»

Microsoft ukinja pretočni servis Mixer

Slo-Tech - Iz Microsofta je prišla nenadna novica, da je pred Mixerjem, njihovo storitvijo za streamanje igričarskih dogodivščin, samo še mesec dni življenja, saj jo bodo z 22. julijem zaprli, medtem ko obstoječe partnerje usmerjajo proti servisu Facebook Gaming. Odločitev je še posebej presenetljiva v luči dejstva, da so v preteklem letu z odmevnimi prestopi s Twitcha k sebi pripeljali več vidnih ustvarjalcev.

Ob prenosih igričarjenja mnogi danes že preživijo več časa kot ob igranju iger samem, zato ni bil nihče presenečen, ko je pred štirimi leti Microsoft prevzel mlado platformo za pretočni video Beam. Leto zatem so jo preimenovali v Mixer in jo tesno integrirali v Xboxov ekosistem. Čeprav je možno video igranja na Microsoftovih konzolah izvažati tudi na druge tovrstne servise, pa je raba Mixerja daleč najenostavnejša in videti je bilo, da bo eden temeljev ponudbe tudi v prihodnji generaciji ŠkatelX. Podjetje je v lanskem letu vrglo milijone dolarjev v ekskluzivne pogodbe, s katerimi so k...

8 komentarjev

Na novi lestvici superračunalnikov Top500 sprememba na vrhu

Top 500 - Na lestvici najhitrejših superračunalnikov na svetu, ki jo objavijo dvakrat letno, se je na vrhu zgodila sprememba. Dosedanjega rekorderja superračunalnik Summit je izpodrinil japonski sistem Fugaku. Z rezultatom 415,5 petaflops je starega rekorderja prehitel za 2,8-krat, hkrati pa je prvikrat na prvem mestu superračunalnik na arhitekturi ARM. Novi superračunalnik stoji v centru RIKEN v japonskem Kobeju. Fugaku poganjajo 48-jedrni procesorji A64FX, na njem pa teče Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Konična moč, ki jo je uspel prikazati pri izračunih v enojni natančnosti, pa je presegla celo 1 eksaflop (in sicer 1450 petaflops). Sistem ima 158.976 vozlišč, skupno pa 7.299.072 jeder.

Drugi je dosedanji vodilni Summit, ki zmore 148,8 petaflops. Ta ima procesorje Power9 in grafične procesorje Nvidia Tesla V100. Tretji je Sierra, ki stoji v ZDA (LLNL) in za zmogljivost 94,6 petaflops uporablja enako vrsto strojne opreme. Kitajskega prvaka najdemo na četrtem mestu, in sicer je to Sunway...

2 komentarja

Kitajska je zaokrožila svoj sistem satelitske navigacije BeiDou

BBC - Kitajska je z današnjo izstrelitvijo rakete Chang Zheng-3B/G2 (Y68) in utirjanjem še zadnjega satelita od skupaj 35 končala gradnjo zadnje, tretje faze navigacijskega sistema BeiDou-3.
Izstrelitev bi morala potekati že prejšnji teden, a so jo zaradi zadnji hip najdenih pomanjkljivosti preložiti. Naložba je stala okroglih deset milijard evrov, tekla pa je vse od preloma tisočletja.

Tudi zadnji satelit je v orbito potoval na vozilu DFH-3B, njegovi ključni sistemi pa so antena s faznim zamikom za navigacijo, laserski retroreflektor in potisni motor za finalno fazo utirjanja, kar skupaj nanese 4,6 tone vzletne teže.

S končanjem naložbe je Kitajska zmanjšala svojo odvisnost od konkurenčnih sistemov, denimo ruskega Glonassa, ameriškega GPS in evropskega Galilea in se še dodatno utrdila kot globalna vesoljska velesila. Bo pa sedanja generacija podlaga in jedro novega, lažje dostopnega in z drugimi funkcionalnostmi kot so komunikacije, vremenski podatki, geografsko mapiranje...

12 komentarjev

Kako je ameriška policija identificirala požigalko ali digitalni drobci, ki jih puščamo na spletu

Slo-Tech - Na protestih, ki so 30. maja letos potekali v Filadelfiji, je ena izmed protestnic zažgala policijski avtomobil. Ker je bila zamaskirana, policisti iz posnetka niso mogli natančno ugotoviti njene identitete. Danes 33-letna protestnica vseeno sedi v priporu in čaka na začetku postopka, v katerem ji grozi do 80 let zapora in pol milijona kazni. Identificirali so jo zaradi drobcev informacij, ki jih je pustila na internetu čisto vedé. Ni šlo za iskanje IP-naslovov, sledenje lokaciji mobilnega telefona ali kakšno drugo sofisticirano metodo.

Ključ je bila majica, ki jo je nosila protestnica, na kateri je bil napis Keep the immigrants, deport the racists. Sprva ni bilo jasno, kdo je podstavil ogenj, a so različni posnetki kmalu pokazali, da gre za omenjeno protestnico. Identificirali je niso mogli neposredno, ker je imela zakrit obraz. So pa ugotovili, da je njena majica posebna in da je bila prodana na strani Etsy. Policisti so zato preverili, ali je tam takšno majico kupil kdo iz...

55 komentarjev

Apple se poslavlja od Intelovih procesorjev v Macih

Ars Technica - Starejši bralci se bodo spomnili, da so bili svoj čas Applovi računalniki Mac konkurenca PC-jem tudi zato, ker niso uporabljali Intelovih procesorjev (arhitektura x86). PowerPC-ji so dobro desetletje, vse do leta 2006, poganjali Mace, nato pa je Apple ugotovil, da njegova prednost ne bo toliko v strojni opremi kakor v programski. Poldrugo desetletje pozneje je Apple naredil cel krog, saj bodo novi Maci v neki srednjeročni prihodnosti spet brez Intelovih (ali AMD-jevih) procesorjev. Arhitekturo x86 bo nadomestil ARM, ki bo Applu tesno prilagojen.

Tim Cook, ki je načrtovano spremembo najavil na letošnjem virtualnem dogodku, jo je označil kot eno izmed štirih največjih sprememb Macov v zgodovini. Prve tri so bile prehod na PowerPC leta 1994, prehod na Intel leta 2006 in operacijski sistem Mac OS X. Najnovejša sprememba pa bo imela posledice zlasti za pisce aplikacij za Mac. Odslej bosta namreč obstajali dve vrsti aplikacij: nativne in prevedene. Prve bodo napisane neposredno za...

218 komentarjev

Google bo preverjal resničnost fotografij v Google Images

Slo-Tech - Že dlje časa ni noben problem ustvariti lažne fotografije, dandanes pa tudi lažni videoposnetki in zvočni posnetki niso več velika težava. Razkrinkati jih je na podlagi tehničnih karakteristik mogoče, a to terja znanje in opremo. Ker so takšni posnetki lahko zlorabljeni za zavajanje, se bo Google boril proti njim. Odslej bodo preverjali njihovo verodostojnost (fact-checking).

Iz Googla namreč sporočajo, da bodo storitev Fact Check, ki trenutno pregleduje zadetke navadnega iskanja in iskanja po novicah (Search, News) razširili še na fotografije (Google Images). V nekaterih državah, med drugim v Braziliji, Indiji in ZDA, na podoben način označujejo tudi objave na YouTubu.

Pri pregledu posamezne fotografije v Google Images, torej ob kliku nanjo, se bo spodaj med njenimi karakteristikami pri nekaterih odslej izpisalo tudi poročilo, ali so glede na preveritev verodostojne ali ne. Primer je priložena fotografija, ki prikazuje morskega psa, ki plava po ulici v Houstonu - Google zapiše,...

6 komentarjev

Splet vnovič dokazal, da je močnejši od sodnih odredb

TorrentFreak - Najbolj vroča knjiga v ZDA ta hip je zagotovo The Room Where It Happened, spisal jo je John Bolton, nekdanji svetovalec za nacionalno varnost Donalda Trumpa in bo uradno izšla jutri. Zlasti je vročico stopnjevala v zraku viseča prepoved izida, ki jo je zaradi prestreljenosti z zaupnimi informacijami zahtevala ameriška vlada.

Minulo soboto je zvezno sodišče razsodilo, da knjiga vendarle sme med bralce. V obrazložitvi sodbe je sicer zapisano, da z izidom postavljajo na kocko nacionalno varnost, a da bi bila kakršnakoli prepoved nesmiselna, saj je maček že davno ušel iz vreče. Knjigo je namreč že prebralo nekaj recenzentov in novinarjev, zato statusa quo po mnenju sodnika ni več mogoče vzpostaviti. Kar je še huje, knjiga se je brž znašla na spletu, eden prvih jo je objavil portal za objavo pobeglih skrivnosti, Distributed Denial of Secrets, čigar strežnik je nato pokleknil zaradi števila zahtevkov za prenos 37 MB velike e-knjige. Sledilo je deljenje prek bolj diskretnih storitev,...

32 komentarjev

Kako so Samsungovi predvajalniki Blu-ray istočasno izdihnili

ZDNet - V petek zvečer so se lastniki Samsungovih predvajalnikov Blu-ray znašli pred nenavadnim problemom. Njihovi predvajalniki so množično odpovedali poslušnost, in sicer so se znašli v brezkončnih ciklih ponovnega zaganjanja (boot loop). Ker se je napaka na vseh prizadetih napravah pojavila sočasno, je to sprožilo ugibanja, kaj je šlo narobe. Prizadeti so različni modeli, ki jih najdemo v domačih kinih ipd., simptomi pa se med njimi tudi nekoliko razlikujejo. Nekateri se venomer vnovič zaganjajo, drugi poizkušajo prebrati zgoščenko, ki sploh ni vstavljena, tretji zamrznejo in ne reagirajo.

Trenutno ni jasno, kaj je šlo narobe, da je napaka povsod nastopila hkrati in da se hkrati manifestira nekoliko drugače pri različnih modelih. Samsung je potrdil, da so z napako seznanjeni in da jo bodo skušali odpraviti. Razlogov še niso navedli, zato je internet poln ugibanj, kaj bi lahko bil razlog. Ena izmed možnost je nadgradnja, ki jo je Samsung izvedel in bi lahko bila šla narobe. Toda neverjetno je, da bi bili hkrati nadgrajeni tako različni modeli, nekateri že zelo stari, in da bi Samsung to storil v petek zvečer. Druga možnost je težava s certifikati SSL, ki bi lahko potekli in napravam onesposobili komunikacijo s Samsungovimi...

43 komentarjev

Flash bo res umrl decembra

Slo-Tech - Tolikokrat smo ga že pokopali pa kot izjemo vendarle ohranili pri življenju, da nihče ni verjel, da bo kdajkoli zares umrl. A Adobe bo držal obljubo in decembra letos bo Flash dokončno romal na smetišče zgodovine.

Flash je bil sredi 90. let revolucionarni način, kako v internet vgraditi večpredstavnost. Svoj čas je celo YouTube uporabljal Flash za prikazovanje videoposnetkov. Toda ko sta se začela uveljavljati HTML5 in CSS3, je postalo jasno, da je Flash cokla v razvoju. Dokončno sta mu zadnji žebelj v krsto zabila mobilni internet, saj požrešni Flash ni pametna izbira za mobilne naprave, ter seveda nešteto varnostnih lukenj.

Proizvajalci brskalnikov so polno desetletje napovedovali, da bo Flash zdaj zdaj pokopan. Steve Jobs je že leta 2010 zapisal, da bo Apple v prihodnjih izdelkih nehal podpirati Flash. Večina brskalnikov je Flash že nehala podpirati in ga moramo posebej aktivirati kot izjemo.

Adobe je potrdil, da bo 31. decembra ukinil podporo za Flash. To ne pomeni, da bodo...

28 komentarjev

ZDA se umikajo iz razprave o globalnem digitalnem davku, EU pripravlja protiukrepe

Paolo Gentiloni in Donald Trump

vir: Financial Times
Financial Times - ZDA so izstopile iz več večstranskih pogajanj v okviru OECD o uvedbi pravičnega globalnega davka na multinacionalke, ki svoje prihodke ustvarjajo v digitalni ekonomiji. Gre za podjetja, kot so zlasti Google, Amazon ali Facebook, ki večino davka na dobiček plačujejo v ZDA, po svetu pa z domišljenimi manevri in uporabo davčnih oaz zbijejo davčno osnovno na minimum. Problem predstavlja zlasti obdavčitev v državah, kjer multinacionalke nimajo pravnih oseb ali drugih oblik, a tam spričo interneta še vedno poslujejo.

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je ta teden v pismu evropskim kolegom sporočil, da ZDA v pogajanjih ne bodo več sodelovale. Kot razlog je navedel zastoj v pogajanjih, ki ga niso uspeli preseči. Uradno so s tem državam dali možnost, da se bolj osredotočijo na odziv na pandemijo covida-19 in varno odpiranje gospodarstva.

Evropske države so se na odločitev ostro odzvale. Francoski finančni minister Bruno Le Maire je odločitev označil kot provokacijo. Evropski...

14 komentarjev

Kitajci izboljšujejo prenos kvantnih šifrirnih ključev preko satelita

IEEE Spectrum - Kitajski raziskovalci so predstavili izboljšave v prenašanju kvantnih šifrirnih ključev skozi satelit Micius. Zmogljivost so povečali za štirikrat, kar pa je še vedno zgolj majhen korak proti praktični rabi takšne tehnologije.

Kvantno sporazumevanje prve generacije bo slonelo na rabi kvantnih šifrirnih ključev, katerih glavna značilnost je, da jih je nemogoče ukrasti, ne da bi njihovi uporabniki to takoj ugotovili. Tako je zaradi uporabe pojava kvantne prepletenosti, pri katerem kvantni stanji dveh delcev povežemo tako, da sprememba pri enem povzroči hipen učinek tudi pri drugem, ne glede na razdaljo med njima. Če torej šifrirne ključe zapakiramo v fotone in v prepletenih parih po en foton pošljemo vsakega na svoj konec komunikacijske poti, smo dobili najpreprostejšo obliko kvantno-komunikacijskega omrežja.

Toda pri takšnem prenašanju ključev imamo trenutno zaguljen tehnološki problem. V optičnih vlaknih prihaja do izgub signala, kar pri vsakdanji komunikaciji odpravljamo z...

1 komentar

Razširitve v Chromu - leglo zlobne kode

vir: Pixabay

vir: Awake Security
Awake Security - Raziskovalci varnostnega podjetja Awake Security so razkrili, kako je skupina 111 razširitev, ki si jih je s Chromove spletne tržnice doslej preneslo že 33 milijonov uporabnikov, pridno zbirala občutljive osebne podatke in jih pošiljala na določene spletne strani. Šlo je za posnetke zaslonov, vsebino odložišč, piškotke za vpisovanje v spletne strani in celo zaporedja tipk pri vpisovanju gesel v določena poslovna orodja. Večina omenjenih razširitev je delovala tako, da je po namestitvi lahko sama nameščala svoje lastne popravke prek izvršljivih datotek. Google je razširitve po opozorilu Awake Security že odstranil.

Razširitve so se pri svojem delovanju povezovale s približno 15.000 spletnimi domenami, ki so bile vse registrirane pri izraelskem podjetju GalComm. Vodstvo slednjega zanika vsako vpletenost, a strokovnjaki Awake Security trdijo, da so v družbi zagotovo morali vedeti, kaj se dogaja. Predstavniki ICANN (Internet Corp for Assigned Names and Numbers), ki so GalComm...

23 komentarjev

Facebook bo Američanom kmalu omogočal izklop vseh političnih oglasov

vir: CNet
CNet - V Facebooku na poti proti ameriškim jesenskim volitvam še malo zaostrujejo svoj pristop do prikazovanja političnih oglasov, saj bodo v prihodnjih tednih uporabnikom iz ZDA omogočili, da jih popolnoma izklopijo.

Kampanja pred ameriškimi novembrskimi predsedniškimi volitvami se je polno razplamtela in v njej imajo zaradi svojega visokega informacijskega potenciala zopet eno osrednjih vlog družbena omrežja, s čimer so se tudi sama znašla na tnalu malone vseh interesnih skupin, od samih strank do različnih aktivistov; vse skupaj pa so zaostrili še protesti po uboju Georgea Floyda. Medtem ko je Twitter zavzel nekaj odločnejšo držo in se naposled odločil moderirati (vsaj nekatere) objave Donalda Trumpa ter njegove kampanje, se skušajo pri Facebooku še vedno prikupiti vsem, kar posledično pomeni neodločnost, ki jezi tudi nekatere zaposlene. A Zuckerbergov tabor vendarle ne more stati križem rok. Tako je na začetku meseca že napovedal blokado oglasov svetovnih medijev pod državnim...

17 komentarjev

WHO ne bo več preizkušala hidroksiklorokina proti covidu-19

Slo-Tech - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da v veliki klinični študiji možnih zdravil za covid-19 Solidarity prekinja preizkušanje hidroksiklorokina. Za to potezo so se odločili, ker so preliminarni rezultati in predhodne študije pokazali, da hidroksiklorokin ne vpliva na smrtnost zaradi covida-19 ali nudi drugih kliničnih učinkov (hitrejše prebolevanje, krajša hospitalizacija, manj potreb po predihavanju itd.). Zato v študijo ne bodo dodajali novih ljudi, trenutni udeleženci pa lahko takoj izstopijo ali pa dokončajo trenutni režim. Še vedno v okviru Solidarity preizkušajo nekatera druga zdravila, med njimi lopinavir-ritonavir, remdesivir in interferon beta-1a.

Tudi v Veliki Britaniji so že v začetku meseca ustavili klinične študije Recovery, v katerih so raziskovali več potencialnih zdravil za covid-19, med drugim tudi hidroksiklorokin. Tudi Britanci niso opazili nobenih prednosti. V preizkusu je sodelovalo 1542 bolnikov, ki so prejemali zdravilo, in 3132 zdravnikov...

40 komentarjev

Amazon AWS branil pred največjim napadom DDoS v zgodovini

Slo-Tech - Amazon je sporočil, da so letos v okviru storitve AWS Shield prestrezali največji napad DDoS doslej. Februarja so neznanci sprožili napad s kapaciteto 2,3 Tb/s, kar presega dosedanji rekord 1,7 Tb/s, ki ga je NETSCOUT Arbor prestregel marca 2018, in 1,3 Tb/s iz februarja 2018, ki je napadel Github. Amazon je več podrobnosti opisal v poročilu o delovanju AWS Shield v prvem letošnjem kvartalu. Amazon je v prvem letošnjem kvartalu zaznal 310.954 dogodkov, kar je 10 odstotkov več kot četrtletje pred tem.

Kdo je bil tarča letošnjega napada, Amazon ni razkril. Zapisali so, da je napad potekal prek okuženih strežnikov CLDAP (Connection-less Lightweight Directory Access Protocol) in da je trajal tri dni. Napadi prek CLDAP potekajo od leta 2016, saj so zmožni napad okrepiti za faktor 56- do 70-krat. Napada iz leta 2018 sta izrabljala strežnike Memcached.

Največji napadi DDoS običajno merijo okrog 0,5 Tb/s. Link11 je letos prestregel največ 406 Gb/s, Cloudflare pa 550 Gb/s. Še en velik...

7 komentarjev

Zoom bo vendarle ponudil šifriranje end-to-end za vse

Slo-Tech - Zoom je sprva oglaševal, da so videokonferenčni klici šifrirani v celoti brez možnosti prisluškovanja (end-to-end), a je kmalu postalo jasno, da to ne drži. Zato so v začetku meseca sporočili, da bodo uvedli pravo šifriranje, ki pa bo spričo varnostnih pomislekov na voljo le uporabnikom plačljive različice. Sedaj so si premislili in ga bodo ponudili vsem.

Šifriranje end-to-end prihaja v Zoom z naslednjo beta verzijo, ki bo izšla julija letos. Še vedno se bo uporabljal algoritem AES 256 GCM. Na voljo bo vsem uporabnikom, tako plačljive kakor brezplačne verzije, bodo pa morali administratorji pogovorov to vključiti v pogovoru. Razlog je združljivost, saj šifriranje izključi možnost sodelovanja starejših odjemalcev ali klicev pred navadnih telefonskih linij. Izvršni direktor Eric Yuan je v začetku meseca pojasnjeval, da je lahko šifriranje na voljo le uporabnikom, ki izkažejo svojo identiteto, saj se tako izognejo zlorabam. To je bil tudi eden izmed razlogov, zakaj ga v brezplačni...

14 komentarjev

Twitter preizkuša glasovne čivke

Twitter - Na Twitterju bo mogoče v bližnji prihodnosti ljudi enostavneje zabavati s svojim zalim glasom, kajti podjetje je pričelo preizkus glasovnega čivkanja, ki je v tem hipu omejen na nekatere uporabnike Applovih mobilnih naprav.

Pri Twitterju so trenutno v novicah največ prisotni zaradi ravsanja z ameriškim državnim vodstvom, toda to jih ne ovira, da ne bi uvajali tudi drugih novosti. V sredo je omejen spisek uporabnikov naprav s sistemom iOS v svoji čivkarski aplikaciji našel novo ikono v obliki signalne krivulje, s pomočjo katere lahko posname do 140 (ja!) sekund govora. S tem želi podjetje sporazumevanju dodati več sporočilnosti in nians, pravijo. Je pa vprašanje, kako zna to hkrati zaostriti izziv boja proti neželenim vsebinam, saj bo to še eno področje, ki ga bo treba nadzorovati na samosvoj način.

Želja je, da bi zmogljivost v nekaj tednih razširili na vse imetnike Applovih telefonov in tablic, medtem ko o tem, kdaj lahko nanjo upajo uporabniki Androida, niso rekli še nobene....

6 komentarjev

Evropska komisija sprožila dve preiskavi zoper Apple

Apple Pay v akciji

vir: Wikipedia
Evropska komisija - Evropska komisija (EK) je začela preiskavi v zvezi z morebitnimi kršitvami konkurenčnosti zoper Applov AppStore in plačilno storitev Apple Pay.

Kar se tiče preiskave v zvezi s tržnico aplikacij, je bila ta spodbujena z dobro leto staro pritožbo Spotifya, kjer trdijo, da Apple zavira inovativnost in omejuje uporabnikovo izbiro s tem, ko preferira svoj Apple Music. Konkretno se pritožba nanaša na 30 odstotno provizijo, ki jo Apple zahteva za vse, kar se proda v njihovem Appstoru, seveda tudi pri plačilu naročnine na Spotify, ne pa tudi pri nekaterih drugih aplikacijah, denimo pri Deliveroooju. Predstavniki Spotifya so v pritožbi še navedli, da so bili zaradi nepravičnega "davka" prisiljeni podražiti svojo glasbeno storitev, ta pa je posledično postala dražja od Applove. Podobno pritožbo je vložilo tudi knjigotrško podjetje Rakuten, kjer menijo, da je 30 odstotna provizija pri prodani knjigi nepoštena, sploh, ker Apple poleg oglašuje svojo storitev Apple Books.

Kot rečeno, se druga...

13 komentarjev

Robotski pes Spot je v splošn(ejš)i prodaji

The Verge - Po tem, ko so v Boston Dynamicsu lani svojega robotskega psa Pikija (Spot) spustili iz laboratorija v omejeno javno preizkušanje, je sedaj naposled zakorakal na tržišče. Zaenkrat si ga lahko omislijo ameriška podjetja in posamezniki, za ceno od 74.500 dolarjev navzgor.

Boston Dynamicsovo strojno ščene Spot je gotovo najbolj poznana maskota neindustrijskih robotov, najsigre za dosežke v tehnologiji gibanja ali srhljive napovedi o naših prihodnjih robotskih gospodarjih. Lanskega septembra so ga pričeli oddajati v najem omejeni skupini podjetij in preizkuševalcev, kot sta Jet Propulsion Laboratory in Adam Savage. Na ta način se trenutno v divjini potika okrog 150 primerkov, s katerimi skušajo dokončno doreči najpomembnejše smeri njihove praktične gospodarske uporabe. Na ugibanja o končni tržni ceni tudi še prejšnji mesec niso želeli reči nobene, toda sedaj se je štirinožnik vendarle pojavil v spletni trgovini, kar obeležuje prelomnico v zgodovini bostonske firme.



Naprava je...

20 komentarjev

WhatsApp dobil možnost izvajanja plačil - najprej v Braziliji

VentureBeat - Facebook v svojo aplikacijo za hipno sporočanje WhatsApp uvaja možnost plačil, ki jo bo poganjal Facebook Pay. Ta naj bi bil sčasoma dostopen v vseh aplikacijah tega podjetja (torej Facebook, Instagram) in vsem uporabnikom. V aplikaciji Facebook je Facebook Pay na voljo v 40 državah. Sedaj pa se začenja z WhatsAppom, kjer so omejeno beta verzijo preizkušali v Indiji, odslej pa bodo prvi veliki test na nivoju države izvedli v Braziliji.

To ni presenetljivo, saj je v Brazliji WhatsApp izjemno priljubljena aplikacija - številni Brazilci celo vse novice dobijo prav iz skupin na WhatsAppu - hkrati pa bančni računi niso samoumevni za vse državljane. V Braziliji je sedaj možno z WhatsAppom plačati v lokalni trgovini ali prijateljem nakazati denar. Za prenos med fizičnimi osebami provizij ni, podjetja pa bodo morala plačati provizijo, ki bo podobna provizijam za kartično poslovanje (3,99 odstotka). Podporo za zdaj nudijo Banco do Brasil, Nubank in Sicredi v sistemih Mastercard in Visa....

51 komentarjev

Intelovi čipi dobivajo vgrajeno zaščito proti zlonamerni programski opremi

Slo-Tech - Tehnologijo CET (Control-Flow Enforcement Technology) sta Intel in Microsoft prvikrat predstavila že leta 2016, sedaj pa naposled prihaja v nove procesorje. Intel je včeraj potrdil, da bo nova serija Tiger Lake imela vgrajen CET, ki je namenjen preprečitvi delovanja tehnike ROP (return-oriented programming). Z njo zlikovci skušajo pretentati metode, kot sta Executable Space Protection ali ASLP. Te pa so bile v prvi vrsti postavljene, da bi zlonamerni kodi preprečili ciljano pisanje po pomnilniku, ki ji ne pripada. Igra mačke z mišjo se torej nadaljuje, kjer je bil ROP zadnji dosežek zlikovcev, zato sta Intel in Microsoft razvila ROP.

Kot pojasnjuje Alex Ionescu iz CrowdStrika, CET uvaja nov kontrolni sklad (control stack), ki ga napadalci ne morejo spremeniti in ki ne vsebuje nobenih podatkov. Namesto tega vsebuje naslove (return address) posameznih kosov kode, ki je v pomnilniku in bi jo z ROP lahko uporabili za izvedbo napada. CET zazna morebitne spremembe, zato lahko procesor...

6 komentarjev

Kako je južnoafriška banka zamenjala 12 milijonov kartic zaradi ukradenega ključa

Slo-Tech - V južnoafriški Postbank so morali zamenjati 12 milijonov kartic, ker je eden izmed zaposlenih ukradel 36-bitni glavni ključ (master key), razkriva The Sunday Times, ki je pridobil poročilo iz julija 2019. Incident se je zgodil že decembra 2018, posledice pa so bile občutne. Ni šlo le za zamenjavo milijonov kartic, temveč tudi za več tisoč lažnih transakcij in milijonske škode.

Neimenovani uslužbenec je decembra 2018 v starem podatkovnem centru v Pretoriji na list papirja natisnil 36-bitni ključ. Omenjeni ključ omogoča dostop do informacijskega sistema v banki, izvajanje transakcij in njihovo spreminjanje ter celo izdajanje plačilnih kartic. Med marcem in decembrom lani so zlikovci s tem ključem izvedli 25.000 lažnih transakcij in ukradli za 56 milijonov randov sredstev (2,9 milijona evrov). Prizadetih je 8-10 milijonov imetnikov kartic, še milijonu pa so ukradli osebne informacije. To se sliši veliko, a zaradi tega bo banka morala zamenjati vse kartice (plačilne in tudi posebne,...

10 komentarjev

FDA ukinil izredno uporabo (hidroksi)klorokina pri covidu-19

Slo-Tech - Ameriški regulator FDA (Food and Drug Agency) je danes hidroksiklorokin in klorokin umaknil s seznama izrednih načinov za zdravljenje covida-19. Za to potezo so se odločili po pregledu novih informacij, ki so jih dale klinične študije teh zdravil in ki kažejo, da ni verjetno, da bi zdravili imeli protivirusni učinek proti SARS-CoV-2. To ne pomeni, da se bodo zaključile še obstoječe klinične študije, a do morebitnih novih informacij omenjeni zdravili ne bosta smeli biti predpisani bolnikom (ki ne sodelujejo v nobeni raziskovalni študiji).

Da ni prepričljivih in konsistentnih dokazov, da bi hidroksiklorokin in klorokin pomagala obolelim za covidom-19, je doslej pokazalo že 14 raziskav. V nekaterih primer je celo kazalo, da naj bi bil hidroksiklorokin škodljiv, saj bi lahko okrepil težave s srcem, a so ti izsledki negotovi, dve študiji pa umaknjeni. Hidroksiklorokin je sicer odobreno zdravilo za druge bolezni, denimo lupus in artritis. Konkretna verzija (oralna formulacija), ki so jo...

20 komentarjev

Povprečni rezultati Facebookovega deep fake tekmovanja

Slo-Tech - Facebook je objavil rezultate tekmovanja, na katerem je 2114 udeležencev sodelovalo s več kot 35.000 algoritmi za prepoznavanje t. i. deep fake posnetkov. Pomerili so se v prepoznavanju več kot 100.000 kratkih videov, za katere so pri Faceboooku najeli okoli 3500 igralcev, nekatere od teh posnetkov pa so s pomočjo umetne inteligence in tehnologije deep fakes na različne načine spremenili.

Pa rezultati? Tekmovalci so del videov prejeli vnaprej, da bi lahko svoje algoritme preizkusili, v tem primeru je bila natančnost najboljšega modela 82,56 odstotna. Ko pa so se pomerili zares, torej pri prepoznavanju popolnoma neznanih posnetkov, pa je uspešnost zmagovalnega algoritma, prispeval ga je Selim Seferbekov, znašala precej povprečnih 65,18 odstotka. Kar pomeni, da je samodejno prepoznavanje tovrstnih ponaredkov v veliki meri še nerešen problem.

Zmagovalni algoritem bo Facebook javno objavil kot odprto kodo, v pomoč preostalim razvijalcem, ob tem pa v podjetju razvijajo tudi svoj...

18 komentarjev

Končno vemo, kako bo videti Playstation 5

Playstation - Sony je na spletni predstavitvi, s katero je nadomestil odpadlo z odpovedanega šova E3, pokazal zvrhan kup iger za prihajajočo konzolo Playstation 5, naposled pa tudi izgled škatle in periferijo. Še vedno pa ne poznamo cene in natančnega datuma izida.

V začetku junija imajo igričarski navdušenci na koledarju običajno označen sejem E3, ki pa ga je letos odnesla koronavirusna pandemija. Nalogo predstavitev prihajajočih novosti je zato prevzela množica manjših spletnih dogodkov, med katerimi je bil najbolj pričakovan gotovo Sonyjev - ker je japonski velikan obljubil, da nam bo po mesecih draženja končno pokazal, kako bo videti Playstation 5. Črno-bela futuristična škatla po videzu vsekakor odstopa od prejšnjih generacij in še najbolj spominja na predimenzioniran router, kar je širom spleta seveda že sprožilo vrsto hudomušnih komentarjev. Pomembnejša pa je v tem oziru novica, da bo naprava prispela v dveh inačicah: običajni s pogonom za ploščke in pa verziji PS5 Digital Edition brez...

63 komentarjev

MIT ne bo več naročal Elsevierjevih revij

Slo-Tech - Ugledna ameriška univerza MIT je sporočila, da v pogajanjih z Elsevierjem niso uspeli najti skupnega jezika. Ker jim Elsevier ni želel ali mogel pripraviti ponudbe, ki bi bila v skladu z MIT-ovo politiko naročanja znanstvenih revij (MIT Framework for Publisher Contracts), nove pogodbe ne bodo sklenili.

Bitke med založniki in univerzami imajo že dolgo brado. Srž problema so visoke cene naročnin, brez katerih znanstveni članki v vrhunskih revijah raziskovalcem na univerzi niso dostopni. Na založnike letijo očitki, da praktično monopolni položaj izkoriščajo z izžemanjem javnih sredstev, saj so naročnine vsako leto dražje, medtem ko večino dela brezplačno opravijo drugi raziskovalci in ne založniki. Članke pišejo in recenzirajo znanstveniki, tudi uredniki (razen v največjih revijah) so večinoma neplačani. Založniki skrbijo za stavljenje člankov, vodenje uredniške politike in seveda zaračunavanje dostopa. Marže založnikov znašajo tudi 40 odstotkov, naročnine pa za posamezne univerze...

27 komentarjev

Prisluškovanje z opazovanjem nihanja žarnic

Slo-Tech - Raziskovalci z izraelske Univerze Ben-Gurion in Weizmannovega inštituta pod vodstvom Adija Shamirja, ki se ukvarjajo z iskanjem in dokazovanjem metod za prestrezanje podatkov in prisluškovanje, so pokazali nov način, kako lahko (dobesedno) prisluškujemo. Napad, ki so ga poimenovali Lamphone, izkorišča prosto visečo žarnico v prostoru, ki se zaradi zvoka rahlo ziblje.

Zvok je longitudinalno valovanje zraka, ki se odrazi kot oscilacije zračnega tlaka. Ti lahko povzročijo nihanje predmetov, ki pa je zaradi zanemarljive energije, ki jo nosi zvočno valovanje, v večini primeri nezaznavno. Prav na tem principu deluje sluh, saj je bobnič fino napeta membrana, ki zaradi sprememb zračnega tlaka niha, kar se prevede v signal za možgane. Nihajo pa tudi svetila, denimo prosto viseče žarnice. Nihljaji zaradi zvoka so prostemu očesu nevidni, saj je gre za milistopinje, ne pa tudi specializirani opremi.

Shamirjeva ekipa je pokazala, da je to dejstvo možno izkoristiti za pasiven napad. Koncept, kot rečeno ni nov. Laserji, ki merijo vibracije stekel v oknih, so znana metoda. Sedaj pa so pokazali, da lahko s 400 dolarjev vredno opremo (elektro-optični senzor) merimo spremembe v svetlobnem toku zaradi mikronihajev svetila v prostoru, ki je...

10 komentarjev

Kriptomenjalnica Quadriga je bila prevara

Slo-Tech - Pred dobrim letom dni je presenetila novica, da je spletna menjalnica kriptovalut QuadrigaCX izgubila 190 milijonov kanadskih dolarjev, ker naj bi bil njej ustanovitelj in direktor umrl, podatke o računu pa hranil na šifriranem prenosniku. Kmalu je postalo jasno, da v zgodbi nekaj vsaj smrdi, saj so preliminarne analize kazale, da "izgubljene" kriptovalute morda nikoli niso obstajale. Revizorji so potem hitro dognali, da so bile denarnice QuadrigaCX prazne že leto dni pred incidentom. Temu po preiskavi sedaj pritrjujejo tudi organi pregona. Vse skupaj je bila velika prevara, Ponzijeva shema, ki je bila torej od začetka obsojena na klavrn konec.

Agencija za trg vrednostnih papirjev v kanadskem Ontariu je ugotovila, da je vodja kriptomenjalnice Gerald Cotten odprl več računov z različnimi vzdevki in si pripisal neobstoječa stanja valut in kriptovalut, s katerimi je potem trgoval s strankami. Vse skupaj je bilo podobno trgovanju na kratko. Ko se je tečaj kriptovalut premaknil v...

19 komentarjev

Facebook za FBI financiral hekanje svojega uporabnika

vir: Piqsels

vir: Vice
Vice - Kalifornijec Buster Hernandez je že leta dolgo prek Facebooka nadlegoval in izsiljeval mlada dekleta, med drugim jim je grozil z umorom in posilstvom, če mu ne pošljejo svojih golih fotografij. Zlikovca so že pred časom uspešno identificirali in v priporu čaka na sojenje, medtem pa je prišlo na plano, da so za njegovo prijetje najbolj zaslužni prav pri Facebooku.

Podjetje je namreč najelo zasebno varnostno družbo, ki so ji plačali šestmestno številko v ameriških dolarjih, da so zanje razvili posebno orodje, s katerim so se uspešno infiltrirali v operacijski sistem Tails. Gre za Debianovo distribucijo Linuxa, orientirano predvsem na področje zasebnosti, saj vse vhodne in izhodne povezave usmerja prek omrežja Tor. Uporabljajo ga številni disidenti, novinarji in vladni uradniki, uporabljal in priporočal ga je tudi Edward Snowden.

Facebookovo novo razvito orodje je izkoriščalo varnostno luknjo v video predvajalniku v Tails, s čimer se je bilo mogoče dokopati do IP naslova človeka,...

9 komentarjev

Amazon, Microsoft in IBM ustavljajo sodelovanje s policijo pri prepoznavanju obrazov

Slo-Tech - Microsoft se je odločil, da policiji in ostalim represivnim organom ne bo prodajal lastne tehnologije za prepoznavanje obrazov. Microsoftov predsednik in glavni pravnik Brad Smith je povedal, da so tako odločitev sprejeli, ker področje na zvezni ravni v ZDA ni urejeno. Zavzemajo se za ureditev tega področja, zato so na primer podprli zakonodajo v Kaliforniji, ki bo z omejitvami to tehnologijo dovolila. A dokler ne bo zakonskih omejitev, ki bodo spoštovale človekove pravice, tehnologije ne bodo prodajali.

Pri tem Microsoft ni osamljen, saj sta podobne poteze napovedala tudi IBM in Amazon. IBM je dejal, da trenutno sploh ne bo razvijal in prodajal tehnologije za prepoznavanje obrazov, ker je lahko zlorabljena za množični nadzor in rasno profiliranje. V ZDA trenutno divjajo protesti zaradi smrti Georga Floyda, ki jo je med aretacijo s klečanjem na uklenjenem Floydu povzročil policist. Na protestih se uporablja tudi tehnologija za prepoznavanje obrazov. IBM je bil še nedavno eno...

3 komentarji

Cold Atom Lab deluje

vir: Nature
Nature - V napravi Cold Atom Laboratory na Mednarodni vesoljski postaji so uspešno ustvarili Bose-Einsteinov kondenzat, kar je pomemben znanstveno-tehnološki mejnik, ki odpira novo poglavje v raziskavah kvantne fizike.

Ko plin bozonskih atomov ohladimo na dovolj nizko temperaturo zelo blizu absolutni ničli, dobimo najbolj eksotičnega od osnovnih agregatnih stanj, Bose-Einsteinov kondenzat (BEC). V njem se celoten oblak atomov obnaša kot en sam snovni val, zato lahko z njegovo pomočjo v makroskopskih razmerah opazujemo kvantne pojave. Toda BEC je zelo težko napraviti v količkaj obstojni obliki; čeprav sta ga Albert Einstein in Satjendra Nat Bose v teoriji napovedala že pred skoraj stotimi leti, so prvega eksperimentalno oblikovali šele pred petindvajsetimi. Kondenzat je na tleh zaradi Zemljine gravitacije zelo neobstojen, saj sila težnosti hitro razdre oblak delcev. V ta namen se za raziskave običajno uporablja spuščanje laboratorijskih vzorcev z visokih stavb, medtem ko so pred tremi leti...

4 komentarji

Evropska komisija bo Amazon obtožila monopolnih praks

The Wall Street Journal - Evropska komisija se pripravlja na postopek zoper Amazon, poroča The Wall Street Journal. Glavni očitek je položaj in obravnava tretjih prodajalcev na Amazonovi platformi, ki da jih Amazon izkorišča. Amazon naj bi namreč poznavanje podatkov o prodaji teh prodajalcev izrabljal za pripravo lastnih ponudb in akcij, s katerimi jim je nepošteno odžiral dobiček. Pričakovati je, da bo uradni postopek stekel že prihodnji teden.

Tiskovna predstavnica Evropske unije ni želela komentirati navedb časnika, češ da preliminarna preiskava še poteka. Prav tako se je v molk zavil Amazon. Prihodnji teden naj bi Komisija vložila tožbo, potem ko je preiskavo proti Amazonu sprožila že lani . Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je tedaj dejala, da morajo poskrbeti, da velike spletne platforme ne bodo ravnale monopolno in kršile pravice manjših prodajalcev. Amazon je tu v posebej težkem položaju, ker ima dvojno funkcijo - kot ponudnik infrastrukture in kot eden izmed prodajalcev (sicer...

19 komentarjev

Kalifornija voznike Uberja in Lyfta pripoznala kot redno zaposlene

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Odločitev je sprejela kalifornijska Komisija za gospodarske javne službe (California Public Utilities Commission oz. CPUC), sicer pristojni regulator za to področje, podlago za to pa je imela v pol leta starem zakonu, poimenovanem AB5, ki je podjetjem precej otežil izogibanje rednim zaposlitvam s sklepanjem pogodbenih razmerij. Zvezna država Kalifornija je zato pred mesecem dni že vložila tožbo zoper Uber in Lyft, zaradi domnevno napačne klasifikacije zaposlenih in posledične kršitve zakona.

Situacija je vsaj približno podobna kot pri nas, pogodbeno razmerje namesto zaposlitve namreč podjetjem omogoča precejšnje prihranke, saj t. i. prekarnim delavcem ni potrebno plačevati določenih ugodnosti, kot sta zdravstveno zavarovanje in zavarovanje za primer brezposelnosti. Vodstvi Uberja in Lyfta sta doslej zagotavljali, da je pogodbena zaposlitev po godu tudi njihovim zaposlenim, saj jim omogoča časovno prilagodljivo izvajanje dela.

Po današnji odločitvi namerava CPUC zaposlene pri...

25 komentarjev

Twitter se bori proti dezinformacijam, stališče EU in ZDA docela različno

vir: CNN
CNN - Med družbenimi omrežji, tako se zdi, prav Twitter prevzema štafetno palico največjega borca proti dezinformacijam in sovražnemu govoru. Eno izmed majhnih, a povednih sprememb, so te dni začeli preizkušati na angleško govorečem delu Twitterja. Pri poobjavah zunanjih povezav (najčešče na članke) bodo uporabnike opozorili, če povezave predhodno sploh ne bodo odprli, da delijo vsebino, ki je morda sploh niso prebrali. S tem želijo dvigniti raven razprave na Twitterju in znižati količino dezinformacij, ki se razraščajo po Twitterju (kot se po vseh družbenih omrežjih).

Twitter se je zelo odločno in javno postavil na stran blokade neresnic v sporu z ameriškim predsednikom, ki mu je nekaj zavajajočih objav (formalni razlog je bila kršitev pogojev uporabe) skril. To je pričakovano sprožilo srdit odziv, saj je Trump napovedal pravcato vojno družbenih omrežjem in nato podpisal izvršni ukaz, ki jim krni pravno zaščito zaradi objav uporabnikov. Gre za 230. člen v zakonu Communications Decency...

47 komentarjev

Apple presegel poldrugi bilijon dolarjev

9to5Mc - Pred slabima dvema letoma je Apple postal prvo podjetje s tržno kapitalizacijo tisoč milijard dolarjev (en bilijon dolarjev). Kmalu sta sledila še Amazon in Microsoft, Google (oziroma Alphabet) pa je se v ta klub vpisal letos. Kljub grozeči krizi se investitorji za nevihtne oblake na obzorju ne zmenijo, tako da je Apple dosegel že naslednji rekord. Danes je njegova vrednost presegla poldrugi bilijon dolarjev. Tehnično je sicer Saudi Aramco vreden prek dve milijardi dolarjev, a se z delnicami trguje le od lanskega decembra, pa še to le z 1,7 odstotkom delnic.

Takoj po začetku pandemije je sicer tudi delnica Appla izgubila tretjino vrednosti, a se je hitro pobrala k novim rekordom. Investitorji veliko pričakujejo od novega iPhona, ki bo izšel letos jeseni in bo prvikrat podpiral nova omrežja 5G. Prodaja iPhonov še vedno ustvari večino prihodkov podjetja. Prav tako je Apple napovedal, da se morda obetajo maci s procesorji ARM. To - in pa bežanje investitorjev iz drug delnic - so bili...

16 komentarjev

Honda zaradi hekerskega napada začasno ustavila proizvodnjo

Slo-Tech - Japonski proizvajalec vozil Honda je bil v začetku tedna žrtev hekerskega napada, zaradi česar so za en dan celo ustavili proizvodnjo in nekaj zaposlenih poslali na izredni dopust. V podjetju so incident potrdili in dejali, da posledice že odpravljajo. Proizvodnja se je po torkovi zaustavitvi danes že nadaljevala.

Napad se je zgodil v ponedeljek zjutraj v Tokiu in se je kmalu razširil po informacijskem sistemu podjetja. Proizvodnjo so prekinili v Ohiu v ZDA, v Turčiji, Indiji in Južni Afriki, je dejal tiskovni predstavnik Hidenori Takeyasu. Na Japonskem naj bi proizvodnja tekla normalno. Kaj je povzročilo vdor, uradno ni znano. Vdor približno sovpada s širjenjem izsiljevalske programske opreme Ekans, ki je glavni osumljenec, ker se je v bazi VirusTotala pojavil prijavljeni vzorec Ekansa iz omrežja mds.honda.com. Pregled je pokazal, da je konkretna verzija napisana tako, da poizkusi dostopiti do mds.honda.com in če to ni možno (to je interni strežnik), ne zašifrira nobenih datotek,...

2 komentarja

Sega želi izvesti pretočno igranje z igralnih avtomatov

Ars Technica - Sega je za svojo šestdeseto obletnico razkrila nekaj odpuljenih reči: poleg jubilejne mikro verzije konzole Game Gear je javnost začudila namera, da bi mirujoče igralne avtomate uporabili za procesiranje pretočnega igranja na domu, čemur pravijo igranje v megli (fog gaming).

Medtem ko so lokali z arkadnimi igralnimi sistemi na Zahodu večjidel že izumrla sorta, jih je na Japonskem še vedno okoli 15.000. V večini od njih najdemo sisteme japonskega velikana Sege, ki upravlja tudi 200 lastnih tovrstnih lokalov. V japonski reviji Famitsu so pred dnevi razkrili, da naj bi se podjetje ukvarjalo z idejo, da bi strojne vire mirujočih naprav uporabili za pretakanje igranja na lokalne domove. Se pravi, nekaj podobnega igranju v oblaku, kot sta Stadia in Geforce Now, le da bi bile procesne enote v bistvu arkadni avtomati. Zadevo pri Segi imenujejo "fog gaming".

Megleno računalništvo seveda ni zraslo na Seginem zelniku in je ideja, ki s krepitvijo procesne moči na robu dobiva vse večji...

6 komentarjev

IBM se umika s področja prepoznave obrazov

Arvind Krishna

vir: Wikipedia
The Verge - IBM po novem ne bo več ponujal tehnologije prepoznave oz. analize obrazov, niti na te področju ne bo več izvajal raziskav in razvoja. To je v pismu nekaterim ameriškim kongresnikom zapisal novi CEO podjetja, Arvind Krishna. To pa še ni vse, IBM po novem nasprotuje uporabi in ne podpira nobene tehnologije drugih ponudnikov, ki bi lahko bila uporabljena za množični nadzor, rasno razlikovanje ali pa kršenje temeljnih človekovih pravic in svoboščin. Bodo pa v podjetju od vizualnih tehnologij še vedno razvijali samodejno prepoznavo objektov.

Poteza je seveda povezana z zadnjim dogajanjem v ZDA, ki so jih po smrti Georga Floyda med aretacijo zajeli protesti proti policijskemu nasilju. Zato je Krishna v pismu pozval tudi k reformi policije in uvedbi novih zveznih pravil, po katerih bi policisti primerno odgovarjali za svoje kršitve.

Je pa tu še druga plat zgodbe. Kot poročajo nekateri mediji, je IBMov umik vendarle mešanica družbene etike in poslovne nuje. Njihov posel s prepoznavo...

11 komentarjev

Avstrijski A1 pol leta v primežu hekerjev

Heise - Heise razkriva, da je bil vsaj od lanskega novembra avstrijski mobilni operater A1 Telekom Austria žrtev hekerskega napada. Preiskovalci so bili napadu nekaj mesecev na sledi, a so sistemsko čiščenje zaradi epidemije koronavirusa prestavili z marca na maj. To namreč ni enostaven postopek, saj so morali sočasno zamenjati gesla vseh zaposlenih, odstraniti stranska vrata v webshellu, izdati nove golden tickets za Kerberos strežnike Active Directoryja itd. Le tako so lahko zagotovili, da se napadalci ne morejo vrniti.

V zadnjih mesecih so poskrbeli, da prek okuženih sistemov niso pretakali pomembnih podatkov, hkrati pa niso smeli vzbuditi pozornosti napadalcev, je dejal vodja računalniške varnosti pri A1 Wolfgang Schwabl. Napad se je zgodil že novembra lani, in sicer je - za zdaj prek neznanega vektorja, bržkone ukradenih prijavnih podatkov - najprej doletel eno običajno delovno postajo. Od tam so se potem počasi prebijali po omrežju, najprej do prvega neustrezno zaščitenega strežnika...

36 komentarjev

Kriminalci za izsiljevalskimi virusi zaostrujejo ... izsiljevanje

Ars Technica - Kriminalne združbe, ki upravljajo izsiljevalsko zlobno kodo (ransomware), so se začele posluževati novih prijemov, s katerimi skušajo povečati število tistih, ki se uklonijo njihovim zahtevam. Podatke sedaj ne le zaklepajo, temveč tudi kradejo in jih dajejo na javne dražbe.

Ransomware - izsiljevalski virusi, ki z zašifriranjem ugrabijo podatke in za njihovo izpustitev zahtevajo odkupnino - so že tako vse večja nadloga ustanov širom sveta, toda hekerske kriminalne združbe, ki stojijo za njimi, letos še nadgrajujejo njihovo učinkovitost. Po eni plati ta zlobna koda dobiva zmogljivosti za napade na industrijske sisteme, po drugi pa se med zlikovci širijo prijemi za dodaten pritisk na žrtve.

Decembra lanskega leta je tolpa za virusom Maze začela podatke tudi krasti in prizadete izsiljevati, da jih bo izpustila v divjino, če odkupnine ne plačajo. Treba je vedeti, da je večina napadov na vidnejše ustanove skrbno ciljanih in se razlikujejo od nesnage, ki jo lahko na domač računalnik...

18 komentarjev

Znanstveniki Zuckerbergu: zaustavite sovražni govor!

vir: Needpix

Slo-Tech - Več kot 140 znanstvenikov, med njimi profesorji z najuglednejših ameriških univerz, kot sta Stanford in Harvard in tudi Nobelov nagrajenec, je v odprtem pismu Marku Zuckerbergu zahtevalo učinkovitejše uveljavljanje pravil Facebooka proti razpihovanju sovraštva. Podpisnike povezuje dejstvo, da je njihovo znanstveno delo financirano iz sklada Iniciative Chan Zuckerberg, ki sta ga leta 2015 ustanovila Zuckerberg in njegova žena Priscilla Chan. Sklad spodbuja uporabo tehnologij pri iskanju rešitev za izzive sodobne družbe.

Pismo je v prvi vrsti uperjeno proti objavam predsednika Donalda Trumpa, po mnenju podpisnikov je njegovo širjenje dezinformacij in sovraštva v neposrednem nasprotju s pravili Faceboooka, predvsem pa v nasprotju s cilji Iniciative Chan Zuckerberg, ki poskuša graditi povezovalno, pravično in zdravo družbo prihodnosti. Med drugim so zapisali: "Zgroženi smo, da Facebook, ko je šlo za predsednika Trumpa, ni sledil svojim pravilom. Denimo, njegova izjava, 'when the...

45 komentarjev

Kljub pandemiji koncentracija ogljikovega dioksida dosegla rekord

Slo-Tech - Ko se je zaradi pandemije covida-19 gospodarstvo upočasnilo na celem svetu, so se nekateri okoljski kazalniki popravili. Izpusti ogljikovega dioksida so najbolj upadli, odkar jih merimo, razkadil se je smog, zbistrilo se je morje. A s ponovnim zaganjanjem gospodarstva se življenje hitro vrača v stare tirnice, kamor sodi tudi onesnaževanje. Dva meseca opazno nižjih izpustov ogljikovega dioksida namreč na podnebno krizo nista imela vpliva, kažejo podatki Inštituta za oceanografijo Scripps. Koncentracija ogljikovega dioksida v atmosferi je maja letos dosegla 417,2 ppm (delcev na milijon), kar je največ v moderni dobi. Dosedanji rekord je znašal 414,8 ppm - bil je iz leta 2019. To so najvišje vrednosti vsaj v zadnjih 800.000 letih, verjetno v zadnjih nekaj milijonih let.

Povečanje za 2,4 ppm je nekoliko manjše od napovedanih 2,8 ppm, kar pripisujejo upočasnitvi gospodarstva zaradi covida-19, je pojasnil profesor Ralph Keeling s Scrippsa. Dodal je, da bo ljudi bržčas presenetilo, da...

29 komentarjev

Motorola predstavila še dva cenejša telefona Moto E in Moto G Fast

The Verge - Motorola s predstavitvijo dveh telefonov nižjega srednjega razreda aprila letos še ni izčrpala letošnje bere novosti. Pripravili so še dva novinca, in sicer Moto G Fast in Moto E, ki ciljata na segment kupcev s še nekoliko plitvejšimi žepi. To pomeni, da ima Motorola sedaj pokrit celoten spodnji del: Moto E (150 dolarjev), Moto G Fast (200 dolarjev), Moto G Power (250 dolarjev), Moto G Stylus (300 dolarjev). Moto E je nadgradnja lanskoletnega Moto E6.

Moto E ima 6,2-palčni zaslon z ločljivostjo 1520 x 720, medtem ko ima Moto G Fast malce večji 6,4-palčni zaslon z ločljivostjo 1560 x 720. Prvi ima čip Snapdragon 632 (štiri jedra A73 1,8 GHz in štiri A53 1,8 GHz, vse v 14-nm tehnologiji), medtem ko ima drugi Snapdragon 665 s štirmi jedri A73 2 GHz in štirimi A53 1,8 GHz, a v 11 nm. Pomnilnika je 2 ali 3 GB, prostora pa na obeh 32 GB. Moto E ima še micro-USB (zakaj?!), medtem ko imajo vsi ostali USB-C. Priključku za slušalke se niso odpovedali. Bateriji s 3550 mAh oziroma 4000 mAh bi...

4 komentarji

Koliko počasnejši so v resnici diski SMR

Ars Technica - Pred dvema mesecema so proizvajalce diskov zalotili, da prodajajo diske s tehnologijo SMR, ne da bi to posebej označili. Največ zgražanja je požel Western Digital, ki je tovrstne diske prodajal celo v modelih, ki so namenjeni za uporabo v sistemih NAS ali poljih RAID, zaradi česar si je prislužil tudi tožbo. Diski s SMR podatke zapisujejo tako, da se sledi deloma prekrivajo, zaradi česar so počasnejši od običajnih diskov (CMR). Kot požar se je po internetu razširil preizkus, ki so ga izvedli na Servethehome.com. V polju ZFS RAIDz1 vdev se je obnovitev z namesto običajnih šestnajstih ur podaljšala na devet dni, ko so uporabili Western Digitalov disk.

Šlo je za en specifičen primer, kjer je razlika drastična. Sodeč po teh rezultatih, bi se lahko vprašali, kaj neki je Western Digital sploh razmišljal in ali je diske sploh kakorkoli preizkusil. Na ArsTechnici so zato izvedli malce širši preizkus v več situacijah, ki daje celovitejšo sliko. Diski s SMR so počasnejši, a razlika ni tako...

14 komentarjev

Slack se v boju z Microsoftom povezuje z Amazonom

Stewart Butterfield

vir: Wikipedia
The Verge - Pandemija koronavirusa je močno povečala zanimanje za teledelo in zanj potrebna komunikacijska orodja, zaradi česar sta se zadnje mesece v neizprosen boj za stranke spustila Slack in Microsoft s svojimi Teams. Direktor Slacka, Stewart Butterfield, je v nedavnem intervjuju celo izjavil, da je Microsoft morda kar preveč nezdravo zaposlen z ubijanjem njihovega podjetja.

Tudi zato je Slack včeraj najavil partnerstvo z Amazonom, med drugim bodo Amazonovi zaposleni začeli uporabljati njihovo komunikacijsko platformo, Slack pa naj bi za temelj svojega govornega in video komuniciranja poslej uporabljal Amazonov Chime.

Slack je v prvem letošnjem četrtletju, ki ga zaznamovala karantena, dobil 12.000 novih naročnikov njihove plačljive storitve, skupaj z brezplačnimi uporabniki pa 90.000. V tem času so zabeležili 202 milijona ameriških dolarjev prihodkov, kar je za polovico več, kot v primerljivem lanskem obdobju. Kljub temu vlagatelji niso bili zadovoljni, delnice podjetja so po objavi...

14 komentarjev

Facebook začenja označevati državne medije, blokiral bo njihove oglase

Slo-Tech - Na Facebooku je mogoče od včeraj videti nove označbe, s katerimi družbeno omrežje opozarja uporabnike, da je nek medij pod državnim vplivom. Pozno poleti ti mediji vsaj začasno ne bodo mogli kupovati oglasov, usmerjenih na ameriško prebivalstvo. Ukrepa sta del boja proti zunanjemu vmešavanju v ameriške novembrske volitve.

Predsedniške volitve v Združenih državah pred štirimi leti so bile med drugim obremenjene tudi s poskusi vmešavanja Rusije, ki je nanje želela vplivati z raznimi spletnimi prijemi. Čeprav je v končni fazi težko reči, ali so Rusi sploh dosegli kakršenkoli zaznaven učinek, pa se želijo letos Američani pred morebitnimi tovrstnimi neprilikami bolje zaščititi (omejen dostop). Pri Facebooku so objavili, da s četrtkom pričenjajo vidno označevati profile medijev na svojem družbenem omrežju, za katere bodo presodili, da so pod državnim vplivom. To ne pomeni zgolj državnega (so)lastništva, temveč predvsem uredniško politiko, prakso in druge podrobnosti, pri čemer v firmi...

18 komentarjev

Umaknjeni dve pomembni študiji o terapijah za covid-19

Slo-Tech - Pravzaprav ni presenetljivo, da je prvi znanstveni škandal pri raziskavah covida-19 povezan z zdravilom hidroksiklorokin. Zdravilo, ki se v nekaterih primerih uporablja za zdravljenje malarije ter še nekaterih bolezni, si je zaradi anekdotičnih zgodb pridobilo sloves zdravila proti covidu-19. Stekle so različne študije, ki pa teh učinkov niso pokazale. Štirinajst raziskav je pokazalo, da ni možno dokazati konsistentnih pozitivnih učinkov zdravila na zdravljenje bolezni covid-19. Ti rezultati še vedno stojijo.

Prelomen pa je bil članek, ki je bil 22. maja objavljen v ugledni reviji The Lancet. V njem so avtorji ugotovili, da hidroksiklorokin ni le neučinkovit, temveč smrtno nevaren, ker lahko povzroči nevarne aritmije. Po svetu so se ustavili klinični testi zdravil, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je v programu Solidarity za preizkušanje zdravljenj covida-19 ustavila študij hidroksiklorokina.

Avtorji so primerjali izid pri 15.000 bolnikih v 671 bolnišnicah po vsem...

42 komentarjev

SpaceX že petič uporabil isto raketo

Spaceflight Now - SpaceX je danes ponoči v orbito uspešno poslal 60 novih satelitov Starlink za satelitski internet, s čimer je sedaj v orbiti že 482 satelitov. To je še vedno le manjši del od načrtovanih 12.000, za katere ima SpaceX že dovoljenje, zaprosili pa so za 30.000 satelitov. Kakorkoli že, danes ponoči so jih v vesolje na višino 550 kilometrov poslali z raketo Falcon 9, ki je že dodobra preizkušen kos opreme. Hkrati so postavili svojevrsten rekord, saj prva stopnja rakete vsakokrat pristane in je namenjena večkratni uporabi.

Z zadnjo izstrelitvijo so postavili novi rekord, saj je ista raketa Falcona 9 pristala že petič. Doslej je v vesolje peljala satelite Telstar 18V, Iridium 8 in dve skupini po 60 satelitov Starlink. Po vsakokratnem pristanku je raketo sicer treba pregledati in deloma obnoviti, a vseeno je večina komponent istih. Falcon 9 je nekaj minut po izstrelitvi pristal na plavajoči ploščadi oziroma ladji, ki je bila domiselno poimenovana Just Read the Instructions.

To ni prvi...

26 komentarjev

Ameriški protesti se prelivajo tudi na internet

Cloudflare - Protesti, ki v ZDA potekajo po smrti Georgea Floyda, se zrcalijo tudi v internetnih napadih. Tu ne mislimo ne raznovrstna obračunavanja na družbenih omrežjih, temveč na prave hekerske napade. Cloudflare, vodilni ponudnik zaščite pred napadi, je objavil statistiko dogajanja na internetu, ki sledi ustaljenim vzorcem. S krajšo zamudo se namreč nasilje v resničnem svetu prelije tudi na internet. Obseg napadov DDoS na protirasistične spletne strani se je konec tedna povečal za 1120-krat!

Napadi DDoS so sorazmerno preprosti. Gre za napad s količino, saj napadalci strežnike napadene spletne strani zasujejo s tako količino zahtevkov, da ta poklekne in stran postane nedosegljiva. Cloudflare svoje naročniki ščiti pred tovrstnimi napadi, saj zahtevki potujejo prek njihovih zmogljivih strežnikov, ki blokirajo zlonamerni promet. Minuli konec tedna se je število blokiranih zahtevkov povečalo za 17 odstotkov. Najbolj so bile na udaru strani protirasističnih in aktivističnih skupin, kjer je bilo...

24 komentarjev

Tudi Španija v sprejem digitalnega davka

vir: Needpix

Slo-Tech - Španski spodnji dom parlamenta je danes začel zakonodajni postopek za sprejem kontroverznega davka na promet velikih spletnih podjetij, kot so Facebook, Google, Apple in Amazon. Več podrobnosti ni znanih, razen, da naj bi državna blagajna na račun davka prejela milijardo evrov več prilivov. Sprejemanje zakona naj bi trajalo 3-4 mesece, pri čemer se utegne manjšinska vlada soočiti s problemom zagotavljanja potrebna večine poslanskih glasov.

Druga težava se navezuje na morebitne protiukrepe s strani ZDA. Te so jih že napovedale zoper Francijo, ki je tak davek uvedla pred slabim letom dni, njihov finančni minister Bruno Le Maire pa je včeraj na konferenci G7 - kot že večkrat doslej - vnovič potrdil, da nameravajo pri njem vztrajati, kljub pritiskom z one strani Atlantika. Obenem je pozval članice Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), naj pohitijo s poenoteno, mednarodno različico davka, ki bi po njegovem mnenju morala biti nared do konca letošnjega leta.

Robert...

9 komentarjev

Vzdrževalci telekomunikacij v Veliki Britaniji tarče groženj in napadov

The Verge - V letošnjem letu je eden nevarnejših ali vsaj manj prijetnih poklicev nepričakovano postal tehnik telekomunikacij. Odkar so splet in družbo preplavile teorije zarote, ki mobilna omrežja nove generacije 5G neutemeljeno povezujejo z najrazličnejšimi vplivi na ljudi, vključno s širjenjem covida-19, so tako infrastruktura kakor njeni vzdrževalci tarče napadov. V Veliki Britaniji so zabeležili vsaj 87 požigov baznih postaj, na Nizozemskem okrog 30, o primeri poškodovanj pa poročajo še iz Francije, Belgije, Italije, Nemčije, Švedske, Irske, Cipra in tudi Hrvaške. Z nadlegovanjem in napadi pa se morajo soočati tudi tehniki.

The Verge je pripravil zanimivo reportažo o dogajanju na delu tehnika
, ki popravlja in vzdržuje telekomunikacijsko infrastrukturo v Veliki Britaniji. Delavci se soočajo z različnimi oblikami napadov. Med nevarnejše sodijo nastavljene britvice in igle za posterji, ki so nalepljeni na telekomunikacijskih drogovih. Beležili so tudi primer delavca, ki je bil deležen...

23 komentarjev

Apple sledi med protesti ukradenim iPhonom

Slika: josh (apex male) @onlyfanobtainer / Twitter

Forbes - Med protesti, ki trenutno potekajo v ZDA, prihaja tudi ropanja in plenjenja, kjer so na udaru tudi Applove trgovine. A kdor bi želel uporabljati ukraden iPhone, bodisi ga je ukradel sam ali kupil od preprodajalca, bo naletel na težavo. Apple je te telefone na daljavo zaklenil in jim tudi sledi. To v resnici ne bi smelo presenetiti nikogar, saj če lahko svojemu telefonu sledimo sami, ni nobenega razloga, da tega pred prodajo ne bi mogel proizvajalec.

Apple je med protesti v ZDA ponovno zaprl svoje prodajalne, ki so bile zaprte že med pandemijo covida-19, sedaj pa so bile odprte le kratek čas. V nekaterih mestih je Apple tudi fizično umaknil izdelke in zagradil prodajalne, da bi preprečil plenjenje. S tehnološkega vidika pa je bolj zanimivo, kako preprečujejo uporabo ukradenih telefonov. Že dlje časa se je vedelo, da imajo v prodajalnah iPhoni varovalke, ki ob odtujitvi napravo nekako onesposobijo, a o tehnologiji ni bilo veliko znanega, ker iPhonov iz trgovin pač niso množično...

71 komentarjev

Zoom uporabnikom brezplačne verzije ne bo ponudil pravega šifriranja

Slo-Tech - Zoom je sprva trdil, da ima urejeno šifriranje od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end), a smo kasneje izvedeli, da ga v resnici šele pripravlja. V obstoječi verziji ima namreč tudi Zoom ključe, zato bi lahko teoretično prisluškovali pogovorom, kar bi razveselilo zlasti organe pregona. In to bo tudi glavni razlog, da bo za uporabnike brezplačne verzije tako tudi ostalo.

Izvršni direktor Eric Yuan je potrdil, da bo pravo šifriranje na voljo le naročnikom plačljive verzije. Brezplačnim uporabnikom ga ne bodo ponudili, da bo podjetje laže sodelovalo s policijo v primeru zlorab aplikacije. Z drugimi besedami: Zoom bo imel tehnično možnost predati vsebino komunikacije. To odpira stare debate o primernosti šifriranja end-to-end, kjer prestrezanje prometa niti teoretično ni mogoče. Tako organi pregona sodnih odredb o prisluškovanju ne morejo izvesti, ker to tehnično ni možno. Rešitev te zagate je seveda bodisi namerna ošibitev šifrirnih algoritmov bodisi ukinitev šifriranja end-to-end,...

6 komentarjev

Google pred milijardno tožbo zaradi "incognito" načina brskanja

vir: Needpix

vir: Reuters
Reuters - Kalifornijska odvetniška pisarna je v imenu skupine uporabnikov proti Alphabetu oz. Googlu vložila skupinsko tožbo, v kateri zatrjujejo, da je podjetje kršilo njihovo zasebnost, tudi, ko so po spletu brskali v načinu "incognito". Slednji ima v slovenščini ustreznejši naziv, "novo okno brez beleženja zgodovine", zaradi česar uporabniki niso pod vtisom, da je njihovo brskanje zares povsem zasebno. Kar, kot vemo, ni. Obiski strani se sicer ne beležijo v zgodovino brskanja v našem sistemu, toda strani, po katerih tavamo, lahko našo navzočnost še vedno zaznajo.

Tožniki zahtevajo, da podjetje preneha s tajnim in neavtoriziranim zbiranjem podatkov, ki ga izvaja prek Google Analytics, Google Ad manager in drugih orodij, vtičnikov in mobilnih aplikacij. S tem namreč lahko prepozna posameznikove hobije, prijatelje, nakupovalne in prehranjevalne navade, še več, tudi najbolj intimne in potencialno neprijetne podrobnosti. Zato zahtevajo najmanj pet milijard ameriških dolarjev odškodnine, po...

18 komentarjev

Sledi za novim koronavirusom vodijo do netopirjev in luskavcev

Science Advances - Medtem ko so pretekle raziskave pokazale, da novi koronavirus SARS-CoV-2 izvira iz naravnih rezervoarjev, najverjetneje netopirjev ali luskavcev, znanstveniki še vedno raziskujejo, od kod točno se je vzel. Skupina ameriških raziskovalcev z univerz Duke, laboratorija Los Alamos, univerze v El Pasu in Univerze New York je podrobno raziskala genom virusa in ga primerjala z zbirko znanih genomov drugih virusov. Primerjali so več kot 6000 genomov SARS-CoV-2, izoliranega iz različnih bolnikov (tako veliko za analizo mutacij). Ugotavljajo, da virus večinoma izvira iz netopirjev, a je imel poljub sreče od luskavcev. Evolucija je iz kombinacije ustvarila SARS-CoV-2, ki povzroča covid-19. O tem pišejo v eni izmed vodilnih znanstvenih revij Science Advances.

Nekatere pretekle raziskave so kazale, da je virus najbolj podoben koronavirusom, ki jih najdemo v netopirjih, spet druge pa so kazale na večjo podobnost z luskavci. Sodi v skupino betakoronavirusov, kjer najdemo že kopico drugih...

90 komentarjev

Med podjetji S&P 500 direktorje najbolje plačujejo AMD, Intel in Google

Lisa Su. (AMD: CC BY-SA 2.0)

Slo-Tech - Associated Press je objavil seznam najbolje plačanih izvršnih direktorjev ameriških podjetij z indeksa S&P500, ki so ga pripravili skupaj z analitiki iz podjetja Equilar. Pogledali so izvršne direktorje, ki so bili v sedlu vsaj dve zaporedni fiskalni leti in katerih podjetja so oddala ustrezna poročila med januarjem in aprilom letos, skupno torej 329 podjetij. Na prvem mestu je tehnološko podjetje, najbolje plačana pa je ženska, kar je prvikrat doslej.

Mediana zaslužka izvršnih direktorjev za leto 2019 je bila 12,3 milijona dolarjev, torej okrogel milijon na mesec. V ta znesek so zajeti plača, opcije in drugi (tudi posredni) prejemki. Zlasti delniške opcije se dodeljujejo in unovčujejo na daljša časovna obdobja, ne le eno leto, kar vnaša šum med podatke. Kakorkoli, najbolje plačana je bila direktorica AMD-ja Lisa Su, ki je zaslužila 58,5 milijona dolarjev. Od tega je sicer osnovna plača znašala milijon dolarjev, približno 1,2 milijona dolarjev je odbila še dodatkov in bonusov, 53...

15 komentarjev

Facebook bo olajšal brisanje starih objav

The Verge - Pred desetimi ali petnajstimi leti je bil svet drugačen, današnji uporabniki družbenih omrežij pa mlajši in često bolj navihani. In to se odraža tudi na Facebooku, kjer je kopánje po starih objavah in fotografijah lahko razlog za precej slabe volje, še zlasti če so javno vidne. Zato je dobrodošla Facebookova novost, ki poenostavlja skupinsko brisanje starih objav. Storitev bo najprej prispela v mobilno aplikacijo.

Gre za novo funkcijo Manage Activity, ki uporabnikoma omogoča enostavno brisanje starejših objav. Možno jih bo brisati posamič ali skupno, pri čemer bodo v slednjem primeru uporabnikom v pomoč filtri, denimo glede na časovno obdobje, označene osebe itd. Facebook funkcijo oglašuje kot način, kako spletno navzočnost na Facebooku bolje prilagoditi temu, kar ste danes. Kot primer navajajo človeka, ki se želi po študentskih letih zaposliti ali nekoga, ki bi rad odstranil vsebine v zvezi s staro ljubeznijo.

Po odstranitvi objav te ne bodo nepovratno izbrisane, temveč bodo...

8 komentarjev

Med zaposlenimi v Facebooku raste nezadovoljstvo nad odzivom podjetja na proteste

The New York Times - Medtem ko sta se Twitter in Google javno postavila na stran protestnikov proti rasizmu in policijskemu nasilju, Facebook vztraja pri nevtralni drži ter odsotnosti cenzure Trumpovih objav. To pa je vznemirilo zaznaven del kadra podjetja, tudi mnogih ljudi na višjih položajih, ki so se odločili javno izraziti nesoglasje.

V Združenih državah bo danes tekel sedmi dan vsesplošnih protestov proti rasizmu in policijskemu nasilju, ki jih je sprožil uboj Georgea Floyda med aretacijo pred tednom dni. Večina tehnoloških velikanov se je že javno postavila na stran protestnikov, toda med njimi je opazna odsotnost enega imena: Facebooka. Mark Zuckerberg je namreč tudi tokrat odločen držati se principa nevtralnosti in znova poudarja, da mora biti družbeno omrežje medij, ki neopredeljeno nosi objave vseh vpletenih strani. Tako na Facebooku, za razliko od Twitterja, niso cenzurirali objave predsednika Donalda Trumpa, da "ko se bo začelo ropanje, se bo tudi streljanje". Mark namreč pravi, da objava...

117 komentarjev

Microsoft nadomešča novinarje z umetno inteligenco

vir: Needpix

vir: theguardian.com
theguardian.com - Kakih 50 novinarjev oz. urednikov, zaposlenih prek agencij, bo v naslednjih tednih ob službo pri Microsoftu. Njihovo delo bo namreč prevzela umetna inteligenca. Kot so povedali v podjetju, pri tem ne gre za posledice pandemije COVID-19, pač pa za rezultat rednega preverjanja in optimiziranja njihovih delovnih procesov.

Pri Microsoftu so novice za njihovo spletno stran MSN in brskalnik Edge doslej večinoma oblikovali človeški novinarji, pri tem je šlo pretežno za objave novic partnerskih medijev, ki so jih malenkostno preoblikovali, jim izboljšali naslove in po potrebi zamenjali priložene slike. Zdaj bodo vsa ta opravila poskusili opraviti algoritmi. Kot je povedal eden od odhajajočih novinarjev, je delo v njihovi redakciji že doslej teklo nekako polavtomatizirano, umetna inteligenca je recimo pomagala izbrati najzanimivejše, med 100.000 vsakodnevno prispelimi novicami. Mimogrede, med lanskimi parlamentarnimi volitvami v Veliki Britaniji so še nekoliko bolj robotsko novinarstvo...

21 komentarjev

NSA opozarja, da skupina Sandworm skozi znano ranljivost napada poštne strežnike

vir: ZDNet
Slo-Tech - Ameriška agencija NSA je izdala opozorilo, da razvpita ruska hekerska skupina Sandworm izvaja obširno kampanjo napadov na poštne strežnike, in sicer skozi še vedno zelo razširjeno ranljivost v programju za pošiljanje elektronske pošte Exim, ki je bila odkrita lansko poletje.

Lanskega junija je bila najdena kritična ranljivost v programu za pošiljanje elektronske pošte (mail transfer agent - MTA) Exim, ki je razširjen v sistemih z Unixom in Linuxom ter naj bi se nahajal v več kot polovici poštnih strežnikov po svetu. Napadalcu preko primerno sestavljenih sporočil omogoča polni (root) prevzem nad ciljnim poštnim strežnikom. Kljub temu, da je bil popravek na voljo takoj, hkrati pa so zlikovci še isti mesec pričeli dejansko zlorabljati odkrito slabost, raziskave kažejo, da je še letošnjega maja polovica lukenj ostala nezakrpanih.

To naj bi v zadnjem času pridoma izkoristili v zloglasni hekerski skupini Sandworm, povezani z rusko vojaško obveščevalno službo (GRU). Skupina je ena...

9 komentarjev

Zaradi nemirov preložena predstavitev Androida 11

Slo-Tech - “Nestrpno čakamo, da vam bi lahko povedali kaj več o Androidu 11, a zdaj ni pravi trenutek za slovesnosti," so glede predstavitve beta različice prenovljene platforme, ki bi se morala odviti prihajajočo sredo, na Twitterju zapisali predstavniki Googla. Čeprav niso bili konkretni, je odpoved zagotovo povezana z nemiri, ki so zajeli širše območje San Francisca, denimo mesti Oakland in San Jose, kjer so nastanjeni številni Googlovi zaposleni. Nov datum dogodka za zdaj ni znan.

Smrt Georga Floyda, temnopoltega osumljenca, ki je umrl med policijskim prijetjem, bo, kot se zdi, imela precejšnje družbene posledice. Odpovedi dogodkov so pri tem seveda zanemarljive, oči svetovne javnosti pa so uprte v vojno med predsednikom Donaldom Trumpom in družbenimi omrežji. Trump jo je namreč minuli teden nadgradil z izvršno odredbo, ki bo spletnim podjetjem - če bo seveda preživela politične in strokovne varovalke ameriškega sistema - močno povečala polje odgovornosti za objavljene vsebine.

V...

10 komentarjev

Western Digital zaradi prodaje diskov SMR tožen

Slo-Tech - Pred poldrugim mesecem se je razvedelo, da so vsi trije veliki proizvajalci diskov ponujali diske s tehnologijo SMR, ne da bi uporabniki to vedeli. Diski s SMR so za proizvajalca cenejši, saj lahko na magnetno ploščo zapišejo več podatkov, ker se sledi deloma prekrivajo. To pa ima tudi negativne vplive na zmogljivost, saj so taki diski počasnejši in zato manj primerno za vsakodnevno intenzivno rabo. Western Digital, Seagate in Toshiba so se zato znašli pod plazom kritik.

V namizne računalnike so jih vgrajevali vsi, še bolj predrzen pa je bil Western Digital, ki je diske s SMR vgrajeval tudi v sisteme NAS (Network Attached Storage). Konkurenca tega ni počela. Seagate je na primer izrecno zanikal, da bi bili njihovi disk Ironwolf (za NAS) tipa SMR, temveč so konvencionalni CMR. Ker so diski za NAS namenjeni uporabi tudi v RAID-u in podobnih poljih, so potrošniki zoper Western Digital vložili skupinsko tožbo. V njej podjetju očitajo, da je tehnologija SMR in s tem tudi diski družine...

42 komentarjev

V ZDA prvikrat po letu 1880 obnovljivi viri energije prehiteli premog

Slo-Tech - Ameriški Urad za informacije o energetiki (EIA) je ugotovil, da je v ZDA lani poraba energije, ki jo pridobijo iz premoga, prvikrat zaostala za energijo iz obnovljivih virov. K temu sta prispevala dva dejavnika. V zadnjih letih poraba premoga za proizvodnjo električne energije hitro pada, poleg tega pa se (nekoliko zmerneje) povečuje pridelava energije iz obnovljivih virov. V primerjavi z letom 2018 je lani poraba premoga upadla za 15 odstotkov, pridelava iz obnovljivih virov pa je odstotek višja.

Poraba premoga za proizvodnjo električne energije je bila lani sicer še vedno za 60 odstotkov višja od proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov. So se pa ti bolje odrezali v drugih sektorjih, in sicer pri porabi energije v industriji, prometu in gospodinjstvih, kjer premoga praktično ni. To je na koncu tudi prevesilo tehtnico. Američani 90 odstotkov vsega premoga namreč uporabijo prav v termoelektrarnah.

Trend se letos nadaljuje v še opaznejši obliki. Od 24. marca letos je...

43 komentarjev

Danes zvečer drugi poizkus SpaceX-a, da se vpiše v zgodovino

Slo-Tech - Po odpovedanem poizkusu v sredo, ko jo je zagodlo vreme, bo danes zvečer po slovenskem času SpaceX v sodelovanju z NASO poizkusil vnovič. Z izstrelišča na Floridi bo ob 21.22 po slovenskem času na pot krenilo novo plovilo Crew Dragon. V njem bosta astronavta Doug Hurley in Bob Behnken, prekaljena vesoljska mačka - Hurley je pilotiral Space Shuttla v letih 2009 in 2011 in je bil v vesolju 683 ur, Behnken pa v letih 2008 in 2010 - kot prva Američana v vesolje letela v ameriškem plovilu po letu 2011, ko so upokojili raketoplane Space Shuttle. Dolgih devet let so bili namreč Rusi edini na svetu, ki so na ISS vozili ljudi.

Izstrelitev si bo možno ogledati v neposrednem prenosu na Nasini spletni strani, ki se bo začel ob 17. uri. Vse do samega trenutka izstrelitev ne bo jasno, ali bo ta res izpeljana, saj so v sredo odpovedali 15 minut pred načrtovanim časom. Razlog je bila tropska nevihta, zaradi katere je bilo preveč vetrovno in nevarno za udare strele. Zanimivo je, da je vremenska...

35 komentarjev

Kanada v pričakovanju kitajskih protiukrepov

Meng Wanzhou

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Kanadsko vrhovno sodišče je v sredo odločilo, da se lahko nadaljuje postopek izročitve ZDA za Meng Wanzhou, hčer ustanovitelja Huaweija, podpredsednico in glavno finančnico v podjetju. Po mnenju sodnika je dejanje, ki ga očitajo Wanzhoujevi, kaznivo tako v ZDA, kot v Kanadi, kar je bilo ključno za presojo v tej zadevi.

Spomnimo, ZDA jo obtožujejo, da je med letoma 2009 in 2014 prek slamnatega hongkonškega podjetja SkyCom Iranu prodajala telekomunikacijsko opremo, narejeno v ZDA, s čimer je kršila ameriške sankcije proti tej državi. Meng Wanzhou je zato že vse od decembra 2018 v hišnem priporu v Vancouvru.

Kitajska ambasada v Ottawi se je na odločitev sodišča odzvala z ostro izjavo, zaostrujejo se tudi siceršnji odnosi med državama. Analitiki namreč ocenjujejo, da bo tudi predsednik Xi Jinping želel pred svojimi državljani pokazati nepopustljivo držo in bo zoper Kanado tako ali drugače ukrepal.

Njegov adut sta dva kanadska državljana, ki ju je kitajska aretirala konec leta 2018,...

16 komentarjev

Trump z izvršnim ukazom uresničuje grožnje socialnim omrežjem

Axios - Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek podpisal izvršni ukaz, s katerim želi zmanjšati pravno zaščito, ki jo v Združenih državah uživajo družbena omrežja. Odločitev je neposredna posledica dogodka izpred nekaj dni, ko je Twitter eno od Trumpovih objav označil kot zavajajočo.

V ZDA so si internetne platforme sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja priborile pomembno pridobitev za svobodo govora: 230. člen zakona Communications Decency Act, ki določa, da internetni servisi niso neposredno kazensko odgovorni za vsebine, ki jih na njih objavljajo tretje osebe, dokler ne gre za razne skrajnosti, kot je nasilje. Tako so socialna omrežja, kot je Twitter, zavarovana pred na primer tožbami o razžalitvah v objavah, ki jih na njih puščajo uporabniki. 230. člen so imeli doslej v zobeh že mnogi, z vseh strani političnega prostora. Demokrati in strokovnjaki za dezinformacije opozarjajo, da trenutna dikcija omogoča preveč svobodno širjenje lažne propagande s škodljivimi posledicami,...

30 komentarjev

Facebook je vedel, da vnaša razdor v družbo, in opozorila ignoriral

Slo-Tech - V časih pred internetom so bili ljudje izpostavljeni približno istim virom novic in informacij, predvsem pa so bili deležni pogledov z več strani. Internet je to precej spremenil, saj je ljudem omogočil zatekanje v vsebine, ki podpirajo njihova prepričanja, družbena omrežja pa so to dogajanje še intenzivirala. Na političnem področju se to še posebej vidi, saj so zagovorniki različnih strani bolj razdvojeni kot kdajkoli. In Facebook? Največje družbeno omrežje na internetu pri tem ni nedolžno, saj je pomemben motor delitev na internetu, kar podjetje ve že več let in namenoma ne ukrepa.

Algoritem, ki vlada na Facebooku in določa, kaj bo kdo videl, ima preprosto nalogo. Maksimizirati mora angažma uporabnikov, kar v lepši slovenščini pomeni, da mora uporabnike premamiti, da na strani ostanejo čim dlje in delijo čim več. Žal pa so takšne zahteve destruktivne za družbo, je pokazala Facebookova preiskava, preden so jo ukinili. To so vedeli že leta 2016, a namenoma niso reagirali,...

55 komentarjev

Maximator: evropsko elitno združenje za prisluškovanje

Slo-Tech - Od Snowdnovih razkritij pred sedmimi leti vemo za obseg sodelovanja, ki ga okviru zavezništva Petero oči na področju obveščevalnih službi izvajajo Avstralija, Kanada, Nova Zelandija, Velika Britanija in ZDA. Do letos pa je bilo precej manj znano dejstvo, da podobna združba obstaja tudi na Stari celini. Maximator je ime evropskega petčlanskega krožka, v katerem sodelujejo Danska, Francija, Nemčija, Nizozemska in Švedska. Prvi je o Maximatorju pisal Bart Jacobs z Univerze Radboud v nizozemskem Nijmegenu.

Zavezništvo je nastalo leta 1976, ko so se povezale Nemčija, Švedska in Danska (slednja je bila pobudnik), da bi laže dešifrirale sporočila na satelitskih zvezah. Dve leti pozneje se je pridružila še Nizozemska, Francija pa je vstopila leta 1985. In v takšni obliki je skupina ostala aktivna vse do danes. Ena izmed ključnih sestavin zavezništva je bilo švicarsko podjetje Crypto AG, katerega lastnika sta bila ameriška CIA in nemška BND. Ne da bi ostali člani Maximatorja vedeli, od kod...

8 komentarjev

Ameriška vojska bo tri leta preizkušala SpaceX-ov satelitski internet

Slo-Tech - SpaceX in ameriška vojska sta podpisala pogodbo o preizkušanju SpaceX-ove konstelacije satelitov Starlink za dostop do interneta v ameriški vojski. V naslednjih treh letih bo vojska preverjala, ali je SpaceX-ova rešitev ustrezna za širšo uporabo v vojski. Gre za tako imenovano pogodbo CRADA (Cooperative Research and Development Agreement), po kateri vojaški razvoji laboratoriji sodelujejo z zasebnimi podjetji, neprofitnimi ustanovami ali drugimi organi. Gre za uveljavljen način preizkušanja novih tehnologij, preden se ameriška vojska odloči za nakup.

V konkretnem primeru bo torej vojska preverjala, ali je konstelacija satelitov v nizkih orbitah, ki nudijo dostop do interneta, primerna za vojaške potrebe. To tudi ni prva CRADA, ki jo je ameriška vojska podpisala v zvezi s satelitskimi komunikacijami, saj so v preteklosti sodelovali na primer s SES in Kratosom. Trenutni satelitski internet, ki ga uporablja ameriška vojska, je počasen in okoren. Ker temelji na geostacionarnih...

0 komentarjev

Trump napovedal vojno družbenim omrežjem

Slo-Tech - Ameriški predsednik Donald Trump je tehnološkim podjetjem, ki upravljajo družbena omrežja, zagrozil z vzpostavitvijo zakonske regulacije oz. tudi kar njihovim zaprtjem. Obenem je, kot je zdaj že običajno za politike z desno usmerjenim svetovnonazorskim kompasom, družbena omrežja obtožil politične pristranskosti v škodo konservativcev in dodal, naj nemudoma spremenijo svoj način dela.

To se je zgodilo dan potem, ko je Twitter njegovo objavo o goljufanju pri volitvah po pošti označil z modrim klicajem, bralce pa pozval, naj preverijo dejstva glede vsebine tvita. Slednje, torej opremljanje predsednikovih objav z oznako o dvomu v resničnost, se doslej še ni primerilo. Trump je podobne trditve o volitvah po pošti doslej objavil že večkrat, čeprav so jih mediji za preverjanje dejstev že nekajkrat ovrgli.

Za zdaj se ni odzval še nihče od predstavnikov večjih omrežij, so pa po predsednikovih grožnjah v nadaljevanju trgovanja nekoliko upadle delnice Twitterja in Facebooka.

To seveda ni...

70 komentarjev

Virgin Orbitu se prvi polet rakete ni povsem posrečil

Ars Technica - V začetku tedna so pri družbi Virgin Orbit proti vesolju prvič poslali raketo Launcher One, ki pa ji je nekaj sekund po odmetu z matičnega Boeinga 747 crknil motor in je zgrmela v morje. Kljub temu so prve faze izstrelitve potekale v redu in kmalu načrtujejo novo.

Ko gre za vesoljske ambicije Richarda Bransona, je gotovo najbolj poznana njegova firma Virgin Galactic, s katero želi v krožnico pošiljati vesoljske turiste. Toda pred osmimi leti je ustanovil še njen oddelek Virgin Orbit, namenjen lansiranju manjših satelitov; najprej v orbito, pozneje nemara tudi kam dlje (vir z omejenim dostopom). Pred tremi leti se je podjetje osamosvojilo, namesto Galacticovih nosilnih letal pa so kupili Boeinga 747 in ga poimenovali Cosmic Girl. Podobno kot pri Galacticu namreč v prvi fazi raketo v zrak ponese letalnik in jo na dobrih desetih kilometrih višine izpusti, da nadaljuje pot v nizko Zemljino orbito, kamor lahko ponese 300 kilogramov uporabnega tovora. Raketo so poimenovali Launcher One...

1 komentar

Danes zvečer začetek nove dobe vesoljskih poletov

Slo-Tech - Če bo šlo vse po sreči, bo danes ob 22.33 po slovenskem času poletel Crew Dragon s človeško posadko, kar bo zgodovinski dogodek, ki si ga bo možno ogledati v neposrednem prenosu (spodaj). Vse od upokojitve raketoplanov Space Shuttle pred devetimi leti namreč Američani niso imeli načina, kako v vesolje prevažati ljudi. Zanašati so se morali na Ruse, ki so uporabljali svoje sojuze. Danes se začenja nova doba poletov v vesolje, saj bo ljudi prvikrat peljalo plovilo, ki so ga (sicer z izdatnim sofinanciranjem države) razvili v zasebnem podjetju. Crew Dragon je namreč izdelek SpaceX-a.

In to je tudi načrt, ki ga ima NASA za prihodnost. Vse polete ljudi v vesolje želijo poveriti zasebnim partnerjem, ki bo to opravljali s koncesijo oziroma proti plačilu. Pričakujejo, da bo to srednjeročno povečalo število ljudi, ki bodo lahko leteli v vesolje, saj to početje ne bo omejeno več le na Nasine (in partnerske) astronavte. Prva bosta Crew Dragon preizkusil Doug Hurley in Bob Behnken. Pot rakete...

40 komentarjev

IBM in HP zaradi epidemije odpuščata

Slo-Tech - Zaradi upočasnitve svetovnega gospodarstva, ki ga je povzročila epidemija covida-19, imajo tehnološki velikani velike probleme. IBM bo odpustil več tisoč zaposlenih, Hewlett-Packard pa bo odpuščal, zniževal plače in uvajal delo od doma. Prizadeta so tudi ostala podjetja, denimo Uber in Lyft.

IBM uradno ne razkriva, koliko ljudi bo poslal na cesto, neuradno pa gre za nekaj tisoč zaposlenih iz pisarn v Kaliforniji, New Yorku, Severni Karolini, Misuriju in Pensilvaniji. Bloomberg piše, da gre v nekaterih primerih za cele oddelke. Podjetje je v uradni izjavi zapisalo, da morajo zaradi zelo konkurenčnega trga zasledovati prožnost in konstantno premešati spretnosti in znanja z visoko dodano vrednostjo. Z drugimi besedami: preveč predragih zaposlenih imajo za trenutno tržno situacijo, zato bodo odpuščali.

Odpušča tudi Hewlett-Packard (HPE). Do konca oktobra bodo znižali plače, največ menedžerjem, in sicer za 20-25 odstotkov. Odpustili naj bi več tisoč zaposlenih, s čimer želijo...

52 komentarjev

München bi šel spet na odprto kodo

Slo-Tech - Zgodba s prestopom münchenske mestne uprave na Linux in nazaj dobiva še eno iteracijo, potem ko je že naredila 360-stopinjski obrat. Leta 2003 so se odločili, da bodo računalnike zaposlenih in celoten informacijski sistem migrirali na odprto kodo (GNU/Linux kot operacijski sistem, tedaj še OpenOffice kot pisarniški paket, brskalnik Firefox). Sedem let pozneje so bili na pol poti.

Kot je pričakovati pri tako obsežnem projektu, ki vključuje še več kot 15 tisoč računalnikov in uporabnikov, težav in zapletov ni manjkalo. Čeprav so leta 2013 prestop končali in ga ocenili pozitivno, se je že leto pozneje začelo na glas govoriti, da se obeta povratek Windows. Po eni stari so se pritoževali uporabniki, ker grafični vmesnik ni bil več enak, po drugi strani pa je bil novi župan Dieter Reiter (SPD) velik Microsoftov zagovornik. In res, tri leta pozneje (torej leta 2017) je mestni svet izglasoval vrnitev v Microsoftov objem. K temu je bržkone pripomogla tudi selitev Microsoftovega nemškega...

52 komentarjev

Na Tajskem ušla baza s prometnimi podatki uporabnikov mobilnega interneta

Slo-Tech - Po navadi pišemo o pobeglih bazah, ki vsebujejo osebne podatke, to pot pa je na Tajskem na internet pobegnila še precej bolj zanimiva baza. Nekaj dni je bilo povsem brez zaščite možno preveriti, katere spletne strani so obiskovali uporabniki tajskega mobilnega operaterja AIS (Advanced Info Service). Baza je merila 4,7 TB in je vsebovala 8,3 milijarde zapisov.

Zapisi so bili vnosi v dnevniško datoteko, kjer so se beležile poizvedbe DNS (DNS queries). Zajemali so obdobje od 30. aprila zvečer do 7. maja zjutraj. Nihče ne ve, zakaj se je beležilo to obdobje in zakaj se je kasneje beleženje nehalo. Baza je bila na internetu dostopna še dva tedna, šele po posredovanju ThaiCERT-a pa je bila odstranjena. Raziskovalec Justin Paine, ki jo je našel med brskanjem po BinaryEdge in Shodanu, je en teden zaman skušal vzpostaviti stik z AIS, a mu ni uspelo. Šele ko je obvestil ThaiCERT, se je AIS zganil. Baza je bila tako dostopna od 1. maja do 22. maja.

Vsebovala je 3,4 milijarde poizvedb DNS...

1 komentar

Američani testirali pomorski napadalni laser moči 150 kW

Breaking Defense - Sredi maja je ameriška vojaška ladja z napadalnim laserjem moči 150 kW preizkusno sestrelila letečega drona. Gre za prvi test tako močnega polprevodniškega laserja v pomorskem okolju, kar pomeni, da se hitro bližamo učinkovitosti, ki bo primerna za splošno vojaško rabo na pomorskih plovilih.

Po tem, ko je z začetkom tisočletja zgodovina dokončno pokopala kemične napadalne laserje in so se vojske usmerile v raziskovanje trdninskih, oziroma polprevodniških, je napredek bliskovit. Razlog tiči predvsem v tem, da smo se v zadnjem desetletju naučili laserske curke učinkovito spajati v en snop. To pa pomeni, da je mogoče napadalne laserje visokih moči zgraditi tako, da skupaj zložimo več manjših enot - na primer takšnih, ki jih že tako uporabljamo v industriji pri rezanju in varjenju kovin. Laserji na osnovi optičnih vlaken sedaj naposled ponujajo tisto kombinacijo moči, kompaktnosti in odpornosti na razmere bojišč, da jih bodo bržkone požegnali tudi konzervativni vojaški ocenjevalci.

108 komentarjev

Dostopen jailbreak za vse iPhone in iPade

vir: 9to5Mc
9to5Mc - Skupina unc0ver je pripravila nov jailbreak, s katerim je možno odkleniti vse naprave z iOS od 11 do 13.5 (torej do najnovejše dosegljive verzije, ki je izšla pred tednom dni). V praksi to pomeni, da lahko odklenemo celo iPhone 11 in SE ter novi iPad Pro. Novi jailbreak temelji na ranljivosti v jedru, ki jo je odkrila skupina Pwn20wnd. Novi jailbreak je semi-untethered, kar pomeni, da deluje tudi z drugimi operacijskimi sistemi (telefon z iOS lahko odklenemo prek računalnika z Windows), a ga je treba ponoviti ob vsakem ponovnem zagonu naprave.

Lani je veliko prahu dvignila ranljivost checkm8, s katero je bilo moč obiti zaščito v Applovih procesorskih čipih od A5 do A11, torej od iPhona 4S do iPhone X. Iz tega je nastal jailbreak Checkra1n.

Odklep z jailbreakom uporabniku da polni dostop do naprave (root), ki ga Apple iz varnostnih razlogov zadrži zase. Toda brez tega uporabniki ne morejo nameščati nepodpisanih aplikacij, podrobneje prilagoditi svoje naprave ipd. Zato ni...

20 komentarjev

Prvo bionično oko s krogelno mrežnico

vir: Nature
Nature - Raziskovalci iz Hong Konga so napravili grob prototip umetnega očesa, ki ima prvič tudi sferično oblikovano retino z občutljivostjo, primerljivo človeški. Morebitna praktična raba je še daleč, toda iznajdba je zanimiva z vidika prikaza tehnološke zahtevnosti, oziroma ovir, ki jih bo še treba preseči, preden bomo dejansko dobili prava bionična očesa.

Glede na to, da senzorji v telefonih že dosegajo stomegapikselne ločljivosti, bi laično menili, da so na področju očesne protetike svetlobna tipala še najmanjši problem in da se strokovnjaki ta hip najbolj ukvarjajo z izzivom pošiljanja signalov v možgane. Pa ni povsem tako. CCD senzorje znamo dobro izdelovati v ploski obliki, ne pa tudi krogelni - ko plast takšnih tipal ukrivijo, izgubi enakomerno porazdeljenost in s tem visoko nativno ločljivost. Dokler smo zadovoljni z zunanjim zajemom slike, ki je vgrajen na primer v očala, to ni večji problem, toda če želimo vsadke v celoti spraviti v očesno zrklo, pristop ne zadošča več. Na...

5 komentarjev

Preobrat: britanska 5G omrežja vendarle brez Huaweija?

vir: Pixabay

vir: theguardian.com
theguardian.com - Potem, ko se je mesece dolgo uspešno upirala ameriškim pritiskom, bo vlada Borisa Johnsona vendarle prepovedala uporabo Huaweijeve omrežne opreme v svojih 5G omrežjih. Predlagani ukrep je posledica notranjega upora v konservativni stranki, ki ima v parlamentu kakih 80 glasov večine, a je v zadnjih tednih približno 50 poslancev glede vprašanja Huaweija obrnilo proti vladi. Kot razlog navajajo skrb za nacionalno varnost, torej argumente ZDA, do sedaj vgrajeno opremo pa naj bi postopoma zamenjali z drugo do leta 2023.

Še konec januarja je bila odločitev drugačna, britanski Komite za nacionalno varnost je tedaj odobril uporabo Huaweijeve opreme, a ne v kritičnih delih infrastrukture. Johnson je tedaj dejal, da Velika Britanija pri tem nima veliko opcij, saj naj bi bila odstranitev vsega z znamko Huawei iz obstoječih omrežij precej drag postopek. Odločitev je tedaj nekoliko ujezila Američane, ki so zagrozili tudi z omejevanjem sodelovanja med obveščevalnimi službami obeh držav.

ZDA so...

44 komentarjev