»

Evropski parlament sprejel pravila glede čezmejne dostopnosti digitalnih vsebin

Evropski parlament - Evropski parlament je ta teden sprejel pravila glede čezmejne prenosljivosti digitalnih storitev. Ta bodo državljanom dala možnost, da povsod v EU dostopajo do istih naročniških (pretočnih) vsebin, kot jih imajo na voljo doma - denimo Netflixa, HBO, Amazon Prime ali Spotify. Za je glasovalo 586 poslancev, 34 jih je bilo proti, 8 se jih je vzdržalo.

V različnih državah EU imajo državljani na voljo različne vsebine, s čimer mislimo na filme, nadaljevanke, glasbe, igre, športne vsebine itd. Že to ni v skladu z idejo o enotnem digitalnem trgu, a do poenotenja po celi EU je še daleč. Nova pravila odpravljajo manjši del teh težav. Namreč, doslej pri prestopu meje kar naenkrat nismo imeli več dostopa do istih vsebin, ki smo jih naročili in plačali doma. Odslej bodo...

31 komentarjev

WannaCry okuževal večinoma Windows 7

Slo-Tech - Teden dni po katastrofi, ki jo je povzročil virus WannaCry, je znanih že več podrobnosti o napadu, ki je medtem večinoma ustavljen. Kaspersky Lab je pokazal zanimivo statistiko, kateri operacijski sistemi so bili prizadeti. Zanimivo je, da je bilo kar 98 odstotkov vseh okužb na eni izmed verzij Windows 7, medtem ko je glavni osumljenec Windows XP poskrbel za manj kot promil okužb. Pričakovali bi ravno obratno, saj popravka za Windows XP ni bilo, medtem ko je za Windows 7 obstajal že od marca in bi lahko preprečil okužbo. Seveda je namestitev Windows 7 bistveno več kakor XP, a tako ogromna ta razlika spet ni. Windows 7 najdemo namreč na polovici računalnikov, Windows XP pa na slabih osmih odstotkih.

Več vemo tudi o širjenju. WannaCry je izkoriščal...

56 komentarjev

Bitcoin presegel 2000 dolarjev

Slo-Tech - Dva meseca nismo pogledali, kaj se dogaja z bitcoinom, pa nam je že spet pobegnil v nove rekorde. Včeraj je vrednost bitcoina prvič v zgodovini presegla vrednost 2000 dolarjev. S tem je njegova tržna kapitalizacija dosegla 33 milijard dolarjev.

Bitcoin je prvikrat vrednost 1000 dolarjev sicer presegel leta 2013 v prvem balonu, ki pa se je razpočil na četrtino vrednost. Vse od začetka minulega leta bitcoin pridobiva vrednost. Januarja letos je priplezal do 1000 dolarjev, se potem malo upehal, a kmalu nadaljeval strmo rast. Ta se je aprila še okrepila, tako da je sedaj bitcoin dosegel naslednjo psihološko mejo, torej 2000 dolarjev. To pomeni, da je v zadnjih 12 mesecih bitcoin pridobil več kot 350 odstotkov.

Rastejo tudi ostale kriptovalute. Ripple je v zadnjem mesecu...

130 komentarjev

Svalbardsko skladišče semen poplavilo

Slo-Tech - Da bi se zavarovali za primer morebitnih naravnih katastrof, so na Svalbardskem otočju na daljnem severu zgradili Globalno skladišče semen (SGSV, Svalbard Global Seed Vault), kjer je shranjenih skoraj milijon paketov semen najpomembnejših rastlin. SGSV je začel obratovati leta 2008 in je zgrajen tako, da lahko preživi tudi največje katastrofe in to brez človeškega nadzora. Zgrajen globoko v permafrostu skrbi, da so semena na varnem. Tako smo vsaj mislili. Letos je SGSV poplavilo, ker očitno leta 2008 ni nihče razmišljal o globalnem segrevanju.

Da takoj odpravimo senzacionalizem. Semena so na varnem. Zalilo je tunel, ki vodi do trezorja s semeni, saj je bila letos povprečna temperatura na Svalbardskem otočju za 7 °C višja od...

22 komentarjev

Uber zaračunava toliko, kolikor lahko

Slo-Tech - Eden izmed pomembnih dosežkov zahodne civilizacije naj bi bil konec barantanja, saj za izdelke in storitve načeloma plačujemo vsi enako (če odmislimo milijon popustov in akcij). Uber pravi, da to ni potrebno. Vodja programa Daniel Graf je mrtvohladno priznal, da vam Uber zaračuna ceno, ki ste jo po njegovi oceni pripravljeni plačati.

Že dlje časa se je govorilo, da Uber cene določa nekoliko po svoje, vozniki pa so se pritoževali, da se vrzel med njihovim zaslužkom in cenami povečuje. Uber je ves čas trdil, da se cena oblikuje na podlagi prevožene razdalje, časa in povpraševanja. A to ni vsa resnica.

Graf je pojasnil, da Uber nekaterim zaračunava višje cene, ker potrebuje več denarja (lani so ustvarili 2,8 milijarde dolarjev izgube). V...

31 komentarjev

Za zdaj prepovedi vnosa prenosnikov na krov evropskih letal za ZDA ne bo

Slo-Tech - Na sestanku v Bruslju ta teden so se predstavniki EU in ZDA dogovorili, da za zdaj ne bodo uvedli prepovedi vnosa prenosnikov in ostale večje elektronske opreme na letala v ročni prtljagi. Marca so tako prepoved uvedli za direktne lete z nekaterih letališč na Bližnjem vzhodu v ZDA in Veliko Britanijo. Že tedaj je ukrep dvignil veliko prahu in sprožil pritožbo tamkajšnjih letalskih prevoznikov, ki pravijo, da so s tem postavljeni v neenakopraven položaj. Ko so ta ukrep sredi meseca napovedali tudi za EU, je nastal pravi vihar.

EU je očitno dovolj močan igralec, da so v ZDA odstopili od tovrstnih idej. Zamisel so uradno zavrgli dan zatem, ko je mednarodni konzorcij letalskih prevoznikov poslal EU in ameriškemu zunanjemu ministrstvu...

7 komentarjev

Našla se je rešitev za WannaCry!

Slo-Tech - Počasi se izsiljevalski virus WannaCry, ki je povzročil toliko zmede in težav po svetu, vendarle lomi. Potem ko je 22-letnik iz Velike Britanije ugotovil, kako lahko prepreči širjenje trenutnega seva virusa, če zgolj registrira precej nenavadno domeno, so sedaj raziskovalci spisali orodje za dešifriranje datotek. Toda pozor, deluje le takoj po okužbi, dokler računalnika ponovno ne zaženemo.

Pisec virusa je vedel, da dešifrirnih ključev ne sme zapisati na disk, saj jih lahko v tem primeru kdorkoli obnovi. Zato se na disk zapišejo šifrirani s piščevim javnim ključem, od koder jih seveda ne mogoče prebrati v uporabni obliki. Lahko pa...

18 komentarjev

Elsevier od Sci-Huba in Libgena zahteva 15 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Eden največjih založnikov znanstvenih revij Elsevier v tožbi zoper Sci-Hub in LibGen zahteva 15 milijonov dolarjev odškodnine, ker omenjeni strani ponujata nezakonit dostop do znanstvenih člankov. Sci-Hub in LibGen nista klasični piratski spletni strani, temveč orodji za dostop do člankov, do katerih dostop založniki drago zaračunavajo, s čimer se mnogi raziskovalci ne strinjajo.

O problemu smo večkrat na dolgo in široko pisali, zato zgolj na hitro povzemimo. Znanstveniki morajo svoje delo objavljati v uglednih revijah, ker se tako meri njihova uspešnost in je od tega odvisno financiranje. Skoraj vse ugledne revije pa izdajajo založniki, ki za dostop do člankov zaračunavajo astronomske naročnine, iz česar kujejo visoke dobičke....

6 komentarjev

Američani naredili prvi korak h koncu internetne nevtralnosti

Ars Technica - Z dvema glasovoma ZA in enim PROTI je ameriška komisija za komunikacije (Federal Communications Commission – FCC) včeraj začela postopek za odpravo zakonskih določil glede nevtralnosti interneta. Na tapeti je člen zakona o komunikacijah poimenovan Title II. Ta določa, da ponudniki dostopa do spleta ne smejo sami izbirati, do katerih storitev lahko uporabniki dostopajo prek njihove infrastrukture in kakšen del pretočnih zmožnosti infrstrukture lahko posamezna rešitev uporablja. Šele dobri dve leti star člen zakona je na udaru republikacev že od samega začetka, saj da „škodi končnim uporabnikom“.

Včerajšnje glasovanje je sicer šele prvi korak, celoten...

21 komentarjev

Švedski preiskovalci ustavili preiskavo proti Julianu Assangeu

theguardian.com - Švedski pravosodni organi so po sedmih letih ustavili preiskavo proti ustanovitelju Wikileaksa Julianu Assangeu. Avstralca so Švedi preiskovali zaradi obtožb o posilstvu. Danes 45-letni Assange, ki se že od leta 2012 skriva v londonski ambasadi Ekvadorja, je ves čas trdil, da je nedolžen. Pred pol leta se je v britanski prestolnici vendarle srečal s švedskimi preiskovalci in jih očitno uspel prepričati o svoji nedolžnosti.

Assange in njegovi podporniki so sicer že od začetka preiskave trdili, da ZDA zlorabljajo Švedsko za maščevanje Assangu, ker je razkril veliko zaupnih dokumentov ameriške vlade in njenih agencij. Ali je odločitev Švedov povezana s političnim dogajanjem v ZDA, ni znano. Administracija sedanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa...

39 komentarjev

Prihodnost Skyneta po Googlovo

CNet - Očitno so šteti dnevi tudi poklicem, ki se ukvarjajo s strojnim učenjem. Umetna inteligenca je namreč že sposobna ne samo replicirati sama sebe, ampak se tudi učiti in izboljševati. Vsaj tako trdi prvi mož Googla Sundar Pichai, ki je včeraj na letni konferenci podjetja za razvijalce Google I/O javnosti prvič razkril projekt Google.ai.

Seveda smo navdušeni nad oblikovanjem boljših modelov za strojno učenje, vendar je delo mukotrpno. Zato uporabljamo lasten AI za oblikovanje teh modelov,” je na konferenci poudaril Pichai. Tehnologija, ki so jo in jo še bodo razili v okviru projekta Google.ai, bo nekega dne najverjetneje v vsaki storitvi Googla. Danes pa velikan želi z AI izboljšati predvsem Googlovega Asistenta in Google...

30 komentarjev

Ameriški zdravstveni regulatorji blagoslovili "operacijski sistem" za možgane

Slo-Tech - Povezovanje navidezne resničnosti in nevroznanosti bo omogočalo hitrejše zdravljenje možganov ljudi, ki so doživeli možgansko kap. Vsaj tako trdi švicarsko podjetje MindMaze, ki je dobilo blagoslov ameriškega zdravstvenega regulatorja Food and Drug Administration za svojo nevro-rehabilitacijsko platfromo poimenovano MindMotion. Ta uporablja 3D kamere in senzorje za koordinacijo gibanja in možganskih funkcij, na podlagi zbranih podatkov pa zdravnikom pomaga oblikovati čim učinkovitejši način zdravljenja. V MindMazeu svoji tehnologiji pravijo kar operacijski sistem za možgane.

Blagoslovitev MindMazea s strani FDA je pomembna predvsem iz vidika implementacijo sodobne tehnologije v obstoječe zdravstvene procese. Švicarsko podjetje je le eno izmed mnogih, ki...

0 komentarjev

Kitajska financira razvoj kolesa, ki med vožnjo čisti zrak

architecturaldigest.com - Več kot tri milijone ljudi po vsem svetu odide v prerani grob zaradi onesnaženega zraka. Slovenija pri tem ni izjema, saj samo Ljubljančani živijo 1,5 leta manj zaradi različnih škodljivih delcev v zraku. Vendar je stanje še veliko huje na Kitajskem, kjer so nekatera velemesta že desetletja bolj ali manj neprestanoma zavita v smog. Vendar, za razliko od Slovenije, ima Kitajska aktivno politiko proti onesnaževanju in v različne tehnologije že leta investira milijarde – tudi zato bo (po predvidevanjih) naslednje leto Kitajska postala vodilna država na svetu iz vidika finančnih investicij v obnovljive vire energije.

Posledično tudi ni presenečenje, da je kitajski državni sklad finančno podprl idejo...

17 komentarjev

Elon Musk bo vaše posmrtne ostanke za 2.490 dolarjev peljal v vesolje

TechCrunch - Ameriški startup Elysium Space želi v sodelovanju s podjetjem SpaceX Elona Muska tudi navadnim smrtnikom ponuditi priložnost za pokop v vesolju. Elysium Space bo vaše posmrtne ostanke odpeljal v vesolje (in jih tam tudi pustil) le za 2.490 dolarjev, zato se v podjetju tudi nadejajo strank, ki so skope. Povprečen pogreb v ZDA namreč svojega financerja olajša za devet tisoč dolarjev. Če pa se bo posameznik odločil za pokop v vesolju, bo za kremiranje trupla odštel med 1.000 in 2.200 dolarjev, strošku pa bo dodal še ceno prevoza. Skupaj bo pogreb v vesolju še vedno za skoraj 50 odstotkov cenejši od navadnega pogreba.

Elysium Space je sicer že nekaj let staro podjetje, ki je prvič posmrtne ostanke poizkusilo v vesolje...

15 komentarjev

Prevzem WhatsAppa: Facebook bo zaradi laganja EU plačal 110 milijonov evrov kazni

uk.businessinsider.com - Facebook bo moral plačati kazen v višini 110 milijonov evrov zaradi zavajanja Evropske unije leta 2014, ko je modri velikan prevzemal WhatsApp. Facebook je pred prevzemom, ko je še potreboval blagoslov evropskih regulatorjev, trdil, da ne bo avtomatično povezoval lastnih baz uporabnikov z bazami WhatsAppa. Vendar je le dve leti kasneje modri velikan naredil točno to: povezal je telefonske številke uporabnikov WhatsAppa s profili uporabnikov Facebooka. Uporabnike o tem podjetje ni predhodno obvestilo, ampak je na isti dan le nagradilo pravila uporabe. Evropska komisija tudi trdi, da je bilo to tehnično izvedljivo že pred samim prevzemom WhatsAppa. Prav pomanjkanje tehničnih rešitev za...

10 komentarjev

Hekerji Disneyju ukradli Pirate s Karibov: Plačajte ali pa bomo objavili film

theguardian.com - Hekerji so vdrli v informacijski sistem Disneyja in ukradli zaenkrat neznan film. Novica je v medije ušla iz podjetja po razkritju dogajanja zaposlenim s strani direktorja Disneyja Boba Igerja. Ta je razkril, da hekerji zahtevavajo za sedaj javnosti neznano vsoto, ki jo mora podjetje plačati v bitcoinih, drugače bodo film objavili na spletu. To naj bi naredili v večih korakih. Že v naslednjih dneh naj bi se tako na internetih znašlo prvih pet minut filma. Če pa bo Disney še naprej odlašal s plačilom odkupnine, se bodo vsakih par dni na spletu pojavili posamezni odseki filma, ki bodo dolgi 20 minut. Iger je zaposlenim sicer dejal, da podjetje zagotovo ne bo plačalo odkupnine hekerjem.

Večje število medijev pa že poroča, da so hekerji ukradli...

45 komentarjev

Chelseo Manning bodo danes po sedmih letih izpustili iz zapora

Washington Post - Ameriška vojakinja Chelsea Manning bo danes vendarle zapustila zapor. Namesto 35 let, kolikor ji je dosodilo vojaško sodišče zaradi razkritja tajnih dokumentov javnosti prek Wikileaksa, je Manningova za rešetkami preživela le sedem let.

Manningova bo po izpustitvi sicer ostala del ameriških oboroženih sil, vendar bo na neplačanem dopustu. Pravni proces proti njej se namreč še ni končal, ima pa Manningova priložnost, da si izpogaja manjšo kazen.

Manningova ima sicer močno podporo javnosti v ZDA. S prostovoljnimi donacijami so njeni podporniki zbrali več kot 135 tisoč dolarjev za pomoč Mannigovi pri njeni rehabilitaciji v družbo.

Vsi pa Manningovi niso naklonjeni. Eden izmed...

19 komentarjev

Amazon bo z denarnimi nagradami spodbujal zunanje razvijalce za razvoj aplikacij za Alexo

Business Insider - Spletni trgovski velikan Amazon bo odslej zunanje razvijalce finančno nagrajeval za razvoj aplikacij in dodatnih funkcionalnosti za virtualno asistentko Alexo. „Iščemo različne načine, kako nagraditi razvijalce,“ je v sporočilu za javnost zapisal Amazon. Podjetje bo razvijalce nagrajevalo glede na pogostost uporabe njihove rešitve s strani uporabnikov Alexe. Kakšne vsote lahko razvijalce pričakujejo s tega naslova, Amazon ni razkril. Je pa podjetje poudarilo, da gre le za prvi korak in da lahko razvijalci v prihodnjih mesecih pričakujejo še druge piškotke.

Amazon se je za tak pristop odločil zaradi vse močnejše konkurence, predvsem zaradi Googlovega Asistenta in Microsoftove Cortane. Obe podjetji...

0 komentarjev

Čas za menjavo gesel? Na spletu našli bazo s 560 milijoni uporabniških imen in gesel

TheNextWeb - Ogromno bazo podatkov z več kot 560 milijoni uporabniških imen in gesel so raziskovalci raziskovalnega centra za kibernetsko varnost Kromtech Security Research Center (KSRC) našli na spletu. V bazi so tudi podatki uporabnikov LinkedIna, Dropboxa in Tumblrja. Pri KSRC so uspeli pridobiti že večino podatkov v bazi, ki so jih povezali s spletno storitvijo Have I Been Pwned. Ta uporabnikom omogoča, da z vnosom naslova elektronske pošte ali uporabniškega imena različnih spletnih platform in rešitev preverijo, ali so v bazi tudi njihovi podatki.

Kdo je ustvaril bazo še ni jasno. Raziskovalci KSRC menijo, da so vir podatkov mnogi hekerski napadi, ki so se zgodili v zadnjih letih. Vendar avtor baze ni bil neposredno povezan z...

34 komentarjev

Tudi ameriški senatorji uporabljajo Signal

vir: ZDNet
ZDNet - Že marca letos je ameriški senat dovolil svojim članom, da uporabljajo aplikacijo za pametne naprave Signal. Novico je sicer javnosti razkril senator Ron Wyden šele včeraj.

Signal je sicer po mnenju mnogih trenutno ena izmed najboljših rešitev za komunikacijo z vidika zaščite izmenjane vsebine pred nezaželenimi vpogledi. Uporaba Signala je še eden izmed korakov ameriških državnih ustanov in agencij k večji zašiti osebnih in drugih podatkov svojih zaposlenih. Pretekli teden je ameriški senat po letu dni dela vendarle začel uporabljati enkripcijo oziroma https na svojih spletnih straneh.

Signal pa je vse bolj popularen tudi v Sloveniji. Po neuradnih podatkih je aplikacija postala standard tudi med

21 komentarjev

Samo Pornhub vsak dan zabeleži 500 000 ogledov VR filmov

Wired News - Konec maja 2017 je bilo na spletnem portalu Pornhub že več kot 2600 pornografskih filmov iz sveta navidezne resničnosti. In Pornhub na dnevni ravni zabeleži več kot 500 tisoč ogledov VR vsebin, ta pa privlači tudi bolj zveste oboževalce. Pornhub je tako razkril, da si gledalec VR vsebin v primerjavi z gledalcem standardnih vsebin portala v povprečju ogleda dva filma več. Nova tehnologija privablja predvsem moške gledalce, ki so stari med 25 in 34 let.

Potreba po VR vsebinah...

59 komentarjev

Za en Amazon danes dobite dva Walmarta

recode.net - „Trgovine so sedaj na spletu,“ je v začetku maja dejal investitor Warren Buffet in tako prvič v javnosti spregovoril o tem, zakaj je februarja njegovo investicijsko podjetje  Berkshire Hathaway prodalo za slabo milijardo delnic trgovca Walmart. Buffet napoveduje, da čez 10 let trgovci v današnji obliki pač ne bodo več obstajali.

In z njim se očitno strinjajo tudi borze. Danes je največji spletni trgovec Amazon na borzi vreden kar dvakrat več od njegovega off-line konkurenta Walmart. Oziroma v številkah: tržna vrednost Amazona je okoli 460 milijard, Walmarta pa 228 milijard. Vendar same številke ne opravičujejo tako velike razlike: Walmart ima na letni ravni za približno 300 odstotkov večje prihodke in za 500 odstotkov večji dobiček od Amazon. Očitno prvi mož...

48 komentarjev

Ameriški trgovec bo svoje zaposlene opremil z eksoskeletoni

vir: qz.com
qz.com - Zaposleni drugega največjega ameriškega „vse za dom“ trgovca Lowe’s bodo pri delu uporabljali eksoskeletone. Podjetje želi s tehnologijo olajšati delo svojim zaposlenim, predvsem pri dvigovanju težkih stvari. Pilotni program bo zaživel v eni izmed trgovin v ameriškem mestu Christiansburg v zvezni državi Virginia. Eksoskeleton oziroma „robotska obleka“ je plod lastnega razvoja podjetja, na videz pa zgleda kot otrok plezalne opreme in nahrbtnika. In kako naj bi eksoskeleton sploh deloval v praksi? Eksoskeleton je narejen iz karbonskih vlaken in v delih, ki pokrivajo ključne segmente telesa, vsebuje posebne motorje. Ti delujejo po principu loka in puščic: ko želi uporabnik nekaj dvigniti, se sproži mehanizem in ekoskeleton asistira pri dvigovanju.

Vpeljava...

19 komentarjev

Kitajci z največjo DNK bazo gradijo "harmonično družbo"

vir: qz.com
qz.com - V imenu nacionalne varnosti Kitajska že leta zbira DNK vzorce vseh svojih državljanov, ki bi lahko predstavljali varnostna tveganja. Med več kot 40 milijoni ljudi, ki so jim oblasti že vzele vzorce, so predvsem študenti, migranti in „domači muslimanski separatisti“.

Masovno zbiranje DNK vzorcev ob skoraj neobstoječem pravnem okviru za zaščito zasebnosti državljanov in nedelujočim pravnim sistemom predstavlja popolno priložnost za masovne zlorabe,“ je DNK bazo Kitajske komentirala lokalna direktorica organizacije Human Rights Watch (HRW) Sophie Richardson. Kot se je slikovito izrazila, Kitajska pomika svoj orvelovski sistem na genetsko raven. Pri HRW tudi opozarjajo, da zaradi velikih pooblastil navadnih policistov že leta beležijo primere zlorabe položaja...

11 komentarjev

Novo podjetje vsak teden: o razcvetu umetne inteligence v Veliki Britaniji

theguardian.com - Največja svetovna tehnološka podjetja so v zadnjih letih zapravila stotine milijonov za prevzeme britanskih podjetij s področja umetne inteligence. Google je tako za DeepMind leta 2015 odštel 400 milijonov dolarjev, SwiftKey je postal del Microsofta v zameno za 250 milijonov, Twitter pa je za Magic Pony odštel 150 milijonov dolarjev. Večina prevzetih podjetij je bila še v fazi startupov in posledično so novi bogataši v sektor umetne inteligence privabili tisoče novih podjetnikov, ki upajo, da bodo tudi sami obogateli. Ali spremenili svet na bolje.

In rezultat? V zadnjih treh letih se v Veliki Britaniji v povprečju skoraj vsak teden odpre novo podjetje, ki želi uspeti v svetu umetne inteligence.

Da umetna inteligenca postaja pomemben del...

3 komentarji

Srebro in bron za Slovenijo na 15. evropski naravoslovni olimpijadi

Slo-Tech - Začel se je letošnji cikel mednarodnih olimpijad iz znanja za srednješolce, ki so ga slovenski predstavniki dobro otvorili. Na 15. evropski naravoslovni olimpijadi (EUSO), ki je prejšnji teden potekala na Danskem, sta slovenski ekipi osvojili srebrno in bronasto medaljo. Ekipa, ki so jo sestavljali Klemen Bogataj (Gimnazija Škofja Loka), Aleš Globočnik (Gimnazija Kranj) in Maša Predin (II. gimnazija Maribor) je med 50 sodelujočimi ekipami iz 24 držav osvojila srebrno medaljo (8. mesto), medtem ko so Ana Meta Dolinar, Tijan Prijon (oba Gimnazija Bežigrad) in Jon Judež (Gimnazija Novo mesto) osvojili bronasto medaljo.

Tekmovanje je potekalo v Københavnu od 7. do 14. maja. Prvi tekmovalni dan je bil v torek, ko so tekmovalci raziskovali prave vzorce iz vrtin v...

2 komentarja

Ne Rusija, ZDA: od kje najraje napadajo digitalni kriminalci

uk.businessinsider.com - Novice o digitalnem kriminalu so v zadnjih dveh letih postale stalnica v medijih. Od hekanja volitev, ribarjenja z googlovimi datotekami do napadov z izsiljevalskimi virusi ... digitalnim kriminalcem, pa naj bodo zasebniki ali povezani z državami, domišljije ne manjka. Ker pa se dotični napadi dogajajo po vsem svetu, so se pri ameriškem podjetju Symantec, ki se ukvarja z razvojem programovja za digitalno varnost, vprašali, od kje digitalni kriminalci najraje napadajo. Zato so strokovnjaki podjetja za vsako zlonamerno programsko rešitev, na katero so naleteli v 2016, poizkušali ugotoviti, iz katere države originalno prihaja. Rezultat analize je lestvica 10 držav, katere digitalni...

20 komentarjev

Internetna hitrost: Južna Koreja 1., Slovenija 29., Avstralija 51.

Slo-Tech - Akamai je objavil novo poročilo o stanju interneta v različnih državah, v katerem so primerjali tudi povprečno hitrost povezave do interneta. Na prvem mestu je Južna Koreja s 26,1 Mb/s, sledijo pa Norveška, Švedska, Hongkong in Švica. Slovenija je na solidnem 29. mestu tik pred Avstrijo. Lestvica pa je zanimiva predvsem zaradi na prvi pogled zelo slabega položaja Avstralije, ki seveda ni nič novega.

Kot ugotavlja The New York Times
, je povezljivost do interneta v Avstraliji katastrofalna. Niso redki primeri, ko ljudje velikanske datoteke raje pošljejo na disku po pošti kakor prenašajo prek interneta, ker gre tako hitreje. Navajajo primer glasbenega studia v Melbournu, ki svoje izdelke založniku iger v Brisbanu raje pošlje kar z diskom...

32 komentarjev

Lenovo nadaljuje serijo Moto: C in C Plus

Slo-Tech - Motorola je v svetu Androidov naredila pravo malo revolucijo s serijo pametnih telefonov Moto, ki so za svoj denar nudili zelo veliko. Motorolo je imel takrat v lasti Google, ki pa jo je leta 2014 prodal Lenovu. Ta se je odločil, da zmagovalnega recepta ne bo menjal, tako da sta pred nami novinca z imeni Moto C in Moto C Plus. Namenjena bosta evropskim, azijskim in južnoameriškim trgom, kjer je kupna moč manjša kakor v ZDA.

Moto C bo imel 5-palčni zaslon z ločljivostjo 854 x 480 točk, 1 GB pomnilnika, 8 GB prostora, baterijo s kapaciteto 2350 mAh, glavno kamero z ločljivostjo 5 MP in sprednjo z 2 MP, kar bo vse skupaj poganjal Android 7. Verzija s povezljivostjo 3G bo stala 90 evrov, verzija s podporo za 4G/LTE pa 100...

4 komentarji

Slo-Tech napovednik: To so brezplačni dogodki tega tedna 15. - 21. maj

Slo-Tech -
Torek, 16. maj

Kaj: COCOAHEADS SLOVENIJA: Malo družabnosti ne škodi
Kdaj: od 18. do 21. ure
Kje: Zoo, Tržaška cesta 2
Več o dogodku: Spet je mesec približno naokoli, tako da se lahko spet dobimo, malo pogovorimo o iOS / macOS temah, Swiftu, težavah z Xcode-om, ...

Sreda, 17.maj

Kaj: I/O Extended event @3fs
Kdaj: začetek ob 15. uri
Kje: 3fs offices, Ljubljanska 24d, Kranj
Več o dogodku:Ob 18. uri si bomo v živo ogledali konferenco Googla za razvijalce, pred tem pa bodo tri predavanja: Android and Clean architecture, Go Tools in Learn Machine Learning With Tensorflow.

Četrtek, 18. maj

Kaj: CSA Slovenija srečanje (Izzivi varstva osebnih podatkov za cloud ponudnike)
Kdaj: Začetek o 16.30
Kje: Fakulteta za Računalništvo in...

0 komentarjev

Microsoft ostro nad NSA: WannaCry ste razvili vi!

Financial Times - Microsoft je včeraj ostro napadel vlado ZDA in njene vohunske agencije zaradi neodgovornega ravnanja s kibernetskimi orožji, kar naj bi vodilo do napada izsiljevalskega virusa WannaCry. „Vlade vseh držav morajo dogajanje zadnjih dni razumeti kot klic k streznitvi,“ so zapisali pri Microsoftu in prvič tudi uradno potrdili to, kar je večina sveta sumila zadnjih 72 ur: WannaCry so razvili pri NSA. Sicer je res, da je bil virus ukraden in da je v zadnjih dneh bil zlorabljen s strani neznane osebe ali skupine in ne ameriški supervohunov. Vendar, tako Microsoft, dogajanje je spet pokazalo, da vlade in državne agencije ne smejo ustvarjati baz o ranljivostih v informacijskih sistemih. „Spet se je zgodilo, da so ranljivosti, za katere je uradno vedela le vlada, bile ukradene in...

59 komentarjev

Nemčija legalizirala teste samovozečih vozil na javnih cestah

vir: Reuters
Reuters - Nemški avtomobilski proizvajalci bodo lahko testirali svoja samovozeča vozila na javnih cestah domovine. Nemški parlament je namreč v petek le blagoslovil potreben zakon, ki ga je nemška kanclerka Angela Merkel v javnosti promovirala skoraj dobro leto.

Zakon po pričakovanjih prinaša stroge varnostne zahteve pri testih na javnih cestah. V samovozečem vozilu mora tako biti ves čas prisoten človek, ki lahko kadarkoli prevzame nadzor nad avtomobilom. V vozilih morajo biti nameščene posebne črne skrinjice, katerih glavna naloga je spremljanje, kdo pravzaprav nadzoruje vozilo: programska rešitev ali človek. Podatki iz teh skrinjic bodo ključni pri določanju pravne odgovornosti v primeru prometnih nesreč in drugih nezgod. Zakon sicer dopušča ljudem,...

8 komentarjev

22-letnik, ki je ustavil WannaCry: Ni še konec!

theguardian.com - "Ni še konec. Hekerji bodo hitro ugotovili, kaj sem storil, samo malo bodo spremenili kodo in virus se bo vrnil," je za The Guardian dejal 22-letni britanski strokovnjak za digitalno varnost, ki je zaustavil izsiljevalski virus WannaCry. Britanec, ki svoje identitete ni želel razkriti (lahko ga najdete na Twitterju @malwaretechblog), je pa poudaril, da še vedno živi doma s starši, je virus ustavil po nesreči.

"Ura je bila tri popoldne in s prijatelji sem ravno jedel kosilo, ko so po internetu zaokrožile novice o napadu na britanske bolnišnice," zgodbo začne @malwaretechblog. Zato se je odločil, da bo preveril, kaj se dogaja. Uspel je najti dele kode virusa na spletu in tako je prišel do zaključka, da se virus povezuje z določeno internetno domeno. "Takrat nisem imel pojma, kaj sem našel." Domeno je avtor virusa...

81 komentarjev

Globalna okužba se širi, proizvodnja ustavljena tudi v Revozu

Države z dokumentiranimi okužbami

Slo-Tech - Izsiljevalski virus WannaCry, o katerem smo poročali včeraj, ko je onesposobil več kot deset britanskih bolnišnic, ne jenja. V zadnjih 24 urah o zaklenjenih računalniških sistemih poročajo iz 99 držav, v katerih je skupno prizadetih vsaj 75.000 računalnikov. Med žrtvami so poleg britanskih bolnišnic tudi španski operater Telefonica, Deutsche Bahn, rusko notranje ministrstvo, Energias de Portugal, FedEx in novomeški Revoz. Po poročanju Radia Slovenija so ponoči zaradi okužbe morali ustaviti proizvodnjo v novomeški tovarni avtomobilov.

Napad se širi izključno zaradi neposodobljenih sistemov, saj vektor EternalBlue izkorišča ranljivost, ki jo je Microsoft zakrpal 14. marca letos. To pomeni, da kdor uporablja posodobljen Windows 7 ali novejši, se napada nima bati. Po drugi strani je večji...

154 komentarjev

Britanske bolnišnice poklenile pod izsiljevalsko programsko opremo

Napis v angleških bolnišnicah

Slo-Tech - Veliki napad z izsiljevalsko programsko opremo je prizadel več kot deset britanskih zdravstvenih ustanov, poročajo z Otoka. Po zadnjih podatkih britanske NHS (National Health Service) je prizadetih vsaj 16 ustanov. Napad ni usmerjen izključno na bolnišnice in je prizadel tudi druge računalnike, dodajajo. Gre za izrabo ranljivosti EternalBlue, ki jo je prva odkrila NSA in uporabljala za lastne potrebe, vdor vanjo s strani Shadow Brokers pa jo je obelodanil celemu svetu. Najverjetneje gre za napad z Wanna Decryptor. O sorodnem napadu z virusom WannaCry pozročajo tudi iz Španije, kjer je velika žrtev operater Telefonica.

The Blackpool Gazette poroča, da je napad povzročil posledice na nacionalni ravni in da so nekatere...

96 komentarjev

Konec linije Itanium

Slo-Tech - Se še spomnite tožb izpred šestih let med HP-jem in Oraclom, ker je slednji opustil razvoj programske opreme za linijo procesorjev Itanium? Sodišče je tedaj razsodilo, da mora Oracle razvoj na podlagi pogodb nadaljevati, pa čeprav je bilo vsem jasno, da bo tudi sam Intel slej ko prej pokopal Itaniuma. To se bo sedaj tudi zgodilo.

Platforma Itanium, ki je že na prelomu tisočletja prinesla 64-bitno računalništvo, a zaradi nezdružljivosti z x86 ni nikdar zaživel širše od strežnikov, je dobila zadnjo iteracijo. Intel je zdaj izdal štiri nove čipe v liniji Itanium 9700 (Kittson), ki so zadnji...

9 komentarjev

ZDA želijo prepoved računalnikov v ročni prtljagi razširiti na lete iz Evrope

Slo-Tech - V ZDA pripravljajo razširitev prepovedi vnosa večjih elektronskih naprav (vključno s prenosnimi računalniki) na krov letal, ki so jo uvedli marca letos. Tedaj so, podobno kot tudi Velika Britanija, omejitev vnosa naprav uvedle za vse letalske prevoznike na letih z določenih bližnjevzhodnih letališč. Sedaj bodo ukrep razširili na dodatne evropske države, so sporočili viri iz ameriške administracije. Oddelek za domovinsko varnost (DHS) bi lahko ukrep razglasil že v naslednjih dneh.

Trenutno potekajo usklajevanja, kaj storiti s temi napravami, ki bodo očitno potovale v prtljažnem prostoru. Tam bo treba nekako zagotoviti, da se litij-ionskim baterijam ne bo kaj zgodilo, kar je v prostoru daleč od ljudi in oči težko. Strokovnjaki že opozarjajo, da bodo tovrstni ukrepi...

43 komentarjev

V Veliki Britaniji so z roboti prvič operirali oko in rezultati so fenomenalni

vir: NBC
NBC - V Veliki Britaniji so zdravniki prvič opravili operacije očesa z uporabo robotov in rezultati so bili fenomenalni. Vsaj tako rezultate vidijo zdravniki. Roboti so namreč iz vidika kakovosti opravljene operacije močno prekašali kirurge, ki robotov niso uporabljali. Novo tehnologijo so zdravniki že uspešno preskusili na šestih pacientih in v vseh primerih so odstranjevali membranske izrastke na roženici. Istočasno pa so zdravniki z uporabo stare metode operirali šest drugih pacientov in po koncu zdravljena vseh 12 ljudi so primerjali rezultate. Vsi, ki bili operirani s pomočjo robotov, so imeli manjše poškodbe zaradi operacije na roženici in manjše število krvavitev. Britanski zdravniki tako trdijo, da je robot kar...

16 komentarjev

Kickstarterja v Slovenijo ne bo pred 2018. Lahko stvari pospešita kralj Instagrama in NLB?

Heather Corcoran med pogovorom s slovenskimi podjetniki.

Slo-Tech - »Moji sodelavci iz Brooklyna so zelo nevoščljivi, ker sem v Sloveniji,« je na začetku pogovora poudarila Heather Corcoran, ki je odgovorna za platformo za množično investiranje Kickstarter v Evropi. Z njo smo se srečali včeraj na dogodku v Ljubljani, danes in jutri pa jo lahko ujamete v Mariboru na konferenci Podim.

Slovenija je super, ampak …
Seveda nas je zanimalo, kaj je tako dobrega v Sloveniji? »Imate odlične projekte, kot sta recimo SipaBoards in GoatStory. V bistvu, kakovost slovenskih projektov je na tako visokem nivoju, da vsi v podjetju želimo spoznati kreativne ljudi, ki ustvarjajo tako dobre zgodbe iz tako majhne države. Poleg tega pa imate izjemen lokalni ekosistem in danes sem v Sloveniji predvsem zaradi njegovih članov,« je odgovorila...

9 komentarjev

Znane cene Hoferjeve mobilne telefonije HoT

Slo-Tech - Pred dnevi smo pisali, da Hofer z znamko HoT vstopa na trg mobilne telefonije, sedaj pa je znano praktično vse. Uporabljal bo Simobilovo (A1) omrežje. Najpomembnejše so seveda cena oziroma paketi, ki jih bo ponujal. Vse informacije najdemo na njihovi spletni strani, tu jih le povzemimo. V vsakem primeru je treba najprej kupiti kartico SIM, ki stane dva evra. Plačujemo lahko po porabi (klasični predplačniški paketi) ali pa zakupimo določeno količino enot, kar velja 30 dni (nekakšen hibrid med predplačniškim ni naročniškim paketom).

HoT Start...

90 komentarjev

Umetna inteligenca je staršem po 27 letih pomagala najti ugrabljenega otroka

engadget - Programske rešitve za prepoznavo obrazov lahko uporabljamo za veliko stvari, a kaj, ko je večina njih grozljiva in predstavlja velik poseg v zasebnost posameznika. Vendar ima ta tehnologija tudi dobre plati. Na Kitajskem je tako povezala starša z njunim sinom, ki je bil ugrabljen pred 27-leti.

Spletna stran
37-letnemu kitajcu Fu Guiju je bilo čudno, da nima veliko spominov iz otroštva. Imel je le fotografijo sebe, ko je bil star 10 let. Zato je na spletno stran Baobeihuijia, ki povezuje starše in ugrabljene otroke, naložil to fotografijo. Le par mesecev kasneje sta na isto spletno stran njegove fotografije iz otroštva naložila tudi njegova starša. In umetna inteligenca, ki je plod razvoja kitajskega tehnološkega...

9 komentarjev

Direktor NSA: ruski hekerji so vdrli v francosko "volilno infrastrukturo"

Michael Rogers med pričanjem pred senatorji.

Wired News - Ameriška supervohunska agencija NSA je zaznala določene posege v francoske volitve s strani hekerjev povezanih s Kremljem. To je včeraj pred ameriškimi senatorji razkril direktor NSA Michael Rogers. Vdore hekerjev so Američani zaznali tedne pred samimi volitvami in so o tem tudi obvestili Francoze. »Govorili smo s Francozi in jih opozorili, da smo opazili ruske poizkuse penetracije v njihovo volilno infrastrukturo,« je dejal Rogers. Kaj točno NSA misli z »volilno infrastrukturo«, Rogers ni razkril. Je pa poudaril, da podobne nadzore NSA izvaja tudi v Veliki Britaniji in Nemčiji. Obe državi bosta letos namreč imeli parlamentarne volitve.

Rusi v ZDA prek Kaspersky Lab?
Ob robu pričanja...

47 komentarjev

Kako pod vlado Mira Cerarja v Sloveniji nastaja nova politična policija

podcrto.si - Agenti obveščevalno-varnostne agencije naj bi nadzorovali svoje sodržavljane tudi v domovini, na voljo pa bodo imeli vse državne baze podatkov, vse podatke telekomov in vsa hekerska sredstva za vdiranje v zasebnost sodržavljanov. Ter seveda vse v času ranjke Jugoslavije preverjene metode tajnih vstopov v stanovanja, s tajnim nameščanjem snemalne opreme v vaše spalnice vred. Direktor SOVE pa dobiva enaka pooblastila, kot jih imajo ministri, nad delom agentov pa bodo bedeli tajni vrhovni sodniki.

Ne, to ni opis še enega filma o Edvardu Snowdnu ampak hiter...

125 komentarjev

25 milijard dolarjev v 30 dneh. Je na trgu kripovalut balon?

coindesk.com - Za en bitcoin boste danes odšteli okoli 1.700 dolarjev, kar pomeni, da je vrednost te kriptovalute v zadnjem mesecu zrasla za več kot tretjino. Nekateri analitiki že napovedujejo, da se bo vrednost bitcoina v naslednjih 8 do 14 mesecih povzpela na okoli 4000 dolarjev. Vendar zadnje mesece niso odlični časi le za bitcoin, ampak za vse kripto valute.

Skupna tržna vrednost vseh javno dostopnih kriptovalut je v zadnjih 30 dneh zrasla za skoraj 80 odstotkov oziroma za skoraj 25 milijard dolarjev. Še pred mesecem dni je bila vrednost vseh kriptovalut približno 28 milijard, danes pa se številka že bliža 50 milijardam. Zato mnogi analitiki že opozarjajo, da je na trgu kriptovalut balon.

95 komentarjev

FBI je za hekanje iPhona napadalca iz San Bernardina plačal 900 tisoč dolarjev

Dianne Feinstein

vir: Business Insider
Business Insider - 900 tisoč dolarjev je odštel FBI za vdor v iPhone napadalca iz ameriškega mesta San Bernardino. Spomnimo, FBI je po masakru, v katerem je decembra 2015 življenje izgubilo 14 ljudi, od Appla zahteval, da odklene pametni telefon napadalca. Apple je to zavrnil in FBI je podjetje spravil na sodišče. Na koncu je FBI sam našel rešitev za vdor v iPhone, vendar do danes ni razkril, kako je premagal zaščito Appla.

Mnoge teorije zarote, ki so se pojavile v zadnjih dveh letih, pa je ta teden utišala ameriška demokratska senatorka Dianne Feinstein. Ta je sicer predsednica komisije, ki bdi nad delom FBI. Feinsteinova je razkrila vsoto, ki jo je plačal FBI, ni pa pojasnila, kaj so agenti dobili v...

8 komentarjev

Facebook bo moral izbrisati sovražne objave o avstrijski političarki

TechCrunch - Facebook bo moral izbrisati vse sovražne objave uperjene proti predsednici avstrijske stranke Zelenih Evi Glawischni, je včeraj odločilo avstrijsko prizivno sodišče. Facebook mora vse objave iz svoje celotne platforme – ne samo iz avstrijskega dela - izbrisati do tega petka. Sodišče je v obrazložitvi odločitve tudi poudarilo, da samo blokiranje objav s sovražnim govorom ni dovolj, ter da ima Facebook na voljo dovolj znanja, da bo brisanje objav avtomatiziral.

To je sicer drugo poglavje v sodni sagi med Zelenimi in Facebookom. Politiki so tehnološkega velikana zaradi sovražnih objav prvič na sodišče peljali že lani decembra in tudi takrat zmagali. Tudi tokratna sodba najverjetneje ni zadnja, saj se Facebook lahko pritoži na vrhovno sodišče. Avstrijski Zeleni pa so odločitev...

14 komentarjev

O smislu življenja v svetu brez služb

theguardian.com - Večina današnjih služb v naslednjem desetletju ne bo več obstajala, predvsem zaradi vzpona umetne inteligence. Ta že danes na mnogih področjih prekaša ljudi in jim posledično že krade delovna mesta. Seveda se bodo pojavile nove službe, kot je recimo dizajner virtualnih svetov. Vendar bodo ta delovna mesta potrebovala nova znanja, kreativnost in prilagodljivost posameznikov. In težko si je predstavljati, da bo recimo 40-letni voznik taksija ali pa 40-letni prodajalec zavarovalnic polic zaradi pomanjkanja delovnih mest postal dizajner virtualnih svetov. Vendar, tudi če uspe nekdanjemu zavarovalničarju pridobiti potrebna znanja in uspešno opravi tranzicijo na novo delovno mesto, je hitrost razvoja tehnologije danes tako velika, da bo najverjetneje...

105 komentarjev

Nizozemski sodniki: oboževalci, ki na lastno pest prevajajo podnapise, kršijo zakon

Ars Technica - Podnapise za video vsebine, kot so filmi in TV serije, lahko ustvarjajo samo lastniki avtorskih pravic oziroma tisti, ki imajo njihovo dovoljenje. Tako je odločilo nizozemsko sodišče. Vsi oboževalci, ki sami ustvarjajo podnapise, tako po novem kršijo zakon in se lahko znajdejo v kazenskem pregonu.

Podnapisi so se znašli na sodišču zaradi boja med nevladno organizacijo Free Subtitles Foundation in nizozemskim organov za boj proti piratstvu BREIN. Po mnenju borcev proti nelegalnemu razširjanju avtorsko zaščitenih vsebin se podnapisi oboževalcev uporabljajo le ob gledanju ukradenih video vsebin in da zato taki podnapisi spodbujajo piratstvo. Na drugi strani nevladniki trdijo, da z...

86 komentarjev

World Economic Forum: Letos boste službo lažje kot v Sloveniji našli le na Japonskem in na Tajvanu

weforum.org -
Medtem, ko je večina podjetij iz Vzhodne Evrope letos zadržana pri iskanju novih sodelavcev, pa bo Slovenija v 2017 zabeležila pravi zaposlitveni cunami. Tako mednarodna organizacija World Economic Forum, ki je predstavila analizo držav in njihovih gospodarstev s poudarkom na ustvarjanju novih delovnih mest. Med 11 državami, katerih podjetja bodo letos najbolj iskala svež kader, se je Slovenija uvrstila na tretje mesto, takoj za Tajvanom in Japonsko. Slovenska podjetja bodo po analizi letos povečala iskanje novih sodelavcev za 22 odstotkov v primerjavi z letom poprej. Gonilo zaposlovanja pa bodo tehnološka podjetja. Med evropskimi državami, ki so se znašle na omenjeni lestvici, so še Madžarska, Bolgarija in Romunija.

221 komentarjev

Slo-Tech napovednik: To so brezplačni dogodki tega tedna 8. - 14. maj

Slo-Tech -
Torek, 9. maj


Kaj:
Posvet o odgovornem razkrivanju varnostnih ranljivosti
Kdaj: od 16h do 18h
Kje: konferenčna dvorana, stavba B, Tehnološki park, Ljubljana
Več o dogodku: V zadnjem času smo priča številnim primerom razkritij ranljivosti informacijskih sistemov, zaradi katerih so izpostavljeni tako osebni kot drugi zaupni podatki, ogorožna pa je lahko tudi kritična infrastruktura države. Ob tem se odpirajo številna vprašanja, o katerih želimo spodbuditi javno razpravo.

Kaj: Slovenia, meet Kickstarter! - SCFM #9
Kdaj: Začetek ob 18. uri
Kje: NLB - Center Inovativnega Podjetništva, Trg republike 2, Ljubljana
Več o dogodku: We`re very happy to announce that for the first time ever, a representative of Kickstarter is coming to Slovenia!...

14 komentarjev

Citigroup: Apple bi lahko prevzel Teslo, Netflix ali Walt Disney

vir: Reuters
Reuters -
Citigroup je svojim strankam predstavil seznam sedmih podjetij, ki bi lahko bile potencialne prevzemne tarče za Apple. Ta ima trenutno na računih več kot 250 milijard dolarjev gotovine. Večina tega denarja je sicer na računih izven ZDA, vendar zaradi napovedi Donalda Trumpa o le 10-odstotni obdavčitvi dobičkov ustvarjenih izven ameriškega trga, bo jabolčni imperij najverjetneje milijarde počasi pripeljal domov. Vsaj tako se nadejajo analitiki Citigroupa.

Poleg omenjenih podjetij so na seznamu še razvijalci iger Activision Blizzard, Electronic Arts in Take Two Interactive Software ter Hulu. Analitiki so pri pripravi seznam upoštevali pet kriterijev: strateško ujemanje podjetij, svetovni domet prevzemne tarče, ceno prevzema, druge...

33 komentarjev

Warren Buffett: Samovozeča vozila bodo slaba za posel mnogih

Business Insider -
»Če bo zaradi samovozečih vozil svet varnejši, potem bo ta tehnologija spremenila stvari na bolje. Vendar bodo zaradi teh vozil mnoga podjetja ob posel, na udaru bodo predvsem zavarovalnice,« je včeraj na tradicionalnem letnem srečanju investicijskega podjetja Berkshire Hathaway dejal njegov ustanovitelj in direktor Warren Buffet. Po njegovem mnenju je največja dodana vrednost samovozečih vozil prav varnost v prometu. "Samovozeča vozila bodo postala standard takrat, ko bo njihova uporaba statistično varnejša v primerjavi z navadnimi vozili,je poudaril Buffet, ki je sicer velik investitor v zavarovalnice in železnice. In prav ta dva sektorja bosta po njegovem mnenju zabeležila velik...

62 komentarjev

Apple Watch prehitel vso konkurenco

Slo-Tech - Applov izvršni direktor Tim Cook se je minuli teden pohvalil, da se je prodaja pametne ure Apple Watch v predhodnem letu skorajda podvojila. Med drugim to pomeni, da so teh ur prodali več kot katerekoli druge elektronike, ki jo nosimo na sebi (wearables).

V prvem letošnjem četrtletju so prodali 3,7 milijona ur Apple Watch, medtem ko so jih v enakem obdobju lani 2,2 milijona. Na drugo mesto se je presenetljivo zavihtel kitajski Xiaomi s 3,4 milijona prodanih naprav, a to je tudi razumljivo, ker je njihov paradni konj Mi Band 2 v resnici precej cenejši od Apple Watch (22 dolarjev proti 270 dolarjev ali več). Fitbit je zdrsnil na tretje mesto z 2,9 milijona prodanih enot. Zabeležil je največji padec, saj se je njegov tržni delež z lanskih 25 odstotkov prepolovil...

26 komentarjev

Epilog Playpena: 30 let zapora za kolovodjo, 900 aretiranih

Slo-Tech - Ta teden se je končala velika dvoletna operacija Playpen FBI in organov pregona v več drugih državah, s katero so razbili največjo pedofilsko skupino na internetu. Aretirali so več kot 900 ljudi, ustanovitelja strani pa so že obsodili na 30 let zapora.

Spletna stran Playpen za izmenjavo otroške pornografije je začela delovati leta 2014, na kar so ovaduhi FBI hitro opozorili. Ker je stran obratovala na omrežju Tor, je bilo praktično nemogoče odkriti njeno lokacijo. Toda vsaka tovrstna stran ima tudi denarni tok, ki mu je precej laže slediti. Ko ustanovitelj strani naredi še kakšno napako, kar se praviloma zgodi, pa ga lahko identificirajo. Tako je ustanovitelj Playpena decembra 2014 pomotoma razkril pravi IP-naslov spletne strani, kar je bilo dovolj,...

23 komentarjev

Hofer bo postal mobilni operater

Slo-Tech - V Slovenijo prihaja nov ponudnik mobilne telefonije, in sicer operater HoT, ki bo storitve ponujal za diskontno verigo Hofer. V Sloveniji je namreč podružnico odprl avstrijski Ventocom, ki je začel novembra intenzivno delati in naj bi storitve ponujal od prve polovice tega leta dalje. Ventocom.si (slovenska podružnica) je večinski lastnik podjetja Hot mobil. Ventocom je že v Avstriji v navezi s Hoferjem postavil znamko Hofer Telekom ali krajše HoT.

V Sloveniji imamo že precej ponudnikov mobilne telefonije. Veliko trojico sestavljajo Simobil...

46 komentarjev

Macron trdi: hekerji so ukradli mojo elektronsko pošto. So bili Rusi?

politico.com -
Najverjetnejši zmagovalec nedeljskih francoskih predsedniških volitev Emmanuel Macron je Evropo in svet včeraj šokiral z izjavo, da so neznani hekerji vdrli v sistem njegovega štaba in stranke ter med drugim ukradli tudi vso njegovo elektronsko pošto. Prvi signal, da je bil predsedniški kandidat tarča kibernetskega napada se je pojavil včeraj popoldne, ko se je na spletu znašel 9 GB velik paket elektronskih sporočil članov štaba in stranke Macrona. Na novico se je danes že odzval pristojni francoski nadzorni organ in napovedal preiskavo.

Ponovitev ameriškega scenarija?

Medtem pa so člani štaba Macrona že pričeli iskati krivca. »Glede na to, da se stvari dogajajo v zadnjih urah volilne kampanje, gre očitno za poizkus destabilizacije demokratične...

71 komentarjev

V ZDA stekel kazenski postopek zoper Uber

Reuters - Temni oblaki nad Uberjem se kopičijo, zadnjega pa je prispevalo ameriško ministrstvo za pravosodje, ki začenja kazenski postopek zoper podjetje. V preteklosti se je Uber pogosto znašel na napačni strani zakona, kar je običajno povzročilo prepoved njegovega delovanja v določenih mestih in državah, opraviti pa je imelo z regulacijo potniškega prometa, ki jo je Uber često vehementno preziral. To pot pa gre za kaznivo dejanje, ki so ga zagrešili s svojim programom Greyball.

Pred dvema mesecema smo pisali o razkritju, da je Uber na različne načine aktivno iskal, kdo utegne biti organ pregona. To samo po sebi še ni bilo tako problematično, če ne bi Uber teh podatkov uporabljal zato, da se jim je aktivno izogibal. Ljudje, ki jih je Uber...

10 komentarjev

Ultrazvočno sledenje še ni umrlo

Ars Technica - O sledenju uporabnikom prek različnih naprav z ultrazvokom smo prvikrat pisali že leta 2015 in čeprav se vse sliši kot znanstvena fantastika, gre v resnici za izpopolnjeno in razširjeno tehniko. Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je lani pisce aplikacij opomnila, da gre za nedopustno prakso, a je ta danes bolj razširjena kot kdajkoli. Preprosto povedano gre za to, da mikrofon v telefonu posluša zvoke v zgornjem delu slišnega spektra, ki so ljudem neslišni. Te vzorce zakodirajo v na primer televizijski program, in tako telefon ve, kaj uporabnik gleda na televiziji.

Čeprav je največji ponudnik te tehnologije SilverPush lani obljubil, da je ne bo več nudil, smo lahko še januarja letos na Google Playu našli 234 aplikacij za Android, ki počno točno to, ugotavljajo raziskovalci s Tehniške univerze v...

3 komentarji

Xeoni odslej poimenovani po plemenitih kovinah

AnandTech - Minuli mesec so sicer določeni podatki že ušli na internet, sedaj pa je Intel vse skupaj potrdil še uradno. Procesorji Intel Xeon bodo dobili povsem nova poimenovanja. Namesto dosedanjih E3, E5 in E7 in verzij E/EP/EX bo Intel procesorje Xeon poimenoval podobno kot izdajatelji kreditnih kartic. Osnovni modeli bodo bronasti, zmogljivejši srebrni in zlati, najdražji pa platinasti. Pridevke E/EP/EX pa bo nadomestil enotni SP, ki pomeni Scalable Processor. Prvi procesorji SP se že proizvajajo, na voljo pa bodo sredi leta.

Spremembe so posledica dejstva, da procesorji niso več zgolj procesorji. Dandanes imajo vgrajene različne čipe, denimo za ethernet, Omni-Path ali AVX512 za vektorsko računanje. Po starem modelu smo imeli jedra v variantah LCC (low core count),...

15 komentarjev

Donald Trump bi prek Twitterja in FB sledil vsem prosilcem za vizo

vir: Reuters
Reuters - Ameriško zunanje ministrstvo je pripravilo nov predlog za dodatna varnostna preverjanja vseh prosilcev za vizo za ZDA. Med spremembami je tudi desant ameriških organov pregona na digitalna družbena omrežja. Glede na predlog bodo prosilci za vizo morali ZDA dostaviti tudi:
- uporabniška imena vseh računov na digitalnih družabnih omrežjih, ki so jih uporabljali v zadnjih petih letih,
- vse telefonske številke in elektronske naslove, ki jih še uporabljajo,
- izčrpno biografijo za zadnjih 15 let življenja prosilca.

Začuda pa prosilcem ne bo potrebno dati gesla za dostop do uporabniških računov. Kakorkoli, novi pogoji ne bodo veljali za vse prosilce za vizo. Na udaru bo le približno pol odstotka vseh prosilcev (kar pa v nominalnih številkah še vedno pomeni 65...

17 komentarjev

The Economist: Nafta ni več najpomembnejša surovina na svetu. Tron so zasedli podatki

The Economist - Pred več kot 100 leti je odkritje uporabne vrednosti surovine ustvarilo dobičkonosno in hitrorastočo industrijo. Največji igralci so popolnoma nadzorovali trg in seveda je prišlo do zlorab tržnih položajev ter drugih deviacij, tudi izven gospodarstva. Zato so morali posredovati državni regulatorji.

Pred stoletjem je ta surovina bila nafta podjetja pa naftarji. Danes pa se podobna vprašanja postavljajo podatkovnim velikanom, kot so Alphabet, Facebook, Apple, Amazon in Microsoft. Podobno kot naftni tajkuni tudi ta podjetja dajejo vtis, da jih je nemogoče ustaviti. So namreč tudi najvrednejša borzna podjetja na svetu in le v letošnjem prvem četrtletju so skupaj ustvarila za več kot 25 milijard dolarjev dobička. Kar polovico vseh spletnih nakupov Američani...

56 komentarjev

Ljudje se ukvarjajo z volitvami in brexitom, Theresa May pa vzpostavlja državo velikega brata

vir: ZDNet
ZDNet - Britanska konservativna vlada Therese May načrtuje dodatno zakonsko regulativo, ki bo vohunom državnim organom dala še več pooblastil pri vdiranju v zasebnost državljanov, poročajo britanski mediji. Nov osnutek, ki ga je britanskim medijem dal žvižgač iz nevladnega sektorja in bo del spornega zakona Investigatory Powers Act, kaže kako si želi vlada podrediti telekome in mobilne operaterje na britanskem trgu. Če bo zakon sprejet, bodo morala ta podjetja ves čas nadzorovati svoje uporabnike in v primeru odkritja potencialnih nečednosti, državnim organom in vohunom omogočiti dostop do podatkov najkasneje v 24 urah. Hkrati pa bodo morala podjetja najti tudi način, da bodo agenti imeli dostop do kriptiranih podatkov...

3 komentarji

Elon Musk bo s 4.425 sateliti dal dostop do spleta vsakemu človeku na Zemlji

futurism - Če berete ta članek pomeni, da ste eden izmed 3,8 milijarde ljudi, ki imajo dostop do spleta. Številka je sicer impresivna, vendar še vedno predstavlja le dobro polovico vseh ljudi na Zemlji. Kako omogočiti dostop do spleta preostalim trem milijardam ljudi poizkuša ugotoviti veliko držav in podjetij, med drugim tudi AT&T in Facebook. In kjer je svetovni problem, tam je tudi Elon Musk. Njegovo podjetje SpaceX je sicer že novembra lani najavilo, da tudi samo načrtuje vzpostavitev omrežja, ki bi uporabnikom omogočalo hiter dostop do spleta. Včeraj pa je podjetje razkrilo, kako misli to storiti. Musk namerava v vesolje poslati 4.425 satelitov. In to le v obdobju med 2019 in 2024. S sateliti želi pokriti bolj ali manj vsa...

18 komentarjev

Kaj naj policija stori z napačno parkiranim samovozečim vozilom

Ars Technica - V San Franciscu poteka vroča debata o regulaciji testnih voženj samovozečih vozil, ki bodo letos v tisočih napadli ameriške ceste. Na eni strani debate so podjetja oziroma proizvajalci teh vozil, ki seveda želijo zmanjšati regulacijo.

Gre za denar

Uber se tako bori za pravico, da lahko strankam zaračunava tudi testne vožnje. Predlog regulacije namreč zahteva, da so vse testne vožnje brezplačne.

Elona Muska pa najbolj moti prepoved prodaje navadnih vozil, ki so bila prej samovozeča. Vsa Teslina vozila imajo namreč potrebne strojne komponente za samostojno krmiljenje po cestah. In Tesla bo prve teste delal seveda s svojimi vozili, katerim pa bo dodal potrebno programsko rešitev. Po odstranitvi le-te bo vozilo spet...

37 komentarjev

Zakaj Putin na široko odpira vrata kriptovalutam

Business Insider - Še leta 2016 je bilo v Rusiji govora o uvedbi strogih kazni za posameznike, ki so ali rudarili ali pa bili posredniki pri transakcijah kripovalut. Zato je napoved Kremlja iz preteklega tedna, da bo najverjetneje do konca 2017 predstavil zakonski okvir za trgovanje s kripovalutami, požela veliko odobravanja. Prvi resni koraki režima Vladimirja Putina v svet kripovaut so se zgodili decembra lani, ko je ljubljeni vodja napovedal ustanovitev posebne delovne skupine, ki naj bi pripravila omenjen zakonski okvir. Več je postalo jasno pretekli mesec, ko sta v Rusiji potekala dva velika dogodka iz tega področja. Poleg komercialne konference Blockchain & Bitcoin Conference Russia se je odvil tudi...

8 komentarjev

Kako so hekerji zaradi ranljivosti omrežij telekomov kradli milijone bankam

Ars Technica - Varnostna pomanjkljivost v mrežnem protokolu, ki ga uporabljajo telekomi po vsem svetu, je odigrala ključno vlogo v seriji hekerskih napadov na finančne institucije v zadnjem času.

Zaenkrat neznani napadalci so izkoristil luknjo v protokolu Signalling System No. 7, ki ga sicer uporabljajo bolj ali manj vsi telekomi in mobilni operaterji po svetu za omogočanje komunikacije med svojimi omrežji. V praksi ta protokol med drugim omogoča, da lahko iz Slovenije pošljete SMS uporabniku v drugo državo. Ter da recimo lahko uporabljate pametni mobilnik brez prekinitev signala na vlakih.

Iste funkcionalnosti pa so lahko uporabljene tudi za prisluškovanje telefonskim...

12 komentarjev

Lepo je v ZDA biti mlad inženir

Slo-Tech - Popularno je v naših krajih omenjati, da naj bi pripravniki in celo sveži diplomanti delali za prgišče ali kar zastonj, da bi nabrali reference in postali uporabni. Pogosto slišimo tudi argumente, da je tako na razvitem Zahodu, a vsaj za tehnološki sektor v ZDA to ne drži. Velja prav nasprotno - pripravniki v največjih tehnoloških zaposlovalcih zaslužijo več kakor znaša povprečni dohodek v ZDA.

Povprečni mesečni bruto dohodek v ZDA znaša 4300 dolarjev, medtem ko pripravnike v ZDA najbolje plačuje Facebook, in sicer 8000 dolarjev mesečno. Na drugem mestu je Microsoft s 7100 dolarji, sledijo pa ExxonMobil in Salesforce s 6500 dolarji, Amazon, Apple, Bloomberg in Yelp s 6400 dolarji ter Yahoo in VMware s 6100 dolarjev. Na seznamu se nad nacionalnim povprečjem...

73 komentarjev

Samsung bi lahko še letos s prestola čipov zrinil Intel

Ars Technica - Kraljevina Intela na trgu čipov glede na prihodke od prodaje bi se po napovedih analitikov lahko končala že letos. 24-letnemu primatu podjetja grozi južnokorejski velikan Samsung, ki se je specializiral za izdelavo strojne opreme za mobilne naprave.

Rezultat letošnjega prihodkovnega boja velikanov bo zelo tesen, saj analitiki napovedujejo, da bosta obe podjetji s prodajo čipov ustvarili med 60 in 70 milijardami dolarjev prihodkov. Točka preloma za Samsung naj bi se zgodila v letošnjem drugem poslovnem četrtletju, ko naj bi po napovedih analitikov prodal za 14,6 milijarde dolarjev čipov oziroma za 200 milijonov več kot Intel.

Razlogov za vzpon Samsunga, ki je v javnosti znan predvsem po svojih tablicah, televizijah, prenosnikih in pametnih telefonih, je veliko. Najpomembnejši je zagotovo enormna rast mobilnih naprav v zadnjih letih. In tukaj kraljuje...

6 komentarjev

Zlomljena zaščita AACS 2 za Ultra HD Blu-ray

Slo-Tech - Na internetu se je znašla piratska kopija (rip) Smrkcev 2. Da se je na internetu znašla kopija nekega filma, ni čisto nič nenavadnega, v konkretnem primeru gre za kopijo v ločljivosti Ultra HD (2160p), ki obsega kar 53,3 GB. Analiza kaže, da gre po vsej verjetnosti za prekopirano ("zripano") zgoščenko Ultra HD Blu-Ray, ki so zaščitene z metodo AACS 2.0, ki je doslej veljala za nezlomljivo, kar je ljudi spravljalo v obup. A nič ni večno.

Če omenjena kopija res izvira iz takšne zgoščenke, kakor trenutne kaže, potem je nekdo uspel to zaščito zlomiti. Na forumih in trackerjih zato že dežujejo čestitke za zdaj še anonimnemu hekerju, ki je to zaščito zlomil. To je...

25 komentarjev

Amazon EU obljubil, da bo pri prodaji e-knjig priden

Europa.eu - Amazon in Evropska komisija sta zakopala bojno sekiro, saj je Amazon sprejel vrsto ukrepov, s katerimi je odpravil sporne prakse pri trženju e-knjig, zaradi katerih je EU junija 2015 uvedla preiskavo. Jabolko spora je Amazonovo pogodbeno določilo, ki ga vsili vsem avtorjem in s katerim od njih zahteva, da nikjer ne ponujajo e-knjig pod ugodnejšimi pogoji kakor Amazonu. Prav tako je zahteval, da ga obveščajo o vseh akcijah in drugih načinih pospeševanja prodaje, ki jih kjerkoli izvajajo. EU je sprožila preiskavo zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja in izkrivljanja konkurence.

Amazon je po letos januarja Evropskimi komisiji poslal predlog sprememb, ki ga je Komisija sedaj sprejela, razglasila za obvezujočega in v zameno končala postopek zoper Amazon....

0 komentarjev

Na Facebooku mesečno že 1,9 milijarde ljudi, investitorji pa vse bolj živčni

Slo-Tech - V minulem četrtletju je na mesečni ravni Facebook aktivno uporabljajo 1,94 milijarde ljudi, je včeraj razkril tehnološki velikan. Številka aktivnih uporabnikov je zrasla za skoraj 100 milijonov v primerjavi s prejšnjim četrtletjem, oziroma za 300 milijonov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Še večjo rast pa je modri velikan zabeležil pri uporabnikih, ki so na Facebooku vsak dan. Teh je bilo v prvih treh mesecih 2017 1,28 milijarde oziroma za skoraj petino več kot v enakem obdobju lani.

Prihaja počasnejša rast?

Vendar včeraj Facebook ni javnosti predstavil le številke o uporabnikih, ampak tudi poslovne številke. V prvem letošnjem četrtletju je Facebook tako zabeležil za 8 milijard dolarjev prihodkov in s tem presegel...

64 komentarjev

Američani z modificiranim proteinom uspešno v celicah miši uničili DNK HIVa

Slo-Tech - Ameriški raziskovalci iz univerze Temple so uspešno uničili DNK virusa HIV v genetski kodi miši. Pri postopku so uporabili tehnologijo spreminjanja genov (t.i. »gene editing«) poimenovano CRISPR. Oziroma po domače: znanstveniki so spremenili protein Cas9 tako, da prepozna DNK HIVa v celicah miši. Ko protein identificira sekvenco izloči encim, ki DNK dobesedno izreže iz celice. Znanstveniki ocenjujejo, da bi bilo potrebno očistiti le približno 20 odstotkov okuženih celic za uničenje virusa oziroma njegove sposobnosti repliciranja. Znanstveniki iz ekipe se sicer nadejajo, da bodo prve teste na ljudeh pričeli že leta 2020. Vendar ob tem priznavajo, da je pred njimi še veliko dela. Tudi pri razvoju tehnologije za...

106 komentarjev

Vse več hekerskih vdorov v banke: v večini primerov gre za "inside job"

Slo-Tech - Hekerji so lani nezakonito dostopali vsaj do 200 milijonov različnih dokumentov finančnih institucij, razkriva analiza IBM. Številka je skoraj za 10-krat večja kot leta 2015, IBM pa je tudi ugotovil, da so finančne institucije najljubša tarča hekerjev – verjetnost, da bodo hekerji napadli finančno institucijo je bila v povprečju za 65 odstotkov večja od verjetnosti napada na podjetje iz drugih sektorjev.

Tako kot v vseh drugih industrijah hekerji najpogosteje uspešno dostopajo do podatkov zaradi človeške napake. Digitalni hudodelci so v 58 odstotkih napadov bili ali del kadrovske sile finančne institucije ali pa so zlorabili napake zaposlenih v teh podjetjih. IBM kot rešitev za napade ne vidi v nadgradnjah informacijskih sistemov, ampak v izobraževanju...

3 komentarji

Apple se ob stagnaciji prodaje iPhonov tolaži z AirPodi

vir: 9to5Mc
9to5Mc - Prodaja paradnega konja tehnološkega podjetja Apple pametnega telefona iPhone je bila v prvih treh mesecih letošnjega leta manjša kot v enakem obdobju lani. Sicer le za slab odstotek, vendar so analitiki pričakovali rast. Prvi mož Appla Tim Cook je ob včerajšnji objavi četrtletnih poslovnih rezultatov sicer dejal, da so v podjetju pričakovali stagnacijo prodaje pred jesenskim lansiranjem najnovejše reinkarnacije iPhona. Ter da je podjetje v prvih treh mesecih letošnjega leta sicer res prodalo manj pametnih telefonov, vendar je šel za med predvsem iPhone 7 Plus, ki pa ima v ceni veliko večjo maržo kot drugi modeli. Zato je Apple z jabolčnimi telefoni zaslužil več. Nove lastnike je od 1. januarja do 1. aprila letos našlo 50,7 milijona iPhonov v primerjavi z 51,1...

108 komentarjev

NSA manj prisluškuje Američanom, več pa tujim državljanom v tujini

The New York Times - Ameriška supervohunska agencija NSA je lani nadzorovala 151 milijonov telefonskih pogovorov Američanov, poroča The New York Times. Kar pa je v primerjavi z milijardami podatkov, ki jih je agencija v preteklosti zbirala na dnevni bazi, relativno malo. Očitno se je politični nadzor nad vohuni, ki so ga ameriški politiki uvedli dve leti po razkritjih Edwarda Snowdna leta 2013, vsaj delno obrestoval.

Ameriški kongres je namreč leta 2015 prepovedal NSA masovno zbiranje podatkov Ameriških državljanov, ni pa želel uničiti analitične zmožnosti vohunov. Zato od 2015 naprej ameriški telekomi uradno vohunom posredujejo le podatke oseb, ki so osumljene terorizma. Kljub temu pa je NSA lani nadzorovala 151 milijonov pogovorov,...

2 komentarja

So ženske slabše programerke ali samo necenjene?

Slo-Tech - Prav nobenega dokaza ni, da bi bile ženske slabše programerke od moških, čeprav jih je seveda manj. A raziskava, ki je dopolnitev lanske nerecenzirane raziskave in je sedaj prestala neodvisni pregled (peer review), kaže, da v odprtokodnih projektih večkrat zavrnejo kodo, za katero vedo, da so jo napisale ženske.

Raziskava se je osredotočila na tri milijone dopolnitev (pull request), ki jih je poslalo 330.000 programerjev na GitHubu, izmed katerih je bilo 21.000 žensk. Vsako tako dopolnitev pregledajo ostali člani projekta in se odločijo, ali jo bodo sprejeli in dodali v projekt (merge) ali zavrnili. Raziskovalci so ugotovili, da je bila koda sprejeta v 78,7 odstotka primerov, če so jo prispevale ženske, in 74,6...

254 komentarjev

Tudi Samsung bo preizkušal samovozeče avtomobile

Slo-Tech - Dolgemu seznamu proizvajalcev, ki preizkušajo avtonomna vozila, se pridružuje še eno podjetje, ki ga poznamo po pametnih telefonih. Samsung je v domači Južni Koreji dobil dovoljenje za preizkušanje samovozečih avtomobilov na javnih cestah, so včeraj sporočili s pristojnega korejskega ministrstva. V Južni Koreji ima tako dovoljenje že skoraj dvajset podjetij in drugih ustanov (recimo univerz), potem ko je prvo februarja lani dobil Hyundai. In Samsung bo uporabljal prav Hyundaijeva vozila, ki jih bo nadgradil z lastno tehnologijo.

Le vprašanje časa je bilo, kdaj bo Samsung dobil dovoljenje za to početje, saj avtonomna vozila razvijajo vsi njegovi konkurenti. Google, Uber, Waymo in Apple jih testirajo v ZDA, Samsung pa jih bo seveda na rodni grudi....

32 komentarjev

Microsoft predstavil Surface Laptop in Windows 10 S

Slo-Tech - Microsoft je predstavil novega člana svoje linije Surface, in sicer prenosni računalnik z neizvirnim imenom Surface Laptop. Gre za izdelek, ki se uvršča med hibridni prenosnik/tablico Surface Pro in prestižni Surface Book. Poleg Surface Laptopa je Microsoft predstavil še novo oskubljeno verzijo svojega operacijskega sistema Windows 10 S, ki teče na njem, a jo je mogoče nadgraditi v Windows 10 Pro. Pojdimo lepo po vrsti.

Surface Laptop ima na dotik občutljiv zaslon z diagonalo dolžine 13,5 palca in ločljivostjo 2256 x 1504. Tipkovnica Alcantra je enaka kakor na Surface Pro 4 in ni odstranljiva. V notranjosti tiktaka sedma generacija Intelovega procesorja (Kaby Lake), ima do 1 TB SSD-ja, podporo za USB 3.0 (a ne USB-C) in DisplayPort ter teoretično do 14,5 ur...

18 komentarjev

Velikani zapuščajo Apple Watch: Cooku košarico dali že Google, Amazon in Ebay

AppleInsider - Ob splavitvi najnovejše različice Googlovih Zemljevidov pred dobrima dvema tednoma nihče ni opazil, da storitve ni več možno uporabljati na Applovi pametni uri. Zanimivo je tudi dejstvo, da Google ob nadgradnji sam ni izpostavil umik svoje rešitve iz ekosistema pametne ure. Manjek Googlovih Zemljevidov so tako zabeležili šele ta teden pri Appleinsiderju, kjer so takoj začeli analizirati stanje aplikacij v svetu Apple Watcha.
Po njihovih ugotovitvah je Google umaknil svoje Zemljevide v zadnjih tednih, torej od nadgradnje. So pa novinarji Appleinsiderja uspeli najti še par velikanov, ki so se umaknili iz sveta jabolčne ure. Tako uporabniki Apple Watcha od tega tedna ne morejo več kupovati prek Amazona, Ebaya in Targeta.

Zakaj točno so velikani zapustili svet...

21 komentarjev

Nekaj je gnilega v deželi x86

SemiAccurate - poroča, da je Intel objavil pomembno varnostno posodobitev za svoj slaboumno integrirani upravljalski koprocesor zaradi kritične varnostne ranljivosti, ki omogoča oddaljen dostop do vsakega sodobnega Intel x86 računalnika, mimo vseh mehanizmov operacijskega sistema.

Trenutno vse kaže na to, da se ranljivost aktivno zelo verjetno zlorablja že nekaj časa, zaradi česar je dovolj pomembna stranka Intelu bržkone zopet direktno naročila odpravo napake.

A ne skrbite, ni vse tako črno: Tudi AMDjev TrustZone je bil že večkrat tarča uspešnih napadov in AMD se trenutno ne more odločiti, kako obvezen del njegove platforme bo v prihodnosti njegov PSP koprocesor s podobnimi sposobnostmi kot Intelove AMT, SME in SBT tehnologije, ki jih je od Skylake arhitekture dalje skoraj nemogoče izključiti.

140 komentarjev

Hekerji zaradi neplačila odkupnine objavili celo sezono serije

Slo-Tech - Hekerska skupina TheDarkOverlord je vdrla v enega izmed studiev, ki se ukvarjajo s postprodukcijo televizijskih nadaljevank. Pridobili so prvih deset epizod pete sezone zelo priljubljene serije Orange is The New Black, ki jo producira in prek svoje storitve ponuja Netflix. Ker Netflix ni želel plačati odkupnine, so se odločili za javno objavo. Ljudje že množično prenašajo torrente, policija pa preiskuje vdor.

Trenutno je televizijska produkcija izjemno močna, kar se kaže v številnih izjemno priljubljenih serijah, kakršna je tudi omenjena. TheDarkOverlord je lani vdrl v več majhnih in srednje velikih podjetij. Najbolj odmeven pa je vdor v neimenovan studio - po neuradnih podatkih gre za Larson Studios, od koder so odtujili več epizod številnih televizijskih serij. Larson Studios je...

23 komentarjev

Izšlo jedro Linux 4.11

Slo-Tech - Izšla je nova verzija Linuxovega jedra, ki nosi oznako različice 4.11, je Linus Torvalds sporočil danes zjutraj. Fearless Coyote, kakršno kodno ime nosi nova verzija, prinaša precej novosti in še več posodobitev. Večina sprememb odpade na posodobljene in nove gonilnike (mreže, zvok itd.), znaten del pa predstavljajo tudi posodobitve omrežnih funkcij, datotečnega sistema in ostalih drobnarij pod pokrovom.

Glavne nove funkcionalnosti pa so izboljšana grafika, ki nudi boljše upravljanje z energijo pri ADMGPU, hitrejše delovanje RADV Vulkan, podpora za DisplayPort MST avdio v Intelovem DRM gonilniku ter še nekaj izboljšav. Prav tako omenimo podporo za arhitekturo čipov Intel Gemini Lake. Dodana je tudi podpora za scalable SSD swaping, protokol SMC-R, Intel Turbo...

5 komentarjev

SpaceX gre v vojaške posle

Ars Technica - SpaceX je danes okrog 13.15 s Cape Canaverala na Floridi v orbito poslal satelit, kar je bila že peta uspešna izstrelitev letos. Posebna je bila zato, ker je SpaceX prvikrat vozil tajni tovor. Satelit NROL-76 je naročil National Reconnaissance Office, zato podrobnosti o tovoru niso znane. Tudi prenos izstrelitve se je končal nekoliko prej, tako da ne vemo, v katero orbito je bil satelit postavljen. Vse to kaže, da ima SpaceX dovolj zaupanja, da mu dovolijo voziti tudi vohunsko opremo. A moral si ga je izsiliti.

Doslej so vse vojaške misije v vesolje pošiljali z United Launch Alliance (ULA), kjer sodelujeta Boeing in Lockheed Martin. SpaceX je ustrezne certifikate za vojaške izstrelitve dobil leta 2015, potem ko je prestal dvoletno vojaško revizijo. Še pred tem je SpaceX...

17 komentarjev

Delite informacije s Slo-Techom varno in anonimno: Kako uporabljati Tor in SecureDrop

Slo-Tech - Slo-Tech za zaščito svojih virov novinarskih informacij že nekaj časa uporablja rešitev za anonimno posredovanje informacij SecureDrop. Te dni smo rešitev nadgradili na zadnjo verzijo, prestavili daleč stran in se odločili, da je dovolj zrela za malo bolj množično popularizacijo. Na ta način želimo spodbuditi vse, ki imajo dostop do podatkov, ki kažejo na nepravilnosti, kršitve ali celo kazniva dejanja, da nam jih posredujejo, mi pa jih bomo primerno novinarsko obdelane, objavili.

1. Korak: Kako se varno povezati na splet
Glavna težava pri posredovanju informacij medijem je varovanje vira. Torej, kako zaščititi komunikacijo med Slo-Techom in vami pred nezaželjenimi osebami.

Slo-Tech ščiti svoje vire, kolikor je to v okviru zakona mogoče. Načeloma lahko mediju razkritje vira odredi zgolj sodišče. V takšnem primeru je edina prava zaščita vira to, da tudi mi ne vemo kdo ste.

Da lahko dosežemo čim boljšo zaščito naših virov, pri Slo-Techu uporabljamo tehnologijo SecureDrop, do...

62 komentarjev

Kdor visoko leta, nizko pade: Yik Yak

Business Insider - Podjetje Yik Yak, ki je razvijalo istoimensko aplikacijo in je od ustanovitve leta 2013 do danes nabralo 73 milijonov dolarjev investitorskega kapitala ob najvišjih vrednotenjih prek 400 milijonov dolarjev, je končalo svojo pot. Razvojna ekipa je šla delat k Square, nekaj intelektualne lastnine pa so prodali za vsega milijon dolarjev. S tem se je končala meteorna zgodba svoj čas izjemno priljubljene aplikacije, ki je ves čas veljala za kontroverzno.

Yik Yak je omogočal anonimno sporočanje, o čemer nas je internet že naučil, da nikoli ni preveč dobra ideja. Ljudje so lahko sodelovali v anonimnih skupinskih pogovorih, ki so bili omejeni na osem kilometrov široko območje. Kdor je bil na tem območju, je pogovore lahko...

18 komentarjev

NSA si je nekoliko pristrigla peruti

Slo-Tech - NSA je včeraj presenetila z najavo, da so prenehali vohuniti za elektronsko pošto ameriških državljanov, ki jo ti pošljejo v tujino, v njej pa so zgolj omenjeni ljudje, ki so za NSA zanimivi. Poenostavljeno povedano: doslej je NSA prestregla in prebrala elektronsko pošto, ki jo je Američan poslal svojemu prijatelju v Kanado, če je v besedilu omenil koga, ki je na seznamu za NSA zanimivih oseb, četudi slednjemu pošta sploh ni bila namenjena. Odslej bo NSA v tem primeru pošto prebirala le, če bo tarča tudi dejanski udeleženec v pogovoru.

Gre za eno večjih sprememb režima prisluškovanja, ki ga je NSA vzpostavljala vse od napadov leta 2001. S spremembo se odpravlja prisluškovanje ameriškim državljanom brez sodne odredbe zgolj zaradi omembe določenih oseb v...

8 komentarjev

Pametna zapestnica Fitbit Flex 2 eksplodirala?

Slo-Tech - Po eksplodirajočih pametnih telefonih in prenosnikih - v resnici je vsakokrat razneslo litij-ionske baterije - smo dobili prve obtožbe, da je eksplodirala tudi pametna zapestnica. Ženska iz Wisconsina se je obrnila na ABC News z zgodbo in slikami, kako ji je Fitbitov Flex 2 bit razgnalo na roki, kar da ji je povzročilo opekline druge stopnje. Dejala je tudi, da so se ji koščki plastike zažrli v kožo, zato je morala na manjši kirurški poseg.

Zgodba se sliši povsem možno, zato se je je Fitbit lotil resno in takoj uvedel preiskavo. Ta pa je pokazala, da naj bi bila baterije brezhibna. Ni se pregrela, temveč so incident povzročile pretirane zunanje sile, kaj bolj nedvoumnega pa niso zapisali. Dodajajo, da niso prejeli nobenih drugih pritožb od lastnikov enakih...

8 komentarjev

Nekdo je v četrtek internetni promet Vise in MasterCarda preusmeril skozi Rusijo

Slo-Tech - Primeri, ko velik del internetnega prometa steče skozi usmerjevalnike, po katerih načeloma ne bi smel potovati, niso redki in se praviloma izkažejo za napake pri konfiguraciji. Če določeni usmerjevalniki prek BGP oznanjajo lastništvo nad določenimi ciljnimi naslovi, bo promet pač tekel prek njih, saj internet temelji na zaupanju. Pred leti je na primer Kitajska za 18 minut skozi svoje usmerjevalnike preusmerila kar 15 odstotkov vsega internetnega prometa.

V noči s srede na četrtek pa je nekdo za dobrih pet minut preusmeril promet 37 velikih internetnih blokov, skozi katere teče promet za finančne ustanove (MasterCard, Visa in druge), preusmeril skozi usmerjevalnike ruskega operaterja Rostelecom.

Običajno so takšne napake točno to - napake. Zlasti...

24 komentarjev

Microsoftovo četrtletje po pričakovanjih

Microsoft - Microsoft je v prvem letošnjem četrtletju ustvaril 4,8 milijarde dolarjev dobička ob 22 milijardah dolarjev prihodkov, so sporočili iz Redmonda. To je nekoliko več kot v enakem obdobju lani, a rahlo pod pričakovanji analitikov.

Najbolj je upadla prodaja v segmentu Surface, kjer so se prihodki znižali za 26 odstotkov. To je razumljivo, saj v zadnjem kvartalu kakšnih bistvenih osvežitev linij Surface Pro ali Surface Book ni bilo. Surface sicer sodi v skupino osebni računalniki, v katerih je Microsoft ustvaril 8,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 7 odstotkov manj kot lani. Prodaja Windows in oblačnih storitev zanj se je povečala za 5-6 odstotkov, prav tako so zrasli prihodki od oglaševanja in iger.

V drugi...

1 komentar

Litovski goljuf Google in Facebook ožel za 100 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Ameriško tožilstvo je minuli mesec razkrilo, da je bil v Litvi aretiran Evaldas Rimašauskas, ki je dve ameriški podjetji ogoljufal za več kot 100 milijonov dolarjev. Medtem ko v Litvi potekajo postopki glede izročitve, so novinarji izbrskali imeni podjetij, ki ju je Rimašauskas oškodoval. To sta kar Google in Facebook, ki o tem nista obvestila delničarjev ali Agencije za trg vrednostnih papirjev (SEC), kot jima nalaga zakonodaja.

Rimašauskas je uporabil eno najstarejših prevar, le prilagodil jo je modernim časom. Ugotovil je, s katerimi dobavitelji poslujeta Facebook in Google, potem pa je podjetjema pošiljal račune, ki so bili na las podobni originalnim računom. Podjetji sta mu izplačali skupno več kot 100 milijonov dolarjev, za katere so domnevali, da gredo...

18 komentarjev

Dobronamerni malware Hajime ščiti pred Miraijem

Slo-Tech - Minuli teden je veliko pozornosti požel nov kos malwara, ki napada pametne v interent povezane naprave IoT (zlasti usmerjevalnike) in se imenuje Hajime. Za razliko od Miraija, katerega koda je celo ušla na internet in ki povzroča nemalo težav, je Hajime očitno delo dobronamernega hekerja (whitehat), ki je za nameček še zelo sposoben.

Ta teden je Kaspersky Lab objavil rezultate podrobne analize Hajimeja, ki pričajo o dovršenosti tega kosa kode. Naprave napada na podoben način kot Mirai, to je z napadom na TR064, napadom prek telneta ali na Arrisove kabelske modeme. Zanimivo pa je, da za razliko od Miraija precej natančno napada naprave. Namesto da bi slepo poizkusil z vsemi znanimi kombinacijami tovarnških uporabniški imen in gesel, s čimer tvega zaklep, ugotovi model naprave in poizkusi le s tistimi kombinacijami, ki jih uporablja dotični proizvajale. Hajime se tudi precej bolj skriva, saj...

7 komentarjev

Nemško sodišče: Facebook ne sme uvažati podatkov iz WhatsAppa

Slo-Tech - Nemško upravno sodišče v Hamburgu je odločilo, da Facebook ne sme brez privoljenja uporabnikov prenašati njihovih osebnih podatkov iz aplikacije WhatsApp v bazo v Facebooku. S tem je deloma potrdilo odredbo informacijskega pooblaščenca Johannesa Casparja. Hkrati je odpravilo del odredbe, ki se je nanašal na obvezno brisanje že prenesenih podatkov. Prepovedana pa je njihova uporaba in nadaljnje prenašanje.

Ko je Facebook kupil WhatsApp, je regulatorjem zatrdil, da baz podatkov niti tehnično ni mogoče povezati. Zato smo bili negativno presenečeni, ko je lani avgusta Facebook najavil, da bo to storil in podatke iz WhatsAppa poslal v Facebook. Evropska komisija je tedaj izjavila, da je Facebook z izjavami ob prevzemu očitno zavajal in mu poslala izjavo o nasprotovanju. Nemški...

3 komentarji

Cassini preživel spektakularen spust skozi Saturnove obroče

NASA - Vesoljska sonda Cassini je preživela prvo izmed 22 prečkanj ravnine Saturnovih prstanov, so sporočili iz NASE. Prečrkanje s hitrostjo več kot 100.000 kilometrov na uro relativno na Saturn, je izvedla včeraj, danes ob 8.56 uri zjutraj pa se je ponovno oglasila Zemlji in že začela pošiljati prve fotografije Saturna in prstanov s tako majhne razdalje.

NASA je Cassini-Huygens izstrelila davnega leta 1997 in ga usmerila proti zunanjemu delu osončja. Plovili sta se ločil konec leta 2004, ko se je Huygens usmeril proti Saturnovi luni Titan, kjer je 14. januarja 2005 tudi uspešno pristal. Cassini je nadaljeval opazovanja Saturna, sedaj pa mu je začelo zmanjkovati goriva. NASA je zato začela sklepni del misije, ki se bo končala 15. septembra letos s kontroliranim padcem na Saturnovo površino. Zanimiv je tudi razlog zakaj -...

21 komentarjev

Marissa Mayer zapušča Yahoo s 186 milijoni dolarjev

Slo-Tech - O vodenju Yahooja pod taktirko Marisse Mayer bi sicer lahko razpravljali, a brez dvoma je bilo uspešno za njen žep. Če bodo delničarji 8. junija na skupščini podprli načrt o prodaji internetnega dela Verizonu za 4,9 milijarde dolarjev, se bo s tem vladavina Mayerjeve končala. Vseeno bo bogato nagrajena, saj bo dobila za dobrih 186 milijonov dolarjev odpravnine in kompenzacij. In to kljub temu da za leti 2016 in 2017 ne bo dobila pogodbeno dogovorjenega bonusa, ker Yahoo ni pravočasno razkril velikih vdorov, kar je vplivalo tudi na ceno podjetja (nižja za 350 milijonov dolarjev).

Mayerjeva bo prejela delnice, delniške opcije in delniške enote z omejenimi pravicami v skupni vrednosti, ki po trenutnih tržnih tečajih znaša 186 milijonov dolarjev. Če k temu...

46 komentarjev

Microsoft: z Windows 10 Creators Update raje počakajte

Microsoft - Ne bi si mislili, da bomo kaj takega slišali iz Microsoftovih ust, a smo vendarle. Z najnovejšo posodobitvijo za Windows 10, ki je uradno izšla 11. aprila, čeprav je bila na voljo že nekaj dni prej, velja počakati. Tako je sicer med vrsticami, a zelo jasno dejal John Cable iz Microsofta.

Zadeva je namreč precej kompleksna. Posodobitev se vsem uporabnikom ne prikaže istočasno, temveč jo Microsoft najprej ponudi najnovejšim napravam, ki bodo verjetno delovale brez težav, medtem ko jo starejše naprave dobijo kasneje. Zapisano velja za avtomatično posodobitev prek Windows Update, medtem ko je povsod mogoče na silo sprožiti posodobitev.

In Microsoft slednjo možnost odsvetuje oziroma opozarja, da se utegnejo uporabniki soočiti z nekaterimi težavami. Zato Cable pravi, naj uporabniki raje počakajo, da jim sistem ponudi nadgradnjo, pa četudi bo to še...

45 komentarjev

Evropski parlament za konec geoblokiranja

Slo-Tech - Odbor za notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO) pri Evropskem parlamentu je potrdil osnutek nove zakonodaje, ki bo prepovedala geoblokiranje v EU in različne spletne cene za različne uporabnike. Ocenjujejo, da EU zaradi tega letno izgubi 770 milijonov evrov. Že obstoječa pravila proti geoblokiranju oziroma diskriminaciji uporabnikov glede na državo bodo razširili tudi na pretočne storitve, kot sta Spotify ali Netflix.

To je ena izmed prioritet Evropske komisije, ki si prizadeva vzpostaviti enoten digitalni evropski trg. Številni ponudniki izdelkov in storitev njihove cene prilagajajo lokalni kupni moči. S tem načeloma ni nič narobe, če je kupcem omogočeno tudi naročanje od drugod - kar pa jim ni. Strani, kot so Amazon, eBay ali Zalando, uporabnika na...

19 komentarjev

Ustanovitelj Wikipedije zoper lažne novice z Wikitribune

Slo-Tech - Lažne novice, ki jih na internetu kar mrgoli, pojav socialnih omrežij pa je bil zanje kakor izum letal za infekcijske bolezni, postaja velik problem. Raziskave so pokazale, da je bilo v dneh pred francoskimi predsedniškimi volitvami na Twitterju kar četrtina objavljenih novic lažnih. Google se je problema lotil z delavnicami za mlade, Wikipedijin ustanovitelj Jimmy Wales pa z Wikitribune.

Wales ugotavlja, da so za kakovostno in preverljivo poročanje o dejstvih v širšem kontekstu s ščepcem komentarja potrebni oboji - profesionalni novinarji in skupnost. Prve uporabljajo velike novinarske hiše, drugi pa so gonilo Wikipedije, sta dva očitna primera. Če...

29 komentarjev

Slovenija v EU najbolj napredovala v indeksu digitalne družbe

Slo-Tech - Evropska komisija je izdala novo poročilo o indeksu digitalnega gospodarstva in družbe (DESI), s katerim se merijo relevantni faktorji glede digitalizacije evropskih držav. Slovenija in Slovaška sta državi, ki sta v letu 2016 naredili največji napredek. Indeks sestavljajo naslednji parametri: povezljivost (razširjenost širokopasovnih povezav), človeški viri (uporaba interneta, osnovna in napredna digitalna znanja in spretnosti), uporaba interneta (uporaba vsebin, komunikacij in spletnih transakcij s strani državljanov), integracija digitalnih tehnologij v poslu (digitalizacija in spletna trgovina), digitalne javne storitve (e-uprava in podobno).

Slovenija je na lestvici na 17. mestu, nekoliko pod evropskim povprečjem, tik za Francijo in pred Češko, s čimer sodi med srednje...

12 komentarjev

Tor še vedno financira pretežno ameriška vlada

Slo-Tech - Z nekajmesečno zamudo je Tor Project pripravil finančno poročilo za leto 2015, ki razkriva, da je glavni financer orodja za anonimno uporabo interneta še vedno ameriška vlada. Ta ista vlada torej, ki financira tudi projekta za iskanje ranljivosti v Toru, kar delajo tudi univerze, FBI pa potem raje odstopi od pregona kakšnega pedofila, kakor da bi razkril kakšno luknjo v njem. Tudi v letu 2015 - novejših poročil še ni - so bile različne ameriške vladne agencije glavni vir financiranja Tor Projecta.

V letu 2015 so prihodki Tor Projecta znašali 3,3 milijona dolarjev, kar je za četrtino več kot v enakem obdobju leto pred tem. Odhodki so znašali 2,9 milijona dolarjev, torej so ustvarili 400.000 dolarjev presežka. Tor Project za plače zaposlenih porabi 1,1 milijona...

18 komentarjev

Unroll.me zbira in prodaja uporabniške podatke Uberju

Slo-Tech - Unroll.me je storitev, ki uporabnikom omogoča čiščenje elektronskega predala. S prijavo damo storitvi dostop do svojega elektronskega predala, da ta organizira pošto, ki je posledica raznih naročnin. Hkrati Unroll.me ponudi odjavo od vseh tistih naročnin, ki jih ne želimo več, kar je ključna funkcija. Toda kot smo že večkrat poudarjali, se je spet izkazalo, da če za neko storitev ne plačujete, potem ste produkt vi.

Na dan je prišlo, da Unroll.me zbira podatke tudi o drugi elektronski pošti v elektronskem predalu in jo potem prodaja naprej. Konkretno, Unroll.me zbere poročila o uporabi storitve Lyft in jih potem anonimizirana prodaja največjemu konkurentu Uberju. To je razumljivo zelo razjezilo številne uporabnike, saj je namen Unroll.me prav...

31 komentarjev

Netflix gre po novo milijardo

Slo-Tech - Netflix je sporočil, da bo z dolžniškim financiranjem zbral dodatno milijardo evrov, ki jo bo porabil za "splošne poslovne namene". Zapisali so, da bodo sredstva zbrali predvsem v tujini (torej izven ZDA), njihov tiskovni predstavnik pa je v pojasnilu dodal, da so globalno podjetje in da so obrestne mere v Evropi ta hip zelo privlačne. Z drugimi besedami, Netflix bo očitno bodisi najel sindicirano posojilo v Evropi bodisi izdal obveznice.

Trenutno sodi Netflix med manj zadolžena podjetja, saj ima razmerje med dolžniškimi sredstvi in lastnim kapitalom okrog 10 odstotkov, kar je zelo ugodno. V prvem letošnjem četrtletju so za obresti odšteli 46,7 milijona dolarjev, kar je ob prihodkih 2,67 milijarde evrov povsem znosno. Nazadnje so dolžniški kapital zbirali...

34 komentarjev

Googlov odgovor na sovražni govor in lažne novice so delavnice za najstnike

Ars Technica - Google je napovedal serijo delavnic v Veliki Britaniji za najstnike, na katerih želi velikan najbolj ranljivo skupino na spletu izobraziti o sovražnem govoru in lažnih novicah. Na delavnicah, poimenovanih Internet Citizens, bodo najstniki izvedeli kako se spoprijeti s sovražnim govorom na spletu, kako moderirati komentarje na spletu, kako prepoznati lažne novice in kako prijaviti tako vsebino. Zato je pri pripravi delavnic sodelovala tudi londonska policija.

Delavnice so najnovejši odgovor Googla na večje število afer, ki pa se jih ne otepa le abecedni velikan, ampak večina tech podjetij. Google se je na nakovalu javnosti znašel predvsem zaradi cenzuriranja LGBT+ vsebine in lažnih novic. Dobri časi pa niso tudi za

31 komentarjev

Slo-Tech napovednik: To so brezplačni dogodki tega tedna 24. – 30. april

Slo-Tech -
Torek, 25. april

Kaj: PHP-SI meetup #6
Kdaj: Začetek ob 18. uri
Kje: Poligon, Tobačna ulica 5
Več o dogodku: Na dogodku bosta dve predavanji: State in a stateless world (predavatelj Luka Mužinić, luka.muzinic.net) in PHP Need for Speed using Swoole (predavatelj Peter Kokot)

Kaj: ethereum meetup
Kdaj: Začetek ob 18. uri
Kje: Ziferblat Ljubljana
Več o dogodku: https://www.meetup.com/Ethereum-Sloveni...

Kaj: Angular Slovenia: Bulding Angular
Kdaj: Začetek ob 18. uri
Kje: FRI - Fakulteta za računalništvo in informatiko, Ljubljana
Več o dogodku: For this workshop we are planning to talk about how components that we worked on last time are build and compiled. What is more, how to optimize your package and what AOT is. When your...

10 komentarjev

Po londonskem muzeju Natural History vas bo odslej vodil hologram Davida Attenboroughja

Ars Technica - Sky bo v partnerstvu z londonskim prirodoslovnim muzejem (London’s Natural History Museum) uresničil sanje marsikaterega ljubitelja dokumentarnih filmov o naravi. Obiskovalci muzeja bodo namreč lahko v živo spoznali Davida Attenborougha. Legendarni ustvarjalec dokumentarnih filmov bo namreč kot 3D hologram glavna zvezda projekta Hold the World. Attenborough bo obiskovalce muzeja popeljal na ogled razstav fosilov in okostij ogroženih, izjemno redkih in že izumrlih živali, ki so drugače zaprte za javnost.


Hold the World bo razvil Sky VR studio v sodelovanju s podjetjem Factory 42. Začetek projketa pa je načrtovan za konec letošnjega leta. Za najbolj neučakane je na trgu na voljo VR različica Attenborougha First Life. Gre za VR zgodbo o začetku podvodnega...

7 komentarjev

Dan, ko je Tim Cook osebno grozil Uberju z brco iz App Stora

The New York Times - Prvi mož Appla Tim Cook je zagrozil direktorju Uberja Travisu Kalanicku, da bo osebno poskrbel, da bo aplikacija taksi podjetja odstranjena iz jabolčne trgovine App Store. Cooka je zmotilo dejstvo, da Uber tudi potem, ko je uporabnik iPhona zbrisal vse podatke na napravi in ponovno naložil operacijski sistem, še vedno pridobival določene informacije tako o uporabniku kot o napravi.

Zgodba, čeprav jo je New York Times razkril šele včeraj, se je odvijala...

23 komentarjev

Umaknili več kot sto kitajskih znanstvenih člankov o tumorjih

Slo-Tech - V znanstveni reviji Tumor Biology so umaknili (retract) 107 znanstvenih člankov, za katere se je izkazalo, da niso šli skozi pošteno recenzijo pred objavo. To še zdaleč ni prvi umik znanstvenih člankov, je pa eden večjih, še zlasti ker so vsi članki iz iste revije. To spet odpira debate o funkcioniranju znanosti.

O znanstvenem kolesju od rokopisa do članka smo že večkrat pisali, a vseeno povzemimo, kako objava članka poteka in kaj se je zgodilo v konkretnem primeru. Raziskovalska uspešnost se meri skoraj izključno s prestižnostjo člankov, ki jih uspejo o svojih rezultatih objaviti znanstveniki. Merilo za prestižnost člankov pa je, žal, faktor vpliva revije, v kateri članek...

3 komentarji

Velika Britanija v petek prvikrat brez elektrike iz premoga

Slo-Tech - Velika Britanija je petek preživela kot prvi dan po dveh stoletjih, ko ni pridobila nič električne energije iz premoga, je sporočil tamkajšnji National Grid. West Burton je bila še edina termoelektrarna na premog, ki je do četrtka delovala, potem pa so jo odklopili od omrežja. To pomeni, da so v soboto ob polnoči lahko razglasili, da je Velika Britanija 24 ur delovala brez elektrike iz termoelektrarn na premog.

Velika Britanija počasi postaja neodvisna od premoga in je v letu 2016 že imela večurna obdobja, ko ni uporabljala elektrike iz tega vira. Še leta 2015 je iz premoga proizvedla okrog 23 odstotkov vse električne energije, lani pa le še devet. Do leta 2025 bodo trajno zaprli vse termoelektrarne na premog, a so že sedaj precej blizu temu dosežku. V britanskem Greenpeaceu so seveda...

55 komentarjev

Adut laburistov za prevzem oblasti je lastna platforma za Facebook&CO

Slo-Tech - Čeprav zaostajajo 20 odstotnih točk glede na ankete javnega mnenja za vladajočimi konzervativci, britanski laburisti pred junijskimi parlamentarnimi volitvami niso vrgli puške v koruzo. Njihov adut za zmago je posebna platforma za ustvarjanje in distribucijo digitalne politične vsebine prek spletnih družbenih omrežij, ki so jo poimenovali Promote in naj bi bila plod dela ljudi v stranki. Oziroma po domače, laburisti tokrat stavijo na digitalni spletni marketing in big-data analize. Promote naj bi laburistom tako omogočal ustvarjanje individualiziranih političnih sporočil in njihovo distribucijo neposredno posameznim volivcem. Promote pa je povezan tudi z vsemi notranjimi bazami laburistov.

»To nam omogoča identifikacijo posameznega volivca v...

3 komentarji

EFF po dveh letih: Google še vedno vohuni za nepolnoletnimi študenti in učenci

Android Central - »Učenci, študenti in njihove družine so potisnjene v kot. Medtem, ko vse več otrok, mladostnikov in študentov uporablja šolske prenosnike in oblačne rešitve, nihče ne ve, kaj se pravzaprav dogaja z njihovimi osebnimi podatki. In tako starši kot učenci nimajo izbire.«

Tako so zapisali v ameriški nevladni organizaciji Electronic Frontier Foundation (EFF), ki je po dveh letih spet preverjala, kako se ravna z osebnimi podatki ameriških učencev in študentov. Velikih sprememb na bolje niso zaznali. In prstom so spet pokazali na vse velikane: Google, Microsoft in Apple. Najhujši pa naj bi bil prav abecedni velikan, ki s svojimi Chromebooki zavzema največji tržni delež na področju izobraževanja...

17 komentarjev

Google spet nad Uber: Ukradli ste nam tehnologijo in to želite prikriti

Business Insider - Uberjeva inženirska zvezda Anthony Levandowski je v času, ko je še delal za Google, ukradel tehnologijo in jo odnesel k novemu delodajalcu. Tako Googlov spin-off Waymo, ki razvija tehnologijo za samovozeča vozila. Waymo, ki je že sprožil pravne postopke prot Uberju, podjetju očita, da je na podlagi ukradene tehnologije razvil napravo, katere obstoj sedaj zanika. Gre za napravo z »radarsko tehnologijo« Lidar, ki samovozečemu vozilu omogoča spremljanje okolice.

Obtožbe sicer niso nove, ampak so se začele že pred meseci. Takrat je Uber v upanju, do bo pomiril Google, podjetju poslal dva primerka sporne naprave. Vendar inženirji Wayma sedaj trdijo, da jih je Uber...

0 komentarjev

Ruski heker v ZDA obsojen na najdaljšo zaporno kazen doslej

The New York Times - V Seattlu so ruskega hekerja Romana Seleznjeva obsodili na najdaljšo zaporno kazen, ki jo je doslej dobil katerikoli heker. Za rešetkami bo preživel 27 let, saj je bil spoznan za krivega 38 različnih kaznivih dejanj, med njimi internetne prevare, namerna poškodovanja zaščitenega računalnika in kraje identitete. Tožilstvo, ki je sicer zahtevalo 30 let zapora, je z razsodbo zadovoljno.

Seleznjeva so aretirali leta 2014 na Maldivih, ko je imel pri sebi prenosni računalnik z več kot 1,7 milijona številk kreditnih kartic, soditi pa so mu začeli avgusta lani. Seleznjev je vdiral v mala podjetja in velike finančne inštitucije in pri tem povzročil za skoraj 170 milijonov dolarjev škode. Svoje početje je koordiniral s svojih domov na Baliju in v...

29 komentarjev

Rusi tudi nad francoske volitve? Vsaka četrta novica o volitvah na Twitterju je lažna

vir: Reuters
Reuters - Rusija poizkuša z istimi metodami, kot lani v ZDA, vplivati na razplet francoskih predsedniških volitev. To je glavna ugotovitev dveh raziskav, katerih cilj je bila analiza medijskih objav na spletnih družabnih omrežij. Raziskovalci so namreč zabeležili hitro rastoči trend objavljanja lažnih novic na spletu. Le na francoskem delu Twitterja je bila vsaka četrta objavljena politična vsebina lažna. Situacija je malo boljša na Facebooku, vendar samo zato, ker je modri velikan v zadnjih tednih samovoljno zbrisal več kot 30 tisoč uporabnikov, ki naj bi bili ali boti ali pa ker so širili nezaželeno vsebino.

Obe raziskavi sta tudi ugotovili, da avtorji lažne vsebine navijajo za predsedniško kandidatko skrajne desnice Marine...

91 komentarjev

Spiegel: Nemški obveščevalci so leta vohunili za Interpolom in Europolom

Spiegel Online -
Nemška vohunska agencija BND je leta vohunila za mednarodnim združenjem policij Interpol, tako na sedežu organizacije kot v njenih podružnicah v desetih državah, razkriva Der Spiegel. Poleg Interpola naj bi Nemci vohunili tudi za Europolom. Spiegel je sicer že februarja razkril, da je BND nadzorovala svetovne medijske hiše, kot sta New York Times in Reuters.

Afere BND pa prihajajo v javnost v času, ko se preiskava nemškega parlamenta glede prisluškovanja NSA politikom, počasi bliža koncu. Nemški preiskovalci naj imajo samo še slaba dva meseca časa da končajo preiskavo, pogovorili pa se bodo tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel. Tej naj bi NSA neposredno prisluškovala prek njenega mobilnika.

28 komentarjev

Hekerji uporabili orožja NSA? Odprta vrata v več deset tisoč računalnikov z Windowsi

Ars Technica -
Več deset tisoč računalnikov z vsega sveta, ki poganjajo operacijski sistem Windows, je okuženih s spornim orodjem za vdore DoublePulsar, ki ga je razvila ameriška vohunska agencija NSA. Javnosti je obstoj DoublePulsarja prvič razkrila hekerska skupina Shadow Brokers, ko je na spletu objavila obsežen arzenal digitalnih orožij NSA. DoublePulsar ima sicer le eno nalogo: v Windowsih odpira vrata, prek katerih lahko agenti NSA vstopajo v operacijski sistem in dostopajo do podatkov uporabnikov.

Različne ocene

Vpliv DoublePulsarja in njegovo razširjenost je v zadnjih dneh preiskovalo več različnih podjetij in organizacij. Ki so prišle tudi do različnih ugotovitev. Švicarsko podjetje Binary Edge tako trdi, da je okuženih več kot 100 tisoč...

5 komentarjev

Kitajci naj bi hekali Južno Korejo, da bi ustavili Vojno zvezd

The Wall Street Journal - Kitajski hekerji so z blagoslovom države napadli južnokorejske informacijske sisteme s ciljem, da ustavijo postavitev balističnih raket v okviru obrambnega sistema Terminal High Altitude Area Defense (THAAD). Tako ameriški specialist za kibernetično varnost iz podjetja FireEye za Wall Street Journal. THAAD je sicer del ameriškega obrambnega ščita StarWars, ki je namenjen zaščiti ZDA in njenih zaveznic pred različnimi raketami sovražnih držav ali organizacij.

Po trditvah FireEyea sta napad izvedli vsaj dve skupini hekerjev. Ena – poimenovali so jo Tonto team - naj bi bila na severu države in naj bi po državnih navodilih hekala tudi Severno Korejo. Druga ekipa hekerjev, znana kot APT10, pa naj bi sodelovala s kitajskimi...

14 komentarjev

Kako animirane serije in glasbeniki osvajajo svet VR in AR aplikacij

vir: GameSpot
GameSpot - Ko je britanski bend Gorillaz pred desetletjem haral po glasebnih lestvicah, sta bili navidezna resničnost in obogatena resničnost bolj ali manj del znanstvene fantastike. Danes pa Britanci s svojo aplikacijo za AR spreminjajo poslovne modele v glasbeni industriji. In niso edini umetniki, ki izkoriščajo tehnološki napredek.

Ko risanka postane igra

Rick and Morty: Virtual Rick-ality je nova VR igra, na voljo na Steamu in na Oculus trgovini za 30 dolarjev. Igra je kompatibilna tako za HTC Vive kot Oculus Rift. Gre za mešanico popularne serije in elementov VR igre Job Simulator, ki so jo tako kot Rick and Morty VR igro razvili pri podjetju Owlchemy Labs.

V igri streljate vesoljce, mečete različne stvari in rešujete uganke, ki vam jih zastavlja zastavlja...

15 komentarjev

Američani naj bi sestavili obtožnico za aretacijo Juliana Assanga

vir: CNN
CNN - Sedemletna preiskava Wikileaksa in Juliana Assanga s strani ameriških organov pregona bo očitno vendarle dobila epilog. Obtožnica proti Assangu naj bi bila že pripravljena in cilj Američanov je aretacija Avstralca. Preiskavo proti Assangu so Američani začeli leta 2010, potem ko je Wikileaks objavil tajne dokumente, ki jih je posredovala Chelsea Manning. In zakaj so Američani potrebovali toliko časa za obtožnico? Problem je bil pravne narave. Zaradi ameriške ustave, točneje zaradi njenega prvega amandmaja, ki zagotavlja svobodo govora, niso uspeli najti pravne podlage za pregon ustanovitelja WikiLeaksa.

Efekt Snowdna

Zato od leta 2010 do 2013 Američani niso aktivno preiskovali Assanga. Potem pa je na sceno stopil Edward Snowden. In Američani še danes trdijo,...

61 komentarjev

Tesla vpoklical 53 tisoč vozil zaradi napake na ročni zavori

vir: BBC
BBC - Tesla je pozval lastnike 53 tisoč vozil Model S in Model X, naj svoje električne kočije odpeljejo na servis. Dva odstotka vpoklicanih vozil imata namreč serijsko napako na ročnih zavorah. Tesla sicer trdi, da servis ni nujno potreben, saj je najhujša stvar, ki se lahko zgodi, da bodo zavore zablokirale in posledično vozila ne bo mogoče voziti. Napako imajo vozila, ki jih je Tesla proizvedel med februarjem 2016 in oktobrom 2016. Najvrednejši ameriški avtomobilski proizvajalec je lani sicer proizvedel 83 tisoč vozil.

To sicer ni prvi prostovoljni vpoklic vozil s strani Tesle. Leta 2015 je 3000 lastnikov Model S moralo svoje vozilo peljati na servis zaradi težav pri varnostnih pasovih.

Teslina vozila so sicer med najbolj varnimi na trgu. Model S je že leta 2013...

28 komentarjev

Ne le Google, program za blokiranje oglasov razvijajo tudi Facebook, Microsoft in drugi velikani

vir: AdAge
AdAge - Največji igralci na področju digitalnega oglaševanja – zbrani znotraj Koalicije za boljše oglase - pripravljajo strategijo za odstranitev najbolj nadležnih oblik oglasov. In očitno so rešitev našli v razvoju lastnih programskih rešitev za blokiranje oglasov znotraj brskalnikov – gre za t.i. ad blockerje. Glede na imena, ki stojijo za idejo (Google, Microsoft, Procter & Gamble, Unilever, Facebook, Thomson Reuters, The Washington Post …) so najbolj nadležnim oglasom očitno šteti dnevi.

O nadležnih oglasih

Verjetno se strinjate, da so na spletu bolj ali manj vsi oglasi nadležni. Zato je definicija nadležnega oglasa zelo pomembna. Omenjena koalicija podjetij je definicije prišla z raziskavo javnega mnenja in s...

3 komentarji

Mastercard se ne da, prihajajo kreditne kartice s senzorjem za prstni odtis

vir: BBC
BBC - Po poskusni dobi kartic s senzorji za prstni odtis v Južni Afriki bodo pri Mastercardu uvedli novo generacijo kreditnih kartic. V naslednjih mesecih bodo delovanje kartic preizkusili še v Evropi in Aziji, v roke vseh uporabnikov pa naj bi kartice prišle še letos. Dodana vrednost nove tehnologije je, da pred izvršitvijo plačil ne boste več potrebovali vtipkavati PIN številke. Ta je sedaj vaš prstni odtis. Varnostni strokovnjaki ob tem opozarjajo, da uporaba prstnih odtisov ni stoodstotno varna pred goljufi. Vendar MasterCard očitno meni drugače.


Mastercardov šef varnosti Ajay Bhalla kritikom odgovarja, da bo “tehnologija skeniranja prstnih odtisov pripomogla k večji varnosti in lažjo uporabo kreditnih kartic, saj prstnih odtisov ni...

33 komentarjev

Hekerji nad 1.200 hotelov InterContinentala: Ukradli številke kartic, osebne podatke gostov...

vir: CNET
CNET - Tri mesece so neznani hekerji prosto dostopali do baz več kot 1.200 ameriških hotelov verige InterContinental. Vdor je potekal od 29. septembra do 29. decembra lani, hekerji pa iskali predvsem podatke o kreditnih karticah gostov. V podjetju so sami razkrili vdor, vendar niso želeli izdati, koliko in kateri podatki so bili ukradeni. InterContinental je vdor delno sicer priznal že februarja letos, vendar so takrat trdili, da so hekerji napadli le 12 hotelov. Pod okriljem InterContinentala je sicer le v ZDA 3.633 hotelov. Hoteli so priljubljena tarča hekerjev že nekaj let. Predvsem, ker imajo v večini primerov slabo informacijsko zaščito. Tako so lani hekerji napadli 20 hotelov verige...

3 komentarji

Zuckerberg bi upravljal Facebook z mislimi. Bo NSA prisluškovala?

[dodaj]

vir: CNET
CNET - »Predstavljajte si, da lahko napišete sporočilo neposredno s svojimi možgani. Torej s svojimi mislimi,« je včeraj na Facebookovi konferenci za razvijalce f8 dejala šefica letno dni starega spin-offa Building 8 Regina Dugan. Ambicije Facebooka s podjetjem Bulding 8 niso nič novega, tokrat pa je podjetje javnosti predstavilo do sedaj neznane informacije in rešitve, ki jih razvijajo. Paradna konja prihodnosti Facebooka sta tako sistem za upravljanje naprav z mislimi in tehnologija, ki bi omogočala sprejem avdio informacij prek vibracij na koži. Slednja sicer ostaja bolj ali manj še v začetni fazi.

100 besed na minuto

Glede na časovnico predstavljeno lani ima Building 8 še 12 mesecev časa, da razvije delujoči prototip za miselno komunikacijo z...

5 komentarjev

Ameriški regulator nad zvezdnike, ker njihove Instagram objave niso označene kot oglas

vir: CNET
CNET - Več kot 90 ameriških superzvezdnikov, ki imajo skupaj stotine milijonov sledilcev na Instagramu, se je znašlo na tnalu ameriškega tržnega regulatorja Federal Trade Commission (FTC ). Ta jim očita, da kršijo zakonodajo o oglaševanju s tem, ko plačane objave na Instagramu ne označijo kot oglas. Med znanimi kršitelji so tako športniki, glasbeniki, podjetniki kot zvezde resničnostnih šovov. FTC od njih zahteva, da v prvih treh vrsticah objave na Instagramu jasno napišejo, da gre za plačano vsebino. Do sedaj je večina zvezdnikov le pripisala #sp (pomeni »sponsored post«) ali pa "thanks [podjetje]" (pomeni »hvala [podjetju]«).

Plačana vsebina na Instagramu je sicer velik posel. Zvezdnica resničnostih šovov Kim Kardashian povprečno za eno oglaševalsko kampanjo zahteva pol milijona dolarjev. V povprečju lahko oseba z...

5 komentarjev

Odkrili snov z negativno maso

Slo-Tech - Snov z negativno maso že dolgo časa buri domišljijo avtorjev znanstvene fantastike, a je doslej ostalo le pri tem. Raziskovalci z Washington State University (WSU) so pokazali, da se rubidijevi atomi tik nad absolutno ničlo vedejo, kakor da bi imeli negativno maso. O odkritju poročajo v prestižni reviji Physical Review Letters.

Medtem ko je električni naboj bodisi pozitiven bodisi negativen, torej ista sila različne naboje potiska v različne smeri, je masa načeloma vedno pozitivna. To pomeni, da predmeti padajo navzdol in da če jih potisnemo, se pomaknejo proč. Če pa bi imeli predmet z negativno maso, bi pospeševal v nasprotno smer od sile, ki deluje nanj. Potisnite ga proč, da se...

14 komentarjev