ponudnik programske opreme za centre za podporo uporabnikom in ima dobrih 2000 strank po vsem svetu. Trg je vreden 24 milijard dolarjev in se hitro širi, zato je Zoom v njem prepoznal potencial. Po besedah Zoomovega izvršnega direktorja Erica Yuana je Five9 komplementaren z izdelkom Zoom Phone, ki ga že tržijo. Lani je Five9 ustvaril 435 milijonov dolarjev prihodkov.

To je Zoomov prvi milijardni prevzem in tako z naskokom največji. Zoom je lani doživel pravcati bum, saj so prihodki zrasli za 326 odstotkov, letos pa samo v prvem polletju še za 191 odstotkov na 956 milijonov dolarjev.

1 komentar

Prodaja gramofonskih plošč še vedno raste

vir: CNBC
CNBC - Trend minulega leta, ko je v ZDA prodaja gramofonskih plošč prehitela zgoščenke, se nadaljuje. V prvi polovici tega leta je bilo prodanih 19,2 milijona gramofonskih plošč in 18,9 milijona zgoščenk, so ocenili v podjetju MRC Data. Poleg gramofonskih plošč se je okrepila tudi prodaja pretočne glasbe (streaming), ki je zrasla za 15 odstotkov.

Še osupljivejša je rast v primerjavi z minulim letom. V prvi polovici leta 2020 so prodali 9,2 milijona gramofonskih plošč, letos pa kar za 108 odstotkov več. K temu je veliko prispevala tudi epidemija koronavirusa, zaradi česar so odpadli dogodki v živo, potrošniki pa so se preusmerili k drugim fizičnim izdelkom, kjer so pri glasbi na prvem mestu prav gramofonske plošče.

Med izvajalci je na prvem mestu Taylor Swift z albumom Evermore, sledijo pa Harry Styles s Fine Line,Kendrick Lamar z Good Kid M.A.A.D. City in Billie Eilish z When We Fall Asleep, Where Do We Go?. Evermore je postavil tudi absolutni rekord v prodaji v enem tednu, in sicer so...

70 komentarjev

Zahodne države Kitajsko obtožujejo kibernetskih napadov

vir: Axios
Axios - ZDA, zveza NATO, EU in zaveznice so v prvi skupni deklaraciji obtožile Kitajsko organiziranega hekerskega delovanja proti zahodnim državam, v prvi vrsti marčnega napada z zlorabo ranljivosti v Microsoftovem Exchange Serverju.

V začetku letošnjega leta je prišlo do obsežnega vohunskega vdora v množico elektronskih poštnih predalov, ki je zlorabljal ranljivost v Microsoftovem Exchange Serverju. Šele marca je postalo jasno, da je bilo samo v ZDA prizadetih okoli 30.000 ljudi, medtem ko je bilo širom sveta napadenih kar okoli 250.000 poštnih strežnikov. Prizadeti so bili vsi od podjetij do univerz, raziskovalnih ustanov, obrambnih pogodbenikov ter nevladnih organizacij. Že spočetka so varnostni strokovnjaki in ZDA prste uperili v kitajsko hekersko združbo Hafnium, za katero se sumi, da deluje po nareku in s pomočjo kitajske države. Toda tokrat je ogromen obseg napadenih akterjev sprožil javno obtožbo, kakršne v tej obliki doslej še nismo videli.

Združene države, zveza NATO, Evropska...

63 komentarjev

Več držav z izraelskimi orodji vohunilo za novinarji in aktivisti

Madžarska novinarja Szabolcs Panyi in Andras Szabo

Slo-Tech - Več kot 80 preiskovalnih novinarjev iz 17 držav, ki jih je koordiniral Forbidden Stories, je danes razkrilo izsledke obsežne preiskave, v kateri so odkrili dokaze o vohunjenju več držav zoper lastne državljane, ki so jih označile kot nevarne: novinarje in aktiviste. Uporabljali so orodje izraelskega podjetja NSO Group, ki ga podjetje oglašuje za uporabo v boju zoper kriminalce. Toda več kot deset držav, med njimi tudi članica Evropske unije, ga je usmerilo zoper nezaželene faktorje, kot so novinarji, akademiki, verski voditelji, zagovorniki človekovih pravic in aktivisti. Možno je, da so orodje, ki se imenuje Pegasus, uporabljali tudi zoper tuje diplomate, uradnike in vodje držav, kar predstavlja mednarodno vohunjenje.

Preiskovalni novinarji so pridobili seznam 50.000 telefonskih številk, ki so bile domnevno zanimive za vlade in so jim prisluškovali. Amnesty International je analizirala 67 telefonov, ki so pripadali telefonskih številkam s seznama, in ugotovili, da jih je bilo 23...

17 komentarjev

Prelomni algoritem AlphaFold 2 javen, dobil tudi tekmeca

vir: Nature
Nature - Kakor so lani obljubili, so v DeepMindu svoj algoritem AlphaFold 2, ki je poskrbel za revolucionaren preboj v naši sposobnosti izračunavanja strukture beljakovin, odprli in dali na javno razpolago. Toda obdobje priprave članka je bilo za nekatere akademike predolgo, zato so medtem sestavili kar lasten konkurenčni algoritem RoseTTaFold - ki za DeepMindovim sploh ne zaostaja prav dosti!

Lanskega decembra smo bili priče enemu najprelomnejših dogodkov v zgodovini biokemije, ko je Googlov laboratorij za strojno učenje DeepMind predstavil algoritem za računanje strukture beljakovin iz njihovega zaporedja aminokislin, AlphaFold 2. Takšna zmogljivost je bila že dolgo velika želja biokemikov, genetikov in mikrobiologov, saj smo doslej natančno zgradbo proteinov lahko dognali zgolj z njihovim opazovanjem z naprednimi metodami, kot sta rentgenska difrakcija in krioelektronska mikroskopija, ki so običajno počasne in drage. Čim natančnejše poznavanje zgradbe beljakovin pa je ključno za...

4 komentarji

Biden je družbena omrežja obtožil "ubijanja ljudi"

Slo-Tech -
Predstavniki Facebooka so se danes odzvali na obtožbe, ki jih je na račun družbenih omrežij minuli petek novinarjem v Beli hiši v neobičajno ostrem tonu izrekel ameriški predsednik Joe Biden: "Poglejte, edina pandemija, ki še obstaja, je med necepljenimi posamezniki. In družbena omrežja na ta način ubijajo ljudi." Predsednik je imel v mislih domnevno dopuščanje širjenja dezinformacij, ki poteka tako na Facebooku, Twitterju in Googlovem YouTubu.

Kot je na svojem blogu zapisal Guy Rosen, podpredsednik Facebooka, njihovi podatki kažejo, da je kar 85 odstotkov uporabnikov njihovega družbenega omrežja že bilo cepljenih ali pa si želi prejeti cepivo proti COVID-19. In dodal, da ve, da je bil predsednikov cilj doseči 70 odstotna precepljenost državljanov do 4. julija, vendar Facebook ne more biti razlog, da administracija tega cilja ni dosegla. Poleg tega je Facebook že pred časom sprejel ukrepe, kjer dvomljive podatke o COVID-19 in cepljenju opremijo z opozorilom in povezavo na točne...

152 komentarjev

Microsoftova distribucija Linuxa čaka pogumne

Slo-Tech - Microsoft je že lanskega novembra brez velikega pompa na Githubu objavil kodo lastne Linuxove distribucije CBL-Mariner, sedaj pa je postala njena uporaba še enostavnejša. Microsoftov Juan Manuel Rey je spisal natančna navodila, kako prevedemo kodo in si namestimo CLB-Mariner. Ne obstaja namreč ISO, temveč jo moramo prevesti v Ubuntuju.

Ob tem povejmo, da CBL-Mariner ni namizna distribucija, namenjena vsakodnevni uporabi na delovnih postajah ali osebnih računalnikih. Namesto tega gre za strežniško verzijo, ki se uporablja za poganjanje Microsoftove infrastrukture v oblaku in pripadajočih storitev. Gre za enotno platformo, ki jo ima Microsoft za nudenje z Linuxom združljivih aplikacij. CBL-Mariner je lahka distribucija, ki vključuje osnovne paketke, na katere je možno po potrebi dodajati RPM-je iz SPEC-a oziroma izvornih datotek.

0 komentarjev

Japonci postavili nov rekord v hitrosti prenosa podatkov prek interneta

Slo-Tech - Raziskovalci z japonskega inštituta za informatiko in komunikacijske tehnologije (NICT) so postavili nov rekord v hitrosti prenosa podatkov z interneta. Na razdalji dobrih 3000 kilometrov so podatke prenesli s hitrostjo 319 Tb/s, kar je približno dvakrat več od lanskega rekorda (178 Tb/s). Tokratni rekord so postavili s tehnologijo, ki je načeloma na voljo in v uporabi že danes. Dosežek so predstavili na konferenci v San Diegu.

Odveč je poudarjati, da so tolikšne hitrosti dosegljive le prek optičnih vlaken. Uporabili so 552-kanalni laser z več valovnimi dolžinami. Podatke so na svetlobni snop naložili z valovnodolžinskim multipleksiranjem (WDM), pri čemer so uporabili še tretji pas (S, C in L pasovi: 552 PDM-16QAM). Za rekordno hitrost so uporabili štiri sredice v optičnem vlaknu, medtem ko se običajno uporabi le ena, ki pa so skupaj široke toliko kot ena konvencionalna (premer 0,125 mm). Z dvojno polarizacijsko modulacijo (dual polarization modulation) so poskrbeli za večjo...

0 komentarjev

Aplikacija zVEM za dostop do portala eZdravje in potrdila COVID je na voljo

Slo-Tech - Na voljo je mobilna aplikacija zVEM, ki omogoča dostop do portala zVEM eZdravje in skladiščenje evropskega digitalnega potrdila za COVID (EU DCP). Trenutno jo lahko namestijo uporabniki Applovih naprav z iOS in Googlovih naprav z Androidom.

Portal zVEM eZdravje na enem mestu združuje vpogled in dostop do izvidov, receptov, napotnic, ki so shranjene v povezanih zbirkah za eZdravje. Vsebuje na primer informacije o čakalnih vrstah, možnost naročanja, izdanih in izkoriščenih receptih itd. Pogledamo lahko tudi, katere zdravstvene storitve smo uporabljali, koliko so stale, izvide in podobno. V aplikaciji je omogočen tudi dostop do digitalnih potrdil za covid, in sicer lahko dobimo potrdilo o cepljenju, prebolevnosti ali testiranju. Potrdilo prenesemo in sicer ga lahko posredujemo kot PDF, shranimo na napravo ali shranimo v mobilno denarnico, ki je v aplikaciji. Enolični identifikator na potrdilo je koda QR.

Potrdilo lahko dodamo tudi drugače, in sicer s skeniranjem kode QR (in ne s...

71 komentarjev

Xiaomi prehitel Apple med ponudniki pametnih telefonov

Slo-Tech - Po podatkih analitične družbe Canalys je Xiaomi v drugem četrtletju letošnjega leta pristal na drugem mestu ponudnikov pametnih telefonov glede na število prodanih naprav. S 17 odstotnim deležem je prehitel Apple, ki ima 14 odstotnega in že diha za vrat vodečemu Samsungu z 19 odstotki. Xiaomi je največ pridobil v Južni Ameriki, kjer so prodali za 300 odstotkov več telefonov, v Afriki za 150 odstotkov in v zahodni Evropi pa 50 odstotkov, globalna številka pa je glede na enak lanski kvartal zrasla za 83 odstotkov.

Po burnem, z ameriškimi sankcijami povzročenem mednarodnem zatonu Huaweija, so na njegovem pogorišču zacveteli praktično vsi preostali kitajski ponudniki pametnih telefonov, Oppo in Vivo imata tako po Canalysovih podatkih vsak po desetinski delež trga. Xiaomi pa je situacijo očitno še najbolje izkoristil, pa ne le politično; njihovi telefoni so v povprečju 40 odstotkov cenejši od Samsungovih, pri Applu pa se ta odstotek povzpne na 75. A kot dokazuje Mi 11 Ultra, si po...

117 komentarjev

The Ocean Cleanup je predstavil System 002 - "Jenny"

Primerjava System 001, 002 in 003. Havaji ne ustrezajo velikosti.

Slo-Tech - The Ocean Cleanup je predstavil detajle svojega izboljšanega sistema za pobiranje plastičnih odpadkov, ki sestavljajo velike oceanske zaplate odpadkov. System 001 z nadimkom Wilson je služil praktičnemu preizkusu, da je tovrsten zajem odpadkov tehnično izvedljiv.

Izboljšana različica se imenuje "System 002" oz. "Jenny" in po novem ni več pasiven sistem. Tako se ne bo zanašal zgolj na razliko med hitrostjo vodnih tokov in vetrov nad gladino, ampak bo imel lasten pogon. To mu omogoča, da bo lahko polovi tudi tiste hitrejše kose odpadkov, ki bi pasivnemu sistemu lahko odbrzeli, preden jih uspe ujeti.

Nova različica zbiralnega sistema bo imela razpon 520 metrov, cilj pa je preizkusiti kako se Jenny obnese v produkciji, na morju. Napovedana zmožnost zajema je Sistema 002 je 350 ton odpadkov letno. Za primerjavo so navedene tudi obale Havajev, ki delujejo kot filter in uspejo iz morja zajeti 100 ton odpadkov letno. Če se bo sistem obnesel dobro, je naslednja faza System 003, ki bi imel...

23 komentarjev

Evropska komisija predlaga ogljične carine

Slo-Tech - Evropska komisija je v sredo predlagala uvedbo ogljičnih carin, ki bi jih EU izrekala na nekatere vrste uvoženih izdelkov iz držav, kjer se ogljični izpusti niso obdavčeni na enak način kakor v EU. Komisija meni, da te države oziroma proizvajalci izvajajo okoljski damping, saj nadpovprečno onesnažujejo z izpusti ogljikovega dioksida, česar v ceno ne vračunajo. Zaradi tega potem evropski proizvajalci, ki morajo spoštovati višje okoljske standarde in ki jih tepejo dragi kuponi za izpuste ogljikovega dioksida, niso konkurenčni.

Komisija zato predlaga, da bi leta 2026 uvedli ogljične carine na uvoz jekla, aluminija, cementa, gnojil in električne energije, s čimer bi vzpodbujali spoštovanje okoljskih standardov in zaščitili domače proizvajalce, ki se jih že držijo. Z novo ureditvijo bi bili najbolj prizadeti Rusija, Turčija, Kitajska in Velika Britanija, medtem ko ZDA niti ne. V Komisiji pričakujejo, da bo z dvigom okoljske zavesti v ZDA tudi tam uvedena podobna ureditev.

Toda tudi...

43 komentarjev

Kam so šli hekerji iz REvil?

zemljevid napadenih področij po podatkih firme Kaspersky

vir: Ars Technica
Reuters - Hekerska skupina REvil, ki je bila med drugim odgovorna tudi za največji koordiniran izsiljevalski napad, ki se je zgodil nedavno, je izginila z obličja interneta. Spletne strani, ki jih je upravljala skupina, so izginile v torek. Tudi druga infrastruktura, denimo strani za pogajanje z žrtvami o višini odkupnine, je prenehala delovati. Raziskovalci in novinarji, ki so pred tem lahko vzpostavili stik s skupino, so praznih rok.

To še ne pomeni nujno, da se jim je zgodilo kaj hudega, saj so v preteklosti podobne skupine že izginile, ko so pritegnile preveč pozornosti javnosti in zlasti organov pregona, ter se potem vrnile v drugačni embalaži. REvil je zagotovo požel ogromno pozornosti, saj so v svojem zadnjem napadu prizadeli od 800 do 1500 podjetij in organizacij po celem svetu. O njihovem početju so govorili tudi na najvišjih ravneh, ameriški predsednik pa je v petek dejal, da bi se lahko ZDA agresivneje odzivale na tovrstne grožnje, ter enako zahteval tudi od Rusije. Ameriške...

3 komentarji

Intel se neuradno zanima za nakup Globalfoundries

Slo-Tech - The Wall Street Journal poroča, da se Intel zelo resno zanima za nakup GlobalFoundries, ki je tretji največji proizvajalec čipov na svetu. Še minulo četrtletje je bila na mizi javna ponudba delnic (IPO), ki bi jo ob ugodnih razmerah lahko izvedli že prihodnje leto, a se to utegne spremeniti. Intel za podjetje ponuja 30 milijard dolarjev. Iz Intela vesti ne komentirajo, je pa direktor Pat Gelsinger že marca dejal, da si prizadevajo postati tudi proizvajalec čipov za druga podjetja, kjer trenutno prednjači tajvanski TSMC.

Globalfoundries je trenutno v lasti investicijske družbe Mubadala Investment, ki jo obvladuje vlada emirata Abu Dabi. V Globalfoundries na vprašanja medijev odgovarjajo, da o morebitnem prevzemu (še) ne vedo nič, torej potekajo pogovori izključno med Intelom in lastniki. Intel je trenutno vreden okrog 225 milijard dolarjev, za letos pa so investicijam v širitev proizvodnih kapacitet namenili 20 milijard dolarjev. To pomeni, da nakup Globalfoundries za okoli 30...

13 komentarjev

Valve razkril ročno konzolo Steam Deck

vir: Valve
Valve - Pri Valvu so naznanili nov kos lastne strojne opreme, ambiciozno ročno konzolo Steam Deck, ki v več kot enem elementu spomni na Nintendovega Switcha. Prednaročila se odpro jutri, na voljo naj bi bila decembra.

Valve je že lep čas tudi hardversko podjetje, katerega paradni strojni konj so trenutno VR naočniki Index, na spisku preteklih podvigov pa najdemo še igralni plošček, povezovalnik s televizijo in pa precej ponesrečen poskus neke sorte standarda za PC-konzole, Steam Machines. Slednje pa ni več edini poskus firme v smeri konzolnega trga, kajti danes se odločno odkorakali v zelje Nintendu, saj so najavili Steam Deck, ročno konzolo, ki na moč spomni na Switcha. Od slednjega se najbolj bistveno razlikuje v tem, da je zasnovana na platformi Steam, se pravi PCjevem ekosistemu iger, saj gre v osnovi pravzaprav za zmogljiv ročni PC. Po zaslugi majskega pobega informacij najava sicer ni popolno presenečenje, a ji kljub temu ne manjka udarnosti, saj se vidi, da je Deck zgrajen na...

15 komentarjev

Z novim letom dobimo biometrične osebne izkaznice

vir: Pxfuel

Slo-Tech - Ministra za notranje zadeve in javno upravo, Aleš Hojs in Boštjan Koritnik ter generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Tatjana Mlakar so podpisali sporazum o sodelovanju na področju naročanja, izdelave in personalizacije osebnih izkaznic, ki bodo obenem tudi identifikacijsko sredstvo v sistemu našega zdravstvenega zavarovanja.

Povedano drugače, dobili bomo eno samo kartico, ki bo poslej imela tudi čip. Na njem bodo shranjeni naši biometrični podatki, torej slika in dva prstna odtisa, ki jih bodo državljanom vzeli po 12. letu in bodo namenjeni zgolj prehajanju državnih meja. Biometrični podatki bodo shranjeni samo na kartici, iz drugih evidenc se bodo izbrisali po vročitvi oziroma 90 dni od datuma izdaje osebne izkaznice. Na čipu bosta tudi dve stopnji elektronske identifikacije, visoka, na ravni digitalnega potrdila, ki bo kartico povzdignila tudi v nacionalni dokument za čezmejno elektronsko poslovanje in nizka, kot jo že poznamo pri uporabi...

255 komentarjev

Microsoft predstavil OS v oblaku Windows 365

Microsoft - Pri Microsoftu bodo v začetku avgusta virtualizacijsko storitev Azure Virtual Desktop nadgradili v elegantnejšo Cloud PC, z operacijskim sistemom Windows 365.

Storitve, kjer lahko v oblaku poganjamo ne samo posamezno programje, kot so igre, temveč celotna namizja, niso nekaj novega; tudi Microsoft tu ponuja Azure Virtual Desktop. Rešitve te sorte so primerne predvsem za tiste, ki morajo imeti svoje delovno okolje na več napravah, po možnosti na različnih fizičnih delovnih mestih. Pandemija covida-19 in posledičen razmah hibridnega dela iz pisarne ter doma sta očitno velikana iz Redmonda spodbudila, da svojo ponudbo okrepi. 2. avgusta prispe servis Cloud PC, ki bo ponujal virtualna namizja, gnana z operacijskim sistemom Windows 365.

Okna 365 bodo imela konkretno obliko desetke ali (ko ta prispe) enajstke, uporabnik pa bo lahko do njih dostopal skozi brskalnik ali namensko aplikacijo Remote Desktop, ki bo omogočala dostop tudi iz macov, Linuxa, iPadov in Androidnih naprav. O ceni...

68 komentarjev

Kuba zaradi protestov blokira aplikacije za komuniciranje

Slo-Tech - Medtem ko na Kubi potekajo eni največjih protestov v zadnjih desetletjih, so se oblasti zatekle k preverjenim ukrepom, ki jih poznamo iz drugih držav: začele so omejevati dostop do interneta, ki je na Kubi sorazmerno nova pridobitev.

Prvikrat so internet zatemnili v nedeljo, ko je za 30 minut mrknila celotna država. Odtlej je dostop možen, a ne v popolnosti. Virtualna zasebna omrežja (VPN), ki v podobnih primerih predstavljajo osnovni način, kako obiti požarni zid, so blokirana. Nedelujoče so tudi priljubljene aplikacije za sporazumevanje prek telefonov, kot so Signal, WhatsApp in Telegram. To je posebej pomembno, ker večina prebivalcev Kube do interneta dostopa prek pametnih telefonov.

Iz podjetja NetBlocks, ki spremlja dogajanje na internetni infrastrukturi po svetu, sporočajo, da so zaznali blokado dostopa do teh aplikacij, ki jo izvaja kubanski nacionalni operater ETECSA. Blokada se je začela v nedeljo in še vedno traja. To je prvič, da so na Kubi blokirali aplikacije za...

19 komentarjev

Facebook obupal nad satelitskim internetom in ga prodal Amazonu

Slo-Tech - Facebook izstopa iz dirke za satelitski internet v nizkih orbitah, ki jo bijejo SpaceX, Amazon in Softbank. Facebook je namreč svoj oddelek za razvoj satelitskega interneta prodal Amazonu. Ta s svojim projektom Kuiper lovi SpaceX-ov Starlink, ki je trenutno zmogel najdlje. V zraku ima več kot 1300 satelitov, končni cilj pa je 12.000.

Amazon želi do leta 2029 v orbito poslati 3236 satelitov, do katerih bo povezljivost omogočalo 12 zemeljskih postaj. Celoten projekt - polovica bo nared do leta 2026 - bo stal več kot 10 milijard dolarjev in že ima dovoljenje Agencije za civilno letalstvo (FAA). Trenutno v Amazonu na tem projektu dela 500 ljudi, še 200 pa jih želijo zaposliti kmalu (razpisi so že zunaj). Pridružujejo se jim še Facebookovi strokovnjaki s tega projekta, ki so delali v Los Angelesu.

Facebook po drugi strani ugotavlja, da morda nima smisla graditi internetne infrastrukture, če je njihova glavna dejavnost druga. Še vedno pa Facebook investira v zemeljske povezave, tako da...

5 komentarjev

Evropska centralna banka začela projekt digitalni evro

Slo-Tech - Evropska centralna banka je sporočila, da začenja projekt digitalnega evra. V prvih 24 mesecih bo tekla raziskovalna faza, v kateri bodo identificirali ključne težave in izzive pri zasnovi in distribuciji digitalnega evra. Šele nato se bodo odločili, ali bodo digitalni evro tudi uvedli kot centralnobančno valuto, ki bo na voljo potrošnikom in podjetjem. Ob tem poudarjajo, da je digitalni evro dodatna oblika valute, ki ne bo zamenjala gotovine. Bo pa bolj podobna gotovini kot današnjemu knjižnemu denarju, saj bo predstavljala terjatev imetnika neposredno do centralne banke, s čimer bo varnejša od knjižnega denarja. Digitalni evro tudi ne bo zgolj bančni račun, ki bi ga imeli komitenti odprti pri centralni banki, ker slednja nima interesa poslovati s končnimi uporabniki. To pomeni, da bodo tudi komercialne banke obstale.

Evrosistem je pred devetimi meseci izdal zadnje poročilo o digitalnih valutah, v katerem je opisal možnost vzpostavitve digitalne valute. Digitalni evro, če bo...

76 komentarjev

Nemška aplikacija za covid omogoča shranjevanje potrdil, slovenska aplikacija ostaja štiri mesece v preteklosti

Slo-Tech - Nemška aplikacija Corona-Warn-App v novi verziji 2.5, ki je izšla včeraj, dobiva novo pomembno funkcionalnost. Odslej bo omogočala hranjenje digitalnih certifikatov, s katerimi bodo lahko uporabniki dokazovali svoj status cepljenega, prebolevnika ali testiranega. V aplikaciji bodo lahko hranili dokazila zase in za do tri druge osebe, kot so otroci. V aplikacijo status oziroma certifikat vnesejo s skeniranjem kode QR, ki jim jo na potrdilu izda zdravnik glede na njihovo stanje. Potrdilo o cepljenju je bilo možno dodati že v verzijo 2.3, ki je izšla junija, prav tako z vnosom kode QR.

V aplikaciji vneseni certifikati ostanejo trajno, veljavnost pa bo odvisna od pravil. To pomeni, da je možno dodati več certifikatov, denimo za cepljenje in hitri test. Aplikacija bo najprej prikazala najbolj relevantnega, torej v konkretnem primeru manj kot 24 ur star hitri test, nato pa potrdilo o cepljenju. Druga novost so statistični podatki o cepljenju. Uporabniki si lahko ogledajo, koliko ljudi...

30 komentarjev

Čipov še vedno primanjkuje, izboljšanje šele prihodnje leto

Bloomberg - Pomanjkanje čipov, ki je zajelo svet po klecanju proizvodnje zaradi covida in kasnejšemu silovitemu odboju povpraševanja, že kaže posledice pri gospodarski rasti. Kot je videti, se bodo težave vlekle še celo leto in vsaj v začetku prihodnjega. AMD-jeva izvršna direktorica Lisa Su je v intervjuju za Barron's povedala, kako se AMD sooča s pomanjkanjem.

Lisa Su pojasnjuje, da se zadnjih 12 mesecev soočamo s povpraševanjem po čipih, ki presega tudi najbolj optimistična pričakovanja. AMD se trudi povečevati proizvodnjo, da bi sledil temu povpraševanju in jo vsako četrtletje tudi povečajo, a bo vsaj do pričetka prihodnjega leta povpraševanja še vedno več od ponudbe, ugotavljajo. Podobnega mnenja so tudi v Intelu, kjer so najhujše razmere napovedali v drugi polovici tega leta, potem pa naj bi se krivulja obrnila navzgor. Intel ocenjuje, da se bo stanje povsem normaliziralo šele leta 2023, če vmes ne bo dodatnih pretresov.

Kompleksen splet razlogov, ki je povzročil to situacijo, je danes...

15 komentarjev

Francoski varuh konkurence Googlu izrekel pol milijarde evrov globe zaradi nespoštovanja predhodne odločbe

Reuters - Francoski varuh konkurence (Autorité de la concurrence) je Googlu izrekel 500 milijonov dolarjev kazni, ker v nasprotju z odločitvijo agencije niso uspeli skleniti dogovora z založniki glede nadomestil za prikazovanje izvlečkov novic v Googlovih storitvah. Agencija je januarja letos odločila, da se mora Google pogajati v dobri veri in skleniti pošten dogovor, koliko nadomestila pripada založnikom v zameno za prikazovanje izvlečkov v Google News, pri čemer Google ne sme enostransko prekiniti odnosa in ukiniti storitve, saj ima prevladujoč tržni položaj. Ker Google tega ni storil, mu je Agencija izrekla pol milijarde evrov globe in naložila, da v naslednjih dveh mesecih pripravi sprejemljive ponudbe. Ob nadaljnjem neupoštevanju Googlu grozi 900.000 evrov kazni za vsak dan zamude.

V tokratnem postopku je bilo ključno vprašanje, ali je Google spoštoval predhodno odločitev agencije, ne le formalno, temveč tudi v duhu odločitve. Ta je od njega terjala, da se pogajanja z vsakim...

6 komentarjev

Februarska zmrzal v Teksasu povzročila milijarde izgube in dobičke

Bloomberg - Ko je 15. februarja letos Teksas zajel arktični mraz, zaradi česar se je država pogreznila v pet dni trajajoči temo in mraz, si je malokdo mislil, da bo račune za elektriko in ogrevanje plačeval še več let. Energetski sistem države je bil v nekaj urah na tleh, zaradi česar so sočasno cene poletele v nebo, ponudba energentov - zlasti plina in elektrike - pa je strmoglavila. Komur so še gorele luči, je to kmalu krepko obžaloval. Na drugi strani enačbe pa so bili proizvajalci zemeljskega plina in upravljavci plinovodov. Ti so v petih dneh ustvarili 11 milijard dolarjev, od česar so tri četrtine plačale elektrarne, ki so to podražitev veliki meri prenesle na potrošnike, preostanek pa porabniki plina za ogrevanje in kuho. Podrobnosti so znane, razkriva Bloomberg.

Da bi šlo nekaj hudo narobe, je bilo nekaterim jasno že dni pred ohladitvijo. Proizvodnjo zemeljskega plina so začeli krčiti, ker je bilo jasno, da oprema ni prilagojena za prihajajoče arktične temperature. Od 9. februarja...

34 komentarjev

Stare igre se prodajajo po rekordnih cenah

Slo-Tech - V petek so še neodprto kopijo videoigre iz leta 1987 The Legend of Zelda prodali za 870.000 dolarjev, kar je predstavljalo rekord. Dotlej ga je držal izvod Super Mario Bros, ki je pred tremi meseci novega lastnika dobil za 660.000 dolarjev. Dražba Zelde se je začela pri 110.000 dolarjih in je tako visoko ceno dosegla, ker je šlo za izvoz iz druge polovice leta 1987 z oznako NES R, ki mu je sledila večja proizvodnja leto pozneje (REV-A). Pomagalo je tudi dejstvo, da igra še ni bila odprta.

A trajalo je le dva dni, da padel tudi ta rekord. Izvod Super Mario 64 so prodali za 1,56 milijona dolarjev. To je prva igra, ki je bila prodana za več kot milijon dolarjev. Ta igra je iz leta 1996 in je bila prav tako neodprta. Iz Heritage Auctions so sporočili, da niso pričakovali, da bodo po prodaji Zelde še en rekord postavili kar na isti dražbi. A ker so v tako dobri kondiciji, torej neodprte in odlično ohranjene, le še štiri kopije Super Mario 64, je cena pač eksplodirala.

Te ekstremno...

25 komentarjev

Google na sodišču v boj z EU 27. septembra

Reuters - Več kot štiri milijarde težko globo, ki jo je Evropska komisija Googlu naložila julija 2018 zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za pametne telefone, bodo Američani izpodbijali na sodišču. Reuters poroča, da bo prvo zaslišanje 27. septembra, česar Google uradno ne komentira. Zaslišanja bodo potekala pet dni, česar pa na Splošnem sodišču niso želeli potrditi.

Proti Googlu so sicer potekali trije postopki, a je prav omenjeni najpomembnejši in tudi povezan z najvišjo globo. Zato ni presenetljivo, da se bo Google pritožil in odločitev Komisije izpodbijal na prvostopenjskem sodišču. Komisija je namreč mnenja, da je Google nezakonito oviral konkurenco, ko je v Androidu, ki ga najdemo v 80 odstotkih mobilni telefonov, vzpostavil omejitve glede izbire iskalnika ter obvezno vključitev Google Searcha in Chroma, sicer proizvajalci telefonov ne bi mogli računati na dostop do tržnice Play Store. Brez nje pa so Androidni telefoni zgolj na pol uporabni.

Ne glede...

4 komentarji

Potrošniške organizacije nad WhatsApp zaradi že znanih sprememb pogojev zasebnosti

vir: Pxfuel

Slo-Tech - Evropska potrošniška organizacija BEUC in še osmerica njenih članskih organizacij je pri Evropski komisiji vložila tožbo zoper Facebook oz. njegovo hčerinsko podjetje WhatsApp. WhatsApp je namreč januarja precej kontroverzno spremenil svojo politiko zasebnosti in ta naj bi mu po zatrjevanju BEUC dala bolj odprte roke za deljenje podatkov s Facebookom in drugimi podjetji v njihovi skupini. Problematično je, da je WhatsApp uporabnike v sprejem silil na precej neobičajne načine, denimo, da bo v nasprotnem primeru aplikacija 15. maja prenehala delovati. Incident zaradi spremembe pogojev zasebnosti je že v začetku leta sprožil postopke pri pooblaščencih za varstvo osebnih podatkov Italije in Nemčije.

Uporabniki so prejemali sporočila, ki so po mnenju BEUC po svoji naravi, času pošiljanja in vztrajnemu ponavljanju pomenila pritisk na posameznika in omejevanje njegove pravice do izbire. Kot so še dodali, gre pri tem za kršitev Direktive EU o nepoštenih poslovnih praksah. Dalje, WhatsApp...

10 komentarjev

Richard Branson poletel na rob vesolja

Space News - Virgin Galactic je brezhibno izpeljal polet Unity 22, na katerem je bil tudi njihov ustanovitelj, milijarder Richard Branson. Tako mu je zares uspelo v vesoljskem poletu prehiteti Jeffa Bezosa.

Letošnji julij je eden ključnih mesecev za zgodovino turističnih vesoljskih poletov, saj nosi datuma bržkone medijsko najbolj razvpitih tozadevnih odprav. Tista z 20. julija, ko naj bi poletel Jeff Bezos, nas še čaka, ravnokar pa so svojo uspešno izvedli v Virgin Galacticu. Misija Unity 22 je bila sicer okvirno zastavljena že na začetku leta, toda po uspešnem tesnem letu plovila VSS Unity v maju se je ustanovitelj podjetja, milijarder Richard Branson, odločil, da jo bo uporabil sam in na ta način poglavitnega tekmeca prehitel po desni. Razen krajšega zamika dogodka zaradi nevihtnega vremena je vse potekalo po načrtu. Dvotrupno nosilno letalo VMS Eve je raketno plovilo VSS Unity poneslo do višine 15 kilometrov, kjer so pet minut pred pol šesto popoldan po našem času prižgali raketni motor....

37 komentarjev

Na Kitajskem bodo s prepoznavanjem obrazov mladoletnim omejevali igranje iger ponoči

Slo-Tech - Zaradi težav z zasvojenostjo kitajskih mladostnikov z računalniškimi igrami in igrami na telefonu, je kitajski gigant Tencent zagnal sistem Midnight Patrol, ki na kontroverzen način mladoletnim onemogoča igranje iger med 22. in 8. uro. Tudi podnevi je igranje omejeno na 90 minut dnevno, za praznike pa tri ure dnevno. Že sedaj je obvezna prijava z resničnim imenom, kar preverjajo ponudniki dostopa do interneta, ki brez tega internetnega dostopa ne smejo dodeliti. Formalno te prepovedi obstajajo že od leta 2019, a jih je bilo težko v praksi izvajati, zato bodo sedaj poizkusili biometrično. Midnight Petrol bo prepoznaval obraze in to reševal, obljubljajo.

Mladostniki so se namreč doslej znašli tako, da so uporabili prijavne podatke svojih skrbnikov ali drugih polnoletnih oseb, s čimer so se izognili vsem omejitvam. Odslej bo to težje, saj bo novi sistem deloval s prepoznavanjem obraza uporabnikov, kar bo teže pretentati kot gesla. Tencent tehnologijo preizkuša od aprila in je na...

90 komentarjev

Na internet pricurljali FBI-jevi lažni telefoni iz operacije Trojan Shield / Greenlight

vir: Vice
Vice - Pred mesecem dni smo poročali o uspešnem zaključku mednarodne preiskave, v kateri so aretirali 800 osumljencev za huda kazniva dejanja. Ključni način za zbiranje dokazov so bili pametni telefoni, ki jih je v letih 2019-2021 pod krinko prodajal FBI kot varne telefone z zaščito proti prisluškovanju, v resnici pa so bili okuženi. Na njih je bila platforma ANOM, ki naj bi bila omogoča varno šifrirano komunikacijo. Sedaj vemo več, saj so se ti telefoni znašli na trgu rabljenih naprav.

Vice je dobil en tak telefon
in ga podrobno analiziral. Dobili so ga od uporabnika, ki ga je kupil rabljenega kot poceni telefon, pri čemer sploh ni vedel, da bo dobil zloglasni telefon ANOM (ki je bil predhodno v lasti nekega kriminalca). Takih primerov je še več. Gre za telefon Google Pixel 4a (pojavljajo se tudi Google Pixel 3a, ki so predelani na enak način), ki na prvi (in drugi) pogled deluje povsem običajno. Tako se zdi, če vpišemo PIN, ki odpre značilno namizje, na katerem so ikone do popularnih...

1 komentar

Po globalno povprečni zimi in pomladi, v Evropi drugi najtoplejši junij

Slo-Tech - Po najbolj vročem letu 2020, ko se niti trend še ni začel obračati, so sedaj znani podatki za prvo polovico aktualnega leta. Zima je bila zgolj nekoliko toplejša od povprečja, že maja in junija pa so se vrnili rekordi.

Januarja so bile temperature (v globalnem povprečju) 0,43 °C nad povprečjem 1980-2010, s čimer je bil to šesti najtoplejši januar. Februarja, marca in aprila je bilo odstopanje manjše, in sicer zgolj 0,2 °C nad povprečjem istega obdobja (1980-2010). Tudi v Evropi so bili prvi trije meseci docela povprečni, april pa je bil celo najhladnejši po letu 2003. Tudi maja so bile globalne temperature povprečne, v Evropi pa je bilo precej prehladno za ta letni čas.

Junij je ponovno postregel z rekordi. Skupaj z junijem 2018 je bil četrti najtoplejši v zgodovini meritev. V Severni Ameriki je bil celo najtoplejši doslej, v Evropi pa drugi najtoplejši. V Severni Ameriki so postavili precej absolutnih temperaturnih rekordov, v Evropi pa junijskih. Ekstremno vroče je bilo tudi v...

39 komentarjev

Večina ameriških zveznih držav toži Google

Slo-Tech - Šestintrideset zveznih držav pod vodstvom New Yorka, Utaha, Severne Karoline in Tennesseeja je vložilo tožbo zoper Google, v kateri podjetju očitajo nezakonito zlorabo prevladujočega tržnega položaja na trgu mobilnih aplikacij. Trdijo, da Google ovira konkurenco s tem, ko pisci aplikacij nimajo nobene druge možnosti kakor Google Play, da dosežejo večje število uporabnikov. Google pa potem pobira provizijo v višini 30 odstotkov od vseh plačil za aplikacije.

Googlu očitajo tudi, da je plačal Samsungu, da ta ni razvijal svoje spletne tržnice z aplikacijami, ki bi ogrozila Googlov primat. Podobno je Epic Games, ki ga poznamo po igri Fortnite, začel nuditi aplikacijo mimo Play Stora, kar je Google pri drugih velikih založnikih nevtraliziral s podkupninami (podrobnosti so v javno objavljeni obtožnici počrnjene). V Googlu so se na tožbo odzvali z razlago, da tožniki napak razumejo definicijo spletne tržnice in da v resnici Google tekmuje z Applom. Ob tem dodajajo, da postavljajo manj...

22 komentarjev

Prihajajo mRNA-cepiva proti gripi

Slo-Tech - Velik uspeh mRNA-cepiv proti covidu-19 je dal pospešek uporabi te tehnologije tudi za izdelavo cepiv proti drugim virusom. Iz podjetja Moderna, ki je izdelalo eno izmed odobrenih mRNA-cepiv proti covidu-19, so sporočili, da pričenjajo klinična testiranja tovrstnega cepiva proti gripi. Sanofi in Translate Bio sta svoje cepivo začela testirati minuli mesec.

Klasična cepiva proti gripi so 40- do 60-odstotno učinkovita, kar je odvisno zlasti od tega, kako dobro proizvajalci zadenejo virusni sev, ki bo kosil. Proizvodnja cepiva se mora začeti približno pol leta pred začetkom razsajanja virusa, ker običajno poteka v jajcih. V njih vzgojijo viruse, ki jih morajo potem še deaktivirati, da ne morejo povzročiti bolezni. Po drugi strani so bila cepivo proti covidu-19, ki so bila razvita na osnovi mRNA, proti tem različicam več kot 90-odstotno učinkovita.

Glavna prednost tehnologije je krajši čas proizvodnje, kar bo pri gripi pomenilo, da se proizvodnja lahko začne kasneje in celo tekom...

968 komentarjev

Okenska ranljivost PrintNightmare še vedno straši

bleepingcomputer.com - Po tem, ko so iz Microsofta v torek poslali prve popravke za ranljivost PrintNightmare (CVE-2021-34527), so varnostni strokovnjaki ugotovili, da jo je mogoče v določenih primerih še vedno zlorabiti in prevzeti nadzor nad sistemom.

V začetku junija so pri Microsoftu z rednimi obliži pokrpali ranljivost CVE-2021-1675. Luknja je zevala v okenskem organizatorju tiskanja (print spooler) in je napadalcem omogočala pridobitev administratorskih privilegijev. Toda nato je prišlo do komedije zmešnjav: teden dni kasneje sta raziskovalca Zhiniang Peng in Xuefeng Li ugotovila, da je mogoče ranljivost izkoristiti tudi za izvajanje kode na daljavo. Ker sta menila, da je težava že odpravljena, sta koncept zlorabe javno objavila, nakar se je izkazalo, da sta v resnici naletela na povsem novo, ločeno ranljivost - CVE-2021-34527, ki sta jo poimenovala PrintNightmare. Ta zlikovcem na daljavo omogoča vdor v krmilnik domen (domain controller), če je ciljni računalnik povezan v internet in daje na...

7 komentarjev

Izsiljevalski napad skupine REvil ni omejen na ZDA

zemljevid napadenih področij po podatkih firme Kaspersky

vir: Ars Technica
ZDNet - Na dan prihajajo nove podrobnosti izsiljevalskega napada ruske grupe REvil, ki se je pričel v petek in je zlorabil ranljivost v programski opremi firme Kaseya. Potencialno je na udaru do 1500 podjetij, ki prihajajo tudi iz Evrope in Azije, zlikovci pa za univerzalni ključ zahtevajo petdeset milijonov dolarjev.

Letošnji ameriški praznik dneva neodvisnosti so varnostni strokovnjaki preždeli pred zasloni in s kavo v rokah, kajti na predvečer prazničnega vikenda, 2. julija, je zloglasna ruska hekerska združba REvil sprožila obsežen ransomware napad na mnoga podjetja, najprej prvenstveno v Združenih državah. Vektor napada je bila programska oprema VSA ameriškega podjetja Kaseya, ki jo njene stranke, to so upravljalci omrežij, uporabljajo za upravljanje računalniških sistemov podjetij in njihov nadzor na daljavo. Čez vikend so nepridipravi javno objavili zahtevo po odkupnini v višini 70 milijonov ameriških dolarjev v zameno za univerzalno orodje za odklep ugrabljenih podatkov, ki pa naj...

7 komentarjev

Pentagon začenja znova z milijardnim projektom JEDI

Slo-Tech -
Ameriško obrambno ministrstvo je sklenilo zaustaviti deset milijard ameriških dolarjev vreden projekt, imenovan Joint Enterprise Defense Infrastructure oz. JEDI. Z njim bi zamenjali zastarela in med sabo nepovezana omrežja vseh rodov vojske v enoten oblak, ki bi varno hranil vse državne skrivnosti in z umetno inteligenco podpiral njihove obveščevalne dejavnosti. Kot so na kratko pojasnili, se je v vmesnem času tehnologija toliko zamenjala, da nekajkrat preloženi projekt več ne pokriva njihovih potreb.

Pogodbo, pri kateri ni šlo le za denar (Amazonov AWS je lani iz prodaje pridelal 45 milijard USD), pač pa za prestiž rivalov v oblačnem poslu, so v Pentagonu jeseni 2019 dodelili Microsoftu, kljub temu da je za favorita ves čas veljal Amazon. Prav zaradi splošno znanega dejstva, da je prejšnji predsednik Trump neizmerno sovražil Jeffa Bezosa, je na razplet razpisa padla senca dvoma ali ni šlo pri dodelitvi Microsoftu za politične vplive na odločitev. Amazon se je nato pritožil, a...

16 komentarjev

Jeseni prispe prenovljeni Switch z OLED zaslonom

Nintendo - Nintendo je razkril novo inačico konzole Switch, ki pa v nasprotju z letošnjimi govoricami ne bo imela močnejšega drobovja, temveč le nov zaslon in nekaj posodobljenih malenkosti.

V začetku marca so pri Bloombergu (plačljiv vir, alternativa) objavili, da naj bi Nintendo poleti sprožil proizvodnjo prenovljene različice konzole Switch. Vir naj bi bil nekdo med proizvajalci zaslonov, saj naj bi nova verzija nosila večji OLED ekran, toda govorice so od tu dalje povsem podivjale in šušljalo se je o napravi z močnim Nvidiinim čipom, ki naj bi na televizorje pošiljal 4K sliko. Ker sta od zadnje novosti v družini, ročne konzole Switch Lite, pretekli že dve leti in sta tako Sony kot Microsoft lansirala novo generacijo svojih konzol, je znaten del skupnosti govorice vzel precej resno. Toda tole bo primera o tem, zakaj je ob nepotrjenih čenčah potrebno biti previden, kajti danes najavljena naprava je precej bolj krotka.



Novost v podjetju imenujejo preprosto Switch OLED Model, njena...

41 komentarjev

Evropa načrtuje največji detektor gravitacijskih valov

Slo-Tech - Pred petimi leti so ameriški fiziki sporočili, da je imel Einstein znova prav. V observatoriju LIGO so odkrili gravitacijske valove, s čimer so eksperimentalno potrdili točno sto let staro napoved. Kakor pri mahanju po vodi ustvarjamo valove, tudi premikanje velikanskih mas po vesolju povzroči gravitacijske valove. Ker je gravitacija šibka že sama po sebi, jih lahko zaznamo le, kadar jih ustvarijo izjemno masivna telesa, denimo ob spojitvi črnih lukenj, pa še tedaj potrebujemo bizarno natančne instrumente. LIGO ima štiri kilometre dolga kraka, v katerih nihanje razdalje merimo z interferometrom. Na razdalji 4 kilometre LIGO izmeri spremembo razdalje, ki ustreza desettisočinki premera protona.

Kljub tako izjemni natančnosti, je to dovolj, da zaznamo le najmočnejše gravitacijske valove. To so recimo spojitve črnih lukenj v oddaljenosti do 10 milijard svetlobnih let. Če pa bi imeli natančnejši instrument, bi lahko zaznali te dogodke vse do roba vidnega vesolja, ki je trenutno 45...

34 komentarjev

NASA še vedno popravlja računalnik na Hubblu

vir: NASA
NASA - Sredi junija je odpovedal glavni računalnik na vesoljskem teleskopu Hubble, pri čemer so prvi indici kazali na odpoved pomnilniških modulov ali krmilnika. A tri tedne pozneje si Nasini inženirji še vedno belijo glavo s težavo. Preiskava še vedno poteka, bodo pa teden poizkusili ponovno zagnati računalnik.

NASA je že minuli teden sporočila, da se pripravlja na vklop rezervne strojne opreme. Težava je v enoti za krmiljenje instrumentov in upravljanje s podatki SI C&DH (Science Instrument Command and Data Handling), v kateri je tudi omenjeni računalnik, medtem ko so instrumenti na teleskopu nepoškodovani. SI C&DH sestoji iz več delov, med katerimi se skriva tudi krivec.

Morda je to enota za pošiljanje ukazov in tolmačenje podatkov (Command Unit/Science Data Formatter), morda pa gre za napajalno enoto. Za oba obstajajo rezerve na Hubblu, a bo preklop kompleksnejši, kot je bila zamenjava pomnilniškega krmilnika in modulov, ki so jih najprej aktivirali. Ob preklopu na rezervni CU/SDF...

13 komentarjev

Facebook, Google in Twitter grozijo z odhodom iz Hongkonga

Slo-Tech - Facebook, Google in Twitter so hongkonškim oblastem zagrozili, da bodo prenehali ponujati svoje storitve prebivalcem te države, če bodo sprejeli novi predlog zakona o varovanju osebnih podatkov. Po novem zakonu bi bila podjetja kazensko odgovorna za razkrivanje osebnih podatkov drugih uporabnikov na svojih platformah.

Med protesti leta 2019 se je razširila praksa razkrivanja identitete, kar s tujko imenujemo doxxing. Gre za namerno razkrivanje identitete posameznikov in priobčitev teh podatkov na spletu z namenom nadlegovanja. Ker se je to dogajalo množično, so predlagali spremembo zakonodaje, ki bi uvedla stroge kazni za to početje. Nepooblaščeno razkrivanje osebnih podatkov na družbenih omrežjih bi se kaznovalo z zaporno kaznijo do petih let in milijonov hongkonških dolarjev (100.000 evrov). Odgovorne pa bi bile tudi platforme, če bi se ti podatki delili na njihovih straneh in ne bi bili pravočasno pobrisani. Podjetja zagotavljajo, da so proti doxingu, a da je zakon napisan tako...

22 komentarjev

Audacity se je potihem prelevil v spyware

vir: Flickr

vir: AppleInsider
AppleInsider - Audacity, eden najbolj priljubljenih odprtokodnih programov za ustvarjanje glasbe, se je očitno podal na čudna pota. Potem ko ga je v mesecu maju prevzela družba Muse Group, so se 2. julija spremenile njihove določbe o politiki zasebnosti in to v smeri ekscesnega zbiranja podatkov o uporabnikih. Multinacionalka Muse Group ruskih korenin sicer upravlja tudi z drugimi znanimi glasbenimi aplikacijami, kot so Ultimate Guitar, MuseScore in Tonebridge.

Audacity je program, ki ga je treba namestiti v sistem, torej sam po sebi nima potrebe po nenehnem pošiljanju podatkov v bazo in nazaj, kljub temu pa so se novi lastniki odločili drugače. Program tako sedaj zbira podatke o operacijskem sistemu in njegovi različici, vrsti procesorja, državi uporabnika glede na IP številko ter podatke o napakah in zrušitvah. Pravilnik govori tudi o zbiranju podatkov za potrebe organov pregona, a ob tem ne pove, za katere podatke konkretno gre. IP številke uporabnikov hranijo najprej en dan v obliki,...

33 komentarjev

Srčni spodbujevalnik, ki se raztopi v telesu

STAT - Ameriški raziskovalci so oblikovali začasni srčni spodbujevalnik brez baterij, ki se po tednu dni prične raztapljati v telesu in po nekaj mesecih izgine brez sledi. Naprava bi olajšala predvsem pooperativne postopke, ki terjajo umetno stimulacijo srca.

Razgradljiva bioelektronika je v zadnjem desetletju postala živahno področje raziskovanja - leta 2018 smo poročali električnem spodbujevalniku živčnih signalov za pomoč pri regeneraciji poškodovanega mišičja, ki se po opravljeni nalogi v telesu raztopi. Sedaj smo naposled dobili še takšno inačico najpomembnejše sorte električnega telesnega vsadka v medicini: srčnega spodbujevalnika. Raziskovalci z ameriških univerz Northwestern in George Washington so v reviji Nature Biotechnology predstavili napravo, ki se v telesu popolnoma razgradi v roku nekaj mesecev. Zgrajena je iz topljivega polimernega ovoja, s katerega debelino lahko določijo njen "rok trajanja"; elektroniko sestavljajo žičke iz magnezija, prevlečenega z volframom, in pa

15 komentarjev

ZDA zajel val simultanih ransomware napadov

Reuters -
Najmanj 200 ameriških podjetij je bilo včeraj, na začetek prazničnega konca tedna v ZDA, žrtev obsežnega izsiljevalskega napada. Ta je potekal prek orodja VSA floridskega ponudnika Kaseya, ki ga ponudniki upravljanja sistemov uporabljajo za množično upravljanje in nadzor strežnikov, delovnih postaj, prenosnikov, tiskalnikov in omrežnih naprav pri svojih strankah.

Napadalci so tako simultano napadli približno dvesto strank osmih ponudnikov, ki so uporabljali Kaseyin VSA in jim zašifrirali podatke. V zameno pa seveda zahtevali odkupnine, ki glede na pomembnost in velikost posamezne družbe segajo od nekaj dolarskih tisočakov pa tja do petih milijonov ameriških dolarjev.

Predstavniki Kaseye, ki ima sicer okoli 40.000 strank, so sporočili, da morebitni napad preiskujejo in da so za vsak slučaj ugasnili del svoje infrastrukture, svoje stranke pa obveščajo, naj nemudoma ugasnejo svoje strežnike. Preiskavo so zagnali tudi v ameriški zvezni Agenciji za informacijsko varnost in...

16 komentarjev

Branson skuša prehiteti Bezosa pri letenju v vesolje

posadka misije Unity 22

vir: Virgin Galactic
Virgin Galactic - Le dan potem, ko so v Blue Originu objavili, da bo četrti potnik na vesoljskem poletu Jeffa Bezosa legendarna pilotka Wally Funk, so v Virgin Galacticu potrdili, da bo Richard Branson skušal s plovilom VSS Unity poleteti že prej, 11. julija.

V začetku junija je milijarder Jeff Bezos udaril z najavo, da bosta z bratom Markom med potniki prve človeške odprave vesoljskega plovila New Shepard, ki naj bi poletela 20. julija. Že takrat se je šušljalo, da naj bi ga eden od poglavitnih tekmecev v industriji turističnih poletov v vesolje, šef Virgina Richard Branson, nameraval prehiteti z lastnim poletom na Virgin Galacticovem plovilu VSS Unity, ki je konec maja izvedlo uspešen testni polet. Sprva je bilo mišljeno, da bi bil Branson potnik tretje letošnje misije Unityja, toda Bezosov načrt naj bi premešal karte in Bransona prepričal, da izbere zgodnejšo odpravo.

To se je tudi zares zgodilo, kajti včeraj so v Virgin Galacticu najavili odpravo Unity 22, ki jo bo sestavljalo šest ljudi;...

35 komentarjev

Microsoft in Google se bosta očitno spet ravsala

Slo-Tech - Več medijev poroča, da je premirje v pravdanju med Microsoftom in Googlom, ki sta ga sklenila pred šestimi leti, dokončno romalo v smeti in se nam tako vnovič obetajo sodniške ter propagandne žajfnice v spopadanju obeh velikanov.

Jeseni 2015 sta bila Google in Microsoft zapletena v kar 18 medsebojnih tožb in že kar malo bizarno obmetavanje s sovražnimi oglasnimi kampanjami. Prepiri so se lotevali v glavnem patentnih sporov okoli mobilne telefonije po tem, ko je Google z nakupom Motorole Mobility pridobil zajeten njihov sveženj; pa kompresije videa in formata SMS sporočil ter seveda konkurenčnih praks oglaševanja. Oktobra tistega leta pa sta se podjetji odločili, da ju pretep po nepotrebnem izčrpava in sta sklenili dogovor, ki je končal omenjeno serijo tožb ter začrtal pot tesnejšega sodelovanja. Podrobnosti sicer še vedno niso povsem znane, toda v grobem je bil sprejet protokol, po katerem sta velikana spore prednostno razreševala za zaprtimi vrati. Microsoft je takrat denimo...

2 komentarja

Sprejet dogovor o obdavčitvi svetovnih gigantov

Slo-Tech - Več kot 130 držav je doseglo dogovor o uvedbi svetovnega digitalnega davka, ki ga bodo plačevali tehnološki giganti povsod, kjer poslujejo in ustvarjajo prihodke. Pod okriljem Organizacije za gospodarsko sodelovanje (OECD) so pripravile izjavo o uvedbi dvostebrnega davka, ki bo reševal izzive digitalne ekonomije.

V prvem stebru so multinacionalke, ki letno ustvarijo več kot 20 milijard evrov prometa in ustvarjajo vsaj 10-odstotno bruto maržo (dobiček pred davki glede na promet). Steber predpostavlja novo razdelitev pravice do obdavčitve, ki ne bi bila več le pri državi, kjer je registrirana multinacionalka, temveč bi del davkov pripadel tudi ostalim državam, kjer multinacionalka posluje. Pri tem fizična navzočnost ne bo potrebna. Iz te obdavčitve so izvzete regulirane finančne inštitucije ter podjetja, ki pridobivajo naravne vire (nafto, plin itd.).

V drugem stebru pa se določa, da je najnižja stopnja davka na dobiček 15 odstotkov. To bo veljalo za vsa podjetja, ki ustvarijo...

22 komentarjev

Družbena omrežja bodo morala v Rusiji odpreti podružnice

Reuters - V Rusiji je začel veljati zakon, ki od upravljavcev družbenih omrežij zahteva, da v državi odprejo podružnice. V nasprotnem primeru grozijo globe in prepovedi oglaševanja. Zakon velja za družbena omrežja, ki delujejo v Rusiji, kar pomeni, da imajo vsaj 500.000 obiskovalcev iz Rusije dnevno. Podjetja morajo prit Roskomnadzorju registrirati osebni račun.

V Rusiji že več let poizkušajo trdo nadzorovati družbena omrežja. Leta 2019 sprejeli zakon, ki od prodajalcev pametnih telefonov zahteva, da nanje prednamestijo ruske aplikacije. V preteklosti je Kremelj že obtoževal družbena omrežja, da sodelujejo pri organizaciji ilegalnih protestov in shodov. Več družbenih omrežij so tudi oglobili, ker niso (dovolj hitro) odstranila vsebin, ki so po mnenju ruskih oblasti nezakonite. Ta teden se je v Rusiji začel nov postopek zoper Google zaradi suma kršitve zakonodaje o osebnih podatkih. Twitter in Facebook nove zakonodaje nista komentirala.

8 komentarjev

Raziskovalci v PNAS: družbena omrežja so sistemski problem

Slo-Tech - Skupina raziskovalcev z različnih področij, med drugim etike, psihologije, antropologije in klimatologije, v ugledni znanstveni reviji PNAS pišejo, da bi morali družbena omrežja obravnavati kot tako resen problem kot podnebno krizo. Ugotavljajo, da je neverjetno, da človeštvo ni uporabilo vseh dosegljivih mehanizmov za brzdanje sistema, ki med drugim napaja proticepilstvo, je botroval napadu na kapitol, podžiga nestrpnost do prosilcev za azil in neti sovraštvo. Sedemnajst strokovnjakov različnih področij zagovarja ugotovitev, da je katastrofa družbenih omrežij krizna veda (crisis discipline). Tako označujemo vedo, ki terja povezovanje več različnih ved pri reševanju problema, ki resno zadeva vso človeštvo. Prvi širše znan primer je bila varstvena biologija (conservational biology), sedaj pa je podobna tudi znanost o podnebnih spremembah.

Raziskovalci poudarjajo, da je v spletnem sodelovanju lahko precej svetlih točk, denimo Wikipedija ali večja slišanost deprivilegiranih skupin. A...

99 komentarjev

Na Zahodnem Balkanu odpadli stroški gostovanja

Slo-Tech - Danes se je začel uporabljati dogovor, ki so ga države z Zahodnega Balkana podpisale aprila 2019 in predvideva vzpostavitev enotnega območja, kjer ni stroškov gostovanja. Uporabniki mobilnih storitev iz Srbije, Črne gore, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Albanija in Kosova bodo lahko medsebojno gostovali brez dodatnih stroškov. S tem se na Zahodnem Balkanu vzpostavlja režim, kakršnega je EU vzpostavila že pred leti. Uporabniki iz EU na Zahodnem Balkanu še vedno gostujejo po visokih tarifah, a pričakovati je, da se bo v prihodnosti tudi to odpravilo. Prvi osnutek sporazuma naj bi bil pripravljen do konca leta.

Režim, ki se je vzpostavil na Zahodnem Balkanu, uporablja podobne varovalke kot v EU. Uporabniki ne morejo stalno uporabljati tuje kartice v omrežju. Omejitev so postavili na štiri mesece, potem pa bo gostovanja konec. Prav tako v tujih državah ne bo nujno na voljo ves podatkovni prenos, kot ga vključuje paket v domačem omrežju. Srbski Telenor je pojasnil, da je to odvisno...

3 komentarji

Izvorna koda spleta kot NFT prodana za 5,4 milijona dolarjev

Tim Berners-Lee. Slika: Paul Clarke/CC BY-SA 4.0

Slo-Tech - Zaključila se je dražba, na kateri so od 23. junija z začetno ceno 1000 dolarjev dražili NFT (non-fungible token), ki vsebuje komplet osnovnih dokumentov in kode za postavitev svetovnega spleta. Datoteke z izvorno kodo, animirani video pisanja kode, pismo Tima Berners-Leeja in digitalni poster kode so prodali za 5,4 milijona dolarjev. Izkupiček bo namenjen dobrodelnim organizacijam po izboru prodajalca. Dražbo je vodila znamenita hiša Sotheby’s.

S ceno 5,4 milijona dolarjev je to eden izmed dražjih NFT-jev, ki je presegel tudi prvi tvit v zgodovini, za katerega je Jack Dorsey (ustanovitelj Twitterja) iztržil 2,9 milijona dolarjev. Ni pa to najdražji NFT doslej, saj ta naziv pripada digitalni umetnini, za katero je bil Beeple iztržil 69 milijonov dolarjev. Kdo je kupil izvorno kodo spleta, ni znano.

NFT-ji ali nezamenljivi žetoni so digitalne ustreznice certifikatov istovetnosti. Z njimi je moč enolično označiti in razlikovati digitalne predmete, ki se načeloma lahko kopirajo v...

12 komentarjev

Robinhoodu najvišja kazen v zgodovini FINRA

Slo-Tech - Ameriški regulator finančnih inštitucij (Financial Industry Regulatory Authority) je kaznoval podjetje Robinhood Financial LLC, ki trži aplikacijo Robinhood za hitro in poceni trgovanje na borzah. FINRA je Robinhoodu izrekla 57 milijonov dolarjev globe in plačilo 12,6 milijona dolarjev odškodnine strankam, ki so bile zaradi protipravnega delovanja oškodovane. To je najvišja globa, ki jo je FINRA doslej izrekla.

Glavni očitek se nanaša na tehnične težave z mobilno platformo za trgovanje, zaradi katerih med povečano volatilnostjo stranke niso mogle opravljati vseh poslov, kar jim je povzročile visoke izgube. Poleg tega je Robinhood tudi nepoučenim vlagatelj dovoljeval investicije v kompleksne izvedene instrumente, ki so zelo tvegani, ne da bi jih primerno opozoril na možnost izgube premoženja. K temu sodi tudi trgovanje z visokimi vzvodi. FINRA je posebej izpostavila lanski primer, ko je uporabnik Robinhooda storil samomor, ker mu je aplikacija napak prikazovala negativno stanje v...

8 komentarjev

MWC: Vmesno poročilo o delovanju Starlinka

60 satelitov Starlinka na poti na delo.

vir: Wikipedia
Reuters - Elon Musk je v okviru Mobile World Congressa, ki delno poteka v živo v Barceloni in delno na spletu, spregovoril tudi o napredku SpaceXovega projekta satelitskega interneta, ki je trenutno sredi odprte beta testne faze. Podjetje je od leta 2018 v nizko zemeljsko orbito uspešno utirilo približno 1.700 satelitov, po načrtih pa naj bi jih do leta 2026 bilo skupaj 12.000, že do letošnjega avgusta pa naj bi s signalom pokrili večino zemeljske oble. Starlink ima trenutno 69.420 uporabnikov, Musk pa upa, da bodo že čez leto dni presegli številko pol milijona.

Testiranje sistema trenutno poteka v 12 državah, uporabniki pa večinoma posegajo po kompletu satelitskega krožnika za 499 ameriških dolarjev in 99 dolarjev mesečne naročnine. SpaceX za ta denar obljublja sto in več megabitov prenosa in 20 megabitov v nasprotni smeri in ob nekaj začetnega kolcanja prvi objavljeni testi kažejo, da tokrat niso močno pretiravali z obljubami. Je pa Musk priznal, da jih izdelava sprejemnika,...

39 komentarjev

Zakaj so WD-jevi zunanji diski minuli teden izgubljali podatke?

WD MyBook Live: Geslo ne dela, podatki pa pa.

vir: Ars Technica
Slo-Tech - Minuli teden so uporabniki Western Digitalovih zunanjih diskov My Book Live, ki so bili povezani v mreže, naleteli na hudo nevšečnost, saj so zaradi ranljivosti lahko izgubili podatke. Diski so se namreč ponastavili na tovarniške nastavitve, kar je povzročilo popolno izgubo podatkov. Sedaj je znanih več informacij, kako so hekerji uspeli to ušpičiti.

Niso le izkoristili tri leta starega hrošča, kakor je kazalo sprva, temveč svežo (0-day) ranljivost. Predhodno nerazkrita ranljivost je tičala v datoteki system_factory_restore, ki vsebuje skripto PHP za ponastavitev diska, kar vključuje izbris podatkov. Ta skripta je vsebovala preveritev istovetnosti uporabnika z geslom, preden bi se pognalo brisanje, a je bila iz neznanih razlogov ta funkcija zakomentirana. To pomeni, da je bila zaščita z geslom namenoma onemogočena. Naprava, ki je priključena v internet, je imela torej možnost brisanja podatkov brez gesla. To je kar klicalo po katastrofi, ki se je sedaj zgodila.

Drugi pogoj za...

25 komentarjev

Lani prvikrat upadli povprečni izpustih novih vozil v EU

Slo-Tech - Evropska agencija za okolje (EEA) je sporočila, da so lani povprečni izpusti novih osebnih avtomobilov v primerjavi z letom pred tem upadli, kar se je zgodilo prvikrat po letu 2016. Vozila, prvikrat registrirana v EU, Islandiji, Norveški ali Veliki Britaniji, so v povprečju izpuščala 107,8 grama CO2 na prevožen kilometer, kar je 12 odstotkov manj kot leto pred tem. Pomemben delež je k temu prispeval tudi razmah električnih vozil, ki so lani predstavljala 11 odstotkov vseh na novo registriranih vozil (predlani pa zgolj 3,5 odstotka). Temu ustrezen je velik padec povprečnih izpustih novih osebnih avtomobilov. Zmanjšanje pa beležijo tudi pri lahkih gospodarskih vozilih, ki so izpuščala 157,7 g CO2/km, kar predstavlja 1,5-odstotni padec. Delež električnih vozil se je v tem segmentu povečal z 1,4 na 2,3 odstotka.

EEA redno zbira podatke o prodanih vozilih v Evropi. Podatki o izpustih se izračunajo iz porabe goriva, kot jo izmeri novi test WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test...

17 komentarjev

Sodišče zavrglo obe veliki lanski ameriški tožbi proti Facebooku

vir: Axios
Axios - V zanimivem preobratu je ameriško zvezno okrožno sodišče zavrglo tako tožbo agencije FTC kot tudi tisto ameriških zveznih držav, s katerima so skušali pričeti razbitje Facebooka, oziroma ločitev Instagrama in WhatsAppa. Toda gre šele za začetek boja, kajti razplet kaže predvsem na grozno zastarelost ameriške protimonopolne zakonodaje, na kateri sta bili tožbi zgrajeni.

Zadnja leta odzvanjajo v spopadu ameriških oblasti s tehnološkimi velikani in eden najbolj konkretnih tovrstnih dogodkov se je pripetil lanskega decembra, ko sta Facebook udarili dve veliki protimonopolni tožbi. Eno je sprožil tamkajšnji Urad za trgovino (FTC), drugo pa 48 generalnih državnih tožilcev; obe sta Facebooku očitali monopolistično delovanje v obliki sovražnega prevzemanja konkurenčnih podjetij in storitev, še preden bi te lahko ogrozile Facebook. Posledično je bil glavni namen tožb sprožitev ločitve Instagrama in WhatsAppa od matičnega podjetja. Toda v ponedeljek je zvezni okrožni tožilec iz Washingtona...

2 komentarja

Ranljivost, ki ogroža na milijone Dellovih naprav

Ars Technica - Raziskovalci varnostnega podjetja Eclypsium so že v začetku marca odkrili paket varnostnih lukenj na Dellovih računalnikih, prek katerih je mogoče z njihovo povezavo prevzeti nadzor nad napravo, njenim zagonom, s tem pa tudi nad varnostnimi funkcijami operacijskega sistema. Ranljivosti imajo na lestvici Common Vulnerability Scoring System (CVSS) skupno varnostno oceno 8,3, prek njih pa je ogroženih 128 različnih Dellovih tablic ter namiznih in prenosnih računalnikov, skupaj naj bi šlo kar za okoli 30 milijonov naprav.

Središče nevarnosti predstavlja orodje Dell SupportAssist, ki je večinoma že prednaloženo na naprave in njegova funkcionalnost BIOSConnect, ki naj bi uporabnikom olajšala nadgradnje in popravke firmwara ter pomagala pri ponovni vzpostavitvi operacijskega sistema po morebitni zrušitvi. Orodje se v ta namen samo poveže v Dellov oblak in od tam prenese potrebne podatke. Raziskovalci pa so v tem procesu odkrili četverico ranljivosti, ki bi napadalcu lahko omogočile...

12 komentarjev

Cozy Bear ne počiva

Microsoft - Iz Microsofta so v razmeroma skopem sporočilu opozorili na nov napad s strani hekerske skupine Nobelium, kar je njihovo poimenovanje združbe APT29, oziroma Cozy Bear. Tokratni podvig je bil manjšega obsega, toda z važno podrobnostjo: začel se je z vdorom v računalnik enega od Microsoftovih uslužbencev.

Hekerska grupa Nobelium je ta hip brez dvoma eden najbolj poznanih globalnih kiber-napadalcev, saj je v lanskem letu zagrešila enega največjih hekerskih vdorov v zgodovini, ko se je skozi okuženo programsko opremo podjetja SolarWinds pretihotapila v vrsto pomembnih ameriških podjetij in agencij. Kdo natančno skupino sestavlja, še vedno ni čisto jasno; zelo verjetno se večinsko prekriva z že dlje časa razvpito rusko združbo Cozy Bear. Američani so še vedno trdno prepričani, da gre za Ruse, tesno povezane s tamkajšnjo obveščevalno službo. Gotovo pa gre za organizirano skupino, katere delovanje je zastavljeno na dolgi rok, kar Američani imenujejo persistent threat actor. Tako so v...

5 komentarjev

Google prestavil lansiranje FLoC

sistem FLoC

vir: Google
Google - Googlov poskus korenite reforme načina sledenja uporabniku v Chromu zavoljo oglaševanja, s katero bi uvedel lastno različico sledenja - FLoC, se je zamaknil za leto in pol, v sredino leta 2023. Odziv na zamisel je bil pretežno negativen, zato morajo proces uvedbe skrbneje preučiti in izpeljati, pravijo.

Januarja lani so pri Googlu napovedali, da nameravajo v roku dveh let iz brskalnika Chrome odstraniti vse sledilne piškotke tretjih strank. Ideja sicer v načelu sledi splošnemu gibanju na področju spletnih brskalnikov, ki v zadnjem času množično obračajo hrbet oglaševalskim piškotkom, oziroma uporabnikom omogočajo natančnejši nadzor nad njimi. Toda ker je Google vendarle eden največjih oglaševalcev na svetu, je ob novici marsikdo zastrigel z ušesi. Seveda se v velikanu niso odločili na mah zavreči največjega dela svoje denarne pogače, temveč želijo "tuje" piškotke nadomestiti z novo platformo, imenovano Privacy Sandbox in zasnovano na sistemu, imenovanem Federated Learning of...

6 komentarjev

Windows: po desetki vendarle enajstica

vir: Microsoft

Slo-Tech - Po tednih ugibanja smo tudi uradno dočakali novo iteracijo operacijskega sistema Windows. Satya Nadela, predsednik uprave in izvršni direktor Microsofta je novost pospremil z besedami, da gre za prvo različico nove dobe Windows. Zeh, skoraj enako kot prejšnjič. Mimogrede, Microsoft je te dni po tržni kapitalizaciji postal drugo podjetje na svetu, vredno več kot dva bilijona ameriških dolarjev, prvemu je to lani uspelo Applu.

Windows 11 bo sicer na voljo kot brezplačna nadgradnja za obstoječe uporabnike Windows 10, bo pa za delovanje potrebno izpolniti nekaj zahtev, denimo najmanj 4 GB pomnilnika, 64 GB prostora na disku in čip z varnostno platformo TPM 2.0. Zaradi slednjega mora biti procesor po novem združljiv z Microsoftovimi zahtevami in to pomeni, da izdelki iz dobe pred 8. generacijo Intel Core in AMDjevimi Ryzeni 2000 najverjetneje ne bodo delovali. TPM čip sicer strojnem nivoju skrbi za varnost šifrirnih ključev, poverilnic in vsega drugega zaupnega. Mogoče ga je uporabiti...

107 komentarjev

Srečanje OWASP Maribor: Kako so hekerji napadli elektro distributerja v Ukrajini leta 2015 in kako se v takih primerih branimo

OWASP

Slo-Tech - V sredo 30. junija ob 20. uri bo na virtualnem srečanju OWASP Maribor Matjaž Demšar predstavil nekaj izzivov povezanih s kibernetsko obrambo na področju nadzorovanja in krmiljenja industrijskih sistemov.

S prodiranjem digitalizacije v proizvodna okolja in kritično infrastrukturo se pojavljajo tudi tveganja za upravljavce. Pristopi k varovanju se precej razlikujejo od običajnega IT okolja in postavljajo organizacije pred izzive, njihovo infrastrukturo pa v nevarnost. Pogledali si bomo primer napada na elektro distributerja v Ukrajini leta 2015 ter priporočila za zagotavljanje varnosti v takih primerih.

Vabljeni k obisku, s prijavo na dogodek boste pridobili povezavo na online srečanje.

1 komentar

Teksaško elektroenergetsko omrežje si trpljenje lajša s klimo

ERCOT, Electric Reliability Council of Texas.

vir: Wired News
Wired News - V Teksasu so šli od februarskega arktičnega mraza, ki je privedel na rob razpada omrežja, do poletnih razmer, ko zaradi povečane rabe energije za klimatizacijo spet prihaja do pomanjkanja rezervnih kapacitet za proizvodnjo električne energije. Poletne temperaturne razmere so bile pričakovane, ni pa bilo pričakovano, da bo toliko proizvodnih kapacitet nedosegljivih. Od 12.000 MW nedelujočih proizvodnih kapacitet je bilo približno 9600 MW oz. 80% iz termoelektrarn, od tega je bilo načrtovanih zgolj 500 MW, vse ostalo so bili nenačrtovani izpadi - okvare. Nekoliko je prispeval tudi izpad proizvodnje iz vetra, ki je bila za 1500 MW nižja od napovedane, končni rezultat pa je bil, da je omrežje delovalo z manjšo rezervo in bi v primeru povišane porabe lahko prišlo do poslabšanja razmer in podobne situacije kot se je pripetila februarja.

Operater elektroenergetskega sistema v Teksasu ERCOT je zato prebivalce pozval, da si v izogib preobremenitvi sistema termostate nastavijo na največ...

49 komentarjev

Izklopite My Book Live omrežni disk iz omrežja, če so vam podatki ljubi

WD MyBook Live: Geslo ne dela, podatki pa pa.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Zunanji trdi diski so med uporabniki precej popularni kot rešitev za varnostno kopiranje pomembnih podatkov. Nekateri zunanji diski imajo tudi lasten omrežni vmesnik, tako da ga povežemo kar na mrežo in je lahko stalno prižgan ter povezan na internet, soležne aplikacije na telefonu pa omogočajo, da so vsebine dostopne od kjerkoli.

Ena izmed takih naprav je tudi My Book Live proizvajalca Western Digital. My Book Live, kot izhaja že iz imena, je "v živo" povezan z internetom oz. strežniki Western Digitala. Ta povezava pa očitno omogoča tudi tovarniško ponastavitev naprave, kar ima za posledico izbris vseh vsebin, ki jih naprava hrani. To se je včeraj začelo dogajati posameznim uporabnikom, simptom tega pa je npr. neveljavno geslo, ko se poskusite prijaviti na spletni nadzorni vmesnik naprave.

Če se naprava še ni ponastavila, jo nemudoma odklopite iz mreže, če ima ta mreža dostop do interneta, da preprečite izgubo podatkov.

10 komentarjev