»

Izraelska vladajoča stranka objavila podatke vseh volivcev v državi

vir: Thehackernews

vir: The Hacker News
The Hacker News - Spletna aplikacija, ki jo uporablja izraelska vladajoča stranka Likud, je tri tedne pred parlametnarnimi volitvami v državi po malomarnosti razkrila osebne podatke vseh 6,5 milijona izraelskih volilnih upravičencev. Aplikacijo Elektor je razvilo podjetje Feed-b, stranka pa ga je uporabljala za predvolilno obveščanje volivcev. V Izraelu namreč vse stranke pred volitvami v ta namen prejmejo podatke o vseh volivcih, teh pa ne smejo posredovati tretjim osebam in so obenem zadolžene za njihovo varovanje, po volitvah pa so jih dolžne izbrisati.

Kot rečeno je Feed-b podatke naložil v svojo aplikacijo, problem pa je tičal v povsem nezaščiteni kodi za API klic na končno točko; če je uporabnik prišel na spletno stran aplikacije in izbral opcijo "ogled vira strani", so se mu med sicer javno izvorno kodo pokazala tudi administratorska uporabniška imena in gesla. Če jih je nato vnesel, je dobil poln dostop do registra volivcev, ki si ga je lahko po želji tudi prenesel. Spletna stran ob tem ni...

37 komentarjev

Clearview širi svojo aplikacijo po svetu. Tudi v Slovenijo?

vir: Pixabay

vir: Buzzfeednews
Buzzfeednews - Poročali smo že o aplikaciji za samodejno prepoznavo obrazov Clearview, ki jo menda uspešno preizkuša policija v ZDA. Aplikacija ni sporna le z vidika zasebnosti, pač pa tudi zaradi načina pridobivanja svoje baze fotografij. Te namreč spraska s spleta, z vseh pomembnejših družabnih omrežij, kot so Instagram, Twitter, YouTube in Facebook, zaradi česar naj bi ta baza po njihovih besedah obsegala že spoštljive tri milijarde posnetkov.

Takoj po objavi so v pri Clearview od vseh večjih spletnih podjetij prejeli sodne zahteve po prenehanju t. i. scrapinga, med zadnjimi se je prejšnjo sredo odzval še Facebook, ki pa je nanje podobno, a zgolj neformalno zahtevo naslovil tudi glede Instagrama. Pri tem je zanimivo, da je Peter Thiel, član uprave Facebooka, obenem tudi vlagatelj v Clearviewu, svojega, precej kričečega konflikta interesov pa za medije do sedaj še ni želel komentirati.

Medijskemu trušču navkljub pa se Clearview skuša prodati čimveč državam sveta. Pri Buzzfeed so tako...

14 komentarjev

Tudi novi Razrji imajo probleme z vzdržljivostjo

Ars Technica - Kot Samsung, bo tudi Motorola očitno morala svoj prvi upogljivi telefon - letošnjo inačico Razrja - še dodobra izpopolnjevati, kajti v le nekaj dneh od izida je splet že poln pričevanj o pokvarjenih napravah. Na tapeti je predvsem poklopni mehanizem.

6. februarja je Motorola v ZDA lansirala letošnjo preporojeno različico svojega legendarnega poklopnega telefona Razr, ki ima v tej inkarnaciji upogljiv zaslon. Ta se za razliko od Samsungovega Folda prepogne prečno (clamshell), obenem pa je imela družba priložnost, da se uči iz napak tekmecev, zato so mnogi z zanimanjem čakali Razrjev prihod. A tudi Motorola bo očitno morala priznati, da je snovanje naprav s prepogljivim zaslonom presneto težko, kajti na socialnih omrežjih že mrgoli negodovanj nad okvarami teh naprav. Tokrat je največ prstov uperjenih v poklopni mehanizem, ki mu po videnem sodeč manjka vzdržljivosti, zato se pri nekaterih nesrečnežih začne hitro oglašati s praskanjem, zapiranje pa postane oteženo. A tudi upogljivi...

32 komentarjev

Razprava: Človekove pravice v digitalni dobi

Slo-Tech -

Kako digitalna doba in tehnologije informacijske družbe vplivajo na kakovost človekovih pravic? Kako tehnologije in storitve informacijske družbe vplivajo na zasebnost, dostop do informacij, varnost, človekovo dostojanstvo? Kaj lahko glede zagotavljanja človekovih pravic v digitalni dobi naredi posameznik, kaj delajo državne inštitucije, kaj delajo podjetja?

Informacijska družba je že zdaleč presegla okvirje interesne skupine in je danes prisotna na vseh ključnih družbenih področjih, od posameznikovega zasebnega življenja do javne in politične sfere.

Kako vseprisotna tehnologija spreminja razmerja moči, kako omogoča in onemogoča posameznikovo delovanje v družbi, kako se s pomočjo tehnologije razvija družba nadzora in kako je tehnologija katalizator za promocijo in ogrožanje človekovih pravic.

O izzivih človekovih pravic v digitalni dobi se bomo pogovarjali z

  • dr. Jelena Burnik, vodja mednarodnega sodelovanja in nadzora, pisarna informacijskega pooblaščenca
  • Miha Horvat, namestnik,...

12 komentarjev

Microsoftov Surface Duo opažen v javnosti

Slo-Tech - Microsoftova zložljiva naprava Surface Duo - prvič so jo predstavili lani oktobra, kupiti pa jo bo mogoče proti koncu letošnjega leta - je očitno nared do te mere, da so prototipe v preizkus dobili nekateri njihovi zaposleni v ZDA in Kanadi. Tviteraš Israel Rodriguez je enega od njih posnel na sredstvu javnega prevoza v Vancouvru.

Iz posnetka je videti, da ne gre za docela prepogljivo napravo, tako kot jih denimo ponujata Samsung in Huawei, pač pa Duo z zaslonoma, povezanima s tečajema, bolj spominja na kak LG V50 ThinQ. Naprava očitno poganja prilagojen Android z Microsoftovo preobleko, vse skupaj pa na prvi pogled deluje nedokončano, sodeč po tem, da uporabnik s prsti precej časa beza v prazno. Prav tako je na prednji strani opaziti bliskavico, kar daje slutiti, da bo kar se zajemanja fotografij in videa poudarek na t. i. selfie kameri in da Duo morda te na hrbtni strani sploh ne bo imel.

Za zdaj je o napravi znano le še to, da bo namenjena tistim, ki bi radi na telefonu...

0 komentarjev

Apple v Franciji kaznovan zaradi upočasnjevanja iPhona

Slo-Tech - Francoska agencija za varstvo konkurence (DGCCRF) je Apple po priznanju krivde v poravnavi oglobila s 25 milijoni evrov zaradi zavajajočih praks. Apple svojih uporabnikov ni obvestil, da lahko nadgradnja na novo verzijo iOS povzroči počasnejše delovanje starejših telefonov iPhone. V nekaterih primerih je bila upočasnitev tako izrazita, da uporabniki niso imeli druge izbire kakor kupiti novo napravo. Ker nadgradnje ni bilo možno razveljaviti, je to predstavljajo nepošteno poslovno prakso. Apple je prijavila organizacija HOP, ki se bori proti načrtovani zastarelosti naprav.

Apple je sprejel 25-milijonsko globo. Poleg prenehanja te prakse bo moral na spletnih straneh objaviti še poročilo o tej težavi. V izjavi za javnost so dejali, da je bil njihov cilj vedno proizvajati varne izdelke, k čemur sodo tudi zagotavljanje, da zdržijo čim dlje. Zato so zadovoljni, da je spor z DGCCRF končan. Da posodobitve namerno upočasnijo iPhone, je Apple že priznal, a z utemeljitvijo, da gre za...

38 komentarjev

Nizozemsko sodišče: uporaba strojnih algoritmov za tarčno iskanje osumljencev zlorab socialne pomoči nedopustno

Slo-Tech - Nizozemsko sodišče v Haagu je odločilo, da je uporaba algoritma na podlagi strojnega učenja, ki ga je nizozemska država uporabljala za lovljenje izkoriščevalcev socialnih prejemkov, nezakonita. Program Systeem Risico Indicatie (SysRI) je orodje iz strojnega učenja, ki je pregledalo kršitelje zakonodaje s področja socialnega varstva v preteklosti in na podlagi zbranih korelacij preverilo trenutne prejemnike in ocenilo, kdo je najverjetnejši kršitelj. Te so potem inšpektorji tarčno preverjali.

Glavni problem je bilo zbiranje podatkov iz različnih baz, do katerih je imel SysRI potem celovit dostop. Program je bil usmerjen pretežno na prebivalce iz revnih sosesk in manjšine, je dejal poročevalec za revščino in človekove pravice v Združenih narodih Philip Alston. Avtomatizirani sistem je nedolžne ljudi označil kot osumljence na podlagi algoritmov, ki niso bili poznani (black box), zaradi česar je bil sistem tarča številnih kritik.

Humans Right Watch je odločitev označila kot pomembno...

21 komentarjev

Ameriški predpisi se začenjajo prilagajati avtonomnim vozilom

Slo-Tech - Ameriški Zvezni urad za prometno varnost je v zgodovinski odločitvi za avtonomno dostavno vozilce Nuro R2 prvič dovolil delno izjemo pri izpolnjevanju zveznih standardov prometne varnosti. S tem se začenja uvajanje predpisov, posebej prilagojenih samovoznim avtomobilom.

Kljub visokoletečim napovedim Uberja in Wayma ter vztrajnemu napredku v preizkušanju avtonomnega potniškega prometa, pa bomo navadni smrtniki prave samovozne stroje bržkone najprej izkoriščali v tovornem transportu, torej dostavi tako na debelo kot drobno. V ZDA pri slednjem prednjači firma Nuro, ki je na prelomu v leto 2019 z vozilom Nuro R1 dostavljala špecerijo v Phoenixu, nato pa sredi lanskega leta še v Houstonu. Zdaj je družba predstavila naslednjo generacijo vozilca, Nuro R2, ki ima pri podobni velikosti kot predhodnik kar za polovico večjo delovno prostornino, pa vgrajeno hlajenje in še kaj.

Mnogo teh karakteristik so snovalci lahko dodali, ker se jim ni bilo treba več ubadati z avtomobilskimi elementi, ki...

4 komentarji

Facebooku shekali profila na Twitterju in Instagramu

vir: BBC

Slo-Tech - Hekerska skupina OurMine, po poreklu iz Dubaja, je včeraj popoldne za kratek čas prevzela Facebookova profila na družabnih omrežjih Twitter in Instagram in pustila sporočilo: "Even Facebook is hackable but at least their security is better then Twitter." Torej, tudi v Facebook je moč vdreti, a je njihova varnost vsaj boljša od Twitterjeve. Kar ni povedano čisto po resnici, saj OurMine dejansko ni vdrl v računa na obeh omrežjih, pač pa se tja dokopal prek platforme Khoros. Slednjo podjetja uporabljajo za centralno upravljanje svojih družabnih profilov in posledično ima taka platforma dostop do podatkov za prijavo v uporabniške račune. Predstavniki Khorosa za zdaj ne odgovarjajo na novinarska poizvedovanja.

Oba vdora sta trajala le kratek čas, so pa uporabniki Twitterja poročali o komičnem tekmovanju med vdiralci, ki so puščali sporočila in Facebookovimi uslužbenci, ki so jih hiteli brisati. Twitter je nato z začasnim zaklepom računov brž vzpostavil red.

OurMine trdi, da je bil...

9 komentarjev

Evropski parlament zaloten pri tihem uvajanju prepoznave obrazov?

theguardian.com - Slab mesec potem, ko je v javnost prišla namera Evropske komisije, da začasno prepove uporabo samodejne prepoznave obrazov na javnih mestih, je v javnost prišla še povsem nasprotna namera evropskega parlamenta (EP). Na eni od strani njihovega intraneta so namreč novinarji Guardiana in zaposleni odkrili zabeležko razprave, v kateri so razpravljali prav o tem, kako bi vpeljava take tehnologije pomagala pri večji varnosti in boljšem nudenju storitev poslancem.

Zapis, ki je nato bliskovito izginil, je nosil naslov "Umetna inteligenca za boljše storitve," in je poleg prepoznave obrazov govoril tudi o prevajanju s pomočjo umetne inteligence ter nasploh o koristnih posledicah pri delovnih procesih, kategoriziranju zaposlenih in najemanju storitev.

Zapis je bil izbrisan potem, ko se je o njem s pismom najvišjim uradnikom predstavniškega telesa, pozanimala nizozemska liberalna poslanka Sophia In’t Veld. V pismu je vodstvo neposredno vprašala o koristih vpeljave take tehnologije, njeni...

24 komentarjev

Analiza aplikacije za preštevanje glasov na demokratskih volitvah v Iowi

Slo-Tech - Ta teden so se mediji v glavnem ukvarjali z demokratskim izborom v Iowi, kjer je tehnika zatajila, zato je bilo treba na rezultate čakati več dni. Na koncu so tako ali tako vse prešteli ročno, a vseeno je zanimivo pogledati, katera aplikacija jih je pustila na cedilu. Na Motherboardu so zato aplikacijo kar objavili, tako da jo lahko na svoj pametni telefon namesti vsakdo. Ta verzija se ne bo več uporabljala na nobenih volitvah.

Aplikacija se imenuje IowaReporter, razvilo pa jo je podjetje Shadow Inc. Njen namen je hitrejše preštevanje glasov, kar koristi medijem pri objavi preliminarnih izidov, medtem ko bi končno štetje tako ali tako izvedli klasično. Ko je aplikacija odpovedala, je bilo pač treba počakati na ročno preštevanje glasov. Postavlja pa se vprašanje, kaj točno je šlo narobe.

Direktor podjetja Shadow Gerard Niemira je dejal, da je aplikacija delovala pravilno, da so bili njeni rezultati pravilni in da so bili tudi vsi preverjeni. Težava naj bi se zgodila, ko so podatke...

15 komentarjev

Kraja podatkov prek modulacije svetlosti zaslona

Slo-Tech - Na Univerzi Ben Gurion v Beer Ševi je skupina raziskovalcev v laboratoriju Mordechaija Gurija pokazala nov način kraje podatkov z računalnikov, ki niso povezani v omrežje. Skupina, ki že vrsto let raziskuje napade na odklopljene (air-gapped) sisteme, je to pot uporabila modulacijo svetlosti zaslonov.

Pokazali so, kako lahko okuženi računalnik neznatno spreminja svetlost zaslona, tako da uporabnik tega ne opazi. Hkrati pa je to dovolj, da lahko oddaljena kamera spremembe zazna in algoritem izlušči modulirane podatke. Najučinkovitejše je spreminjajo svetlosti rdečih pikslov, kjer zadostuje triodstotna sprememba. Človeško oko tega zaradi hitrega osveževanja slike ne zazna, že preproste spletne kamere pa nimajo težav. Podatke je moč prenašati s hitrostjo do 10 b/s.

Napad so poimenovali Brightness in deluje, dokler lahko izolirani sistem nekako okužimo. To je dostikrat najtežji del vdora, a ni nemogoč. Kot je pokazal Stuxnet, gre največkrat z USB-ključi, pri čemer niti ne potrebujemo...

22 komentarjev

Apple proda več ur kot celotna švicarska urarska industrija

vir: Pxhere

vir: Strategy Analytics
Strategy Analytics - Tako pravijo podatki podjetja Strategy Analytics za lansko leto, ko je Apple prodal okoli 31 milijonov kosov svojih pametnih ur, za dobro tretjino več kot v letu 2018. Celotna švicarska branža urarjev je lani prodala okoli 21 milijonov primerkov. Kar je 13 % padec glede na leto poprej. Podatki sicer niso docela uradni, saj Apple ne objavlja števila prodanih kosov pametnih ur, raziskovalci so zato podatke zbrali pri maloprodajnih partnerjih podjetja.

Po oceni analitikov je švicarska urarska industrija v škripcih, saj ima Apple precej bolj razvejano prodajno mrežo, njihove ure so bolje oblikovane, uporabnikom prijaznejše in zmogljivejše, na vse skupaj pa krepko vpliva tudi vedno bolj zevajoči generacijski prepad: klasične ure kupujejo in nosijo predvsem starejši, število mladih, ki bi si nadeli le digitalni primerek zapestne ure, pa precej hitro narašča. Po njihovem mnenju so švicarska podjetja, kot so Swatch, Tissot, Tag Heuer in drugi, že zamudila priložnost, da bi trgu ponudila...

144 komentarjev

Izsiljevalska zlobna koda pričenja napadati industrijske sisteme

Slo-Tech - V informacijsko-varnostnem podjetju Dragos so javno objavili podrobnosti o januarski najdbi izsiljevalskega virusa Ekans, ki zna poleg običajnega zaklepanja datotek tudi izklapljati procese nekaterih industrijskih kontrolnih sistemov. Trenutno ima precej omejene zmogljivosti, a kaže na skrb vzbujajoč trend.

Ransomware je v zadnjih letih z naskokom postal najbolj zloglasen tip zlobne kode, saj zmore z množičnim zaklepanjem datotek omrtviti vse od bolnišnic do mestnih uprav, da odkupnin niti ne omenjamo. In če gre soditi po najnovejših najdbah, bo šlo le še na slabše, kajti naslednja stopnica v razvoju izsiljevalskih virusov je očitno zmožnost napadanja podatkovnih procesov, ki nadzorujejo delovanje strojev, tako v proizvodnji kot infrastrukturi (ICS - industrial control systems). Skratka, počasi dobivamo spoj ransomwara in pa virusov, kot sta Stuxnet in Triton.

Ugledna firma za informacijsko varnost Dragos je - po tem, ko je to že prej storila za svoje stranke - javno objavila...

10 komentarjev

Philipsove pametne žarnice kot vhodna vrata za hekerje

Philips Hue Bridge, vir: Pixabay

Check Point Software Technologies - Vsepovezanost interneta stvari že dolgo sproža številne varnostne pomisleke, tu in tam se izkaže, da upravičeno. Že leta 2016 so raziskovalci pokazali, da je mogoče prevzeti oddaljeni nadzor nad pametnimi žarnicami, zdaj pa so razkrili, da se je prek žarnic moč dokopati tudi do bolj konkretnih tarč, torej računalnikov in druge opreme v omrežju. Spet so na zatožni klopi Philpsove Hue Smart Light Bulbs in nadzorna komponenta Bridge, saj so pri varnostnem podjetju Check Point razkrili varnostno vrzel, ki jo je mogoče izkoristiti po zraku, tudi s sto metrov oddaljenosti, si pridobiti vstop v brezžično omrežje, nato pa tudi nadzor nad napravami v njem.

Gre za hrošča poimenovanega CVE-2020-6007, ki izkorišča Philipsov način implementacije popularnega protokola Zigbee, ki je nekakšen posrednik pri medsebojni komunikaciji med napravami v omrežju. Raziskovalci (za zdaj) niso razkrili natančnega postopka vdora, so pa povedali, da sta zanj potrebna le prenosnik in antena.

Napadalec najprej...

41 komentarjev

Kako poteka diagnostika koronavirusa

Slo-Tech - Čeprav je smrtnost novega koronavirusa (2019-nCoV) še vedno nizka, je spremljanje širjenja tega virusa ključnega pomena. Za ta namen pa potrebujemo dobro diagnostiko, ki je mogoča zaradi silovitega napredka biokemije v zadnjih dveh desetletjih. Razvoj metode za zanesljivo diagnostiko še pred dvema mesecema neznanega virusa je velik uspeh, ki sloni na delu predhodnikov. Virusa namreč ne moremo preprosto nagojiti v petrijevkah.

Novi virus sodi v družino koronavirusov, ki jih k sreči že dobro poznamo. Štirje povzročajo navadni prehlad in so z nami že od pamtiveka, SARS in MERS pa sta novejša in tudi nevarnejša. Tudi zaradi njiju so že leta 2005 razvozlali genom koronavirusov. Tako poznamo, kateri dela genoma hitro mutirajo, in kateri so stabilni. Za potrditev virusa je namreč treba loviti ravno prav spremenljive dele njegovega dednega materiala. Ti se ne smejo spreminjati, ko virus mutira, hkrati pa ne smejo biti tako splošni, da bi pozitivni rezultat dajali tudi ostali koronavirusi.
...

15 komentarjev

Google videoposnetke uporabnikov pomotoma poslal neznancem

Slo-Tech - Google je začel obveščati uporabnike, ki so uporabili storitev Takeout, da so njihove videoposnetke morda posredovali naključnim uporabnikom. Incident se je zgodil lani med 21. in 25. novembrom, a uporabnike obveščajo šele sedaj. Prizadetih naj bi bilo 0,01 odstotka uporabnikov Takeouta, medtem ko druge storitve niso imele težav. Napaka je bila omejena le na videoposnetke in ni prizadela fotografij ali drugih vsebin.

Takeout je storitev, ki omogoča izvoz vseh osebnih podatkov in vsebin, ki jih imamo pri Googlu, da naredimo varnostno kopijo ali jih uvozimo kam drugam. Iz javnosti neznanih razlogov pa se je novembra v teh arhivih, ki jih prenesemo z Googlovih strežnikov, znašel tudi kakšen videoposnetek neznancev (in obratno, kakšen je tudi manjkal, ker so ga namesto lastnika dobili neznanci). Google je težav odkril in odpravil, so še zapisali.

Tovrstni spodrsljaji, dasiravno redki, so lahko zelo problematični. Prav tako je bil Google pri razkritju težave zelo redkobeseden,...

7 komentarjev

Za proizvajalci čipov najhujše leto v zadnjih dveh desetletjih

Slo-Tech - Medtem ko so proizvajalci računalnikov lani prvikrat po dolgih letih beležili rast prodajo, imajo njihovi kolegi iz industrije čipov več razlogov za skrbi. Prodaja čipov je lani padla za 12 odstotkov in dosegla najnižje ravni po poku tehnološkega balona pred 20 leti. Tedaj je bil padec 32-odstoten. Lani je bil trg čipov vreden 412 milijard dolarjev.

Razlogov za upad je več, kot najpomembnejšega pa analitiki izpostavljajo trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko. Vseeno se na koncu tunela zrcali nekaj upanja, saj je četrto četrtletje prineslo skromno rast (+0,9 odstotka glede na četrtletje pred tem, a še vedno -5,5 odstotka glede na isto četrtletje leto pred tem), ki bi morda lahko nakazovala na obrat trenda. Največji padec prodaje so sicer beležili v Severni in Južni Ameriki, in sicer 23,8 odstotka. Na Kitajskem, kjer se proda tretjina vse elektronike, je bil padec 8,7-odstoten.

Zanimivo je, da izgube niso enakomerno porazdeljene v branži. Medtem ko je najhuje pri prodajalci...

1 komentar

Alphabet prvikrat razkril dobičkonosnost hčerinskih družb

Slo-Tech - Krovno podjetje Googla je razkrilo svoje poslovanje za zadnje četrtletje lanskega leta, pri čemer so s prihodki 46 milijard dolarjev za slabo milijardo zgrešili pričakovanja analitikov, kar je delnico v nadaljevanju trgovanja potopilo za slabih 5 %. To v resnici pomeni najnižjo rast prihodkov Alphabeta v zadnjih dveh letih, a ti so še vedno rasli po stopnji 17 % glede na enako lansko obdobje. Dobiček je znašal 10,7 milijarde, kar je za petino več kot leto dni nazaj.

Prodaja oglasov na YouTubu je prinesla 4,7 milijarde USD, kar pomeni 31 % rast, njihov oblačni segment pa 2,6 milijarde, kar pomeni več kot 50 % povišanje glede na lani. Glavna molzna krava je še vedno oglaševanje na Googlu s 27,2 milijarde prihodkov in s 17 % letno rastjo.

Vrnimo se še za trenutek k vprašanju, zakaj je Alphabet tokrat prostodušno objavil poslovne rezultate hčerinskih podjetij? Odgovor je preprost: ker je moral. Ameriška zakonodaja, ki je stopila v veljavo leta 2017, podjetjem namreč narekuje, da...

1 komentar

Koronavirus poskrbel za velik eksperiment: delo od doma

Slo-Tech - O delu od doma smo že večkrat pisali, saj so bile izkušnje podjetij načeloma pozitivne. Kljub temu delo od doma še vedno ni univerzalno sprejeto, a ga utegne popularizirati nenavaden vektor. Izbruh koronavirusa je na Kitajskem povzročil zaprtje tovarn, trgovin in pisarn, zato koder le lahko, preizkušajo delo od doma. Tako velikega eksperimenta ta način dela še ni doživel.

Medtem ko pametnih telefonov delavci ne morejo sestavljati od doma, je v kreativnih in pisarniških poklicih to laže. Trenutno so Kitajci večidel na dopustu zaradi njihovega novega leta, a ta teden ali prihodnji teden bodo podjetja spet začela delati. Kdor ima več svobode, si bo poizkusil vzeti nekaj več časa izven pisarn in delati od drugod. Drugod to podjetja predlagajo kar sama. Na Kitajskem se je število sestankov po izbruhu virusa tako ali tako močno zmanjšalo, tako da delo od doma ne prinaša večjih ovir.

Niso pa vsi navdušeni nad tem. Čeprav raziskave kažejo, da delo od doma ne vpliva negativno na...

38 komentarjev

Anonimizirani podatki niso zelo anonimizirani

Kian Attari in Dasha Metropolitansky

Slo-Tech - Ob vsakem odkritju, da različna podjetja prodajajo ali kako drugače naprej posredujejo podatke svojih strank (zadnji primer je Avast), ta jamejo poudarjati, da gre za anonimizirane agregirane podatke, iz katerih ni možno prepoznati posameznikov. A resnica je nekoliko drugačna. Študenta na Harvardu sta pokazala, da anonimizacija ni enosmerna. V veliko primerih je sorazmerno enostavno iz drobcev informacij identificirati njihovega lastnika.

Kian Attari in Dasha Metropolitansky sta to demonstrirala tudi v praksi. Izdelala sta orodje, ki se prekoplje skozi večje količine uporabniških podatkov. Za začetek je treba poznati drobec osebnih podatkov, denimo uporabniško ime ali elektronski naslov, nato pa orodje prečeše internet in vse pobegle kopice podatkov. Teh ne manjka, saj so napadalci v preteklosti uspešno napadli že številne strani. Čeprav je veliko teh podatkov anonimiziranih, v njih ni težko prepoznati resničnih ljudi. Ključ je v kombinaciji več pobeglih baz podatkov, saj se tako...

15 komentarjev

Se telefoni z nalepko BlackBerry dokončno poslavljajo?

Slo-Tech - Kitajska družba TCL je objavila, da ne bo prišlo do podaljšanja pogodbe o licenčni proizvodnji telefonov BlackBerry, ki se izteče avgusta. Ta hip nič ne kaže, da bi v BlackBerry Limitedu za to nalogo nameravali določiti koga drugega, zato zelo verjetno na Zahodu teh naprav ne bo več na spregled.

Telefoni BlackBerry so bili v prvem desetletju tekočega tisočletja s svojo značilno tipkovnico statusni simbol prezaposlenih poslovnežev. Toda kot še nekatere druge jih je prizemljil prihod iPhona in Androidnih telefonov, na kar Kanadčani enostavno niso dovolj hitro našli ustreznega odgovora. Android in iOS sta s svojima ekosistemoma gladko povozila BlackBerry Storm, fizično tipkovnico pa dandanes redki še štejejo pod nujne elemente. Leta 2015 je BlackBerry najprej z lastnega OSa presedlal na Androida, leto zatem pa prenehal z lastno prozvodnjo telefonov. Namesto tega jo je odstopil zunanjim partnerjem; za globalno prodajo je to kitajska korporacija TCL. Njen najbolj poznan izdelek iz te...

1 komentar

Nokia predstavila programsko rešitev za upravljanje 5G omrežij v oblaku

Slo-Tech - Gre za Nokia Network Operations Master, programsko opremo v oblaku, namenjeno ponudnikom telekomunikacijskih storitev za upravljanje 5G omrežij. Kot pojasnjujejo v predstavitvi za medije, bo za razliko od 2G, 3G in 4G omrežij, ki jih je bilo moč pretežno upravljati ročno, kompleksnost 5G infrastrukture zahtevala orodja, ki znajo inteligentno odpravljati ozka grla tako na fizičnih, kot na virtualnih omrežjih. Prav tako so se dosedanja orodja slabo prilagajala potrebam po vedno večji zmogljivosti infrastrukture, zlasti kar se tiče računalniškega oblaka in nove generacije mobilnih omrežij.

Nokia Network Operations Master tako temelji na Nokiinem oblaku in njihovi platformi Common Software Foundation ter zmore samodejno odpravljati težave, upravljati veliko število različnih odsekov omrežij za različne uporabnike, nadzorovati konfiguracijo omrežij in podrejeno programsko opremo. Ker pri tem uporablja metode strojnega učenja, lahko po zagotavljanju predstavnikov Nokie veliko število...

8 komentarjev

Pet let po vdoru v Ashley Madison izsiljevalci spet na delu

Slo-Tech - Internetni kriminalci so ponovno potegnili na plan dobra štiri leta stare podatke iz vdora v spletno stran Ashley Madison. V zadnjih tednih so žrtve vdora ponovno začele prejemati izsiljevalska elektronska sporočila, v katerih so zahtevali plačilo odkupnine, sicer bodo objavili osebne podatke žrtev. Ti vključujejo tudi spletna naročila in kakšne druge manj prijetne podrobnosti iz Ashley Madison.

V zameno za molk izsiljevalci zahtevajo plačilo v bitcoinih, ki po trenutnih tečajih znaša okrog 800 evrov. V sporočilu so vsi osebni podatki, ki so jih napadalci dobili: rojstni podatki, prijavni podatki itd. Večina jih je zbranih v datoteki PDF, ki je zaklenjena in priložena sporočilu skupaj z geslom. Žrtve imajo na voljo šest dni.

Da bodo izsiljevalci kmalu po objavi podatkov iz Ashley Madison začeli izsiljevati, so strokovnjaki pričakovali. Ponovna popularnost te tehnike z istimi podatki skoraj pet let pozneje pa kaže, da kar je objavljeno na internetu, nikoli resnično ne ponikne ali...

10 komentarjev

Amazon ob visokem dobičku spet v klubu bilijon

Slo-Tech - Po dveh letih je Amazonova tržna kapitalizacija ponovno presegla bilijon dolarjev, k čemur so jo pognali dobri poslovni rezultati minulega četrtletja in celotnega leta 2019. Z 11-odstotno rastjo tečaja se je Amazon pridružil Applu, Microsoftu in Alphabetu (Google) v bilijonskem klubu.

V zadnjem kvartalu so prihodki dosegli 87 milijard dolarjev, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V celotnem minulem letu pa je Amazon ustvaril 280 milijard dolarjev prihodkov ali petino več kot leta 2018.

Čisti dobiček podjetja se je nekoliko povečal, in sicer je za kvartal znašal 3,27 milijarde dolarjev, za celo leto pa 11,6 milijarde dolarjev. To predstavlja 23 dolarjev na delnico, kar predstavlja pri tečaju 2000 dolarjev vrednost kazalnika P/E na 87. To je visoko nad dolgoletnim povprečjem delniškega trga, kar kaže na visoko ceno delnice.

Ob tem je direktor Jeff Bezos dodal, da ima Amazon Prime že 150 milijonov naročnikov. Amazon namreč čedalje več zasluži s storitvami. V AWS...

9 komentarjev

Kako si je Trump na Twitterju izmislil vremensko napoved o hurikanu

Vrisani črni podaljšek ni del uradnega posnetka in je bil naknadno dodan.

Slo-Tech - V začetku septembra je ZDA prizadel hurikan Dorian, ki je bil najmočnejši zabeleženi hurikan na odprtem Atlantiku (izven Mehiškega zaliva in Karibov). Toda hurikan pomnimo tudi po enem največjih političnih pritiskov na Nacionalno oceanografsko in atmosfersko agencijo (NOAA) v ZDA, ki je morala mestoma žrtvovati strokovnost za politično preživetje. Na BuzzFeedNews so sedaj pridobili elektronska sporočila, ki pričajo o zaskrbljenosti, ogorčenosti in paniki v agenciji med septembrskimi dogodki.

Začelo se je 1. septembra, ko je bil Dorian še krepko nad morjem. Ameriški predsednik Donald Trump je tedaj na Twitterju objavil svarilo, da bo poleg Floride, Severne Karoline, Južne Karoline in Georgie hurikan prizadel tudi Alabamo. NOAA je že tedaj vedela, da Alabame hurikan ne bo zadel in je ustrezne zemljevide z napovedmi tudi sproti objavljala. Po objavi ameriškega predsednika so se usuli klici in pošta zaskrbljenih prebivalcev, ki so od alabamske pisarne National Weather Service želeli...

38 komentarjev

Koronavirus bogato gojišče teorij zarote, Zero Hedge zato blokiran s Twitterja

Slo-Tech - Kontroverzno libertarno spletno stran Zero Hedge so trajno blokirali s Twitterja zaradi širjenja dezinformacij o koronavirusi, ki trenutno kosi po Kitajski. Konkretni očitek je zloraba in nadlegovanje ljudi, saj je Zero Hedge objavil fotografijo in osebne podatke kitajskega znanstvenika z Inštituta za virologijo v Wuhanu skupaj z navedbami, da naj bi bil odgovoren za širjenje koronavirusa. Ljudi so pozvali, naj kontaktirajo tega znanstvenika, če želijo izvedeti resnico o izvoru virusa.

Zero Hedge poroča tudi o povsem nepreverjenih govoricah, da naj bi bil koronavirus biološko orožje. Sklicujejo se na članek indijskih raziskovalcev, ki ni bil recenziran, zato je na voljo zgolj kot rokopis. Strokovnjaki so do navedb v članku zelo skeptični in poudarjajo, da odkrite insercije v virusnem dednem materialu še zdaleč niso redke v naravi in da nikakor ne dokazujejo, da bi bil virus kakorkoli umetno proizveden.

Kmalu po začetku širjenja koronavirusa je Twitter sporočil, da ne bodo...

87 komentarjev

Prodaja domene .org se odmika

ICANN - Saga o prodaji vrhnje domene .org, ki jo želi neprofitna Internet Society prodali zasebnemu skladu Ethos Capital, se nadaljuje. Public Interest Registry (PIR), ki upravlja domeno, je v lasti Internet Society, naj bi Ethos Capital kupil za 1,135 milijarde dolarjev. To je veliko denarja, a tudi domen .org ni malo - registriranih je 10,5 milijona, letna pristojbina pa znaša 10-20 dolarjev.

Ker mora prenos odobriti ICANN, so sedaj vse oči uprte vanje. ICANN ima čas do 17. februarja, da prodajo odobri ali zavrne, a se to skoraj zagotovo ne bo zgodilo. ICANN sedaj od PIR zahteva odlog do 20. aprila. Kalifornijski generalni državni tožilec Xavier Becerra je ICANN-u poslal pismo, v katerem izraža zaskrbljenost, da bi prenos domene lahko negativno vplival na neprofitno skupnost, in zahteva kopico informacij. Tožilec želi videti vse pogodbe med ICANN-om in PIR-om, vso korespondenco, zapisnike, zgodovino pristojbin za registracijo domen itd. Skupno zahteva izčrpne odgovore na 35 točk in vso...

0 komentarjev

V androidne telefone teže vdreti kakor v Applove, največji izziv Huawei

Slo-Tech - Vsake toliko časa ameriški FBI naredi cirkus, da zaradi zaščit proizvajalcev telefonov ne morejo dobiti podatkov z zaklenjenih telefonov kriminalcev. Kasneje se običajno izkaže, da to vendarle ni problem. Ameriški organi pregona pač navijajo za spremembo zakonodaje, po kateri bi morali proizvajalci sami vgrajevati stranska vrata (backdoor). Dokler pa se to ne zgodi, jim bodo pomagali zunanji izvajalci.

Trenutno so največji strokovnjaki v izraelskem podjetju Cellebrite, ki lahko odklenejo večino telefonov. Poleg tega podjetja organi sodelujejo še z Grayshiftom in MSAB-om. Cellebrite je razvil program UFED 4PC (Universal Forensic Extraction Device), s katerim lahko odklenejo telefone, ki jih priključijo na računalnik prek kabla USB. Trdijo, da noben Applov telefon ni kos takemu napadu. Ameriški NIST (National Institute of Standards and Technology) je izvedel raziskavo, kjer so preverjali, koliko in katere podatke lahko s tem orodjem dejansko pridobijo. NIST izrecno zanika...

52 komentarjev

Pametni telefoni v letu 2019: Samsung, Huawei, Apple

Slo-Tech - Podatki o prodaji pametnih telefonov v minulem letu kažejo, da na samem vrhu ni sprememb, tik pod vrhom pa je Huawei na drugem mestu prehitel Apple. Samsungov tržni delež se je povečal za slabo odstotno točko na 21,8 odstotka. Huawei je prodajo povečal za skoraj petino in s 17,6 odstotki trdno drži drugo mesto, medtem ko je Apple izgubil odstotno točko in s 14,5-odstotnim tržnim deležem pristal na tretjem mestu. Četrto in peto mesto zasedata Xiaomi in Oppo. Velikih pet skupaj obvladuje skoraj tri četrtine trga.

Vseeno pa to ne pomeni, da je težav za Huawei konec. Lanski rezultati še vključujejo v celoti posledic spora z ZDA, ki je izbruhnil sredi leta. Huawei P30 Pro, ki je lani predstavljal Huaweijevega zastavonošo, je izšel tik pred zaostritvijo odnosov z ZDA in prepovedjo uvoza. Naslednji Huawei Mate 30 Pro pa se že prodaja brez Googlovih aplikacij.

To se pozna na rezultatih, kar so napovedovali že sredi leta. Zadnje lansko četrtletje za Huawei je bilo po dveh letih prvo...

19 komentarjev

Tesla prvič beleži profitno leto, Elonu Musku se nasmihajo bonusi

Slo-Tech - Delnice Tesle so poskočile za 12 odstotkov, potem, ko je podjetje objavilo vnovično četrtletje z dobičkom, s tem pa tudi prvo pozitivno leto v svoji zgodovini. Vse skupaj so zabelili še z napovedjo, da bodo letos prodali več kot pol milijona vozil. V letu 2019 so sicer dobavili 367.500 vozil, kot rečeno pa bo letošnja proizvodnja zaradi vzpostavitve tovarne na Kitajskem že prehitela povpraševanje, s tem pa pohitrila dobave kupcem, kar je dolgo veljalo za ahilovo tetivo podjetja.

Prihodki zadnjega kvartala so tako znašali 7,38 milijarde ameriških dolarjev, pri čemer je bilo dobička za 105 milijonov. Oboje je preseglo napovedi in pričakovanja vlagateljev. Delnice Tesle pa so se od prelomnega lanskega oktobra, ko so v podjetju objavili prve nekoliko bolj optimistične rezultate, povzpele že za spoštljivih 120 %.

Podjetje je trenutno po tržni kapitalizaciji vredno 104,7 milijarde USD, kar pomeni, da je postalo vrednejše od General Motorsa in Forda skupaj. To pa obenem pomeni tudi, da...

18 komentarjev

Roboti so zaobvladali sortiranje v skladišču

Slo-Tech - Kalifornijsko podjetje Covariant je pokazalo strojno inteligenco, ki robotskim rokam omogoča doslej še nevideno zanesljivost pri rokovanju z raznolikimi predmeti, tudi v še nepredvidenih situacijah. Uspeh na široko odpira vrata robotizaciji sortiranja v skladiščih in drugod.

Pri udarnih najavah o robotizaciji skladišč, ki v zadnjih letih rade prihajajo s Kitajske, gre prvenstveno za avtomatizacijo notranjega transporta - se pravi naprednejše vozičke. Ročnih spretnosti, ki so potrebne za finejšo manipulacijo predmetov, pa pri robotih doslej še nismo uspeli spraviti na zadovoljivo raven za komercialno rabo izven enoličnih proizvodnih linij, navkljub množici firm, ki se trudijo v to smer. To je med drugim zgrda izkusila Tesla, kjer so se namere po 100-odstotni robotizaciji avtomobilskih tovarn klavrno izjalovile in Musku precej zakomplicirale situacijo.

Mlado kalifornijsko podjetje Covariant pa je sedaj objavilo, da je uspelo razviti strojno pamet, ki dosega prek 99-odstotno...

103 komentarji

SpaceX polni svojo konstelacijo satelitov

Slo-Tech - SpaceX je resno vzel vizijo satelitskega interneta iz nizkih orbit, saj je včeraj izstrelil že četrto serijo satelitov Starlink. V orbito so poslali 60 satelitov. Prvo serijo so izstrelili lani maja, zadnjo pa v začetku tega meseca. V orbiti je že 242 satelitov Starlink.

Zadnjo serijo so izstrelili v sredo ob 15.06 po slovenskem času z izstrelišča Cape Canaveral na Floridi. S tem niso imeli težav, saj so uro po izstrelitvi že vsi leteli v svoje orbite. Sateliti so si med seboj enaki, in sicer tehtajo 220 kilogramov vsak. Z njimi želi SpaceX ponuditi dostop do interneta na celi zemeljski obli. Izgotovljeno omrežje naj bi imelo približno 12.000 satelitov, kar je več od števila vseh satelitov, ki trenutno krožijo okrog Zemlje. Od 242 satelitov sta dva preizkusna, 60 pa servisnih. Preostalih 180 je namenjenih zagotavljanju dostopa do interneta. Naslednja izstrelitev bo že v začetku prihodnjega meseca.

SpaceX seveda ni edini, ki postavlja satelitsko omrežje za dostop do interneta....

55 komentarjev

Facebook plačal pol milijarde dolarjev zaradi prepoznavanje obrazov

Slo-Tech - Facebook se je poravnal v tožbi iz leta 2015 zaradi uporabe tehnologije za prepoznavanje obrazov v Illinoisu. Gre za storitev Tag Suggestions, ki na fotografijah oseb predlaga, koga lahko na njih označimo. Da ta funkcija deluje, mora imeti Facebook tehnologijo za prepoznavanje obrazov in shranjene in obdelane fotografije obrazov svojih uporabnikov. V tožbi so podjetju očitali, da privolitve za tako obdelavo podatkov od uporabnikov ni nikoli dobil.

Čeprav je Facebook ves čas zanikal kakršnokoli nezakonito ravnanje, se je sedaj poravnal. Plačal bo 550 milijonov dolarjev, s čimer bodo pokrili sodne stroške in odškodnine prizadetim uporabnikom. Glede na Facebookove prihodke, ki so v minulem četrtletju presegli 21 milijard dolarjev, dobiček pa 7,3 milijarde dolarjev, je izpogajana poravnava za podjetje skoraj nepomembna. Facebook je poravnavo komentiral z besedami, da je bilo v interesu podjetje in delničarjev, da spor čim prej končajo. Odvetniki nasprotne strani so dejali, da rezultat...

7 komentarjev

EU za omejitve, ne za popolno prepoved Huaweija

Reuters - Evropska komisija (EK) je objavila smernice za uvajanje tehnologije 5G, v katerih se je dotaknila tudi vloge podjetij, ki veljajo za potencialno tvegana. Čeprav ga ne poimenujejo neposredno, gre seveda za Huawei, zaradi katerega je EU pod pritiskom ZDA, ki od svojh partneric pričakujejo popolno blokado tega kitajskega podjetja pri gradnji 5G infrastrukture. Kljub temu bo na koncu vsaka država članica sama odločala o tem, čigavo opremo bo dovolila na svojem ozemlju, smernice EK pa naj bi zagotavljale, da bodo države svoje varnostne pristope med sabo do neke mere uskladile.

Pred dnevi je svojo strategijo razkrila Velika Britanija, ki je sicer na izhodnih vratih unije, smernice EK pa v določeni meri posnemajo pristop otočanov. Torej, sodelovati smejo vsi ponudniki, vendar bodo za nekatere veljale določene omejitve, denimo pri gradnji kritičnih delov infrastrukture, kot so jedrna omrežja. Komisija članice še poziva, naj okrepijo varnostne elemente, ocenijo tveganja pri posameznih...

2 komentarja

Google lani izplačal 6,5 milijona dolarjev prijaviteljem odkritih ranljivosti

threatpost - Tehnološki velikani so v zadnjih letih vendarle ugotovili, da so programi nagrajevanja odkritih ranljivosti (bug bounty) koristni. Google je v letu 2019 iz tega naslova izplačal rekordnih 6,5 milijona dolarjev, kar je toliko v dveh predhodnih letih skupaj. Največja podeljena nagrada je znašala 201.000 dolarjev, skupno pa so nagradili 461 raziskovalcev. Povečanje mase izplačil je povezano s čedalje širšim naborom izdelkov, ki so vključeni v program, z višjo popularnostjo programa ter tudi z rastjo višine nagrad. Tako je najnižja nagrada odslej 15.000 dolarjev (in ne več 5.000 dolarjev). Najvišja nagrada še vedno ostaja milijon dolarjev za oddaljen, trajni napad na Titan M v novih napravah Pixel, kar ni uspelo še nikomur. Komur bi to uspelo na predogledni verziji, pa bi dobil kar 1,5 milijona dolarjev.

Lani je Google zagnal tudi Developer Data Protection Reward Program, ki je namenjen odkrivanju težav s puščanjem osebnih podatkov v aplikacijah za Android, v OAuth in v razširitvah za...

3 komentarji

Priljubljeni protivirusnik Avast prodaja podatke

Slo-Tech - Avast je priljubljen protivirusni program, ki ga proizvaja istoimensko češko podjetje. Zaradi svoje brezplačnosti je našel pot na številne računalnike, a zadnje preiskave kažejo, da v resnici uporabniki plačujejo visoko ceno. Za približno 400 milijoni uporabnikov, kolikor jih ima, Avast vohuni. Podatke prodaja zainteresiranim oglaševalcem.

Že lani je Forbes odkrival, kako Avast in AVG z razširitvami za brskalnike, ki so namenjene varnemu brskanju, gledata, kaj uporabniki počno. Decembra sta Mozilla in Opera nekaj Avastovih razširitev za brskalnik celo odstranili iz spletne tržnice zaradi varnostnih pomislekov. Izvršni direktor Ondrej Vlcek je tedaj pojasnil, da gre zgolj za agregirane in anonimizirane podatke, ki jih kupci ne morejo povezati s konkretnimi uporabniki. Za milijonske zneske te podatke kupujejo multinacionalke, kot so Google, Microsoft, PepsiCo ali McKinsey. A raziskave so večkrat pokazale, da deanonimizacija ni nemogoča.

The Vice je sedaj skupaj s PCMag pridobil...

54 komentarjev

Danes ponoči bosta dva satelita blizu trka

Slo-Tech - Današnji dogodek je primerna priložnost, da ponovno spomnimo na čedalje večjo gnečo v orbiti. Danes ponoči okrog 0.39 bosta dva odslužena satelita s hitrostjo 14.7 kilometra na sekundo letela drug mimo drugega na razdalji 15-30 metrov. Enega izmed njiju (IRAS) so izstrelili leta 1983 kot prvi infrardeči vesoljski teleskop, ki pa je deloval manj kot leto dni. Drugi (GGSE-4) je v orbiti že od leta 1967, ko je ameriško letalstvo preizkušalo različne načrte za vesoljska plovila. Oba sta že davna odslužila svojo uporabnost, a sta ostala na višini 900 kilometrov, ker je tam zračni upor tako zanemarljiv, da niti v desetletjih sateliti ne padejo nazaj na Zemljo.

Bližnja srečanja satelitov in smeti v orbiti so sorazmerno pogosta, trki dveh satelitov pa zelo redki. Najznamenitejši se je zgodil leta 2009, ko sta se na višini 798 kilometrov nad Sibirijo zaletela delujoč satelit omrežja Iridium in odslužen ruski satelit. Tedaj je nastalo vsaj 1000 kosov smeti, večjih od 10 centimetrov, ki...

18 komentarjev

Škotska do konca leta 100-odstotno z elektriko iz obnovljivih virov

Slo-Tech - Medtem ko večina držav ne kaže tendenc, da bi izpolnila zaveze iz pariškega podnebnega sporazuma o ukrepih, ki bodo omejili antropogeno globalno segrevanje na največ 2 °C, je svetla izjema Škotska. Do konca leta bo Škotska električno energijo v celoti pridobivala iz obnovljivih virov.

Že v letu 2018 je Škotska iz obnovljivih virov proizvedla 76 odstotkov električne energije, delež pa bo letos dosegel 100 odstotkov. Škotska je svojo zadnjo termoelektrarno na premog zaprla leta 2016. Edina elektrarna na fosilna goriva je plinska elektrarna v Aberdeenshiru. Namesto fosilnih goriv Škotska raje uporablja obnovljive vire energije, kjer je čedalje pomembnejša vetrna energije. V prvi polovici minulega leta so škotske vetrnice pokrivale vso škotsko porabo in še nekaj severne Anglije. Beatrice Offshore Wind Farm zmore 588 MW (za primerjavo, Krško zmore 730 MW), gradijo pa Seagreen Wind Energy Farm, ki bo od leta 2022 nudil približno 1 GW električne energije. Do leta 2030 bo Škotska polovico...

72 komentarjev

Napad z 51 odstotki na Bitcoin Gold

Slo-Tech - Minuli teden se je zgodil napad z 51 odstotki na kriptovaluto bitcoin gold, ki je nastala leta 2017 z razvejitvijo iz bitcoina. Napadalci so uspeli ukrasti za 70.000 dolarjev kriptovalute, tako da so jo porabili dvakrat. V četrtek in petek (23. in 24. januarja) se je zgodila reorganizacija verige blokov z več kot 10 bloki.

Prvi primer se je zgodil 23. januarja ob 19. uri po slovenskem času, ko so napadalci odstranili 14 blokov in dodali 13 novih blokov. To je omogočilo reciklažo 1900 bitcoin golda (19.000 dolarjev). Še en napad se je zgodil šest ur pozneje, ko so napadalci odstranili 15 blokov in jih zamenjali s 16 novimi bloki. Ukradli so za 53.000 dolarjev kriptovalute. Posamezen napad je stal okoli 1700 dolarjev. Trenutno velja, da so transkacije sprejete, ko so vsaj šest blokov globoko v verigi. Toda v teh napadih pride do daljše reorganizacije verige - pri kriptovalutah PoW (proof of work) je vedno veljavna najdaljša veriga.

Napad z 51 odstotki se zgodi, kadar povezani...

16 komentarjev

Epidemijo koronavirusa prva napovedala umetna inteligenca

Slo-Tech - Število žrtev najnovejšega koronavirusa (2019-nCoV), ki trenutno še večinoma pustoši po Kitajski, se je v zadnjih 24 urah podvojilo. Toda za razliko od leta 2003, ko je grozil SARS, imamo to pot novo orožje. Skakanje virusa po svetu napoveduje umetna inteligenca in pri tem ji gre zelo dobro. BlueDot je razvilo kanadsko podjetje in je na izbruh opozorilo 31. decembra. Svetovna zdravstvena organizacija je to storila 9. januarja, ameriški Center za zaščito pred boleznimi (CDC) pa 6. januarja.

BlueDot uporablja dostopne informacije, ki jih dandanes res ni malo, a se pri tem namenoma izogiba družbenim omrežjem. Tam je šuma preveč. Pobira pa informacije s portalov z novicami, dodano vrednost pa mu daje dostop do globalnega sistema za izdajo letalskih vozovnic. Tako lahko zazna, kje se pojavi kakšen izbruh virusa, in potem tudi napove najverjetnejšo pot širitve. Da se bo koronavirus širil iz Wuhana v Bangkok, Seul, Tajpej in Tokio je pravilno napovedal.

BlueDot je ustanovil Kamran Khan,...

75 komentarjev

Velika Britanija bo Huawei pripustila v svojo infrastrukturo

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Odločitev je danes zjutraj sprejel njihov Komite za nacionalno varnost, ki ga sestavljajo ključni ministri in predstavniki obveščevalnih služb. Huawei bo kljub temu, da predstavlja t. i. ponudnika z visokim tveganjem, smel sodelovati pri gradnji nebistvenih delov britanskega omrežja, ne bo pa imel dostopa do občutljivih ustanov, kot so jedrske elektrarne in vojaške organizacije. Zadnja omejitev se nanaša na njegov tržni delež; ta bo smel znašati največ 35 odstotkov.

Neimenovani vladni vir je za Guardian povedal, da "Britanski varnostni strokovnjaki vedo o Huaweiju več, kot katerakoli država na svetu, pri čemer so zadovoljni s sprejetimi omejitvami ter menijo, da je potencialna tveganja mogoče obvladovati." Pred današnjo odločitvijo so tamkajšnji strokovnjaki opozarjali, da bi izključitev Huaweija lahko pomenila dve do triletno zamudo pri uvajanju 5G tehnologije.

Bo pa vlada Borisa Johnsona najverjetneje doživela nekaj jeze s strani Trumpove administracije, ki si že dlje časa...

25 komentarjev

Ameriško ministrstvo za pravosodje zaostrilo protimonopolno preiskavo zoper Google

The Verge - Googlov primež nad trgom spletnega iskanja, oglasov ter mobilnih storitev očitno vedno bolj skrbi ameriške regulatorje. Septembra lani so ministri za pravosodje v vseh ameriških zveznih državah (z izjemo Kalifornije in Alabame) napovedali začetek lastnih preiskav glede tega, ali Google zlorablja svoj prevladujoči položaj na trgu ter s tem nedopustno škodi interesom konkurentov oziroma uporabnikov. Od takrat so se preiskave očitno že že premaknile dovolj daleč, da bo naslednji teden potekal skupni sestanek zveznega ministrstva za pravosodje ter ministrov vsaj sedmih zveznih držav, s ciljem, da si izmenjajo dozdaj nabrane informacije in določijo načrte za naprej.

Nekateri komentatorji špekulirajo, da zvezno ministrstvo na pravosodje izvaja širok protimonopolni pregled Googlovega delovanja, ter da se bo na koncu morda odločilo celo za tožbo, tako kot se je to zgodilo konec 90h z njihovo tožbo proti Microsoftu zaradi nedopustnega združevanja operacijskega sistema Windows z lastnim...

5 komentarjev

Na ISSu pekli piškote

BBC - Na Mednarodni vesoljski postaji so v decembru pekli čokoladne piškote, kar je sploh prvi primer peke hrane v breztežnosti. Sodeč po rezultatih poskusa bo priprava takšnega obeda na dolgih vesoljskih ekspedicijah trajala bistveno dlje kot na Zemlji.

Mikrogravitacija ima vpliv na mnoge procese, ki zaradi tega v njej tečejo drugače kot na Zemlji. Na primer na rast kristalov, delovanje celic in - peko. Medtem ko na tleh konvekcija zraka v pečici bistveno pomaga pri prevajanju toplote v hrano, pa v vesolju klasične konvekcije ni. Valjasta vesoljska pečica firme Zero G Kitchen zato hrano okoli in okoli obdaja z grelnimi elementi, podobno kot v toasterju. Naprava je lanskega novembra poletela na ISS s financiranjem hotelske verige DoubleTree in v izvedbi družbe NanoRacks, kar je sicer primer novejše komercializacije vesoljske postaje, pri kateri lahko zasebniki najamejo čas astronavtov.

V DoubleTreeju so pripravili tudi maso za peko, svoje čokoladne piškote, ki so bili tudi med...

19 komentarjev

Microsoft le dva tedna po koncu podpore za Windows 7 snedel besedo

Beta News - Hitro je Microsoft snedel besedo, še hitreje kakor pri Windows XP. Manj kot dva tedna po koncu podpore za Windows 7 bomo brezplačno dobili nov popravek, čeprav se je podpora iztekla 14. januarja letos. Kriv je kar Microsoft sam, saj je njihov zadnji popravek KB4534310 pri nekaterih uporabnikih povzročil, da se je namizje spremenilo v črno. To ni tista črna, ki jo je Windows prikazoval, kadar je bilo nelegalno nameščen brez licence, temveč pravi hrošč. Ni prizadel vseh uporabnikov, a nekateri po namestitvi zadnjega popravka ne morejo več do lastnih ozadja na namizju.

Sprva je sicer Microsoft želel vztrajati pri prvotnem načrtu, da bodo popravek po 14. januarju popravke dobivali le poslovni naročniki ESU (Extended Security Updates), a so si premislili. To je precej logično, saj je napako povzročil zadnji popravek, ki so ga sploh nameravali izdati za Windows 7. Nesramno bi bilo, da bi uporabnike v tem primeru pustili na suhem, pa čeprav so morali požreti besedo. Popravek bo za vse...

3 komentarji

Norija okoli osebne genomike je izgubila zagon

CNBC - V podjetju za osebno genomiko 23andMe so bili prisiljeni odpustiti sto zaposlenih, kar pomeni, da jim ni uspelo rešiti problema upadanja povpraševanja po njihovih storitvah analiziranja dednine.

Storitve osebne genomike vključujejo bodisi posameznikovo nalaganje sekvenciranega genoma v oblak bodisi pošiljanje brisov ustne sluznice po pošti, nakar analizo napravijo v podjetju. Družbe, kot so 23andMe, Ancestry.com in GEDMatch na ta način običajno ponujajo iskanje sorodstvenih vezi ter našega izvora; se pravi - gre za moderno risanje družinskega drevesa. Toda še posebej razvpite so postale predlani, ko so s pomočjo njihovih zbirk dednih podatkov polovili lepo bero hudih zločincev, nekatere po več desetletjih. Koncem leta 2018 so se kompleti za jemanje vzorcev prodajali kot vroče žemljice in policijski preiskovalci so si meli roke, saj je kazalo, da kmalu ne bo več zločinca, ki v oblaku ne bi imel genomskih podatkov bližnjega sorodnika.

Toda že v začetku lanskega leta se je prodaja

22 komentarjev

Kitajski koronavirus še ni velik problem

Slo-Tech - Konec decembra so kitajski strokovnjaki obvestili Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), da imajo težavo. V mestu Wuhan se je začela širiti pljučnici podobna bolezen. A povzročala jih ni nobena običajna bakterija ali virus. Prav tako so hitro izključili SARS, MERS in druge nekoliko manj običajne povzročitelje. Prve primere so zaznali med ljudmi, ki so bili na tamkajšnji tržnici z morskimi sadeži, kar že daje prvi indic o provenienci virusa. Kitajske oblasti so hitro ugotovile, da gre za vrsto koronavirusa, ki je bil dotlej v človeški populaciji neznan. Dober mesec dni pozneje je 56 ljudi mrtvih, svet pa se trese pred možnostjo širšega izbruha.

Tržnico, na kateri poleg morske hrane prodajajo tudi piščance, netopirje, svizce in druge živali, so 1. januarja zaprli in dezinficirali. Izkazalo se je, da je bilo to premalo in prepozno, saj so nove primere odkrili tudi v drugih mestih na Kitajskem, kasneje pa še v drugih državah. V vseh primerih je šlo za posameznike, ki so bivali ali...

341 komentarjev

Newyorška policija ima laboratorij za odklepanje iPhonov

vir: Pixabay

vir: FOX News
FOX News - NYPD si je za 10 milijonov ameriških dolarjev na spodnjem Manhattnu opremil laboratorij, v katerem za potrebe pregona poskušajo odklepati zaklenjene Applove pametne telefone. Da ne bi do zaplenjenih naprav kdo poskušal dostopati na daljavo in pri tem mimogrede še pobrisal podatke, je prostor izoliran pred elektromagnetnimi valovanji. Prav tako naj bi tam imeli superračunalnik, sposoben generirati 26 milijonov naključnih gesel na sekundo, robota za ekstrakcijo pomnilniških čipov in vse potrebno za popravilo poškodovanih naprav.

Odklepanje poteka po principu brute force, torej z avtomatiziranim vnosom naključnih gesel, ker pa Applovi varnostni mehanizmi to omejujejo na šest neuspešnih poskusov, nato pa se funkcija začasno zaklene, so omejeni na 360 poskusov na uro oz. 8.640 na dan. Odklep jim običajno uspe po 115 dnevih takega početja, njihova uspešnost pa je približno polovična.

Znano je, da Apple preiskovalcem omogoča dostop do podatkov na oblačnem iCloudu, čeprav so vmes menda...

7 komentarjev

General Motors predstavil avtonomno vozilo za urbani potniški prevoz Origin

vir: CNET
CNET - Pri izpostavi General Motorsa za avtonomno vožnjo, družbi Cruise, so predstavili električno vozilo Origin, ki je brez volana in bo namenjeno taksi storitvam. Toda odsotnost šoferskih elementov pomeni, da je pred avtom še dolgo obdobje razvoja in zbiranja regulacijskih dovoljenj.

Medtem ko se avtomobilska podjetja zvečine trudijo samovozne zmogljivosti v vozila uvajati postopno in organsko napredovati s stopnje pomoči vozniku do povsem samostojne vožnje, so pri General Motorsu poznani po tem, da želijo že v štartu naskakovati peto stopnjo avtomatizacije - se pravi točko, ko vozilo ne potrebuje več volana in drugih voznikovih pripomočkov ter se lahko giblje kjerkoli. S tem namenom teče razvoj v njihovi firmi Cruise Automation, ki so jo kupili pred štirimi leti. V San Franciscu je od leta 2017 mogoče videti njihove testne Chevrolete Bolt, obložene z grozdi senzorjev, pokazali pa so tudi že brezvolansko različico tega avtomobila.

Zdaj je očitno napočil čas za oblikovanje uporabnih...

8 komentarjev

Bazar psevdoznanosti na temo 5G v organizaciji MJU

vir: MJU

Slo-Tech - Na Ministrstvu za javno upravo so pripravili posvet o uvajanju tehnologije 5G. Ta je žal izzvenel v tipično pilatovskem duhu, ministrstvo si je namreč roke opralo tako, da je pred mikrofon pripustilo dobesedno vsakogar. Teoretike zarot, stavbne biologe in druge, ki se iz porajajoče tehnologije nadejajo političnega oz. pravega kapitala.

Okope znanosti je zastopal bralcem Slo-techa dobro znani dr. Matej Huš s Kemijskega inštituta, ki je poudaril, da znanost ne more z gotovostjo trditi, da neka stvar ni škodljiva, bi pa bilo mogoče dokazati škodljive vplive tehnologije 5G, kar se do sedaj še ni zgodilo. Nasprotno, praktično vse merodajne raziskave zavračajo domnevne negativne učinke elektromagnetnih valovanj znotraj zakonsko dovoljenih vrednosti. Huš je opozoril še na zavajanja in širjenje strahu v javnosti s pomočjo nepreverjenih raziskav, ki se jih poslužujejo nasprotniki 5G, zlasti raziskav enega samega znanstvenika, švedskega onkologa Lennarta Hardella, ki mu edinemu uspeva vedno...

170 komentarjev

Londonska policija mirno postavlja kamere za samodejno prepoznavo obrazov

Kamere na Westminsterskem mostu.

vir: The Verge
The Verge - Medtem ko se Microsoft in Google, malo pa tudi Amazon, na bruseljskem parketu kregajo o tem, ali je samodejna prepoznava obrazov na javnih krajih dobra ideja ali ne, so v Londonu že našli odgovor. Metropolitanska policija je namreč opravila svojo lastno analizo tveganj, povezanih s to tehnologijo, ter ugotovila, da je v resnici vse v redu. Po uspešnem zaključku testiranja NEC-ove "world-leading" NeoFace Live Facial Recognition rešitve so zato že prešli v fazo produkcije.

Live Facion Recognition (LFR), kot pravijo tehnologiji je tako že postavljena na nekaterih obljudenih krajih v mestu, kot so Westminstrski most, v za turiste priljubljeni četrti West End ter v nakupovalnih središčih v Westfieldu. Tam postavljeni sistemi skušajo samodejno prepoznati obraze mimoidočih in jih primerjati zoper skrbno vzdrževan (angl. bespoke) seznam oseb, ki so iskane v zvezi z hudimi kaznivimi dejanji. Če pride do zadetka, tehnologija o tem samodejno obvesti policiste, ki so trenutno v tistem...

41 komentarjev

Moderiranje vsebin na YouTubu lahko povzroči posttravmatsko stresno motnjo

Slo-Tech - Moderatorji vsebin na YouTubu morajo ob začetku opravljanja dela podpisati dokument, da so seznanjeni, da lahko to delo povzroči posttravmatsko stresno motnjo (PTSD). V dokumentu jasno piše, da bodo pri opravljanju dela izpostavljeni tudi vznemirjajočim vsebinam, ki lahko vplivajo na duševno zdravje in vodijo do nastanka PTSD. To zadnje je obkroženo in zapisano v mastnem tisku, da ne bi bilo nobenega dvoma o seznanitvi.

O posledicah službe moderiranja na zdravje smo že pisali na primeru Facebooka. Decembra lani je The Verge objavil rezultate preiskave, kako je videti svet moderatorjev na Googlu in YouTubu. Ta opravila večinoma zaupajo zunanjim partnerjem, ki zaposlujejo lastno delovno silo. Za Google večino moderiranja opravijo v teksaškem Austinu. Od vsega delovnega časa morajo pet ur dnevno gledati nasilne videoposnetke. Delo opravljajo večinoma priseljenci z Bližnjega vzhoda, ki za moderiranje vsebin ekstremnega nasilja zaslužijo 37.000 dolarjev na leto bruto. Povprečna plača v...

15 komentarjev

Zaradi šlamparije javno objavljenih 250 milijonov zapisov o Microsoftovih strankah

vir: Pxhere

Comparitech - Pri Microsoftu so za javnost povzeli izsledke interne preiskave, ki je stekla potem, ko se je izkazalo, da so bili med 5. in 31. decembrom lani javno dostopni podatki, ki jih v podjetju uporabljajo za analizo podpore uporabnikom. Kljub temu so zamolčali za kolikšen obseg in vrsto objavljenih osebnih podatkov je šlo. Tu je z lastno objavo vskočilo podjetje Comparitech, ki je sicer razgaljene podatke odkrilo 29. decembra na strežnikih podjetja Elastics in o tem obvestilo Microsoft, kjer so podatke nemudoma zavarovali, kar je vseeno trajalo še dva dneva.

Objavljene so bile zabeležke pogovorov med njihovimi uslužbenci in strankami iz celega sveta za obdobje štirinajstih let, torej od leta 2005, osebni podatki pa so bili pri tem večinoma anonimizirani. A ne vsi. Tako je bilo objavljenih kar nekaj email naslovov strank in Microsoftovih uslužbencev, pa njihove IP številke, lokacije, opisi postopkov in interne zabeležke, označene kot zaupne. Skupaj je šlo 250 milijonov primerov, s...

24 komentarjev

Ljudje imamo očitno skrivnostne imunske celice, ki napadajo mnoge vrste raka

vir: BBC
Slo-Tech - Britanski raziskovalci so naleteli na doslej še neznane vrste človeških imunskih celic, ki v in vitro okoljih učinkovito napadajo ter uničujejo različne vrste rakavih celic. Toda mehanizem njihovega delovanja nam zaenkrat ostaja neznan, zato še ni jasno, ali jih bo mogoče kmalu uporabiti za zdravljenje.

Krepitev in usmerjanje človekovega imunskega sistema, da se lahko sam loti malignih tvorb, je najnovejša praksa v boju proti raku in je poskrbela tudi za predlansko Nobelovo nagrado v medicini. Postopki vključujejo gensko modificiranje limfocitov tipa T, da so sposobni prepoznati rakave celice in se nadnje usmeriti. Toda sodeč po presenetljivem odkritju znanstvenikov z Univerze v Cardiffu imamo ljudje že po naravi v sebi imunske celice, ki prepoznajo in uničujejo tumorje - in to takšne zelo različnih vrst. Uspeh je objavljen v Nature Immunology.

Raziskovalci so pričeli z obravnavanjem odziva limfocitov na prisotnost rakavih celic - tako, da so opazovali njihovo množenje, kar...

27 komentarjev

Kdo je vdrl v Bezosov pametni telefon?

Jeff Bezos in Hašokdžijeva zaročenka

Slo-Tech - Forenziki, ki jih je najel Amazonov direktor Jeff Bezos, so dognali, da je v njegov mobilni telefon leta 2018 nekdo najverjetneje vdrl prek WhatsAppa. To s srednje do visoko verjetnostjo pripisujejo kar saudskemu princu Mohamedu bin Salmanu. Bezos naj bi prejel sporočilo s šifriranim videoposnetkom, po ogledu katerega je telefon začel s svetom deliti neobičajno velike količine podatkov. To se je zgodilo maja 2018, nekaj tednov za tem, ko sta bin Salman in Bezos po neki večerji v Los Angelesu izmenjala številki. Tedaj sta bila bin Salman in Bezos še v prijateljskih odnosih, ki pa so se močno skrhali po umoru Hašokdžija, ko je v Washington Postu savdijski novinar kritično pisal o bin Salmanu. Bezos je lastnik Washington Posta.

Sledila je medijska kampanja proti Washington Postu, ki so jo vodili Savdijci. Vrh tega napada je bil vdor v Bezosov telefon, je dejal Anthony J Ferrante iz FTI Consulting, ki je vodil forenzično analizo. Napadalci so dobili več gigabajtov podatkov, medtem ko...

10 komentarjev

Nemška vlada bo za podaljšano podporo Windows 7 odštela 800.000 evrov

Slo-Tech - Ko je Microsoft minuli teden ukinil podporo za Windows 7, je to nepripravljene ujelo številne organizacije. Ukinitev podpore je bila napovedana že leta vnaprej, a kljub temu ima sistem še vedno več kot četrtinski delež. To pomeni, da bo Microsoft s prodajo izredne podaljšane podpore za podjetja in organizacije (ESU - Extended Security Updates) precej zaslužil.

Samo nemška zvezna vlada bo letos v ta namen plačala 800.000 evrov, ker imajo še vedno 33.000 računalnikov z Windows 7. To pomeni približno 25 evrov na računalnik, čez leto dni pa bo ta cena dvakrat višja, če bodo še vedno potrebovali podporo. ESU bo na voljo tri leta (do januarja 2023) in se bo vsako leto dražila. V Nemčiji so prehod z Windows 7 na Windows 10 začeli že leta 2018, a ga številna ministrstva še vedno niso dokončala. V Berlinu so prehod izvedli na treh četrtinah računalnikov, tako da jih 85.000 ostaja še 20.000.

Microsoft ob tem poudarja, da je cikel podpore za vsako verzijo Windows znan že ob izidu, torej...

82 komentarjev

Je Apple pokleknil pred državo in potihem opustil celostno šifriranje iClouda?

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Apple je, kot je znano, trenutno zapleten v zasebnostno vojno z ameriškimi organi pregona. Ti od podjetja zahtevajo odklep dveh iPhonov, ki ju je uporabljal saudski vojak, ki je na Floridi ubil tri ameriške vojake. Tudi sicer podjetje zadnje čase gradi imidž družbe, ki prav posebno skrb namenja zasebnosti svojih uporabnikov.

Vse kaže, da v zakulisju stvari niso povsem take. Reuters je na podlagi pogovora s štirimi anonimnimi uslužbenci FBI in dvema, prav tako anonimnima zaposlenima pri Applu, izvedel, da je podjetje pred dvema letoma načrtovalo vpeljavo end-to-end enkripcije pri nalaganju podatkov z uporabniških naprav v iCloud. Ta povezava je sicer že zdaj šifrirana, a je šifrirni ključ poleg uporabnika posedoval tudi Apple, zaradi česar je lahko na zahtevo organov pregona izročil potrebne podatke. Celostno šifriranje bi v praksi pomenilo, da bi Apple popolnoma izgubil možnost dostopa do podatkov v uporabni, torej berljivi obliki.

Državni organi sicer imajo dostop do podatkov na...

21 komentarjev

Čas, ki ga otroci prebijejo pred zasloni, sam zase bržkone nima neposredne zveze z duševnimi boleznimi in motnjami

Technology Review - Serija novih študij, ki so prečesale doslej izvedene raziskave vpliva digitalne tehnologije na duševno zdravje otrok, je pokazala, da krivde za morebitne bolezni in motnje ni mogoče zanesljivo naprtiti povečanju časa, ki ga mladina danes nameni gledanju v zaslone.

Radi se norčujemo iz mularije, ki zasanjano zre v svoje telefone, digitalne naprave pa so po videoigrah, težkometalni glasbi in pohujšljivi literaturi postale nova zloglasna reč, nad katero starši vijejo roke. Zdravstvene organizacije, kot je WHO, so v zadnjem času izdale smernice, ki svetujejo omejitev časa, ki ga otroci in mladina prebijejo za zasloni, toda strokovnjaki ob tem vse bolj opozarjajo, da ta dejavnik sam zase ne more biti merilo za vpliv, ki ga ima moderna elektronika na človeka.

Tri študije so se ob koncu leta lotile meta-analiz doslej zbranih podatkov in njihov enotni sklep je, da časa, prebitega pred zasloni, ne moremo z gotovostjo neposredno povezati s pojavnostjo depresije, anksioznosti,...

44 komentarjev

Tudi prva glava Googla podpira prepoved prepoznave obrazov, Microsoft je proti

Sundar Pichai, vir: Flickr

Slo-Tech - Sundar Pichai, CEO Alphabeta in Googla, je na tiskovni konferenci v Bruslju podprl nedavna in za zdaj še povsem neuradna zavzemanja Evropske komisije, da bi začasno prepovedali uporabo samodejne prepoznave obrazov. Kot razlog tudi sam navaja možnost, da bi bila tehnologija zlorabljena v nečedne namene, je pa regulatorje obenem tudi pozval k previdnemu in proporcionalnemu pristopu, ki naj pretehta družbene koristi in potencialno škodo.

Takim stališčem se je precej jasno uprl predsednik in glavni pravnik Microsofta Brad Smith. Kakršenkoli moratorij je primerjal z uporabo mesarske sekire, namesto skalpela, s katerim bi po njegovem mnenju morali pristopati k reguliranju takih področij. Pri tem je našteval nekatere koristi, ki jih samodejna prepoznava obrazov prinaša, denimo pri iskanju pogrešanjih otrok. Dodal je še, da je potrebno probleme najprej identificirati, šele na taki podlagi pa oblikovati pravila, ki nas bodo obvarovala pred morebitnim množičnim nadzorom. Po njegovem mnenju...

22 komentarjev

Humanoidni robot Digit v prodaji, prvi kupec je Ford

TechCrunch - Ameriško podjetje Agility Robotics je svojega dvonožnega robota Digita po dokaj kratkem razvojnem obdobju že poslalo iz laboratorija na trg. Prve primerke so vzeli pri Fordu, kjer Digita že dlje časa preizkušajo za raznašanje paketov.

Ko gre za navdušujoče humanoidne robote, običajno vso pozornost pokrade Boston Dynamicsov Atlas, ki pa ni edini. Hiter napredek beležijo v oregonski firmi Agility Robotics. Po tem, ko so jo leta 2015 ustanovili člani laboratorija za robotiko univerze Oregon State, so leta 2017 najprej pokazali dvonožno razvojno platformo Cassie, lansko pomlad pa pravo humanoidno različico z rokami, Digita. Gre za električno gnanega robota, ki za zaznavanje okolice uporablja lidar, s pomočjo katerega kartira prostor, da se lahko po njem samodejno giblje. Jeseni predstavljena inačica v2 ima vdelano naprednejše izogibanje gibljivim objektom (beri: ljudem v okolici) in kompaktnejša stopala za okretnejšo hojo po omejenem prostoru.

Prva Digitova deklarirana naloga bo

30 komentarjev

Huawei bo uporabljal TomTomove zemljevide

Slo-Tech - Huawei nadaljuje postavljanje alternativnega ekosistema in iskanje ponudnikov storitev za svoje telefone, ki bodo neodvisni od Googla. Zaradi prepovedi, ki jo imajo ameriška podjetja za sodelovanje s Huaweijem, Kitajci iščejo druge partnerje. Zemljevide bo odslej namesto Googla (Google Maps) ponujalo nizozemsko podjetje TomTom. Dogovor v resnici ni svež, a sta ga podjetji javnosti razkrili šele sedaj.

TomTom se je včasih ukvarjal z več področjih, od lani pa so osredotočeni na zemljevide in aplikacije za navigacijo (telematiko so prodali Bridgestonu). TomTomov tiskovni predstavnik Remco Meerstra je potrdil, da je dogovor sklenjen, in sicer že nekaj časa. Ni pa želel razkriti drugih podrobnosti. Ne vemo, kdaj lahko pričakujemo prve telefone s TomTomovi zemljevidi in kaj vse bodo nudili. Vemo pa, da zagotovo zemljevide, podatke o prometu ter navigacijo.

Pred časom so se pojavljale informacije, da bo Huawei izdelal lastno aplikacijo oziroma cel ekosistem za zemljevide in navigacijo....

46 komentarjev

Clearview, aplikacija, ki dokončno ukinja našo zasebnost?

The New York Times - Sobotni New York Times je postregel z zgodbo o skrivnostni aplikaciji (povezava je lahko plačljiva, alternativni vir), ki do neke mere zmore identificirati praktično vsakogar, ki se pojavi na javnem mestu. Da Clearview že uporabljajo, so novinarjem potrdile nekatere varnostne agencije v ZDA, med njimi FBI, z njim pa so si v preteklosti že pomagali pri iskanju storilcev različnih kaznivih dejanj. Od tatov v trgovinah, spolnih nadlegovalcev otrok, pa vse do morilcev.

Clearview je aplikacija istoimenskega in relativno majhnega ameriškega podjetja, ki na podlagi fotografije pobrska po lastni bazi in poišče preostale fotografije te osebe, iskalcu pa postreže tudi s pripadajočimi spletnimi povezavami najdenih slik. Lahko si mislimo, da na ta način pozneje ni težko priti do imena in priimka in drugih osebnih podatkov iskanega. Predstavniki Clearviewa zatrjujejo, da je v ozadju aplikacije baza, v kateri se nahaja prek tri milijarde fotografij, zbrskanih z družbenih omrežij in drugih...

24 komentarjev

Applov šef: svetovni davčni sistem potrebuje prenovo

Slo-Tech - Apple je eden največjih grešnikov, ko govorimo o izogibanju davkom v preteklosti, saj so s pridom izkoriščali vse luknje, ki so jim omogočale smešno nizke stopnje obdavčitve. V letu 2014 je Apple plačal efektivni davek na dobiček po 0,005-odstotni stopnji. V Evropi je za to uporabljal irsko-nizozemsko navezo, s čimer so globalne dobičke prikazovali na Irskem, kjer zaradi posebne obravnave podružnice na Bermudih niso bili obdavčeni. Irska je tedaj napovedala spremembo zakonodaje, kar je letos začelo veljati tudi za obstoječa podjetja.

Zato ni tako presenetljivo, da je Tim Cook nenadoma ugotovil, da svetovni davčni sistem ni pošten in da potrebuje prenovo. Evropske države to ugotavljajo že dlje časa, a politične volje za uvedbo davka na tehnološke multinacionalke vsaj na nivoju EU ni, zato države (npr. Francija) zagato rešujejo po svoje. Applov izvršni direktor Cook je sedaj tudi Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) pozval, da izpelje davčne reforme, ki bodo...

45 komentarjev

23andMe je na podlagi svoje baze genomov razvil prvo zdravilo

New Scientist - V podjetju 23andMe, kjer ponujajo storitve testiranja našega dednega materiala z namenom iskanja prednikov in podobnega, so na podlagi tako zgrajene banke genomov uspeli razviti tudi prvo zdravilo in ga prodati španskemu farmacevtskemu podjetju Almirall.

23andMe sodi v skupino tistih firm za osebno genomiko, ki nam na dom pošljejo komplet za jemanje brisa ustne sluznice, nakar iz njega s sekvenciranjem genskega materiala doženejo na primer, da je bil eden od naših prapradedkov z Nove Zelandije. Toda v podjetju so imeli že od začetka s tako nabranimi podatki veliko višje cilje od svetovanja o sorodstvu - nameravali so jih uporabiti tudi za razvoj zdravil. Ob pošiljanju paketa z brisi nazaj imamo namreč možnost odkljukati okence, ki 23andMe dovoli uporabiti naše podatke v ta namen; od prek 10 milijonov uporabnikov naj bi jih kar štiri petine na to tudi res pristalo. Razvoj učinkovin firma počne tako v lastni režiji, v oddelku Therapeutics, kakor v sodelovanju s farmacevtskimi...

38 komentarjev

Preizkus SpaceX-ove rakete Falcon 9 za prevoz ljudi uspel

Izstrelitev

Slo-Tech - SpaceX je po enodnevni prestavitvi pred nekaj urami izvedel varnostni preizkus rakete Falcon 9, ki bo v bližnji prihodnosti na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) vozila tudi ljudi. Da pa bodo dobili vsa potrebna dovoljenja, je treba preizkusiti vrsto scenarijev. Danes ob 16.30 po slovenskem času so s Floride izstrelili Falcon 9 s kapsulo Crew Dragon, v kateri je bil le balast. Preverjali so, kaj se zgodi ob odpovedi rakete.

Po izstrelitvi so raketo sabotirali, kapsula Crew Dragon pa se je morala varno oddaljiti od goreče rakete. Slabih deset minut po izstrelitvi je bil Crew Dragon pa s padalom na poti nazaj na Zemljo. Kmalu je brez posledic čofnil v morje.

NASA, SpaceX in tisoči radovednežev so z zanimanje opazovali test, ki je izpolnil napovedi. Resnično smo videli veliko ognjeno kroglo, ko je Falcon 9 pogoltnil ogenj. Natančno 84 sekund po vzletu so ugasnili vseh devet potisnikov. Crew Dragon se je takoj ločil od rakete, raketo pa so močne sile kmalu raztrgale in rezultat je...

15 komentarjev

Francija preizkuša naročanje bolniške odsotnosti prek spleta

Slo-Tech - V Franciji so minuli torek uvedli spletno storitev Arret maladie, ki zaposlenim omogoča pridobitev bolniškega lista prek interneta. Kdor je preveč bolan, da bi se lahko odpravil do zdravnika, lahko ob plačilu 25 evrov dobi telediagnozo (torej video pregled zdravnika prek interneta) in do 3 dni bolniške (toliko dni je v Franciji neplačanih!) štirikrat na leto. Treba je le izpolniti obrazec o simptomih in izvesti videoklic z zdravnikom, ki potem odloči, ali je krajši bolniški stalež upravičen.

Zamisel je hvalevredna, a žal se je hitro izkazal človeški faktor in jo dodobra izmaličil. Že prvi dan ob zagonu storitev je ta preprosto nehala delovati, ker je bil naval prevelik. To se še vedno dogaja in zlasti v jutranji urah je storitev nedostopna, ker preveč ljudi želi bolniško. Čeprav zdravniki opozarjajo, da je namenjena le hudim primerom, ko bolnik ne more do zdravnika, jo v praksi ljudje zlorabljajo za vsako malenkost. CNAM ob tem opozarja, da teh 25 evrov ljudem, ki storitev...

43 komentarjev

Zaradi nove napake se vzlet Boeinga 737 Max spet odmika

Bloomberg - V letalu Boeing 737 Max, ki je prizemljeno že vse od lanskega marca, so odkrili novega hrošča, kar bo vnovič zamaknilo ponovno certificiranje letal in vrnitev na nebo. Napaka, ki so jo odkrili pri temeljitem pregledu letala, ki ga sedaj ločeno izvajajo Boeing, ameriška Agencija za letalstvo (FAA) in agencije v drugih državah, ni povezana s sistemom MCAS, ki je razlog za dve strmoglavljeni in prizemljitev letal. Vseeno pa gre za težavo, ki bo povzročila nove zamude.

Anomalijo, kot se napaka uradno imenuje, so Boeing že odpravlja. Gre za programski del letala, ki nadzoruje stanje letala ob zagonu motorjev. Sistem preveri, da računalniki prejemajo pravilne podatke, kar se zgodi v fazi zagona. Eden izmed sistemov za preverjanje ne deluje pravilno. To ne predstavlja nevarnosti za letalo, saj v primeru napačnega delovanja sistema vzlet sploh ni možen.

FAA je dejal, da bodo počakali na Boeingov popravek, nato pa ocenili, ali je težava odpravljena. Neuradno strokovnjaki ocenjujejo, da bo...

74 komentarjev

Tudi Google (Alphabet) presegel bilijon

The New York Times - Holding Alphabet, ki je nastal po reorganizaciji Googla in ima v lasti Google ter vse njegove obstranske projekte, je postal četrto podjetje na borzi, katerega tržna kapitalizacija je presegla bilijon dolarjev. Prvi je bil Apple aprila 2018, lani pa sta sledila še Amazon in Microsoft. Amazonova vrednost je vmes sicer padla pod magično mejo, druga dva pa ostaja v tem območju.

Alphabet od minulega meseca vodi Sundar Pichai, ki je dotlej vodil Google. Ustanovitelja Larry Page in Sergey Brin sta odstopila z vodilnih funkcij, a še vedno lastniško obvladujeta podjetje. Trgi so to sprejeli pozitivno, tako da je delnica podjetja Alphabet dosegla 1480 dolarjev, kar je največ doslej. To pomeni, da je podjetje vredno okrog 1,02 bilijona dolarjev.

Poslovne rezultate za minulo četrtletje in leto 2019 bo Alphabet objavil 3. februarja. Tedaj bo tudi znano, kako se drži oddelek za oblačne storitve, ki je od februarja 2018 do julija 2019 podvojil svoje prihodke na 2 milijardi na četrtletje....

32 komentarjev

Živi beton z delitvijo množi opeke

New Scientist - Ameriški raziskovalci so s pomočjo bakterij razvili zmes, iz katere trden gradbeni material "raste" podobno kot lupine školjk. Opeke je z njim mogoče dobesedno eksponentno množiti in jih popravljati.

Industrija cementa beleži enega večjih izpustov toplogrednih plinov in nevarnost posledic globalnega segrevanja raziskovalce sili v iskanje novih procesov gradnje, ki bi namesto tega ogljikov dioksid vezali. V tej smeri se eksperimentira tudi s fotosintetičnimi organizmi in znanstveniki z Univerze Boulder v Coloradu so v publikaciji Matter objavili razvoj tovrstne snovi. Uporabili so fotosintetično cianobakterijo rodu Synechococcus, ki proizvaja kalcijev karbonat, kar so izkoristili za vezivo. Zmesi bakterij in hranil so dodali pesek in želatino, nakar so organizmi pod sončno svetlobo delce peska povezali z apnenčasto snovjo, podobno kot nastaja školčja lupina. Po izsušitvi je ostal material, ki sicer po trdnosti še ne dosega betona, je pa primerljiv z malto.

Zanimivo je, da je...

4 komentarji

EU razmišlja o začasni prepovedi prepoznave obrazov

Euractiv - Kot izhaja iz 18 strani dolgega dokumenta, ki je za zdaj še v fazi predloga, bi Evropska komisija (EK) za obdobje treh do petih let prepovedala uporabo tehnologije prepoznave obrazov na javnih mestih, kot so nakupovalna središča, športni objekti in sredstva javnega prevoza. V vmesnem času želi EK vzpostaviti regulatorni organ in predvideti potrebne zakonske varovalke, ki bi preprečevale zlorabe na tem področju. Kljub temu dokument, ki so ga pridobili novinarji Euractiva, predvideva nekatere izjeme, denimo za varnostne projekte in za znanstvene raziskave.

Dokument govori o več ravneh regulacije, ta bi za ponudnike in razvijalce v določeni meri veljala tudi povsem na prostovoljni, etični bazi, s čimer bi si pozneje lahko pridobili certifikat zaupanja. Zakonsko bi urejali predvsem najbolj tvegane oblike uporabe umetne inteligence, denimo na področju zdravstvene oskrbe, javnega transporta in pravosodja.

Besedilo tudi opozarja, da državljani EU že po določbah GDPR ne morejo biti...

72 komentarjev

BBC dokazal hipokrizijo pri ciljanem oglaševanju na Twitterju

vir: Pxfuel

vir: BBC
BBC - BBCjevi novinarji so s preprostim preizkusom dokazali, da je na Twitterju mogoče naročiti oglas in ga plasirati uporabnikom, ki jih zanimajo pojmi kot so "bela nadvlada", "neo-naci", "transofobija", "anti gej" in podobno. Skratka, čeprav bi morala biti izbira ključnih besed pri oglasnem fokusiranju omejena, je Twitter že v začetni fazi naročanja brez oklevanja za vse naštete pojme ponudil oceno, koliko uporabnikov v Veliki Britaniji bi tak oglas utegnil zanimati.

BBC je oblikoval oglas z naslovom Srečno novo leto in ga targetiral na tri različna občinstva, kar jih je stalo 3,84 britanskega funta. Kampanja naslovljena na "islamophobes", "islamaphobia", "islamophobic" and '#islamophobic' je dobila oceno potencialnega občinstva med 92.900 in 114.000 tviterašev. Kampanja, ki je ciljala mladostnike med 13. in 24. letom, je slonela na ključnih besedah "anorexic", "bulimic", "anorexia" ter "bulimia" in je imela 20.000 potencialnih interesentov. Preden so jo raziskovalci sami zaustavili,...

6 komentarjev

Pametne kontaktne leče niso več daleč

IEEE Spectrum - Kalifornijsko podjetje Mojo Vision je presenetilo s funkcionalnim AR prikazovalnikom, vgrajenim v očesno kontaktno lečo. Komercialni produkti bi lahko bili nared že čez nekaj let.

Za rabo obogatene resničnosti je treba poseči po naočnikih ali telefonu, medtem ko napovedi o prikazovalnikih, vgrajenih v očesne leče, še stopajo v polje znanstvene fantastike. Zato je podvig mladega kalifornijskega podjetja Mojo Vision, ki je na preteklem CESu za zaprtimi vrati na skrivaj demonstriralo prav takšno napravo, potencialno eden prelomnejših v tem desetletju. Njihova kontaktna leča Mojo Lens vsebuje monokromatski zaslonček s 70.000 piksli, ki prečno meri manj kot milimeter, kar pomeni gostoto 14.000 pikslov na palec! Gre za tehnologijo microLED, ki jo uporablja med drugimi Samsungov brezrobi modularni televizor. Prikazovalnik je postavljen tako, da projicira sliko neposredno na rumeno pego, zato lahko deluje z nizko svetlobno jakostjo. Napajanje je trenutno še brezžično, skozi baterijo,...

17 komentarjev

Forbes: FBI že lahko odklene nove iPhone 11

Forbes - Medtem ko se FBI javno jezi nad Applom, ker mu ta noče odkleniti dveh iphonov strelca s Floride in mu Apple odvrača, da tega ne more storiti, se strokovnjaki sprašujejo, čemu je potreben ves teater. Forbes je namreč odkril, da FBI lahko odklene tudi najnovejše telefone iPhone 11 Pro. Iz odredbe o preiskavi iz nekega drugega primera lani je videti, da je FBI uporabil orodje GrayKey za dostop do podatkov na zaklenjenem iPhonu 11 Pro.

Telefona, ki ju ima strelec s Florida, sta sorazmerno stara - iPhone 5 in iPhone 7. V tako stare modele ni preveč težko vdreti, pravi znani heker Will Strafach. Ni najlažja stvar na svetu, a ni preveč težko. To je možno brez posebnih stranskih vrat, saj je v starejših verzijah iOS nekaj ranljivosti, ki jih je moč izrabiti. V najbolj optimističnem primeru traja kakšno uro, lahko pa tudi dlje, če je na telefoni zakrpana verzija iOS. Ranljivost Checkm8 je bila v iPhonih med leti 2011 in 2017, kamor sodita iPhone 5 in iPhone 7. Izraelsko podjetje Cellebrite...

14 komentarjev

Evropski poslanci želijo poenotenje polnilnikov

Evropski parlament - V Evropski uniji so ponovno vzniknili pozivi k poenotenju polnilnikov za mobilne telefone, ki imajo že dolgo zgodovino. Prvi okvirni dogovor je bil podpisan že leta 2009, a je šlo za neobvezno zagotovilo proizvajalcev, predvsem pa dogovor ni predvideval sankcij. Dogovor se je sicer iztekel leta 2012, a rezultati so ostali. Leta 2014 je bila sprejeta še ena neobvezna direktiva, ki je dodatno poenotila situacijo. Trenutno imamo v Evropi (in tudi po svetu) tri standarde: microUSB, novi USB-C ter Applov priključek. To sta točno dva standarda preveč, menijo evropski poslanci.

Ta teden so v evropskem parlamentu razpravljali o možnosti uvedbe prisilnih ukrepov, ki bi zagotovili enotne polnilnike za vse pametne in mobilne naprave. Ugotovili so, da neobvezujoč pristop in spodbujanje industrije k poenotenju nista obrodila sadov, zato bo treba odločneje ukrepati. Na naslednjem plenarnem zasedanju lahko pričakujemo resolucijo evropskega parlamenta o tej težavi, ki letno ustvari več kot 51.000...

48 komentarjev

Wikipedija se po skoraj treh letih vrača v Turčijo

Slo-Tech - Wikipedija, ki je mimogrede včeraj praznovala 19. rojstni dan, je po 991 dneh le dočakala konec blokade v Turčiji. Da je taka prepoved neustavna, je pred tremi tedni že razsodilo tamkajšnje ustavno sodišče, čigar razsodba pa je vendarle še porajala vprašanje, kdaj jo bo turška vlada udejanjila tudi v praksi. To se je zgodilo včeraj, vendar tudi danes vsi prebivalci še ne morejo dostopati do nje, saj vsi ponudniki spleta še niso izpeljali procesa deblokade.

"Veseli smo, da bodo prebivalci Turčije lahko spet sodelovali v največji globalni spletni razpravi glede kulture in zgodovine Turčije," so ob objavi novice zapisali pri Wikimedia Foundation.

Turška vlada je spletno enciklopedijo prepovedala aprila 2017, potem ko ta ni želele umakniti trditev o sodelovanju turških oblasti z Islamsko državo v času vojne v Siriji.

Wikipedija občasno skupi prepoved v kateri od držav sveta, pri čemer pa takih avtoritarnih teženj ne kažejo samo države tretjega sveta. Enciklopedija je cenzuro...

2 komentarja

Italijansko sodišče: mobilni telefon povzročil tumor; stroka skeptična

Slo-Tech - Prizivno sodišče v Torinu je potrdilo sodbo sodišča na prvi stopnji, s katero je to leta 2017 ugotovilo, da je vzrok za benigni akustični nevrinom, ki se je razvil Italijanu Robertu Romeu, uporaba mobilnega telefona. Romeo je več kot 15 let uporabljal mobilni telefon vsak dan več ur zavoljo svoje službe. Ko se mu je razvil nevrinom, ob odstranitvi katerega so mu morali odstraniti tudi slušni živec, je vložil tožbo zoper delodajalca Telecom Italia zaradi poklicne bolezni. Ker je 23-odstotni invalid, mu je sodišče prisodilo 500 evrov mesečne odškodnine do konca življenja, ki jo izplačuje sklad za zavarovanje delavcev pred poklicnimi boleznimi (INAIL).

Prizivno sodišče je sedaj sodbo potrdilo, pri čemer se je sklicevalo na pričanje dveh zdravnikov, ki sta zatrdila, da več kot 30 minut uporabe mobilnega telefona dnevno v 10-letnem obdobju poviša tveganje za razvoj tumorjev v glavi. Gre za rezultate velike raziskave Interphone, ki ima nekaj pomembnih statističnih pomanjkljivosti,...

31 komentarjev

Googlova umetna inteligenca napoveduje vreme

Google - Eden izmed zanimivih problemov za umetno inteligenco je napoved vremena, ki je računsko zahteven postopek, saj opisujemo kaotičen sistem. Konvencionalni modeli za napoved vremena so precej dobri za obdobje od nekaj ur do nekaj dni v prihodnosti, a imajo natančnost omejeno prostorsko in kvalitativno. Google je za del tega problema uporabil nevronske mreže, ki dobro delujejo za zelo kratkoročne napovedi padavin. Za napovedi do šest ur so v številnih primerih celo natančnejše od konvencionalnih modelov, predvsem pa imajo več podrobnosti.

Googlov sistem razseka okolico na kilometrsko mrežo, medtem ko je ima konvencionalni ameriški model pet kilometrov velike kvadrante. To daje več fine resolucije, kar je zelo uporabno za kratkotrajne napovedi. Druga pomembna odlika je hitrost, saj Googlov sistem napoved ustvari v 10 minutah in ne v 1-3 urah kakor klasika (HRRR). To ima očitne prednosti, če želimo napovedati, kakšno bo vreme čez pol ure. To je možno, ker je kratkotrajna napoved padavin...

36 komentarjev

Microsoft izdal novi brskalnik Edge Chromium

Microsoft - Kakor je Microsoft začel namigovati pred letom dni, se je sedaj tudi zgodilo. Danes je predstavil novo verzija brskalnika Edge, ki uporablja pogon Chromium. Brskalnik, katerega predogledne verzije smo že videli, je sedaj uradno na voljo sleherniku. Možen je ročni prenos, v prihodnjih mesecih pa se bo posodobil kot del Windows 10. Trenutno teče na Windows in še macOS, vsi uporabniki pa naj bi ga dobili do poletja, kar vključuje tudi platformo ARM64. Novi Edge deluje celo na Windows 7, ki je ravno zaključil svojo življenjsko pot, in Windows 8.1.

Nova verzij Edgea še nima vseh funkcij, ki smo jih vajeni na primer iz Chroma. Tako na primer ni sinhronizacije zgodovine in razširitev, medtem ko se zaznamki, nastavitve, gesla in kontakti sinhronizirajo med napravami z istim prijavljenim računom. Manjkajoče funkcije še pridejo, so obljubili v Redmondu. Po drugi strani pa ima Edge nekaj unikatni funkcij, denimo Collation za zbiranje fotografij in vsebin s spleta ali podporo za 4K Netflix z...

37 komentarjev

Na Androidu prežijo krvosesi

vir: Sophos

Sophos - Raziskovalci varnostnega podjetja Sophos so predstavili rezultate drugega dela preiskave pojava t. i. fleecewara, torej aplikacij, ki z zvijačo izvabljajo precejšnje zneske od nepozornih in nič hudega slutečih uporabnikov.

Običajno gre za aplikacije v Google Play Storu, ki ponujajo časovno omejen brezplačen preizkus, nato pa začnejo zaračunavati tedensko, mesečno ali letno naročnino. Njihovi avtorji računajo na to, da bodo uporabniki pred iztekom brezplačne dobe aplikacijo le odstranili, ne pa pri tem tudi posebej prekinili naročniškega razmerja. Tako sicer deluje velika večina programov, namreč, da z deinstalacijo obenem prekinemo tudi naročniško razmerje. No, ne tudi fleeceware. Da je stvar še hujša, gre običajno za precej trivialne programe, denimo aplikacije za zajemanje posnetkov zaslona, bralnike QR-kod in podobno. Zadnji del problema je sama Googlova tržnica, katere politika poslovanja terja veliko truda in dokazovanja, preden uporabniku povrnejo vrednost takega nakupa.

...

26 komentarjev

Napravljeni organski robotki

Technology Review - Ameriški raziskovalci so iz žabjih celic napravili delujoče organske stroje, ki se lahko premikajo, nosijo tovor in se samoobnavljajo, kar je tako nova letvica na poti do ustvarjanja umetnega življenja, kot tudi nova stopnja robotike.

Znanstveniki z univerz Tufts, Vermont in Harvard so vzeli zarodne celice afriške žabe Xenopus laevis in iz njih napravili manj kot milimeter velike večcelične organske avtomate. Po izvoru celic so jih posrečeno poimenovali "xenoboti", napravice pa se lahko gibljejo z lastnim pogonom, nosijo tovor v za to namenjenih vdolbinah in se ob poškodbah do neke mere tudi same obnavljajo. Xenoboti so zgrajeni iz kožnih celic, ki jim dajejo zgradbo, in pa srčnih, ki sestavljajo pogonski sklop, saj se premikajo s trzanjem majhnih okončin. Po nastanku je v njih shranjene dovolj energije za okrog deset dni delovanja, nakar odmrejo. Prav tako so omejeni na vodni okoliš, spričo dejstva, da se ne prehranjujejo ali sami razmnožujejo, pa bi jih tudi le stežka označili...

17 komentarjev

Zakaj Apple noče odkleniti iPhona?

vir: NBC
Slo-Tech - V ZDA se organi pregona spet pregovarjajo z Applom, ali bi jim odklenil iPhone domnevnega terorista. Zagata ni nova. Že pred leti sta FBI in sodišče želela, da bi Apple odklenil telefon strelca iz San Bernardina, česar Apple ni želel storiti. In na koncu mu ni bilo treba, ker je to delo opravilo izraelsko podjetje. A ti kot kaže niso usposobljeni za najnovejše telefone.

Tudi to pot svoje zahteve predstavljata pod paravanom nacionalne varnosti, saj gre za dva iphona savdijskega vojaka Mohammeda Saeeda Alshamranija, ki je decembra lani v bazi na Floridi v strelskem pohodu ubil tri ljudi in jih rani osem. Telefona, ki ju je za seboj pustil strelec, sta zaklenjena. Ob poizkušanja odklepa imamo le deset poizkusov, potem pa se telefon nepovratno pobriše.

Zakaj Apple nasprotuje uvedbi stranskih vrat (backdoor), je povsem jasno. To bi namreč na eni strani sesulo njihov poslovni model, ki temelji na varnosti, po drugi strani pa je to res zelo slaba popotnica za kakršnokoli varnost. To bi...

56 komentarjev

Utrinki s CESa

Slo-Tech - Največji letošnji sejem domače elektronike je za nami in kot vselej je bil do vrha poln bizarnih naprav, kot so v tuš vgrajen digitalni pomočnik, pametna stranišča in koši za smeti, napredne dihalne maske za pohajkovanje po indijskih in kitajskih mestih, eksoskeleti, omreženi žari in številni seksualni pripomočki - ena glavnih novic letošnjega sejma je bila namreč pompozna vrnitev erotičnih igračk, po tem ko so prireditelji lani z njihovo prepovedjo zakuhali afero. Mnogi spletni mediji so že sestavili lastne lestvice dejansko uporabnejših naprav z letošnje prireditve, tu pa je še nekaj računalniških malenkosti, ki se jih nismo lotili v preteklem tednu.

Igričarski monitorji se po videnem sodeč v več karakteristikah gibljejo proti absurdnemu. Nvidia in Asus sta predstavljala zaslon s 360-herčnim osveževanjem, namenjen tistim, ki jim niti 240 Hz "ešportni" monitorji niso dovolj. V stilu old school CS naprav gre za 24,5-palčni panel ločljivosti 1080p, za katerega bodo najboljši proji...

8 komentarjev

Po dolgih letih prodaja računalnikov navzgor

Slo-Tech - Navadili smo se že, da beremo o stagnaciji ali celo upadu prodaje računalnikov, saj po eni strani priljubljenost raste mobilnim napravam, po drugi strani pa se življenjska doba osebnih računalnikov daljša. Lansko leto pa je naposled zrasla tudi prodaja računalnikov, in sicer se je okrepila za 2,7 odstotka v primerjavi z letom pred tem. Prodali so 266,7 milijona računalnikov, so izračunali pri International Data Group. Ocene med različnimi viri nekoliko nihajo, saj je Gartner nameril 261,2 milijona prodanih enot oziroma 0,6-odstotno rast, a v tej oceni niso upoštevali chromebookov in ipadov.

Oboji pa se strinjajo, da je to prva rast po letu 2011. Največji tržni delež je imel Lenovo, ki je prodal 24,3 odstotka vseh računalnikov. Za petami mu sledi HP s 23,6-odstotnim tržnim deležem, sledijo pa Dell s 17,5 odstotka, Apple s 6,6 odstotka in Acer s 6,4 odstotka. Še posebej živahna je bila prodaja na razvitih trgih Severne Amerike, Japonske in Evrope. K rasti v zadnjem četrtletju je...

35 komentarjev

Število prijavljenih patentov strmo raste

Slo-Tech - Patenti ostajajo eno izmed pomembnih meril inovativnosti podjetij in ljudi, čeprav jih veliko sploh nikoli ne ugleda luč sveta v izdelkih. A to ne zmanjšuje intenzivnosti patentiranja, kaže pregled lanskega leta. Ameriški patentni urad (US PTO) je podelil 333.530 patentov, kar je največ v zgodovini. To predstavlja 15-odstotno rast v primerjavi z minulim letom. Prav tako je skokovito naraslo število patentnih prijav, kar pomeni, da se tudi v prihodnjih letih obetajo rekordi.

Zanimivo pa si je pogledati tudi, kdo patente pridobiva. Skupina novodobnih tehnoloških gigantov FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix in Google) ni niti blizu vrha. Še najboljši je Apple z 2490 patenti na 7. mestu, sledi Amazon z 2427 patenti, kar ga uvršča na 9. mesto, Google pa je na 15. mestu z 2102 patenti. Facebook in Netflix sta še bistveno niže. Največ patentov je prijavil stari velikan IBM, ki na prvem mestu vztraja že zadnjih 27 let. IBM je lani dobil 9262 patentov, drugouvrščeni pa je Samsung...

8 komentarjev

V današnji nadgradnji Oken tudi popravek kritične varnostne luknje

vir: Pixabay

Krebs On Security - Microsoft bo danes, v okviru redne januarske torkove nadgradnje, zakrpal še posebej veliko varnostno vrzel. Uporabnike obenem pozivajo, da popravke namestijo kar se da hitro, saj je pričakovati, da bo luknja zlorabljena takoj, ko bodo objavljene podrobnosti o njej. Gre za kritično napako v datoteki crypt32.dll, ta upravlja ključne šifrirne funkcije v modulu CryptoAPI, ki ga razvijalci uporabljajo za zavarovanje okenskih aplikacij s pomočjo šifriranja. Ena njegovih ključnih funkcij je prav šifriranje in dešifriranje podatkov s pomočjo digitalnih certifikatov. Ker modul izhaja še iz časov Windows NT 4.0, torej izpred dveh desetletij, so najverjetneje ogrožene prav vse različice Oken.

Varnostna napaka bi tako lahko ogrozila ustrezno avtentikacijo na Windows PC računalnikih in strežnikih, zlasti podatke, ki jih obdelujeta Microsoftova brskalnika. Prav tako bi napadalcem omogočila poneverbo digitalnih certifikatov za posamezne programe, zaradi česar bi lahko na sisteme povsem legitimno...

7 komentarjev

Dvig minimalne plače je povezan z nižjo stopnjo samomorilnosti

Slo-Tech - Medtem ko se glede dviga minimalne plače mnenja navadno krešejo o vplivu na zaposlenost, so raziskovalci z Univerze Emory v Atlanti pogledali, kako vpliva na javno zdravje, in sicer na stopnjo samomorilnosti. Znano je, da je samomor nezanemarljiv vzrok smrti v razvitih državah. V ZDA je samomor 10. najpogostejši razlog smrti, njegova pogostnost pa v zadnjih 15 letih monotono raste in dosega 14 smrti na 100.000 prebivalcev. V Sloveniji je sicer samomorov relativno gledano skoraj trikrat toliko kot v ZDA.

Raziskovalci so preverjali, ali ima dvig minimalne plače kakšno povezavo s samomori. Upoštevali so podatke iz vseh 50 ameriških zveznih držav, saj se o smrtih vodijo natančne statistike, prav tako so podatki o minimalni plači enostavno dosegljivi. Ta na zveznem nivoju znaša 7,25 dolarja na uro, posamezne zvezne države pa seveda lahko določijo tudi višje, kar pogosto tudi storijo. Kontrolna skupina so bili zaposleni z visokošolsko izobrazbo, ki skorajda ne delajo za minimalno plačo,...

55 komentarjev

Zbogom, Windows 7

Microsoft - Sprva se je zdelo, da ta dan ne bo nikoli napočil, a jutri bo ta žalostni dan za Windows 7. Vse mine in tako se jutri izteka brezplačna podpora za Windows 7, s čimer ta zelo priljubljeni operacijski sistem začenja romanje na smetišče zgodovine. Čisto umrl Windows 7 vseeno še ne bo, je pa za domače uporabnike to znak, da bo res treba nadgraditi, če se ne želijo izpostavljati nevarnostim nezakrpanih sistemov. Jutri bodo na voljo še zadnji popravki (patch Tuesday).

Microsoft je Windows 7 izdal pred dobrimi desetimi leti (22. oktobra 2009), zato sedaj podporo ukinja. Uporaba bo možna še naprej, a bomo tvegali, da nas prizadenejo kasneje odkrite in nezakrpane luknje, ranljivosti ali hrošči. Nadaljevanje prejemanja varnostnih popravkov bo mogoče v okviru programa Extended Security Updates (ESU). Ta bo trajal tri leta (do 10. januarja 2023), v tem času pa bo Microsoft še dobavljal kritične in pomembne popravke. ESU je namenjen podjetjem, ki še niso uspela migrirati svojih sistemov na...

64 komentarjev

Samsung na CESu vnovič poziral tudi z roboti, eksoskeleti in pametnimi domovi

Ars Technica - Pri Samsungu so novosti s CESa v svojih komercialno najbolj izpostavljenih linijah, kot so mobilni telefoni in televizorji, zvečine predstavili že v dneh pred sejmom, za tiskovno konferenco pa so rezervirali bolj visokoleteče zamisli, ki si morajo pot iz razvojnih laboratorijev šele izboriti. Ponovno smo lahko videli robote in vizije omreženih domov ter sosesk, toda najbolj razvpita izkušnja je pravzaprav čepela na drugem koncu prizorišča.

Predstavitev z nazivom Age of Experience (krajši video povzetek) je bila vsebinsko v več delih podobna lanski, toda s kanec bolje izoblikovanimi in simpatičnimi izdelki. Zvezda večera je bil okrogli robotek Ballie (žal ne BALL-E), ki ne bo zgolj igrača, temveč zanj v podjetju upajo, da ga bodo ljudje sprejeli kot šefa, oziroma nekakšnega koordinatorja pametnega doma. Za teniško žogico velika naprava v odporni gumijasti oblogi bo prepoznavala človeške postave, ovire in obraze ter znala lastnikom samodejno slediti. Poleg simpatičnega žgolenja in...

4 komentarji

Nobelova nagrajenka umaknila znanstveni članek

Science Blog - Zgodi se dovolj redko, da tako laiki kakor tudi premnogi znanstveniki menijo, da je umik članka poraz, sramota, konec kariere. Od leta 1970 je bilo po objavi umaknjenih (retracted) že več kot 18.000, kar pa še vedno predstavlja manj kot promil objavljenih člankov. Razlogov za umik je več, segajo pa od resničnih napak prek malomarnosti do prevar. Ko so v Rusiji umaknili več kot 800 člankov, so bili razlogi večinoma akademska nepoštenost. Ko pa je v začetku tega leta članek umaknila Frances Arnold, je bil odziv precej bolj prizanesljiv. In ne (samo) zato, ker je predlani dobila Nobelovo nagrado.

Prva razlika je v tem, da je Arnoldova sama poskrbela, da je bil lanski članek umaknjen. Na Twitterju je zapisala, da so odkrili, da rezultati v članki niso bili ponovljivi, in se ob tem opravičila, ker svojega dela ni opravila dobro. Ni iskala izgovorov, odkrito je zapisala, da so pri nadaljevanju študije ugotovili, da starih rezultatov ni bilo možno ponoviti, prvi in drugi avtor (ki je...

20 komentarjev

Ko pametne naprave zastarijo na ukaz iz daljave

Slo-Tech - Ameriško podjetje Spectrum je sporočilo, da bo 5. februarja nehalo podpirati storitev Spectrum Home Security. Spectrum je sicer kabelski operater v lasti Charterja, to storitev pa je pridobil pred štirimi leti z združitvijo s Time Warner Cable in Bright House Networks. Kmalu zatem je Spectrum prenehal oglaševati in ponujati Home Security, ker ta produkt ne sodi v njihovo osnovno dejavnost. Gre namreč za linijo izdelkov za domačo varnost: kamer, pametnih termostatov, detektorjev gibanja ipd.

Ko pametnim napravam odrežemo povezavo do možganov, pa nenadoma postanejo zelo neumne. V konkretnem primeru to pomeni, da bodo uporabniki od 5. februarja doma imeli kupe ničvredne elektronike. Vseh teh pametnih kamer, termostatov in ostalih naprav namreč ni možno povezati nikamor drugam kakor na Spectrum Home Security, ki bo nehal delovati. Podjetje ne načrtuje nobenih povračil denarja. Sicer obljubljajo dobre ponudbe in poceni pakete, ki jih bodo ponudili konkurentje (npr. Ring, Abobe), a to...

34 komentarjev