»

Spotify s pritožbo Evropski komisiji nad "Apple tax"

vir: Flickr

vir: The Verge
The Verge - Švedski ponudnik pretočne glasbe je pri Evropski komisiji (EK) vložil pritožbo proti Applu, ker naj bi podjetje omejevalo izbiro in konkurenco v svojem App Storu, predvsem z dajanjem prednosti svoji storitvi za pretakanje glasbe pred ostalimi ponudniki ter da je podjetje vzpostavilo sistem, v katerem je obenem igralec in razsodnik.

Apple namreč namreč pobira 30 % provizijo od vsega, kar se proda v App Storu, seveda tudi za prehod iz brezplačnega na plačljivi Spotify. Take provizije na vse transakcije pa nekaterim družbam, med njimi sta denimo Uber in Deliveroo, ni potrebno plačevati. Predstavniki Spotifya v tožbi zatrjujejo, da so bili zaradi nepravičnega davka prisiljeni podražiti svojo glasbeno storitev, ta pa je posledično postala...

27 komentarjev

Orion bi morda lahko letel do Meseca na komercialni raketi

Space News - Vodja agencije NASA Jim Bridenstine je presenetil z izjavo, da bi lahko naslednji preizkusni polet plovila Orion izvedli s pomočjo zasebnikov, saj Nasina lastna velika raketa SLS najverjetneje še ne bo nared. Namera je sprožila burne odzive.

Ameriška in evropska vesoljska uprava nameravata človeško potepanje po vesolju nadaljevati s plovilom Orion, v katerem bi po štirje astronavti potovali do Lune, Marsa ali celo asteroidov. Od vsega začetka je bilo mišljeno za sprego z gigantsko raketo Space Launch System (SLS), Nasino naslednico rakete Saturn V, s katero so vzletale misije Apollo. Toda razvoj SLSa, v katerega so zmetali že približno dvanajst milijard dolarjev, bremenijo nenehne zamude in nič ne kaže, da bo do junija prihodnje leto, ko je predviden naslednji test...

20 komentarjev

Bo moral Google v EU poravnati še eno kazen?

vir: Flickr

vir: Financial Times
Financial Times - Evropska komisija (EK) kot kaže še ni opravila z Googlom. Financial Times (novica je plačljiva, alternativna povezava) se sklicuje na tri neimenovane vire, ki za prihodnji teden napovedujejo novo globo, povezano z oglaševalsko storitvijo AdSense. Postopek se je začel že leta 2016, EK pa Google obtožuje, da drugim uporabnikom AdSensa preprečuje prikazovanje oglasov Googlovih konkurentov in da podjetje v EU obvladuje 80 % trga za posredovanje oglaševalskega prostora v iskalnikih, tak položaj pa uspešno ohranja že celo desetletje. Google se je tedaj na obtožbe odzval s spremembo dogovorov z nekaterimi največjimi posredniki oglaševalskega prostora, s katero jim je omogočil prikazovanje nekoliko večje količine Googlu konkurenčnih oglasov.

Da se bo v kratkem nekaj zgodilo, nakazuje tudi nedavna izjava komisarke za...

12 komentarjev

Dropbox bo v brezplačni verziji podpiral le tri naprave

Slo-Tech - Priljubljena storitev za shranjevanje datotek v oblaku in sinhronizacijo je potihoma omejilo število naprav, na katerih imajo lahko uporabniki sinhronizirane datoteke. Doslej niti za brezplačne uporabnike ni bilo omejitve, od tega meseca pa so omejeni zgolj na tri naprave. Kdor jih želi več, mora naročiti plačljivo inačico Plus ali Professional.

Razlogov za spremembo Dropbox ni navedel, gre pa verjetno za željo, da bi prodali več plačljivih paketov. Starejši uporabniki, ki imajo sinhronizirane več kot tri naprave, bodo lahko še...

78 komentarjev

Transparentna Slovenija #2: Razkriti tekači Istrskega maratona

Mapa spletne strani Istrski-maraton.si je bila široko odprta v splet

Slo-Tech - Društvo Istrski maraton, ki je organizator istoimenskega maratona na slovenskem Primorju, za svojo spletno stran uporablja platformo Wordpress. Organizatorji mednarodnega dogodka (spletna stran je tako v Slovenščini kot Italijanščini in Angleščini) so imeli podobno »učinkovito začito« na spletni strani kot spletna trgovina Kidstar.si. Če je uporabnik k URL naslovu spletne strani dodal »/uploads«, je lahko dostopal do vseh računov in dobavnic (popravek: do 10 predračunov generiranih v spletni trgovini), ki jih je društvo izdalo.



Tako je lahko kdorkoli, brez dodatnega računalniškega znanja, dostopal do osebnih podatkov udeležencev maratona in kupcev izdelkov, ki jih društvo prodaja prek spleta.
Primeri računov strank:






Informacije o varnostnem incidentu smo pred objavo članka...

52 komentarjev

Satelitski podatki kažejo na podobnost obeh nesreč Boeinga 737 Max

Slo-Tech - Po dvodnevnem oklevanju je tudi ameriška Agencija za letalstvo (FAA) prizemljila letala Boeing 737 Max, potem ko so to storile vse druge večje države, vključno s celotno EU. ZDA so se dolgo upirale tej potezi, češ da so letala varna, a jih je na koncu prepričal tudi strah potnikov, ki so že odpovedovali lete na teh letalih. Izvorni razlog ostaja nepojasnjeno strmoglavljenje dveh enakih in novih letal v pol leta. Glavni razlog za skrb je podobnost nesreč, saj sta se obe zgodili v isti fazi leta in sta po besedah očividcev tudi potekali podobno. Letalo je po vzletu izgubljalo in pridobivalo višino, dokler ni treščilo v tla.

Trenutno se največ govori o novem sistemu MCAS, ki ga ima ta model leta zaradi spremenjenega položaja motorjev, kar vpliva na krmilne in aerodinamične lastnosti. Boeing je sporočil, da bodo v prihajajočih tednih pripravili...

46 komentarjev

Transparentna Slovenija #1: Razkriti kupci trgovine z oblekami in opremo za najmlajše Kidstar.si

Slo-Tech - Podjetje Maneks plus za svojo spletno trgovino Kidstar.si, prek katere prodaja obleke, igrače in druge izdelke za najmlajše, uporablja platformo WordPress. Če je uporabnik k URL naslovu spletne trgovine dodal »/uploads«, je lahko dostopal do vseh računov in dobavnic, ki jih je podjetje izdalo. Tako je lahko kdorkoli, brez dodatnega računalniškega znanja, dostopal do osebnih podatkov strank podjetja.




Primeri dobavnic in računov strank:





Informacije o varnostnem incidentu smo včeraj pred objavo članka posredovali Informacijskemu pooblaščencu, z objavo pa počakali do umika spornih vsebin s spleta.

34 komentarjev

ZDA razmišljajo o tožbi Francije pred WTO

vir: Pixabay

vir: Bloombergtax
Bloombergtax - T.i. digitalni davek, ki ga je nedavno napovedal francoski finančni minister, se že sooča s prvimi preprekami. Chip Harter, visoki uradnik ameriškega finančnega ministrstva je namreč pred pariškim srečanjem Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) na temo digitalnih davkov napovedal, da ZDA intenzivno razmišljajo o primernem odzivu na davek, za katerega menijo, da je diskriminatoren do ameriških podjetij.

Po njihovi oceni bi ga bilo mogoče spodbijati v okviru sklenjenih trgovinskih sporazumov in pred organi Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Sam ukrep pa bi po njegovem mnenju bolje izpeljati s širšim mednarodnim dogovorom, sprejetim v okviru OECD. Harter je še poudaril, da bodo ZDA nasprotovale vsakemu takemu davku, ki bi ga sprejela katerakoli posamezna...

34 komentarjev

Nvidia opušča podporo 3D Visionu, kupuje Mellanox za 6,9 milijarde dolarjev

Slo-Tech - Iz Nvidie so sporočili, da bo aprilska posodobitev grafičnih gonilnikov zadnja s podporo 3D Visionu, njihovemu standardu za stereoskopski 3D. Napovedali so tudi nakup proizvajalca podatkovnih vodil Mellanox za kar 6,9 milijarde ameriških dolarjev, kar je doslej daleč najvišji Nvidijin prevzem.

Nvidia 3D Vision je podobne sorte obskuren artefakt kot ločene kartice PhysX ali konzola Shield - le da se je sleherni imetnik geforcev dejansko spomnil nanj ob inštalaciji gonilnikov, ko je moral odkljukati nameščanje 3D Vision programja. Firma je s svojo tehnologijo za stereoskopsko globinsko sliko skušala prodreti leta 2008 in nekaj let pozneje splovila celo inačico 2.0, toda zadeva se ni prijela. 3D je na splošno pogrnil na bolj ali manj vsej fronti, od televizorjev...

12 komentarjev

Spletna trgovina Proteini.si razkrila svoje stranke

Slo-Tech - Računi, izdani strankam spletne trgovine Proteini.si s športno prehrano in dodatki k prehrani, so bili prosto dostopni na na spletišču http://izpis.proteini.si/&#8221 (spletna stran je v tem času delovala samo na nešifrirani HTTP povezavi).

Brskanje po strežniški mapi je bilo sicer onemogočeno, zato “na prvo žogo” ni bilo mogoče dobiti seznama vseh računov. Vendar pa je bilo do seznama vseeno mogoče dostopati, in sicer tako, da smo spreminjali številke v imenu datoteke (npr. namesto “1-1-12645.pdf” bi zapisali “1-1-12644.pdf”, itd.).


Iz priloženih zaslonskih posnetkov je tako razvidno, da je bilo mogoče videti račune izdane pravnim in fizičnim osebam, pri čemer je bilo iz računov mogoče videti imena in naslove ter prebivališča fizičnih oseb, pa...

79 komentarjev

Pomanjkanje Intelovih procesorjev se stopnjuje

Slo-Tech - Kdor je v zadnjih mesecih naročal kakšen Intelov procesor, ga je lahko negativno presenetil dolg dobavni rok. V drugi polovici minulega leta je začelo zmanjkovati procesorjev. Veliki proizvajalci računalnikov, HP, Dell in Lenovo, so v posameznih trenutkih beležili celo 5-odstotno pomanjkanje procesorjev glede na potrebe. Posamezni tajvanskih proizvajalci so bili nepripravljeni, tako da jih je udarila kar 10-odstotna vrzel pri dobavi Intelovi procesorjev. Pomanjkanje pa se lani ni iznihalo, temveč se nadaljuje tudi v tem letu, kar smo občutili tudi v Sloveniji. Dobavni roki posameznih računalnikov znašajo tudi 90 dni.

Kot kaže, se situacija še ne bo izboljšala. Pri Digitimes Research ocenjujejo, da se bo vrzel sicer...

66 komentarjev

ZDA zaradi Huaweija z ultimatom nad Nemčijo

vir: Wikipedia

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Ko ne gre zlepa, pač poskusiš še zgrda. Zato so ZDA te dni po poročanju Wall street journala (povezava je plačljiva, alternativni vir) precej neposredno, s pismom Richarda Grenella, njihovega veleposlanika v Berlinu, sporočile Nemčiji, da naj pri uvajanju 5G omrežij opusti uporabo omrežne opreme kitajskega proizvajalca Huawei. V nasprotnem primeru namerava Washington Nemčiji omejiti dostop do nekaterih obveščevalnih podatkov. V pismu še piše, da so kitajska podjetja zavezana k sodelovanju s kitajskimi obveščevalnimi službami, varnosti telekomunikacijske opreme pa ni mogoče natančno potrditi ali ovreči zgolj na podlagi revizije strojne in programske opreme.

Že...

71 komentarjev

Trg grafičnih kartic silovito padel

Slo-Tech - S koncem kriptonorije se umirja tudi trg grafičnih kartic. V zadnjem četrtletju minulega leta se je prodaja grafičnih kartic znižala za 40,2 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem leto poprej in celo za 10,7 odstotka v primerjavi s tretjim lanskim četrtletjem. Običajno je četrto četrtletje zaradi božično-novoletne nakupovalne sezone najboljše. Glavni razlog je upad vrednosti kriptovalut, zaradi česar se rudarjenje z grafičnimi karticami ne izplača več (ali pa vsaj bistveno manj).

Rezultat je močno skrčenje prodaje. Z 8,8 milijona prodanih grafičnih kartic gre za najslabši četrti kvartal v več kot desetih letih, ugotavlja Jon Peddie Research. Nvidiin tržni delež je nekoliko poskočil, in sicer s 74 odstotkov na 81 odstotkov, medtem ko se je AMD-jev ustrezno znižal. Še leto pred tem je bil sicer AMD-jev delež kar 34-odstoten ali dvakrat večji kot sedaj. Z diskretno grafično kartico se je prodalo 27,8 odstotka osebnih...

106 komentarjev

Ima bolnišnica Izola problem z razumevanjem delovanja interneta?

Slo-Tech - "Uhajanja podatkov ni bilo", je za različne slovenske medije na šlamastiko z osebnimi podatki svojih pacientov prek svoje PR službe odgovorila Splošna bolnišnica Izola. V odgovoru so podali večje število argumentov, zakaj naše poročanje ni bilo »pravilno«. V nadaljevanju bomo analizirali glavne argumente bolnišnice Izola in pokazali, kako smo prišli do dejstev, ki smo jih podali v članku Nov vrhunec digitalne transformacije v slovenskem zdravstvu: do podatkov zdravstvenega stanja Primorcev kar prek Googla.

1. »Uhajanja podatkov ni bilo«

Bolnišnica Izola se brani, da je Google javnosti omogočal dostop le do t.i. »snapshotov« oz. »posnetkov splenega mesta«, na katerem so se nahajali izvorni dokumenti. Dostop do samih izvornih dokumentov prek Googla naj ne bi bil mogoč.

Vendar, Google indeksira samo dokumente, ki so javno objavljeni na spletni strani. Sam obstoj posnetkov v Googlovem indeksu dokazuje, da so bili izvorni dokumenti javno dostopni na spletni strani SB Izola.

Google...

72 komentarjev

Prepoznavanje obraza na Galaxyju S10 za odklep ni varno

Za Samsung Galaxy S10 sta dovolj podobna, da se odklene.

Slo-Tech - Novi Samsungov Galaxy S10 ima kamero, ki omogoča tudi odklep s prepoznavanjem obraza. To ni nič novega, prav tako pa ni nič novega dejstvo, da jo zlahka pretentamo. Zadostuje že natisnjena fotografija, za povrhu pa je to lahko tudi naš brat.

Zanimivo je, da je Samsung stopil korak nazaj. Galaxy Note 7 in njegovi nasledniki S8, Note 8, S9 in Note 9 so imeli posebno strojno opremo, skupaj z IR LED in kamero za branje šarenice, za pametni odklep. S10 pa te opreme nima več, temveč uporablja zgolj običajno kamero. Razloga ne poznamo, ni pa tako iz trte izvita razlaga, da je imel Samsung...

70 komentarjev

Triton je novi Stuxnet

Slo-Tech - Ker so moderni industrijski obrati krmiljeni z računalniki, lahko imajo virusi zelo resne posledice tudi v realnem svetu. Doslej smo videli že nekaj primerov, ko je računalniška koda povzročila poškodbe in težave na fizični opremi. Prvi primer je bil Stuxnet, ki je pred devetimi leti poskrbel za odpoved iranskih centrifug za bogatenje urana. Leta 2013 je Havex napadal evropske in ameriške naftne družbe, v letih 2015 in 2016 pa so ruski hekerji napadli ukrajinsko elektroenergetsko omrežje. Nasledni v vrsti nevarnih virusov je Triton, ki ga strokovnjaki opisujejo kot še bolj dodelani Stuxnet. O njem so prvikrat poročali že konec leta 2017, a še...

5 komentarjev

Poletel prvi brezpilotni soborec

Defense Update - Nad Arizono je prvič poletel XQ-58A Valkyrie, prototip brezpilotnega aviona, katerega naloga bo spremljati običajna bojna letala in sodelovati z njihovimi piloti. Podobno napravo razvija tudi Boeingova avstralska podružnica.

Brezpilotna bojna letala so doslej uporabljali pretežno za raketiranje ciljev na tleh v razmerah relativne (proti)zračne varnosti, saj se s sovražnimi lovci ali moderno protiletalsko obrambo še ne znajo spoprijemati. To se bo spremenilo, če bo uspešen program razvoja avtonomnega zračnega soborca, ki mu Američani pravijo loyal wingman. Ta princip narekuje, da naj bi vsako klasično bojno letalo s pilotom, kot sta F-35 in F-22, spremljalo nekaj pogrešljivih brezpilotnikov, ki bi osrednjemu avionu pomagali na različne načine: streljali na...

38 komentarjev

Zakaj novi Boeingi 737 Max padajo z neba in kaj je MCAS?

Slo-Tech - Boeing 737 MAX 8 indonezijske družbe Lion Air je 29. oktobra 2018 ob 6.33 po lokalnem času nenadoma izginil z zaslonov kontrole letenja v Jakarti. Pilot letala, ki je vzletelo le 13 minut pred tem, je tik pred tem zahteval dovoljenje za vrnitev in pristanek, ker je imel tehnične težave. Letalo ni uspelo niti obrniti, preden je padlo v Javansko morje. Pol leta pozneje se je zgodba ponovila. Skoraj nov Boeing 737 MAX 8 je 10. marca vzletel iz Adis Abebe v Etiopiji na poti proti Nairobiju v Keniji. Šest minut po vzletu je letalo izginilo z radarjev in kmalu je postalo jasno, da je treščilo na tla blizu vasi Ejere. Že kmalu po prvi nesreči sta ameriška letalska agencija FAA in Boeing izdala...

71 komentarjev

Nov vrhunec digitalne transformacije v slovenskem zdravstvu: do podatkov zdravstvenega stanja Primorcev kar prek Googla

Slo-Tech - Izvidi in napotnice Slovencev, ki so se naročili na pregled v bolnišnici Izola od začetka leta 2016, so bili do preteklega tedna dostopni kar prek Googla. Kot je razvidno iz priloženih slik, je prišlo do (tudi za slovenske razmere) neverjetne »šlamastike« pri varovanju osebnih zdravstvenih podatkov pacientov bolnišnice. Vse podrobnosti sicer še niso znane, vse pa kaže, da je IT sistem avtomatično objavljal izvide in napotnice na spletu. Ker Google (in seveda drugi spletni iskalniki) avtomatično indeksira vso vsebino, ki ni zaščitena na platformah, kot je WordPress, je lahko kdorkoli na svetu preverjal zdravstveno stanje Primorcev.

Informacijski pooblaščenec je bil o »nepravilnostih« obveščen pretekli petek in je takoj odredil bolnišnici umik dokumentov s spleta. Kar...

183 komentarjev

Iranski Iridium dva meseca v miru prečesaval Citrixovo omrežje?

vir: Wikipedia
The Register - Citrix je konec tedna obvestil svoje stranke, da so doživeli vdor v svoje omrežje, pri čemer so neznanci odnesli za 6 TB občutljivih internih podatkov. Kot so sporočili iz varnostnega podjetja Resecurity, ki je o vdoru prvo opozorilo predstavnike Citrixa in FBI, naj bi za napadom stala iranska hekerska skupina, znana pod imenom Iridium. Ta je doslej uspešno napadla že več kot dvesto vladnih agencij, naftnih in tehnoloških podjetij. Napad naj bi se začel že decembra lani in trajal dva meseca, vdiralci pa so pri tem uspešno obšli več ravni zaščite in se prebili tudi v Citrixova VPN omrežja. Po poročanju Resecurityja so bila med odnešenimi podatki elektronska sporočila, poslovni načrti in drugi, tudi zaupni dokumenti.

Kot je...

13 komentarjev

NASA napravila najnatančnejši posnetek udarnih valov ob prebitju zvočnega zidu

vir: NASA
NASA - Strokovnjaki agencije NASA so z doslej najnaprednejšim sistemom za schlieren fotografijo posneli navdušujoče podobe širjenja in interakcije udarnih valov ob letalskem prebijanju zvočnega zidu.

Inženirji ameriške vladne zrakoplovne in vesoljske agencije so trenutno do vratu v projektiranju demonstratorja za tišje prebijanje zvočnega zidu X-59, s katerim želijo utreti pot vrnitvi nadzvočnih potniških letal, ki nad poseljenimi območji zaradi hrupa ne smejo leteti. Del raziskav seveda vsebuje tudi izpopolnjevanje tehnik za opazovanje zračnih tokov med doseganjem hitrosti zvoka, ko pride do zgostitev, ki povzročijo udarne valove, ki jih slišimo kot glasen pok. V ta namen se že zelo dolgo uporablja tudi tako imenovana schlieren fotografska tehnika, ki jo je nemški fizik...

0 komentarjev

SpaceXov Crew Dragon prestal ultimativni test

vir: Space
Space - SpaceXova kapsula za človeško posadko se je uspešno vrnila s šestdnevnega testnega poleta do Mednarodne vesoljske postaje in nazaj. NASA je potrdila, da se je kapsula sinoči ločila od ISS in na poti do Zemlje štirikrat uporabila potisne šobe, da bi upočasnila za prehod skozi zemeljsko atmosfero. Tik pred pristankom so za končno zaviranje poskrbela še štiri padala, ki so kapsulo mehko spustila v Atlantski ocean, kakih 200 kilometrov od obale Floride, kjer jo je nato pobrala posebna, za to namenjena ladja Go Searcher. To je tudi ključna razlika od vseh konkurenčnih plovil s človeško posadko, kajti tako Sojuz, kot tudi Boeingova kapsula Starliner pristaneta na trdnih tleh.

Crew Dragon je na ISS ponesel približno 180 kilogramov zalog in lutko po imenu Ripley,...

16 komentarjev

Elizabeth Warren v primeru izvolitve napovedala razbitje tehnoloških velikanov

Elizabeth Warren

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Warrenova, sicer senatorka in demokratska pretendentka za kandidaturo na predsedniških volitvah v ZDA leta 2020, je v primeru svoje izvolitve napovedala prisilno razdrobitev Amazona, Googla in Facebooka. Nekaj pozneje so iz njene pisarne na spisek dodali še Apple. Kot razlog je navedla, da bi taka poteza spodbudila konkurenco na zdaj monopolnem trgu.

Kot meni Warrenova, so ta podjetja povsem zavzela digitalni trg, največ s pomočjo prevzemov in združitev, ki so jih državni regulatorji mirno...

100 komentarjev

Kriptomenjalnica QuadrigaCX brez denarja že mesece pred smrtjo ustanovitelja

Slo-Tech - Februarja je v svetu kriptovalut presenetila bizarna zgodba o kanadski kriptomenjalnici QuadrigaCX, katere ustanovitelj naj bi bil decembra umrl v Indiji. Ker naj bi imel edini dostop do nepovezane (off-line) denarnice (cold wallet) s 137 milijoni dolarjev premoženja, je menjalnica začela stečajni postopek. Kmalu je začelo kazati, da zgodba smrdi. Ustanovitelj je le nekaj dni pred smrtjo sestavil novo oporoko, bitcoinov naj sploh nikoli ne bi bilo, litecoine pa je nekdo premikal tudi po domnevni smrti ustanovitelja. Forenziki so sedaj uspeli pridobiti dostop do podatkov na prenosniku ustanovitelja, kjer se odkrili še več sumljivih dejstev. Podrobno poročilo je namreč pokazalo, da so bitcoini iz denarnice izgnili.

Revizorji iz...

37 komentarjev

Imamo že tretjega človeka, ki so ga ozdravili HIV-a?

Slo-Tech - Po berlinskem in londonskem pacientu imamo zelo verjetno še düsseldorfskega. Na konferenci o retrovirusih in oportunističnih infekcijah v Seattlu so predstavili medicinski primer bolnika iz Düsseldorfa, ki je bil okužen s HIV in tudi tri mesece po prenehanju jemanja zdravil nima zaznavnih koncentracij virusa v telesu. Tudi tretji bolnik je bil ozdravljen na enak način, in sicer s presaditvijo kostnega mozga od darovalca, ki ima posebno mutacijo, zaradi katere večina sevov HIV-a ne more napasti njegovih belih krvničk.

Več kot tri mesece po koncu tretmaja s protivirusnimi zdravili omenjeni posameznik v vzorcu tkiva iz črevesja in limfnih vozlov ni imel zaznavnih količina virusa. To je sicer še nekoliko zgodaj, a kot kaže,...

10 komentarjev

Microsoft odprl kodo Računala

Slo-Tech - Microsoft se je odločil, da bo odprl kodo svojega Računala (Windows Calculator), ki jo bo odslej lahko dopolnjeval kdorkoli. Od včeraj je na GitHubu dostopna celotna izvorna koda pod licenco MIT. Računalo je sicer neznaten del Windows, a vseeno kaže, da se Microsoft ne boji več paranoično odprte kode.

To sicer ni prvi takšen primer, pri čemer ne mislimo na pobegle koščke kode ali kodo, v katero imajo vpogled nekatere države. Lani je...

43 komentarjev

Uber ne bo odgovarjal za smrt peške

Agenti NTSB preiskujejo Uberjevo vozilo udeleženo v nesreči.

vir: Wikipedia
Reuters - Državna tožilka okrožja Yavapai v Arizoni je sporočila, da so po temeljitem pregledu dokazov ugotovili, da podjetje Uber ni odgovorno za smrt peške, ki jo je njihovo samovozeče vozilo lanskega maja povozilo med prečkanjem ceste. Natančnejših pojasnil za svojo odločitev sporočilo tožilstva za zdaj ne navaja.

Nesreča se je primerila med testiranjem opreme za avtonomno vožnjo, Uberjev Volvo XC90 pa je peško, ki je ob sebi potiskala kolo, zadel med...

63 komentarjev

WebAuthn standardiziran, pot v splet brez gesel odprta

Slo-Tech - Konzorcij za svetovni splet (W3C), ki je pristojen za potrjevanje standardov, je objavil končno verzijo Web Authentication API, ki je s tem postal standard WebAuthn. Gre za tehnologijo, ki so jo leta 2015 prvi predlagali velikani Apple, Google, Microsoft, Intel in drugi, prva pa sta jo v praksi udejanjila Dropbox in Microsoft. Danes jo podpirajo vsi veliki brskalniki, tudi Chrome, Firefox in Safari.

WebAuthn je API, ki spletnim stranem omogoča izvajanje avtentikacije (preverjanje pristnosti) s komunikacijo z varnostno napravo, ki ji uporabnik dovoli dostop. To je lahko na primer varnostni ključ FIDO ali biometrika. Tako lahko sedaj uporabljamo prstne...

23 komentarjev

Varna gesla, ki to niso: ji32k7au4a83

Slo-Tech - Ko nam kakšno geslo uide v internet, bodisi po lastni neumnosti bodisi zaradi vdora v ponudnika kakšne storitve, se običajno hitro znajde na seznamu znanih gesel, ki jih hekerji uporabljajo za slovarske napade v prihodnosti. Na teh seznamih so pogosta in predvidljiva gesla, denimo 123456 ali password, pa tudi precej manj logični vnosi, kamor sodi ji32k7au4a83.

Have I Been Pwned je spletna stran, ki jo je že pred leti postavil varnostni strokovnjak Troy Hunt, in omogoča preveriti, ali je naše geslo varno. Hunt je sicer priznani varnostni strokovnjak, a kdor se počuti nelagodno ob vpisovanju svojega gesla na kakšno tretjo stran (in ima ob tem prav), lahko svoje geslo sam pretvori v SHA-1 in vnese to vrednosti ali pa si na disk prenese...

70 komentarjev

Afrika dobiva prve velike podatkovne centre za oblačne storitve

Slo-Tech - Afrika se bo z zaostankom vendarle vpisala na seznam kontinentov, kjer so svetovni ponudniki storitev v oblakih postavili podatkovne centre oziroma svojo infrastrukturo. Led je prebil Microsoft, ki je odprl centra v Cape Townu in Johannesburgu. Z njima bo lahko v Afriki ponujal Azure, Office 365 in Dynamics 365. Predlani najavljena centra bi po prvotnih načrtih bili morali odpreti že lani, a se je gradnja zavlekla. Vseeno je Microsoft s tem prehitel konkurenta Amazona, ki bo svoj center v Cape Townu odprl šele prihodnje leto.

V Afriki se je, podobno kot v ostalih delih sveta, uporaba storitev v oblaku v zadnjih letih precej razmahnila. Od leta 2013 do 2018 se je število uporabnikov med srednje velikimi in velikimi podjetji več kot podvojilo. Trend se bo nadaljeval, saj v največjih...

1 komentar

AI startupi, ki to v resnici niso

vir: Flickr

vir: MMCVentures
MMCVentures - Umetna inteligenca je trenutno ena najpopularnejših krilatic, zaradi česar je pogosto prilepljena k izdelkom in storitvam, ki z njo nimajo prav veliko zveze.

MMC, londonsko podjetje tveganega kapitala je zato opravilo raziskavo, ki je zajela 2.830 zagonskih podjetij iz trinajstih držav članic EU, pri čemer so preverjali bistvo njihove dejavnosti, aktivnosti in vire financiranja. V 40 odstotkih niso našli nobene sledi umetne inteligence, kar po mnenju MMC pomeni, da startupi, ki se razglašajo za AI podjetja, to čisto lahko tudi niso.

Drži pa tudi, da pogosto ne gre za zavajanje s strani samih podjetij, pač pa je napačna klasifikacija posledica analiz nekoga tretjega....

13 komentarjev

NSA ustavlja zbiranje prometnih podatkov telefonskih klicev in sporočil

Slo-Tech - NSA je brez velikega pompa ustavila program prisluškovanja, v okviru katerega so zbirale prometne podatke telefonskih klicev in sporočil. Gre za program, ki so ga zagnali kmalu po terorističnih napadih 11. septembra 2001, javnost pa je zanj izvedela šele s Snowdnovimi razkritji pred šestimi leti. Program pa se je potihoma končal. NSA že dlje časa ne zbira prometnih podatkov, Trumpova administracija pa ga ni uporabljala že več kot šest mesecev.

Program je vzpostavila zakonodaja USA PATRIOT Act leta 2001, ki je sprva zbirala vse prometne podatke vse ponudnikov telekomunikacij, da so lahko iskali vzorce in povezave med ljudmi, ki so bili zanimivi za NSA. Tako široko, neomejeno zbiranje podatke se je končalo leta 2015 pod...

18 komentarjev

Ranljivosti v oblačni programski opremi gredo za pol milijona dolarjev

Slo-Tech - Zerodium, znano podjetje, ki se ukvarja z odkupovanje in preprodajo ranljivosti v programski opremi, je sporočilo, da bo odkupilo informacije o ranljivostih v programski opremi za storitve v oblaku, denimo v VMware ESXi (VSphere) ali Microsoft Hype-V. Za ranljivosti, ki delujejo na običajno nastavljenih napravah in omogočijo pobeg od gostitelja do gosta (Guest-to-Host escape), ponujajo do 500.000 dolarjev. Čeprav se to sliši veliko, pa gre v resnici za precej nizek znesek za resnično neznane (0day) ranljivosti.

Zerodium, ki ga je ustanovil Chaouki Bekrar, ki je bil znan kot vodja francoskega VUPEN-a, namreč ni edini igralec, ki odkupuje ranljivosti. Hudo konkurenco ima tudi v državnih ustanovah, denimo v ameriški NSA. Ta naj bi imela precej velik arzenal ranljivosti in tudi...

0 komentarjev

V ZDA se širijo zahteve po možnosti gotovinskega plačevanja

Slo-Tech - Mesti Philadelphia in New Jersey sta sprejeli zakon, ki od fizičnih trgovin zahteva omogočanje nakupovanja z gotovino. S tem se mestne oblasti borijo proti hitremu razširjanju trgovin in lokalov, ki vse stavijo na brezgotovinsko plačevanje.

Smetano novic o modernih načinih plačevanja zadnje čase pobira Amazon s svojimi izpostavami Amazon Go, ki so povsem brez blagajn in kjer kamere ujamejo, kaj ljudje vzamejo s polic ter samodejno bremenijo njihov račun. Toda če pogledamo širše, je to zgolj ena od skrajnosti v prizadevanjih trgovcev vseh sort, da bi pospešili plačevanje in s tem odstranili čakalne vrste ter poenostavili logistiko. Na Kitajskem sta se Alibaba in JD.com tržnic brez blagajn lotila malo...

107 komentarjev

Francoski digitalni davek bo navrgel pol milijarde letno

vir: Maxipixel

vir: Reuters
Reuters - Francoski finančni minister Bruno Le Maire je konec tedna povedal nekaj več podrobnosti o t. i. digitalnem davku, ki ga namerava uvesti Francija. Davek naj bi po načrtih plačevala samo podjetja, ki prihodke ustvarijo na spletu, globalno vsaj 750 milijonov, v Franciji pa najmanj 25 milijonov evrov. Gre za podjetja, ki na svojih platformah povezujejo ponudnike in stranke in pri tem pobirajo provizije, pa podjetja, ki služijo s prodajo osebnih podatkov v oglaševalske namene. Podjetij, ki svoje izdelke in storitve prodajajo na lastnih straneh, pa novi davek ne bo prizadel.

Davek bi tako po ministrovi oceni moralo plačevati približno 30 podjetij, večinoma ameriških (omenjajo se Google, Amazon, Facebook,...

68 komentarjev

Novo Linuxovo jedro 5.0 je tu

kernel.org - Ponoči je izšla nova stabilna verzija Linuxovega jedra, ki nosi oznako 5.0. Tri leta po izidu Linuxa 4.0 in 20 podverzij kasneje je bil čas za preskok na novo številko. Tudi to pot Linus Torvalds, ki je že dolgo nazaj z oddiha in iskanja prijaznejšega jaza, saj znova skrbi za jedro, poudarja, da kakšnih večjih pomenov številčenju verzij ne gre več pripisovati.

Med pomembnejšimi novostmi je zagotovo podpora za šifriranje Adiantum, ki ga je razvil Google in je namenjeno napravam z nizko porabo energije. Preprosto povedano Adiantum prinaša pohitritev šifriranja, če nimamo namenskega strojnega čipa, kar se običajno zgodi z najcenejšimi in najvarčnejšimi napravami. Adiantum bo omogočil, da bodo podatki šifrirani na vseh...

38 komentarjev

V EU premikanje urinih kazalcev še vsaj do leta 2021

Modro in oranžno obravane države so leta 2017 uporabljale poletni čas.

Slo-Tech - Po lanski internetni anketi, ki jo je o prehajanju z zimskega na poletni čas in nazaj izvedla Evropska komisija, je kmalu postalo jasno, da se bo prestavljanje ure poslovilo, ker je tako želela velika večina sodelujočih. Evropska komisija je septembra predlagala, da bi letos marca še zadnjikrat prestavili ure na poletni čas, kjer bi države bodisi ostale bodisi jeseni trajno prešle na zimski čas. Tako hitro vendarle ne bo šlo, saj bomo ure premikali do leta 2021, so danes izglasovali v Odboru Evropskega parlamenta za promet in turizem.

S 23 glasovi za in 11 proti so poslanci sprejeli resolucijo, po kateri bomo zadnjikrat ure na poletni čas prestavili v nedeljo, 28. marca 2021. Evropski parlament in tudi države članice so namreč menili, da bi bila hitrejša ukinitev premikanja ure...

53 komentarjev

USB 4.0 bo vključeval Thunderbolt

Slo-Tech - Minuli teden smo ugotavljali, da bo novi standard USB dobil ime 3.2, a bo hkrati preštevilčil tudi starejše različice in nasploh poskrbel za nekoliko zmede pri ugotavljanju dejanske verzije. Res pa je, da v praksi razlike med hitrostmi 5, 10 ali 20 Gb/s ne bodo prav velike, priključki in standardi pa bodo navzkrižno združljivi. Pripravlja pa se že USB 4.0, ki bo poskrbel za revolucionarno spremembo. Kot je Intel obljubil že predlani, bo odprl standard Thunderbolt 3 in omogočil uporabo brez plačevanja licenčnin. Specifikacijo so že predali USB Implementers Forumu (USB-IF).

To pomeni, da se bomo zelo približali končnemu cilju, ki je en sam priključek in en sam standard. Fizično je USB-C že zelo blizu, sedaj pa dobiva še programsko podporo. Pričakujemo lahko, da bo USB 4.0 podpiral hitrosti do 40 Gb/s (dvakrat več od USB 3.2), integracija s...

16 komentarjev

EU odkrito zagrozila Googlu, Twitterju in Facebooku

vir: Wikipedia
Evropska komisija - EU je izdala prvo poročilo v zvezi z lani oktobra podpisanim Kodeksom za boj proti dezinformacijam. V njem so konkretno navedeni Facebook, Twitter in Google, ki po mnenju bruseljskih uradnikov na svojih platformah še vedno ne napravijo dovolj odločnih korakov v tej smeri. Podpisniki kodeksa so se namreč zavezali, da bodo poskušali zmanjšati število lažnih uporabniških računov, predvsem pa svoja prizadevanja napravili transparentna.

Poročilo tako ugotavlja, da trojica platform ni posredovala dovolj dokazov o kakih novih orodjih oz. politikah za preganjanje dezinformacij, niti, da so v to vložili zadostno količino virov in s prizadevanji pokrili vse države članice EU. Poročilo še izraža zaskrbljenost zaradi take neodzivnosti, zlasti, ker so pred vrati majske...

56 komentarjev

Galileo prihaja z 12-letno zamudo

Slo-Tech - Vesoljsko obarvan konec tedna zaključujemo s pogledom v evropski navigacijski sistem Galileo, s katerim želi Evropa končati odvisnost od ameriškega navigacijskega sistema GPS. Galileo so začeli načrtovati že v 90. let, končno verzijo pa so dorekli leta 2003. Sistem, ki je sicer začel omejeno delovati leta 2016, z več kot desetletno zamudo počasi vendarle dobiva končne obrise. Sistem za zdaj še ne pokriva celotnega sveta, kar naj bi se zgodilo prihodnje leto, so sporočili iz nadzornega centra v Oberpfaffenhofnu na Bavarskem. Sedež sistema je sicer v Pragi.

Zadnje štiri satelite, ki še manjkajo, naj bi izstrelili konec prihodnjega leta. Že letos pa bo Galileo dobil visoko natančnost, ki bo višja od konkurenčnih sistemov. Na koncu bo natančnost Galilea precej manj kot meter, medtem ko je...

26 komentarjev

OneWeb začel graditi omrežje za satelitski internet

Slo-Tech - V letu 2019 se začenja dogajati na področju satelitskega interneta z nizkimi zakasnitvami pri dostopu, ki ga želi ponujati več podjetij. Eden izmed najresnejših kandidatov OneWeb je ta teden izstrelil prvih šest satelitov, ki bodo sestavljali njihovo do leta 2021 postavljeno konstelacijo. Konkurenca, ki jo sestavljajo SpaceX (projekt Starlink), Facebook (projekt Athena) in Telesat, ne spi.

OneWeb je iz Francoske Gvajane izstrelil šest satelitov, potrebujejo pa jih 600. Prvotni načrti so predvidevali celo 900 satelitov, a je Greg Wyler, ustanovitelj podjetja, decembra povedal, da bo šlo tudi z manj. Sateliti bodo krožili na višini približno 1200 kilometrov v polarnih orbitah, s čimer bodo pokrivali cel svet. Ker bodo bistveno bliže kakor geostacionarni sateliti,...

14 komentarjev

Z vbrizgavanjem nanodelcev dobili miši, ki vidijo v temi

vir: Nature
Nature - Kitajski znanstveniki so mišim v oko vbrizgali raztopino nanodelcev, ki pretvarjajo valovno dolžino svetlobe in tako živalim omogočili, da so videle v infrardečem delu spektra.

Človek zna do neke mere že presegati temo in v ta namen uporablja različne sisteme za nočno opazovanje. Toda ti potrebujejo električno napajanje ali pa določeno obstoječo jakost vidne svetlobe (na primer zvezdne), ki jo nato ojačajo. Zato potekajo tudi raziskave pasivnega zaznavanja infrardečega spektra, se pravi svetlobe z večjo valovno dolžino od rdeče, med 700 nanometri in milimetrom. Raziskovalci z Univerze za znanost in tehnologijo v Hefeju na Kitajskem so razvili nanodelce, ki sevanje z valovno dolžino 980 nm vsrkajo in...

19 komentarjev

Kitajska zaradi slabe družbene bonitetne ocene 23 milijonom odrekla potovanje

Slo-Tech - Na Kitajskem že resno uporabljajo sistem beleženja družbene bonitetne ocene prebivalcev, ki ima resne posledice za življenje posameznikov. Kdor se ne vede primerno, mu lahko odrečejo potovanje z letalom, hitrimi železnicami, odobritev posojil, šolanje otrok, ga javno sramotijo itd.

V minulem letu so tako na Kitajskem 23 milijonom ljudem onemogočili nakup letalskih vozovnic ali vozovnic za hitre vlake. Nacionalni center za družbeno bonitetno oceno je v svojem poročilu za leto 2018 sporočil, da na primer 17,5 milijona ljudi ni moglo leteti, ker so bili označeni kot slabi državljani. Leta 2016 je bilo takšnih nesrečnikov 6,2 milijona. Gre za sistem, ki so ga začeli uvajati leta 2014 in vzpodbuja odgovorno in zaupanja...

95 komentarjev

Začenja se izročitev Huaweijeve finančne direktorice ZDA

Slo-Tech - Kanadsko pravosodno ministrstvo je danes sporočilo, da bodo pridržano Huaweijevo finančno direktorico izročili ZDA. Meng Wanzhou, hčerka ustanovitelja podjetja, je bila v Kanadi aretirana decembra in je odtlej na prostosti po plačilu varščine, a brez potnega lista. Podjetje obtožujejo vohunjenja, kraje intelektualne lastnine in poslovanja z Iranom. ZDA so od samega začetka zahtevale izročitev, čemur je Kitajska ostro nasprotovala. Odločitev, da Meng Wanzhou izročijo, bo zagotovo tarča pritožb, zato postopek še nekaj tednov ali mesecev ne bo končan.

V izjavi za javnost je kanadsko ministrstvo za pravosodje zapisalo, da v Kanadi velja vladavina prava, zato so danes začeli postopek za izročitev Meng Wanzhou, za kar so se odločili po temeljitem...

8 komentarjev

Kitajska bo kriminalce iskala s prepoznavo hoje

vir: Handout

vir: scmp.com
scmp.com - Kitajska, država, ki je znana po nizki ceni zasebnosti svojih prebivalcev, namerava v naslednjih nekaj letih povečati omrežje nadzornih CCTV kamer na približno 400 milijonov. Številne od teh bodo opremljene tudi s katero od tehnologij s področja umetne inteligence, denimo tisto za prepoznavo obrazov. A slednja ima, kljub temu, da gre za tehnološko že precej dozorelo področje, še vedno precej pomanjkljivosti. Zlasti, če ljudje na ulici pred kamero zakrivajo svoj obraz.

Zato je kitajski startup Watrix lani oktobra predstavil svoj izdelek, ki omogoča razpoznavo načina hoje posameznika. Pri tem spremlja nekaj tisoč različnih podatkov, od obrisa celotnega telesa, kota pod katerim se premikajo roke, usmerjenost stopal pri...

15 komentarjev

Kako Informacijski pooblaščenec vidi dobre prakse pri spletni zasebnosti v Sloveniji

Slo-Tech - “Informacijski pooblaščenec (IP) pojasnjuje, da je pri spletnih piškotkih potrebno razlikovanje glede na njihovo vlogo in invazivnost. “ Tako informacijski pooblaščenec prek svoje PR službe posredno odgovarja na vprašanja in problematiko glede zasebnosti na internetih, ki smo jih v zadnjih tednih izpostavili prek serije člankov (1., 2., 3., 4). Ne bomo trdili, da je bil to odziv prav na naše zapise, čeprav objave časovno sovpadajo.

V tem članku bomo primerjali zadnje medijske objave Informacijskega pooblaščenca z našimi ugotovitvami glede zasebnosti na internetih v Sloveniji.

Prvič: Zakonito in neživljenjsko

Uporabo piškotkov na spletnih straneh v Sloveniji ureja ZEKom-1 v 157. členu. Člen določa kdaj je piškotke dopustno shraniti v terminalski opremi uporabnika, in sicer “[…] samo pod pogojem, da je naročnik ali uporabnik v to privolil potem, ko je bil predhodno jasno in izčrpno obveščen o upravljavcu in namenih obdelave teh podatkov […]”. Zakonska dikcija je dokaj trda,...

28 komentarjev

Deset aktualnih prelomnih tehnologij po izbiri Billa Gatesa

Technology Review - MITjeva revija Technology Review je kot vsako leto tradicionalno oznanila deseterico tehnologij, ki naj bi v bližnji prihodnosti pomembno krojile svet. Toda tokrat so za izbiro prvič uporabili zunanjega strokovnjaka - Billa Gatesa.

Technology Review, publikacija v lasti univerze MIT, od leta 2001 sleherno dvanajstmesečje (z izjemo 2002) opozori na deset področij raziskovanja, ki obetajo, da bodo razmeroma kmalu pomembno vplivala na naše življenje. Letos je postavke izjemoma izbiral Bill Gates - ki je pri tem zavrgel večino siceršnjih predlogov uredništva. Njegova soudeležba ni zgolj marketinški prijem, kajti nekdanji prvi mož Microsofta je preko svoje fundacije tesno vpet v dogajanje na samem čelu napredka in ima dober uvid v obetajoče tehnologije. Zato kaže...

11 komentarjev

Ugodne in priročne alternative najboljši protistrup za piratstvo

Slo-Tech - Več študijam, ki so pokazale, da represija bolj slabo zaleže v boju zoper piratstvo, se pridružuje nova študija, ki so jo na Novi Zelandiji izvedli med tamkajšnjimi uporabniki interneta. Študijo je naročil ponudnik dostopa do interneta Vocus Group in je bila izvedena decembra, v njej pa je sodelovalo več kot tisoč ljudi. Pokazala je, da je šele razmah ugodnih in enostavnih alternativ, kot so pretočne storitve, znatno vplival na padec piratstva.

Medtem ko ljudje nikoli niso bili preveč navdušeni nad kupovanjem digitalnih filmov in glasbe, je pretočni model z naročninami (najvidnejši predstavnik je Netflix) univerzalna rešitev. Represivni ukrepi, kot je vlaganje odškodninski tožb ali odklapljanje uporabnikov z interneta, se doslej ni pokazalo kot preveč učinkovito. Zanimivo...

50 komentarjev

D-Wave naznanil kvantni računalnik s 5000 kubiti

Slo-Tech - Kanadski proizvajalec kvantnih računalnikov D-Wave je pokazal platformo kvantnih računalnikov nove generacije, ki imajo 5000 kubitov in bodo nared do sredine leta 2020. Trenutni modeli imajo do 2000 kubitov, ki so topološko povezani tako, da ima vsak kubitov povezavo do šestih drugih kubitov (Chimera). V novi topologiji Pegasus bo vsak kubit povezan s 15 kubiti, kar bo omogočilo reševanje kompleksnejši in večjih problemov.

Ob tem je treba vsakokrat poudariti, da je D-Wavova tehnologija drugačna kakor IBM-ova ali Googla, zato njegovih 5000 kubitov ne moremo enostavno primerjati z ostalimi kvantnimi računalniki. D-Wave ima precej krajši čas koherence, kar pomeni, da je v sistemu več šuma, kubiti pa lahko v superpoziciji...

6 komentarjev

Prihaja USB 3.2 in zmeda s poimenovanji

Slo-Tech - Včasih je bilo življenje in poimenovanje enostavno. USB 1.1 (Full Speed) je zmogel 12 Mb/s, USB 2.0 (High Speed) je zmogel 480 Mb/s, novi USB 3.0 (SuperSpeed USB) pa 5,0 Gb/s. Potem je konzorcij USB-IF izdal USB 3.1, ki je omogočal hitrosti do 10 Gb/s, a je prinesel manjšo zmedo pri označevanju. Odtlej se naprave, ki so se včasih imenovale USB 3.0, imenujejo USB 3.1 Gen 1, "nove" USB 3.1 pa so dobile ime USB 3.1 Gen 2 ali s potrošniško oznako SuperSpeed USB 10 Gbps. Sedaj je na poti USB 3.2, ki bo zmogel še dvakrat višje hitrosti, torej USB 20 Gb/s. To pa pomeni, da bodo spet vse naprave dobile nova, še manj razumljiva imena.

Prva generacija ("USB 3.0") se bo imenovala USB 3.2 Gen 1 (SuperSpeed USB), druga generacija bo odslej USB 3.2 Gen 2 (SuperSpeed USB 10...

33 komentarjev

LG V50 ima dva zaslona

Slo-Tech - Medtem ko so letos aktualni telefoni z ekranom, ki se prepogne - na MWC 2019 jih je cel kup - je LG preizkusil, kako bi se obnesla dva zaslona. LG V50 ThinkQ nima prepogljivega zaslona, ima pa dva praktično identična zaslona, ki skupaj lahko delujeta podobno kot večji telefon na prepogib.

Na prvi pogled je LG V50 povsem običajen telefon. Ima 6,4-palčni zaslon z ločljivostjo 3120 x 1440, procesor Snapdragon 855, 6 GB pomnilnika in 128 GB prostora za shranjevanje podatkov. Zadaj ima tri kamere, spredaj dve, vse skupaj pa napaja baterija s kapaciteto 4000 mAh. Priključki so prav tako standardni - USB-C, za slušalke in seveda ležišče microSD.

Poleg zaslona telefon izstopa tudi zaradi modema Snapdragon X50, ki prinaša podporo 5G. Ta ni več najnovejši, saj je...

45 komentarjev

Musk spet v težavah zaradi izjav na Twitterju

Teslina vozila čakajo na pot v Evropo

Bloomberg - Ko je Elon Musk lani na Twitterju objavil, da bo Tesla postala privatna, torej da jo bo odkupil in umaknil z borze, za kar naj bi bil že imel zagotovljena sredstva, se je kratko malo zlagal. Izvršni direktorji seveda ne smejo javno trositi neresnic, zlasti kadar te vplivajo na ceno delnic, zato se je nad Muska takoj zgrnila agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC). Poravnal se je s plačilom 40 milijonov dolarjev globe (pol Musk, pol Tesla) in odstopom z mesta predsednika upravnega odbora, Tesla pa je morala uvesti tudi nadzor nad uporabo Twitterja. In sedaj je Musk spet v težavah zaradi predolgih prstov na Twitterju.

Agencija za trg vrednostnih papirjev je sodišču naznanila, da je...

24 komentarjev

Hekerji ukradli za 7,7 milijona dolarjev kriptovalute EOS

Slo-Tech - Neznani hekerji so ukradli več kot dva milijona kriptokovancev EOS, ki so vredni več kot 7,7 milijona dolarjev. Kot kaže, so del ukradenega uspeli unovčiti, ker je zatajil sistem za blokado računov z ukradenimi sredstvi. Čeprav je tudi kriptomenjalnica Huobi ugotovila, da hekerji skušajo unovčiti ukradeno kriptovaluto, je bilo tedaj že prepozno, da bi popolnoma preprečili krajo. EOS je četrta največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji.

Nedavno so za EOS uvedli sistem, ki omogoča blokado računov, na katerih so ukradena sredstva. Da se nek račun blokira, ga mora na črno listo dodati vseh 21 največjih rudarjev (block producers). Če pa zgolj eden tega ne stori, račun ostane aktiven. To se je zgodilo ob zadnji kraji, ko je games.eos pozabil dodati...

5 komentarjev

Saga o Huaweiju in 5G omrežjih se utegne v EU zaplesti

Mariya Gabriel, evropska komisarka za digitalno ekonomijo in družbo

vir: Wikipedia
TechCrunch - Na letošnjem MWC v Barceloni je z uvodnim nagovorom nastopila tudi evropska komisarka za digitalno ekonomijo in družbo, Mariya Gabriel, ki je predstavnike mobilne industrije starega kontinenta posvarila, da pričakuje njihov odziv na varnostne pomisleke glede omrežne opreme kitajskega proizvajalca Huawei....

30 komentarjev

Microsoft predstavil HoloLens 2

Slo-Tech - Štiri leta so minila od prve verzije HoloLensa, zato je bil že skrajni čas za novo. HoloLens 2 je naprava za "mešano resničnost", kot jo imenuje Microsoft. Za 3500 dolarjev sedaj dobimo napravo, ki je tretjino cenejša od prve verzije in predvsem manj okorna. Še vedno ni majhna - vanjo je treba stlačiti samostojen računalnik, ki poganja Windows 10 - je pa manjša in lažja od prve inačice (tehta 566 gramov).

HoloLens 2 še vedno niso zgolj pametna očala, ki bi jih zlahka nosili na ulici brez izstopanja. Cilj je bil pripraviti dizajn, ki bo dovolj udoben, da ga bomo lahko prenašali dlje časa, ne pa neopazen. HoloLens 2 ima vidno polje z 52-stopinjsko diagonalo, kar je že precej bolje od 34 stopinj pred štrimi leti. Večina dodatne...

9 komentarjev

Prihaja novi microSD Express

Slo-Tech - Pri SD Association so predstavili novi standard microSD Express, ki bo omogočil še bistveno hitrejše pomnilniške kartice. Novi standard temelji na vmesnikih PCIe 3.1 in NVMe 1.3, ki ju uporabljajo tudi SSD-ji in teoretično omogoča hitrosti vse do 985 MB/s.

Novi standard (specifikacija SD 7.1) zajema microSDHC Express, microSDXC Express in microSDUC Express. Že lani so namreč predstavili SD 7.0, ki je ponujal podobne hitrosti, a ne za vse dimenzije kartic. SD 7.1 pokriva tudi manjše kartice. Prav tako novi standard microSD Express vključuje združljivost za nazaj, tako da bodo vse nove kartice delovale tudi v starejših napravah.

Druga pozitivna lastnost, ki jo prinaša podpora PCIe 3.1, je podpora za manj potratna stanja. Stanja (L1.1, L1.2), ki porabijo manj energije, bodo omogočila varčnejše...

7 komentarjev

LG G8 vas prepozna po venah

Slo-Tech - Biometrika je že dodobra zakorakala med pametne telefone, ki se ne odklepajo več le s prstnimi odtisi, temveč tudi s prepoznavanjem obraza. LG pa je šel še korak dlje in predstavil telefon, ki nas prepozna po vzorcu ven. LG G8 ThinQ za odklep prebere vzorec ven na dlani, kar so v podjetju poimenovali Hand ID. V osnovi gre za podoben koncept kot pri prepoznavanju obraza, le da naj bi bilo sistem bistveno teže pretentati.

Telefon ima posebno kamero za IR, ki zazna vzorec ven v dlani. Druga, 3-D kamera (ToF - time of light) pa prepozna obliko, debelino in druge značilnosti dlani. V praksi to poteka tako, da telefonu približamo dlan nad kamero za selfije, pa se bo odklenil. Prvi preizkusi kažejo, da je...

7 komentarjev

Huawei pokazal prepogljiv telefon Mate X

Ars Technica - Huawei je na sejmu Mobile World Congress v Barceloni pokazal telefon Mate X, svojega prepogljivega tekmeca Samsungovemu Foldu. Tudi po ceni, ki bo v Evropi znašala 2300 evrov.

Prepogljivi telefoni so področje nove tekme med mobilnimi velikani. Po tem, ko je Samsung pred dnevi najavil Galaxy Folda, je Huawei na sejmu MWC razkril lastnega prepogljivčka, Mate X. Podjetji sta ubrali različna pristopa v zasnovi. Za razliko od Folda ima Mate X samo en zaslon, ki objema vso zunanjo stran telefona in je v razprti obliki velik osem palcev, z ločljivostjo 2480×2200 pik. Ob pregibanju se prelomi na približno enako veliki polovici - toda ne povsem, ker ima zadnja stran naprave odebeljen skrajni rob, kamor so...

64 komentarjev

Dobre prakse Informacijskega pooblaščenca že prešle v splošno rabo (3)

Mojca Prelesnik, pooblaščenka za piškotke.

vir: Varen svet
Slo-Tech - Nov teden, nove zmage. Naši “kavč inšpektorji” so spet poiskali nekaj zanimivih primerov spletnih strani državnih organov, ki imajo piškotke urejene skladno z najboljšimi praksami Informacijskega pooblaščenca. Te nove prakse so res olajšale življenje programerjem. Hkrati pa so našli še nekatere nove trende, ki se tudi bliskovito širijo po slovenskem delu svetovnega spleta.

Vrhovno državno tožilstvo RS

VDT


Vrhovno državno tožilstvo lani ni dobilo le novega šefa, dobilo je tudi novo spletno stran. Seveda takšna moderna spletna...

19 komentarjev

Začrtana naslednja nadgradnja observatorijev LIGO

vir: Nature
Nature - Ameriška Nacionalna znanstvena fundacija in njena britanska vrstnica sta zagotovili potrebnih 35 milijonov ameriških dolarjev za nadgradnjo gravitacijskih observatorijev projekta LIGO na verzijo Advanced LIGO+, s katero naj bi zmogli zaznati po več gravitacijskih dogodkov na dan.

Projekt opazovanja gravitacijskih valov LIGO je leta 2015 spisal zgodovino s prvo potrjeno zaznavo takšnih valov - motenj v prostor-času, ki odpirajo novo polje opazovanja pojavov v vesolju. Po domače povedano: če so teleskopi naše oči, potem so gravitacijski senzorji naš sluh. Observatorija v Louisiani in Washingtonu sestavlja gigantski optični interferometer s po dvema štirikilometrskima "rokama" na vsaki od lokacij. Odkritje je prišlo šele...

6 komentarjev

Zelena luč za SpaceXov prelomni polet prihodnji konec tedna

NASINA ilustracija približevanja Crew Dragona Mendardni vesoljski postaji

vir: Wikipedia
Space - Prvi polet SpaceXove potniške kapsule do Mednarodne vesoljske postaje (ISS) se bo odvil prihodnjo soboto. A za prvič še brez človeške posadke. Crew Dragon bo na krovu rakete Falcon 9 poletel s Cape Canaverala na Floridi, potem ko sta NASA in SpaceX zadnje dni intenzivno izvajala še zadnje preizkuse. Boeing, ki prav tako razvija svoje vozilo s posadko, imenovano CST-100 Starliner, naj bi svojo testno izstrelitev, spet brez posadke, opravil aprila.

Sobotni polet, imenovan Demonstration Mission-1 oziroma kratko DM-1, je velika prelomnica tako za ameriško vesoljsko agencijo, kot za SpaceX. NASA se je morala namreč vse od upokojitve svojih Space Shuttlov pri prevozu svojih astronavtov do ISS zanašati na precej drage storitve Rusije, za SpaceX pa to pomeni še enega...

4 komentarji

Cryptoparty Slovenija 2019: Družba nadzora

Slo-Tech -

V petek, 1.3.2019 se bo ob 18h v ljubljanskem Poligonu na Tobačni odvil že peti letni Cryptoparty Slovenija dogodek, na katerem bodo letos razpravljali o družbi nadzora. Na dogodku bodo predavali predstavniki Privacy International iz Londona, European digital rights (EDRi) iz Bruslja, Mozilla iz Berlina ter domača Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani ter PalmaBot. Več o programu je na voljo na spletišču konference

Organizatorji so si za letošnjo rdečo nit izbrali družbo nadzora, tako bomo lahko poslušali predavanje o izdvajanju državnega nadzora zasebnim korporacijam, težavam algoritemskega nadzora vsebin ter problemov (samo)regulacijskih pristopov do vprašanja varovanja zasebnosti in osebnih podatkov na spletu. Manjkale pa ne bodo niti kriptovalute, saj bomo na letošnjem Cryptoparty Slovenija dogodku opozorili tudi na problem zasebnosti pri t.i. KYC postopkih. Poleg predavanj boste lahko udeleženci sodelovali v nagradnem žrebu in izmenjali mnenja o izzivih...

8 komentarjev

Aplikacije delijo uporabniške podatke s Facebookom

Slo-Tech - Aplikacijam na pametnih telefonih zaupamo različne skrivnosti oziroma jim dovolimo beležiti znatne dele naših življenj, številne pa potem to zaupanje nagradijo tako, da podatke takoj posredujejo Facebooku, ne da bi uporabniki to sploh vedeli. Gigant namreč zbira uporabniške osebne podatke številnih priljubljenih aplikacij, četudi te sploh nimajo nobene uradne povezave s Facebooom. Prenos se dogaja praktično v realnem času, saj Facebook pogosto prejme informacije le nekaj sekund po njihovem nastanku, poroča The Wall Street Journal.

Zadnji preizkusi 70 popularnih aplikacij, ki imajo več milijonov uporabnikov, kažejo, da se vsaj v 11...

30 komentarjev

ICANN: Sistem DNS je v nevarnosti

Slo-Tech - Organizacija ICANN za upravljanje vrhnjih domen interneta je izdala opozorilo, da za internetno infrastrukturo, od katere je odvisno delovanje domen in dostopnost storitev, obstaja veliko varnostno tveganje. Zaradi groženj za sistem imen domen (DNS) je ICANN pozval k čimprejšnji popolni uveljavitvi DNSSEC.

ICANN opozarja, da se v zadnjem času povečuje število napadov, ki ciljajo neposredno na infrastrukturo interneta. Zaradi tega so pripravili kontrolni seznam ukrepov, ki jih lahko ponudniki storitev izvedejo, da zmanjšajo možnost za napade in ublažijo posledice.

ICANN pojasnjuje, da se pojavljajo napadi,...

10 komentarjev

Apple zapira dve trgovini, da bi se izognil tožbam o patentih

TechCrunch - Po navadi podjetja zapirajo trgovine zaradi prenizkega prometa, redkeje pa se za to odločijo iz pravnih razlogov. Apple bo 12. aprila storil prav to, saj so napovedali zaprtje dveh trgovin v severnem delu Dallasa, ker sodita v zloglasno vzhodno teksaško sodno okrožje. Na ta način se želi Apple izogniti novim tožbam patentnih trolov na tem sodišču.

Sodišče za vzhodno teksaško okrožje, ki zajema tudi severna predmestja Dallasa, je že dolgo časa znano po izjemno naklonjeni drži patentnim trolom. Ker imajo na tem sodišču največ možnosti, da s tožbami uspejo, kot po pravilu različna podjetja tožijo prav tam. Na tem sodišču je bilo vloženih več tožb zaradi kršitev patentov kakor na...

17 komentarjev

Tokrat so na nogah Microsoftovi zaposleni

vir: The Verge
The Verge - Najvišje vodstvo Microsofta, med njimi tudi izvršni direktor Satya Nadella, je prejelo odprto pismo skupine zaposlenih. V njem slednji zahtevajo odstop od pogodbe z ameriško vojsko, po kateri bi ji Microsoft dobavil vojaško različico Hololens, imenovano Integrated Visual Augmentation System oz. IVAS. Pogodba je vredna 487 milijonov ameriških dolarjev, vojska pa bi v zameno prejela 100.000 naglavnih kompletov za obogateno resničnost. Pentagon je posel v času sklenitve pogodbe opisal kot način "za povečanje smrtonosnosti, saj bodo lahko zaradi boljšega zaznavanja in odločanja napadli prej, preden to lahko napravi nasprotnik."

Zaposleni so še zapisali, da so ogorčeni, ker bo nekdo orodja, ki so jih izdelali, uporabil za bolj učinkovito ubijanje. Kot pravijo,...

63 komentarjev

Hayabusa 2 prispela na cilj - asteroid

Slo-Tech - Če smo pred slabim letom pisali, da je japonska sonda Hayabusa 2 prispela do cilja, ko se je utirila v orbito okrog asteroida Ryugu, lahko sedaj dodamo, da je prispela na cilj. Hayabusa 2 je danes uspešno pristala na asteroidu, ki je od Zemlje oddaljen več ko 300 milijonov kilometrov. Po prvotnih načrtih bi bila morala Hayabusa 2 pristati že oktobra, a se je površina asteroida izkazala za zahtevnejšo od pričakovanj. Vseeno jim je danes okrog 0.30 po slovenskem času uspel "idealen pristanek v najboljših pogojih", je pojasnil vodja projekta Yuichi Tsuda.

Dodal je, da so uspešno izstrelili tudi prvi naboj (petgramski naboj iz tantala). S tem so dvignili prah s površja, ki ga bo sonda sedaj nabrala in kasneje pripeljala...

0 komentarjev

Na poti je prva zasebna misija na Mesec

Slo-Tech - Danes sta SpaceX in Izrael spisala zgodovino, saj je na Mesec poletela prva zasebna misija. Ob 2.45 po slovenskem času je z izstrelišča Cape Canaveral na Floridi poletela raketa Falcon 9, na kateri je bila tudi sonda 160 kilogramov težka sonda Beresheet. Izdelalo jo je izraelsko podjetje SpaceIL, in sicer je najprej sodelovalo na razpisu Google Lunar X Prize, kjer pa nihče izmed petih sodelujočih ni bil uspešen, ker je podjetjem zmanjkalo časa. SpaceIL je zato sondo izdelal v povsem lastni režiji na lastno pobudo. SpaceIL je bil ustanovljen leta 2011, tik pred zaključkom razpisa Lunar X Prize.

Beresheet bo na Mesec pripotoval čez šest tednov, v vmesnem času pa bo krožil v čedalje višjih orbitah. SpaceX-ova raketa je...

6 komentarjev

Nemčija in Velika Britanija ne vidita zadržkov za Huaweijevo opremo

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Kot so sporočili z britanskega Nacionalnega centra za informacijsko varnost (NCSC) so po podrobnem pregledu Huaweijeve omrežne opreme ugotovili, da njena uporaba ne predstavlja posebnih varnostnih zadržkov. Ugotovitve Britancev se zdijo objektivne, glede na to, da so po lastnih besedah imeli dostop tudi do izvorne kode Huaweijeve programske opreme. Predstavnik NCSC je še povedal, da jim ZDA za zdaj še niso predložile kakega oprijemljivega dokaza o spornosti tehnologije.

Britanija se sicer še odloča glede nacionalne politiko pri gradnji 5G omrežij, država pa je s tem postala ključna točka Huaweijevega upora proti ameriškim pritiskom na države zaveznice, zlasti ker je...

44 komentarjev

Edge ponekod poganja Flash brez odobritve uporabnikov

Slo-Tech - Že več let se pripravljamo na smrt starih vtičnikov NPAPI, kamor seveda sodi tudi Flash. Čeprav ima Flash nekoliko posebno obravnavo in pogosto predstavlja izjemo, ki jo brskalniki vendarle dovoljujejo, se bliža tudi njegov konec. Ni pa takšnega mnenja Microsoft, ki je v svoj novi brskalnik Edge vgradil poseben seznam strani (whitelist), ki jim v nasprotju z uporabnikovimi nastavitvami dovoljuje poganjati Flash. Med njimi je tudi Facebook.

Že od leta 2017 je Flash v Edgeu privzeto izklopljen, uporabnik pa mora poganjanje izrecno potrditi za vsako stran posebej. Toda, do februarja letos je seznam izvzetih strani vseboval 58 vnosov (domen in poddomen), med katerimi so bili na primer Microsoftova stran, Yahoo, Deezer in Facebook, pa tudi španski frizer...

14 komentarjev

Infuzije krvne plazme ne pomlajujejo, pravi FDA

vir: CNN
CNN - Ameriški Zvezni urad za prehrano in zdravila (FDA) je v javni objavi opozoril, da še ni dokazov, da bi infuzije krvne plazme mladih donorjev pri starejših ljudeh zavirale staranje ali pomagale pri zdravljenju degeneracijskih bolezni. S tem so se strokovnjaki uradno odzvali na vse večjo razširjenost tovrstnih terapij na zasebnih klinikah.

Bliskovit napredek medicinske znanosti je v zadnjih desetletjih vzbudil upanje, da bo človek naposled kmalu znal zavirati staranje in podaljševati življenjsko dobo. To nam trenutno še ne uspeva, saj se je pokazalo, da staranje sestavlja velika množica degeneracijskih procesov, za katere ne obstajajo preprosti načini zdravljenja. Toda to ni preprečilo zdravnikom dvomljive moralne orientacije, da ne bi izkoriščali upanja starejše...

39 komentarjev

Samsung pokazal nove Galaxyje 10

Slo-Tech - Po različnih informacijah in fotografijah, ki so curljale v javnost, je Samsung sedaj uradno predstavil novo generacijo svojih pametnih telefonov Samsung. Na današnjem dogodku so pokazali nova Galaxy S10 in S10 Plus, cenejši in skromnejši Galaxy S10E in pošastno drag zložljiv telefon Galaxy Fold.

Naprej poglejmo stara znanca. Galaxy S10 ima 6,1-palčni zaslon OLED z ločljivostjo 3040 x 1440 (predhodnik je imel 5,8-palčnega), medtem ko ima S10 Plus kar 6,4-palčni zaslon (predhodnik 6,2 palca) enake ločljivosti. Tudi fizično sta telefona za nekaj milimetrov širša, je pa S10 Plus krajši od S9 Plus. Samsung pravi, da sta zaslona Dynamic AMOLED, kar pomeni 1200 nitov svetlosti, 42 odstotkov manj škodljive modre barve in možnost nastavitve...

151 komentarjev

Roboti popraskali ostanke jedrskega goriva v Fukušimi

Ars Technica - Iz japonske energetske firme TEPCO so sporočili, da so njihovi roboti prvič fizično preverili stanje ostankov jedrskega goriva v uničeni elektrarni Fukušima 1, kar je pomembna faza na poti do njihove odstranitve.

Marca bo preteklo že osem let, odkar je popotresni cunami pokvaril hladilni sistem japonske jedrske elektrarne Fukušima 1 in posledično povzročil največjo jedrsko katastrofo po Černobilu. Spomnimo: takrat so se stalile sredice treh od štirih prizadetih reaktorjev, sicer pa skupno šestih, v elektrarni. Toda šele pred dnevi so se inženirji, ki si prizadevajo stanje sanirati, prvič fizično dotaknili uničenega jedrskega goriva, konkretno v reaktorju številka 2.

Seveda tega niso storili osebno,...

62 komentarjev

Ameriške vesoljske vojaške sile postajajo realnost

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Ameriški predsednik Donald Trump je podpisal ukaz, s katerim je obrambnemu ministrstvu naložil zakonsko vzpostavitev vesoljskih vojaških sil, ki bodo delovale v okviru vojnega letalstva, kar v praksi pomeni, da si bodo z njimi delile administrativno osebje, poveljnik vesoljskih sil pa bo vendarle dobil svoj enakovreden sedež v generalštabu. Nekako podobno, kot marinci delujejo v okviru vojne mornarice. Vesoljske sile tako ne bodo ukrojene povsem po predsednikovi zamisli, saj je ta sprva načrtoval, da bodo enakovredne drugim rodovom vojske. Donald Trump je ustanovitev pospremil z besedami,...

87 komentarjev

Dobre prakse Informacijskega pooblaščenca že prešle v splošno rabo (2)

Mojca Prelesnik, pooblaščenka za piškotke.

vir: Varen svet
Slo-Tech - Pravijo, da dober glas seže v deveto vas. Očitno bo to kar držalo, saj so se dobre prakse Informacijskega pooblaščenca v zvezi z uporabo spletnih piškotkov brez privolitve obiskovalca očitno že temeljito razpasle po spletnih straneh slovenske javne uprave.

Med sprehodom čez seznam na vladnem portalu Država na spletu smo namreč naleteli na bogato ponudbo piškotkov najrazličnejših ponudnikov in okusov. Prednjačijo zlasti Googlovi piškotki, se pa najde tudi piškotke Facebooka, Twitterja, Microsofta ter še številnih drugih...

44 komentarjev

Audi dobil izboljšane senzorje za lovljenje zelene luči

Slo-Tech - Začelo se je že leta 2017, ko je nekaj Audijevih vozil dobilo tehnologijo V2I (vehicle-to-infrastructure), ki jim je omogočila komunikacijo s centraliziranim sistemom za upravljanje semaforjev prek povezave 4G LTE v mestih, kjer so imeli ustrezno infrastrukturo. Audi je predstavil še drugo generacijo te tehnologije, ki ponuja tudi sistem GLOSA (Green Light Optimized Speed Advisory). Tehnologijo za zdaj podpirajo v 13 ameriških mestih, med drugim na primer v New Yorku, Los Angelesu, Las Vegasu, Washingtonu in San Franciscu.

Do končnega cilja, ki je pametno cestno omrežje, v katerem se pogovarjajo vsa infrastruktura in vsa vozila, je seveda še daleč, a tovrstne tehnologije predstavljajo prve korake v to smer. Avtomobil z V2I komunicira...

24 komentarjev

Amazon želi vsaj polovico paketov dostaviti zeleno

Slo-Tech - Promet in transport sta med največjimi onesnaževalci okolja, saj sta odgovorna za več kot četrtino globalnih izpustov ogljikovega dioksida. Zato je dobrodošlo vsako zmanjšanje, k čemur sodi tudi Amazonova smela napoved, da bo do leta 2030 polovico dostav izdelkov opravil z nevtralnim ogljičnim odtisom. Podjetje je vzpostavilo iniciativo Shipment Zero, s katero si prizadeva doseči ta cilj. V prihodnjem desetletju podjetja računa na biogoriva v letalskem prometu, električna vozila, obnovljive vire energije in embalažo za večkratno uporabo.

Da ga bomo laže držali za besedo, je Amazon obljubil, da bo še letos objavil svoj celotni ogljični odtis. V ta namen razvijajo obsežen znanstveni model svojih izpustov, ki bo v pomoč...

9 komentarjev

Qualcomm predstavil nov čip za 5G

Slo-Tech - Omrežij 5G še ni, a opreme zanje je čedalje več. Qualcomm je danes predstavil novi modem za 5G z imenom Snapdragon X55, ki je naslednik sploh prvega modema 5G Snapdragon X50 izpred dveh let. Novinec omogoča hitrosti prenosa do 7 Gb/s, kar je 40 odstotkov več od predhodnika. Seveda bi za dosego takšne hitrosti potrebovali tudi ustrezno infrastrukturo in zunanje pogoje, čemur se v realnosti bržkone ne bomo približali. Jasno podpira tudi omrežja 2G, 3G in 4G.

Snapdragon X55 ne nudi zgolj višje hitrosti, temveč tudi druge izboljšave. Ker podpira adaptivno nastavljanje antene v rangu pod 6 GHz, omogoča varčnejšo komunikacijo, kar blagodejno vpliva na avtonomijo naprav. Združljiv je tudi z novimi manjšimi Qualcommovimi...

25 komentarjev

Pobuda za več etike v tehnoloških podjetjih

Protest Googlovih zaposlenih v mestu Sunnyvale

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Aktivisti neprofitne organizacije Fight for the future so v Silicijevi dolini zagnali etično kampanjo, s katero želijo spodbuditi žvižgače k obveščanju javnosti o neetičnih dejanjih svojih delodajalcev.

V ta namen so postavili spletno stran Speakout tech, ki s pomočjo orodja SecureDrop omogoča varno posredovanje takih informacij in poziva zaposlene v tehnoloških podjetjih, da se samoorganizirajo. Spletna stran se te dni promovira tudi z oglasi prek Googlove in Facebookove oglasne platforme. Fight for the future je zato začel tudi crowdfundiung kampanjo za financiranje promocije svojega delovanja.

Organizacije Fight for the future se sicer spomnimo iz lanskega leta, ko je sprožila proteste proti podjetju Salesforce, ki je s svojo programsko opremo podprlo ameriški Urad za imigracijo in carine (Immigration and Customs Enforcement oz. ICE) pri izvajanju protimigrantske...

3 komentarji

V Franciji je sabljanje s svetlobnimi meči uraden šport

vir: AP News
AP News - Francoska sabljaška zveza je replike svetlobnih mečev iz Vojne zvezd priznala kot uradne pripomočke na svojih tekmovanjih in za takšne dvoboje pripravila posebna pravila.

Medtem ko skušajo mnogi klubi v klasičnih športnih panogah mlajšo generacijo privabiti z ustanavljanjem lastnih ešportnih ekip, so se v Francoski sabljaški zvezi izziva lotili malce drugače. Meču, sablji in floretu, ki so standardna orožja v profesionalnem sabljanju, so uradno pridružili svetlobni meč iz filmske franšize Vojne zvezd. Seveda gre za plastične replike in ne prava plazemska orožja - ker slednja pač še ne obstajajo in bi bila v praksi verjetno precej nevarna.

Ker so okoli tega zasnovali čisto prava tekmovanja, ima...

13 komentarjev

Britanski poslanci: Facebook in njegovo vodstvo so digitalni gangsterji

vir: Flickr

vir: theguardian.com
theguardian.com - Komisija spodnjega doma britanskega parlamenta je s 108 strani dolgim poročilom končala 18 mesečno delo, v katerem je preiskovala dezinformacije in lažne novice. V središču preiskave sta bila seveda Facebook in njegovo vodstvo, ki ju poročilo gladko poimenuje digitalni gangsterji, saj naj bi načrtno kršili zakonodajo glede konkurence in zasebnosti, poslanci pa urgentno zahtevajo zakonsko ureditev področja.

Poročilo obtožuje Marka Zuckerberga, soustanovitelja in izvršnega direktorja, nespoštovanja parlamenta, potem ko je ta trikrat zavrnil povabilo na pričanje, namesto tega pa poslal uslužbence nižjega ranga, ki na nekatera vprašanja poslancev niso mogli odgovoriti. Dalje ugotavljajo, da je britanska volilna zakonodaja...

36 komentarjev

Hekerski napadi na nemško infrastrukturo čedalje pogostejši

Slo-Tech - Nemški Zvezni urad za informacijsko varnost (BSI) je sporočil, da se je v minulem letu znatno povečalo število hekerskih napadov in drugih varnostnih incidentov, ki so prizadeli pomembno infrastrukturo, denimo električno omrežje ali vodovodni sistem. V drugi polovici leta 2018 so beležili 157 incidentov, kar je več kot v celotnem letu 2017. Ob tem BSI poudarja, da vsi incidenti niso hekerski napadi, temveč gre tudi za druge razloge, denimo tehnične težave. Toda končni rezultat je lahko v obeh primerih enak - izpad ključne infrastrukture. Tako je poročal nemški Welt am Sonntag.

Ob tem BSI dodaja, da se spreminja tudi način in namen napadov, kadar gre zanje. Včasih je šlo za izsiljevanje ali vohunjenje, sedaj pa gre večinoma za sabotaže, kot je izklop...

7 komentarjev

YouTube glavni vir širjenja prepričanja o ploščati Zemlji

Slo-Tech - Ključni dejavnik, ki je poskrbel za povečanje števila ljudi, ki verjamejo v teorijo ploščate Zemlje (flat earth), je YouTube. Asheley Landrum s Tehniške univerze v Teksasu je na konferenci predstavila rezultate raziskave, ki potrjuje, da internet in zlasti YouTube katalizirajo zadnji porast števila zagovornikov teorije ploščate Zemlje.

Landruma, ki na univerzi predava in raziskuje poljudno komunikacijo o znanosti, se zadnje časa ukvarja z vprašanjem, kako naše kulturne vrednote vplivajo na naše razumevanje znanosti. Pritegnil jo je fenomen ploščate Zemlje, ki je v zadnjih petih eksplodiral. Raziskovala je, od kod ljudem informacije in kaj jih je prepričalo v to teorijo. Ugotovila je, da je velika večina temu mnenju začela pritrjevati po ogledu...

128 komentarjev

Še ena nova dobra praksa: Informacijski pooblaščenec opušča ti. kavč inšpekcije

Ti. kavč oz. pisarniška inšpekcija (simbolična fotografija)

vir: RTV Slovenija
Slo-Tech - O Informacijskem pooblaščencu (IP-ju) zadnje čase pišemo v zelo pozitivni luči, ker je postal bistveno bolj prijazen do domačih podjetij kot je bil prej. Kot že napisano, primer njihove trenutne najboljše prakse dovoljuje rabo spletnih piškotkov tudi brez predhodne privolitve obiskovalca oz. celo v primeru, da je uporabnik shranjevanje izrecno prepovedal. S to novo dobro prakso so razveselili številne upravljavce spletnih strani (tudi na primer Policijo, ki pa si je po naši objavi premislila in odločila za malo bolj konzervativno uporabo spletne analitike). Pravzaprav smo seznanjeni s še več drugimi državnimi organi in lokalnimi skupnostmi, ki piškotke že veselo uporabljajo na ta način, o čemer nameravamo pisati v kratkem. A to lahko še malo počaka, ker moramo...

50 komentarjev

Oglasna koda upočasnjuje nalaganje spletnih strani

vir: Maxpixel

vir: The Register
The Register - Patrick Hulce, raziskovalec in nekdanji Googlov inženir je analiziral programske kodo zunanjih razvijalcev na milijonu najbolj popularnih spletnih strani in prišel do zaključka, da 100 najbolj razširjenih delčkov JavaScripta porabi 59 % časa, ki ga te strani potrebujejo za svoje nalaganje.

Zunanja koda seveda predstavlja le en dejavnik, ki vpliva na nalagalni čas, ob njem pa še prepustnost in zakasnitve v omrežju, velikost datotek in procesna moč same naprave. Hulce je ob tem za The Register pojasnil, da obstaja več vrst zakasnitev, ki jih uporabniki občutimo. Tako so za vizualno zakasnitev, pri kateri se na zaslonu dlje časa ne pokaže nič, največkrat krive latence v omrežju in preobremenjenost vira podatkov. Na drugi strani pa je za zakasnitve, ki vplivajo...

9 komentarjev

Koliko zveznega davka je lani doma plačal Amazon?

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Odgovor se glasi nič. In to že drugo leto zapored, kljub temu, da je podjetje denimo predlani zabeležilo 5,6 milijarde čistega dobička, lani pa ga je celo podvojilo na 11,2 milijarde. To izhaja iz poročila Inštituta za davke in ekonomijo (ITEP), v katerem za nameček navajajo tudi to, da je podjetje lani dobilo povrnjenih 129 milijonov dolarjev preplačanih davkov, kar njihovo efektivno davčno stopnjo postavi na -1 %.

Seveda so se po objavi novice takoj oglasili politiki, od Bernieja Sandersa, pa do Donalda Trumpa, ki je že dlje časa poznan kot velik nasprotnik Jeffa Bezosa in vsega povezanega z njim. A ITEP v poročilu omenja tudi to, da je glavni vzrok za pičlost Amazonovega davčnega bremena prav Trumpova administracija, ki je...

71 komentarjev

OpenAI je ustvaril algoritem, ki si ga ne upa spustiti v divjino

theguardian.com - V laboratoriju za strojno inteligenco OpenAI so napravili algoritem za generiranje besedil, ki je po njihovem mnenju prenevaren, da bi ga v celoti dali v javnost.

Strojni algoritmi danes ne znajo zgolj prepoznavati vzorcev, temveč tudi ustvarjati nove vsebine, na primer slike in obraze. Seveda so še na stopnji, ko pozornega človeka zelo težko pretentajo, saj je večina njihovih stvaritev nepopolna, dostikrat pa naravnost groteskna. Toda očitno prihajamo v čas, ko bo strojna pamet postala tako sposobna, da bodo njene stvaritve težko razločljive od človeških. V družbi OpenAI, za katero stoji Elon Musk, so namreč ustvarili generator tekstovnih besedil, ki ga ne želijo spustiti iz laboratorija. Menijo, da je tako učinkovit, da bi pomenil...

52 komentarjev

Preobrat: Direktiva o avtorskih pravicah na digitalnem trgu gre na glasovanje V EP

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Pred skoraj mesecem dni je zakonodajni postopek Evropskega parlamenta (EP), v katerem so poslanci z novo direktivo želeli urediti avtorske pravice na spletu, nenadoma zastal. Največ zaradi umika podpore nekaterih držav, med njimi je bila tudi Slovenija, ki v omiljenih določbah zlasti 11. in 13. člena, niso več videle prvotnega smisla, zaradi katerega se je vse skupaj začelo.

Ves ta čas so za zaprtimi vrati potekala pogajanja in ta teden je prišlo do preobrata, za katerega sta z dogovorom poskrbeli Nemčija in Francija. Kaj natanko so se poslanci dogovorili, za zdaj še ni znano, je pa nekaj poudarkov na svojem blogu objavila znana nasprotnica direktive, Julia Reda. Na kratko: ključne sporne določbe ostajajo. 11. člen bo tako...

17 komentarjev

Bliža se usodni datum za GPS

Slo-Tech - Veliko se je govorilo o hrošču Y2K, ki naj bi ob prehodu iz leta 1999 v 2000 povzročil pravo računalniško kataklizmo, pa se na koncu ni zgodilo nič tragičnega. Tovrstnih primerov, ko zmanjka prostora za zapis podatka o času, je še več (na primer leto 2036, leto 2038). Prvi naslednji se bo zgodil 6. aprila letos, ko bo v sistemu GPS zmanjkalo prostora za zapis zaporedne številke tedna. Epoha GPS se je začela 5. januarja 1980. GPS datum shranjuje tudi kot število tednov, ki so pretekli od tedaj, za kar ima na voljo 10 bitov. To pa je premalo, saj 210 (1024) tednov hitro mine.

Prvikrat se je to zgodilo 1. avgusta 1999, naslednjikrat pa se bo 6. aprila letos. To pomeni, da bi bil naslednji teden 1024., česar seveda ne moremo zapisati v 10-bitno spremenljivko celih števil. Štetje tednov gre tedaj zopet z ničle, kar lahko...

20 komentarjev

JPMorgan Chase pripravlja lastno kriptovaluto

Slo-Tech - Ameriška investicijska banka JPMorgan Chase je sporočila, da razvija svojo kriptovaluto JPM Coin, katere vrednost bo vezana na ameriški dolar. Šlo bo za varianto Ethereuma s potrebnimi prilagoditvami, ki jih potrebuje investicijska banka. Uporabili bodo tehnologijo veriženja blokov Quorom, ki je izpeljanka iz Ethereuma. Slednji je prosto dostopen in odprt, medtem ko je Quorom veriga blokov z omenjenim dostopom.

V preteklosti je JPMorgan Chase že javno kritiziral bitcoin, zato je zanimivo, da banka sedaj pripravlja lastno, dasiravno drugačno kriptovaluto. Quorom ne uporablja potratnega sistema proof-of-work, kjer se integriteta verige zagotavlja z rudarjenjem, temveč enostavnejšo shemo, ki temelji na glasovanju. Upravljavec omrežja ima namreč...

37 komentarjev

Amazonovega močno subvencioniranega sedeža v New Yorku ne bo

Slo-Tech - Amazon si je premislil in novega sedeža ne bo zgradil v Long Island Cityju blizu New Yorka, kakor so napovedali novembra. Da novega sedeža ne bo, se je začelo govoriti v začetku tega leta, ko je postalo jasno, da newyorški politiki nove investicije ne podpirajo. Amazon je danes tudi uradno potrdil, da ga v New York ne bo.

Amazon se je pred dvema letoma odločil, da bo zgradil svoj drugi sedež. Iskanja lokacije se je lotil precej inovativno, saj je mesta in lokalne oblasti pozval k oddaji ponudb, kaj lahko podjetju ponudijo. Med 238 mesti je nato izbral 20 finalistov, ki so lahko še izboljšali svoje ponudbe (med seboj si jih seveda niso kazali), a na koncu se je Amazon odločil, da drugega sedeža ne bo, temveč bodo odprli...

8 komentarjev

Airbus napovedal ustavitev proizvodnje velikana A380

Bloomberg - Pri Airbusu so napovedali, da bodo leta 2021 oddali zadnjega superjumba A380, saj so naročila pošla, ker je njihovo obratovanje za svetovne prevoznike postalo predrago. Največje potniško letalo v zgodovini se bo tako poslovilo od tovarniških hal zgolj šestnajst let po prvem vzletu.

Ogromna štirimotorna potniška letala - najbolj Boeingov legendarni jumbo jet 747 - so nesporna ikona množičnega letalskega potniškega prometa in sinonim za dolge čezoceanske lete. Toda tehnološki napredek, ki jih je nekoč ustvaril, jim sedaj hitro jemlje sapo. Najvažnejše novosti vidimo pri lažjih materialih in učinkovitejših ter zanesljivejših motorjih. Kompozitne snovi, predvsem tiste z ogljikovimi in steklenimi vlakni, so postale...

71 komentarjev