»

Bliža se konec plačilnih kartic Maestro

Slo-Tech - Ameriško podjetje Mastercard je sporočilo, da 1. julija 2023 v Evropi ne bo več možno dobiti nove kartice Maestro. Obstoječe kartice bodo uporabne do izteka veljavnosti, ne bo pa jih možno zamenjati za nove. S tem bo konec sistema, ki je 30 let omogočal plačila z debetnimi karticami in ga v Evropi uporablja 400 milijonov ljudi. Ali bo tudi Visa v bližnji prihodnosti ugasnila konkurenčni sistem V-Pay, še ni znano

Mastercard želi Maestro, ki je z nami od leta 1991, upokojiti zaradi novejših sistemov. Maestro je bil ustvarjen za plačila na prodajnih mestih, medtem ko se na internetu ni nikoli zares znašel. To je eden izmed razlogov, da tudi komitenti počasi zapuščajo ta sistem. Pred petimi leti je bilo izdanih 650 milijonov kartic, danes jih je le še 400 milijonov.

Za komitente, ki želijo debetne kartice, je na voljo Mastercard Debit. To je možno integrirati skupaj z običajno (žiro) plačilno kartico (co-badging), tako da ima povsem enako funkcionalnost kakor Maestro. Nekatere banke...

166 komentarjev

Google znižuje provizije pri naročninah v aplikacijah iz Play Stora

Slo-Tech - Google nadaljuje zniževanje provizij, ki jih morajo plačati pisci aplikacij, katere se prodajajo na Google Play Storu. Že marca so znižali provizije s 30 odstotkov na 15 odstotkov pri prodaji aplikacij, dokler založnik ne doseže milijona dolarja prihodkov v koledarskem letu. Sedaj pa se enako znižanje obeta še v aplikacijah, ki prihodke ustvarjajo z naročninami v aplikaciji.

To pomeni, da bodo že od prvega dne po objavi aplikacije provizije za naročnine znašale le 15 odstotkov. Še nižje, 10-odstotne, bodo provizije v programu Play Media Experience. Sem sodijo aplikacije za e-knjige, pretočne glasbene ali video vsebine in podobno, kjer se glavnina prihodkov ustvari s prodajo vsebin in ne aplikacije.

Podobno kot Google je Apple že lani znižal provizije na 15 odstotkov, a le do prvega milijona. Medtem ko Google ta popust omogoča, dokler milijona ne presežemo v koledarskem letu, je pri Applu to enkratni bonus. Znižane provizije pri Googlu začno veljati 1. januarja.

3 komentarji

Bitcoin dosegel zgodovinski rekord

Slo-Tech - Za bitcoinom je odličen teden in mesec, saj je včeraj dosegel zgodovinski rekord. Prejšnjo vrednost tik pod 65.000 dolarji, ki jo je zmogel aprila, je včeraj popoldne nadgradil s skoraj 67 tisoč dolarji. Ob tem ne pozabimo, da je bitcoin vmes julija strmoglavil že pod 30.000 dolarjev. Volatilnosti torej ne manjka.

Zadnji pospešek je zagotovo povzročila splavitev prvega indeksnega sklada (ETF), ki se osredotoča na bitcoin in kotira v ZDA (drugod jih že imajo). Imenuje se ProShares Bitcoin Strategy ETF. Torkov začetek trgovanja je bil odličen, pri več kot milijardi prodanih točk pa je zrasel za pet odstotkov. S takšnim volumnom je bil to drugi najuspešnejši začetek kotacije kateregakoli ETF. Novi sklad drži terminske pogodbe in ne bitcoinov, predvsem pa omogoča lažjo izpostavljenost bitcoinu, ne da bi ga morali fizično kupiti in se ukvarjati z njegovim varovanjem.

V naslednjih tednih in mesecih pričakujemo še nove ETF-je, ki bodo prav tako sledili bitcoinu. S tem pa bo vlaganje v...

76 komentarjev

Kolektivna tožba zoper Apple tudi v Sloveniji

Slo-Tech - V torek je ljubljansko okrožno sodišče Zavod Kolektiv 99 vložil kolektivno tožbo zoper Apple zaradi programskega upočasnjevanja starejših mobilnih telefonov iPhone 6 in 7. Decembra 2017 so na internet pricurljali dokazi, da se to dogaja, kar je Apple nekoliko pozneje tudi potrdil. Zaradi tega je Apple v tujini že plačal več sto milijonov dolarjev glob in odškodnin.

V starejših telefonih iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus in SE, 7 in 7 Plus se je po nadgradnji programske opreme procesor upočasnil, če smo imeli nekoliko izrabljeno baterijo, kar je v starem telefonu običaj. Apple je trdil, da je to nujno, saj iztrošene baterije niso več sposobne zagotavljati tokov, potrebnih za delovanje s polno močjo. Četudi bi to držalo, pa bi bil moral Apple o tem uporabnike obvestiti. Telefone je namreč spet pohitrila že zamenjava baterije, kar seveda Apple drago računa, a je to vseeno ceneje od nakupa novega telefona, kar je marsikdo potem storil.

Apple je v nadaljnjih nadgradnjah to potem popravil,...

24 komentarjev

Ponujamo zaposlitev: Razvijalec zalednih sistemov @ Sportradar



Sportradar je vodilno tehnološko podjetje na svetu, specializirano za razumevanje in uporabo športnih podatkov in digitalnih vsebin. Iščemo razvijalce, ki bi jih zanimalo delo na stičišču športa, medijskih vsebin in športnih stav.

Ponujamo:
  • priložnost za delo in razvoj v globalnem tehnološkem podjetju
  • najsodobnejšo opremo za reševanje tehnoloških izzivov
  • odlične možnosti usposabljanja / učenja
  • obsežen paket benefitov

Če menite, da je to pravi izziv za vas, se nam pridružite; uvajajte inovacije, se razvijajte in rastite skupaj z nami!

Preberi več »

Apple predstavil nove macbooke pro z močnejšimi čipi družine M1

vir: Apple
Apple - Po tem, ko so v Applu prejšnji mesec pokazali nove iphone in tablice, so bili tokrat na vrsti prenosniki - in to zmogljivi macbooki pro, z novima sistemskima čipoma M1 Pro in M1 Max.

V Applu prve jesenske prezentacije z iphoni 13 niso želeli motiti še s prenosniki in razlog je precej očiten, ko pogledamo, na čem sveže najavljeni inačici linije macbookov pro - MacBook Pro 14 in 16, stojita. To sta prva nova člana družine sistemskih čipov M1 po uvodnem izpred leta, ki je razburkal področje računalniških procesorjev za domačo rabo. M1 Pro in M1 Max sta bistveno močnejša od svojega predhodnika, tako v procesorskem kot še posebno v grafičnem smislu. Njun procesorski del sestavlja osem hitrejših in dve počasnejši jedri, medtem ko ima M1 konfiguracijo 4/4. Pro in Max se najbolj razlikujeta v grafičnem in pomnilniškem oziru; prvi ima 16-jedrni GPU in 32 GB Rama s prepustnostjo 200 GB/s, drugi pa vsega naštetega natanko dvakrat toliko. Oba sta napravljena v TSMCjevem 5-nanometrskem...

112 komentarjev

Eksplozija Gamestopa: niso bili le prodajalci na kratko

Slo-Tech - Januarja je eksplodirala delnica trgovca z igrami Gamestop, ko so na Redditu ugotovili, da je delnica prekomerno prodana na kratko. Mali vlagatelji so se organizirali in kupovali delnice do onemoglosti, kar je povzročilo silovito rast cene, saj prodajalci na kratko niso zmogli zapirati pozicij. Dogodek je močno odmeval, poskrbel za preiskavo in najvišjo kazen, ki jo je doslej izrekla FINRA (Financial Industry Regulatory Authority). Sedaj imamo na mizi poročilo o dogodku.

Ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je objavila 45 dolgo poročilo o dogodku. Bistveno sporočilo poročila je, da prodajalci na kratko, dasiravno so prispevali k rasti cene delnice, niso imeli glavnega vpliva. Drži, da je bila delnica močno občutljiva na iztis prodajalcev na kratko (short squeeze), ker je bilo izposojenih in prodanih 123 odstotkov delnic podjetja. V normalnih časih je za vse delnice ta delež pod 50 odstotkov, nad 90 odstotkov pa se je povzpel le v izoliranih primerih v letih 2007 in...

21 komentarjev

Ukradli osebne podatke vseh Argentincev

Slo-Tech - V vdoru, ki se je minuli mesec primeril argentinski državni upravi, so neznani storilci ukradli osebne podatke vseh prebivalcev države. Podatkovna baza se na temnem spletu (darknet) že prodaja.

Hekerji so septembra vdrli v RENAPER (Registro Nacional de las Personas), torej v centralni register prebivalstva. RENAPER je del ministrstva za notranje zadeve in med drugim skrbi za izdajo osebnih izkaznic, hkrati pa v digitalni obliki hrani osebne podatke vseh prebivalcev, da lahko do njih dostopijo tudi druge državne agencije. Argentina ima 45 milijonov prebivalcev in sedaj so razgaljeni vsi.

Da je nekaj hudo narobe, je postalo jasno v začetku meseca, ko je na Twitterju novi uporabnik @AnibalLeaks objavil posnetke osebnih izkaznic in osebne podatke 44 znanih Argentincev, med njimi predsednika, Lionela Messija in Sergia Aguera. Dan pozneje se je na temnem spletu znašel oglas, ki je prodajal osebne podatke kateregakoli Argentinca. Tri dni pozneje so oblasti potrdile, da se je vdor res...

11 komentarjev

ISS za pol ure izgubila nadzor nad smerjo

Slo-Tech - V petek se je med rutinskim preizkušanjem potisnika na sojuzu, ki je parkiran na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), ISS nenačrtovano obrnila za 60 stopinj. Ruski inženirji so preizkušali potisnike na plovilu Soyuz MS-18, ki je tja prispelo aprila. V noči s sobote na nedeljo so se v plovilu nazaj na Zemljo vrnili Oleg Novitski ter režiser Klim Šipenko in igralka Julija Peresild, ki sta snemala prvi film v vesolju. Pred poletom so izvedli teste, ki pa niso šli po načrtu.

Ko bi se bil moral potisnik že izključiti, je še vedno deloval. Ker je bil pritrjen na ISS, se je celotna postaja začela obračati. To se je zgodilo v petek ob 11.13 po slovenskem času, inženirji pa so potem potrebovali pol ure, da so ISS ponovno poravnali. NASA je incident razglasila za izredno situacijo, zaradi česar so astronavti izvedli ustrezne postopke za zaščito in morebitno evakuacijo. V nobenem trenutku pa postaja niti prebivalci niso bili ogroženi.

Nazadnje se je podobna nevšečnost primerila julija...

7 komentarjev

Študija: opustitev lastništva vozil in prehod na Uber ali Lyft bi negativno vplivala na okolje

Slo-Tech - Raziskovalci s prestižne Carneige Mellon Univeristy v Pittsburghu so pod drobnogled vzeli navedbe ponudnikov prevozov na zahtevo, kakršna sta Uber in Lyft, da njihove storitve zmanjšujejo gnečo na cestah in s tem tudi onesnaževanje. Podrobna analiza je pokazala, da je situacija precej kompleksnejša. Onesnaženje zraka zaradi ene vožnje je na ta način res nižje, a so eksternalije bistveno večje. Namesto uporabnika prevoza jih plača družba.

Avtomobili imajo takoj po zagonu, ko so motor še ni ogrel, slabše obratovalne karakteristike. Takrat porabijo več goriva in predvsem izpuščajo bistveno več dušikovih oksidov (NOx), trdnih delcev (PM2.5) in hlapnih ogljikovodikov (VOC), kar so vse problematična onesnažila mestnega zraka. Če bi vsi opustili uporabo osebnih vozil in se prevažali z Uberjem, bi bile emisije navedenih onesnažil 50-60 odstotkov nižje. Stroški onesnaževanja iz tega naslova bi se znižali za 9-13 centov na vožnjo.

Toda po drugi strani odpoved lastništvu avtomobila prinese...

35 komentarjev

Steam prepovedal blockchain igre, Epic jih sprejema

Axie Infinity

GamesIndustry.biz - V kanec nenavadni odločitvi so pri Valvu enoznačno s svoje trgovine vrgli vse igre, ki kakorkoli vključujejo tehnologijo blockchain in s tem povezane NFTje. V Epic Games so bolj spravljivi in pravijo, da takšnih iger na svojem Game Storu zaenkrat še ne bodo prepovedali.

Nezamenljivi kriptožetoni NFT so brez dvoma magična beseda tega leta in čeprav je področje poleti že doživelo prvi trenutek streznitve glede na povsem podivjano pomlad, se tako tehnologija kot dejavnost sama še vedno nezadržno razvijata, pri čemer so pomemben segment tudi igre. Naša prva asociacija v tem oziru so običajno zbirateljske igrice, kot so CryptoKitties in podobna šara, toda v resnici je razvoj že precej dlje. Letos je bilo že lansiranih več naslovov, ki dejansko premorejo pošten igralni sistem in veriženje blokov, oziroma NFTje, vdelujejo na veliko globlji ravni od golega zbirateljstva ter preprodaje. Axie Infinity je tako na primer klon spopadov s pokemoni, kjer pa igralec za nagrado ob zmagah prejme...

18 komentarjev

Bitcoin spet blizu rekordov

Slo-Tech - Kljub težavam kriptovalut na Kitajskem, kjer so jih kratko malo prepovedali, bitcoin zadnje tedne doživlja preporod. V zadnjem mesecu je pridobil 50 odstotkov vrednosti in se ustalil tik nad 60.000 dolarji, s čimer se je povsem približal aprilskemu zgodovinskemu vrhu. S tem je povsem izničil izgube, ki jih je utrpel po septembrski odločitvi za prepoved na Kitajskem. Eden izmed razlogov za zadnjo rast je pričakovana odločitev ameriškega regulatorja trgov SEC (Securities and Exchange Commission), ki naj bi kmalu izdal dovoljenje za trgovanje s skladi, ki stavijo na terminske pogodbe za bitcoin. V zadnjih treh mesecih je bitcoin skorajda podvojil svojo vrednost.

V preteklosti je SEC prepovedal ustanovitev kotirajočih skladov (ETF), ki bi sledili ceni bitcoina. Prihajajoči skladi pa ne bodo klasični ETF-ji, temveč bodo sledili terminskim pogodbam (futures). SEC je doslej trdil, da so kriptovalute preveč tvegane za investitorje, da bi jih ponujali v obliki ETF-jev, ki jih kupujejo tudi...

258 komentarjev

Sonda Lucy odšla na dvanajstletno pot

vir: NASA
NASA - Včeraj so iz Cape Canaverala izstrelili Nasino sondo Lucy, ki bo v naslednjem ducatu let obiskala sedem asteroidov, od tega šesterico trojancev v Jupitrovi krožnici okoli sonca.

Naše osončje poleg večjih teles, kot so planeti in njihove lune, sestavlja še vrsta manjših, a ravno tako zanimivih objektov. Mednje spadajo tudi tako imenovani trojanski asteroidi, ki si z večjimi objekti delijo njihovo krožnico na poti okoli še večjih teles, kot je Sonce. To pomeni, da se nahajajo v Lagrangeevih točkah L4 ali L5 planeta, kjer so si gravitacijski sili planeta in Sonca ter centrifugalna sila v ravnovesju. Takšnih asteroidov naj bi bilo več kot milijon; popisanih je približno 7000, velika večina jih dela družbo Jupitru, nekaj jih imajo Mars, Neptun in Uran, vsaj enega tudi Zemlja. Jupitrovi trojanci se delijo na "grški" tabor, ki nosi imena junakov starogrške strani v Iliadi in potuje pred planetom, in pa "trojanski" tabor, z imeni junakov Troje, ki Jupitru sledi.

Ti na videz neugledni...

4 komentarji

Microsoft bo popravil težave AMD-jev v Windows 11

Slo-Tech - Ko je ta teden uradno izšel Windows 11, smo opazili, da zaradi težav z izrabo AMD-jevih procesorjev Ryzen 7 in 9 na njih deluje do 15 odstotkov počasneje. V praksi naj bi bile povprečne upočasnitve od 3 do 5 odstotkov, kar ni tragično, je pa za nov operacijski sistem neprijetno. Prvi popravki, ki so izšli za Windows 11, so problem še poslabšali. Težave izvirajo iz izrabe tretjenivojskega predpomnilnika (L3), ki ima zaradi hrošča trikrat daljše dostopne čase, in iz tehnologije za premik niti programov na trenutno najhitrejše jedro.

Meritve so pokazale, da so se dostopni časi do L3 na Ryznu 7 2700X v Windows 11 povečali z 10 ns na 17 ns, zadnji popravek pa jih je podaljšal še do 32 ns. To težavo naj bi Microsoft odpravil v izrednem paketu popravkov ta torek, težavo z jedri pa v novem AMD-jevem gonilniku še dva dni pozneje.

To nista edina hrošča v Windows 11. Nekateri uporabniki po nadgradnji ne vidijo nove orodne vrstice (Taskbar), hrošč v PowerShellu lahko disk napolni z...

37 komentarjev

Moskovska podzemna železnica uvedla plačevanje s prepoznavanjem obraza

Slo-Tech - Na moskovski podzemni železnici so zagnali sistem Face Pay, ki omogoča točno to, na kar nakazuje ime. Face Pay je sistem za plačevanje javnega prevoza, ki kot identifikacijo uporablja prepoznavanje obraza. Sistem, ki so ga v petek zagnali na več kot 240 postajah, je po besedah upravljavca prvi tovrstni javni sistem na svetu. V Moskvi so imeli že pred tem enega največjih videonadzornih sistemov na svetu.

Uporaba sistema Face Pay je prostovoljna. Ostali načini plačila ostajajo v veljavi. Kdor pa želi uporabljati Face Pay, mora prek aplikacije Moscow Metro naložiti svojo fotografijo in jo povezati s svojim profilom, ki vsebuje podatke o naročnini na javni prevoz in bančne podatke. Potem je plačevanje preprosto - na vrtljivem križu za vstop na podzemno železnice zgolj pogleda v kamero, pa ga bo sistem prepoznal. Medtem ko upravljavec sistem trdi, da so podatki zavarovani in šifrirani, so skupine za zaščito zasebnosti zaskrbljene, da bo sistem spodkopaval zasebnost in človekove pravice.

28 komentarjev

Tether se je poravnal v obtožbah, da nima kritja

Slo-Tech - Tether se je poravnal s Komisijo za trgovanje s terminski pogodbami (Commodity Futures Trading Commission) glede obtožb, da zavaja javnost z izjavami o kritju. Več let so namreč izpostavljali, da imajo za vsak kripto žeton tethra kritje v višini enega ameriškega dolarja. A to ni držalo, je ugotovila Komisija. Na primer med junijem in septembrom 2017 niso imeli več kot 61,5 milijona dolarjev kritja, čeprav je bilo v obtoku več kot 442 milijonov žetonov tethra.

V ekosistemu kriptovalut ima tether pomembno funkcijo, saj je zaradi kritja stabilen in odporen na nihanja, še vedno pa omogoča hitro poravnavanje transakcij in menjavo za druge kriptovalute. A številni trgovci so bili skeptični, da ima tether res toliko kritja, kot trdi. Trenutno je namreč v obtoku za 69 milijard dolarjev tethra, kar predstavlja sistemska tveganja, saj bi se lahko preko tethra pretresi s kriptotresa prelili v konvencionalni finančni sistem.

CFTC ugotavlja, da Tether investitorjem ni razkril, da so imeli...

63 komentarjev

Obtožen Boeingov glavni pilot za 737 Max

Slo-Tech - Ameriško ministrstvo za pravosodje je uradno potrdilo, da so Marka A. Forknerja obtožili goljufije, kar smo napovedovali že minuli mesec. Forkner je bil glavni pilot pri razvoju letala Boeing 737 Max. Očitajo mu odgovornost za dejanja, s katerimi je Boeing zavajal regulatorja FAA (Federal Aviation Administration) in želel prevarati kupce letal, s čimer bi Boeing pridobil več deset milijonov dolarjev protipravne koristi.

Forkner je FAA posredoval dokumentacijo o novem sistemu MCAS, ki so ga imela nova letala za kompenzacijo spremenjenega položaja motorjev na letalu v primeru izrednih vrednost vpadnega kota letala. Očitajo mu, da je v postopku preverjanja skladnosti FAA izročil neresnične, netočne in nepopolne podatke. Zaradi tega dokumenti, ki so jih pripravili v FAA in so bili podlaga za certificiranja letala, niso omenjalni MCAS-a. Zato tudi zahteve za urjenje pilotov in priročniki niso vsebovali dovolj informacij o MCAS-u. Forknerju očitajo, da je zlorabil svoj položaj in...

17 komentarjev

Primat pri rudarjenju bitcoinov vnovič prevzele ZDA

Financial Times - Po kitajski prepovedi ukvarjanja s kriptovalutami se je glavnina rudarjenja preselila na drugo stran Pacifika. Kitajski delež v računski moči, ki se troši za rudarjenje bitcoina (hashrate), je v zadnjih mesecih strmoglavil s 44 odstotkov na ničlo. Na vrhuncu konec lanskega leta je delež Kitajske presegel dve tretjini. Sedaj se je okrepil položaj ZDA, ki po novem narudarijo dobro tretjino vseh bitcoinov. Na drugem mestu je Kazahstan z 18 odstotki, sledita pa Rusija in Kanada.

Nekoliko paradoksalno je kitajska prepoved rudarjenja bitcoina pozitivna za ekosistem. Kdor bi nadzoroval 51 odstotkov računske moči, bi lahko izvedel napad na omrežje in večkratno porabljal iste bitcoine (double spending). Kitajski izstop iz igre je premešal karte in računsko moč bolj pestro razporedil po svetu, zato je ta nevarnost sedaj manjša. Hkrati je kitajski padec začasno povečal dobičkonosnost rudarjenja drugod, a si je računska moč do danes že opomogla, zato ta efekt ni več opazen.

Kitajski rudarji...

20 komentarjev

Izšel Ubuntu 21.10

Slo-Tech - Po urniku je izšla nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu. Glede na datum izida se imenuje Ubuntu 21.10 (Impish Indri). Gre za klasično verzijo, ki bo podprta devet mesecev (do julija prihodnje leto). Poganja jo jedro 5.13, ki med drugim podpira čipe Apple M1. Novo verzijo lahko snamemo z interneta ali pa počakamo, da nam obstoječa namestitev Ubuntuja ponudi nadgradnjo (na verzijah LTS je to treba posebej zahtevati).

Grafično okolje je novi GNOME 40, ki ob zagonu ne prikaže praznega namizja, temveč Activities. Vrstica s priljubljenimi je sedaj na dnu zaslona, podobno kot pri macih, medtem ko se zaganjalnik aplikacij prikaže z leve. Firefox je odslej verzija Snap. Druga nova programska oprema obsega še PHP 8.0, prevajalnik GCC 11 (s podporo za procesorje AMD Zen 3), Mesa 21.2 (s podporo za OpenGL in Vulkan) itd. Uporabniki aplikacij za Windows bodo veseli podpore za Windows Subsystem for Linux, tako da bo Ubuntu brez težav tekel pod Windows v emulaciji.

...

73 komentarjev

HTC predstavil lahkotnejše VR naočnike Vive Flow

HTC Vive - Pri HTCju bodo novembra lansirali VR naočnike Vive Flow, ki se precej razlikujejo od običajnih igričarskih naprav te vrste, saj so namenjeni ljudem, ki se jim današnji VR v splošnem zdi preveč neroden.

Navidezna resničnost se skozi stalne evolucijske posodobitve vztrajno drži pri življenju, a je še zmeraj presneto nišna panoga. Še vedno eden poglavitnih vzrokov za to leži v VR naočnikih, ki so skoraj desetletje po prihodu prvih testnih riftov še zmeraj razmeroma okorni, naporni za rabo in preveč usmerjeni v igričarjenje. V HTCju so zato zasnovali napravo za osebe, ki bi v VR raje počeli ... kaj drugega in za to obenem ne bi radi žrtvovali svojega vratu. Vive Flow so samostojni VR naočniki, ki so manjši in lažji od Vive Focusa 3 ali Oculusovega Questa 2, saj tehtajo le 189 gramov. Resolucija zaslonov je verjetno 1600×1600 na oko - podjetje pravi "3,2K", s frekvenco osveževanja 75 hercev in zornim kotom 100 stopinj. Poganja jih Snapdragon XR1 s 4 GB Rama. Nabor senzorjev vsebuje...

1 komentar

AMD lansiral Radeona RX 6600

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so v trgovine poslali še šesto in najšibkejšo od "zaresnih" igričarskih grafičnih kartic aktualne družine, Radeona RX 6600.

Še malo, pa bo preteklo okroglo leto, odkar so pri AMDju pričeli z aktualno družino radeonov, RX 6000. Kljub klavrnemu stanju na področju polprevodniškhi vezij so počasi popolnjevali repertoar in sedaj imajo z Radeonom RX 6600 naposled še kartico, ki se neposredno spoprijema z Geforcom RTX 3060. Naprava je zastavljena zelo premočrtno, saj gre za obtesanega RX 6600 XT: manj je stream jedrc (1792 proti 2048), pa tudi osnovna frekvenca na GPUju je nižja - 2044 MHz proti 2359 MHz. Pomnilnik je po količini ostal enak, 8 GB GDDR6, a je nekaj počasnejši, s 14 Gbps proti 16 Gbps. Na papirju je tako kartica za okoli 15-20 procentov počasnejša, kar v praksi pomeni, da je primerna za poganjanje iger v 1080p.

Glavni problem bo seveda novega radeona dejansko dobiti po ugodni ceni. S priporočeno nalepko s 330 dolarji (ZDA, brez davka) je postavljen neposredno...

21 komentarjev

William Shatner je postal najstarejši človek v vesolju

posadka NS-18

vir: Blue Origin
Blue Origin - Blue Origin je danes izstrelil svojo drugo odpravo New Sheparda s posadko, ki pa je dobila poseben ton zaradi dejstva, da je bil na krovu tudi nekdanji igralec William Shatner, poznan po vlogi kapitana Kirka iz Zvezdnih stez, ki je z 90 leti postal najstarejši človek v vesolju.

Po tem, ko se je kapitan Kirk desetletja "pogumno podajal tja, kamor se ni še nihče predtem", lahko nekaj podobnega izjavi tudi igralec, ki mu je dal videz, William Shatner. Ampak zgolj podobnega, saj ga je kapsula New Shepard ponesla do višine 107 km nad Zemljo, ne pa v kakšen odročen del galaksije. Istoimenska raketa je plovilo iz Teksasa v nebo pognala približno deset minut pred peto popoldan po našem času, polet pa je trajal dobrih deset minut. Posadko so poleg Shatnerja sestavljali še dva milijonarja - soustanovitelj podjetja Planet Chris Boshuizen in direktor korporacije Dassault Systeme Glen de Vries - in podpredsednica Blue Origina Audrey Powers. Na misijo NS-18 so se pripravljali nekaj dni, pri...

27 komentarjev

Globoka možganska stimulacija učinkovita pri depresiji

Sarah med obravnavo

vir: STAT
STAT - Prvi eksperiment v rabi globoke možganske stimulacije za zdravljenje hude depresije je dal navdušujoče rezultate, saj so pri pacientki praktično "na ukaz" močno izboljšali počutje.

Čeprav so kovinske žičke v globinah lobanje še vedno dokajšnja eksotika, pa je ena veja rabe možganskih vsadkov danes že precej razširjena: to je globoka možganska stimulacija (deep brain stimulation - DBS), ki jo že več kot dve desetletji uporabljamo za zdravljenje in lajšanje Parkinsonove bolezni, epilepsije in drugih nevroloških obolenj. Razlog je - razen učinkovitosti - tudi ta, da gre za razmeroma enostaven vsadek, z majhnim številom elektrod, ki ne zabrazgotinijo možganov v tolikšni meri kot denimo bolj razvpiti sistemi, s katerimi tetraplegiki premikajo robotske roke ali govorijo. Medtem ko je potrebno takšne elektrode odstraniti že po nekaj mesecih, pa so DBS elektrode praktično trajne.

Že pred leti so strokovnjaki prišli na misel, da bi DBS uporabili tudi za zdravljenje hujših oblik depresije,...

51 komentarjev

Nagrada v spomin Alfreda Nobela za ekonomijo 2021

Slo-Tech - Znani so vsi letošnji dobitniki Nobelovih nagrad. Nagrado švedske centralne banke za ekonomijo, ki ni del originalnih Nobelovih nagrad in jo podeljujejo v spomin na Alfreda Nobela, letos prejmejo polovico David Card z Berkeleyja za empirične prispevke k ekonomiki dela in po četrtino Joshua D. Angrist z MIT-a in Guido W. Imbens s Stanforda za metodološke prispevke k analizi vzročnih razmerij. Trojica je proučevala naravne poizkuse in pokazala, kako lahko ponudijo odgovore na ključna vprašanja o družbi. Nagrada znaša 10 milijonov švedskih kron, kar je slab milijon evrov.

V eksperimentalnih vedah, kot je medicina, smo navajeni poizkuse izvajati z randomiziranimi kontrolnimi skupinami. Posameznike naključno razvrstimo v dve skupini, ki se razlikujeta le po proučevani spremenljivki, najraje tako, da niti preiskovanci niti preiskovalci sproti ne vedo, v kateri skupini so. V družbi so takšni poizkusi nemogoči, saj ne moremo ljudi prisiliti, naj predčasno končajo šolanje ali pa se ne...

9 komentarjev

Tudi Irska bo bolj obdavčila tehnološke velikane

Slo-Tech - Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je sporočila, da je 136 držav, ki predstavljajo več kot 90 odstotkov svetovnega bruto proizvoda, pristopilo k dogovoru o obdavčitvi v digitalni dobi. Med podpisnicami je po novem tudi Irska, ki se je med članicami Evropske unije najdlje upirala, saj ima zaradi izjemno nizkih obdavčitev dobička podjetij in prožne zakonodaje veliko tujih tehnoloških multinacionalk tam evropska predstavništva. Dogovor so podpisali tudi Luksemburg, Malta, Liechtenstein, Nizozemska, Estonija, Madžarska ter Bosna in Hercegovina, ki so imeli doslej največ izjem ali nizke davčne stopnje. Med podpisnicami pa še vedno ni Cipra.

Dogovor predvideva najmanj 15-odstotni davek na dobiček tehnoloških velikanov in bo začel veljati leta 2023. Velja le za podjetja, ki imajo letno vsaj 750 milijonov evrov prihodkov. V OECD poudarjajo, da dogovor ne ukinja tekmovanja držav v davčni privlačnosti, postavlja pa spodnje meje pri tovrstnem početju. Dogovor predvideva...

24 komentarjev

Libanon je v temi

Slo-Tech - V soboto je večji del Libanona zajela tema, saj je zaradi izpada dveh največjih termoelektrarn razpadlo električno omrežje v državi. Že pred tem so bile redukcije del vsakdana, tako da je večina gospodinjstev imela le nekaj ur električne energije dnevno, sedaj pa nimajo niti tega. Elektrarnama Deir Ammar in Zahrani, ki skupno z dobrimi 870 MW zagotavljata približno tretjino električne energiji, je zmanjkalo dizelskega goriva. Zaradi hude finančne krize, ki traja že tretje leto, Libanon nima dovolj deviznih rezerv za nakup goriva. Po podatkih Svetovne banke je v Libanonu tretja najhujša finančna kriza na svetu po letu 1800.

Pričakovati je, da bo mrk trajal nekaj dni. V tem času bodo skušali zagotoviti nove zaloge dizelskega goriva. Z Irakom so sicer podpisali pogodbo o dobavi 80.000 ton nafte mesečno, kar bo zadoščalo za minimalno vzpostavitev električnega omrežja z redukcijami. Električna energija bo gospodinjstvom na voljo štiri ure dnevno. Omrežje naj bi ponovno vzpostavili šele...

50 komentarjev

Tudi Apple se je pritožil na sodbo v sporu z Epicom

"a peel"

The Verge - V Applu so vložili pritožbo na nedavno sodbo v procesu, kjer so jih tožili Epic Games. To je na prvi pogled presenetljivo, saj so Cupertinu večji del obveljali za zmagovalce procesa.

V začetku septembra se je s sodbo končal odmeven proces v sporu med Applom in Epic Games. Pričel se je lansko poletje, ko je Epic iz protesta proti visoki, 30-odstotni marži na transakcije na App Storu, v Fortnitu obšel Applov plačilni servis, nakar so v Cupertinu igro zabrisali s tržnice, Epic pa je odgovoril s tožbo. Sodnica Yvonne Gonzalez Rogers je v devetih od desetih točk obtožnice pritrdila Applu, zaradi česar je ta v splošnem obveljal za akterja, ki je iz procesa odnesel precej več. V Epicu takrat vsekakor niso bili zadovoljni in so nemudoma vložili pritožbo, saj razsodba med drugim nasprotniku dovoljuje, da Fortnitu še dolgo ne pusti nazaj na App Store, če sploh. V Cupertinu so se takrat tudi sami razglasili za zmagovalce in omenili, da bodo o morebitni pritožbi dobro razmislili. Očitno pa...

9 komentarjev

Windows 11 je tu

Slo-Tech - Ta teden je s precej manj pompa kot v preteklosti izšla nova verzija Windows 11. Enajstica je zanimiva žival, skorajda samorog, saj je ob izidu Windows 10 Microsoft sprva trdil, da je to zadnja verzija vseh časov, ki bo imela inkrementalne nadgradnje v neskončnost. A če ne prej je letos dokončno postalo jasno, da bo izšel tudi Windows 11. Šest let po Desetici je Enajstica tu.

Windows 11 je za licenčne uporabnike Windows 10 na voljo kot brezplačna nadgradnja, podobno kot je bil Windows 10 nadgradnja - in to mestoma kar vsiljena - za imetnike Osmice. Windows 11 pa ne bo na voljo za vse, saj je pri strojni opremi precej izbirčen, zlasti pri procesorjih (osma generacija Intel Core ali druga generacija AMD Ryzen) in TPM 2.0. A kdor bo zahteve izpolnil, lahko v Windows Update pridobi novo verzijo. Toda ne vsi takoj, saj se je Microsoft odločil za postopno sproščanje.

Najprej pade v oči prenovljen grafični vmesnik, v katerem so osveženi meni Start in začetni zaslon, opravilne vrstice,...

257 komentarjev

Google ne bo več dovolil oglasov in monetizacije vsebin, ki zanikajo podnebne spremembe

Slo-Tech - Google ne bo več prikazoval oglasov, ki zanikajo podnebne spremembe, so sporočili iz podjetja. Oddelek za oglasni prostor ne bo več dovoljeval zakupa oglasov na spletnih straneh, ki uporabljajo Googlovo platformo za streženje oglasov, ki "nasprotujejo znanstvenemu konsenzu o obstoju in vzrokih za podnebne spremembe". V zadnjih letih so prejeli mnogo pritožb oglaševalcev, da se njihovi oglasi pojavljajo ob vsebinah, ki širijo neresnice o podnebnih spremembah, in založnikov, da se pojavljajo tudi oglasi, ki širijo tovrstna sporočila. Zaradi tega je Google ukrepal.

V prenovljeni politiki oglaševanja in monetizacije vsebine je odslej določeno, da so prepovedani oglasi ali monetizacija vsebin, ki trdijo, da so podnebne spremembe prevara, ki zanikajo informacije o dolgoletnem trendu segrevanja podnebja in ki zanikajo vpliv antropogenih izpustih ogljikovega dioksida na podnebne spremembe. Prepovedane so vsebine, ki navedeno predstavljajo kot dejstvo, dovoljene pa bodo vsebine, kjer se...

9 komentarjev

Tesla se seli iz Kalifornije v Teksas

Slo-Tech - Tesla je preselila svoj sedež iz Kalifornije v Teksas, je v četrtek sporočil izvršni direktor Elon Musk. Sam se je preselil v Teksas že lani, kjer je tudi velik del SpaceX in nova Teslina tovarna v Austinu. Sedaj pa bo tam še sedež podjetje Tesla, čeprav v Teksasu uradno ni dovoljeno prodajati tesel in morajo kupci po vozila v okolico. Zakonodaja namreč proizvajalcem prepoveduje neposredno prodajo vozil kupcem, zato obstajajo številni domiselni obvozi.

V Kaliforniji bo Tesla še vedno obdržala precej obratov. Tovarna v Fremontu bo še naprej delovala, in sicer naj bi celo povečala proizvodnjo za 50 odstotkov. Ni pa Tesla edino podjetje, ki se iz Kalifornije seli na jug. Glavni razlog so nižji davki in manj regulacije, tako na področju okoljskih standardov kot zaščite pravic zaposlenih. Podobno kot Tesla se v Teksas selijo še Oracle, Hewlett Packard Enterprise in Toyota Motor, ki so bili prej vsi v Kaliforniji.

Musk se je lani večkrat prepiral s Kalifornijo zlasti glede...

10 komentarjev

Ogromen pobeg podatkov s Twitcha

Ars Technica - V sredo so še neidentificirani napadalci na spletu objavili celotno izvorno kodo Twitcha in praktično vseh z njim povezanih notranjih programskih orodij, pa tudi zaslužke največjih akterjev na platformi. Gre za enega največjih pobegov podatkov v zgodovini.

Preteklo sredo, 6. oktobra, so uporabniki spletnega foruma 4chan lahko naleteli na izjemno zanimivo objavo (na sliki): anonimni uporabnik je skozi torrent ponudil 125 GB velik paket podatkov, v katerem naj bi bili, po vrsti: kompletna izvorna koda platforme za pretočni video Twitch, vključno z vso zgodovino programskih posodobitev in kodo vseh aplikacij; izvorna koda vseh notranjih razvojnih orodij, ki jih v podjetju uporabljajo, vključno s tisto iz oddelka za varnost (red team tools); koda še nedokončane trgovinske igričarske platforme s kodnim imenom Vapor, ki naj bi bila Amazonov tekmec Steama; za nameček pa tudi zaslužki 10.000 največjih Twitchevih streamerjev iz leta 2019. Podjetje je najprej na hitro omenilo, da je res...

13 komentarjev

Norvežani bodo že prihodnje leto kupovali le še električne avtomobile

Slo-Tech - Norveška vlada bi podnebne cilje izpolnila tudi z ustavitvijo prodaje vozil z motorji na notranje izgorevanje do leta 2025, a se bo to očitno zgodilo še prej. Prodaja vozil s konvencionalnimi motorji tam že več let upada in bo po napovedih Norveške avtomobilske zveze (Norges Automobil-Forbund)prihodnje leta padla praktično na ničlo.

V prvih osmih mesecih tega leta je delež vozil brez električnega pogona (baterijski, hribidi in priključni hibridi) zdrknil pod 10 odstotkov. Letos so Norvežani registrirali 110.864 novih vozil, med katerimi jih je 4,73 odstotka z dizelskim motorjem in 4,93 odstotka z bencinskim motorjem. Lani je bilo neelektričnih vozil 20 odstotkov, še leta 2017 pa kar polovica. Ker je hibridov zelo malo, manj kot deset odstotkov, vso povečanje deleža električnih vozil resnično na račun vožnje na elektriko. Izmed 15 najpopularnejših modelov je le en priključni hibrid.

Ne glede na ekstrapolacije se prodaja vozil z motorjem na notranje izgorevanje ne bo povsem...

681 komentarjev

Svetovna zdravstvena organizacija podprla uporabo cepiva proti malariji

vir: BBC
BBC - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je prvo cepivo proti malariji v zgodovini primerno za najširšo uporabo. Malarija je velikanski javnozdravstveni problem, ki letno terja več kot pol milijona življenj, večinoma v podsaharski Afriki. GlaxoSmithKline je izdelal cepivo proti tej bolezni, ki je primerno za otroke. Direktor programa za malarijo pri WHO Pedro Alonso je dejal, da gre zgodovinski dogodek, saj imamo prvikrat na voljo varno in sorazmerno učinkovito cepivo, ki je nared za distribucijo.

Novo cepivo se imenuje Mosquirix in predstavlja prvo cepivo proti katerikoli parazitski bolezni. Povzročitelji teh bolezni so bistveno kompleksnejši od virusov ali bakterij, zato je razvoj cepiva trajal dolgo, praktično célo stoletje. V kliničnih testih je cepivo približno 50-odstotno učinkovito proti hudi obliki bolezni - ki je odgovorna za polovico smrti zaradi malerije -, kar ni idealno, a bo še vedno lahko rešilo več deset tisoč življenj letno. Gre pač za cepivo prve...

52 komentarjev

Nobelova nagrada za kemijo 2021

Slo-Tech - Kraljeva švedska akademija znanosti je danes razglasila letošnja prejemnika Nobelove nagrade za kemijo. Za prelomno delo na razvoju asimetrične organokatalize bosta decembra v Stockholm potovala nemški kemik Benjamin List in britanski kemik David W.C. MacMillan. Približno milijon evrov nagrade si bosta razdelila za odkritja, ki so tlakovala pot novi vrsti sinteze molekul.

Ob današnjem razvoju kemije smo skorajda pozabili, da današnja samoumevnost sinteze kakršnihkoli molekul predstavlja izjemno orodje, ki ga v zgodovini še nismo imeli. Narava pa je bila problem rešila že pred milijoni let, ko je izumila encime. To so zelo velike molekule v živih bitjih, ki katalizirajo kemijske reakcije. V vsakem živem bitju mora nastati na milijone točno določenih molekul, zato so potrebni encimi. Ti poskrbijo, da se reaktanti hitro in selektivno pretvorijo v želene spojine. Ko so raziskovalci prvikrat odkrili encime, so se njihovi kompleksnosti in učinkovitosti lahko le čudili. V našem arzenalu...

0 komentarjev

Še vedno ni znan natančen vzrok za padec Facebookovega omrežja

Slo-Tech - V ponedeljek, 4. oktobra, je Facebook doživel doslej najdaljši - skoraj šesturni - mrk vseh svojih storitev v zgodovini. Krivec je bila napačna nastavitev sistema, ki s protokolom BGP skrbi za pogovarjanje Facebookovega dela internetnega omrežja z okolico, a boljših podrobnosti vzroka ta hip še ne poznamo.

V ponedeljek, kakšnih deset minut pred šesto popoldan po našem času, je nenadoma postalo nemogoče doseči omrežje Facebook - pa tudi Instagram; sporočila v WhatsAppu niso želela nikamor, na suhem pa so ostali tudi imetniki Oculusovih VR naočnikov. Se pravi: pokleknil je popolnoma ves Facebookov storitveni imperij - in to širom sveta, brez izjeme. Ljudje so se morali en večer pogovarjati z živimi osebki poleg sebe in internet je bil za slabih šest ur malce manj jezen kraj. Česa takšnega doslej še nismo videli in ker se je prav na isti dan razkrila živžgačica Frances Haugen, ki je Wall Street Journalu priskrbela dokumentacijo za odmevno reportažo The Facebook Files, se je seveda...

75 komentarjev

Nobelova nagrada za fiziko 2021

Slo-Tech - Kraljeva švedska akademija znanosti je danes sporočila, da bodo letošnjo Nobelovo nagrado za fiziko prejeli Syukuro Manabe in Klaus Hasselmann (vsak četrtino) za fizikalno modeliranje podnebja, s čimer sta kvantificirala njegovo spremenljivost in zanesljivo napovedala globalno segrevanje, ter Giorgio Parisi za odkritje soodvisnosti neurejenosti in fluktuacij v fizikalnih sistemih od atomskega do planetarnega merila. Letošnja nagrada torej obeležuje pomemben prispevek k razumevanju kompleksnih fizikalnih sistemov, kamor seveda prištevamo tudi vreme.

Kompleksni fizikalni sistemi imajo več delov, ki medsebojno interagirajo, zaradi česar je njihova obravnava zapletena. Čeprav jih fiziki in matematiki proučujejo že stoletja, oviro predstavlja bodisi enormno število sestavnih delov bodisi odvisnost od naključij. V kaotičnih sistemih, kot je vreme, že majhne razlike v pogojih povzročijo ogromne razlike v končnem rezultatu. Značilen primer je podnebje in njegova v času lokalna pojavitev,...

3 komentarji

Nobelova nagrada za medicino 2021

Slo-Tech - Vsako leto se začne z medicino in tudi letos je tako. Letošnjo Nobelovo nagrado za medicino prejmeta libanonsko-ameriški biolog Ardem Patapoutian in ameriški fiziolog David Julius za odkritja receptorjev za temperaturo in dotik, je sporočil Nobelov odbor pri Karolinska institutet. Znanstvenika sta razvozlalo molekularno ozadje dotika in zaznavanja temperature, ki predstavljata pomembna čuta.

Zaznavanje okolja je za živa bitja izjemnega pomena, še zlasti za premikajoča se bitja. Delovanje čutil jemljemo kot samoumevno, pri čemer pa zelo dolgo ni bilo jasno, kakšna je povezava med zunanjimi dražljaji - na primer temperaturo in dotikov - ter električnimi signali, ki potujejo po našem živčevju. Ta vprašanja so burila človeško domišljijo že dolgo časa. Rene Descartes si je na primer pred več kot 300 leti predstavljal, da različne dele kože z možgani povezujejo niti, po katerih se prevajajo mehanični signali. Kasneje so odkrili senzorične nevrone in druge visoko specializirane nevrone,...

2 komentarja

Žvižgačica iz Facebooka je Frances Haugen

CBS News - Z intervjujem za oddajo 60 Minutes, medijske hiše CBS News, je padla tančica z osebe, ki je Wall Street Journalu priskrbela levji delež dokumentov, na katerih je časnik zgradil reportažo The Facebook Files. To je strokovnjakinja za podatke Frances Haugen, nekdanja članica Facebookove skupine Civic Integrity, ki se je borila proti dezinformacijam v času lanskih ameriških predsedniških volitev.

Sredi septembra je Facebook doživel zelo neprijetno presenečenje v obliki odmevne serije člankov The Facebook Files, ki so jo pripravili pri Wall Street Journalu. V njej so popisali vrsto kočljivih dogajanj v razvpitem tehnološkem velikanu, katerih rdeči niti sta v glavnem dve. Prvič, vodilni v Facebooku se dobro zavedajo negativnih plati svojih družbenih omrežij, a opozorila lastnih strokovnjakov ignorirajo, ker bi ukrepi za reševanje težav lahko ogrozili dobiček in rast podjetja. In drugič, podjetje ima v resnici nad lastnimi omrežji precej slab nadzor in ne ve, kako se lotiti problemov,...

31 komentarjev

Molnupiravir v kliničnih testih za polovico znižal smrti in hospitalizacije zaradi covida

Molnupiravir lahko nadomesti citidin ali uridin, zato je nastala RNA neuporabna.

Slo-Tech - Učinkovina molnupiravir je v kliničnih testih pokazala statistično pomembno znižanje števila hospitalizacij in smrti zaradi covida, so sporočili iz podjetja Merck, ki omenjeno zdravilo proizvaja. V naslednjih dneh bodo pri ameriški Upravi za hrano in zdravila (FDA) vložili prijavo za izredno odobiritev molnupiravirja kot zdravila proti covidu.

V tretji fazi kliničnih testov je molnupiravir postregel z vzpodbudnimi rezultati. V študiji je sodelovalo skoraj 800 bolnikov, ki so jim v petih dneh pred začetkom diagnosticirali covid in so imeli blage ali srednje hude simptome. Imeti so morali tudi vsaj en faktor tveganja za težji potek bolezni, denimo diabetes, težave s srcem, starost itd. Polovico so jih zdravili z molnupiravirom vsakih 12 ur, kar je trajalo pet dni, drugo polovico pa s placebom in drugimi v uradni medicini že priznanimi postopki. V skupini s placebom je umrlo ali končalo v bolnišnici 14 odstotkov ljudi, v skupini z zdravilom pa 7 odstotkov. To je statistično pomembna...

110 komentarjev

Google vendarle ne bo nudil bančnih računov

Slo-Tech - Pred dvema letoma je Google najavil, da bodo uporabniki digitalne denarnice Google Pay lahko dobili tudi pravi tekoči račun in debetne plačilne kartice. Novi računi Plex bi se avtomatično sinhronizirali z Google Payem in bi jih podjetje ponujalo v sodelovanju z obstoječimi bankami. Nič od tega se ne bo zgodilo, je sedaj sporočil Google. Projekt bi bil moral zaživeti že lani, a je po več zamudah projekt sedaj preklican. Iz Googla so sporočili, da bodo raje omogočali digitalno delovanje bankam in drugim finančnim ustanovam, ne bodo pa sami nudili teh storitev.

Google sploh ni edini tehnološki gigant, ki ga mika pohod v segment fintecha. Amazon je podobno skušal ponuditi bančne račune, iz česar na koncu ni bilo nič. Apple ponuja plačilno kartico Apple Card, Facebook pa je najprej želel lastno kriptovaluto libra, sedaj pa je tik pred izdajo nekoliko okleščene, a vendarle svoje kriptovalute.

Da tehnološki velikani želijo prodreti v fintech, ni nič čudnega. Predvsem je to zakladnica...

0 komentarjev

Ker ni čipov, Volkswagen in Opel ustavila nekatere tovarne

Slo-Tech - Opel je sporočil, da bo zaradi pomanjkanja polprevodnikov ustavil proizvodnjo v tovarni v Eisenachu. Kako dolgo bo ustavitev trajala, je odvisno od dogajanja na trgu elektronskih čipov, upajo pa na ponoven zagon na začetku prihodnjega leta. Poleg pomanjkanja čipov je sekundarni razlog še pomanjkanje delovne sile zaradi covida.

Novica je presenetila tudi zaposlene, ki so imeli dva dni pred objavo sestanek z upravo, kjer morebitnega zaprtja niso niti omenili. V drugi tovarni v Franciji, ki prav tako proizvaja hibridna vozila, ne bodo ustavljali proizvodnje, kar dodatno jezi zaposlene. Medtem ko bo 1300 zaposlenih v Nemčiji na čakanju, bodo v francoski tovarni nekoliko povečali proizvodnjo.

Težave pestijo celotno avtomobilsko industrijo. Gigant Volkswagen je sporočil, da bo za pol drugi teden ustavil proizvodnjo v Wolfsburgu. Na čakanje bodo poslali 20.000 zaposlenih. Razlog je takisto pomanjkanje polprevodnikov, ki je dosegle nepredstavljive razsežnosti, so sporočili iz Volkswagna....

80 komentarjev

Intel predstavil drugo generacijo nevromorfnega procesorja Loihi

vir: Intel
Intel - V Intelu so odstrli tančico z nevromorfnega procesorja Loihi 2, ki poleg večjega števila vozlišč nosi še mnoge druge izboljšave, napravljen pa je tudi v šele eksperimentalnem proizvodnem procesu Intel 4.

Velikani dizajna polprevodniških vezij se vse bolj odločno lotevajo nevromorfnega računalništva, kjer računski hardver neposredno povzema obliko živčnih vezij v bioloških organizmih. IBM ima čip TrueNorth, evropska iniciativa Human Brain Project ima računalnik SpiNNaker, toda najhitrejše korake zadnja leta delajo pri Intelu. Leta 2018 so predstavili procesor Loihi, leto pozneje pa še platformi zanj, Pohoiki Beach in Pohoiki Springs. Ker gre za visoko eksperimentalne zasnove, niso bile prosto na voljo, temveč so jih razpošiljali raziskovalnim skupinam širom sveta. Pridobljeni odzivi so temelj druge generacije procesorja, Loihi 2.

Tudi ta ima generalno zasnovo sunkovne nevronske mreže (spiking neural network), kjer imajo signali med vozlišči razmeroma preprosto obliko binarnih...

0 komentarjev

Koproizvodnja preko jedrskega sevanja

vir: Nature
Inštitut Jožef Stefan - Raziskovalci z Inštituta Jožef Stefan so v sodelovanju z britanskimi kolegi pokazali, da je mogoče ionizirno radioaktivno sevanje koristno uporabiti za sintezo aditivov biogoriv.

Kogeneracija postaja v času, ko se mora človeštvo hitro in odločno posvetiti varčnejši izrabi Zemljinih virov, ena od novodobnih magičnih besed. V ožjem smislu označuje sočasno proizvodnjo elektrike in toplote za ogrevanje v elektrarnah, v širšem smislu pa kakršnokoli sočasno izrabo nekega procesa za več različnih namenov (v tem smislu je analogen izraz koproizvodnja). Strokovnjaki z Inštituta Jožef Stefan, Univerze v Lancastru in Univerze Aston, so se v tem oziru domislili potencialnega dodatnega izkoriščanja jedrskega sevanja, ki ga sprošča gorivo v jedrskih elektrarnah. Ionizirno sevanje žarkov gama so uporabili za katalizo procesa, pri katerem iz odpadkov v proizvodnji biodizla nastane uporaben aditiv biogoriv. Izsledke so objavili v članku v Nature Communications Chemistry.

Natančneje, vzeli so...

26 komentarjev

Cyber Night - CTF

cybernight

Slo-Tech - CyberNight tekmovanje bo potekalo v petek, 8. oktobra 2021, v prostorih Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenije (Ulica Gledališča BTC 6, Sever, Dvorana 1a, Ljubljana), s pričetkom ob 17.00 uri.

V okviru tekmovanja, se bodo udeleženci pomerili v reševanju varnostnih izzivov. Za tekmovalce pa ni pomembno samo njihovo programsko znanje, temveč tudi spodobnost kreativnega in kritičnega razmišljanja, zato je tekmovanje primerno prav za vse.

Za udeležbo na tekmovanju je potrebna prijava . Več informacij in novic pa lahko najdete tudi na Twiter profilu @cybernightevents.

0 komentarjev

Znanost lahko najde izginule enojajčne dvojčke

Slo-Tech - Enojajčni dvojčki so redek pojav, ki ga povzroči razdelitev oplojenega jajčeca. Trenutno ni znana nobena vzročno-posledična zveza, ki bi pojasnjevala ta dogodek. Ker tudi dedovanje ne igra vloge, je za zdaj sprejeto dejstvo, da gre za naključni pojav. Vsakih 1000 rojstev se v povprečju štirikrat zgodi, da se rodita enakojajčna dvojčka, ki imata enak genski zapis in sta si zato često podobna kot jajce jajcu. Razen pasavcev ostali sesalci načrtno ne spočnejo enojajčnih dvojčkov.

Enojajčni dvojčki so za znanost posebej zanimivi, ker nudijo unikaten vpogled v razliko, ki jo na osebkih z enakim dednim materialom povzroči okolje. Po nekaterih podatkih se kar 12 odstotkov nosečnosti pri ljudeh začne z dvojčki, a na koncu le v dveh odstotkih ženske donosijo oba. Često eden izmed zarodkov odmre, še preden ga sploh kdorkoli opazi. Ti izginuli dvojčki (vanishing twins) so ena večjih skrivnosti.

Na tem mestu prispemo do genskega zapisa, ki je v človeških celicah v obliki DNK in je v vseh...

8 komentarjev

Amazon predstavil robotka z Alexo

robotek Astro

vir: Amazon
Amazon - Na tradicionalni jesenski predstavitvi strojne opreme so pri Amazonu pokazali več novih naprav s pametno asistenco, pri čemer pa je bržkone prednjačil robotek Astro.

Naposled je na vrsti za jesenske hardverske osvežitve tudi Amazon (krajši video povzetek). Njihove tiskovke so že več let v znamenju tlačenja Alexe in kamer v vsako mogočo reč v naši okolici in tudi tokratni dogodek se od tega ni bistveno razlikoval - smo pa videli nekaj več dobro izčiščenih in uporabnih izdelkov kot običajno. Družina pametnih zaslonov Echo Show bo tako proti koncu leta dobila 15-palčnega člana, ki je s svojo velikostjo videti prav imenitno in ga bo mogoče obesiti tudi na steno, kjer bo služil kot prikazno središče pametnega doma. Za razliko od manjših članov linije bo mogoče na zaslon postaviti več uporabnih pripomočkov, je pa videti, da bomo pri tem rahlo omejeni, saj bo pol zaslona togo namenjenega tem widgetom, druga polovica pa dinamični vsebini običajnih echov. Cena bo 250 dolarjev (ZDA, brez...

10 komentarjev

YouTube bo odstranjeval vse neresnice o cepivih

Slo-Tech - Konec je pretvarjanja, da je YouTube platforma in ne medij, za katerega veljajo standardi in ki uveljavlja (strožjo ali milejšo) uredniško politiko. Google je sporočil, da bodo odslej odstranjevali vse objave, v katerih se širijo dvomi in nasprotovanje znanstvenemu konsenzu o kateremkoli registriranem cepivu, ne le zoper covid-19. Že lani so podjetja Twitter, Facebook in Google sporočila, da bodo aktivno odstranjevala vsebine, ki bodo širile neresnice in zavajanja o covidu-19. Sedaj se urednikovanje razširja na prav vsa cepiva.

Iz Googla so sporočili, da bo odslej na YouTubu prepovedano širjenje dezinformacij o vseh cepivih, ki so po mnenju zdravstvene stroke učinkovita. To pomeni, da ne bo več možno objavljati posnetkov, v katerih posamezniki trdijo, da so cepiva nevarna, da povzročajo avtizem (kar je bilo že večkrat ovrženo) in podobno. Od lanskega ukrepa zoper neresnice o covidu-19 je YouTube odstranil več kot 130.000 videoposnetkov, proti čemur so se nasprotniki borili tako,...

63 komentarjev

V Rusiji aretirali direktorja podjetja Group-IB

Slo-Tech - Ruske oblasti so pridržale Iljo Sačkova, soustanovitelja in direktorja enega največjih podjetij na področju računalniške varnosti Group-IB. Podrobnosti o aretaciji le počasi kapljajo na plano, že sedaj pa je znano, da ga obtožujejo izdaje in posredovanja zaupnih informacij neki tuji vladi, kar Sačkov zanika. Izvedli so tudi hišne preiskave na sedežu podjetja. V podjetju Group-IB so potrdili aretacijo in dejali, da bo podjetje začasno prevzel drugi soustanovitelj Dimitrij Volkov. Sačkov bo v priporu vsaj dva meseca, podrobnosti o obtožbah pa zaradi nacionalne varnosti oblasti ne razkrivajo.

Sačkov je podjetje ustanovil leta 2003. Od leta 2018 ima podjetje sedež v Singapurju. Ukvarja se z analizami in svetovanjem o zaščiti pred hekerskimi vdori in drugimi napadi. Group-IB ima številne pomembne stranke, od ruskih bank do Interpola in Microsofta. V poslovanju za zdaj ne bo nobenih sprememb, obljubljajo.

Neuradno je slišati, da je Sačkov očitno prestopil mejo, ki jo postavlja tajna...

0 komentarjev

Satelite Starlinka je moč uporabiti za navigacijo

Slo-Tech - Delovanje globalnih satelitskih navigacijskih sistemov je konceptualno preprosto. Zemljo po predvidljivih tirnicah obletavajo sateliti, ki ves čas oddajajo signal, v katerem sporočajo svojo lokacijo in točen čas. Če iz zakasnitev tega signala ugotovimo, koliko smo oddaljeni od posameznega satelita, lahko iz treh ali več izračunamo položaj na površju Zemlje. Ni pa prav nobene potrebe, da so to ravno sateliti GPS ali Galileo, četudi so ti prilagojeni natanko za to početje. Odkar SpaceX v vesolje pošilja satelite za globalni internet, satelitov ne primanjkuje. Raziskovalci so pokazali, da lahko brez sodelovanja SpaceX samo z opazovanjem teh satelitov na 8 metrov natančno izračunajo, kje so.

SpaceX-ov Starlink bo imel na koncu v orbiti več deset tisoč satelitov, že sedaj pa jih imajo približno 1700. Ti resda krožijo precej bliže Zemlji od GPS-ovih satelitov, in sicer na višini 1200 kilometrov, zato so vidni le kratek čas, jih je pa veliko. Raziskovalci so prisluškovali signalom, ki...

11 komentarjev

Drevesna struktura ali iskanje: generacijski prepad

Slo-Tech - Danes v polnoletnost stopajo ljudje, ki so veliko večino svojega življenja uporabljali pametne telefone, moderne operacijske sistem in spletne iskalnike. Ukazna vrstica je le relikt iz zgodovinskih knjig, kamor sodijo tudi prve verzije Windows ali Maca. To pa prinaša nekatere generacijske razlike, ki se kažejo pri delu v šolah, na univerzah in tudi kasneje. Eden izmed konceptov, ki je generaciji Z bistveno slabše poznan, je koncept map in datotek, torej drevesne strukture podatkov.

Kot piše Monica Chin za The Verge
, ne gre le za slabše poznavanje, temveč konceptualne razlike. Profesorji pogosto ugotavljajo, da slušatelji vprašanja, kam so shranili neko datoteko, ali navodila, naj odprejo določeno datoteko v določeni mapi, sploh ne razumejo. Težava je postala očitnejša leta 2017, ugotavljajo na ameriških fakultetah. Tega seveda generaciji Z ne moremo zameriti, saj so zrasli s tehnologijami, kjer je drevesna struktura ostajala v ozadju. Čeprav vsak androidni telefon teče na Linuxu,...

212 komentarjev

Microsoft Store se končno odpira za druge trgovine

Slo-Tech - Microsoftova tržnica z aplikacijami je bila doslej omejena le na Microsoftove programe in aplikacije, ki jih je odobril Microsoft, a so sedaj končno začeli rahljati omejitve. Večje spremembe so napovedali junija, med drugim znižanje provizij in možnost, da založniki 100 odstotkov prihodkov, če nakupe v aplikacijah izvajajo prek alternativnih platform. Tedaj so najavili tudi, da bodo tržnico odprli za druge trgovine, denimo Steam.

Nova pravila, ki so začela veljati sedaj, pa izrecno odpirajo platformo za te zunanje tržnice. To pomeni, da prihajajo Amazonov Appstore, Epic Games Store in druge. Microsoft se bo držal obljube in ne bo zahteval provizije za nakupe na teh drugih tržnicah. O Steamu za zdaj še ni informacij, a se utegne prav tako kmalu pojaviti v Microsoft Storu.

Giorgio Sardo, ki vodi Microsoft Store, pojasnjuje, da bo aplikacije za druge tržnice možno najti enostavni kot vse preostale aplikacije. Amazon in Epic Games sta že dogovorjena, preostale še vabijo k pristopu....

6 komentarjev

Evropska komisija uradno predlaga en standard za polnjenje elektronskih naprav

Slo-Tech - Po pričakovanjih in napovedih je Evropska komisija konec minulega tedna predlagala enotne polnilnike za elektronske naprave, s čimer želijo standardizirati priključke in zmanjšati količino elektronskih odpadkov. Po raziskavah ima trenutno povprečen Evropejec tri različne polnilnike, izmed katerih uporablja le dva.

Na področju polnilnikov je včasih vladal še večji kaos, ki ga je industriji uspelo solidno poenotiti. Z več ducatov standardov smo prispeli do treh: microUSB, USB-C in Apple. To pa je še vedno točno dva standarda preveč, meni Komisija, ki odkrito navija za USB-C. Komisija je zato predstavila predlog novele direktive za radijsko opremo, ki predpisuje USB-C za pametne telefone, tablične računalnike, kamere, slušalke, prenosne zvočnike in prenosne konzole. Prav tako Komisija predlaga, se polnilniki začno prodajati ločeno, tako da bi jih kupili le, če bi jih resnično potrebovali.

Dodatne spremembe se obetajo še na področju hitrega polnjenja, ki ga je treba regulirati, da ne...

27 komentarjev

Huaweijeva finančna direktorica svobodna zapustila Kanado

Slo-Tech - Huaweijeva finančna direktorica Meng Wanzhou, ki so jo v Kanadi aretirali decembra 2018 in se je odtlej borila proti izročitvi ZDA, kjer ji očitajo več primerov gospodarskega kriminala, naposled ne bo izročena. Ker se je z ameriškimi oblastmi poravnala in bodo obtožbe zavrgli, je Kanada ustavila postopek izročitve. Meng Wanzhou je v petek z letalom že zapustila Kanado.

Po treh letih hišnega pripora se je v petek z ameriškim tožilstvom prek videopovezave dogovorila, da obtožbe zavržejo. Izrekla se je za nedolžno, tožilstvo pa bo ustavilo pregon (deferred prosecution agreement), če do konca preizkusnega obdobja 1. decembra 2022 ne bo storila novega pregonljivega dejanja. Podpisala je izjava o dejstvih, ki so jo pripravili na ameriškem tožilstvu, s čimer pa se je izrekla le o dogodkih, ni pa priznala krivde. Kanadsko vrhovno sodišče je tako postopek izročitve moralo ustaviti. Ob tem je sodnik dejal, da se je obtoženka vedla kooperativno in se ji za to zahvalil. V izjavi pred sodiščem...

107 komentarjev

Hrček s trgovanjem premaguje trg kriptovalut

Slo-Tech - Podobno kot je hobotnica Paul "napovedovala" rezultate na svetovnem prvenstvu v nogometu leta 2010, hrček Mr. Goxx od 12. junija napoveduje, kako trgovati s kriptovalutami. Do danes je ustvaril 24-odstotni donos, kar je bolje od gibanja bitcoina, indeksa S&P500 in številnih drugih načinov vlaganja.

Hrček živi v kletki, od koder je živa slika v prenosu na internetu. Hrček zna dvoje, in sicer predlaga nakup ali prodajo. To stori tako, da uganja različne vragolije, na pripomočki pa je jasno napisano, kaj kakšna pomeni. Kadar teče na kolesu, izbere kriptovaluto, nato pa predlaga nakup ali prodajo z izbiro tunela, skozi katerega se odpravi. Posli, ki jih hrček tako predlaga, obsegajo 20 evrov. Vmes je njegov dobiček znašal že 50 odstotkov, a ga je zadnja razprodaja na trgih nekoliko sklestila.

Zapisano seveda ne pomeni, da je hrček jasnoviden ali posebej dober investitor. Obratno, tovrstni eksperimenti se pogosto izvajajo, da bi snovalci pokazali, kako pomembno vlogo pri vsakem...

44 komentarjev

Facebook začasno ustavlja razvoj verzije Instagrama za otroke

Facebook - V Facebooku so se pod vsesplošnim pritiskom s strani aktivistov in politike odločili, da "začasno pavzirajo" razvoj razvpite različice Instagrama za otroke, mlajše od 13 let.

Letošnjega marca je javnost razburila pobegla informacija, da v Facebooku snujejo različico Instagrama, namenjeno mlajšim od 13 let, kolikor je trenutno mejna starost za pristop na to družbeno omrežje. V podjetju so hiteli z razlago, da je ideja še v plenicah in da je njen glavni namen najmlajšim najstnikom (se pravi, enajst- in dvanajstletnikom) omogočiti sodelovanje na te sorte socialnem omrežju ob strogih pogojih, ki bi jih starši lahko uveljavili z močnimi zaščitnimi orodji v aplikaciji. Toda interesne skupine za zaščitno otrok in varovanje osebnih podatkov so namero označile za morbidno in Facebook pozvale, naj se projektu odpove. Po njihovem bi bili otroci s sodelovanjem na takšni platformi prezgodaj vključeni v podivjano spletno oglaševanje, medtem ko se tudi pri starejših najstnikih kaže slab vpliv...

10 komentarjev

Reportaža WSJ za Facebook še nima hujših kratkoročnih učinkov

The Wall Street Journal - Facebook skuša čim bolj zmanjšati pomen odmevne serije člankov, ki jih je o podjetju sredi meseca objavil Wall Street Journal in ki kažejo, da naj bi se vodilni skozi poročila lastnih strokovnjakov dobro zavedali slabega vpliva, ki ga imajo njihova omrežja na družbo, toda kljub temu niso ukrepali. Toda investitorji zaenkrat Facebooka še niso kaznovali in pravi pomen reportaž se bo verjetno pokazal šele ob novem krogu kongresnih zaslišanj in poskusov regulacije.

13. septembra so pri Wall Street Journalu objavili udaren članek (plačljiv vir, alternativa) o tem, da naj bi Facebook kar okoli 5,8 milijona uporabnikom omrežja podelil privilegiran status, ki jim je omogočal objavljanje vsebin, ki bi jih drugod načeloma cenzurirali. Funkcija z imenom XCheck ("cross-check") naj bi bila posledica dejstva, da se je v mrežo Facebookovih algoritmičnih pregledov ujelo tudi dosti objav tistih, ki bi lahko podjetje prizadeli z "negativnim piarom" - z drugimi besedami, vplivnih oseb, ki jih...

60 komentarjev

Huda ranljivost v protokolu za Exchange in Outlook

Slo-Tech - Microsoftovi odjemalci za elektronsko pošto imajo resnega hrošča, proti katerem se običajni uporabniki ne morejo zaščititi in ki napadalcem omogoča nabiranje prijavnih podatkov (uporabniških imen in gesel). Ranljivost tiči v protokolu autodiscover, ki ga uporabljata Exchange in Outlook za preprosto konfiguracijo odjemalcev. Odkrili so jo v Guardicoru, Microsoft pa popravka še ni izdal.

Autodiscover
ima koristen namen, saj od uporabnikov ni realistično pričakovati, da si bodo zapomnili vse podrobnosti za nastavitev elektronskega predala. Uporabniško ime in geslo je nujno poznati, medtem ko imena strežnikov, protokole, vrata in podobno lahko skladiščimo na javno dostopnih strežnikih. V praksi autodiscover deluje tako, da pri nastavitvi odjemalca vpišemo naslov in geslo, denimo ime@oddelek.podjetje.com. Outlook bo potem pogledal, ali obstaja strežnik autodiscover.oddelek.podjetje.com. Če ga ne bo našel, bo povprašal še na oddelek.podjetje.com in podjetje.com. In če niti od teh...

14 komentarjev

Kitajski telefoni poslušajo, prestrezajo in pišejo domov

Slo-Tech - Center za nacionalno kibervarnost pri litovskem ministrstvu za obrambo je preveril tri nove kitajske telefone, ki so prodajajo tudi v Litvi, in ugotovil, da lahko vsebujejo orodja za cenzuriranje in prisluškovanje. Analizirali so Huawei P40 5G, OnePlus 8T 5G in Xiaomi Mi 10T 5G. V poročilu ugotavljajo, da imajo pomanjkljivosti vsi telefoni.

Huawei P40 5G ima ranljivost v uradni tržnici za aplikacije, ki omogoča preusmeritev v elektronski predal tretjega proizvajalca. Xiaomijev telefon ima vrsto varnostnih pomanjkljivosti in možnosti za prisluškovanje. Odkrili so vsaj 61 parametrov o uporabniku in njegovih dejanjih, ki se lahko posredujejo na Kitajsko. Vgrajene aplikacije, kot so Security, Mi Browser, Cleaner, MIUI Package Installer, Themes, Music, in Downloads, podatke dejansko posredujejo na Kitajsko. Hkrati ima telefon tehnične sposobnosti za cenzuriranje in seznam 449 ključnih besed, vsebine s katerimi ne prenese (med njimi Free Tibet, Women's Committee ipd.).

Skupno so v...

32 komentarjev

Primanjkuje tudi pasivnih elektronskih komponent

Slo-Tech - Že dobro leto poročamo o previsokem povpraševanju po elektronskih komponentah glede na trenutne zmogljivosti, kar se kaže v podaljšanih dobavnih rokih in vpliva tudi na druge panoge, denimo na avtomobilsko industrijo. Težave se obetajo tudi pri pasivnih elektronskih komponentah, saj julija in avgusta niso obratovalne malezijske in indonezijske tovarne za proizvodnjo kondenzatorjev. Posledice bi lahko občutili v prihodnjih tednih.

Tovarne podjetij Chemi-Con, Nichicon in Rubycon poskrbijo za približno 50 odstotkov vseh kondenzatorjev na trgu, zato bi njihov izpad lahko povzročil zmanjšanje ponudbe za 30-60 odstotkov. To predstavlja težave že v običajnih časih, sedaj pa je povpraševanje rekordno visoko. Dobavni roki se zato močno podaljšali in namesto običajnih 4-6 tednov merijo v mesecih.

Težave povzročajo ukrepi proti covidu v Maleziji in Indoneziji, ki so pretrgali dobavne poti in terjali ustavitev številnih tovarn. Analitiki napovedujejo, da se situacija na trgu zagotovo še ne...

8 komentarjev

Kitajska prepovedala kriptovalute

Reuters - Boj kitajskih oblasti s kriptovalutami je dosegel zaključno stopnjo, kajti deset poglavitnih državnih regulatorjev je v skupni izjavi prepovedalo kakršnokoli dejavnost v zvezi z njihovimi transakcijami ali rudarjenjem.

Kitajska komunistična partija je pred osmimi leti prvič dala vedeti, da bo skušala omejevati in regulirati kriptovalute in od tedaj se je zanka postopoma vse bolj zategovala. Leta 2017 je odredila prepoved initial coin offeringov, letošnjega maja je poslovanje s kriptovalutami prepovedala finančnim institucijam, junija pa tudi kakršnokoli procesiranje tovrstnih transakcij. Takrat se je tudi pričelo resno šušljati o realnosti končne faze, torej popolne prepovedi kriptovalut na kitajskih tleh - in ta je bila sprožena danes. Deseterica največjih finančnih regulatorjev, med njimi kitajska centralna banka, je v skupni izjavi zapovedalo popolno prepoved kakršnihkoli dejavnosti v zvezi s transakcijami kriptovalut in njihovim rudarjenjem na kitajskih tleh ter se zavezalo k...

99 komentarjev

Microsoft občutno prenovil linijo Surface

The Windows Blog - V Microsoftu so izvedli najbolj korenito posodobitev družine hibridnih računalnikov Surface po več letih in predstavili nove inačice Surfaca Pro in Go, pa zanimiv zmogljivi prenosnik Surface Laptop Studio in drugo generacijo poklopnega telefona Surface Duo.

Tehnično so v Microsoftu linijo svojih hibridnih prenosnih naprav Surface osvežili pred dvema letoma, vendar je šlo za precej blage izboljšave. Letošnje jedro novosti predstavljajo modeli, ki so se jim posvetili v večini elementov (krajši video povzetek). Surface Pro 8 ima ohišje povečano na 13 palcev, ločljivost zaslona na 2880×1920 in njegovo osveževanje na 120 Hz, pa tudi obroba okoli zaslona je zdaj precej ožja. Nova je kamerica, pa ves zvočni sistem z mikrofoni in zvočniki, medtem ko je strojno drobovje osrediščeno okoli Intelovih procesorjev Core enajste generacije (Tiger Lake). Pomnilnika je do 32 GB, prostorske shrambe do 1 terabajta. Cena je v Evropi okoli 1200 eur za vstopni model, ki bo dobavljiv v oktobru, torej...

11 komentarjev

Ubuntu 14.04 in 16.04 po novem z desetletno podporo

Slo-Tech - Dvakrat letno izide nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu, kar ima tudi temno stran. Načeloma je vsaka izdaja aktivno vzdrževana le devet mesecev, kar je za domače uporabnike morda še sprejemljivo, za podjetja pa seveda ni. Zaradi tega vsaki dve leti izide tako imenovana verzija LTS (long-term support), ki ima pet let podpore. To pa je že dovolj, da podjetja lahko normalno načrtujejo cikle nadgradnje. Razen kadar ni.

Ubuntu je danes razveselil z vestjo
, da bosta Ubuntu 14.04 in 16.04 po novem podprta deset let. Prvi pet let bo podpora običajna, nato pa se bo začelo obdobje ESM (Extended Security Maintenance). V tem času bo Canonical še vedno nudil vzdrževanje infrastrukture z varnostnimi popravki in posodobitvami jedra. ESM ne bo zastonj, temveč bo treba naročiti Ubuntu Advantage (UA). Cene niso zelo visoke, segajo pa od 25 dolarjev za namizni računalnik z osnovno podporo do 225 dolarjev za fizični strežnik.


17 komentarjev

Zdaj pa res enotni polnilniki v EU

Reuters - Saga o enotnih polnilnikih za telefone v EU se vleče že od prvih sramežljivih začetkov pred dvanajstimi leti, ki so bili sicer neobvezni dogovor proizvajalec, a je vseeno poskrbel, da imamo danes le tri pomembne formate: umirajoči microUSB, novi USB-C in Applov priključek. Evropski poslanci so se že lani izrekli za dokončno poenotenje, sedaj pa se jim pridružuje še Komisija.

Po informacijah Reutersa kani Evropska komisija v četrtek predstavitvi osnutek zakonodaje, ki bo predpisoval enotni polnilnk za pametne telefone, tablice in slušalke. Edini, ki se temu jasno upira, je v resnici le Apple, saj so ostali že poenoteni na USB-C. Evropska komisija si za poenotenje prizadeva zaradi okoljskih aspektov, saj bi to precej zmanjšalo količino elektronskega odpada. Druga stran istega kovanca je namreč ločena prodaja polnilnikov od naprav, kar bo kupcem omogočilo selektiven nakup, saj bodo polnilec vzeli le, če ga bodo res potrebovali. Zanimivo je, da Apple trdi prav nasprotno, in sicer da...

108 komentarjev

Apple predstavil nove iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 in tvOS 15

Apple - Apple je danes izdal novi verziji operacijskih sistemov iOS 15 in iPadOS 15, ki tečejo na iPhonu 6s, iPadu Air 2 in iPodu Touch ter novejših. Kot je že v navadi, dobijo vsi uporabniki nadgradnjo brezplačno (Settings General Software Update). Tu sta še watchOS 8 za Apple Watch in tvOS 15 za Applove televizorje.

Največja novost se imenuje Focus in omogoča izbor različnih profilov (delo, spanje, dom itd.). Ideja je podobna kot v načinu Ne moti, le da imamo tu profilov več, za vsakega posebej pa lahko nastavimo, katera in čigava obvestila in kako opazno (glasno, vibriranje, nič) želimo prejeti. Nastavimo lahko tudi možnost, ki drugim avtomatično pove, da imamo obvestila izključena in da se ne bomo takoj odzvali (vidijo naš status, ko nam pišejo). Trenutno je ta možnost na voljo le v Applovih aplikacijah, lahko pa bi jo v prihodnosti dobili tudi drugod, denimo v WhatsApp, ker bo odprta. Focus je polnokrvni profil, tako da lahko prilagodimo tudi namizje in druge podrobnosti za vsakega...

58 komentarjev

Največji spletni razpečevalec otroške pornografije obsojen na 27 let in dosmrtno prepoved interneta

Slo-Tech - Freedom Hosting je od leta 2008 do 2013 postal največji ponudnik gostovanja na temnem delu interneta. Strani, dostopne le prek anonimnega protokola Tor, so lahko brez omejitev gostile karkoli, kar se je sprevrglo v gojišče otroške pornografije. Leta 2013 je bil Freedom Hosting največji ponudnik gostovanja na Toru. Tedaj je bilo tam tudi več kot 200 strani z otroško pornografijo, med katerimi je največja vsebovala več kot 1,4 milijona posnetkov. Skupaj je šlo za več kot 8,5 milijona posnetkov, med njimi je bilo dva milijona novih (organom pregona nepoznanih). Takih hudih kršitev zakonodaje niti Tor ne prikrije.

Eric Eoin Marques, ki je upravljal Freedom Hosting, je bil aretiran poleti 2013 na Irskem. Na zaslišanju pred irskim sodnikom v postopku izročitve so ga ameriški agentje FBI označili kot največjega razpečevalca otroške pornografije na planetu, kar je ameriško pravosodno ministrstvo ponovilo še danes, več kot osem let pozneje v izjavi za javnost. Marca 2019 so danes...

63 komentarjev