»

Vprežite svoje računalnike v boj proti koronavirusu

Slo-Tech - Slovenski znanstveniki se na različne načine pridružujejo mednarodnemu boju proti novemu koronavirusu. Za bralce te strani bo med zanimivejšimi gotovo računalniški pristop, v katerem lahko sodeluje vsakdo. Ekipa pod vodstvom Črtomirja Podlipnika z ljubljanske kemijske fakultete je začela projekt iskanja ligandov, ki se vežejo v različne proteinske receptorje ob okužbi z novim koronavirusom. Preverjanje, kako se ligand veže v biomolekulo, se imenuje sidranje (docking).

"Komplementarnost majhnih molekul je le prvi predpogoj, da lahko molekulo uporabimo kot zdravilo, preveriti je namreč treba tudi, kako se molekula metabolizira, kakšna je njena biološka dostopnost ter kakšna je njena toksičnost. Iskanje ustrezne molekule najlaže ponazorimo z iskanjem majhne igle v ogromni kopici sena," so pojasnili v opisu projekta. Pri tem ne pretiravajo, saj je možnih farmakoloških molekul res ogromno, po nekaterih ocenah okrog 1060. Preiskovanje čim večjega dela tega kemijskega vesolja se imenuje

100 komentarjev

Internetni promet v Sloveniji dosega rekorde

Slo-Tech - Ker je zaradi pandemije veliko ljudi doma, raste tudi internetni promet. ARNES je včeraj v sporočilu za javnost pokazal, da internetni promet v Sloveniji dosega rekordne vrednosti, skokovito pa je poraslo tudi število uporabnikov storitve ARNES Učilnica.

Slovensko vozlišče SIX, prek katerega si ponudniki interneta v Sloveniji izmenjujejo promet, ob konicah presega promet 100 Gb/s, kar se še ni zgodilo. Zaradi tega je ARNES priključil dodatne kapacitete, ki zagotavljajo nemoteno delovanje sistemov. Tudi povprečni promet v delovnem času je porasel in namesto običajnih 25-40 Gb/s znaša 55-60 Gb/s.

Storitev ARNES Učilnica je imela pred pandemijo bolj malo uporabnikov. V ponedeljek se je priključilo že 900, v torek pa kar 1400 uporabnikov. Povečuje se tudi število registracij novih uporabnikov.

V trenutni pandemiji se tako izkazuje, da je internet resnično postal kritična infrastruktura, saj se uporablja tako za kratkočasenje kot delo. Če bi odpovedal, bi bile posledice podobno...

62 komentarjev

Sony razkril drobovje PS5

Slo-Tech - Potem, ko smo ravno izvedeli, kako bo odznotraj videti novi Xbox, je Mark Cerny, Sonyjev glavni arhitekt, razkril tudi strojne podrobnosti največjega Microsoftovega konkurenta, prihajajočega Playstationa 5. Napravi bosta precej konkurenčni, a tudi s pomembnimi razlikami, poglavitno pa je, da bosta obe konzoli zasnovani na približno enaki procesorski in grafični AMDjevi arhitekturi.

PS5 bo tako poganjal namenski, osemjedrni AMD Zen 2 procesor, z variabilno frekvenco vse tja do 3,5 GHz in prav tako neserijska grafična procesna enota, ki bo temeljila na AMDjevi RDNA 2 arhitekturi. Slednja naj bi s svojimi 36 računskimi enotami (skupki grafičnih jeder, ki si delijo predpomnilnik) zagotavljala kar 10,28 teraflopov računske moči in tekla na prav tako spremenljivi frekvenci do 2,23 GHz. Sistemu bo streglo še 16 GB GDDR6 pomnilnika in 825 GB SSD diska. Kot pravi Cerny, je cilj Sonyjevih inženirjev doseči nalagalne čase okoli 5,5 GB na sekundo. PS5 bo za razliko od Xboxa - ta bo imel...

17 komentarjev

GDC se odvija na spletu

Gamasutra - Čeprav je bila prireditev Game Developers Conference uradno prestavljena na poletje, se znaten delež predavanj in drugih dejavnosti skozi tekoči teden odvija na spletu - in to brezplačno.

Game Developers Conference v San Franciscu je največji letni dogodek za razvijalce iger na svetu. Karte za obiskovalce predavanj stanejo od več sto dolarjev navzgor, zato je običajno omejen na profesionalce. Posnetki in dokumenti s predavanj so sicer mnogokrat dosegljivi na strani GDC Vault, a se odklenejo šele po določenem času. Letos pa lahko zaradi tegob, povezanih s koronavirusom SARS-CoV-2, zadevo spremljajo tudi navadni smrtniki. GDC 2020 je bil predstavljen na še vedno nedoločen poletni termin, a precej velik delež predavanj se odvija ta teden - na spletu in povsem brezplačno. Neposredne prenose in posnetke je mogoče videti na GDCjevem Twitch kanalu, dosegljivi bodo tudi v Vaultu. Izjema je Microsoft, ki je (seveda) svoj delež ponudil skozi lasten servis Mixer.

Razen predavanj so pretočno...

1 komentar

Od kod se je vzel novi koronavirus?

Slo-Tech - Čeprav mediji že od samega začetka poročajo, da se je novi koronavirus na ljudeh pojavil na tržnici v Vuhanu, kjer da je preskočil z živali, je internet poln drugačnih teorij, ki segajo od bioterorizma do ponesrečenega laboratorijskega poizkusa. Raziskovalci iz ZDA, Velike Britanije in Avstralije so z analizo genoma v Nature Medicine pokazali, da virus ni laboratorijska nesreča ali namerno gensko spremenjen. Kot že tolikokrat v zgodovini smo imeli smolo, da je napačen netopir ob napačnem času na napačnem mestu srečal napačnega človeka.

Strokovno ime za virus je SARS-CoV-2 in sodi v skupino koronavirusov, v kateri so ljudem nevarni še SARS-CoV, MERS-CoV ter štirje prehladi (HKU1, NL63, OC43 in 229E). Koronavirusov je sicer v naravi še več, saj okužijo predvsem živali. Obstajajo štirje rodovi koronavirusov: alfa, beta, gama in delta. Alfa in beta izvirajo iz netopirjev, gama iz ptičev, delta pa iz prašičev. Okužijo lahko tudi druge živali, denimo krave. SARS, MERS in SARS-2 (novi...

108 komentarjev

Amazon prepovedal, nato pa znova dovolil prodajo Mein kampfa?

Slo-Tech - Amazon je iz svoje spletne trgovine pred kakim tednom potihem umaknil vse različice Hitlerjeve knjige Mein kampf, pravzaprav se je za prepoved izvedelo šele iz elektronskih sporočil, ki jih je s tem v zvezi poslal dobaviteljem in prodajalcem. Mimogrede, ta prepoved je zajela tudi vse izvode protijudovskih knjig The International Jew, ki jih je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja tiskal vneti antisemit Henry Ford.

No, te dni so se izvodi Mein kampfa vnovič pojavili v Amazonovi trgovini, s to razliko, da so na voljo le prek Amazona samega, ne pa tudi prek drugih trgovcev. Ti so zaradi nekonsistentne politike cenzure precej razjarjeni, saj kot vedno doslej nikomur ni jasno, kaj se lahko in kaj ne sme prodajati. Zakaj prepoved in potem spet ne, predstavniki Amazona še niso javno pojasnili.

Podjetje je sicer že dolga tarča kritik zlasti judovskih organizacij, pa tudi domačih politikov, potem ko je bilo mogoče v njihovi trgovini kupiti vse od zgodovinskih predmetov iz obdobja...

29 komentarjev

Google Translate omogoča tolmačenje in prepis predavanj

Slo-Tech - Googlova orodja za prevajanje in prepoznavanje govorjene besede so skupaj s sintetizatorjem govora že zelo dobra, sedaj pa na androidnih telefonih dobivajo še eno manjkajočo funkcijo. Aplikacija Translate je dobila možnost sprotnega tolmačenja.

V naslednjih dneh bodo uporabniki androidnih telefonov, v prihodnjih tednih pa po obljubah še Applovih, v posodobljeni aplikaciji Translate našli gumb Transcribe. Ob kliku na ta gumb bo telefon poslušal govorjeno besedilo v okolici in sproti izpisoval prevedeno besedilo. To seveda najbolje deluje, če v prostoru ni šumov in motenj, a naj bi delovalo tudi v večjih dvoranah pri predavanjih ipd. Funkcija deluje za jezike angleščina, francoščina, hindujščina, nemščina, portugalščina, ruščina, španščina in tajščina v poljubni kombinaciji. Izpisovati bo možno prevedeni tekst ali izvirnik.

Google že sedaj poleg osnovnega prevajanja vpisanega besedila omogoča še sintezo prevedenih besed in prepoznavanje govora. Vse potrebne elemente je torej Google...

9 komentarjev

GitHub prevzel npm

Slo-Tech - GitHub nadaljuje nakupovalno sezono, ki traja odkar ga je prevzel Microsoft. Po prevzemu Dependabota in Pull Pande je sedaj na vrsti npm. Podatkov o ceni podjetji nista razkrili.

Node Package Manager (ali krajše npm) je package manager za aplikacije v JavaScriptu, ki sodi med največje ekosisteme za razvijalce. Trenutno ima 1,3 milijona paketkov, ki jih uporablja 12 milijonov razvijalcev. Vsak mesec nabere 75 milijard prenosov.

Microsoft zagotavlja, da bo npm ostal odprtokoden in brezplačen za uporabo, je dejal GitHubov direktor Nat Friedman. Ostali bodo tudi paketi Pro, Teams in Enterprise. Načrt ima tri postavke: postaviti zanesljivo infrastrukturo, izboljšati uporabniško izkušnjo in sodelovati s skupnostjo. V praksi bo GitHub integriral npm in plačljivi uporabniki bodo lahko premaknili svoje npm paketke v GitHub.

15 komentarjev

Internetni giganti za zajezitev neresnic o koronavirusu

Slo-Tech - Pandemija novega koronavirusa je prva vsesvetovna katastrofa, ki poteka v obdobju razširjenosti družbenih omrežij, zaradi česar so ta preplavljena s tovrstnimi vsebinami. Med njimi je precej neresnic, kar predstavlja velik problem tako za posameznika kot za družbo. Google je že pred tednom dni razkril, da aktivno preprečujejo širjenje neresnic. To ni bil prvi uredniški poseg na internetu, saj je Twitter že pred poldrugim mesecem blokiral Zero Hedge ravno zaradi širjenja nepotrjenih govoric o koronavirusu. Že prejšnji teden je generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije dejal, da so dezinformacije o virusu tako nevarne kakor virus sam. Tedros Adhanom Ghebreyesus je dejal, da se ne borimo le s pandemijo, temveč tudi z infodemijo.

V največji usklajeni akciji doslej pa so se internetni giganti Facebook, Reddit, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter in YouTube odločili, da se bodo še ostreje borili proti dezinformacijam, ki se hranijo s strahom pred koronavirusom. V skupni

58 komentarjev

Pogled v drobovje naslednjega Xboxa

Xbox News - Po seriji mini predstavitev so se pri Microsoftu naposled izprsili in pokazali vse strojne podrobnosti Xboxa Series X. Med rečmi in funkcijami, ki jih doslej še nismo poznali, izstopajo samosvoj format razširljive shrambe podatkov, nenavadna pomnilniška struktura in samodejen HDR prikaz za nazaj združljive igre.

V Microsoftu so nas od decembra dalje dražili z objavicami, ki so postopoma odstirale tančico z njihove naslednje konzole, ki prispe konec leta. Zdaj so naposled končali s sramežljivostjo in v sodelovanju z Eurogamerjevim laboratorijem Digital Foundry natančno pokazali, kako bo Xbox Series X sestavljen. CPU bo arhitekture Zen 2, z osmimi jedri, oziroma šestnajstimi nitmi. Zanimiva sta dva režima delovanja: v tistem brez hyperthreadinga bo procesor tiktakal na 3,8 GHz, medtem ko bo z vključeno dvonitnostjo na jedro frekvenca 3,6 gigaherca. Inženirji pravijo, da bo zaklenjena in se ne bo prilagajala bremenu, kar zna imeti posledice za električno porabo. GPU, na arhitekturi...

35 komentarjev

Applu v Franciji 1,1 milijarde evrov kazni

Applova trgovina v Parizu

vir: Wikipedia
Reuters - Francoski urad za varstvo konkurence je Apple kaznoval z 1,1 milijarde evrov kazni, potem, ko je podjetje v svoji dobaviteljski verigi kršilo protikartelna pravila. Kaznovani sta bili še povezani podjetji, ki sta njihove izdelke prodajali na debelo, Tech Data s 76 in Ingram Micro z 63 milijoni evrov.

Kot so pojasnili na uradu, so se Apple in obe podjetji dogovorili za tako nastopanje na trgu, ki je onemogočalo distributerjem, da bi si med sabo konkurirali, zaradi česar so v praksi sterilizirali trg Applovih izdelkov na debelo.

Predstavniki Appla so odločbo označili za presenetljivo, saj se ta po njihovem mnenju nanaša na v Franciji ustaljene poslovne prakse, ki so bile vzpostavljene skozi desetletja pravnih precedensov. Dodali so še, da bo odločitev urada povzročila kaos za podjetja v vseh branžah. S kaznijo se seveda ne strinjajo in se bodo nanjo pritožili.

To je sicer že druga denarna kazen, ki so jo francoske oblasti v zadnjem času izrekle Applu. V začetku februarja je...

7 komentarjev

Pentagon bo vnovič odločal o dodelitvi projekta Jedi

vir: Flickr

Slo-Tech - Obrambno ministrstvo ZDA bo vnovič pretehtalo odločitev, po kateri je deset milijard ameriških dolarjev vreden projekt selitve ameriške vojske v oblak lani dobil Microsoft. Sodišče je za ponovno odločanje Pentagonu dodelilo 120 dni časa. Tam so se za vnovičen razmislek o svoji odločitvi odločili potem, ko se je nanjo pritožil Amazon, sodišče pa je pred dnevi nakazalo, da bo po vsej verjetnosti uspel s pritožbo.

Pri Amazonu so za pritožbeni postopek pripravili lastno analizo evaluacijskega procesa ministrstva, pri čemer so menda v šestih od skupaj osmih točk dokazali napake odločevalcev, njihovo pristranskost in nekaj pomanjkljivosti v Microsoftovi ponudbi.

Amazon je, kot je znano, zaradi dodelitve sanjskega posla Microsoftu sprožil sodni postopek, v katerem zatrjuje, da so bile njihove rešitve v tehnološkem smislu boljše od Microsoftovih, predvsem pa da je bila končna odločitev motivirana. Predsednik Donald Trump je namreč že večkrat javno izrazil svoje sovraštvo do Jeffa...

10 komentarjev

Druga faza misije ExoMars preložena za dve leti

vir: ESA
ESA - Ker je pandemija koronavirusa otežila mednarodno sodelovanje, sta agenciji ESA in Roscosmos sklenili, da ne moreta pravočasno izvesti vseh testov, potrebnih za varno letošnje lansiranje druge etape svoje ekspedicije na Rdeči planet ExoMars, in vse skupaj zamikata za dve leti, z izstrelitvijo v letu 2022.

Evropska in ruska vesoljska agencija že dobro desetletje tesno sodelujeta na ambicioznem projektu raziskovanja Rdečega planeta ExoMars, ki obsega dve glavni etapi. Prvo že lahko spremljamo; lansirali so jo pred štirimi leti in vsebuje satelitsko sondo Trace Gas Orbiter ter pristajalnik Schiaparelli. Oziroma - pri pristajalniku je potrebno uporabiti preteklik, ker se je ob pristanku neslavno raztreščil. Zato so v nadaljevanju vsi prisotni še toliko bolj pazljivi. Druga faza ExoMarsa bo namreč poleg ruskega pristajalnika Kazačok nosila tudi prvi evropski marsovski rover, poimenovan po kemičarki Rosalind Franklin. Namen misije je med drugim iskanje življenja na Rdečem planetu, pri...

4 komentarji

Prihaja novi standard napajalnikov

Slo-Tech - Često spregledana komponenta računalnikov se že od uvedbe standarda ATX pred petindvajsetimi leti ni bistveno spremenila. Napajalniki morajo zanesljivo zagotavljati napajanje elektronskih komponent v računalnikih, a jih običajno sploh ne omenjamo. Se pa utegne to spremeniti, saj je Intel predstavil novo specifikacijo ATX12VO, ki predstavlja prvo večjo modernizacijo po več kot desetletju. ATX12V 2.0 je bil objavljen leta 2003, najnovejši ATX12V 2.4 iz leta 2013 se le malo razlikuje.

Sprva bodo novinca uporabljali predvsem sestavljavci računalnikov (OEM, system vendors). Glavna sprememba v ATX12VO (O pomeni Oscar) bo ukinitev napetosti +3,3 V, +5 V, -12 V in +5 VSB (stand by) iz napajalnikov. Te bo v prihodnje zagotavljala matična plošča. To je posledica sprememb v dizajnu strojne opreme. Včasih so računalniki v glavnem uporabljali 5-V napajanje, sedaj pa večinoma 12 V. Pred petnajstimi leti je na primer 600-W napajalnik četrtino moči dostavil na 3,3 V in 5 V, sedaj pa manj kot 15...

57 komentarjev

Whisper na internetu pustil odprto bazo skoraj milijarde skrivnosti

Washington Post - Pred osmimi leti spočeta aplikacija Whisper je bila svoj čas izjemno priljubljena, saj je omogoča "deljenje" skrivnosti na internetu. Pod sloganom Najvarnejše mesto na internetu so uporabniki lahko na fotografijo priobčili besedilo, ki je odražalo njihovo skrivnost, potem pa to delili z drugimi uporabniki. Objave so bile anonimne, je pa lahko uporabnik prostovoljno delil svojo približno lokacijo. The Guardian je pred petimi leti poročal, da v resnici Whisper ni tako anonimen, kot se je želel prikazati, a je kasneje večino navedb preklical. A kot razkriva Washington Post, je situacija še slabša. Za skrivnosti ni vedel le Whisper, temveč so nezaščitene letale na internetu.

Na javnem delu interneta je ležala nezaščitena baza, po kateri je bilo možno prosto in brez gesla brskati. V njej je bilo tudi 1,3 milijona zapisov, ki so pripadali otrokom (mlajšim od 15 let). Skupno je v bazi več kot 900 milijonov vnosov, ki segajo od začetka delovanja aplikacije leta 2012 do danes. Matthew...

1 komentar

Švedska oglobila Google zaradi kršitve GDPR

Slo-Tech - Švedski informacijski pooblaščenec (Datainspektionen) je Googlu izrekel 75 milijonov švedskih kron (sedem milijonov evrov) težko globo, ker ni ravnal v skladu z evropsko uredbo o varovanju osebnih podatkov (GDPR). Problematično je izvajanje pravice do pozabe, ki državljanom omogoča zahtevati izbris povezav do člankov z zastarelimi, nerelevantnimi ali neresničnimi osebnimi podatki.

Datainspektionen je leta 2018 začel preiskavo zaradi suma, da Google ni v celoti spoštoval prejšnjih odločb švedskega regulatorja. Zaradi tega so izvedli podroben pregled in ugotovili, da je podjetje kršilo GDPR. Konkretno je šlo za dve pritožbi uporabnikov iz leta 2017 o odstranitvi iskalnih zadetkov. V enem primeru je Google preozko interpretiral, katere spletne naslove je treba odstraniti iz seznamov iskalnih rezultatov. V drugem primeru pa je Google predolgo odločal o odstranitvi.

Drugi problem je, da Google upravljavca spletne strani obvesti o rešeni pritožbi, torej da bo njegov naslov odstranjen...

6 komentarjev

Trump pretiraval, Google v zadregi

New York Times - Kot je včeraj napovedal ameriški predsednik Donald Trump, je vladnim uradnikom v boju s koronavirusom priskočilo na pomoč 1.700 Googlovih inženirjev. Ti naj bi hitro - ne počasi, kot se je to dogajalo v preteklosti, je še poudaril predsednik - vzpostavili vseameriško spletno stran za testiranje potencialno okuženih. Na njej bodo državljani lahko ugotovili ali testiranje sploh potrebujejo, nato pa bi jih stran tudi razvrstila in usmerila v najustreznejšo zdravstveno ustanovo.

V urah, ki so sledile, so se njegove trditve rušile druga za drugo; najprej, taka spletna stran ne obstaja. Niti še ne bo vzpostavljena kmalu, sploh pa ne za celo državo, na njej pa ne delajo Googlovi inženirji, pač pa prostovoljci drugega Alphabetovega podjetja Verily. Po Trumpovi objavi so se od tam oglasili in potrdili, da se s spletnim triažnim projektom dejansko ukvarjajo pri njih, da je ta še v zgodnji fazi razvoja in ga bodo v bodoče testirali na območju San Francisca. Stran vsaj na začetku ne bo...

73 komentarjev

Bill Gates zapušča Microsoftov upravni odbor

Slo-Tech - Microsoftov ustanovitelj Bill Gates zapušča upravni odbor podjetja, ki ga pred 45 leti ustanovil. Do leta 2008 je podjetje vodil kot izvršni direktor, nato pa se je posvetil dobrodelni organizacija Bill and Melinda Gates Foundation. Podjetje od leta 2014 kot direktor vodi Satya Nadella, Gates pa je bil med leti 2008 in 2014 predsednik upravnega odbora, pozneje pa le še član. Sedaj ne bo niti to.

Gates ne bo popolnoma zapustil podjetja, saj bo nadaljeval kot tehnološki svetovalec za izvršnega direktorja. Razlog za odstop je enak, kot je bil leta 2008, in sicer si želi več časa za delo v svoji Fundaciji. Zapisal je, da bo posvetil več časa dobrodelnosti, med drugim javnemu zdravju, razvoju, izobraževanju in boju proti podnebnih spremembam. Dodal je, da nikakor ne izstopa iz podjetja, saj bo Microsoft vedno pomemben del njegovega življenja in da bo še naprej sodeloval s Satyo Nadellom pri oblikovanju vizije in doseganju ambicioznih ciljev podjetja.

Upravni odbor podjetja bo imel...

46 komentarjev

Hekerji napadli univerzitetni klinični center v Brnu

Slo-Tech - Drugo največjo bolnišnico na Češkem, univerzitetni klinični center v Brnu, je prizadel hekerski napad, zaradi česar so morali odpovedati vse nenujne operacije in nekatere bolnike prestaviti v druge bolnišnice. Podrobnosti o napadu še niso znane, ga je pa danes potrdil češki urad za internetno in informacijsko varnost (NÚKIB), takoj ko so izvedeli zanj. Napad je potrdil tudi češki premier Andrej Babiš.

V bolnišnici policisti, računalniških strokovnjaki in NÚKIB ugotavljajo, kaj se je zgodilo in kako čim prej vzpostaviti normalno delovanje bolnišnice. Direktor bolnišnice Jaroslav Štěrba je za češke medije dejal, da nekateri sistemi delujejo, a da je odpovedal informacijski sistem, tako da ni možno prenašati podatkov med sistemi in dostopati do baz podatkov. Poleg glavnega kliničnega centra sta prizadeti tudi pediatrična klinika in porodnišnica. Napad se je zgodil okrog 2. ure ponoči.

Bolnišnica se ni ustavila, je pa delo zaradi ročnega pisanja izvidov in receptov upočasnjeno....

67 komentarjev

Najhujši enodnevni padec bitcoina v zadnjih sedmih letih

Slo-Tech - Čeprav novi koronavirus razsaja že dva meseca, je njegova razširitev izven Kitajske z nekajdnevnim zamikom povzročila najhitrejši padec tečaja bitcoina in drugih kriptovalut v zadnjih sedmih letih. Sredi dneva se je tečaj sesul za 26 odstotkov v eni sami uri in padel pod 5800 dolarjev. S tem je bitcoin izbrisal vse dobičke tega leta in dosegel vrednosti iz maja lani. Tržna kapitalizacija bitcoina sedaj znaša okrog 100 milijard dolarjev. S tem je postalo jasno, da kriptovalute (še) ne opravljajo funkcije varnega zatočišča, kot na primer zlato, kamor bi ljudje parkirali svoje prihranke v hudih časih. Drži pa, da je tudi zlato izgubljalo. Enako velja tudi za delnice. Ameriški indeks S&P je danes izgubil skoraj deset odstotkov, saj je ob paniko zgrmelo vse.

Tudi druge kriptovalute so se gibale zelo povezano, kar je v bistvu logično; razpršitve premoženja s kupovanjem različnih kriptovalut ni možno doseči. Ether je izgubil tretjino vrednosti, prav tako bitcoin cash in litecoin. V...

73 komentarjev

ICNIRP-ova nova priporočila: 5G in druge mobilne tehnologije ne škodujejo

vir: Rtvslo.si

Slo-Tech - Včeraj je ICNIRP (Mednarodna komisija za varovanje pred neionizirajočimi sevanji) po sedmih letih pripravljanja izdala nova priporočila glede mej za izpostavljenost elektromagnetnim valovanjem. Kdor je pričakoval bistvene spremembe, bo razočaran, saj nova priporočila v veliki meri sledijo tistim iz let 1998 in 2010, ki jih nadomeščajo. Še vedno pa so slovenske zakonsko določene meje iz leta 1996 strožje od ICNIRP-ovih.

Na področju izpostavljenosti elektromagnetnim valovanjem iz oddaljenih virov, kjer se določajo mejne vrednosti električne poljske jakosti, gostote magnetnega polja in pretoka moči, večjih sprememb ni. ICNIRP ugotavlja, da so priporočila iz leta 1998 v skladu tudi z najnovejšimi znanstvenimi dognanji. Nekoliko pa so zaostrili pravila glede izsevane in absorbirane energije, ki jo oddajajo na primer mobiteli (tako imenovana vrednost SAR), je povedal predsednik komisije Eric van Rongen. Telefoni so dandanes že v skladu s temi mejami, zatrjujejo v organizaciji GSMA, ki...

28 komentarjev

Koronavirus odnesel tudi E3, Google I/O in Nvidia GTC

Slo-Tech - Od tehnoloških konferenc v prvi polovici letošnjega leta bo očividno ostalo bore malo, saj so zaradi pandemije COVID-19 odpovedali še igričarski sejem E3, Googlovo razvijalsko konferenco I/O, Nvidijino GPU Technology Conference in druge.

Po odpovedi barcelonskega sejma telefonije in GDCja zaradi širjenja virusa SARS-CoV-2 je postal svojevrsten šport sklepanje stav okoli tega, kaj bo sploh ostalo od pomladanskega nabora tehnoloških dogodkov. Očitno ne prav dosti. Položaj okoli bolezni se v ZDA, kjer se mnogo teh prireditev odvije, namreč hitro slabša. Kljub zagotovilu organizatorjev največjega igričarskega industrijskega sejma Electronic Entertainment Expo (E3) izpred tednov, da še vedno nemoteno pripravljajo junijski losangeleški dogodek, so morali včeraj obrniti ploščo in prireditev odpovedati. To je za E3 še posebno kočljiva situacija, saj sejem že nekaj časa muči kriza identitete in smisla, zaradi česar se mu odrekajo tudi nekateri največji akterji industrije. Letošnja odpoved...

12 komentarjev

Do leta 2021 v EU tudi "pravica do popravila" za mobilne naprave?

vir: Flickr

Slo-Tech - Evropska komisija (EK) je objavila načrt, po katerem bi do leta 2021 za prenosnike, telefone in tablice začelo veljati posebna, trajnostno naravnana pravila. Če bo uveljavljen, bodo ponudniki morali poskrbeti, da bodo njihove naprave uporabne dlje časa kot doslej, torej sestavljene iz popravljivih ali vsaj zamenljivih delov. Prav tako pa bodo morale biti večji meri izdelane iz materialov, ki jih je možno reciklirati. Trenutno po ocenah v EU recikliramo približno 40 odstotkov elektronskih odpadkov.

Virginijus Sinkevičius, evropski komisar za okolje, je ob tem povedal, da je potrošniški model "kupi, uporabi, odvrzi" prišel do meje, ko je treba sprejeti ukrepe, ki vodijo v teko imenovano krožno gospodarstvo. Brez njega po njegovem mnenju EU ne bo mogla doseči zadanega cilja, torej postati gospodarsko območje brez emisij do leta 2050.

Napovedani ukrep je za zdaj na ravni deklarativnih zavez, vprašanje je, kako namerava EK vse to doseči v praksi? Bo zakon prisilil proizvajalce, da...

60 komentarjev

Dve leti po nesreči se Uberjeva avtonomna vozila vračajo v Kalifornijo

Slo-Tech - Podjetje Uber bo mesec dni po prejemu dovoljenja ponovno začelo preizkuse samovozečih avtomobilov v Kaliforniji, in sicer v San Franciscu. Te so ustavili pred dvema letoma, ko je bilo njihovo vozilo udeleženo v prometni nesreči, v katerih je umrla peška, ki je nepravilno prečkala cestišče. Testiranja bodo potekala v manjšem obsega kot pred dvema letoma.

Tedaj je po cestah vozilo osem avtonomnih vozil, sedaj pa bosta le dva Volva XC90. Testiranje bo trajalo nekaj tednov, da popravijo kodo in naberejo posodobljene informacije o infrastrukturi. Ob tem se Uber zaveda, da bodo to pot pod zelo budnim očesom regulatorjev in javnosti, saj je bila prometna nesreča pred dvema letoma velik fiasko. Čeprav je peška tedaj cesto prečkala na neoznačenem delu ceste in formalno Uber ni bil kriv, je preiskava pokazala, da sistem za zaznavanje ovir ni pravilno prepoznal peške, dokler ni bilo prepozno. Vozilo ni niti začelo zavirati. Nadzorna voznica v avtomobilu pa pred nesrečo ni spremljala...

0 komentarjev

Google aktivno preprečuje širjenje špekulacij o koronavirusu

Slo-Tech - Medtem ko zdravstveni delavci na terenu bijejo bitko za bitko zoper novi koronavirus, poteka še en velik boj na medmrežju, ki se v zadnjih tednih utaplja v pravih in lažnih informacijah o virusu. Google je v tej bitki zavzel doslej redko videno pozicijo, ko iskalnih rezultatov ni prepustil zgolj nezmotljivim(?) algoritmom, temveč je aktivno posredoval. Izvršni direktor Sundar Pichai je zaposlenim poslal okrožnico, v kateri je poudaril, da je ta hip eden izmed velikih trenutkov, ko mora Google upravičiti svojo vlogo in posredovati sveže in zanesljive informacije. Google je temeljito prečistil, kaj vidimo v iskalnih zadetkih.

Kdor išče po novem virusu, bo najprej videl okvirček s povezavami do pomoči in preverjenih informacij na straneh Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Sledijo nasveti za samozaščitno ravnanje in zemljevid prizadetih območij in šele nato iskalnih zadetki. Na prvih straneh najdemo izključno najbolj ugledne vire, torej WHO, CDC, NHS, velike časnike (The...

55 komentarjev

Nocoj premiera Call of Duty battle royale

vir: Activision

Slo-Tech - Svet igranja je sredi tektonskih sprememb. Trgovine s ploščki tonejo v pozabo, pretočne storitve vznikajo kot italijanske koronavirusne okužbe. Še več, ljudje so začeli množično gledati igranje drugih. Vsebinski trend, ki je zadnja tri leta obnorel svet pa se imenuje battle royale. Potem, ko so naslovi kot so Fortnite, PUBG in Apex Legends pritegnili množice igralcev - in posredno zaslužili velike denarje, kljub temu, da je bila sama igra na voljo brezplačno - se je trendu bil primoran pridružiti še Activision.

Nocoj ob 20. uri (lastniki njihovega zadnjega plačljivega naslova Modern Warfare pa že štiri ure prej) bo mogoče prvikrat prekrižati merke v brezplačni spletni streljačini Call of Duty: Warzone. Nekaj podrobnosti je doslej že pobegnilo v medije, denimo ta, da se bo v posamezni bitki lahko pomerilo tudi do 150 igralcev (Fortnite denimo 100, Apex Legends 60), vse skupaj bo na začetku potekalo na mapi mesta Verdansk, ki sicer nastopa v prej omenjenem Modern Warfaru. Igra bo...

15 komentarjev

Raziskovalci združili svetlobni senzor in nevronsko mrežo

IEEE Spectrum - Avstrijski inženirji so v enem električnem vezju hkrati implementirali tako fotosenzor kot nevronsko mrežo, s čimer so močno pospešili obdelavo podob.

Strojni vid je danes sestavljen iz svetlobnega tipala - običajno vezja CCD - in računalnika s strojno inteligenco, kamor se signal iz senzorja pošlje v obdelavo. Takšen način je načeloma zadovoljiv v današnjih večjih sistemih na prototipnih samovoznih avtomobilih, ki zmorejo obdelati nad sto sličic v sekundi. Toda širitev strojnega vida na vse manjše naprave terja znatno zmanjšanje tako teže kot električne porabe, dočim bodo roboti, ki se bodo orientirali v okolici ljudi, tudi signale morali predelovati hitreje. Za to se bo treba poslužiti receptov, ki bodo določen del obdelave slike opravili še pred pošiljanjem v centralne "možgane", s čimer bomo zmanjšali zamik.

Raziskovalci na dunajski Tehniški univerzi so sedaj izgotovili prvi čip, ki združuje tako zajem podob kot njihovo grobo osnovno obdelavo. Način je v osnovi preprost:...

3 komentarji

Twitter prvikrat videposnetek označil kot manipulativen

Slo-Tech - Na Twitterju ja v četrtek začela veljati nova politika označevanja manipulativnih in zmanipuliranih videoposnetkov (kar vključuje tudi deepfakes). Odslej bodo označevali objave, ki bodo vsebovale fotografije ali videoposnetke, ki tako ali drugače zavajajo. Odvisno od teže kršitve bodo posnetki zgolj označeni ali pa celo odstranjeni, so napovedali že pred mesecem dni. Zgolj tri dni po uvedbi novih pravil je Twitter že označil prvi posnetek. To je izrezan posnetek govora Joa Bidna, ki se poteguje za mesto za demokratskega kandidata na ameriških predsedniških volitvah. Isti posnetek je tudi Facebook označil kot delno lažno informacijo.

Na posnetku je Bidnov govor odrezan sredi stavka, tako da je pomen spremenjen. Zaradi tega je Twitter pod objavo priobčil napis manipulirana vsebina, medtem ko Facebook pred objavo izpiše delno lažna informacija. Podjetji se bili zaradi te poteze tarči kritik z obeh strani. Medtem ko demokrati kritizirajo podjetji, da sta ukrepe izvedli prepozno, ko je...

6 komentarjev

Več kot milijarda androidnih naprav ne dobiva več varnostnih posodobitev

Verzije Androida v uporabi maja 2019

Slo-Tech - Velik problem androidnih naprav je razpršenost platforme, saj še danes v aktivni uporabi najdemo naprave z verzijami Android od 4.4 (ki je izšla leta 2013!) do najnovejšega Androida 10. Temu botruje obnašanje proizvajalcev naprav, ki bi morali prilagoditi nove verzije za svoje naprave, a pogosto že za dve leti stare naprave tega ne počno. V britanski potrošniški organizaciji Which? so izračunali, da več kot 40 odstotkov naprav z Androidom ne dobiva več posodobitev in varnostnih popravkov. To ni le estetski problem ali manko funkcionalnosti, temveč predstavlja varnostno tveganje.

Ocenjujejo, da so verzije starejše od Androida 8 varnostno tvegane in neprimerne za uporabo. A ob zaključku minulega leta je dobrih 40 odstotkov naprav poganjalo Android Marshmallow (2015), Lollipop (2014), KitKat (2013), Jellybean (2012), Ice Cream (2011) ali Gingerbread (2010). V letu 2019 tudi Google sploh ni izdal nobenih popravkov za Android, starejši od verzije 7.0 (Nougat). Skupno to pomeni, da je...

53 komentarjev

Amazon, E-bay, Facebook omejujejo oglaševanje in prodajo izdelkov v zvezi s koronavirusom

Slo-Tech - Zaradi vsesplošne zaskrbljenosti vsled novega koronavirusa so marsikod zaloge raznovrstnih mask, tudi nekoristnih, dezinfekcijskih sredstev za roke in podobne opreme pošle, cene pa so poletele v nebo. Spletni trgovci so zato začeli uvajati ukrepe, ki brzdajo cene, odstranjujejo oglase ali kar prepovedujejo prodajo.

E-bay je tako sporočil, da je v ZDA enostavno prepovedal prodajo nekaterih najbolj zaželenih artiklov, ki so bili tarče zlorab. To vključuje maske N95/N100 in kirurške maske, dezinfekcijska sredstva za roke, gele in robčke. Prav tako umikajo oglase vseh izdelkov, ki kakorkoli omenjajo COVID-19, koronavirus ali 2019-nCoV, razen seveda knjig. Za to potezo so se odločili, ker bi nadaljnja prodaja teh izdelkov pod trenutnimi pogoji lahko kršila ameriške zakone, politiko E-baya in izkazovala nepoštene cenovne prakse. Če pogledamo stare oglase, je odločitev razumljiva, saj se je 10 mask prodajalo za 200 dolarjev, ena plastenka dezinfekcijskega sredstva pa za 35 dolarjev....

3 komentarji

Facebook še pred avstralsko sodišče zaradi Cambridge Analytice

vir: Pixabay

Slo-Tech - Avstralski pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov je končal skoraj dve leti trajajočo preiskavo, v kateri je ugotovil, da je Facebook resno kršil zasebnost 300.000 Avstralcev.Postopek se bo zato nadaljeval pred zveznim sodiščem. Gre za posledice znane afere Cambridge Analytica.

Kot je še povedal pooblaščenec, je podjetje odgovorno zato, ker je bila njihova platforma zasnovana tako, da je ob privzetih nastavitvah omogočala prosto razpolaganje z uporabniškimi podatki. Facebook sam pa ni uporabil razumnih ukrepov, da bi uporabnike zaščitil pred njihovo nepooblaščeno zlorabo. Kazen, ki jo sodišče lahko izreče za resnejšo in ponavljajočo obliko tovrstnih dejanj, lahko seže vse do 1,7 milijona avstralskih dolarjev, kar znese le nekaj manj kot milijon evrov.

Facebook se je na novico odzval z običajnim zatrjevanjem, da že od samega začetka sodelujejo s preiskovalci in da so odtlej na svoji platformi vpeljali precejšnje spremembe glede zaščite in upravljanja z osebnimi podatki.

...

2 komentarja

Clearview je svojo pot začel kot igračka bogatašev

vir: Pixabay

vir: The New York Times
The New York Times - New York Times je objavil zgodbo, ki sega v oktober leta 2018. John Catsimatidis, ameriški milijarder, je večerjal v eni od Manhattanskih restavracij, ko je vanjo z neznanim spremljevalcem vstopila njegova hčerka. Catsimatidis je enega od natakarjev zaprosil, naj neznanca fotografira, posnetek pa je naložil v tedaj še neznano aplikacijo in že čez nekaj trenutkov je vedel, da njegova potomka večerja z vlagateljem iz San Francisca, njegov življenjepis ji je tudi poslal v SMS sporočilu. Mladenka je bila upravičeno presenečena, njen oče je namreč uporabljal aplikacijo Clearview AI, še preden je bila ponujena na trgu.

Običajno smrtniki smo zanjo prvič izvedeli v začetku letošnjega leta, ko se je z njeno uporabo pohvalila ameriška policija, pozneje pa je postalo jasno, da orodje že s pridom uporabljajo številni organi pregona po vsem svetu. Clearview, ki bazo fotografij črpa iz malone vseh znanih družbenih omrežij in spletnih iskalnikov, je nato od podjetij, kot sta Google in Facebook...

79 komentarjev

TCL kaže možno prihodnost prepogljivih telefonov

vir: CNET
CNET - V TCLu so naposled pokazali prototip prepogljivega telefona z dvema tečajema v delujoči obliki, obenem pa tudi napravo, kjer se ekran zvije v notranjost. Še vedno gre za eksperimentalne različice in ni nujno, da bomo na njihovi osnovi dobili konkretne izdelke.

Pametni telefoni z upogljivimi zasloni so v zadnjem letu dni postali razvpiti bolj zaradi tehničnih težav kot pa uporabnosti, toda poznavalci so si kljub temu bolj ali manj edini, da bodo po nekaj generacijah izboljšav, loščenja in pocenitev nared za vsakogar ter pomembno krojili prihodnost. Kako utegne to izgledati, je mogoče videti v dveh prototipih družbe TCL. Napravo z dvema zgloboma, oziroma kar tremi stranicami, so prvič pokazali lansko jesen, toda še brez zaslona, tokrat pa so izbranci v Barceloni lahko potipali delujočo verzijo. Koncept je zanimiv, ker se tečaja gibljeta v različnih smereh, zato ima površina cik-cak obliko, kar omogoča več različnih režimov rabe. Povsem razprt je ekran velik deset palcev, torej za...

13 komentarjev

Facebook odstranil Trumpov oglas

Slo-Tech - Čeprav ima Facebook v primerjavi s Twitterjem zelo ohlapno oziroma politiko odstranjevanja objavljenih neresnic, se vendarle lahko zgodi, da Facebook zaradi zavajanja odstrani celo oglas ameriškega predsednika. Na Facebooku je namreč prepovedano širiti neresnice o volitvah ali popisu volilnih upravičencev (census). Včeraj so se na Facebooku pojavile plačane (sponsored) objave, ki sta jih delila tudi Donald Trump in podpredsednik Mike Pence, plačal pa odbor Trump Make America Great Again. Na enem izmed oglasov so bralce pozivali k izpolnitvi ankete za popis (Official 2020 Congressional District Census), ki bo potekal letos. Povezava je vodila do spletne strani z naslovom Certified Website of President Donald J. Trump, ki ni povezana z uradnim popisom.

To pa predstavlja kršitev Facebookovih pravil, ki ne dovoljujejo širjenja dezinformacij o volitvah, popisu in registraciji za volitve. Sprva je Facebook trdil, da oglasi niso sporni, ker je iz omembe kampanje jasno, da ne gre za...

24 komentarjev

SpaceX uvaja vesoljski turizem na ISS

Slo-Tech - Prvo potovanje naj bi se odvilo v drugi polovici prihodnjega leta, novost pa je posledica lanskoletne odločitve NASE, da Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) odpre tudi za bolj komercialne dejavnosti. Ameriška vesoljska agencija za nočitev (pa tudi za souporabo vsega drugega tam gori) zaračuna 35.000 ameriških dolarjev na noč. A to seveda ni najdražji del aranžmaja, ki ga trži SpaceX. Ta se je v ta namen povezal s startupom Axiom Space, ki bo skrbel za vso logistiko vesoljskega turizma. Levji delež od 55 milijonov, kolikor vam za potovanje zaračunajo, bo pobral kar sam SpaceX za sedež v kapsuli Crew Dragon, ki jezdi njihovi raketi Falcon 9. Celotno potovanje bo trajalo deset dni, od česar se dva dneva nanašata na potovanje do ISS in nazaj.

Potniško kapsulo Crew Dragon in njen sistem za prekinitev poleta in reševanje posadke so sicer uspešno preizkusili v začetku leta. V njej je prostora za tri turiste, četrti sedež pa je namenjen SpaceXovemu astronavtu, ki bo tudi poveljnik poleta....

9 komentarjev

Leto dni kasneje Boeing 737 Max še vedno na tleh

Slo-Tech - Prihodnji teden bo minilo leto dni od druge nesreče Boeinga 737 Max, po katerem so agencije za letalstvo odredile prizemljitev letala, Boeing pa se je lotil mukotrpnega popravljanja napake, da bi letalo ponovno certificiral. A kar je bilo sprva videti kot manjši hrošč, ki bo hitro odstranjen, se je zavleklo v leto dni odmikov, premikov in zamikov. Še vedno ni jasno, kdaj bo Boeing 737 Max letel.

V ZDA so letalo prizemljili 13. marca lani. Čeprav običajno FAA velja za neuradni standard, ki mu sledi velik del sveta, so jih v tem primeru prehiteli Kitajci. Tam so boeinge 737 max prizemljili že 10. marca, dva dni pozneje je sledila Evropa in na koncu v ZDA niso imeli druge možnosti, kakor da storijo enako. Preiskava je kmalu odkrila, da je bil glavni dejavnik pri obeh strmoglavljenjih sistem MCAS, ki ga je Boeing vgradil, da bi lahko letalo upravljali piloti, ki so se šolali za ostala letala iz družine 737. To namreč pomeni, da je takšno letalo bistveno cenejše. Boeing 737 Max ni samo...

19 komentarjev

Sojenje v primeru Vault 7 razkriva varnostne spodrsljaje v CIA

The Register - V ZDA poteka zanimiv sodni postopek zoper nekdanjega uslužbenca CIA Joshuo Shulteja, ki ga obtožujejo, da je ukradel dokumente, ki jih je kasneje kot Vault 7 razkril Wikileaks. Postopek je vredno spremljati iz več razlogov, med katerimi gotovo prednjači vpogled v varnostne prakse v CIA. Te so milo rečeno obupne.

Obramba ima neobičajno taktiko, saj so Shulteja že na začetku predstavili kot izjemno težavnega, maščevalnega, osornega in motečega zaposlenega. Sprl se je z vsemi sodelavci, pri čemer so razlogi segali od dodelitve mize v pisarni do kakšnih tehtnejših. Vsakokrat je poskrbel, da sovražnikom grenil življenje, kamor na primer sodi lažna prijava o grožnjah s smrtjo. A CIA ga je spričo njegove briljantnosti potrebovala, zato so blažili spore in skrbeli, da ni delal skupaj z ljudmi, ki jih ni maral. Obramba je z odkritim priznanjem težavnega značaja obdolženca želela preprečiti, da bi te karakterne značilnosti tožilstvo uporabilo kot posredne dokaze za očitano dejanja. Trdnih...

7 komentarjev

Prvič uporabili sistem za gensko urejanje CRISPR v človeku

Slo-Tech - Raziskovalci na Caseyjevem inštitutu za oči v okviru Oregon Health & Science University v Portlandu so prvi na svetu uporabili metodo za spreminjanje genskega zapisa CRISPR/Cas9 v telesu živega človeka. Poizkušajo ozdraviti človeka, ki ima prirojeno obliko slepote. Ali je poseg deloval, bo znano v prihodnjih mesecih. Glede na uspeh bodo tehnologijo testirali na 18 posameznikih. Leberjeva prirojena slepota je bolezen, ki jo povzroči mutacija v genih, ki so odgovorni za sintezo proteinov za delovanje celotnega aparata za gledanje. Obstaja več tipov bolezni, ki so posledica mutacij v različnih genih, vmes pa je skupno, da zaradi izostalega proteina kljub fiziološko normalnemu očesu ne morejo gledati. Nekatere oblike bolezni so v preteklosti (že celo leta 2008) z gensko terapijo že uspešno zdravili.

CRISPR je metoda za spreminjanje genov organizmov, ki obljublja največ. Ni prva niti edina metoda za genske terapije, je pa revolucionarna zaradi bistvenega znižanja cene in poenostavitve...

31 komentarjev

Francosko vrhovno sodišče: Uberjevi vozniki so zaposleni

Bloomberg - Najvišje francosko sodišče je včeraj razsodilo, da Uber ne more trditi, da so vozniki zanj samozaposleni pogodbeniki, temveč da je njihov status bliže redno zaposlenim. Sodišče se je oprlo na argumentacijo, da vozniki za Uber ne morejo samo določati pogojev dela, pravil in cen, da jim urnike in lokacijo določa Uber ter da ne morejo sami izbirati svojih strank (Uber razkrije cilj šele, ko voznik sprejme vožnjo, preveč zavrnjenih voženj pa vpliva na boniteto). Ker je razmerje med Uberjem in vozniki izrazito neenakovredno, in sicer so vozniki v podrejenem položaju, je njihov status samozaposlenih zgolj fiktiven.

Medtem Uber pravi, da gre za sodbo glede enega konkretnega voznika, ki aplikacije od leta 2017 ni več uporabljal, zato ne pričakujejo sprememb v pogodbenih pogojih z vozniki. Dodajajo, da sodba ne spremeni razlogov, zakaj se vozniki odločajo za Uber, kar je po mnenju podjetja svoboda glede časa in kraja opravljanja dela. Odvetniki tožnikov pa pravijo, da gre za zelo pomembno...

0 komentarjev

Honeywell predstavil preboj v samosvoji arhitekturi kvantnih računalnikov

Slo-Tech - Industrijska korporacija Honeywell se vključuje v tekmo za izgradnjo praktičnega kvantnega računalnika, pri čemer uporablja pristop, ki doslej ni bil na čelu napredka: ujete ione.

Kvantni računalniki so še vedno v zgodnji razvojni fazi, kjer še ni dodobra dorečena niti fizična implementacija njihovih osnovnih enot informacije - kubitov. IBM, Google, Rigetti in mnoga druga imena s tega področja za kubite uporabljajo tako imenovane transmone: superprevodne zanke, ki sicer omogočajo zelo hitro branje, pisanje in računanje, a hkrati zahtevajo delovanje pri zelo nizkih temperaturah okoli 0,015 kelvina in so občutljive na motnje, kakor hitro skušamo med seboj povezati večje število elementov, kar omejuje načine, na katere lahko z njimi oblikujemo logična vrata. Omenjeni velikani se tako trenutno ukvarjajo predvsem z zmanjševanjem napak pri računanju, ki so glavna težava takšnega pristopa. Transmoni sestavljajo tudi napravo, s katero je Google lani bučno oznanil kvantno premoč - dosežek,...

2 komentarja

Kitajska zahteva pojasnila o vohunjenju CIE

vir: Pxfuel

Slo-Tech - Kitajsko varnostno podjetje Qihoo 360 je objavilo rezultate raziskave, v kateri so po njihovih trditvah našli dokaze za vohunjenje ameriške Centralno obveščevalne agencije, ki naj bi trajalo najmanj enajst let. Preiskovalci so namreč med pregledovanjem najdene zlobne kode našli podobnosti z vohunskimi orodji, ki so bila razkrita na Wikileaksu pred tremi leti. Domnevnemu krivcu za njihovo objavo, menda užaljenemu programerju CIE Joshui Schulteju, v ZDA pravkar sodijo zaradi namernega razkritja podatkov, ki naj bi uničilo desetletja prizadevanj ameriških vohunov.

Po besedah Qihoojevih strokovnjakov naj bi CIO izdala tudi analiza datumov nastanka najdene programske kode; ti kažejo na to, da je storilec deloval med običajnim delovnim časom vzhodne obale ZDA. Pri svojem delu naj bi se osredotočil na vladne in znanstvene inštitucije, pa internetna, letalska in naftna podjetja. Američane naj bi zlasti zanimali podatki o letalskih potnikih v realnem času, med drugim tudi o kitajskih...

15 komentarjev

Algoritmi in mi

Slo-Tech -

Lansko leto je avstrijska nevladna organizacija AlgorithmWatch razkrila, da slovenska policija od leta 2014 uporablja tehnologije za prepoznavanje obrazov. Slovenija tako sledi trendom na področju nadzornih tehnologij in umetne inteligence, ki ji pomaga pri tem delu. Primer še zdaleč ni končan, saj se je vmes izkazalo, da je bil projekt financiran z evropskimi sredstvi, ki niso bila pravilno porabljena. Več si lahko preberete na spletišču projekta Etičen IT.

V Ljubljano v četrtek, 26.3.2020 v ZRC SAZU na Novi trg 2 prihaja vodja organizacije AlgorithmWatch, Matthias Spielkamp, ki bo predaval na dogodku "Algorithms and us" v organizaciji zavoda Državljan D. AlgorithmWatch se ukvarja z analizo in spremljanjem razvijanja in implementacije algoritmov v procese odločanja in druga področja javnega življenja v naši družbi.

Po predavanju bo sledila okrogla miza na temo algoritmov v naši družbi, na kateri sodelujejo:

  • Pika Šarf, Inštitut za kriminologijo pri ljubljanski pravni fakulteti
  • ...

5 komentarjev

Podatkovni centri verjetno ne lokajo toliko elektrike, kot smo se bali

vir: Forbes
Forbes - Ameriški raziskovalci so v doslej najpodrobnejši študiji gibanja energetske porabe podatkovnih centrov prišli do sklepa, da je v preteklem desetletju kljub skokovitemu povečanju obdelave podatkov poraba elektrike zavoljo izboljšanja izkoristka v resnici zrasla le neznatno.

Zaradi hitro rastočega povpraševanja po pretočnem videu in nasploh obdelavi podatkov v oblaku lahko zadnja leta poslušamo opozorila, da bodo podatkovni centri kmalu nezanemarljivo prispevali k izpustom toplogrednih plinov in do konca tega desetletja potrošili prek štiri odstotke svetovne elektrike. Pri francoski organizaciji The Shift Project so lani celo zatrdili, da gledanje spletne pornografije povzroči toliko izpustov ogljikovega dioksida kot Belgija. Toda več novih raziskav zdaj umirja konje in opozarja, da naj bi pretekle študije dale prevelik poudarek rasti bremena, premajhnega pa hkratnim izboljšavam izkoristka pri električni porabi strojne opreme in hlajenja.

Podjetja, ki upravljajo s podatkovnimi...

15 komentarjev

Kam so šli vsi vesoljci? SETI@home zaključil delovanje

Slo-Tech - Po 21 letih se domače iskanje vesoljcev končuje, rezultat pa je enako žalosten kot pred začetkom projekta. Nezemeljske inteligence nismo odkrili, čeprav smo porabili več bilijonov računskih ur. Maja 1999 je univerza Berkeley zagnala projekt SETI@home, v okviru katerega so lahko uporabniki donirali procesorski čas svojih računalnikov za iskanje Nezemljanov. Z namestitvijo programa so njihovi računalniki obdelovali podatke, ki so jih posneli radioteleskop v portoriškem Arecibu, radioteleskop v Virginiji in avstralski Parkes. V projektu so iskali radijske signale, ki bi jih pošiljala inteligentna bitja iz vesolja.

Iz vodstva projekta so sedaj sporočili, da odjemalci ne bodo mogli prevzeti novih podatkov po 31. marcu letos. Kot so pojasnili, so se za to odločili iz dveh razlogov. Znanstveno je odločitev smiselna zato, ker so izčrpali praktično vse zbrane podatke. Hkrati pa je to tudi ekonomsko utemeljeno, saj upravljanje sistema za distribuirano izračunavanje zahteva veliko naporov....

27 komentarjev

Microsoft ukinja certifikate MCSA, MCSD in MCSE

Microsoft - Microsoft je sporočil, da bo konec junija prenehal ponujati certifikate MCSA (Microsoft Certified Solutions Associate), MCSD (Microsoft Certified Solutions Developer) in MCSE (Microsoft Certified Solutions Expert), s katerimi so lahko posamezniki izkazovali svojo usposobljenost za delo z Microsoftovimi rešitvami. Tedaj bodo ukinili tudi vrsto izpitov, ki so bili pogoj za pridobitev teh certifikatov in ki jih je Microsoft izvajal. Kdor certifikate ima oziroma bi jih pridobil do konca junija, mu bodo normalno veljali do poteka, torej dve leti.

V podjetju pojasnjujejo, da so septembra 2018 začeli prehod na usposabljanje in certificiranje glede na vloge, ne več na izdelke. Odtlej so dodali 34 novih certifikate, ko pokrivajo Azure, Modern Workplace in Business Aplications. Certifikatov za nova Windows Server 2019 in SQL Server 2019 pa naprimer ne bo, temveč bo to znanje vključeno v certifikate za Azure Apps & Infrastructure in Data & AI solution.

Konkretno gre za certifikate MCSA: BI...

24 komentarjev

DragonPy - Python konferenca v Ljubljani

Slo-Tech - V soboto in nedeljo, 18. in 19. aprila 2020, slovenska Python skupnost organizira konferenco DragonPy. Dvodnevna mednarodna konferenca bo imela poudarek na dobrih praksah na področju spletnega razvoja in podatkovnih znanosti v povezavi s Python jezikom. Predavanja in delavnice so tako zasnovane, da bodo primerne za vse nivoje izkušenj s Pythonom. Poleg samega Python ekosistema bo konferenca naslovila tudi dobre arhitekturne in organizacijske prakse.

Na spletni strani so že na voljo vstopnice ter informacije o programu in predavateljih.

21 komentarjev

Apple v ZDA v poravnavo zaradi upočasnjevanja starih iPhonov

vir: Flickr

Slo-Tech - Apple je dobri dve leti trajajočo skupinsko tožbo v Kaliforniji zaključil s poravnavo, v kateri bo lastnikom prizadetih naprav - gre za iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus in naprave SE - izplačal odškodnino. Za poravnavo, ki jo mora potrditi še sodišče, so se po lastnih besedah odločili zaradi dolgotrajnega in dragega sodnega postopka.

Odškodnina, ki jo bo Apple moral poravnati v ZDA bo skupaj znašala med 310 in 500 milijoni ameriških dolarjev, velika večina uporabnikov bo najverjetneje prejela po 25 dolarjev, odvisno od tega, na koliko oškodovancev bo razdeljen celoten znesek odškodnine. Tožniki, ki so se poimensko izpostavili v tožbi bodo dobili po 1.500 USD, tisti, ki so prispevali dokaze, pa po 3.500 USD. Kot zanimivost še omenimo, da so si odvetniki pripisali "razumno odmerjeno nagrado" v višini 93 milijonov in še poldrugi milijon za stroške.

Spor sega v leto 2017, ko je Apple potrdil, kar so številni že dolgo sumili, torej, da namerno upočasni delovanje starejših...

21 komentarjev

Priklop prvega servisnega satelita uspešen

Space News - Prejšnji teden so pri Northrop Grummanu uspešno izvedli spojitev orbitalnega servisnega plovila MEV-1 z odsluženim komunikacijskim satelitom Intelsat-901, s čimer bodo slednjemu predvidoma za pet let podaljšali življenjsko dobo. Gre za prvo uporabo tovrstne naprave in prvo spojitev dveh zasebnih satelitov v vesolju.

Sateliti v geostacionarni krožnici so predaleč, da bi jih (varno) pognali nazaj v atmosfero ali na tla. Zato jih ob koncu službe, ko jim prične zmanjkovati goriva za reguliranje položaja, potisnejo še nekaj sto kilometrov višje, v pokopališče satelitov, ki je na približno 36.000 kilometrih višine. V korporaciji Northrop Grumman menijo, da bi bilo mogoče takšnim odsluženim napravam s servisiranjem v orbiti življensko dobo pošteno podaljšati, s tem pa znižati tako stroške kot količino smeti v vesolju, ki bo z nastopom satelitskih konstelacij hudo narasla. Tako so iz elementov komunikacijskega satelita GEOStar in tovorne kapsule Cygnus sestavili servisno plovilo Mission...

11 komentarjev

Tesla bo gradila največjo baterijsko elektrarno

Slo-Tech - Tesla in Pacific Gas and Electric Company bosta v Kaliforniji v Moss Landingu zgradila največjo baterijsko elektrarno na svetu, ki bo imela kapaciteto 1,2 GWh (toliko energije Nuklearna elektrarna Krško proizvede približno v slabih dveh urah). Elektrarna bo imela omenjeni baterijski paket, ki bo namenjen skladiščenju viškov energije iz vetrnih in sončnih elektrarn, ob povišani porabi pa bodo energijo sproščali v omrežje. Energijo bodo skladiščili s klasičnimi litij-ionskimi baterijami.

Gradnja se bo začela še ta mesec
, dokončali pa naj bi jo do konca leta. Gradbeno dovoljenje so dobili ta teden. Pred dvema letoma je v Avstraliji začel delovati dotlej največji baterijski kompleks, ki je imel moč 100 MW in kapaciteto 129 MWh, torej desetkrat manj od najnovejšega. Ta bo imel moč 250 MW, torej jo bo lahko zagotavljal dobre štiri ure.

V Moss Landingu trenutno stoji velikanska plinska elektrarna, ki jo oblasti želijo zapreti in preiti na obnovljive vire energije. Teslina iniciativa je...

125 komentarjev

Clearviewu ušli podatki o strankah, teh več kot 2200

Slo-Tech - Podjetju Clearview, ki je razvilo program za identifikacijo ljudi na podlagi fotografij ter v ta namen ustvarilo bazo več kot treh milijard fotografij, kar tržijo številnim organom po svetu, je ušla baza strank. Clearview je ta teden o incidentu obvestil svoje stranke, iz katerega je razvidno, da gre za podatke o strankah, število registriranih računov za pregled in število opravljenih poizvedb za ljudmi.

Kopijo tega seznama so pridobili pri Buzzfeed in ugotovili, da je bilo uporabnikov več kot 2200. Čeprav Clearview trdi, da aplikacija ni namenjena končnim uporabnikom, temveč organom, državnim službam in agencijam, so med strankami celo Walmart,Best Buy, Macy's in NBA. Večina izmed teh 2200 je aplikacijo 30 dni uporabljala brezplačno in se potem za nakup ni odločila, Macy's pa se na primer je. Zakaj točno veleblagovnica uporablja program za identificiranje ljudi, ostaja nepojasnjeno. Ni presenetljivo, da bi si to želeli z vidika preprečevanja tatvin, vprašanje je, ali to smejo....

5 komentarjev

Na drugi stopnji: YouTubu ni treba upoštevati prvega amandmaja

Slo-Tech - Prizivno sodišče v San Franciscu je v sporu med ustvarjalci kanala PragerU in YouTubom odločilo, da slednji ni javni prostor, ki bi ga zavezoval prvi amandma k ameriški ustavi o svobodi govora. Ta prelomna odločitev pomeni, da lahko YouTube v skladu s svojimi smernicami odstranjuje vsebino, ki je po njegovem mnenju neprimerna.

PragerU sta leta 2009 ustanovila konservativca Dennis Prager in Allen Estrin. Kanal objavlja približno pet minut dolge videoposnetke, v katerih govorec predava ali opisuje neko temo. Na kanal letijo očitki o pristranskosti, zato je Google nekatere videoposnetke demonetiziral oziroma jih posebej označil (restricted mode), kar predstavlja omejitve pri ogledu (denimo starostne). Google je nekaterim posnetkom, na primer tistim o globalnem segrevanju, poleg opisa dodal tudi dodatne informacije (fact-check). Gre za širša prizadevanja podjetja, da bi o temah, ki so pogosto napačno predstavljene (npr. pristanek na Mesecu), preprečil širjenje dezinformacij.

Zaradi...

63 komentarjev

Ali lahko novi koronavirus dobimo dvakrat?

Slo-Tech - Med poplavo poročanja o koronavirusu, kjer nas skorajda nič ne more več presenetiti, je za nekoliko več pozornosti poskrbela novica, da naj bi se nekateri ljudje vdrugo okužili z virusom. Ker koronavirus ne mutira tako zelo hitro, bi morali biti ljudje, ki prebolijo okužbo, vsaj dva meseca po izbruhu bolezni še zaščiteni. Za zdaj kaže, da so mediji pozitivne teste napihnili in vzeli iz konteksta. Strokovnjaki opozarjajo, da vemo o virusu še zelo malo, ponovni pozitivni testi pa še ne pomenijo, da se je posameznik na novo okužil in da bo spet bolan.

Tak primer je japonska turistična vodička, ki je bila drugič pozitivna na koronavirus. Prvi pozitivni test so ji opravili konec januarja, potem pa so jo 1. februarja odpustili iz bolnišnice, ker ni več kazala simptomov bolezni. Na Kitajskem, kjer je bolezen najprej izbruhnila, je primerov drugega pozitivnega testa še več. Pri ostalih koronavirusih, ki povzročajo v glavnem prehlade (razen tistih dveh za sars in mers), ponovne okužbe niso...

36 komentarjev

Facebookova konferenca F8 odpovedana, GDC preložen

Slo-Tech - Koronavirus jemlje nov davek med letošnjimi tehnološkimi dogodki. Po sejmu MWC je tako odpovedana Facebookova razvijalska konferenca F8, medtem ko Game Developers Conference prestavljajo na poletje.

Dogajanje v preteklem tednu je bilo na moč podobno tistemu pred odpovedjo sejma Mobile World Congress: najprej sta 20. februarja Sony in Facebook prva oznanila, da se zaradi grožnje koronavirusa SARS-CoV-2 ne bosta udeležila največjega dogodka za razvijalce iger na svetu, prireditve Game Developers Conference v San Franciscu, ki bi se morala pričeti 16. marca. Nato so sledili Electronic Arts, Unity, Microsoft, Epic Games in Activision/Blizzard, kar je bilo preveč in organizatorji so morali včeraj vreči puško v koruzo. Toda v nasprotju z MWC se letošnji organizaciji konference niso odpovedali v celoti, temveč trenutno načrtujejo izvedbo v še nedoločenem poletnem terminu. Del predavanj in dogodkov v okviru GDCja, kot je Independent Games Festival, pa bodo prestavili na splet.

Za...

2 komentarja

Evropska komisija si bo prizadevala za lažjo menjavo baterij v telefonih

Slo-Tech - Čeprav je bila včasih zamenljivost baterij v telefonih samoumevna, so nas proizvajalci v zadnjih letih navadili da se nam zdi samoumevno ravno obratno. Telefoni, ki uporabniku omogočajo enostavno menjavo baterije, to posebej oglašujejo in veljajo za izjemo. Evropska komisija se po poročanju nizozemskega finančnega časnika Het Financieele Dagblad trudi to staro navado obuditi.

V časniku se sklicujejo na neuradne dokumente, ki so jih uspeli pridobiti. Uradno naj bi Komisija predlog v javno razpravo dala prihodnji mesec. Gre za del evropske strategije za zmanjšanje elektronskega odpada, kamor je sodilo tudi poenotenje polnilnikov za pametne telefone. Ocenili so, da je vsak Evropejec leta 2016 pridelal 16 kg elektronskih odpadov. Sedaj so na vrsti baterije, kjer sta problema dva. Večina telefonov ima baterije v zalepljenih predelih, kamor uradno ne moremo (ali smemo) dostopati, predvsem pa to ni enostavno, saj potrebujemo posebna orodja. Druga ovira je dejstvo, da nekateri...

52 komentarjev

Umrl je Freeman Dyson

Slo-Tech - Potem, ko je minulo sredo nesrečno padel po stopnicah na Univerzi Princeton, kjer je kot raziskovalec delal šestdeset let, je britanski znanstvenik Freeman Dyson včeraj umrl bolnišnici. Bil je matematik, fizik in avtor številnih del s teh področij, kariero pa je začel med drugo svetovno vojno kot statistični analitik v poveljstvu zračnih sil, kjer je s pomočjo matematike skušal zavezniška bombardiranja Nemčije napraviti učinkovitejša.

Leta 1948 je med potovanjem za avtobusom po ZDA razrešil eno od ugank kvantne elektrodinamike pri interakciji elektronov in fotonov; ugotovil je, da sta pristopa Richarda Feynmana in drugih dveh fizikov, Juliana Schwingerja in Sin-Itiro Tomonaga pravzaprav matematično enaka, šlo je za drugačna načina opisovanja iste stvari. Trojica je pozneje dobila Nobelovo nagrado, sam pa se je moral zadovoljiti z Heinemannovo nagrado, ki je po ugledu v fiziki neuradno na drugem mestu za Nobelovo.

Po drugi svetovni vojni se je ukvarjal z jedrskimi poskusi, med...

6 komentarjev

Facebook, Google in Twitter zaradi cenzure grozijo z odhodom iz Pakistana

Pakistanski premier Imran Khan

Slo-Tech - Prizadevanja držav, da bi obrzdale svobodo do izražanja in čim bolj cenzurirale internet, niso nič novega. Tehnološki velikani proti temu protestirajo, a le malokrat sprejmejo drastične ukrepe. Zato je zanimiv oster odziv, ki so ga Facebook, Google in Twitter pripravili na novo pakistansko zakonodajo. Podjetja so de facto zagrozila z odhodom iz države, s čimer bi bili prebivalci prikrajšani za najpriljubljenejše spletne storitve.

Ta mesec je v Pakistanu začel veljati nov zakon, ki uvaja stroge ukrepe na internetu z namenom zaščite prebivalstva pred škodo, ki jim je lahko povzročena na internetu. Ponudniki storitev na družbenih omrežjih morajo v 24 urah po zahtevi, ki jo izda posebna novoustanovljena vladna služba, odstraniti prijavljene vsebine. Prepovedano je prenašanje v živo (streaming), če oblasti vnaprej vsebino označijo kot neprimerno. Poleg tega morajo podjetja v Pakistanu odpreti lokalne podružnice, predvsem pa zagotoviti, da bodo vsi podatki shranjeni lokalno na...

7 komentarjev

Sony predstavil nove Xperie

engadget - Sony si skuša z neposrednimi nasledniki lanskih modelov iz linije telefonov Xperia zopet prigrabiti nekaj tržnega deleža. Paradni konj bo Xperia 1 II s 5G modemom, HDR zaslonom in stereo zvokom, a visoko ceno 1200 evrov.

Barcelonski sejem MWC je šel letos zaradi koronavirusa rakom žvižgat, zato podjetja novitete, ki so bile predvidene zanj, zvečine kažejo na spletnih predstavitvah. Na Sonyjevi smo lahko videli najavo več novih modelov družine Xperia, v prvi vrsti najmočnejšo Xperio 1 II in pa različico za srednji cenovni razred, Xperio 10 II. Prestižni model, katerega ime se v maniri Sonyjevih kameric izgovori kot "Xperia one, mark two", ima HDR OLED zaslon velikosti šest in pol palca, z ločljivostjo 3840×1644. To pomeni razmerje 21:9, s čimer firma nadaljuje svojo zasnovo zelo podolgovatih telefonov. Okoli frekvence osveževanja se niso zjasnili, zato verjetno znaša kar 60 Hz. Namesto zareze ima robova, v katerih se skriva tudi stereo ozvočenje, medtem ko je bralnik prstnih...

39 komentarjev

Apple zaradi človekovih pravic na ražnju delničarjev

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Na včerajšnjem srečanju delničarjev Appla v Cupertinu je bil na dnevnem redu tudi predlog enega od vlagateljev, da bi podjetje poslej moralo redno poročati o svoji politiki glede svobode govora in pravice do informiranosti. Predlog se je precej neposredno nanašal na Applovo uklanjanje zahtevam kitajske vlade v preteklosti, zlasti na množičen umik VPN aplikacij iz AppStora leta 2017 ter na umik aplikacije časnika New York Times istega leta.

Predlog je na glasovanju dobil le 40,6 odstotka glasov, kar je premalo za uveljavitev, po drugi strani pa vendarle več, kot je dobil soroden predlog pred dvema letoma, kje bilo za le 5,6 % kapitala. Vsekakor pa je tokratno glasovanje po mnenju analitikov dobilo dovolj podpore, da bodo v vodstvu morali začeti resneje razmišljati o tem, kako njihova politika do človekovih pravic v takih državah vpliva na njihov siceršnji ugled.

Pri Applu sicer zadevo pojasnjujejo tako, da v vsaki državi delujejo skladno s tamkajšnjo zakonodajo: "V takih primerih...

3 komentarji

Za predlansko nesrečo tesle odgovorna Tesla in voznik

Slo-Tech - Ameriški urad za varnost v prometu (NTSB) je objavil poročilo o nesreči tesle pred dvema letoma, v kateri je voznik zaradi trčenja v betonsko pregrado med voziščema izgubil življenje. Tesla Model X P100D je na razcepu trčila v ograjo med pasovoma, kjer je pred nesrečo že vsaj dvakrat imela težavo. Voznik je med vožnjo uporabljal asistenčni način vožnje, ki je zelo podoben avtopilotu, a to uradno ni.

Preiskava je ugotovila, da je bilo vozilo tik pred trkom v polavtomatičnem načinu vožnje, kot ga nudi Teslin sistem Autopilot. Tesla voznikom sicer nalaga, da morajo tudi med uporabo tega načina imeti roke na volanu, da rešijo morebitne kritične situacije, a ljudje za dolgotrajno pozorno spremljanje dogajanja, v katerem ne sodelujemo, pač nismo narejeni. Voznik Walter Huang je po nesreči umrl v bolnišnici.

Ni dvoma, da je med vožnjo in tik pred nesrečo igral videoigro, zato ni bil skoncentriran na promet. Sistem, ki ga je uporabljala Tesla, ni bil dizajniran za zaznavanje tovrstnih...

52 komentarjev

Naslednji Xbox bo imel GPU z dvanajstimi teraflopi

Xbox News - Pri Microsoftu so razkrili še nekaj več podatkov o svoji naslednji konzoli, Xbox Series X. Grafični del čipa z močjo dvanajstih teraflopov bo v resnici napravljen na arhitekturi RDNA 2 in poznal strojni raytracing ter variable rate shading. Zanimiva je napovedana zmogljivost korenitega prilagajanja igre strojni zmogljivosti modela konzole, na kateri jo bomo poganjali.

V času, ko se najave z odrov velikih prireditev vse bolj selijo na splet, nam tako Sony kot Microsoft podrobnosti o naslednji generaciji igralnih konzol dostavljata po kapljicah. Po tem, ko so v Redmondu decembra pokazali naziv in podobo prihodnjega Xboxa, so zdaj še okvirno zarisali njegove zmogljivosti. Xbox Series X bo imel CPU s štirikratno močjo tistega v Xbox One, medtem ko bo GPU z dvanajstimi teraflopi osem- do devetkrat hitrejši, oziroma dvakrat hitrejši od tistega v Xbox One X. Potrjena je AMDjeva arhitektura RDNA 2, se pravi Navi druge generacije, skupaj z več tehnologijami, ki smo jih tudi že slutili....

63 komentarjev

Uber in Lyft povzročata več onesnaževanja in zastojev, kot jih odpravljata

Slo-Tech - Zamisel je preprosta, cilj pa plemenit. Uber, Lyft in podobne storitve naj bi meščanom (in rednim migrantom) omogočili, da poti ne opravljajo s svojimi avtomobili, ki v mestih predstavljajo gnečo na cestah in parkiriščih. S tem bi zmanjšali zastoje in znižali izpuste onesnažil. Resnica pa je drugačna, kažejo raziskave. Ker vozniki križarijo po cestah, čakajoč potnike, Uber, Lyft in druščina celo povečujejo onesnaženost zraka. Ta prispevek je večji kakor zmanjšanje emisij zaradi uporabe v povprečju novejših, varčnejših in okolju prijaznejših avtomobilov.

V najnovejši analizi voženj v Bostonu, Chicagu, Los Angelesu, New Yorku, San Franciscu, Seattlu in Washingtonu ugotavljajo, da je okoljsko še vedno precej prijaznejše iti peš ali z javnim prevozom. V ZDA se trenutno z Uberjem ali Lyftom opravljajo večinoma vožnje za enega potnika, le 15 odstotkov jih ima več potnikov. To predstavlja problem, ker povzročijo takšne vožnje z enim gostom v povprečju 50 odstotkov višje izpuste...

37 komentarjev

Firefox dobiva privzeto vključen "DNS over HTTPS"

Slo-Tech - Mozilla v Firefoxu sicer že dlje časa podpira šifrirane poizvedbe na domenskih strežnikih (DNS over HTTPS oziroma DoH), a je bilo treba to funkcijo ročno vključiti. Odslej bo to privzeta nastavitev, a za začetek le za uporabnike v Severni Ameriki. DoH je pomemben gradnik internetne infrastrukture, ki podpira anonimnost in varnost. Medtem ko je dandanes komunikacija s spletnimi stranmi večidel šifrirana (HTTPS), so poizvedbe pri domenskih strežnikih nevarovane. HoT odpravlja to vrzel.

Firefox bo prvi večji brskalnik, ki bo novi standard podpiral privzeto. Za uporabo bomo morali izbrati ponudnika storitev domenskega strežnika, ki sta v Firefoxu trenutno Cloudflare in NextDNS, lahko pa vnesemo tudi svojega, če ga imamo. Kot pojasnjujejo v Mozilli, so jih k uvedbi te storitve prednostno v Ameriki vzpodbudile prakse tamkajšnjih ponudnikov interneta, ki nadzorujejo spletni promet uporabnikov, kar izkoriščajo pri prodaji oglasov. DoH seveda tega ne bo v celoti odpravil, bo pa znatno...

69 komentarjev

Amazon odprl največjo veleblagovnico brez prodajalcev

Slo-Tech - Pred dvema letoma je Amazon odprl prvo fizično trgovino brez blagajn, kjer izdelke preprosto naberemo v košaro, kamere v trgovini pa avtomatično prepoznajo izdelke in ob izhodu bremenijo kreditno kartico. Že dve leti pred tem je Amazon podobno trgovino postavil za svoje zaposlene, obema pa je skupna bolj butična velikost. Do danes je takšnih prodajaln zraslo že dva ducata. Nič več. Amazon je odprl prvo pravo veleblagovnico brez blagajn.

Nova trgovina Amazon Go Grocery meri 1000 kvadratnih metrov in stoji v Seattlu (predel Capitol Hill), torej dober kilometer od Amazonovega sedeža. Velikosti primeren je tudi nabor izdelkov, saj imajo več kot 5000 izdelkov, ki jih budno spremljajo kamere. Temu se pravi tehnologija Just Walk Out, ki strankam omogoča, da se po nakupu preprosto sprehodijo skozi izhod. Ob vstopu morajo aktivirati aplikacijo Amazon Go, kamor vnesejo podatke o svoji kreditni kartici. Potem kamere in senzorji po celotni trgovini spremljajo vsak njihov korak in sproti...

13 komentarjev

N26 z novimi storitvami za Slovence

Slo-Tech - Nemška digitalna banka, ki je pri nas pritegnila že 40.000 uporabnikov, razširja ponudbo svojih storitev pri nas. Če smo si doslej lahko omislili le brezplačni račun in osnovno debetno kartico, z današnjim uvajajo še tri nove kartice oz. storitve, gre za N26 You, N26 Business You in N26 Metal.

Dosedanji osnovni račun poleg plačevanja s kartico omogoča še do pet dvigov gotovine v tujini in obveščanje o porabi. N26 You pa temu (za 9,9 evra mesečno) dodaja še brezplačne dvige tuje valute v tujini, zdravstveno zavarovanje na potovanjih in pri zimskih športih, pa zavarovanje pri izgubi prtljage ali zamudi letala. N26 Metal, ki stane 16,90 evra mesečno, zajame tudi zavarovanje najetega vozila, pa tudi krajo ali poškodovanje mobilnega telefona. Razlika je tudi v zunanjem videzu kartic; pri paketu You izbiramo med petimi barvami, medtem ko so pri Metal kartice kovinske, izbiramo pa lahko med tremi barvami.

Pri N26 še ugotavljajo, da Slovenci njihove račune uporabljamo pogosteje kot...

136 komentarjev

Kalifornija razmišlja o univerzalnem temeljnem dohodku

Slo-Tech - Številne preizkuse smo že videli, sedaj pa v Kaliforniji razpravljajo o najbogatejšem tovrstnem preizkusu na svetu. V državnem zboru je predlog zakona o univerzalnem temeljnem dohodku, ki bi skorajda vsakemu polnoletnemu državljanu Kalifornije dodelil brezpogojni mesečni dohodek 1000 dolarjev. Za primerjavo: v Kaliforniji je minimalna plača 12 dolarjev na uro (kar znese okrog 2000 dolarjev bruto na mesec za polni delovni čas brez nadur), povprečna plača pa okrog 9000 dolarjev mesečno, a se močno razlikuje med posameznimi okrožji in mesti. Univerzalnega temeljnega dohodka ne bi prejemali upravičenci do državnega zdravstvenega zavarovanja Medi-cal, CMSP, kuponov za hrano CalFresh, socialne pomoči za družine CalWORKS in prejemniki nadomestila za brezposelnost. Program univerzalnega temeljnega dohodka bi se financiral iz 10-odstotnega davka na dodano vrednost, ki pa ne bi veljal za zdravila, medicinsko opremo, hrano, oblačila, izobraževalne vsebine in šolnine. Trenutno ima Kalifornija...

276 komentarjev

Evropska komisija zaposlenim: uporabljajte Signal

Slo-Tech - Očitno v želji, da nekoliko dvigne standarde pri varnosti komuniciranja, je Evropska komisija (EK) zaposlenim interno sporočila, da je bila kot priporočena oblika komunikacije izbrana aplikacija Signal. Ključna prednost pred konkurenčnimi aplikacijami, denimo iMessageom, WhatsAppom ali Telegramom, ki so prav tako celostno oz. end-to-end šifrirani, pa naj bi bila njena odprtokodna narava.

Nasvet EK seveda velja samo za komunikacijo zunaj službenih omrežij, za siceršnjo službeno komuniciranje zaposleni uporabljajo šifrirano elektronsko pošto, ko gre za vsebine zaupne narave, pa vse skupaj poteka pod varnostno še strožjimi pogoji.

Signal so sicer razvili že leta 2013, zadnja leta pa uživa podporo neprofitne fundacije Signal Technology Foundation, za katero stoji Brian Acton, eden od ustanoviteljev WhatsAppa, ki se je pozneje razšel z vodstvom Facebooka. Komunikacija prek Signala je celostno šifrirana, prav tako tudi metapodatki. Kako malo podatkov pravzaprav na njihovih strežnikih...

71 komentarjev

Cryptoparty Slovenija 2020: Zasebnost in razosebljanje

Slo-Tech -

Zasebnost in varnost državljana v informacijski družbi bo tema že šeste Cryptoparty Slovenija konference, ki se bo odvila v ponedeljek, 2.3.2020 ob 18h v Računalniškem muzeju na Celovški 111 (poleg Kino Šiška). Vstop je prost.

Pet predavateljic se bo v svojih predavanjih dotaknilo problema zasebnosti in identitete (Nika Mahnič), težav s tehnologijami prepoznavanja obrazov (Lottle Houwing / Bits of freedom), vedno bolj aktualnega kibernetskega vojskovanja (Kaja Ciglic / Microsoft) , izziva nadzorne oglaševalske industrije (Karolina Iwańska / Panoptykon Foundation) ter poslovne varnostne kulture (Taja Andrej / Lawisec).

Konferenca Cryptoparty Slovenija nastaja v organizaciji zavoda Državljan D in je od leta 2015 ena redkih konferenc, na katerih poglede srečujejo različne interesne skupine, od industrije do nevladnih organizacij in drugih strokovnjakov. "Pomembno se nam zdi, da so konference dejansko stičične točke različnih pogledov in idej, ne pa da na konferencah o zasebnosti in...

3 komentarji

Nov rekord v prepletanju kvantnih pomnilnikov

New Scientist - Kitajski raziskovalci so uspeli doseči prepletenost dveh kvantnih pomnilnikov na praktični razdalji 22 kilometrov, kar je skoraj dvajsetkrat toliko kot doslej. Uspeh je nova stopnica na poti do ojačevalcev signalov v kvantni komunikaciji, ki so nujen element kvantnega interneta.

Kvantno sporočanje obeta visoko odpornost na prikrito prisluškovanje, saj bi malopridneži pri branju informacij te nepopravljivo spremenili, kar bi se hitro opazilo. Podlaga za takšno zmogljivost je kvantna prepletenost - zanimiv pojav, ki je hudo begal že Einsteina in pravi, da je mogoče kvantni stanji dveh delcev povezati tako, da eden napovedljivo in hipno "začuti" spremembe pri drugem, ne glede na razdaljo med njima! To sicer ne pomeni, da je mogoče na ta način prenašati uporabno informacijo s hitrostjo, višjo od svetlobne, se pa da izrabiti na primer za prenos šifrirnih ključev. Zato so eksperimenti za doseganje prepletenosti na vse večjih razdaljah in po praktičnih podatkovnih vodilih tako pomembni....

13 komentarjev

Prepoved end-to-end šifriranja v ZDA?

Reuters - Kot so iz dveh virov izvedeli pri Reutersu, bosta republikanski senator Lindsey Graham in njegov demokratski kolega Richard Blumenthal čez nekaj tednov predstavila zakon, ki naj bi omejil širjenje otroške pornografije na spletu. Zakon cilja na spletne platforme kot sta Facebook in Google, katerih upravljavci po sedanji zakonodaji večinoma sploh niso odgovorni za vsebine, ki jih objavijo uporabniki.

Novi zakon bi to imuniteto izničil, razen, če se bodo podjetja držala nabora najboljših praks, ki ga bo sestavila 15-članska komisija pod vodstvom generalnega tožilca. Kot pravijo dobro obveščeni, se bo ena od zahtevanih praks nanašala tudi na opustitev celostnega oz. end-to-end šifriranja, ki omogoča zaupnost vsebine sporočil med pošiljateljem in prejemnikom. Ni znano, na kak način naj bi to dosegli, a prvi odzivi analitikov kažejo, da bo najverjetneje šlo za obvezno puščanje odprtih stranskih vrat. Gre za zasebnostno in varnostno precej invaziven ukrep, po skorajda složnem mnenju...

32 komentarjev

Windows 10 tudi v Evropi želi, da uporabljamo spletni račun

Slo-Tech - Lani smo pisali, da želi Microsoft v ameriški verziji Windows 10 Home uporabnike na vse načine prisiliti, da bi si ustvarili spletni račun z elektronskim naslovom. Že pri namestitvi je to edina možnost, ki se ji lahko izognemo le tako, da onesposobimo dostop do interneta. Praksa ni več omejena le na ameriško verzijo, temveč je prispela tudi v Evropo. Nemška inačica Windows 10 Home ima isto nevšečnost.

Ameriška inačica je to omejitev dobila v verziji 1909, nemška pa pri nadgradnji z 18363.418 na 18363.592. Microsoft sicer v navodilih napiše, da kdor tega ne želi, lahko namestitev dokonča in potem odstrani račun, ki ga je vnesel pri namestitvi. Obstoji pa še druga možnost, ki jo poznamo že nekaj časa. Če fizično izključimo povezavo z internetom, ponovno dobimo možnost lokalne namestitve. Kdor tega ne more narediti, lahko pritisne Shift + F10 in v konzolo vpiše control netconnections, kar odpre okno za mrežne nastavitve, in tam ročno onemogoči mrežno kartico. Tretja možnost je geslo...

78 komentarjev

Tudi svetovalni odbor Internet Society proti prodaji domene .org

Slo-Tech - Saga o prodaji vrhnje domene .org zasebnemu skladu je še daleč od konca, saj se bo proti prodaji najverjetneje izrekel tudi svetovalni odbor Internet Society. Odbor bo o uradnem priporočilu glasoval še ta mesec, rezultat pa je odvisen od dodatnih zagotovil, ki jih bo dal novi kupec. Internet Society, ki trenutno prek Public Interest Registrary upravlja domeno .org, želi to prodati zasebnemu skladu Ethos Capital.

Ta se je ta teden zavezal, da po nakupu cene domen ne bo dražil več kot 10 odstotkov letno. Od leta 2013 do 2019 je bila 10 odstotkov najvišja dovoljena letna podražitev, ki jo je predvidevala pogodba z ICANN-om. Ta je lani iz nove pogodbe odstranil to varovalko, čeprav je v javnem posvetovanju več kot 99 odstotkov mnenj temu nasprotovalo. Dosedanji lastnik domene .org cene nikoli ni dvignil za vseh 10 odstotkov lento, ker je bil neprofitna družba, ki je zasledovala še druge cilje, ne le dobička. Ethos Capital pa sedaj obljublja, da bo cene dvigoval le za 10 odstotkov...

0 komentarjev

Bela hiša: ukinitev nevtralnosti interneta prinesla 50 milijard dolarjev

Predsednik FCC-ja Ajit Pai je bil ves čas naklonjen ukinitvi nevtralnosti interneta.

Slo-Tech - V februarskem predsednikovem poročilu o stanju gospodarstva iz Bele hiše so zapisali, da obnovitev svobode na internetu, kakor administracija imenuje ukinitev principa nevtralnosti interneta, povečuje prihodke za 50 milijard dolarjev letno in povečuje blaginjo prebivalstva za skoraj 40 milijard dolarjev letno. Dodatnih 11 milijard dolarjev letno naj bi prineslo rahljanje pravil o zasebnosti na internetu. O utemeljenosti teh navedb so se že vprašali mnogi zagovorniki nevtralnosti interneta, saj gre v najboljšem primeru za ocene.

V ZDA so decembra 2017 ukinili nevtralnost interneta. Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC), v kateri imajo večino republikanci, je razveljavila odločitev iz leta 2015, tako da internet ni več reguliran kot javna storitev, temveč je informacijska storitev. To pomeni, da ne veljajo več stroge varovalke glede enakovrednosti prometa, prepovedi prioritizacije, plačila dodatnih taks velikih strani (npr. Netflix, Youtube) itd. FCC je tedaj to odločitev...

8 komentarjev

Umetna inteligenca našla nove antibiotike

vir: Nature
Nature - Ameriški raziskovalci so z izvirno rabo strojnega učenja našli spojine z antimikrobnimi učinki, ki uničujejo tudi nekatere najbolj trdovratno odporne bakterije, a so hkrati drugačne od vseh doslej znanih oblik antibiotikov. Gre za pomemben preboj v izkoriščanju algoritmov za iskanje novih zdravil.

Rastoča odpornost bakterij na antibiotike je ena največjih nevarnosti za človekovo zdravje. Trenutno poberejo okoli 700.000 življenj letno po svetu, vse več od njih v razvitih državah; do leta 2050 bi lahko številka dosegla milijon žrtev letno, pravi WHO. Eden od problemov v tem oziru so skokovito rastoči stroški razvoja novih zdravil zanje, kar je v mnogočem posledica dejstva, da smo že bolj ali manj izčrpali klasične metode iskanja antibiotikov, zaradi česar se farmacevtski koncerni neradi lotevajo tovrstnih raziskav. Hkrati je družba nezmožna sprejeti ukrepe, ki bi bi bili potrebni za upočasnitev širjenja rezistence, kot je drastična omejitev predpisovanja zdravil ali rabe...

63 komentarjev

Vdor v agenciji ameriške vojske, zadolženi za informacijsko varnost

vir: Twitter

Slo-Tech - Iz Defense Information Systems Agency (DISA), gre za posebni oddelek ameriškega obrambnega ministrstva, so sporočili, da so doživeli obsežen vdor v svoj sistem. Ta naj bi se primeril že med lanskim majem in julijem, v njem pa so bili po prvih poročilih izpostavljeni osebni podatki 200.000 uporabnikov, večinoma gre za imena in priimke ter osebne identifikacijske številke possameznikov.

Kot so sporočili iz DISA - in kot je v takih primerih zdaj že skoraj običajna PR fraza - nimajo podatkov, da bi razgaljeni podatki do sedaj bili na kakršenkoli način zlorabljeni. Bodo pa vsem prizadetim določeno obdobje nudili brezplačen nadzor, kot jim sicer to narekuje zakon.

Agencija je pred dnevi začela obveščati posameznike, katerih podatki so bili ogroženi in eden med njimi, Andy Piazza, je pismo objavil na Twitterju.

Ironija je, da gre za agencijo, ki zaposluje 8.000 ljudi in je zadolžena za informacijsko podporo in varnost komunikacij v Beli hiši ter na diplomatskih predstavništvih...

5 komentarjev

Twitter bo označeval neresnice politikov

Slo-Tech - Twitter sodi med družbena omrežja, ki so obljubila aktivnejšo borbo proti širjenju lažnih novic in neresnic. Ta mesec je Twitter že objavil prepoved objavljanja sintetičnih in zmanipuliranih medijskih vsebin, kar z drugimi besedami pomeni prikrite fotomontaže (deepfake). Sankcije bodo odvisne od namena objave in možnih vplivov ter bodo segale od označitve do izbrisa. Definicija lažnih in zavajajočih novic je široka lahko obsega tudi posnetke, ki so zgolj nepošteno zmontirani. Twitter napoveduje, da bo 5. marca še zaostril lovljenje zavajajočih objav.

NBC News je dobil vpogled v predlog sistema za označevanje zavajajočih novic, lažnih novic in laži, ki jih bodo objavljali politike in druge javne osebnosti. Tovrstne objave bodo imele spodaj veliko oranžno oznako, da so zavajajoče. To oznako bodo dodelili preverjevalci dejstev (fact-checkers) in novinarji, morda pa bodo lahko sodelovali tudi navadni uporabniki. To bo potekalo podobno kot pri Wikipediji, torej ne bo imel moči...

32 komentarjev

Alternator - nova slovenska revija o znanosti

Slo-Tech - Danes je začela izhajati nova slovenska revija, v kateri raziskovalci pišejo za raziskovalce z drugih področij in predvsem za javnost, ki jo zanima znanost, njene ugotovitve in z njo povezani premisleki. To je glavna razlika od ostalih spletnih portalov, ki pokrivajo znanost - Alternator pišejo raziskovalci. Revijo Alternator je ustanovil Znanstveno-raziskovalni center Slovenske akademije znanost in umetnosti (ZRC SAZU) skupaj z Nacionalnim inštitutom za biologijo, Kemijskim inštitutom in Institutom Jožef Štefan. Pri izdajanju sodelujejo še Pedagoški inštitut, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Geološki zavod Slovenije in Inštitut za novejšo zgodovino. V reviji sodelujoče inštitucije poizkušajo preseči tradicionalne ločnice med naravoslovnimi, tehničnimi, družboslovnimi in humanističnimi vedami ter ohraniti ravnovesje med njimi, hkrati pa pokazati, da potrebujemo vse vede in da so vsi prispevki uporabni in zanimive tudi za nestrokovnjake s področja.

Alternator bo...

37 komentarjev

Švedska centralna banka preizkuša digitalno valuto

Slo-Tech - Švedska centralna banka Riksbank je sporočila, da začenjajo preizkušanje digitalne državne valute e-krona. Od te najave do uporabe je še dolga in negotova pot, a če se bo to zgodilo, bo digitalna valuta uporabna za vse vsakodnevno bančne aktivnosti s prebivalstvom, denimo plačila, pologe in dvige ter mobilna plačila s pametnimi telefoni. V projektu bodo preizkusili in pokazali, kako bi javnost lahko uporabljala e-krono.

Digitalne valute, ki jih izdajo centralne banke (CBDC) so običajni denar, ki pa obstaja v digitalni obliki. V tem se razlikujejo od kriptovalut, ki niso pod oblastjo nobene države in nad emisijo ni nadzora. Centralne banke so zaradi vzpona kriptovalut, prihajajočih alternativnih digitalnih valut (Facebook Libra) in upadom zanimanja za gotovino začele iskati nove rešitve, kjer so visoko na seznamu digitalne valute. Švedska je idealen laboratorij. Poizkus bo tekel leto dni. Uporabljal bo tehnologijo veriženja blokov (Distributed Ledger Technology), ki jo bo...

30 komentarjev

Samsung in Huawei bosta izpolnila zahteve ruskega "antiapple" zakona

Slo-Tech - Rusija je lani jeseni sprejela zakon, po katerem morajo ponudniki strojne opreme - zakon za zdaj govori o osebnih računalnikih, pametnih telefonih in televizorjih - na svoje naprave obvezno naložiti ruske ekvivalente programske opreme, odobrene s strani ruske vlade, pri čemer dovoljuje, da je ob njej še vedno naložena tudi originalna programska oprema. Zakon bo začel veljati z mesecem julijem, Huawei, ki ima v Rusiji največji, 33 odstotni tržni delež in Samsung z 28 %, pa sta pred dnevi sporočila, da že sodelujeta z oblastmi in bosta ustrezno prilagodila prednaložene aplikacije.

Zakona se je takoj prijelo neuradno ime antiapple zakon, zaradi neomajnega stališča podjetja glede tuje programske opreme. Apple, ki ima 10 % tržni delež, je že pred časom sporočil, da na svoje izdelke nima namena nameščati aplikacij tretjih ponudnikov in da bo zaradi zakona najverjetneje prisiljen razmisliti o svojem nadaljnjem delovanju v Rusiji.

Podrobnosti zakona, denimo kazni za kršitve, še niso...

6 komentarjev

Crew Dragon utegne turiste voziti že prihodnje leto

vir: Space
Space - SpaceX se je povezal s podjetjem Space Adventures, ki v vesolje pošilja premožne zasebnike, da bi za namen orbitalnega turizma uporabili kapsulo Crew Dragon, ki naj bi bila sicer zelo kmalu nared za prevoze ljudi. Prvi takšen polet bi se lahko zgodil že pozno v letu 2021, toda kaj dosti podrobnosti še niso pojasnili.

Firma Space Adventures poimensko morda ni preveč poznana, se pa gotovo večina ljudi spomni njenih dosedanjih podvigov: na Mednarodno vesoljsko postajo je popeljala sedmerico turistov, med njimi Dennisa Tita in Richarda Garriotta. V vesolje so leteli na ruskih Sojuzih, zadnje potovanje pa je bilo leta 2009. V podjetju nameravajo sedaj orbitalna popotovanja oživiti, tokrat z zasebnim plovilom - namreč SpaceXovo kapsulo Crew Dragon. Družbi sta sklenili dogovor, po katerem bodo zmaji v vesolje naenkrat vozili do štiri osebe, in sicer ne na ISS, temveč na prosto kroženje okoli Zemlje, na višini okrog tisoč kilometrov in s trajanjem do pet dni. To bi za zasebnike pomenilo...

3 komentarji

Hekerski napad povzročil dvodnevni izpad plinovoda v ZDA

Slo-Tech - V ZDA so bili zaradi napada z izsiljevalskim virusom (ransomware) primorani za dva dni ustaviti delovanje kompresorske postaje za zemeljski plin, sporoča US CERT. Identitete prizadetega podjetja sicer niso razkrili, so pa z javnostjo delili nekaj podrobnosti o napadu. Kompresorske postaje so pomembni del omrežja za prenos plina, saj s turbinami in motorji poskrbijo, da se zemeljski plin dovolj stisne (poviša tlak), da ga je možno učinkovito in varno prenašati po plinovodih.

Napad se je začel učbeniško. Zaposleni so dobili zlonamerno elektronsko pošto, kjer je bila povezava do strani, ki je sistem okužila. Napadli so informacijski sistem kompresorske postaje, kasneje pa so se prebili tudi v tehnološki del (operational technology hub). To so strežniki, ki nadzorujejo (SCADA) delovanje strojev na postaji. K sreči niso uspeli okužiti PLC-jev (programmable logic controllers), ki dejansko upravljajo opremo. Da napadalci niso mogli vplivati na delovanje strojev, so v podjetju jasno...

6 komentarjev

Mozilla v Firefox prinaša VPN

Slo-Tech - Mozilla uresničuje napovedi in v svoj brskalnik Firefox prinaša navidezna zasebna omrežja (VPN). Nova storitev se bo imenovala Firefox Private Network in bo na voljo v okrnjeni brezplačni inačici ali v polni plačljivi verziji. Brezplačna inačica nudi 12-urno uporabo VPN-ja na mesec, ki jo dobimo v obliki 12 enournih kuponov. Po drugi strani pa za pet dolarjev na mesec dobimo možnost uporabe VPN ves čas, kar lahko počnemo s petih naprav. Uporabljal se bo protokol Wireguard (in ne na primer IPsec ali OpenVPN).

Strežnike za to plačljivo storitev zagotavlja švedski odprtokodni VPN Mullvad, medtem ko bo brezplačna verzija tekla prek Cloudflara. Na voljo bo 30 držav, v katere se bomo z VPN lahko virtualno "preselili". Za zdaj podpirajo Windows 10, Android in Chromebooke, kmalu pa sledi še podpora za iOS. MacOS in Linux bosta sledila še malce kasneje. Kdor ima ustrezen sistem, se lahko prijavi v čakalno vrsto za povabilo v beta verzijo. Sprva bodo na vrsti Američani.

Pri uporabni VPN je...

34 komentarjev

Ko zmanjka mobilnega omrežja, pametni avtomobili na izposojo postanejo nepremičnine

theguardian.com - Internet stvari in vedno povsod priključene naprave so zanimive, dokler nas zaradi svoje pametnosti ne pustijo na cedilu. Vozilo, ki med vožnjo ves čas potrebuje signal mobilnega omrežja, je v divjini hitro neuporabno. The Guardianova novinarka Kari Paul je to izkusila na lastni koži, ko je v Kaliforniji najela Toyoto Prius prek storitve GIG Car Share, kjer avtomobil odklenemo kar prek pametnega telefona. Za najem ni treba izpolnjevati nobenih papirjev, potrebujemo le račun v aplikaciji.

Toda ko je vozila proti severu države in pakirala ob cesti, je bilo zgodbe konec. Na makadamski cesti priusa ni bilo možno več zagnati, ker je izgubil mobilni signal. Avtomobil se ni več premaknil. Še bolj zabavno je bilo dejstvo, da je njen mobilni telefon še našel signal omrežja, tako da je svojo odisejado lahko v živo objavljala na spletu. Ko je klicala na pomoč uporabnikom pri GIG, so ji dejali, da je to pogosta napaka. Odpraviti pa jo je možno le tako, da avto odvlečejo na območje, kjer je...

11 komentarjev

EU dobiva prve obrise svoje digitalne prihodnosti

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Evropska komisija (EK) je razkrila osnutke predpisov, ki bodo na ozemlju stare celine urejali upravljanje industrijskih podatkov, nadzirali uporabo umetne inteligence in ukorili ameriške tehnološke gigante. Paket je prvi v nizu prihajajočih zakonskih predlogov, ki bodo oblikovali digitalno prihodnost unije.

Predlogi se (resnici na ljubo precej ohlapno) nanašajo na gradnjo enotnega podatkovnega trga držav članic, kar naj bi v bodoče pomagalo vzpostaviti lastna velika tehnološka podjetja, ki bi zmanjšala zaostanek za ameriškimi in azijskimi. EU namreč ne skriva razočaranja, da je v prvi fazi digitalizacije precej zaostala, zlasti na področju storitev za končne potrošnike, denimo pri družbenih omrežjih, pametnih napravah in spletni prodaji.

Enotni podatkovni trg bi se tako naslanjal predvsem na doslej zbrane podatke, ki jih imajo večja podjetja, primeroma naštevajo nemški Siemens in francoski Alstom, vanj pa bi v naslednjih letih investirali še med 4 in 6 milijardami evrov, med...

18 komentarjev

ZDA želijo še zaostriti sankcije zoper Huawei

Slo-Tech - ZDA razmišljajo o zaostritvi ukrepov zoper Huawei, ki mu je že danes prepovedano uvažati komponente iz ZDA, kar ga omejuje tako pri strojni opremi (čipi) kakor programski opremi (Android). Reuters poroča, da želijo ZDA prepovedati tudi tujimi (torej neameriškim) dobaviteljem, da bi poslovali s Huaweijem. Tak primer je tajvanski proizvajalec čipov TSMC, ki sodi med največje na svetu. Za zdaj so tovrstni ukrepi še v fazi načrtovanja, zato ni nujno, da se bodo tudi dejansko zgodili.

Ukrep bi lahko dosegli s spremembo Foreign Direct Product Rule, s čimer lahko ZDA postavljajo omejitve na izvoz v tujini izdelanih izdelkov, če vsebujejo komponente ameriške tehnologije ali programsko opremo, ki zapade pod ameriške zakone. V konkretnem primeru bi ZDA od tujih podjetij (npr. TSMC), ki pri proizvodnji čipov uporabljajo ameriško tehnologijo, da za izvoz Huaweiju pridobijo posebno ameriško licenco. V Huaweiju in TSMC-ju so se zavili v molk in "hipotetičnih" situacij ne komentirajo. Tudi...

111 komentarjev

Essential, firma pametnih telefonov Andyja Rubina, gre pod rušo

AnandTech - Po dveh letih životarjenja so v podjetju Essential, kjer je Androidov oče Andy Rubin delal po svojem odhodu iz Googla, sklenili zapreti vrata, saj jim je za lansiranje novih produktov zmanjkalo denarja.

Ko je Andy Rubin konec leta 2015 ustanovil družbo Essential, se mu za investitorje res ni bilo treba bati, saj je imel kot glavni arhitekt operacijskega sistema Android v Silicijevi dolini izjemen ugled. Namera je bila, da uspeh s softverskega področja mobilne telefonije prenese še na strojnega, kajti v Essentialu je snoval nove telefone s pritiklinami. Po dveh letih je firma lansirala svoj prvi izdelek, pametni telefon Essential Phone (PH-1) ... ki pa je bil tudi zadnji. Serija polomij se je pričela takoj ob izidu PH-1, ko so ob ponesrečenem plačevanju prednaročil razkrili osebne podatke nekaterih strank. Sam telefon je bil spodoben, a je bil v luči bliskovitega napredka že v nekaj mesecih zastarel, kar ni bilo dovolj, da bi se mlado podjetje zasidralo na tržišču, zaradi česar je...

5 komentarjev

Odgovornost za predlansko nesrečo tesle s smrtnim izidom znana prihodnji teden

Slo-Tech - Ameriški urad za varnost v prometu (NTSB) je minuli teden razkril nove informacije o tragični nesreči, v kateri je pred dvema letoma voznik tesle izgubil življenje. Tesla Model X P100D je 23. marca 2018 silovito trčila v ločilno pregrado med dvema pasovoma na razcepu avtoceste. Voznik je po nesreči umrl v bolnišnici.

Med vožnjo je imelo vozilo vključeno funkcijo asistence (autopilot), ki se je zmedla in volan obrnila v ločilno pregrado. Pri hitrosti 110 kilometrov na uro je bilo to za voznika usodno. Čeprav Tesla redno poudarja, da asistenca ni avtopilot, jo je marsikdaj oglaševala sila dvoumno. Novi podatki, ki jih je NTSB po dvoletni preiskavi nesreče razkril, kažejo na resne pomanjkljivosti konkretnega vozila. Voznik se je v dneh pred nesrečo večkrat pridušal, da ima vozilo težavo z držanjem smeri. Zagotovo je to omenil družini in prijateljem (obstajajo dokazila, tudi zaslonski posnetki), ni pa preiskava mogla ugotoviti, ali je to prijavil tudi proizvajalcu. Družina trdi, da je...

23 komentarjev

Dell prodaja RSA

Slo-Tech - Dell je danes sporočil, da bo podjetje RSA za 2,1 milijarde dolarjev prodal konzorciju investitorjev, ki ga vodijo Symphony Technology Group, pokojninski sklad učiteljev iz Ontaria in AlpInvest. Dell je RSA pridobil leta 2015, ko je za 67 milijard dolarjev kupil EMC, ki je imel tedaj v lasti RSA. Sam EMC je RSA kupil leta 2006 in zanj odštel prav tako 2,1 milijarde dolarjev. Dell podjetje prodaja, ker želi konsolidirati svoj portfelj in se bolj usmeriti na svojo osnovno dejavnost, so povedali. Strategiji Della in RSA sta se razvili tako, da nagovarjata različne poslovne potrebe. Prodaja RSA daje več fleksibilnosti, da se Dell osredotoči na inovacije, medtem ko se bo RSA lahko posvetila strategiji zagotavljanja ekip za upravljanje tveganj in varnosti, so dejali v Dellu.

Nakup RSA vsebuje RSA Archer, RSA NetWitness Platform, RSA SecurID, RSA Fraud. Risk Intelligence in vsakoletno konferenco RSA. Preden bo nakup dejansko izveden, ga morajo potrditi še varuhi konkurence. To naj bi se...

0 komentarjev

Applovi prihodki bodo zaradi koronavirusa nižji

Vir: Flickr

Slo-Tech - Apple je tako eno prvih podjetij, ki se je odločilo vlagatelje obvestiti, da zaradi globalnega učinka koronavirusa v drugem kvartalu, ki se konča konec marca, ne bodo uspeli doseči napovedanih rezultatov.

V podjetju so sicer še dober mesec dni nazaj načrtovali, da bo globalna prodaja v tem času zrasla 9 do 15 odstotkov, prihodki pa naj bi znašali med 63 in 67 milijardami ameriških dolarjev. Ker na Kitajskem v tem obdobju praznujejo svoje novo leto, gre za četrtletje, ki je močno odvisno od dobre prodaje v tej državi. Toda zdaj je povpraševanje po njihovih izdelkih upadlo, opozarjajo še, da bodo dobave njihovih telefonov zaradi stoječih proizvodnih obratov še nekaj časa zamujale.

Proizvodnja iPhonov namreč večinoma poteka na Kitajskem, partnerske tovarne, ki izdelujejo njihove naprave so sicer deloma že ponovno zagnale tekoče trakove, a proizvodnja teče počasneje, zaradi česar jih bodo izdelali manjše število. Svoje je dodalo še zaprtje 42 njihovih trgovin na Kitajskem, ki jih te...

14 komentarjev