»

Retencija prometnih podatkov še vedno bolj ne

Slo-Tech - Sodišče EU je, kot že nekajkrat, spet presojalo ureditev splošne in neselektivne hrambe prometnih podatkov. Od kar je sodišče v letu 2014 presodilo, da je Direktiva o obvezni hrambi prometnih podatkov neskladna s pravnim redom EU, si države članice bolj ali manj neuspešno prizadevajo, da bi takšno hrambo podatkov ponovno vzpostavile.

Prometni podatki omogočajo, da organi, ki imajo do njih dostop, iz njih zelo natančno sklepajo na številne vidike zasebnega življenja posameznikov, na katere se podatki nanašajo. Hramba prometnih podatkov torej predstavlja resen poseg v zasebnost. Pri posameznikih lahko verjetno povzroči, da so njihova življenja pod stalnim nadzorom. Posledično je tak poseg upravičen le v primerih resnih kaznivih dejanj.

Kako pomembni so metapodatki kaže izjava nekdanjega šefa NSA, ki je ob neki priložnosti dejal, da »ubijamo ljudi na podlagi metapodatkov«.

Pred nami sta dve sodbi, ena proti Franciji in druga proti Nemčiji.

Francija

Tokrat je sodišče odločalo o...

12 komentarjev

Logitechova ročna konzola za pretočne igre prispe oktobra

Logitech - Pri Logitechu so po dveh mesecih mini napovedi, govoric in izpustov informacij naposled pokazali svojo ročno konzolo G Cloud Gaming Handheld. Lansiranje bo 17. oktobra, cena pa ravno med Switchem in Steam Deckom.

V začetku avgusta so pri Logitechu presenetili z najavo, da v sodelovanju s kitajskim Tencentom razvijajo ročno konzolo - ki pa ne bo klasična igričarska naprava, temveč prvenstveno namenjena pretočnemu igranju, skozi servise Geforce Now, Xbox Cloud Gaming in druge. Konec avgusta so na splet nato pobegnile še prve slike naprave, ki kažejo na zasnovo nekje med Nintendovim Switchem in Valvovim Steam Deckom. Sedaj se je Logitech G Cloud Gaming Handheld, kakor so Švicarji zadevo skrajno inovativno poimenovali, znašla v spletni trgovini podjetja in prvi uradni najavi lansiranja - na Xboxovi spletni strani. Švicarji v oglasnih pamfletih očitno zaenkrat načrtno ignorirajo Googlovo Stadio in Amazonovo Luno, čeprav naj bi naprava prebavljala tudi ta dva pretočna servisa in ima...

15 komentarjev

Nvidia najavila prve geforce družine RTX 40

vir: Nvidia
Nvidia - Na jesenski izvedbi letošnje konference GTC so pri Nvidii najavili prva člana naslednje generacije igričarskih grafičnih kartic Geforce, RTX 4090 in RTX 4080. Kot ponavadi so imeli mnogo videti tudi tisti, ki jih zanimajo Nvidiine aktivnosti na področjih superračunalništva, strojnega učenja in vdelanih sistemov.

Znano je bilo, da bo drugo od dveh letošnjih prireditev GPU Technology Conference (GTC) Nvidia izkoristila za lansiranje naslednje družine grafičnih kartic Geforce, RTX 40 - nismo pa vedeli, katere modele bodo predstavili. Ta hip ima podjetje namreč majčken problemček, saj so zaradi zloma kriptotrga in prehoda Ethereuma na način proof-of-stake skladišča polna neprodanih izdelkov aktualne generacije. Tako se je šušljalo, da bodo pokazali zgolj modele na najvišjem delu zmogljivostne lestvice, ker pač edini res prinesejo nekaj novega. To se je tudi zares zgodilo, saj je Jensen Huang v roke vzel zgolj dve kartici: Geforce RTX 4090 in RTX 4080. Razvijalcem pa bodo namenjene...

59 komentarjev

ARM najavil arhitekturi Neoverse V2 in E2

vir: ARM
ARM - V Armu so v razmeroma površinski najavi zaokrožili drugo generacijo platform za oblačno računalništvo Neoverse, in sicer z arhitekturama V2 ter E2.

Pred slabimi štirimi leti so pri Armu odšli zmešat štrene Intelu in AMDju še na strežniškem oziroma superračunalniškem področju in lansirali platformo Neoverse z namenskimi arhitekturami za obdelavo velikih količin podatkov ter strojno učenje. Sestavljajo jo tri veje: V je usmerjena v surovo zmogljivost; N v učinkovitost na vat ter prilagodljivost; linija E pa vsebuje manjše procesorje za naprave na robu (edge computing). Na opisani osnovi smo že videli več uspešnih rešitev, kot sta Amazonova družina procesorjev Graviton in pa Ampere Altra, kmalu pa utegnemo dobiti tudi zmogljive izdelke iz Nvidie. Arhitektura N ostali dve malo prehiteva, zato smo predstavitev N2 videli že lansko pomlad, sedaj pa so v podjetju predstavili še drugo generacijo arhitektur V in E.

Poglavitna novost je prehod na ukazni zbir Armv9 in s tem povezane...

2 komentarja

Cyber Night - CTF

Slo-Tech - Cyber Night je največje slovensko varnostno tekmovanje, ki omogoča posameznikom da se soočijo z raznimi izzivi iz področja kibernetske varnosti, si pridobijo nova znanja in izkušnje, ter se medsebojno tudi povežejo.

Letos bo potekalo 7. oktobra ob 17.00 uri v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije. Udeležijo se ga lahko vsi, ki jih informacijska varnost navdušuje in vsi, ki so željni novega znanja na tem področju. Izzivi bodo primerni za igralce vseh ravni – od veteranov do tistih, za katere je to prvi CTF. Zajemali bodo področja kriptografije, obratnega inženirstva, stenografije, izkoriščanja spletnih in strežniških ranljivosti ipd. Za reševanje le teh pa ni potrebno samo programsko znanje, vendar je za posameznike pomembno tudi kreativno razmišljanje in sposobnost reševanja problemov. Udeležitev na dogodku je možna posamezno, lahko pa tekmovalci ustvarijo ekipo s katero bodo poskušali doseči čim višje število točk. Potrebna je obvezna predhodna prijava.

Letos pa bodo na...

7 komentarjev

Adobe prevzema Figmo

vir: Adobe
Adobe - Adobe, velikan s področja grafično-oblikovalskih orodij, vnovič prevzema neposrednega tekmeca: tokrat je tarča firma za razvoj orodij za spletno sodelovalno oblikovanje Figma.

Iz Adobeja so po pobegu informacije pred dnevi potrdili, da kupujejo družbo Figma, in sicer za 20 milijard dolarjev, s čimer gre za enega večjih prevzemov v industriji grafičnega oblikovanja. Figma je desetletje stara firma, kjer se ukvarjajo z razvojem spletnih orodij, ki se uporabljajo v skupinskem grafičnem dizajnu in uporabnikom med drugim omogočajo dostop z vrste naprav, tudi telefonov in tablic. To je ravno funkcionalnost, kjer so Adobejeve rešitve doslej šepale, saj je njihova tovrstna platforma Adobe XD zadnja leta vozila po vse bolj stranskih tirih. Sklepati gre, da jo bodo postopno popolnoma ukinili in stranke preusmerili na orodja Figme. Zanjo sicer vpleteni pravijo, da bo zaenkrat ostala samostojna podružnica in je ne bodo na silo tlačili v Creative Cloud.

Poznavalci področja pa se bržkone ob...

0 komentarjev

Znani so prejemniki Ig Nobelovih nagrad 2022

Slo-Tech - V četrtek ponoči so podelili že 32. Ig Nobelove nagrade, ki vsako leto razglasijo kot pozitivno parodijo pravih Nobelovih nagrad. Namenjene so popolnoma resnim znanstvenim dosežkom, ki pa spričo svoje tematike bralce vendarle najprej nasmejijo, šele nato jih vzpodbudijo k razmišljanju. Že tretjič zapovrstjo je bila svečana slovesnost zgolj spletna, kar je ostanek še vedno aktualne epidemije. Kljub temu je prireditev pomagalo povezovati osem dobitnikov Nobelovih nagrad v prejšnjih letih, prejemniki letošnjih Ig Nobelovih nagrad pa so bili vidno navdušeni nad priznanjem. Letošnji nagrajenci so:
  • za aplikativno kardiologijo Eliska Prochazkova, Elio Sjak-Shie, Friederike Behrens, Daniel Lindh in Mariska Kret (Češka, Nizozemska, Velika Britanija, Švedska, Aruba) za ugotovitev, da se srčni utripi sinhronizirajo, ko se potencialni partnerji prvikrat srečajo in začutijo obojestransko privlačnost;
  • za književnost Eric Martínez, Francis Mollica in Edward Gibson (Kanada, ZDA, Velika Britanija, Avstralija) za dokaz, da so pravna besedila težko razumljiva zaradi slabe ravni jezika in ne terminologije;
  • za biologijo Solimary García-Hernández in Glauco Machado (Kolumbija, Brazilija) za raziskave, kako zaprtost vpliva na parjenje škorpijonov;
  • za...

11 komentarjev

Teksaški zakon o omejitvi moderiranja na družbenih omrežjih na drugi stopnji potrjen

Slo-Tech - Kontroverzni tekaški zakon, ki upravljavcem družbenih omrežij prepoveduje moderiranje in odstranjevanje uporabniških vsebin zaradi njihove ideološke vsebine in bi lahko postal zgled tudi za druge zvezne države z republikansko oblastjo, je dosegel pomembno zmago. Ameriško prizivno sodišče je razveljavilo odločitev prvostopenjskega sodišča in zakon ocenilo kot skladen z ustavo in pravnim redom. Ker je odločitev v nasprotju z razsodbami nižjih sodišč in drugih prizivnih sodišč v podobnih primerih (npr. floridskem zakonu), pa tudi ker se bodo tehnološki velikani zagotovo pritožili, bo končno besedo zagotovo imelo vrhovno sodišče, kjer imajo večino konservativni sodniki. To je zakon sicer že začasno blokiralo, a ne iz vsebinskih razlogov, temveč proceduralnih, dokler prizivna sodišča ne sprejmejo vsebinskih odločitev. To se je sedaj zgodilo.

Prihodnje leto bo gotovo ključno za prihodnost svobode in nivoja izražanja na internetu. Medtem ko teksaški zakon podjetjem omejuje poseganje v...

23 komentarjev

Po 30 letih konec Pentiumov

Slo-Tech - Trideset let po premieri se bo znamka, ki je sooblikovala pomemben del računalniške zgodovine, upokojila. S piedestala jo je Intel umaknil že pred petnajstimi leti, a vendarle je Pentium še vztrajal. Prihodnje leto bo Intel prenehal uporabljati znamko Pentium, saj se bodo ti procesorji odslej imenovali preprosto Intel Processor (velika začetnica!).

Prvi Pentium je luč sveta ugledal leta 1993 kot peta generacija procesorjev na arhitekturi x86, ki je nasledil legendarne 486. Originalni Pentium je tekel s hitrostjo 60 MHz, v kasnejših verzijah pa tudi hitreje. Čeprav je bil Pentium velik uspeh, ki je premagal konkurenco, se ga verjetno najbolje spomnimo po težavah z deljenjem. Hrošč je bil sicer predvidljiv, a je Intelu povzročil nemajhno sramoto. Pet let pozneje je Intel predstavil še znamko Celeron za manj zmogljive in cenejše računalnike. Tudi ta se umika novi oznaki Intel Processor.

Čeprav je Intel že leta 2006 uvedel poimenovanje Core za svoje najzmogljivejše procesorje, je...

30 komentarjev

EVGA se odreka Nvidii

Slo-Tech - Na trgu grafičnih kartic v zahodnih državah prihaja do znatne spremembe, saj se od tega segmenta vsaj za nekaj časa poslavlja eden od velikanov med oblikovalci kartic, EVGA.

Kdorkoli se je že ozrl po trgovinskih policah z grafičnimi karticami, ve, da Nvidia in AMD le manjši del izdelkov prodata v lastni režiji. Da dosežeta zastavljene ravni proizvodnje in distribucije, se zanašata na zunanja podjetja, popularno imenovana add-in board companies (AIBs). Pošljeta jim čipe in referenčni dizajn kartic, ki mu inženirji nato lahko dodajo lastne bonbončke, da se izdelki dovolj ločijo od konkurence. Nekatere takšne firme sodelujejo tako z Nvidio kot AMDjem, medtem ko se druge odločijo za ekskluzivno partnerstvo. Med slednjimi je ena največjih EVGA, ki je hkrati ena od največjih partneric Nvidie, saj na primer v ZDA pokriva 40 odstotkov trga z geforci. Toda logotip bomo na policah zelenega tabora kmalu iskali zaman, saj je ene najdaljših povezav (22 let!) v tej industriji konec.

Podjetje...

16 komentarjev

Ethereum postal PoS, konec rudarjenja

Slo-Tech - Danes se je uspešno zaključila velika nadgradnja omrežja Ethereum, imenovana Merge, ki korenito spreminja način potrjevanja transakcij in zagotavljanje avtentičnosti zapisov v verigi blokov. Po današnji spremembi se za te namene ne uporablja več računska moč (proof of work), temveč vložki (proof of stake). Prehod, ki so ga načrtovali od leta 2016 in vmes tudi večkrat preložili, je uspel brez težav. Z njim je poraba električne energije za delovanje Ethereuma padla za več velikostnih razredov (vsaj 99 odstotkov), koncept rudarjenja ethra pa je izumrl (še vedno se lahko rudarijo nekatere druge kriptovalute).

Nadgradnja se je v resnici začela že 6. septembra, ko so izvedli nadgradnjo Bellatrix. Ko se je danes zjutraj narudaril zadnji blok z vrednostjo TTD (Terminal Total Difficulty) 58750000000000000000000, se je začela nadgradnja Pariz. Tehnično je s tem postopek končan, videli pa bomo, kako se bo odrazil v uporabi omrežja. Prehod na PoS pomeni, da transakcije potrjujejo zaupanja...

155 komentarjev

Backblaze: Po petih letih SSD-ji zanesljivejši od diskov

Backblaze - Backblaze, ki že vrsto let redno objavlja statistiko vzdržljivosti diskov iz svojih podatkovnih centrov, je to pot primerjal klasične diske in SSD-je. Podatki zadnjih petih let kažejo, da se SSD-ji kvarijo manj od svojih magnetnih predhodnikov. Podobno poročilo so pripravili že lani, a tedaj trend še ni bil dovolj dolgoročen.

V svojem podatkovnem centru imajo 2558 SSD-jev, kar je že dovolj za resno statistično obdelavo. Večinoma gre za Seagatove modele, nekaj pa imajo tudi Crucialovih, Dellovih, Micronovih in WDC-jevih. Nekaterih je sicer premalo za analizo, saj je WDC-jevih le 42, Micronovih pa 89. Pomembnejša je kumulativna primerjava s klasičnimi diski, ki kaže jasne rezultate. V prvih štirih letih sta krivulji pogostosti okvar SSD-jev in diskov zelo podobno, le da je prva nekoliko nižja. V petem letu pa se razlika bistveno poveča, saj se število okvar klasičnih diskov močno poveča, medtem ko SSD-ji obdržijo trend. Merjeno kot AFR (Annualized Failure Rates) so SSD-ji ves čas...

22 komentarjev

HP se je v nekaj evropskih državah poravnal zaradi blokade neoriginalnih kartuš

Slo-Tech - Hewlett-Packard se je poravnal zaradi blokade uporabe neoriginalnih kartuš, ki jo je uvedel z nadgradnjo Dynamic Security leta 2016. Lastniki tiskalnikov, ki so tedaj nadgradili firmware, nenadoma niso mogli več uporabljati kartuš in tonerjev, ki niso imeli HP-jevih čipov. Čeprav je HP trdil, da s tem pomagajo uporabnikom, da ne bi uporabljali kartuš in tonerjev slabe kakovosti, so uporabniki to razumeli predvsem kot izkoriščanje visokih cen originalnih črnil.

To posredno priznava tudi HP, ki se je že v več državah poravnal. Sedaj so na vrsti Belgija, Italija, Španija in Portugalska, kjer so minuli teden sklenili dogovor o plačilu odškodnine. Potrošnike je zastopala organizacija Euroconsumers. HP bo plačal 1,35 milijona evrov lastnikom tiskalnikov, ki so zaradi nadgradnje Dynamic Security utrpeli izgubo. Posamezni lastnik bo prejel 20-95 evrov, odvisno od modela tiskalnika in škode. Pri tem HP izrecno poudarja, da plačilo odškodnine ni priznanje nepravilnosti ali upravičenosti...

5 komentarjev

Google zaključil prevzem Mandianta

Slo-Tech - Po marčevski najavi so v Googlu končali prevzem znanega podjetja za kibernetsko varnost Mandiant, za 5,4 milijarde dolarjev, kar je eden največjih tovrstnih poslov doslej.

Že ptički čivkajo, da se nevarnost kibernetskega kriminala, kot so napadi z izsiljevalsko zlobno kodo ali tisti na dobavne verige, v zadnjem desetletju vztrajno krepi. Čeprav tega nemara ni videti navzven, se IT velikani, predvsem pa razvijalci in ponudniki storitev v oblaku, na vse kriplje trudijo izboljšati zmogljivosti kibernetske obrambe, tako v smislu lastnega notranjega delovanja kakor storitev, ki jih ponujajo strankam. Google že ima več varnostnih laboratorijev z vidnejšimi uspehi, kot sta Project Zero in Threat Analysis Group (TAG). Toda očitno so menili, da imajo strokovnjakov še premalo, saj so marca najavili enega največjih prevzemov varnostnih podjetij, ko so se odločili za 5,4 milijarde ameriških dolarjev pohrustati znano ameriško firmo Mandiant. Med drugim smo jo videli kot eno tistih, ki so...

1 komentar

Google izgubil proti Evropski komisiji

Reuters - Google je izgubil tožbo na Splošnem sodišču EU, s katero je izpodbijal odločitev Evropske komisije, ki mu je pred štirimi leti izrekla 4,34 milijarde visoko globo zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za mobilne naprave. Sodišče je globo znižalo na 4,12 milijarde evrov, sicer pa večinoma pritrdilo Komisiji.

Komisija je postopek začela leta 2015, ko je ocenila, da obstaja utemeljeni sum, da Google namenoma blokira konkurenco. Google v Androidu omejuje proizvajalce drugih iskalnikov in brskalnikov, saj od proizvajalcev telefonov zahteva namestitev Chroma in Google Searcha, če želijo naprave poln dostop do tržnice Google Play. Prav tako je Google zahteval, da proizvajalci telefonov ne nameščajo verzij Androida, ki jih Google ne potrdi.

Pričakovano se Google ni sprijaznil z globo, saj je bil že med postopkom vztrajal, da ni počel nič nezakonitega, zato je zoper odločitev vložil tožbo. Splošno sodišče EU je danes odločilo, da je Google kršil zakonodajo....

15 komentarjev

EMA odobrila že drugo dvovalentno cepivo proti covidu (Original in BA.4/5)

Slo-Tech - Po ZDA in Veliki Britaniji je tudi Evropska agencija za zdravila (EMA) priporočila uporabo novega bivalentnega cepiva proti covidu, ki je prilagojeno za prvotno različico in za BA.4/5. Včerajšnjemu priporočilu Odbora za zdravila v humani uporabi (CHMP) pri EMA je dan pozneje sledila še odobritev Evropske komisije, s čimer se cepivo proizvajalca Pfizer lahko sprosti v uporabo v EU.

Cepivo ima dovoljenje za uporabo kot poživitveni odmerek pri cepljenih posameznikih, ki so starejši od 12 let. Ker ima cepivo zapis mRNK tako za prvotno različico bodice S kakor za tisto v varianti omikron, se pričakuje boljša zaščita proti različnim variantam virusa. Pri tem je EMA uporabila podatke kliničnih testov izvirnega cepiva in odobritev cepiva Original/BA.1, ki se je zgodila v začetku meseca. Najnovejše cepivo je skoraj popolnoma enako kot Original/BA.1, le genski zapis za bodico S je malenkostno spremenjen. Zato so - podobno kot pri vsakoletnem cepivu proti gripi - uporabili znane podatke...

32 komentarjev

SWIFT preizkuša veriženje blokov

Bloomberg - V finančnem sistemu SWIFT, ki ga za komunikacijo uporabljajo banke širom sveta, začenjajo preizkuse tehnologije veriženja blokov (blockchain). SWIFT je projekt začel s tehnološkim podjetjem (fintech) Symbiont, v njem pa sodelujejo številni velikani, med drugim Citigroup, Vanguard in Northern Trust. Nove tehnologije ne nameravajo uporabiti za sprovajanje transakcij, kot to počne bitcoin, temveč za učinkovito komuniciranje pomembnih poslovnih dogodkov, kar so na primer izplačila dividend ali združevanje in prevzemi.

SWIFT je vodilni komunikacijski sistem, v katerem sodeluje več kot 11.000 pravnih oseb iz več kot 200 držav, s čimer omogoča izvajanje nepregledne množice transakcij. O SWIFT-u se v medijih poroča redko, recimo ob hekerskih napadih ali izključitvi nekaterih ruskih bank iz sistema zaradi aktualne vojne.

Veriga blokov, ki jo preizkušajo, bo vsebovala sporočila, ki se morajo prenašati med člani sistema. Vodil jo bo Symbiont, posebna orodja pa bodo skrbela za prevod in...

25 komentarjev

Raziskava: Osnovnošolsko programiranje ne pomaga pri učenju matematike

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze v Grenoblu so proučevali, ali učenje programiranja pomaga pri usvajanju matematike, kar je eden izmed argumentov za uvajanje poučevanja algoritmičnega mišljenja v nižje razrede. Zamisel je logična, saj je znano dejstvo, da poznavanje veščin lahko pomaga pri usvajanju drugih, običajno sorodnih veščin. Govorci španščine se bodo hitreje in lažje naučili portugalščine kakor Švedi. V najnovejši raziskavi so zato pri skoraj dva tisoč učencih preverjali, ali učenje osnov programiranja oziroma algoritmičnega razmišljanja odraža pri matematiki. Rezultati niso vzpodbudni.

V osnovnih šolah po svetu se algoritmično razmišljanje pogosto poučuje s prilagojenimi programskimi jeziki. Programiranje ni edini način za učenje algoritmičnega razmišljanja, se je pa poučevanje slednjega povečalo z razmahom brezplačnih vizualnih programskih jezikov, ki na primer omogočajo zlaganje sestavnih delov kot vnaprej pripravljenih kosov kode v obliki logičnih ugank ali sestavljank. Pogosto...

49 komentarjev

NASA bo vesoljska plovila krmilila na arhitekturi RISC-V

Slo-Tech - Gradnjo novih čipov za krmiljenje vesoljskih plovil bo NASA zaupala podjetjema Microchip and SiFive, za kar bosta v naslednjih treh letih dobili 50 milijonov dolarjev. Na javnem razpisu sta zmagali s konceptom HPSC (High-Performance Spaceflight Computing), ki bo nadomestil več kot dve desetletji stari BAE Systems RAD750. Slednji je okrepljen procesor, ki je bil osnovan na PowerPC 750 iz leta 1997 in dokončan leta 2001. Čas je za nadgradnjo.

V vesolju so razmere težje kot na Zemlji, zato so tudi nadgradnje redkejše. Strojna oprema mora biti zanesljiva, kar v vesolju običajno ni ljudi, ki bi lahko popravljali napake in odpravljali težave, prav tako pa morajo biti čipi precej vzdržljivejši. V vesolju so temperaturna nihanja večja, sevanja več, lahko se praši, pospeški in udarci so pogosti. Vse to so razlogi, da traja dizajniranje in testiranje strojne opreme tako dolgo, da je nemogoče uporabljati najnovejše izume. Namesto tega se desetletja uporablja preverjena in zanesljiva oprema,...

34 komentarjev

September je mesec Googlovih rojstnih dni

Prvi Googlov strežnik

Slo-Tech - Prav lahko bi se bilo zgodilo, da ne bi nikoli googlali, temveč bi whatboxali ali backrubbali. Če bi se pred četrt stoletja Larry Page in Sergey Brin odločila za enega izmed drugih dveh predlogov, bi se današnji internetni velikan imenoval povsem drugače. Da pa se Google napiše, kakor se napiše, je v resnici pomota. A eno je gotovo. Domena google.com je bila registrirana pred četrt stoletja, 15. septembra 1997, ko si še nihče ni mogel predstavljati, kako korenito bo njen imetnik spremenil svet.

Ko sta Brin in Page v študentskem domu na Stanfordu razmišljala, ali je primernejše ime WhatBox ali BackRub, je Pageov sostanovalec omenil izrazi googol, ki v matematičnem svetu pomeni 10100. Pageu se je ime zelo prikupilo in ko sta ga preverila v iskalniku domen, je bilo ime še neregistrirano. Kmalu zatem je google.com dobil svojega lastnika, leto dni pozneje pa se je rodilo istoimensko podjetje. Glavni razlog, da sta Page in Brin takrat vendarle registrirala podjetje, je bil ček za...

5 komentarjev

Padec foruma Kiwi Farms

Slo-Tech - Zloglasna spletna skupnost zalezovalcev Kiwi Farms je obsojena na podtalno životarjenje, po tem ko ji je v preteklem tednu hrbet obrnila večina ponudnikov gostovanja in drugih internetnih storitev.

Pred slabim desetletjem je eden od administratorjev foruma 8chan, Joshua Moon, ustanovil forum CWCki Forums, namenjen organiziranju nadlegovanja spletne umetnice Christine Weston Chandler. Leto zatem se je forum preimenoval v Kiwi Farms in si pričel izbirati nove žrtve - povečini transspolne in istospolne osebe, feministke, razne spletne umetnike, novinarje, politike in aktiviste. Skozi leta je postal razvpit kot ena najbolj sovražnih in zahrbtnih spletnih skupnosti v obstoju, ki je povezana s samomori najmanj treh oseb. Njegovi uporabniki so bili dovolj vešči, da so znali o svojih tarčah skozi prosto dostopne ali shekane vsebine pridobiti veliko količino osebnih podatkov. Nato je sledilo doxxanje, ustrahovanje, swattanje in nameščanje lažnih dokazov za očrnitev, zaradi katerih so bile...

84 komentarjev

ZDA bodo zahtevale odstranitev satelitov pet let po koncu obratovanja

Slo-Tech - Ker postaja nesnaga v vesolju čedalje večji problem, ki bi po najbolj črnogledih scenariji lahko v prihodnosti celo preprečil izstrelitve, se vrstijo poizkusi za rešitev. V ZDA bo Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) odslej zahtevala, da imajo sateliti v nizki orbiti načrt, ko se bodo v petih letih po koncu delovanja odstranili. Za zdaj je novost še predlog, ki ga mora FCC po opravljeni javni obravnavi potrditi.

Trenutno namreč zavezujoče ureditve ni. Trenutno velja le Nasino priporočilo, da naj se sateliti tako ali drugače odstranijo 25 let po koncu uporabe. K temu sodijo tudi tako oblikovane orbite, da sateliti po tem času padejo v atmosfero in zgorijo, torej proizvajalci ne potrebujejo nobenih aktivnih postopkov za čiščenje. A to je prepočasi, zato bo FCC postavila strožja pravila. Odstranitev z nekontroliranim vstopom v atmosfero, kjer sateliti zgorijo, se bo moralo zgoditi po petih letih. To bo veljalo le za nove satelite, ne pa za tiste, ki so že v orbitah, in tiste, ki...

14 komentarjev

Apple predstavil svojo prvo fitnes uro

pomlajena Watch SE

vir: Apple
Apple - Na dogodku s predstavitvijo iPhona 14 je Apple osvežil tudi ponudbo pametnih ur, med katerimi izstopa fitnes ura Apple Watch Ultra.

Na nedavni Applovi predstavitvi je bil novi iphone seveda v prvem planu, toda takoj za njim je na vrsto prišlo vse bolj pomembno in živahno področje, pametne ure. V začetku avgusta je ponudbo prenovil Samsung, konec prejšnjega meseca pa še Fitbit, zato gre tekma na nož - pa čeprav je treba poudariti, da se zaradi znatne sprege s telefoni podjetja tu potegujejo predvsem za kupce, ki so že tako deloma privrženi njihovi znamki, ali vsaj programski platformi. Jedro ponudbe iz Cupertina so ure Apple Watch, ki so tokrat prejele osmico v imenu. Novosti so precej malenkostne, saj se izpostavljata predvsem zaznavanje trkov ob prometnih nesrečah in pa temperaturni senzor za telo, ob čemer je podjetje izkoristilo ameriško kolobocijo okoli zagotavljanja pravice do splava, saj poudarjajo, da podatki o spremembah, ki bi lahko nakazovale ovulacijo, ostanejo...

62 komentarjev

Apple predstavil iPhone 14

Slo-Tech - Apple je na današnjem dogodku predstavil novo generacijo pametnih telefonov iPhone, ki nosi oznako 14. Kot je že v navadi, bosta spočetka na voljo iPhone 14 in iPhone 14 Plus. Umanjkal je iPhone mini, ki se v prejšnji generaciji ni prodajal prav dobro. Tako imamo običajni model, ki ima zaslon s 6,1-palčno diagonalo, ter Plus s 6,7 palci. Izvzemši večji zaslon sta oba telefona enaka. Razlik pa tudi v primerjavi s prejšnjo verzijo ni mnogo.

Procesor je še vedno Applov A15 Bionic, ki ima pet grafičnih jeder (GPU) in šesti procesorskih jeder (CPU), med katerimi so dve hitri in štiri počasna, ter 16-jedrna enota za umetno inteligenco. Dizajn je podoben kot pri trinajstici, spremembe pa so pod pokrovom, pravi Apple. Primer sta nova pospeškomer in žiroskop. Tako naj bi se telefon manj segreval zaradi pametnejše postavitve komponent. V ZDA na primer telefon sploh nima več ležišča za SIM - uporabljali bodo eSIM. Telefon je dobil tudi Emergency SOS, ki deluje prek satelitov. Glavna kamera...

113 komentarjev

Zaradi pomanjkanja električne energije CERN razmišlja o ustavitvi nekaterih eksperimentov

The Wall Street Journal - Eden največjih porabnikov električne energije v Evropi je CERN, ki porabi približno 1,3 TWh na leto, če normalno obratujejo vsi pospeševalniki delcev. To je približno tretjina porabe električne energije Slovenije, kar ni zanemarljivo. Na višku troši CERN tudi 200 MW, sicer pa okoli 80 MW, če pospeševalniki delcev ne obratujejo. To pa so količine, ki so v trenutni energetski krizi problematične. Zato CERN načrtuje znižanje porabe električne energije z ustavljanjem eksperimentov.

Vodja odbora za oskrbo z energijo v CERN-u Serge Claudet je dejal, da bi lahko ugasnili tudi veliki hadronski trkalnik (LHC), če bo to potrebno. Prioriteta bo vzdrževanje stabilnosti omrežja, zato bo CERN znižal porabo, če bo grozilo pomanjkanje električne energije. LHC sicer ni edini pospeševalnik delcev, temveč le eden izmed osmih, dasiravno je najpomembnejši. Njegov izredni in nepričakovani izklop bi povzročil nemalo preglavic zlasti pri ponovnem vklopu, zato se bodo temu poizkusili izogniti. Zato je...

40 komentarjev

T-2 pohitril dostop do interneta

Slo-Tech - V začetku meseca je ponudnik dostopa do interneta T-2 povečal hitrosti prenosa v obstoječih paketih, ne da bi jih podražil. Spremembe veljajo za domače uporabnike, medtem ko poslovni uporabniki s posebnimi pogodbami povišanj ne bodo deležni. Višje hitrosti avtomatično dobijo vsi novi naročniki, medtem ko bodo stari prišli na vrsto postopno, a še vedno samodejno.

Povišanja hitrosti so občutna. V najdražjem paketu se 750/150 Mb/s povečuje na 1000/200 Mb/s, česar uporabniki morda ne bodo takoj opazili. V spodnjem delu cenika bodo spremembe opaznejše, saj bo 50/20 Mb/s poskočil na 100/20 Mb/s, samostojni priključek (torej brez paketa) pa s 100/100 Mb/s na 1000/200 Mb/s. Povišanja hitrosti veljajo za vse pakete in samostojne priklope, četudi so morebitni ponujeni prek gostujočih omrežij kot bitni tok (WCA). Kdor je doplačeval za višje hitrosti, ki presegajo osnovno ponudbo v paketu, se mu bo doplačilo ukinilo.

Tudi konkurenca nudi že zelo visoke hitrosti dostopa do interneta. Telekom...

107 komentarjev

El Salvador leto dni po začetku uporabe bitcoina od tega nima mnogo

Slo-Tech - Pred natanko letom dni se je El Salvador podal na zanimivo pot, ko je bitcoin razglasil za eno izmed uradnih valut v državi. Medtem ko prebivalstvo že od začetka ni gojilo velikih upov, je predsednik Nayib Bukele razglašal skorajšnji eldorado, ki pa se je že kmalu izkazal za fatamorgano. Leto dni pozneje je slika jasnejša in klavrna.

Čeprav El Salvador že spočetka ni imel najugodnejših predispozicij za uvedbo digitalne valute, so bile tudi razmere v svetu nenaklonjene širšemu razmahu bitcoina. Lanskega novembra je bitcoin dosegal rekorde, letos je večinoma padal in je že dve tretjini pod tedanjimi vrhovi. Cene so v El Salvadorju še vedno denominirane v dolarjih, bitcoin pa ostaja kurioziteta. Ni prinesel niti preporoda niti propada, temveč je preprosto pozabljen, je dejal nekdanji guverner centralne banke v El Salvadorju.

Čeprav so prebivalci prejeli za 30 dolarjev bitcoinov, so pri tem večinoma tudi ostali. Maloštevilni so nakupili dodatne bitcoine, ker za to ni bilo potrebe....

52 komentarjev

Instagram kaznovan zaradi deljenja podatkov otrok

Slo-Tech - Irski informacijski pooblaščenec je Facebooku (oziroma Meti, kot se sedaj imenuje) izrekel 405 milijonov evrov globe, ker je njihovo družbeno omrežje Instagram nezakonito delilo elektronske naslove in telefonske številke otrok, ki so ga uporabljali. Instagram je namreč avtomatično delil osebne podatke mladoletnih, če so ti registrirali poslovni oziroma ustvarjalni (business or creator) račun. Ni znano, podatke koliko otrok so delili na ta način, informacijski pooblaščenec pa ocenjuje, da jih je oškodovanih več milijonov.

To je druga najvišja globa, ki je bila v Evropi izrečena za kršitev Splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR). Prvo mesto zaseda 746 milijonov evrov težka globa, ki jo je lani dobil Amazon. Prav tako to ni prva kazen za Facebook, saj je moral zaradi WhatsAppa lani plačati 225 milijonov evrov, za storitev Facebook pa letos 17 milijonov evrov. Irski informacijski pooblaščenec izreka globe v imenu celotne EU, saj ima Facebook tam registrirano evropsko podružnico....

10 komentarjev

DALL-E zna sliko nadaljevati izven okvirjev

openai.com - V družbi za razvoj strojnega učenja OpenAI so predstavili novo zmogljivost svojega algoritma za generiranje slik DALL-E: vzorčno podobo zna z nekaj tekstovne pomoči nadaljevati izven prvotnih okvirjev.

Strojno generiranje podob iz tekstovnih navodil je trenutno eno najzanimivejših področij strojnega učenja. Ne zgolj zaradi bliskovitega napredka, saj novi algoritmi v tehnološko tekmo vstopajo skorajda mesečno, temveč tudi zaradi stvarnega učinka v praksi. Rešitve so se namreč že pririnile v dejanske izdelke; tako je TikTok sredi avgusta predstavil samodejno ustvarjanje risanih ozadij, ki se sicer ne more primerjati s slikarijami s čela napredka, a to niti ni namen. Tudi že lahko vidimo učinek na področje likovne umetnosti, saj se algoritmi že aktivno uporabljajo kot orodje, kar sproža vrsto polemik tako glede avtorstva kakor realne umetniške vrednosti slik, ki so bile ustvarjene s strojno pomočjo. Segment je torej sredi zelo aktivnega razvoja - in laboratoriji za strojno pamet so...

12 komentarjev

Drugi poizkus izstrelitve SLS in Artemis-1 odpadel zaradi puščanja goriva

Slo-Tech - Odpadel je tudi drugi poizkus prve izstrelitve SLS, ki bi se moral zgoditi včeraj. Prvega so prekinili, ker je senzor na tretjem motorju kazal previsoko temperaturo, kar je NASA pozneje pripisala okvari na senzorju in ne dejansko pretoplemu motorju. Zato so načrtovali drugi poizkus že včeraj, a je puščanje goriva in s tem povezane težave s polnjenjem onemogočilo varno izstrelitev. Ni še znano, kdaj bo NASA poizkusila tretjič, bo pa preteklo vsaj nekaj tednov.

Izstrelitev je bila načrtovana včeraj ob 20.17 po slovenskem času, a so sedem ur pred tem zaznali puščanje goriva. NASA je tako že ure pred načrtovano izstrelitvijo dokončno odpovedala včerajšnji poizkus. Sprva so inženirji poizkusili puščanje ustaviti, tako da so segreli in ponovno ohladili priključek, nato pa so ga ponovno napolnili s helijem. Nič ni delovalo, zato je bila odpoved nujna. Sprva je še tlelo upanje, da bodo izkoristili jutrišnje izstrelitveno okno, a je kmalu postalo jasno, da se to ne bo zgodilo.

SLS sedaj...

38 komentarjev

Nvidia in AMD ne smeta prodajati GPGPU čipov na Kitajsko in v Rusijo

Slo-Tech - Nvidia in AMD sta razkrila, da so jima ameriške oblasti pred kratkim prepovedale prodajo grafičnih čipov za superračunalnike na Kitajsko in v Rusijo.

Politično-trgovinski spopad med ZDA na eni strani in Kitajsko ter sedaj tudi Rusijo na drugi se ne umirja. Ravno nasprotno, saj sta ruska invazija na Ukrajino in ojačane kitajske grožnje Tajvanu v zadnjem času še prilila olje na ogenj. Posledice je mogoče med drugim videti v ukrepu, ki ga je pretekli teden razkrila Nvidia v poročilu, ki ga je oddala ameriškemu Zveznemu uradu za trg vrednostnih papirjev (SEC). V njem piše, da so ji oblasti naložile nove izvozne omejitve; natančneje, na Kitajsko in v Rusijo ne sme več prodajati modernih čipov za pospeševanje strojnega učenja. To konkretno pomeni zadnji dve generaciji GPGPU izdelkov, kot sta liniji A100 in H100. Mediji so takoj odhiteli še do AMDja, kjer so potrdili, da se s takšnim ukazom soočajo tudi sami, v njihovem primeru za družino izdelkov MI200.

Uradna razlaga ameriških organov...

76 komentarjev

V ZDA odobrili dvovalentno cepivo proti covidu

Slo-Tech - Po Veliki Britaniji so ZDA druga velika država, ki je odobrila novo dvovalentno cepivo proti covidu. Uprava za hrano in zdravila (FDA) je včeraj sporočila, da je izdala izredno odobritev za dvovalentni cepivi proizvajalcev Pfizer in Moderna, ki se uporabita kot prvi ali drugi poživitveni odmerek vsaj dva meseca po prejšnjem cepljenju. Pfizerjevo cepivo je namenjeno starejšim od 12 let, Modernino pa polnoletnim.

Novo cepivo je kombinirano in je namenjeno zaščiti pred izvirno različico virusa in omikronom (različici BA.4 in BA.5, ki imata enak protein S). Pred dvema tednoma je dvovalentno cepivo odobrila tudi Velika Britanija, a je šlo za nekoliko starejšo formulacijo, ki je narejena za zaščito proti izvirni verziji in BA.1. Zaradi prihajajoče jeseni in več zadrževanja v zaprtih prostorih je FDA k cepljenju pozvala vse državljane, ki se lahko cepijo.

FDA je novo cepivo pogojno odobrila na podlagi kliničnih testov poživitvenih odmerkov cepiva proti BA.1 in prvotnih različic....

115 komentarjev

Twitter dobil gumb za popravljenje čivkov - če plačate

Slo-Tech - Čeprav se je Twitter od izida razvijal in spreminjal, je spremenljivost čivkov ostala konstanta. Od nekdaj jih je možno brisati, ni pa jih možno popravljati, četudi so si uporabniki to močno želeli. Špekulacije o tej funkciji so stare že leta, sedaj pa jo je Twitter končno preizkušati na uporabnikih. Naročniki plačljive storitve Twitter Blue, ki stane pet dolarjev mesečno, bodo dobili možnost popravljanja čivkov.

Ker bi to lahko povzročilo tudi zlorabe, bo spreminjanje čivkov spočetka precej omejeno. Možno bo le prvih 30 minut po objavi, vsi spremenjeni zapisi pa bodo nosili oznako in imeli javno dostopno zgodovino sprememb. Za zdaj je funkcija na voljo le manjši skupini uporabnikov, v prihodnjih tednih pa jo bodo dobili vsi naročniki Twitter Blue.

Zanimivo je, da je Jack Dorsey še pred letom dni trdil, da je popravljanje čivkov zelo malo verjetna možnost. Čeprav so uporabniki to zahtevali leta, je Twitter ostal neomajen, a treba je priznati, da tega ni nikoli izrecno zanikal....

4 komentarji

EU želi povečati popravljivost in življenjsko dobo pametnih telefonov

Slo-Tech - Evropska komisija je v javno razpravo poslala predlog uredbe, ki bi od proizvajalcev pametnih telefonov zahtevala ukrepe za povečanje trajnosti in življenjske dobe izdelkov. Komisija predlaga, da je vsaj petnajst različnih komponent v obliki rezervnih delov dostopnih vsaj pet let po izidu pametnega telefona. Prav tako bi morale biti baterije zadostne kakovosti, da bi po 500 celotnih ciklih praznjenja in polnjenja še vedno zagotavljale vsaj 83 odstotkov tovarniške kapacitete. Telefoni bi dobili tudi oznake učinkovitosti, podobno kot imajo dandanes gospodinjski aparati, le da ne bi prikazovale varčnosti, temveč odpornost na padce, življenjsko dobo baterije in podobno.

Zadnji večji uspeh Evropske unije na področju pametnih telefonov so enotni polnilniki, ki bodo obvezni od leta 2024. Še pred tem pa so državljane najbolj razveselili s prisilno ukinitvijo gostovanja, ki je med potovanjem omogočila enakovredno uporabo pametnih telefonov v vseh državah EU. Zadnji napori Komisije so...

49 komentarjev

Voyager 1 spet normalno komunicira

Slo-Tech - NASA je uspela rešiti težave, ki jih je imel Voyager 1 od maja letos, ko je začel na Zemljo pošiljati nesmiselne podatke o telemetriji. Inženirji so potrdili slutnje, da je za težavo kriv računalnik na krovu, ki se je pokvaril že pred leti, sedaj pa je Voyager 1 poizkušal pošiljati podatke preko njega. Ko so sondi poslali ukaz, naj podatke pošilja prek sekundarnega računalnika, kar je bila počela do maja, je težava izginila. Telemetrija, ki jo prejemajo z AACS (attitude articulation and control system), ki obrača sondo, je spet pravilna.

To pa še ni razlog, da bi si popolnoma oddahnili. Ugotoviti bodo namreč morali, zakaj je Voyager 1 spremenil pot, po kateri je pošiljal podatke. Najverjetneje je ukaz za preklop na okvarjeni računalnik poslal nek drug čip na krovu, kar bi lahko pomenilo, da ima težave tudi ta. Inženirji bodo sedaj pregledali telemetrijo zadnjih treh mesecev, ki jo lahko spet berejo, hkrati pa bodo poizkušali ugotoviti tudi, kaj je povzročilo napako.

Sonda Voyager...

31 komentarjev

SLS ponagajal senzor za temperaturo

Slo-Tech - Predvčerajšnjim odpovedani polet rakete SLS, ko je kazalo na neuspešno ohladitev tretjega motorja, je bil najverjetneje posledica okvarjenega senzorja. NASA je na novinarski konferenci pojasnila, da odčitki s senzorja za temperaturo v problematičnem motorju niso bili v skladu s fiziko, zato sumijo, da je problem v senzorju. Motorji, ki se morajo ohladiti na -250 °C, da se ob dotoku hladnih tekočih vodika in kisika ne pokvarijo, so bili najverjetneje primerno ohlajeni. Vodja programa SLS John Honeycutt je na novinarski konferenci dejal, da je pred izstrelitvijo v motor normalno pritekal tekoči vodik in da je bila temperatura po njegovem mnenju ustrezna.

Najenostavnejša rešitev je seveda senzor zamenjati, a to ni preprosto. Tega ni možno storiti, medtem ko je SLS na izstrelišču, zato bi ga morali odpeljati nazaj v hangar (Vehicle Assembly Building), ki je od floridskega izstrelišča oddaljen nekaj kilometrov. Takšen manever traja približno en dan, hkrati pa se morajo številni...

13 komentarjev

Japonska javna uprava se želi končno odreči disketam

Bloomberg - Kot smo nazadnje spoznali ob lanskem fiasku z izgubljenimi disketami, je na Japonskem pomemben del poslovanja v elektronski obliki obtičal na disketah, zgoščenkah in podobnih medijih. Ni redko, da morajo podjetja oddajati zahtevano dokumentacijo na fizičnih nosilcih, kar pa želi ministrstvo za digitalne zadeve naposled spremeniti. Japonska ima namreč skoraj dva tisoč obrazcev, ki jih je treba oddati na fizičnih nosilcih. Šele sedaj so napovedali spremembe.

Precej zanimanja je zato požela izjava japonskega ministra za digitalizacijo. Fumio Kishida je razglasil vojno disketam, ki bodo s prenovo zakonodaje končne romale, kamor sodijo - v muzeje. Ob tem je dodal, da dandanes disket skorajda ni možno več kupiti, zato je čas, da se jim odrečemo. Sony je na primer ukinil proizvodnjo disket pred enajstimi leti. Težave to pot niso tehnične, temveč pravne, saj morajo Japonci spremeniti zakonodajo, da bodo lahko podatke posredovali in hranili v oblaku. Zato so napovedali pregled predpisov in...

19 komentarjev

Procesorji Ryzen 7000 prispejo konec septembra

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so predstavili začetni spisek svojih procesorjev prihodnje generacije, Ryzen 7000. Na policah trgovin se bodo znašli 27. septembra.

V rdečem taboru so težko pričakovane čipe na arhitekturi Zen 4 sicer naznanili že na majskem Computexu, a zelo površno, saj nismo izvedeli niti taktov prvih modelov. Temu je bila namenjena torkova predstavitev, ki pa je tudi trajala zgolj pol ure in se ni spuščala res globoko v samo arhitekturo. Tako na primer še vedno ne vemo, kako močno bo grafično vezje novih procesorjev, ki bo v seriji Ryzen 7000 njihov obvezni del; omenili so le, da bo šlo za bolj bazično izvedbo, torej za golo poganjanje okenskega namizja, tako da bodo čipu APU, ki imajo GPU del bolj izrazit, še vedno posedovali določeno praktično prednost. Poglaviten fokus dogodka je bil na štirih modelih štartnega repertoarja, ki prispejo 27. septembra. To so 16-jedrnik in paradni konj niza Ryzen 9 7950X, 12-jedrnik Ryzen 9 7900X, 8-jedrnik Ryzen 7 7700X in 6-jedrnik Ryzen 7 7600X.


...

132 komentarjev

SmartDry nov primer naprave, ki bo umrla na daljavo

Slo-Tech - Naprave, ki za delovanje potrebujejo povezavo s proizvajalčevimi strežniki, v resnici nikoli niso zares naše, saj lahko kadarkoli obnemijo. Primerov, o številnih smo že pisali, ne manjka. Najnovejši primer so senzorji SmartDry, ki so namenjeni učinkovitejši uporabi sušilnih strojev. Namestijo se vanje, nato pa zaznajo, da je perilo suho, in nas o tem prek Wi-Fi in strežnikov podjetja obvestijo, novejši primerki pa znajo sušilni stroj kar ugasniti. Čeprav bi jih lahko označili kot nepotrebno novotarijo, so v nekaterih primerih nujno, denimo za gluhe, ki ne slišijo piskov sušilnika. Proizvajalec se je sedaj odločil, da jih ubije na daljavo.

Podjetje Connected Life je sporočilo, da bodo konec septembra letos ugasnili strežniki, s katerimi SmartDry komunicira. Ker bo oblak nedosegljiv, bo SmartDry postal neuporaben kos silicija in plastike. Tehnično sposobnejši uporabniki jih sicer lahko ohranijo v delujočem stanju tako, da kupijo ploščo ESP32 in jo ustrezno sprogramirajo, a to je...

30 komentarjev

Umetna inteligenca francoske davčne uprave našla zatajene bazene

Slo-Tech - Francoske oblasti so uporabile umetno inteligenco, da so odkrile davčne skrivače in v proračun prinesle dodatnih 10 milijonov evrov, če bodo vsi tudi plačali odmerjene dodatke davke. Gre za bazene, ki so obdavčeni, zato jih ljudje radi zatajijo, če niso vidni od daleč. Bazeni niso obdavčeni sami po sebi, temveč gre za spremembo nepremičnine in povišanje vrednosti, kar za povprečen bazen s 30 kvadratnimi metri prinese 200 evrov davka na leto.

So pa seveda vidni na zračnih posnetkih, kar je prečesala umetna inteligenca in odkrila 20.356 neprijavljenih bazenov. Sistem sta pred letom dni postavila Google in podjetje Capgemini v devetih francoskih departmajih. Sistem sedaj nadgrajujejo, da bi zaznal tudi neprijavljene dozidave, kot so nadstreški, verande, balkoni in podobno. Namestnik direktorja finančne uprave Antoine Magnant je poudaril, da morajo biti previdni, da bo sistem res zaznal obdavčljive dodatke, ne na pasjih ut ali otroških igral. V Franciji je sicer 3,2 milijona zasebnih...

73 komentarjev

ZDA bodo zahtevale prosto dostopnost javno podprtih raziskav

Slo-Tech - ZDA, ki so največji javni financer znanosti na svetu, so napovedale veliko in pomembno spremembo v dostopnosti rezultatov raziskav. Od leta 2026 bodo morali biti vsi rezultati, ki so nastali z javnim financiranjem, prosto dostopni takoj ob objavi. Služba za politiko znanosti in tehnologije (Office of Science and Technology Policy, OSTP) je to zahtevo prenesla na vse javne financerje, denimo NIH, ki bodo morali poskrbeti za prilagoditev svojih pravil. Večji financerji imajo pol leta časa, ostali leto dni. Sprememba utegne močno vplivati na založniški trg znanstvene periodike. Ideja ni nova, saj je tudi v ZDA na mizi že več let.

Da so rezultati javno financiranih raziskav dostopni, je predpisano še sedaj, tudi v EU, a je bil dopusten tudi embargo. Tako se imenuje obdobje, ko so znanstveni članki lahko zaščiteni za plačljivimi zidovi (paywall) založnikov. Po tem času morajo biti dostopni članki ali pa vsaj rokopisi, torej nestavljeni in nerecenzirani. OSTP ne zahteva, da so vsi...

9 komentarjev

Prvi polet rakete SLS odpovedan

Slo-Tech - NASA je danes odpovedala prvi preizkusni polet rakete SLS, ker so imeli pri polnjenju rakete z gorivom in pripravo potisnikov več težav, ki jih niso mogli hitro odpraviti. SLS (Space Launch System) bi bil moral poleteti brez posadke na trajektoriji proti Mesecu. NASA ima naslednje okno za izstrelitev sicer že v petek ob 18.48 po slovenskem času, a ga bo uporabila le, če bodo dotlej natančno prepoznali vzrok težave in ga odpravili.

Današnjo izstrelitev so zaustavili ob 13.10 po slovenskem času, kasneje pa so jo odpovedali. Težave je povzročal motor v tretjem potisniku (RS-25), ki ga niso mogli zadosti ohladiti in mu stabilizirati temperature na -253 °C. Težavo s potisnikom so imeli že med zadnjo vajo, zato tokratna odpoved ni popolno presenečenje. Tedaj je šlo za puščanje vodika, kar so odpravili.

Orion in SLS za zdaj ostajata varno na Zemlji, medtem ko inženirji iščejo vzrok za neuspeh. Direktor Bill Nelson je dejal, da NASA ne izstreljuje, dokler ni vse v okviru normalnih...

32 komentarjev

IEEE: Najpopularnejši jeziki ostajajo Python, C, C++ in C#

IEEE Spectrum - IEEE že devet let vsako poletje objavi lestvico najpopularnejših programskih jezikov, ki se v tem času zanemarljivo spreminja. Tudi letos je na prvem mestu priljubljenih jezikov Python, ki mu sledi družinica C, C++ in C#. Za njimi so se zvrstili še Java, SQL, JavaScript, R in HTML. Ta vrstni je enak že leta, jeziki le občasno medsebojno zamenjajo mesta.

Prav tako se vrstni red pošteno premeša, če se osredotočimo na specifične uporabe. Pri zaposlitvah, kar so ocenili zgolj iz portalov IEEE Jobs Site in CareerBuilder, so najuporabnejši SQL, Java in Python. Pri tem je SQL tako visoko zato, ker ga večina oglasov omeni poleg glavnega jezika, katerega znanje pričakujejo od kandidatov. V oglasih še vedno najdemo tudi znanje zbirnika, medtem ko so specializirani višji jeziki (R, Julia) zahtevani glede na konkretne potrebe.

Lestvico priljubljenosti jezikov IEEE oblikuje iz več indikatorjev: Google Search, Twitter, Stack Overflow, Reddit, IEEE Xplore Digital Library, IEEE Job Site,...

77 komentarjev

Google Flights razpolovil prikazane emisije ogljikovega dioksida

vir: BBC
BBC - Pri iskanju letov na Google Flights med najdenimi povezavami že leto dni najdemo oceno, koliko izpustov ogljikovega dioksida bo vsak potnik prispeval v ozračje. Čeprav najmanj izpustov ustvarimo, če ne letimo, so te vrednosti vendarle namenjene orientaciji, kako bi lahko leteli vsaj malce manj škodljivo. Sedaj je Google algoritem za izračun spremenil, tako da so ocenjene vrednosti nižje. Kaj se je zgodilo?

Lani oktobra je Google ob uvedbi nove funkcionalnosti pojasnil, da ocene izračunajo iz več faktorjev, med katerimi so razdalja, število postankov, število in vrsta sedežev na letalu, model letala in drugi podatki Evropske agencije za okolje. Čeprav je bil tedaj Google deležen tudi kritik, da gre za lažno prijaznost do okolja (greenwashing) in da vso odgovornost poverja potrošnikom, zanemarja pa prispevke letalskih družb k nižjim izpustom, je obveljala ocena, da je Googlov podatek boljši kot nič. Sedaj so se te številke spremenile brez velikega pompa, pojasnilo pa najdemo šele na...

6 komentarjev

Napad na Twilio in LastPass je del širokopotezne kampanje ribarjenja

Group-IB - Za phishing napadi, ki so v zadnjih mesecih prizadeli vrsto predvsem ameriških podjetij, verjetno stoji en akter, ki je tako od marca letos napadel blizu 170 tarč.

V začetku avgusta so pri razvijalcu komunikacijskega programja Twilio razkrili, da so bili tarča premišljenega napada z ribarjenjem. V dnevih zatem se je javilo še več žrtev, med njimi Cloudflare, LastPass, DoorDash in ponudnik 2FA storitev Okta, medtem ko so pri Signalu opozorili, da so napadalci nakradene informacije hitro uporabili za poskus zlorabe okoli 1900 številk njihovih uporabnikov. Kmalu se je pokazalo, da je napad zasnovan na izkoriščanju slabosti v spletnih in telefonskih storitvah dvostopenjske avtentikacije (2FA), kakršne ponujata Okta in pa Twiliov oddelek Authy. Posledično so pri varnostni firmi Group-IB, kjer so sedaj napravili podroben povzetek metod zlikovcev, napadalno kampanjo poimenovali 0ktapus.

Postopek je šel približno takole: napadalci so najprej pridobili službene ali domače telefonske...

7 komentarjev

Hekerji ukradli del izvorne kode LastPassa

Slo-Tech - Upravljavci najpopularnejše aplikacije za urejanje gesel (password manager) so sporočili, da so bili tarča uspešnega hekerskega napada. Sicer napadalci niso odnesli gesel uporabnikov, so pa uspeli odtujiti del izvorne kode in nekaj tehničnih informacij o delovanju storitve.

Napad se je zgodil prek nepooblaščenega dostopa do uporabniškega računa enega izmed inženirjev. Omejen je bil na razvojno okolje, zato osebni podatki uporabnikov, vključno z glavnim geslom in shranjenimi gesli, niso bili prizadeti. Zaradi tega uporabnikom ni treba menjati gesel ali kako drugače ukrepati, so dodali.

LastPass ima trenutno 33 milijonov uporabnikov, od tega 100.000 poslovnih. Napad se je zgodil že pred dvema tednoma, informacije o njem pa so v javnost pricurljale minuli konec tedna. Zakaj so napad priznali šele sedaj, niso pojasnili. Prav tako še ni jasno, kako natančno so napadalci pridobili dostop.

To ni prvi vdor v LastPass. Zadnji napad se je zgodil lani.

86 komentarjev

Tudi Baidu dobil kvantni računalnik

Reuters - Kitajska ne želi zaostajati za Zahodom pri razvoju kvantnih računalnikov, zato je tudi njihov iskalni velikan Baidu predstavil svojega. Qian Shi je 10-kubitni kvantni računalnik, ki so ga včeraj predstavili na konferenci Quantum Create 2022 v Pekingu, razvijajo pa tudi 36-kubitnega. Baidu trdi, da gre za praktično uporaben sistem, ki ga ima kvantno strojno opremo, programsko opremo (Liang Xi) in lahko rešuje številne praktične probleme. Dodajajo, da so drugi komercialno dostopni kvantni računalniki omejeni na 7 kubitov.

Res pa je tudi, da imajo številna podjetja in organizacije v raziskovalnih laboratorijih precej večje delujoče prototipe. Fujitsu je napovedal, da bo prihodnje leto začel prodajati 64-kubitni kvantni računalnik, Google ima v svojih laboratorijih že 53-kubitni računalnik, IBM pa je lani pokazal celo 127-kubitnega, medtem ko do leta 2025 obljubljajo celo 4000 kubitov.

Baidu je svoj kvantni računalnik razvil v lastnem Inštitutu za kvantno računalništvo, kjer poteka...

7 komentarjev

Nvidia: Grafičnih kartic imamo preveč

Slo-Tech - Minili so časi, ko je primanjkovalo grafičnih kartic, ki so jih rudarji razgrabili domala še pred izidom. Kriptovalute so polovico nižje kot v začetku leta, prodaja računalnikov pada zaradi strahu pred recesijo, kar je položaj na trgu obrnilo na glavo. Grafičnih kartic je sedaj preveč, zato Nvidia krči prodajo in znižuje cene.

Nvidiin izvršni direktor Jensen Huang je povedal, da se soočajo s presežnimi zalogami kartic iz serije RTX 3000, medtem ko bo jeseni izšla nova serija RTX 4000. Zaradi tega bodo skrčili prodajo čipov proizvajalcem grafičnih kartic in prenosnikov, da se bodo ti počasi znebili svojih zalog. Prav tako bodo v pričakovanju nove generacije trenutni znižali cene, kar bi se lahko prelilo tudi v končne cene. To se dogaja že več mesecev, saj cene vztrajno polzijo.

Zaradi znižanega povpraševanja so tudi poslovni rezultati slabši. Nvidia je že napovedala, da bodo v tem četrtletju vsaj 1,4 milijarde nižji od napovedi. Koliko je k temu prispeval upad rudarjenja, pa je...

24 komentarjev

Tudi Google pričenja javno preizkušati svoje pogovorne algoritme

vir: Google
Google - Pri Googlu po več mesecih priprav začenjajo odpirati vrata do svojega pogovornega algoritma LaMDA.

Po debaklu Microsoftovega chatbota Tay, ki je področje pogovornih algoritmov pahnil v večletno krizo, se časi za robotske sogovornike očitno jasnijo. V začetku avgusta je Meta v javni preizkus potisnila algoritem BlenderBot 3. Njegov izkaz je zaenkrat bolj mlahav; v pogovorih je še zelo očitno "umeten" in nič kaj življenjski, hkrati pa kljub vdelanim varovalkam še vedno ni imun na učenje lumparij. Že nekaj dni po lansiranju preizkusa so ga tako pripravili do natolcevanja čez Marka Zuckerberga in Facebook. Toda Metinih inženirjev to ne zmede in pravijo, da so nekaj takega pričakovali. Pogovorne modele je pač treba na neki točki pahniti v divjino, saj jih ni mogoče v nedogled držati v laboratoriju.

Zdaj sledijo še pri Googlu, kjer bodo postopno omogočali čebljanje z modelom LaMDA. Ta si je doslej že pridobil kar nekaj razvpitosti, predvsem zaradi prigode izpred mesecev, ko je bil...

0 komentarjev

Twitter zadela nova varnostna afera

Peiter 'Mudge' Zatko

vir: Washington Post
Washington Post - Znan nekdanji heker Peiter Zatko je družbo Twitter, kjer je bil dobro leto dni šef digitalne varnosti, obtožil vsesplošne malomarnosti pri vzdrževanju varnostnih standardov.

Silicijeva dolina letos ne pozna kislih kumaric, kajti izbruhnila je nova afera. The Washington Post in CNN sta se dokopala do prijave, ki jo je pred mesecem dni na ameriško Zvezno agencijo za trg vrednostnih papirjev (SEC) podal nekdanji vodja Twitterjevega oddelka za varnost, sicer pa legendarni varnostni strokovnjak Peiter 'Mudge' Zatko. V več kot 200 strani dolgem dokumentu, ki sta ga medija včeraj poobjavila v prirejeni, 84-stranski različici (povzetek), Zatko družbo Twitter obtožuje obupne varnostne kulture, oziroma vsesplošnega nespoštovanja varnostnih standardov. Med konkretnejšimi očitki so; da ima kar polovica od 7000 polno zaposlenih oseb dostop do zasebnih podatkov uporabnikov družbenega omrežja; da podjetje odkrito krši dogovor o varnostni kulturi, ki ga je leta 2010 sklenilo z Zvezno agencijo za...

10 komentarjev

Hyundai za šifriranje uporabil kar javno objavljen primer javnega in zasebnega ključa

Slo-Tech - Novi Hyundaijevi avtomobili imajo razvedrilno-informacijski sistem (infotainment vehicle system, IVI), ki se lahko tudi posodablja. Čeprav je zaščiten s šifrirnimi ključi, ki naj bi načeloma preprečevali nepooblaščene posege in posodobitve, je Hyundai uporabil kar javno dostopne zasebne ključe, ki so v internetni literaturi o šifriranju navedeni med primeri.

Eden izmed lastnikov modela Hyundai Ioniq SEL (2021) je želel zamenjati IVI. Ugotovil je, kako se povezati z računalnikom. Sistem je nastavljen tako, da sprejema nadgradnje v obliki z geslom zaščitene datoteke ZIP. Opis in geslo je našel na spletni strani Mobis, kar mu je omogočilo izdelavo primerno zaščitene datotek ZIP, ki jo sistem prepozna in samodejno namesti. Toda odtis operacijskega sistema (firmware image) mora biti šifriran s simetričnim ključem AES CBC (Cipher-Block-Chaining). Ta sicer že dlje časa velja za nezadosten način zaščite, a to ni glavni problem. Še vedno namreč potrebujemo ključ, s katerim zašifriramo...

54 komentarjev