»

Hololens pomaga pri gradnji plovila Orion

Technology Review - V obratih Lockheed Martina si inženirji pri sestavljanju vesoljske kapsule Orion uspešno pomagajo z Microsoftovimi naočniki za obogateno resničnost Hololens, kar je ena prvih rab takšne tehnologije skozi večji del postopka gradnje.

Čeprav smo prve pilotske preizkuse obogatene resničnosti v mehaničnih delavnicah videli že pred skoraj desetletjem, pa danes takšne pripomočke še vedno uporablja le peščica inženirjev in mehanikov. Pri Airbusu so na primer svojčas s pomočjo tablici podobne priprave nadzorovali sestavljanje trupa modela A380, v zadnji letih pa so prešli na očala. Razlog za rabo tehnologije v letalski industriji so serije kupcem prirejenih letal, ki terjajo prilagajanje s strani tovarniškega osebja - kar je precej lažje, če ima pri tem...

7 komentarjev

Google predstavil novi pametni telefon Pixel 3

vir: Google
Google - Naslednik Googlovega pametnega telefona Pixel 2 se bo pričakovano imenoval Pixel 3 in bo naprodaj od 18. oktobra (v ZDA) oziroma novembra (drugod). Podrobnosti so predstavili na današnjem dogodku v New Yorku, kaj dosti novega pa niti nismo mogli izvedeti, ker so specifikacije in videz telefona na plano pricurljali že pred tem. Na voljo bosta dva modela: Pixel 3 in Pixel 3 XL.

Pixel 3 bo imel 5,5-palčni OLED-zaslon z ločljivostjo 2160 x 1080, verzija XL pa 6,3-palčnega z ločljivostjo 2880 x 1440. Oba imata le eno kamero na zadnji stranici (12,2 milijona točk), čeprav imajo moderni telefoni dandanes često dve. Imata pa dvojno kamero spredaj (8 milijonov točk), kar omogoča širokokotne...

86 komentarjev

Tesla Model 3 na preizkusu najvarnejši avtomobil vseh časov

Slo-Tech - Tesla ima že mogoče težave s proizvodnimi kapacitetami in spoštovanjem rokov, a na varnostnih preizkusih so njena vozila vedno v samem vrhu. Ameriška NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) je novemu Modelu 3 podelila najboljšo oceno v zgodovini preizkusov. Avtomobil je v vseh kategorijah in podkategorijah dobil pet zvezdic, prav tako pa je dosegel najnižjo možno vrednost pri oceni verjetnosti poškodb potnikov - manj kot 6 odstotkov. Od leta 2011 so na prvih treh mestih te lestvice Model 3, Model S in Model X.

Omenjeni rezultat velja za varianto Model 3 Long Range Rear-Wheel Drive, a v podjetju pričakujejo, da bodo tudi ostale variante enako varne. Razlog za posebej dober...

20 komentarjev

Uberjevi vozniki v Veliki Britaniji stavkali

vir: BBC
BBC - Danes od 13. ure je v več britanskih mestih potekala precej nenavadna stavka, saj so za 24 ur delo prekinili Uberjevi vozniki. Uporabnike Uberjeve aplikacije so pozvali k solidarnosti in neuporabi Uberjeve aplikacije v tem času, medtem pa so vozniki v Londonu, Birminghamu in Nottinghamu ugasnili svojo aplikacijo in namesto v avtomobile odšli na proteste. Sindikat IWGB (Independent Workers Union of Great Britain) oziroma njegova veja UPHD (United Private Hire Drivers) je javnost pozval, naj ne bodo stavkokazi in naj se vzdržijo prečkanja digitalne stavkovne straže, torej uporabe aplikacije.

Sindikat je od Uberja zahteval zvišanje prevoznine na dva funta na miljo (1,4 evra na kilometer), ki trenutno znaša 1,25 funta na miljo, znižanje Uberjevih provizij za 10...

0 komentarjev

Intel predstavil 9. generacijo Core procesorjev

vir: Intel
Intel - Običajna jesenska splovitev Intelovih namiznih procesorskih novosti je potekala v New Yorku, v neposrednem spletnem prenosu pa so poskrbeli za nekaj napetosti. Sprva so namreč predstavili samo en Core i9 procesor, in sicer i9-9900K, ki bo stal 488 ameriških dolarjev. Zasnovan je na osmih jedrih s 16 nitmi, teče pa na frekvenci 3,6 GHz oz. v turbo načinu 5 GHz.

A so potem, ko so ugasnile kamere, vendarle razkrili še družini Core i7 in i5. i7-9700K ima 8 jeder in 8 niti ter frekvenco od 3,6 (4,9) GHz in ceno 373 USD. i5-9600K pa 8 jeder, 16 niti teče pa na 3,7 (4,6) GHz, stal pa bo 262 dolarjev. Omenjene procesorje je v ZDA že mogoče naročiti.

Za zahtevnejše...

84 komentarjev

Si je Google zakuhal svojo Cambridge analytico?

Vir: Flickr

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Osebni podatki več sto tisoč uporabnikov Googlovega družabnega omrežja Google+ so bili med letoma 2015 in letošnjim marcem potencialno ogroženi z razkritjem zunanjim razvijalcem, poroča Wall Street Journal (članek je plačljiv, alternativni vir). Google je novico že potrdil in obenem sporočil, da posledično, sicer ne preveč uspešno omrežje, zapira za običajne uporabnike.

Podatki, ki jih je hrošč zadeval, so omejeni na profil uporabnika, in sicer na ime, e-poštni naslov, poklic, spol in starost. Predstavniki Googla so ob tem povedali, da nimajo dokazov o tem, da bi kak razvijalec sploh vedel za to varnostno vrzel in zlorabil njihov API in, da niso našli nobenega dokaza, da bi bil kateri od osebnih podatkov uporabljen v...

10 komentarjev

xCloud: še Microsoftova pretočna storitev za igre

vir: Microsoft
Microsoft - Storitev bo omogočala igranje iger z Xboxa - pozneje pa menda tudi drugih naslovov - na konzolah, računalnikih in mobilnih napravah. Koncept sicer ni nekaj novega, bo pa xCloud menda s pomočjo Microsoftovega Azura v ozadju, uspešno naslovil večni problem spletnih iger za več igralcev, to so zakasnitve oz. latence.

Po besedah predstavnikov Microsofta xCloud potihem pripravljajo že nekaj časa, prvi javni preizkus pa pripravljajo za prihodnje leto, ko naj bi se tudi prvič soočili s prakso, kako zadeva deluje z različnim številom igralcev na oddaljenih lokacijah. Že zdaj pa storitev interno preizkušajo na različnih napravah, njihovi inženirji pa s kombinacijo naprednih omrežnih tehnologij ter kodiranja in dekodiranja videa, iščejo rešitev za kar najmanjše...

26 komentarjev

Nagrada v spomin Alfreda Nobela za ekonomijo 2018

Nobelove nagrade - Letošnja razglasitev Nobelovih nagrad se končuje z razglasitvijo prejemnikov nagrade za dosežke v ekonomiji, ki jo švedska centralna banka podeljuje od leta 1969. Letos jo prejmeta ameriška ekonomista William D. Nordhaus in Paul M. Romer, ker sta v gospodarsko rast vkomponirala inovacije in podnebje. Ukvarjala sta se z vprašanjem dolgoročne in trajnostne rasti ter proučevala vzroke in posledice tehnoloških inovacij in podnebnih sprememb.

Nordhaus je magistriral na Yalu ter doktoriral na MIT-u. Večji del svoje kariere je bil profesor na Yalu, vmes pa je v času Carterjeve administracije vodil Svet ekonomskih svetovalcev (1977-1979) ter bostonsko podružnico ameriške centralne banke (2014-2015). Raziskovalno se je ukvarjal z...

3 komentarji

Junij 2019: NASIN prvi vnovični polet s človeško posadko

Notranjost Crew Dragona

vir: Phys.org
Phys.org - Malone osem let zatem, ko je 21. julija 2011 na Cape Canaveralu še zadnjič pristal raketoplan Atlantis in so ZDA upokojile svoj program Space Shuttle, bo NASA na Mednarodno vesoljsko postajo znova poslala človeško posadko z lastnim plovilom. Iz vesoljske agencije so namreč sporočili oba datuma: junija prihodnje leto bo prvi tak polet izvedlo podjetje SpaceX, že avgusta pa bo s svojim plovilom sledil še Boeing.

Vse od leta 2011 se je NASA za transport svojega moštva na ISS morala zanašati na precej drago najemanje sedežev v ruskih vozilih Sojuz. Uspeh tokratnih misij je za NASO ključnega pomena, saj se pogodba z Rusijo izteče prihodnje leto novembra.

SpaceX bo na ISS poslal svojo potniško kapsulo Crew Dragon, ki jo bo...

5 komentarjev

Robotizacija molže osrečuje tako kmete kot krave

vir: qz.com
qz.com - Praksa z visoko robotizirane kmetije na Islandiji je pokazala, da avtonomna molža, ki jo omogočajo roboti, dela krave srečnejše, zaradi česar proizvedejo več mleka.

Ob vsem govoru okrog četrte industrijske revolucije je kar prelahko zgrešiti, da avtomatizacija močno spreminja tudi kmetijstvo. Sploh nam ni treba do nove generacije genskega inženiringa ali hidroponične pridelave, da najdemo globoke spremembe v načinu dela na kmetijah.

Na kmetiji Hallgrimssonovih blizu islandskega Akureyrija so pred enajstimi leti močno predelali posestvo in montirali naprave za samodejno strojno molžo (kako je to videti v delovanju, v tem članku). Ne samo, da je to sprostilo človeške roke in zmanjšalo...

174 komentarjev

Wi-Fi dobiva nova imena: 802.11ax bo WiFi 6

Slo-Tech - Poimenovanje standardov za brezžična omrežja Wi-Fi sodi med najmanj pregledna. Začelo se je kot 802.11, potem pa je vsaka nova različica ali funkcionalnost dobila svojo črko in ko je slednjih zmanjkalo, smo prispeli do dvočrkovnih oznak. Nekatere oznake so posledica novih funkcionalnosti, druge novih načinov uporabe, tretje pa nadgradenj. Malokdo zna na pamet povedati, da je na primer 802.11ax neposredni naslednik 802.11ac. In kam sodi 802.11ad? Zakaj 802.11ag ne obstaja?

K sreči dobivamo novo shemo poimenovanj. Prihodnje leto prihaja 802.11ax, ki pa bo na napravah najbrž imel oznako WiFi 6. Primerno bodo preštevilčili tudi ostale standarde: 802.11b bo WiFi 1, 802.11a bo WiFi 2, 802.11g bo WiFi 3, 802.11n bo WiFi 4 in 802.11ac bo WiFi 5. Številčno poimenovanje bo bolje odražalo evolucijo...

27 komentarjev

Hrošč v Windows 10 pri nadgradnji žre podatke

Slo-Tech - Microsoft je začasno ustavil nadgradnjo operacijskega sistema Windows 10 na najnovejšo verzijo Windows 10 October 2018 Update (1809), ker se je izkazalo, da hrošč povzroči izgubo podatkov. Prav tako Microsoft svetuje vsem, ki so nadgradnjo že prenesli, a še ne namestili, da počakajo. Težava je predvsem nejasnost, saj trenutno še ni znano, v katerih okoliščinah se hrošč pojavi.

Številni uporabniki so poročali, da so pri nadgradnji našli prazni mapi Documents in Pictures, kar sta ravno mapi, kamor običajno odlagamo svoje dokumente in podatke. Microsoft se je sprva odzval s pojasnilom, da se pri nadgradnji vsebina map prenese v drugo mapo, a je kmalu postalo jasno, da se to ni zgodilo. Nekateri so...

95 komentarjev

Zaradi sprejemanja Samsungovih podkupnin nekdanji južnokorejski predsednik obsojen na 15 let zapora

Slo-Tech - Južnokorejsko sodišče je nekdanjega predsednika te države obsodilo na 15 let zaporne kazni zaradi sprejemanja podkupnin in poneverb. Ko je bil Lee Myung-bak na oblasti, torej med letoma 2008 in 2013, je od Samsunga prejel za okrog pet milijonov evrov podkupnin. V zameno je deloval v prid podjetja, med drugim je pomilostil predsednika podjetja Lee Kun-hee, ki je bil leta 2009 obsojen zaradi poneverb in utaje davkov.

Zgodba o korupciji v Samsungu in vrhu korejske politike ima dolgo zgodovino. Lee Kun-hee...

12 komentarjev

Curiosity ima težave s svojima računalnikoma

vir: Wikipedia
NASA - Nasini inženirji, ki upravljajo z roverjem Curiosity - ta je že za okroglih šest let presegel svojo načrtovano obratovalno dobo pri raziskovanju Marsa - so morali minuli teden njegovo delovanje preklopiti na njegov rezervni računalnik. Rover je namreč imel že vse od 15. septembra težave pri shranjevanju podatkov.

Ker servisiranje nekaj sto milijonov kilometrov od zemlje, razumljivo, ni mogoče, je rover, tako kot večina Nasinih naprav,...

10 komentarjev

Sans Forgetica: pisava za boljši spomin

Slo-Tech - Morda kontraintuitivno, a večkrat preverjeno in dokazano dejstvo je, da je berljivost pisave neposredno korelirana s priklicem informacij. Najlaže berljive in najpreglednejše pisave so za učenje slaba izbira, saj si več zapomnimo, če besedilo beremo v nekoliko manj lični obliki. Podobno so tudi rezultati na preizkusih znanja boljši, če je test zapisan v grdi pisavi. Razlogov je več, v glavnem pa se pri slabši pisavi bolj potrudimo že pri branju, kar aktivira možganske centre za razumevanje in obdelavo, zaradi česar se bolj skoncentriramo in premislimo.

Na avstralski univerzi RMIT v Melbournu so razvili novo pisavo, ki so jo poimenovali Sans Forgetica (sans pomeni brez). S preizkusi na več kot 400 študentih so oblikovali pisavo, ki je namenjena najboljšemu priklicu informacij. Razlika...

26 komentarjev

Apple onemogočil nepooblaščena popravila novih računalnikov

Slo-Tech - Interni Applovi dokumenti, ki so jih pridobili na Motherboardu in MacRumors, kažejo, da je Apple v novih računalnikih de facto onemogočil samostojno popravljanje ali menjanje komponent. Vsi računalniki, ki imajo varnostni čip T2, torej novi modeli iMac Pro in 2018 MacBook Pro, morajo po vsaki spremembi konfiguracije ali menjavi komponent pognati poseben diagnostičen program, ki ga imajo le Applovi pooblaščeni zastopniki.

Z drugimi besedami to pomeni, da bo po zamenjavi komponent treba pognati AST 2 System Configuration, sicer računalnik ne bo deloval. Za MacBook Pro bo to nujno pri zamenjavi zaslona, matične plošče, TouchID-ja ali zgornjega dela ohišja (vključno s tipkovnico in trackpadom). Za iMac Pro bo treba program pognati po menjavi matične plošče ali flasha.

Čip T2 zna marsikaj, saj prinaša Secure Enclave, hrani ključe za šifriranje vsebine na SSD, podatke za TouchID, omogoča varni zagon ter...

73 komentarjev

Tudi e-knjige so knjige, zato lahko dobijo nižji DDV

Slo-Tech - Evropska unija je odločila, da bodo lahko odslej elektronske knjige, avdioknjige in druge elektronske publikacije obdavčene z znižano stopnjo DDV. Doslej je namreč zakonodaja za elektronske izdelke predpisovala normalno stopnjo davka na dodano vrednost (vsaj 15 odstotkov, pri nas 22 odstotkov), medtem ko so države članice smele papirnate knjige obdavčevati po znižani stopnji. V Sloveniji je v praksi to pomenilo, da so knjige in periodika obdavčeni z 9,5-odstotnim DDV, medtem ko so elektronske verzije istih vsebin obdavčene z 22 odstotki. Če zanemarimo stroške distribucije in tiska, je torej založnik pri enaki ceni od prodanega elektronskega izvoda dobil manj.

Nekatere države so v preteklosti že poizkusile e-knjige obdavčiti po enaki stopnji kakor papirnate, denimo Francija...

7 komentarjev

Kalifornija je prepovedala šibka gesla

The Register - Omrežne naprave, ki bodo po letu 2020 naprodaj v ameriški zvezni državi Kaliforniji, ne bodo več smele imeti prednastavljenih preprostih gesel, kot sta denimo vsem znani admin ali password. Zvezna država je namreč te dni sprejela Zakon o informacijski zasebnosti za povezane naprave, ki proizvajalce zavezuje, da pri njih poskrbijo za razumno raven varnosti.

Kar se tiče gesel, to pomeni, da bodo proizvajalci morali poskrbeti za unikatno geslo na vsaki napravi ali pa za ustrezno začetno proceduro, ki bo v to prisilila uporabnika. Zakon govori tudi o možnosti odškodnine za uporabnike, ki bi zaradi malomarnosti ponudnika naprave utrpeli kakšno škodo.

Zakon je posledica številnih uspešnih vdorov v sisteme v zadnjih...

39 komentarjev

Kitajska v strežnike za ZDA vgrajevala "dodatno opremo"?

vir: Bloomberg
Bloomberg - Bloomberg poroča o verjetno največji aferi industrijske špijonaže doslej. Okoli trideset ameriških podjetij - med njimi Apple, Amazon in nekaj družb, ki so tesno povezane z vlado - je pred leti prejelo strežnike zasnovane v ameriškem podjetju Super Micro Computer, poznano tudi pod imenom Supermicro, v katere je bil med proizvodnjo na Kitajskem vgrajen dodaten čip. Vgradnjo naj bi s pritiski na kitajska podjetja dosegli predstavniki tamkajšnje vojske. Čip je bil nekaterih primerih velik zgolj kot riževo zrno in naj bi omogočal vzpostavitev skrite vstopne točke v sisteme teh podjetij, s pomočjo katere bi pozneje lahko na daljavo pridobili dostop do občutljivih podatkov.

Čipe naj bi prvi odkrili pri Amazonu in sicer med...

85 komentarjev

Google vstopa v pretočno igranje s Project Streamom

Slo-Tech - Google je najavil Project Stream, servis za pretočno igranje iger kar skozi brskalnik Chrome.

Poganjanje iger v oblaku je prehodilo že zajetno trnovo pot, saj se sooča z resnimi tehničnimi izzivi. Zamik v sliki in še posebno nadzoru bo vselej večji kot na lokalni napravi, saj se fizike ne da prinašati okoli. Poleg je treba prišteti obvezno kompresijo slike in pa potrebo po novih načinih trženja iger, kot je najem. Ni nenavadno, da eden pionirjev na tem področju, razvpiti servis OnLive, ni uspel in je pred tremi leti ugasnil. Po drugi strani ima Sony s storitvijo Playstation Now več uspeha in tudi Nintendo na Japonskem preizkuša podobno tehnologijo na konzoli Switch.

Zdaj se je namenil val pretakanja vsebin zajahati še Google in naznanil blazno originalno...

9 komentarjev

Tudi nemški rover uspešno pristal na asteroidu Ryugu

Slo-Tech - Po načrtu je tudi večji desetkilogramski rover MASCOT uspešno pristal na asteroidu Ryugu, kamor sta se pred dvema tednoma uspešno ugnezdili vozili Rover-1A in Rover-1B, ki tehtata vsak dober kilogram. MASCOT, ki so ga s pomočjo Francozov razvili Nemci, uporablja le baterije, zato lahko deluje vsega en dan. Za pristanek se je sonda Hayabusa 2 približala površju na vsega 50 metrov (sicer kroži 20 kilometrov nad površjem) in spustila MASCOT-a, da je padel na asteroid. Spričo šibke gravitacije se je nežno dotaknil površja. Vodja projekta MASCOT Tra-Mi Ho je dejal, da bolje ne bi moglo iti.

Sedaj je MASCOT že utihnil, ker je imel dovolj energije za manj kot cel dan delovanja. V tem času je uporabljal svoje štiri instrumente: kamero...

2 komentarja

Nova Nokia 7.1

Slo-Tech - HMD, ki je pred dvema letoma oživil znamko Nokia, pridno izdaja nove modele. Najnovejši se imenuje Nokia 7.1 in za 350 dolarjev prinaša solidne karakteristike telefona srednjega razreda. To pomeni, da ima procesor Snapdragon 636, 4 GB pomnilnika, 64 GB prostora, baterijo 3060 mAh in zaslon z ločljivostjo 2280 x 1080 in diagonalo 5,8 palca. Sprednja kamera ima 8 milijonov točk, zadnji dve pa 12 oziroma 5 milijonov. Druga je za globino (bokeh). Bothie omogoča, da hkrati snemamo s sprednjo in zadnjo kamero. Telefon ima tudi vse ostale pomembne pritikline, kot so USB-C, priklop za slušalke, čitalnik prstnih odtisov in režo microSD. Telefon bo na voljo tudi v Evropi.

Glavna prednost HMD-jevih modelov je gotovo cena. Sodi...

44 komentarjev

Nobelova nagrada za fiziko 2018

Slo-Tech - Švedska kraljeva akademija znanosti je razglasila letošnje prejemnike Nobelove nagrade za fiziko. Za prelomna odkritja na področje fizike laserjev nagrado prejmejo ameriški fizik Arthur Ashkin (polovico) ter francoski fizik Gérard Mourou in kanadska fizičarka Donna Strickland (vsak četrtino). Ashkin je s 96 leti najstarejši prejemnik nagrade, Donna Strickland pa je šele tretja ženska v zgodovini, ki je dobila Nobelovo nagrado za fiziko (za Marie Curie in Mario Goeppert-Mayer).

Ashkin je doktoriral iz jedrske fizike na Univerzi Cornell. Potem je celo življenje delal v Bell Labs, kjer je odkril številne pomembne pojave. Odkril je na primer fotorefraktivni efekt in piezoelektrične kristale. Letošnjo nagrado je prejel za izum optične pincete, ki omogoča manipulacijo majhnih objektov. Leta 1987 je Ashkin pokazal, kako...

1 komentar

Internet Archive rešil 9 milijonov povezav na Wikipediji

Internet Archive - Eden večjih problemov interneta je propadanje povezav do spletnih strani, zaradi česar v starejših besedil mrgoli povezav, ki niso več aktivne, saj so bile ciljne vsebine umaknjene. Raziskave kažejo, da je "razpolovni čas" hiperpovezav zgolj dve leti - torej bo po toliko časa polovica hiperpovezav nedelujočih. Ta problem je še zlasti pereč v Wikipediji, ki zunanje vsebine uporablja kot vire. Zaradi tega Internet Archive, ki si prizadeva arhivirati čim več spleta, že več kot pet let posebej aktivno spremlja Wikipedijo. V tem času so rešili več kot 9 milijonov hiperpovezav.

Na Wikipediji se vsak teden popravi, zamenja ali doda več kot 20 milijonov novih hiperpovezav. Internet Archive že dobra tri leta uporablja pajka IABot, ki redno prečesava vse hiperpovezave,...

5 komentarjev

Nobelova nagrada za kemijo 2018

Slo-Tech - Švedska kraljeva akademija znanosti je danes sporočila, da letošnjo Nobelovo nagrado za kemijo prejmejo ameriška kemičarka Frances H. Arnold (polovico) ter ameriški kemik George P. Smith in britanski biokemik Gregory P. Winter (vsak četrtino) za usmerjeno evolucijo encimov in vezavnih proteinov. Letošnji prejemniki so razvili in izpopolnili metode, ki omogočajo izrabo evolucijskih principov pri pripravi encimov, ki so koristni pri proizvodnji številnih kemikalij, vse od biogoriv do zdravil. Na podoben način selektivno vzgojena protitelesa so uporabna v boju proti...

2 komentarja

Oculus stavi na brezžične VR naočnike Quest

Road to VR - Oculus je predstavil očala za navidezno resničnost Quest, ki bodo vmesna stopnja med cenejšimi naočniki Go in dražjimi Rift.

Nadležni kabli in visoki stroški sta dve poglavitni oviri pri prodoru navidezne resničnosti med množice ljudi in v veliki meri botrujeta dejstvu, da je VR še vedno le stvar zanesenjakov. Če odmislimo Gear VR, ki potrebuje telefon, je Oculus reševanju tega problema že namenil poceni naočnike Go. Toda ti so bili zgolj obstranska veja projekta Santa Cruz, ki ga je podjetje predstavilo pred dvema letoma in s katerim je želelo tlakovati pot proti brezžični navidezni resničnosti. Na dogodku Connect 5 v San Joseju so najavili prvi "pravi" rezultat teh namer, Oculus Quest, ki naj bi dospel prihodnjo pomlad in bo konkuriral HTCjevemu Vive...

18 komentarjev

Nobelova nagrada za medicino 2018

Nobelove nagrade - Začel se je oktober, ko na Švedskem razglasijo prejemnike letošnjih Nobelovih nagrad. Letošnjo nagrado za medicino ali fiziologijo bosta prejela ameriški imunolog James P. Allison in japonski imunolog Tasuku Honjo, ki sta odkrila terapijo zdravljenja raka z negativno imunoregulacijo. Allison se je rodil v Teksasu in doktoriral na univerzi v Austinu. Večji del svoje raziskovalne poti je opravil na Berkeleyu, povezan pa je bil tudi s številnimi drugimi inštituti. Honjo se je rodil v Kjotu, kjer je tudi doktoriral. Krajši čas je raziskoval v ZDA,...

2 komentarja

Novozelandski cariniki lahko zahtevajo vaša gesla

vir: Radionz
Radionz - Te dni je začel na Novi Zelandiji veljati nov carinski predpis, po katerem lahko cariniki od potnikov zahtevajo gesla za odklep prenosnikov in mobilnih naprav. Gre za t. i. digitalno telesno preiskavo, za katero pa morajo imeti mejni organi podlago v utemeljenem sumu, da je posameznik nekaj zakrivil. V primeru, da potnik ne želi predati gesla, pin kode ali prstnega odtisa, ga lahko doleti kazen vse do višine 5000 dolarjev, naprava pa bo nato zasežena in forenzično preiskana. Dosedanji zakon je sicer carinikom že omogočal od kogarkoli zahtevati ogled njegove naprave, gesla in druga sredstva...

45 komentarjev

HP predstavil prenosnik iz usnja

Slo-Tech - Hewlett-Packard je na novinarski konferenci predstavil prenosnik, ki ga od ostalih razlikuje usnjeno ohišje. Na voljo je v dveh barvah - topli rjavi ali bordo. HP Spectre Folio je prenosnik višjega cenovnega razreda, ki ga HP trži s terminom manucrafturing. Lahko ga uporabljamo kot prenosnik ali pa prepognemo v obliko črke V ali povsem zložimo kakor tablico. Brez strahu - notranje ohišje je še vedno kovinsko, le okoli je usnje, kar po besedah HP-ja prinaša trpežnost, boljši občutek in višjo kakovost.

Poglejmo v notranjost. Ima 13,3-palca velik na dotik občutljiv zaslon, ki je na voljo v treh različicah: varčni 1-vatni full HD, navadni full HD ali 4K. Poganja ga procesor Amber Lake-Y (8. generacija Intelovih čipov), ki sedi na najmanjši matični plošči, ki jo...

21 komentarjev

Musk zaradi afere s tvitom oglobljen z 20 milijoni dolarjev, odstopa kot prvi mož upravnega odbora

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Elon Musk se je poravnal z ameriško agencijo za trg vrednostnih papirjev (SEC), ki je avgusta začela preiskavo zaradi sporne objave na Twitterju. Musk, ki je tedaj brez utemeljitve trdil, da bodo Teslo odkupili in da je financiranje po ceni 420 dolarjev na delnico že zagotovljeno, je s tem najprej poskrbel za rast cene delnice Tesle, kar je imelo finančne posledice za prodajalce na kratko, kasneje pa je delnica izgubila še več vrednosti, ko se je razvedela neoprijemljivost Muskovih trditev. Elon Musk bo plačal 20 milijonov dolarjev globe, a bo lahko ostal na čelu podjetja. Poravnava je bila pričakovana, saj je SEC Muska sodno preganjal, ko ta ni pristal na...

51 komentarjev

Dobili smo možgansko omrežje treh ljudi

Technology Review - Raziskovalci v Seattlu so med seboj komunikacijsko povezali možgane treh ljudi in s tem dobili prvo omrežje te sorte.

Direktne miselne povezave med živimi organizmi so v tem desetletju postale živahno področje raziskovanja. To gre predvsem na račun zorenja tehnologije za neinvaziven zajem in prenos podatkov iz možganov, saj se ne uporablja vsadkov, temveč kape z elektrodami. Za beleženje služi elektroencefalografija (EEG), ki zaznava možganske valove, torej električno aktivnost med nevroni. Za sporočanje največkrat uporabijo transkranialno magnetno stimulacijo (TMS), ki z usmerjenimi magnetnimi valovi sproža različne občutke, na primer pojav fosfenov - občutkov svetlobnih bliskov, pa čeprav v oči osebe svetloba ni dejansko prišla.

Na te načine so doslej že napravili povezavo med mislimi dveh živali, pa živali in človeka ter

34 komentarjev

Apple zahteva od Googla devet milijard dolarjev?

vir: Flickr

vir: Business Insider
Business Insider - Toliko naj bi letos Google plačal (članek je plačljiv, alternativni vir), da bo njegov iskalnik v Applovem brskalniku Safari še naprej nameščen privzeto. Podatek o devetih milijardah je sicer obelodanil analitik Goldman Sachsa Rod Hall, ki je tudi napovedal, da se zna zahtevana vsota že leta 2019 povzpeti na 12 milijard USD.

Vsi ti zneski so neuradni, ampak Google naj bi leta 2014 za ta privilegij plačal milijardo, lani pa tri milijarde. Če Hallov podatek drži, je Apple letos svoj zahtevek kar potrojil, a drugo mesto po tržnem deležu na trgu pametnih telefonov, očitno omogoča tudi take poskoke. Analitik še pravi, da je Apple eden od najboljših generatorjev prometa na Googlovemu iskalniku, zato je precej verjetno, da bodo v Mountain Viewu zahtevano vsoto molče poravnali.

V članku se še sprašujejo ali je dvig cene...

35 komentarjev

Vdor v Facebook ogrozil 90 milijonov uporabnikov

Vir: Pixabay

Facebook - Iz podjetja so sporočili, da so napadalci izkoristili ranljivost, povezano s funkcijo "View as" oz. "Poglej kot", s katero si lahko svoj profil ogledamo tak, kot je viden drugim. Funkcija je zato trenutno začasno izklopljena.

Napadalci so namreč našli napako v kodi, ki jim je omogočila, da so se dokopali do digitalnih žetonov za dostop, s čimer bi lahko prevzeli tuje uporabniške račune. Žetoni so sicer nekakšen digitalni ključ, ki mobilnim uporabnikom omogoča vstop na platformo, ne da bi morali vsakič vpisovati geslo. Napad je sicer omogočilo kompleksno prepletanje različnih napak v Facebookovi programski kodi. Te izvirajo iz sprememb, ki so jih v podjetju julija lani napravili pri nalaganju videoposnetkov in prav to je vzrok varnostne vrzeli pri...

18 komentarjev

Hrvaško pretresa afera lažnih SMS sporočil

Zdravko Mamić, vir: Total Croatia News

vir: Index
Index - Lažna SMS sporočila, s katerimi je hrvaški nogometni poslovnež in nekdanji izvršni direktor NK Dinamo Zdravko Mamić dan pred svojo obsodbo mahal na tiskovni konferenci, dobivajo sodni epilog. V sporočilih je bila zapisana lažna korespondenca med hrvaškim generalnim pravobranilcem in neimenovanim sodnikom osiješkega sodišča, ki je bil član senata v procesu proti Mamiću, ki so mu sodili zaradi davčne utaje in poneverbe 15 milijonov sredstev NK Dinama.

Zdaj je znano, da je SMS sporočila ponaredil informatik Franjo Varga, ki je nekoč delal v hrvaški policiji, obenem pa je povezan z drugim človekom HDZ Milijanom Brkićem. Slednji se je v zadevo vpletel tudi tako, da svojemu sorodniku Blažu Curiću naročil, naj Vargo posvari...

26 komentarjev

SEC ovadil Elona Muska zaradi goljufije

vir: Wikipedia
The Verge - Ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev SEC (The Securities and Exchange Commission) je vložila kazensko ovadbo zoper izvršnega direktorja (in solastnika) Tesle Elona Muska. Glavni razlog je njegov tvit, objavljen 7. avgusta, v katerem je napovedal umik podjetja z borze in pri tem zatrdil, da ima za to potezo že zagotovljena sredstva. No, Musk je čez nekaj dni svojo potezo preklical in pozneje pojasnjeval, da se je za sredstva pogajal z Državnim investicijskim skladom Savdske Arabije. Zadnje dni avgusta pa je idejo o umiku z borze postopoma opustil.

Iz tožbe SEC je še razvidno, da želijo Musku za nekaj časa prepovedati opravljanje vodstvenih funkcij...

117 komentarjev

Prihaja strojno podprta kolektivna človeška inteligenca

vir: Axios
Axios - Napredna platforma za anketiranje ljudi Swarm AI daje boljše napovedi in diagnoze od strokovnjakov ter umetne inteligence.

Strojna pamet je trenutno eno najbolj razvpitih tehnoloških področij, a tudi človeške očitno še nismo dodobra izkoristili. Kalifornijsko podjetje Unanimous AI je s svojo platformo Swarm AI pokazalo, da je moč skupinsko presojo ljudi uporabiti kot še nikdar doslej. Swarm AI je zadnja tri leta zapored bolje od slehernega strokovnjaka napovedala dobitnike Oskarjev, pa zmagovalce v bejzbolu in na konjskih dirkah, kar je nekaterim pozornim opazovalcem dejansko navrglo denar iz stav. Zdaj firma svojo platformo usmerja v resnejše vode in na Stanfordski univerzi so pokazali, kako je osem...

30 komentarjev

Človek soodgovoren za spremembe Zemljine vrtilne osi

Prispevki postledeniškega odboja (rumeno), premikanja v plašču (rdeče) in izgube ledu na Grenlandiji (modro). Vsota je rožnata. Slika: NASA/ JPL-Caltech

NASA - NASA je v najnovejši raziskavi odkrila, da se os, okoli katere se Zemlja vrti, počasi premika zaradi treh dejavnikov. Medtem ko sta post-ledeniški odboj in premikanje materiala v tekočem Zemljinem plašču neodvisna od človeške aktivnosti, je taljenje ledenikov na Grenlandiji v 20. stoletju in 21. stoletju povezano z antropološkim povečanjem koncentracije toplogrednih plinov v atmosferi. Vsi trije dejavniki vplivajo na spremembe osi, so odkrili v Jet Propulsion Laboratory, in določili prispevke posameznih komponent.

Doslej je veljalo, da je premikanje Zemljine vrtilne osi v glavnem posledica post-ledeniškega odboja. Gre za znan pojav, ki je posledica umika ledenikov pred tisoči let. Ti ledeniki so močno pritiskali na površje pod seboj, ko pa so se stalili, se...

132 komentarjev

Uber bo zaradi prikrivanja hekerskega vdora plačal 148 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Uber se je s tožilstvi v vseh ameriških zveznih državah poravnal v postopku zaradi prikrivanja hekerskega vdora in izgube osebnih podatkov, kar se mu je pripetilo pred dvema letoma. Ker je Uber šele konec minulega leta razkril, da je bil leta 2016 tarča vdora, v katerem so napadalci odnesli podatke o 57 milijonih voženj in 7 milijonih voznikov (med temi jih je bilo 600.000 v ZDA), bo podjetje plačalo 148 milijonov dolarjev.

Največji spodrsljaj je bilo prav prikrivanje vdora, saj Uber več kot leto dni niti žrtev niti organov pregona ni obvestil o njem. Po ameriški zakonodaji so podjetja obvezana razkriti vse tovrstne vdore, takoj ko zanje izvedo. Uber je nedvomno vedel za vdor že mnogo prej, saj se je s hekerjem celo pogajal in mu plačal 100.000...

3 komentarji

Genski inženiring uničuje nevarne vrste komarjev

vir: NPR
NPR - Laboratorijski poskus v Londonu je potrdil, da uporaba tehnologije potiskanja genov omogoča iztrebljanje populacije nevarne vrste komarja, ki prenaša malarijo.

Med modernimi tehnološkimi principi bo v prihodnosti gotovo eden bolj razvpitih potiskanje genov (gene drive). Gre za skupek načinov, s katerimi dosežemo pospešeno prenašanje in izražanje določenih genov ter s tem lastnosti organizmov - mnogo hitreje, kot je to možno pri naravnem dedovanju. V praksi to pomeni, da bi bilo mogoče neki živalski vrsti v na primer desetih generacijah povsem spremeniti določeno lastnost in recimo napraviti vse zebre samo s pikčastim vzorcem.

Ena prvih dejanskih uporab te tehnologije pa bo najverjetneje šla kar v smeri popolnega...

70 komentarjev

#socraTECH: Etični razvoj informacijske družbe v Ljubljani

Slo-Tech -

Turneja dogodkov #socraTECH: Etični razovj informacijske družbe se bo v četrtek, 27. 9. 2018 ob 18h ustavila tudi v ljubljanskem Poligonu na Tobačni. Zavod Državljan D z njo poudarja pomen družbeno odgovornega razvoja informacijske družbe, pomen deljene odgovornosti za aktualno stanje in prevzemanje odgovornosti za dobre in slabe strani aktualnega družbeno-gospodarskega sistema.

Na dogodku boste lahko poslušali štiri predavanja, ki se navezujejo na štiri teme, povezane z informacijsko družbo, med drugim tudi o problemu rasističnih algoritmov, nevarnih pametnih mest, pasteh velikega podatkovja in splošnih smernic etičnega razvoja informacijske družbe. Med drugim bodo predavatelji Lenart Kučić, Matjaž Drev in Domen Savič premišljevali o reševanju tehnodeterminističnega pristopa do razvoja storitev in produktov informacijske družbe, regulacijo IOT, ki se povezuje v koncept pametnih mest in regulatornih ukrepov na področju osebnih podatkov.

"Z dogodki opozarjamo na vedno večje...

34 komentarjev

Wi-Fi zmore prešteti ljudi skozi stene

ScienceDaily - Raziskovalci Kalifornijske univerze iz Santa Barbare so uspešno demonstrirali sistem preštevanja oseb v nekem prostoru z uporabo vsakdanje tehnologije, kot je denimo Wi-Fi, pri čemer sta bila oddajnik in sprejemnik signala nameščena zunaj tega prostora. No, v resnici ne gre ravno za preštevanja, pač pa oceno števila oseb, ki pa se je med eksperimentom izkazala za še kar točno. Pri dvajsetih navzočih se je sistem zmotil za največ dva, pri čemer so raziskovalci uporabili samo naprave, ki jih je moč kupiti v običajnih trgovinah.

Merjenje poteka tako, da Wi-Fi oddajnik pošlje signal prek stene v prostor in sprejemnik izmeri njegovo povratno moč oz. RSSI. In ker človeška telesa v določeni meri vpijajo Wi-Fi signal, lahko sistem v svoji sedanji obliki z upoštevanjem moči samega signala...

9 komentarjev

Tencentova strojna pamet premaguje tisto v Starcraftu 2

TheNextWeb - V Tencentovem laboratoriju za umetno inteligenco so razvili dva bota, ki premagujeta najtežjo Blizzardovo vgrajeno pamet.

Čeprav je videti, da so ekipne igre postale glavna tarča raziskovalcev umetne inteligence, pa tudi njihova nekdanja ljubica, Starcraft 2, ni pozabljena. Inženirji pri Tencentu so pokazali dva AI agenta, ki sta nadvladala tiste, ki jih dobimo skupaj z igro. Sam uspeh niti ni revolucionaren; je pa za vse, ki jih zanima razvoj umetne inteligence, zelo zanimiv vpogled v postopke, ki so razvijalce vodili in so jih dovolj jedrnato popisali.

Med obema botoma namreč zgolj prvi uporablja deep learning, medtem ko ga drugi (še) ne. TSTARBOT1 je agent, ki se v svoji nevronski mreži odloča med 165 makro ukazi, kot je grajenje posameznih stavb, medtem ko ga...

13 komentarjev

Googlov AI napoveduje poplave v Indiji

Levo: simulacija poplav v Indiji na podlagi javnih podatkov. Na desni pa isto območje, obdelano z Googlovo tehnologijo, s precej boljšo ločljivostjo, natančnostjo in ažurnostjo dogajanja.

vir: Google
Google - Google se sicer že leta povezuje z raznoterimi vladnimi agencijami, katerih podatke potem v obliki javnih opozoril posreduje uporabnikom. Lani so tako v svojemu Iskalniku in Zemljevidih predstavili še SOS Alarm, ki prizadetemu prebivalstvu pomaga pri naravnih in drugih katastrofah in, ki so ga odtlej v posebej kriznih situacijah sprožili že okoli dvestokrat.

Zdaj so svoje AI kapacitete in velikansko računsko moč uporabili za izdelavo modelov za napovedovanje poplav, morebitne tovrstne grožnje pa bodo prav tako sporočali prek javnih opozoril. V svoje modele so vključili podatke o povodnjih iz preteklih let, pa podatke o vodostaju posameznih vodnih teles in terenu, ki jih obdaja, s čimer nato pridobijo napovedi ne le o tem, kje in kdaj grozijo poplave, pač pa tudi oceno, kako resno grožnjo morebitni dogodek predstavlja.

...

2 komentarja

Paraplegik shodil s pomočjo hrbtenjačnega vsadka

IEEE Spectrum - Na ameriški kliniki Mayo so z uporabo hrbtenjačnega vsadka za stimulacijo živčnih signalov dosegli, da je možakar s popolnoma paraliziranimi nogami spet delno shodil.

Hromeče poškodbe hrbtenjače so ena največjih tarč medicine. Po svetu poteka množica raziskovalnih projektov, ki so v zadnjem desetletju že postregli s preboji, najsigre za uporabo presaditve celic, branja možganskih živčnih signalov ali raznih vsadkov.

Nova dobra novica pri rabi implantov prihaja s klinike Mayo v Minnesoti. Tam so dosegli, da je paraplegik Jered Chinnock po postopku s stimulacijo hrbtenjačnih signalov ob pomoči hodulje prehodil nekaj čez sto metrov. Zdravniki so priredili že obstoječi vsadek, ki ga predpisujejo bolnikom s kroničnimi bolečinami hrbta in jača...

25 komentarjev

Office 2019 je tu

Slo-Tech - Microsoft se sicer trudi čim več, vsaj poslovnih, uporabnikov spraviti na naročniški paket Office 365, a nekaj še vedno vztraja na klasičnih verzijah. To so tako imenovane večne licence za programsko opremo, ki teče lokalno in nikoli ne poteče. Za te uporabnike je danes izšla nova verzija Office 2019, ki nadgrajuje Office 2016 in prinaša funkcionalnosti, ki so v Office 365 prišle že pred časom. Hkrati je s tem Office 2019 funkcionalno zakoličen, saj bo dobival le varnostne posodobitve in popravke. Kdor želi nove funkcije, bo moral počakati na novo verzijo ali - to bi imeli v Redmondu še raje - naročiti Office 365. Tudi zato je Office 2019 za poslovne uporabnike dražji za 10 odstotkov. So pa potrdili, da nova klasična...

44 komentarjev

Izšel macOS 10.14 Mojave

Apple - Danes je izšla nova verzija Applovega namiznega operacijskega sistema macOS 10.14, ki nosi kodno ime Mojave. Nova različica precej izboljšav v drobovju operacijskega sistema - še vedno je dolgoročen Applov cilj poenotiti macOS in iOS - nekaj pa je tudi vidnih novosti. Novi macOS 10.14 tako v namizni svet prinaša nekaj novih aplikacij iz iOS-a. Apple News, Home, Stocks in Voice Memos so odslej prilagojeni tudi za macOS. Prinašajo seveda nekaj dodatnih funkcionalnosti, a imajo pomembnejšo dolgoročno nalogo. Gre za Applov interni preizkus iniciative Marzipan, s katero bodo v prihodnosti omogočili enostaven prenos aplikacij za iOS tudi na macOS.

Najočitnejša vizualna sprememba je Dark Mode, ki uporabnikom omogoča preklop uporabniškega...

19 komentarjev

Prvi avtonomni tramvaj preizkusno vozil po Potsdamu

Slo-Tech - Imamo avtonomne avtomobile, tovornjake, nadzemno in podzemno železnico, zato so mestni tiri logično nadaljevanje. V nemškem Potsdamu je zapeljal prvi avtonomni tramvaj. Siemensov tramvaj je bil opremljen s tremi radarji, lidarji in devetimi kamerami, ki mu pomagajo na poti skozi mesto. Čeprav se tramvaji držijo tirov, to ne pomeni, da imajo vozniki kaj lažje delo. Prav tako se morajo izogibati prometu, hkrati pa paziti, da ne povozijo kakšnega neprevidnega pešca in da na postajah počakajo, da se vsi vkrcajo in izkrcajo. Hkrati morajo tramvaji upoštevati tudi svoje semaforje in prometne znake.

Avtonomni tramvaj v Potsdamu vozi z najvišjo hitrostjo 20 kilometrov na uro na šest kilometrov dolgem...

8 komentarjev

Apple in Salesforce skupaj nad poslovne uporabnike

Slo-Tech - Moči bosta tako združila največji globalni ponudnik programske opreme kot storitev in - ne le največji ponudnik tehnologij za navadne uporabnike - pač pa največje podjetje na svetu, Apple. Slednje je s pomočjo trenda BYOD in vzpostavljanja partnerstev s ponudniki iz sfere velikih podjetij, kot so IBM, SAP in Cisco, zadnja leta uspešno prodrlo tudi v poslovni svet.

Dan pred salesforcovo konferenco Dreamforce sta namreč družbi najavili, da bosta sklenili sodelovanje pri bodočem razvoju poslovnih mobilnih...

0 komentarjev

Dogodek: Hekanje nacistične Enigme in digitalna varnost z blockchainom

Bi se radi igrali z originalno enigmo?

Slo-Tech -
Strokovnjak za nacistični kodirni stroj enigma Britanec Mark Baldwin se bo na povabilo slovenskega blockchian startupa Verity ta teden ustavil v Ljubljani. V četrtek, 27. septembra, bo ob 18. uri v Kavarni Sputnik predstavil delujoč primerek enigme in razkril vse podrobnosti o tehnologiji, ki je spremenila potek druge svetovne vojne.

Po predavanju Baldwina, ki je znan tudi kor Dr. Enigma, bo sledila okrogla miza o digitalni varnosti in blockchainu. Pogovor bo moderiral soustanovitelj Verity Martin Mikeln, svoje izkušnje pa bodo delili tudi:
- CTO Iconomija Miha Vidmar,
- specialist za varnost pri Tokens Luka Pušić,
- soustanovitelj Bitnika in predsednik Blockchain Think tanka Peter Trček.


Če vas zanima kriptografija, njen vpliv na zgodovino in kaj prinaša...

44 komentarjev

ZN: mikrodelo prek interneta škoduje in izkorišča

Slo-Tech - Internet je prinesel neslutene možnosti dela na daljavo, ki danes omogočajo zaslužke več milijonom ljudi. Toda vsi niso iskani pogodbeniki ali svobodnjaki s specifičnim znanjem, ki lahko postavljajo pogoje in služijo večkratnike povprečne plače. Ogromno ljudi opravlja tako imenovana mikrodela (microtasks). Mednarodna organizacija dela (ILO) pri Združenih narodih v najnovejši raziskavi ugotavlja, da so ta slabo plačana, neperspektivna in psihološko naporna. V raziskavi so pogledali 3500 ljudi v 75 državah (povprečna starost 33,2 leta), ki delajo na petih platformah za iskanje mikrodela.

Borze mikrodela so na primer Amazonov Mechanical Turk, ki je v ZDA med največjimi, poleg tega pa še več drugih: Crowdflower, Clickworker, Prolific, in...

29 komentarjev

Airbnb bi svoje ponudnike povabil v solastništvo

vir: Axios
Axios - Airbnb, podjetje, ki upravlja spletno tržnico zasebnih prenočišč, bi svojim ponudnikom nastanitev rado ponudilo možnost vstopiti v solastništvo podjetja. Vodstvo je zato v pismu zaprosilo ameriškega regulatorja za trg vrednostnih papirjev SEC (Securities and Exchange Commission) za revizijo pravil na tem področju.

Ameriška zakonodaja, natančneje pravilo 701 SEC, namreč sedaj dopušča tako solastništvo le zaposlenim in vlagateljem. Zato bi bilo potrebno v predpisu vzpostaviti novo kategorijo, ki bi solastništvo dopuščala tudi neodvisnim pogodbenikom, ki s principalom sklepajo večkratna kratkotrajna pogodbena razmerja. To bi seveda sprožilo številne nadaljnje nejasnosti, ki bi jih bilo prav tako urediti, denimo na področju...

1 komentar

Japonska roverja pristala na asteroidu

Slika, ki jo je posnel Rover-1B

Slo-Tech - Včeraj je japonska vesoljska misija Hayabusa 2 dosegla enega izmed vrhuncev, saj sta roverja uspešno pristala na asteroidu Ryugu. Hayabusa 2 je na pot iz vesoljskega centra Tanegašima krenila pred štirimi leti, junija letos pa prispela na cilj, to je v orbito okrog asteroida. Ryugu je asteroid tipa C, ki je približno oktaedrične oblike in meri dober kilometer. Asteroid se vrti z obhodnim časom 7,5 ure, tako da pristanka vrtenje ni bistveno oviralo. Predhodnik Hayabusa 1 je pristal na Itokawi, ki je bila asteroid tipa S.

Na asteroidu bodo pristali štirje roverji. Rover-1A in Rover-1B, ki tehtata vsak dober kilogram, sta uspešno pristala včeraj. Večji MASCOT, ki ima skoraj deset...

28 komentarjev

RIAA: pretočne glasbene storitve zaslužne za večino prihodkov

Prihodki ameriške glasbene industrije iz pretočnih storitev

vir: RIAA
RIAA - Recording Industry Association of America (RIAA) je objavila statistiko prihodkov tamkajšnje glasbene industrije v prvi polovici letošnjega leta. Ker se trendi od onkraj Atlantika pogosto prenesejo tudi na staro celino, so številke v tem smislu zanimive tudi za nas.

Skupni prihodki članic RIAA so glede na enako lansko obdobje zrasli za desetino in dosegli 4,6 milijarde ameriških dolarjev, kljub temu pa se je njihova rast v tem času upočasnila za približno polovico, primerjano s prvima polovicama let 2016 in 2017. Prihodki iz naslova pretočnih glasbenih storitev, kot sta denimo Apple Music, Amazon...

31 komentarjev

Ultrazvočni senzor v obližu

TechXplore - Inženirji iz San Diega so razvili ultrazvočno tipalo v obliki elastičnega obliža, s katerim so uspeli izmeriti centralni krvni tlak.

Tehnologija diagnostike z ultrazvokom napreduje z velikimi koraki. Na eni strani dobivamo naprave, ki se po prikazu bližajo tistim računalniške tomografije, na drugi se nerodne bolnišnične aparature krčijo v vse bolj kompaktne oblike. Raziskovalci s Kalifornijske univerze v San Diegu so šli v pomanjševanju prav do velikosti znamke, saj so senzor spakirali v raztegljiv obliž.

V silikon so vgradili mrežo povezanih piezoelektričnih oddajnikov in sprejemnikov, katerih signal obdeluje napredni algoritem. Zasnova se je sicer začela z namero boljše analize materialov z neravno površino, ki jih današnje naprave težje...

17 komentarjev

Twitter razpošiljal zasebna sporočila naokoli

vir: The Verge
The Verge - Hrošč, ki je v Twitterjevemu sistemu razgrajal vse od lanskega maja, je nekatera neposredna zasebna sporočila posredoval tudi zunanjim razvijalcem, seveda takim, ki za kaj takega niso imeli soglasja.

Twitter je uporabnike o tem te dni obveščal prek svoje aplikacije in spletne strani. Pri tem so poudarili, da verjamejo, da pri tem ni bil zlorabljen noben podatek, šlo pa naj bi predvsem za neposredna sporočila namenjena podjetjem, pretežno takim, ki ponujajo različne storitve. Kriva naj bi bila namreč napaka na AAAPIju oz. Acount Activity APIju, namenjenemu komunikaciji med stranko in podjetjem pri takih dejavnostih. Do njega imajo dostop tudi nekateri razvijalci, ki izboljšujejo orodja...

3 komentarji

Kitajska blokirala Twitch

vir: Wikipedia
The Verge - Spletna storitev Twitch za pretočno spremljanje iger v živo odslej ni več dosegljiva na Kitajskem, prav tako je iz kitajskega App stora izginila istoimenska aplikacija. V podjetju ki je sicer od leta 2014 v lasti Amazona, so novico že potrdili, o razlogih pa za zdaj ne dajejo informacij. Prav tako jih ne daje pristoji kitajski organ, Cyberspace Administration of China.

Razlogi se najverjetneje delno skrivajo v prizadevanjih za zmanjšanje odvisnosti od igranja iger pri mladostnikih, kar je tamkajšnja vlada napovedala pred kratkim. Še bolj verjetno pa v skokoviti rasti priljubljenosti Twitcha na Kitajskem, zlasti v času zadnjih Azijskih iger, ko so Kitajci prek te platforme množično spremljali tekme e-sports, ki so bile na igrah prvič na...

39 komentarjev

Telekom Slovenije bo T-2 v poravnavi plačal več kot 30 milijonov evrov

vir: Finance
Slo-Tech - Telekom Slovenije in T-2 sta se poravnavala v tožbi, ki jo je zoper Telekom Slovenije zaradi domnevne zlorabe prevladujočega tržnega položaja med letoma 2004 in 2015 vložil T-2. Po podatkih, ki jih je družba objavila na Seonetu, je poravnava vredna 130 milijonov evrov, kolikor je T-2 tudi zahteval. Poleg tega sta Telekom Slovenije in T-2 uredila vsa medsebojna razmerja, torej tako konkretni tožbeni zahtevek kot vse ostale terjatve in zahtevke med podjetjema. Podrobnosti poravnave so poslovna skrivnost.

Po neuradnih informacijah, ki so jih pridobile Finance, se s tem poravnavajo obveznosti in škoda zaradi Telekomovega omejevanja konkurence, kar je v odločbi ugotovila tudi Agencija za...

55 komentarjev

Koliko je vreden algoritem? Učinek AES-a 250 milijard dolarjev

Slo-Tech - Sprva se je imenoval Rijndael, ker sta osnovno zamisel razvila belgijska kriptografa Vincent Rijmen in Joan Daemen, ki sta jo poslala NIST-u (ameriški Nacionalni inštitut za standarde in tehnologijo). Ko je NIST nekaj različic Rijndaela (ki zajema celo družino bločnih šifer) sprejel kot standard, ki ga uporablja tudi ameriška vlada, je dobil ime AES. Gre za najpriljubljenejši algoritem za simetrično šifriranje, ki danes poganja dobršen del moderne infrastrukture. Asimetrično šifriranje z javnimi in zasebnimi ključi je sicer omogočilo preverjanje identitete in vzpostavljanje zaupanja, a težaško delo šifriranja, ko se ključ varno izmenja, potem v ozadju pogosto še vedno opravlja AES, zaradi svoje hitrosti in enostavnosti. Koliko je AES prispeval k svetovni ekonomiji? Veliko.

...

9 komentarjev

Evropska komisarka ostro nad Facebook

Vera Jourova

vir: BBC
BBC - Komisarka Vera Jourova, pod katere delokrog sodita tudi pravo in varstvo potrošnikov, je Facebooku postavila rok do 31. decembra, v katerem se mora odzvati na zahteve Evropske komisije (EK), sicer ga bodo doletele sankcije.

EK je namreč že februarja pozvala Facebook (in Airbnb), da naj podrobneje pojasnita, kaj počneta s podatki uporabnikov in ali so njuni uporabniški pogoji skladni z evropskimi predpisi. Podjetjema je bilo še naloženo, naj izboljšata komunikacijo z uporabniki, ki morajo biti popolnoma seznanjeni, kaj natanko se dogaja z zbranimi podatki, ki se nanašajo na njih.

V mesecu juliju je Jourova morala obe družbi znova opomniti, nakar se je zganil Airbnb in zahteve izpolnil. Facebook pa ne. Zato je komisarka včeraj napovedala, da se njena...

5 komentarjev

Facebook Dating premierno v Kolumbiji

Slo-Tech - Facebook je danes uradno začel nuditi svojo novo storitev Facebook Dating, ki kani početi točno to, kar trdi ime. Storitev bo za zdaj storitev preizkusno ponudil le v Kolumbiji, kjer bo dostopna vsem. Facebook je nekaj podobnega prvikrat napovedal maja, ko podrobnosti še niso bile jasne. Sedaj vemo več.

Da je Facebook ponudil storitev za iskanje partnerjev, ni tako nenavadno. Navsezadnje ve Facebook o nas več od ostalih aplikacij ali družbenih omrežij, ljudje pa ga - na bolj ali manj vsiljiv način - tudi za iskanje partnerjev že uporabljajo. So pa pri Facebooku ubrali nekoliko drugačen pristop kot na primer Tinder....

23 komentarjev

Alibaba snuje lastno tovarno procesorjev

Sedež podjetja v mestu Hangzhou

vir: Wikipedia
Business Insider - Največje kitajsko tehnološko podjetje Alibaba je najavilo ustanovitev novega podjetja Pingtouge Semiconductor Company, ki bo izdelovalo procesorje za uporabo v procesih z umetno inteligenco, s čimer želijo zmanjšati svojo naslonjenost na uvoz, zlasti iz ZDA. Pingtouge je sicer kitajski naziv za medarskega jazbeca, ki ga vodstvo Alibabe po lastnih besedah spoštuje zaradi njegove neustrašnosti.

Kot je pred časom povedal njihov izvršni direktor Jack Ma, je trg procesorjev povsem kontroliran s strani Američanov, ki se lahko v nekem trenutku preprosto odločijo, da jih ne bodo več prodajali kitajskim podjetjem. Spomnimo, ameriški Urad za trgovino je spomladi že začasno prepovedal prodajo tehnoloških izdelkov, kamor seveda sodijo tudi procesorji, kitajskemu podjetju ZTE, ki je bilo pri proizvodnji telefonov in...

14 komentarjev

Amazon predstavil ducat novih izdelkov Echo z Alexo

Slo-Tech - V Seattlu se je končala Amazonova tiskovna konferenca, ki bi jo lahko povzeli kot Echo vsepovsod. Gigant je predstavil ducat novih izdelkov, ki kažejo na namero, da se Amazon tako ali drugače prebije v čim več dnevnih sob oziroma domovanj. Novo preobleko sta dobila Echo Dot (že tretja generacija), ki je najbolj priljubljen pametni zvočnik, ter Echo Plus (druga generacija). Echo Dot je dobil zaobljene robove, preobleko iz tkanine in boljši zvok, večji brat Echo Plus pa poleg tekstila še termometer.

Poleg teh dveh pa je tu še cel kup novosti. Echo Input je pamet brez zvočnika, ki omogoča uporabo eksternih neumnih zvočnikov, in je namenjen ljudem, ki že imajo dobre zvočnike in ne želijo zapraviti preveč še za funkcionalnosti Echa. Echo Sub je 100-vatni nizkotonec, ki v...

46 komentarjev

Ameriška zavarovalnica ponuja življenjska zavarovanja s sledenjem

Slo-Tech - Začelo se je z doplačili za rizične aktivnosti pri turističnih zdravstvenih zavarovanjih. Avtomobilsko zavarovanje mlajši, manj izkušeni vozniki ter vozniki z več škodnimi primeri plačujejo dražje. Zato ni presenetljivo, da se je tovrstna praksa preselila tudi na področje življenjskih zavarovanj. Ameriška zavarovalnica John Hancock odslej ponuja le še interaktivna življenjska zavarovanja. Z drugimi besedami: kdor se želi zavarovati, mora postati del njihovega programa Vitality, ki v zameno za posredovanje informacij o življenjskem slogu (športna aktivnost s pametnih zapestnic, nakupu zdrave hrane itd.) ponuja bonbončke.

Zamisel ni nova
, saj so jo pri John Hancocku ponudili že leta 2015. Novost pa je, da ukinjajo neinteraktivna življenjska zavarovanja. Izvršna direktorica Marianne Harrison je dejala, da na novo izumljajo model...

32 komentarjev

Evropska komisija BMW, Daimler in Volkswagen preiskuje zaradi kartelnega dogovarjanja glede neomejevanja emisij

Slo-Tech - Volkswagnov škandal s programsko opremo za goljufanje pri preizkusih merjenja emisij, ki je izbruhnil pred tremi leti, in je zlasti v ZDA Volkswagnu povzročil ogromne stroške, dobiva nov zasuk. Evropska komisija sporoča, da začenja formalno preiskavo BMW-ja, Daimlerja in skupine VW (Volkswagen, Audi, Porsche), ker podjetja sumi nezakonitega dogovarjanja o nerazvoju sistemov za zmanjševanje emisij.

Pred letom dni je Komisija izvedle hišne preiskave v podjetjih, kjer je zbirala podatke o nezakonitem dogovarjanju. Sedaj začenja uradno preiskavo, ker obstaja utemeljen sum, da so se podjetja dogovarjala, kako in v kolikšni meri razvijati ter v vozila...

14 komentarjev

Apple Irski plačal 14 milijard evrov zaostalih davkov, a upa na uspešno pritožbo

Slo-Tech - Pred dvema letoma je veliko prahu dvignila odločitev Evropske komisije, ki je po triletni preiskavi odločila, da je Apple na Irskem dobil nezakonit davčni odpustek. Irska davčna uprava mu je odobrila izrazito ugoden davčni režim, ki ga ostala podjetja niso bila deležna. Zato je Komisija zahtevala, da Irska od Appla izterja skoraj 13 milijard evrov davkov. Apple na Irskem prikaže večino mednarodnega prometa, a zaradi ugodne davčne obravnave ne plača skoraj nič davka na dobiček. Leta 2003 je od dobička plačal odstotek davka, do leta 2014 pa je ta delež padel na 0,005 odstotka.

Gre za posledice dogovorov iz let 1991 in 2007, s katerimi si je Apple pridobil ugodno davčno okolje, Irska pa več tisoč delovnih mest. Toda tovrstni odpustki niso zakoniti, ker gre...

19 komentarjev

Nevtralnost interneta in A1: AKOS ne vidi problema

Slo-Tech - A1 (bivši Simobil) je včeraj začel ponujati storitev A1 GO!, ki po besedah ponudnika "vključuje samo tiste storitve, ki jih uporabniki najpogosteje uporabljajo". To z drugimi besedami pomeni, da ima uporabnik v posameznih paketih neomejen dostop (zero rating) do nekaterih storitev (Facebook Messenger, Viber, WhatsApp, v dražjih pa še bistveno več, denimo Netflix, HBO Go, Deezer, Apple Music, A1 Now). Uporaba teh storitev se ne všteva porabo podatkov, ki jih ima uporabnik zakupljene.

Zdi se, da je takšna ponudba v nasprotju z internetno nevtralnostjo, ki je v Sloveniji celo striktno uzakonjena. ZEKom-1 namreč v 203. členu izrecno določa, da ponudniki dostopa do...

120 komentarjev

Mednarodna delavnica in okrogla miza o izzivih sodelovalnega gospodarstva

Zavod 14

Slo-Tech - Na zadnjem omizju Zavoda 14 so udeleženci pravilno napovedali zadnja dogajanja na kriptotrgu, prihodnjo sredo, 26. septembra, pa na Poligonu nadaljujejo s temo o priložnostih in izzivih v sodelovalnem gospodarstvu. Častni gost bo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo​ Zdravko Počivalšek.

Odprta so še mnoga vprašanja, ki se jih bodo naprej lotili na popoldanski delavnici, kjer bodo poskusili oblikovati nove poslovne modele, obenem pa pogledali, kaj...

0 komentarjev

Obeta se napredna terapija za zdravljenje kokainske odvisnosti

theguardian.com - Raziskovalci s Čikaške univerze so na miših uspešno zaključili testiranje terapije za zdravljenje odvisnosti od kokaina s pomočjo genskega inženiringa in matičnih celic.

Trenutno medicina še ne pozna zdravila, ki bi lajšalo zasvojenost s kokainom, kakor tudi ne substance, ki bi pomagala pri akutnem predoziranju. Droga namreč, podobno kot heroin, spremeni delovanje živčnih prenašalcev v možganih, zaradi česar so posledice uživanja tako trdovratne. Smo pa že pred desetletji odkrili, da je encim butirilholinesteraza (BChE) sposoben kokain neškodljivo razgraditi, čeprav ga je v krvi premalo, da bi imel resen vpliv pri uživanju droge.

Znanstveniki v Chicagu so najprej skonstruirali novo verzijo encima BChE, ki je več kot štiritisočkrat učinkovitejša...

44 komentarjev

Savdijci vlagajo v Teslo .... in v konkurenco

Lucid Air

vir: Wikipedia
Bloomberg - Saudova Arabija bo v razvoj Tesli potencialno konkurenčnega električnega vozila podjetja Lucid Motors, vložila milijardo ameriških dolarjev. To bo Lucidu omogočilo dokončanje svojega prvega avtomobila Lucid Air, kot tudi dokončanje proizvodne linije v ameriški Arizoni. Air naj bi sicer premierno na ceste zapeljal že leta 2020. Po, v resnici ne preveč prepričljivih napovedih, naj bi bil povsem konkurenčen Teslinemu Modelu S, zlasti glede dosega z enim samim polnjenjem, saj naj bi ta znašal do 400 milj, kar je nekaj več od Modela S. Pri tem pa bo Air imel nekoliko prostornejšo potniško kabino in zadnje sedeže, ki jih bo moč nagibati do 55 stopinj. Cena osnovnega modela naj bi znašala okoli 60.000 dolarjev, z dodatki in opcijami pa vse do 100.000.

So pa Savdijci...

7 komentarjev

Ameriško tožilstvo začelo preiskavo Tesle zaradi Muskovih čivkov

Bloomberg - Ameriško ministrstvo za pravosodje, katerega del je tožilstvo, uradno preiskuje Teslo zaradi zavajajočih objav na Twitterju, ki jih je izvršni direktor Elon Musk objavil v začetku avgusta. Zapis, da bo Teslo odkupil in da ima financiranje že zagotovljeno, je delnico najprej katapultiral kvišku, ko pa je postalo jasno, da se to sploh ne more zgoditi, je padla pod prejšnje nivoje. Čeprav je Musk kasneje, ko je priznal, da bo Tesla ostala kotirajoče podjetje, skušal izjave omiliti, se je znašel v velikih pravnih težavah. Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je kmalu zatem začela preiskavo zaradi suma manipulacije cene delnic z objavo neresničnih podatkov. Sedaj je svoj postopek začelo tudi ministrstvo za pravosodje, poroča Bloomberg.

To pa je...

39 komentarjev

Google oddaljeno spreminjal nastavitve telefonov

Slo-Tech - V resnici ne bi smelo biti presenečenje, a vendarle je Googlov zadnji spodrsljaj dvignil nenavadno malo prahu. Uporabniki telefonov Google Pixel in nekaterih drugih telefonov (vsaj Essential Phone, Nokia 7+ (P beta) in OnePlus 6 (P beta)) z Androidom 9 Pie so minuli teden začudeni ugotovili, da se je funkcija Battery Saver vključila sama od sebe. To se običajno zgodi, ko je baterija skoraj prazna, v tem primeru pa se je to zgodilo vsem telefonom, tudi praznim. Kar je bilo sprva videti kot hrošč ali pomota uporabnikov, je bil v resnici Googlov ponesrečen preizkus.

Mimogrede, ko je telefon v tem načinu varčevanja z baterijo, se izključijo posodobitve, zmanjša se frekvenca klicanja lokacijskih...

24 komentarjev

V Nemčiji vozijo prvi vlaki na vodik

vir: Alstom
Alstom - V Nemčiji sta potnike začela prevažati prva vlaka, ki ju poganjajo vodikove gorivne celice.

Gorivne celice so pred poldrugim desetletjem veljale za tisti ščepec čarobnega prahu, ki bo začel transformacijo umazanega prometa na bencin v okolju prijaznejšega. V elektriko namreč pretvarjajo kemično energijo vodika in kisika, pri čemer je odpadek zgolj vodna para. Problem pa je prav vodik, kajti čeprav ga je v naravi načeloma ogromno, pridobivanje čistega plina ni trivialno početje: pri elektrolizi zahteva veliko elektrike, pri predelavi zemeljskega plina pa se sproščajo toplogredni plini. Predvsem pa bi avtomobili, ki bi jih poganjal, zahtevali postavitev povsem nove, drage infrastrukture. To je širitev na vsakdanja vozila naposled ubilo in od tako opevane...

64 komentarjev

Amazon preiskuje informacije o skorumpiranih delavcih

vir: The Verge
The Verge - Wall Street Journal je objavil (članek je plačljiv, alternativni vir) pričevanja o zaposlenih v Amazonu, ki so prek posrednikov domnevno sprejemali nedovoljena plačila za najrazličnejše usluge. Od brisanja negativnih ocen, do ponovnega vzpostavljanja prej blokiranih uporabniških računov. Za taka ravnanja so zahtevali med 80 in 2000 ameriškimi dolarjev, praksa pa naj bi se še posebej razpasla na Kitajskem.

Predstavniki Amazona so za medije povedali, da imajo ničelno toleranco do takih dejanj in da so nemudoma sprožili notranjo preiskavo, menda že v mesecu maju, ko so prvikrat izvedeli za čudne prakse zaposlenih. Obenem so začeli tudi ostro akcijo proti prodajalcem, ki so se posluževali teh storitev. Slednje lahko doleti brisanje prodajalskega računa in doslej...

18 komentarjev

Ruski hekerji napadali švicarski referenčni laboratorij, ki je preiskoval novičok in vzorce iz Sirije

Slo-Tech - Nizozemske oblasti so pred dnevi razkrile, da so ruski hekerji poizkusili vdreti v računalniški sistem Laboratorija Spiez, ki ga upravlja Švicarski zvezni inštitut za zaščito pred jedrsko, biološko in kemijsko nevarnostjo. Gre za nacionalni laboratorij, ki je med drugim testiral tudi vzorce novičoka, s katerimi so neznani napadalci v Veliki Britaniji zastrupili nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo, ter vzorce iz napadov s kemičnim orožjem v Siriji. Nizozemske oblasti so pridržale in kasneje izgnale dva ruska obveščevalca, ki sta iz Haga poizkusila vdreti v Laboratorij Spiez. To je eden pomembnih referenčnih laboratorijev Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OCPW).

O incidentu poročajo...

68 komentarjev

Linus nekaj časa ne bo skrbel za nove verzije Linuxovega jedra

Linus Torvalds v izbruhu proti Nvidii

Slo-Tech - Linus Torvalds je danes presenetil s sporočilom, da se za nekaj časa umika z mesta glavnega razvijalca Linuxovega jedra, kjer je že od samega začetka Linuxa. Za odmor se je odločil iz osebnih razlogov, ki pa jih je podrobno pojasnil. "Pogledal se je v ogledalo" in ugotovil, da ima težave v odnosu do ljudi, kar mora popraviti.

Torvalds je znan po občasnih izpadih, kjer je druge programerje, ki pišejo kodo Linuxovega jedra, pa tudi ostale deležnike poslal k vragu. Večidel se je skupnost tega navadila, čeprav nihče ni bil prav zadovoljen z njegovim odnosom do ljudi. Povod za to spoznanje je bržkone zadnji zaplet z Maintainer Summitom, ko je Torvalds pozabil na termin in v tem času rezerviral dopust z družino na Škotskem. Čeprav je predlagal, da se vrh odvije brez...

25 komentarjev

Tehnološki mogotci rešujejo usode legendarnih medijev?

Naslovnica revije iz leta 1955

vir: Business Insider
Business Insider - Ustanovitelj Salesforca Marc Benioff in njegova soproga sta pred dnevi privolila v nakup znamenite ameriške revije The Time Magazine. Salesforce sicer s poslom nima nobene zveze, Benioffa bosta namreč medij prevzela kot zasebnika, za kar bosta v gotovini odštela 190 milijonov dolarjev. Oba sta tudi že napovedala, da bo dosedanja uredniška ekipa ostala nespremenjena in da se v objavljane vsebine ne nameravata vtikati.

Time je skupaj z drugimi mediji, združenimi v...

33 komentarjev

Mastercard: delež brezstičnih plačil v Evropi strmo raste

Slo-Tech - Plačilne kartice, ki omogočajo brezstično plačevanje, so sprva prispele sramežljivo, a so se do danes že zelo uveljavile. Iz družbe Mastercard sporočajo, da v Evropi že polovico plačil s karticami opravimo na tak način. To pomeni, da se je od leta 2017 delež teh transakcij kar podvojil (97-odstotna rast).

Več kot 50-odstoten delež imajo na Danskem, Hrvaškem, v Grčiji, na Madžarskem, Nizozemskem, Poljskem in v Rusiji. V tej statistiko so kot brezstična plačila šteli tudi plačila prek pametnih telefonov. Najvišjo rast beležijo Poljaki, kjer se je število transakcij z brezstičnimi karticami letos povečalo za 80 odstotkov.

Glavni razlog za porast tovrstnih plačil je gotovo praktičnost in hitrost, saj pri nizkih vrednostih ni treba vpisovati niti PIN-a (v Sloveniji pri vrednostih do 15...

69 komentarjev

Vodjo BTC-e bo Grčija izročila Rusiji in ne Franciji ali ZDA

ZDNet - Grško vrhovno sodišče je odločilo, da bodo vodjo nekdanje kriptoborze BTC-e Alexandra Vinnika izročili Rusiji. Vinnik je bil v Grčiji aretiran pred dobrim letom, njegovo izročitev pa so zahtevale ZDA, Francija in Rusija. Devetintridesetletni ruski državljan je svoj čas vodil eno največjih borz, prek katere je steklo več kot tri odstotke vseh bitcoinskih transakcij, osumljen pa je, da je v tem času opral več kot štiri milijarde dolarjev (za primerjavo: celoten promet BTC-e v svoji zgodovini je bil sedem milijard dolarjev). Povezan naj bi bil tudi s stečajem japonske borze Mt.Gox, saj so ukradeni bitcoini po več ovinkih končali v denarnicah pod njegovim nadzorom. Na BTC-e so se unovčevali tudi ukradeni bitcoini z borz...

35 komentarjev

Yandex popustil pod pritiskom, Rusija v spremembo zakonodaje

vir: Wikipedia
TorrentFreak - Yandex, popularni iskalnik v državah nekdanje Sovjetske zveze in nekakšen Google teh območij, je s svojega iskalnika videoposnetkov Yandex Video sam umaknil povezave do vseh avtorsko spornih posnetkov. Torej nekaj, čemur se Google na zahodu že precej časa uspešno upira.

A tudi Yandex se ni predal brez boja. Potem, ko ga je več ruskih TV postaj najprej pozvalo, naj očisti rezultate svojih spletnih poizvedb, je Yandex najprej zatrjeval, da gre za napačno razlago ruske zakonodaje. In da bi piratske vsebine morale odstraniti spletne strani, na katerih se te nahajajo.

Toda TV postaje, med njimi kopica v lasti večinsko državnega holdinga Gazprom-Media, se niso pustile prepričati. Na moskovsko sodišče so sredi avgusta vložile zahtevo naj ponudniki interneta Yandex Video preprosto blokirajo. Sodišče je temu ugodilo in Yandexu naložilo,...

5 komentarjev

Na Nizozemskem odprli testno kolesarsko stezo iz odpadne plastike

theguardian.com - V nizozemskem mestu Zwolle so odprli trideset metrov dolg testni odsek kolesarske steze, napravljen iz predelane odpadne plastike.

Evropska unija se je pred kratkim odločneje spopadla z odpadno plastiko, ki je v povprečju recikliramo le okrog desetino - predvsem zato, ker se ti postopki v splošnem ne izplačajo. Nov način ponovne uporabe teh materialov utegnejo biti vozne podlage. Nizozemsko podjetje KWS je v navezi z naftnim konglomeratom Total in proizvajalcem cevi Wavin razvilo nadomestek za asfaltno oziroma betonsko podlago, ki ga 70-procentno sestavlja predelana odpadna plastika, preostanek pa polipropilen.

Pred dnevi so v nizozemskem mestu Zwolle odprli prvi, 30-metrski odsek kolesarske steze, enake pa postavljajo ali načrtujejo še v nekaj...

52 komentarjev

Podelili Ig Nobelove nagrade 2018

Slo-Tech - Ta teden so v Sanders Theatru na Univerzi Harvard podelili letošnje Ig Nobelove nagrade. Gre za vsakoletno slovesnost, kjer se poklonijo povsem resnim znanstvenim raziskavam, ki ljudi sprva nasmejijo, potem pa o njih tudi razmislijo. Poimenovanje je besedna igra, saj nagrade podelijo le mesec dni pred naznanitvijo prejemnikov Nobelovih nagrad, ignoble pa v angleščini pomeni nasprotno od plemiškega, aristokratskega - torej nekaj ali nekoga nizkega, vsakdanjega rodu. Letos so podelili deset Ig Nobelovih nagrad.

Ig Nobelove nagrade so prvikrat podelili leta 1991. Udeležijo se jih čisto zaresni znanstveniki, čeprav so v prvi vrsti namenjene praznovanju znanstvene prismuknjenosti. Temu primerna je tudi celotna prireditev. Sestavljajo jo zanimivi znanstveni prispevki, miniopere, pa tudi 24-sekundne predstavitve raziskav, ki jih morajo biti znanstveniki sposobni...

13 komentarjev

Gravitacijski valovi načenjajo hipoteze o dodatnih prostorskih dimenzijah

Phys.org - Znanstveniki s Čikaške univerze so z analizo gravitacijskih valov prišli do sklepa, da ni znakov o obstoju še neznanih večjih prostorskih dimenzij.

Kozmologe dandanes žuli kar nekaj temeljnih ugank, med njimi razlaga temne snovi in temne energije, pa združitev kvantne mehanike in teorije relativnosti. V ta namen je vzniknila kopica hipotez, oziroma matematično-fizikalnih modelov, ki se trudijo zagate rešiti. Mnoge predvidevajo obstoj dodatnih dimenzij poleg poznanih treh prostorskih in ene časovne. Med njimi je tista o velikih ekstra dimenzijah, ki skuša nenavadno šibkost gravitacijske sile, zaradi česar se naš univerzum vse hitreje širi, razložiti tako, da sila težnosti "uhaja" v skrite sosednje razsežnosti.

Nedavno odkritje gravitacijskih...

12 komentarjev

Googlov kitajski iskalnik bo spletne poizvedbe povezal s telefonskimi številkami

The Intercept - Poldrugi mesec nazaj je globalno javnost precej razburila novica, da Google razvija iskalnik Dragonfly, posebej prirejen cenzorskim potrebam vlade v Pekingu. Podrobnosti o njem so od svojih virov v Mountain Viewu izvedeli pri dverih The Intercept. Iskalnik bo zasnovan za platformo Android in naj bi samodejno izpuščal nekatere iskane vsebine, ki niso po volji tamkajšnjemu režimu, denimo teme, kot so svoboda govora, človekove pravice, disident ipd. Interceptov vir celo trdi, da je Google že sam izdelal nekakšno črno listo tovrstnih pojmov.

Cenzura je eno, pomoč oblastem, da poiščejo državljane, ki so preveč radovedni glede svoboščin, pa za Google predstavlja cel nov korak v slab PR....

42 komentarjev

Saga o poškodbi ISS se nadaljuje

Kommersant - Zgodba o tem, kako je v plašču orbitalnega modula vesoljskega vozila Sojuz MS-09 nastala luknjica premera 2 mm, zaradi katere je 30. avgusta v Mednarodni vesoljski postaji (ISS) rahlo upadel tlak, dobiva novo razlago, s tem pa tudi povsem nov zaplet.

Ruski časnik Kommersant se namreč sklicuje na dobro obveščene vire pri ruski vesoljski agenciji Roskosmos, ki trdijo, da so luknjo zvrtali ameriški astronavti in sicer z namenom, da bi se lahko predčasno vrnili domov. Eden od njih naj bi namreč resneje zbolel in preostali del ameriške posadke naj bi mu želel omogočiti popolno zdravstveno oskrbo na zemlji. Del Sojuza, v katerem se nahaja poškodba, pa bi med vračanjem na zemljo takointako zgorel v atmosferi.

Teorija je...

26 komentarjev

Zamolčan konflikt interesov v medicinskih znanostih

The New York Times - Nepreklicno je odstopil glavni zdravnik in raziskovalec na prestižni newyorški onkološki kliniki Memorial Sloan Kettering Cancer Center, potem ko so novinarji The New York Timesa in ProPublice raziskali in objavili podatke o tem, da v svojih študijah ni razkril povezav z več podjetji, od katerih je dobival milijonske zneske. Dr. José Baselga sicer poskuša relativizirati svoje početje, češ da v večini primerov razkritje ni bilo potrebno, ker je šlo za bazične raziskave, v drugih primerih pa je bil samo nedosleden, a je bil na koncu prisiljen odstopiti. Eden najbolje plačanih in najbolj znanih raziskovalcev raka na svetu pa ni edini, ki v svojih znanstvenih člankih ni razkrival konflikta interesov.

Skoraj vse znanstvene...

25 komentarjev

Konec slovenskega kripto start-upa Cofound.it

Slo-Tech - Slovenski start-up Cofound.it, ki je razvijal platformo za zbiranje sredstev s ponudbo kriptožetonov (ICO, initial coin offering), se poslavlja. Izvršni direktor Daniel Zakrisson je danes v sporočilu za javnost potrdil, da bodo prodali premoženje in z njim v valuti ether poplačali imetnike svojih kriptožetonov CFI, podjetje pa likvidirali. Ervin Uršič bo skrbel za likvidacijo.

Zakrisson je dejal, da se je v zadnjem času trg popolnoma spremenil, namesto odprtega ekosistema skupnosti pa se je moč v celoti preselila k zgodnjim investitorjem in tistim, ki so izkoriščali navdušenje množic za promocijo ICO-jev navadnim investitorjem. Cofound.it je bil ustanovljen pred dvema letoma in je želel postaviti transparenten ekosistem za financiranje s kriptožetoni. Tega mu...

60 komentarjev

Deepfakes grožnja nacionalni varnosti?

Washington Post - Trojica ameriških kongresnikov, demokrata Adam Schiff in Stephanie Murphy ter republikanec Carlos, so na direktorja vladnega urada za obveščevalne dejavnosti naslovili pismo, v katerem ga pozivajo, naj oceni, v kolikšni meri nacionalno varnost ogrožajo novodobni vizualni ponaredki oziroma t. i. deepfakes. Poslanci namreč menijo, da lahko prepričljive podobe znanih posameznikov, ki počno ali govorijo stvari, s katerimi v resnici nimajo nobene zveze, lahko pomenijo grožnjo družbi, obenem pa lahko imajo resne notranje ali celo zunanjepolitične posledice. Predstavniki ljudstva sicer od obveščevalcev pričakujejo, da bodo izdelali poročilo o tem novodobnem pojavu, zlasti o primerih, ko gre za tovrstne izdelke tujih državljanov. Česar, resnici na ljubo, ni veliko.

Deepfakes so...

33 komentarjev

Evropska komisija: prihodnje leto zadnjikrat premikamo ure

Modro in oranžno obravane države so leta 2017 uporabljale poletni čas.

Slo-Tech - Uraden predlog Evropske komisije predvideva zelo hitro ukinitev premikanja ure, so sporočili iz Bruslja. Konec prihodnjega marca, torej 31. 3. 2019, naj bi ure še zadnjikrat prestavili na poletni čas, predlaga Komisija. Ali jih bomo 27. oktobra 2019 prestavili tudi nazaj, je odvisno od vsake države posebej. Pričakovati je, da se bodo sosednje države pri odločitvi dogovorile.

V spletni anketi o usodi premikanja ur v Evropski uniji je sodelovalo 4,6 milijona ljudi, ki so se z 80 odstotki odločili za ukinitev premikanja ure. Velika večina sodelujočih je podprla trajni poletni čas (GMT+2 v naših krajih), po katerem bi bilo skozi vse leto (natančne vrednosti se tekom leta spreminjajo za več kot 20 minut) sonce v zenitu na vzhodu Poljske okrog 12.30, v Sloveniji okrog 13. ure, v Parizu...

291 komentarjev

Nvidia poskrbela za preprosto navijanje novih kartic

vir: TechSpot
TechSpot - Kmalu prihajajoča serija grafičnih kartic GeForce RTX 20 ne bo imela le novih Turing grafičnih procesorjev in podpore za NVLink SLI povezave, kar bo krepko povečalo prepustnost povezav v spregah večih kartic, pač pa jim bo priloženo tudi močno orodje za malone samodejno navijanje kartic. Pač, ker zmogljivosti, ki jih kupimo, nikoli niso docela izkoriščene.

Scanner sicer ne bo aplikacija, ki si jo prenesemo s spleta, pač pa API, ki bo na voljo razvijalcem vseh znanih programov za navijanje, kot sta denimo MSI Afterburner in EVGA Precision X1. Kot poročajo mediji, Nvidia s tem v zvezi že sodeluje z MSI, Gigabyte, Asus in drugimi izdelovalci grafičnih kartic.

Posebnost Scannerja je v tem, da ne bo deloval, kot smo bili doslej vajeni...

9 komentarjev

Novo odkrita ranljivost, ki ogroža praktično vse računalnike

vir: ZDNet
ZDNet - Varnostni strokovnjaki podjetja F-Secure so razkrili novo vrsto cold boot napada, s katerim lahko na sicer zaklenjeni napravi v približno petih minutah pridemo do - tudi občutljivih - podatkov. Za uspešno izpeljan napad je sicer potreben fizičen dostop do računalnika in posebno orodje na USB ključku.

Cold boot napadi so sicer že stara stvar, z njimi se da nekaj trenutkov po prisilnemu vnovičnem zagonu dostopati do podatkov, ki se shranijo v pomnilniku, potem ko napravi prekinemo napajanje. Večina sodobnih računalnikov je pred takimi napadi že zaščitenih, saj so jim po letu 2008 vgradili varovalko, ki v takem primeru podatke v RAMu pobriše, da se jih ne bi kdo polastil.

A strokovnjaki F-Secure so našli način, kako to...

20 komentarjev

Googlov balonski internet Loon ima domet 1000 kilometrov

Slo-Tech - Google se je pred petimi leti lotil projekta Loon, kjer s pametnim krmiljenjem balonov omogoča internetno povezljivost na območju pod njimi. Iz zanimivega projekta, do katerega so bili sprva tudi v podjetju skeptični, se je razvila uporabna tehnologija, ki ima tako komercialne kot humanitarne uporabe. Sedaj iz Alphabeta sporočajo, da je domet tehnologije že 1000 kilometrov.

Standardni domet posameznega balona je 40 kilometrov (premer 80 km), zmore pa pokrivati okrog 1000 sočasnih odjemalcev. S tlemi komunicirajo prek LTE. Ta teden pa so v podjetju pokazali, kako lahko podatke izključno po zraku (prek balonov) pošljejo na razdalji 1000 kilometrov. Najbolj oddaljena balona, ki sta neposredno komunicirala drug z drugim,...

13 komentarjev

ESČP: britanski obveščevalci kršili človekove pravice

theguardian.com - Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je razsodilo, da je množično prisluškovanje in prestrezanje prometa na internetu, ki ga je izvajala britanska obveščevalna služba GCHQ, kršilo človekove pravice do zasebnosti in svobode izražanja. Konkretno je GCHQ kršil pravico do zasebnosti, ki jo izrecno zagotavlja 8. člen evropske konvencije o človekovih pravicah, svobode izražanja po 10. členu iste konvencije. Prestrezanje prometa je po mnenju sodišča hud poseg v zasebnost, zato je množično uporaba teh ukrepov brez varovalk nedopustna. Sodišče meni, da je prestrezanje prometnih podatkov enako močan poseg v zasebnost kakor prestrezanje vsebine. Varovalke, ki jih je GCHQ uporabljala za omejevanje prisluškovanja na določene osebe, so bile nezadostne in niso...

29 komentarjev

Google ukinja Inbox, ostaja dobri stari Gmail

Slo-Tech - Čeprav so nekateri prepričani, da je elektronska pošta v resnici zelo slab in kaotičen način komunikacije, je uveljavljati kakršnekoli spremembe še teže. Google je pred štirimi leti pognal Google Inbox, ki je želel spremeniti način rokovanja z elektronsko pošto, a štiri leta pozneje Inbox ukinja in uporabnike preusmerja nazaj na dobri stari Gmail.

Roko na srce moramo povedati, da je Inbox uvedel nekaj zanimivih novosti, ki jih je sčasoma dobil tudi Gmail. Začasnega utišanja novih sporočil (snooze), nekajdnevni opomniki, da na sporočilo še nismo odgovorili (nudges), pametni odgovori (smart replies) in arhiviranje brez branja (hover actions) so tako uporabni, da jih ima tudi prenovljeni Gmail. Letos poleti je Gmail dobil še temeljito...

45 komentarjev

Apple predstavil nove iPhone, uro Watch 4 in iOS 4

Slo-Tech - Apple je na današnjem dogodku v kalifornijskem Cupertinu predstavil svoje novosti, med katerimi so razumljivo največ pozornosti poželi novi modeli pametnih telefonov iPhone. Prihajajo iPhone XR, XS in XS Max. Medtem ko sta XS in XS Max podobna, razlikujeta se le v velikosti in ceni, je XR Applov poizkus zakorakati tudi v (višji) srednji razred, pa čeprav ta stane 750 dolarjev. XS in XS Max pa se bosta prodajala po 1000 in 1100 dolarjev. Novi modeli bodo na voljo od 21. septembra (prihodnjega petka).

Da je Apple vešč marketinga, ni nobeno presenečenje. Tim Cook je tik pred začetkom dogodka na Twitterju objavil nenavadno sporočilo "Ne. Kdo ga lahko hitro prinese?" Ker je sporočilo kmalu izbrisal, so se začele širiti...

427 komentarjev

Rigetti napovedal 128-kubitni čip in nov servis v oblaku

Technology Review - Ameriško podjetje za razvoj kvantnih računalnikov Rigetti Computing je najavilo zasnovo kvantnega procesorja s 128 kubiti, novo napredno storitev v oblaku in za češnjo na torti še milijon dolarjev vredno tekmovanje.

Dirka za kubite: Kar so v malo rosnejši dobi klasičnih računalnikov pomenili megaherci, je pri kvantnih procesorjih količina njihovih kvantnih bitov - kubitov. Tako je zaradi principov, po katerih se na njih izvaja računanje. Kubiti informacije hranijo v kvantnih superpozicijah vrednosti 0 in 1, kjer so hkrati zajeta vsa možna stanja sistema, namesto da bi jih morali kot v klasičnem čipu obdelovati sekvenčno. Zato računska moč kvantnega računalnika narašča eksponentno s številom njegovih kubitov. Hkrati pa...

10 komentarjev

BMW odstrnil tančice s svojega samovozečega motocikla

Slo-Tech - Motorno kolo, ki skozi ovinke drvi povsem samostojno, ne sliši se preveč smiselno, mar ne? Velika večina si namreč tovrstno vozilo omisli prav zaradi prvinskega užitka pri vožnji. Pri BMW Motorrad so te dni objavili kratek video, v katerem njihov prototip samovozečega motorja (model R1200GS) sam pospešuje, razbira cesto pred sabo, upravlja plin, sklopko in prestave, zavira pred ovinki ter se v njih ustrezno nagiba, kar je resnici na ljubo videti nekako strašljivo čudno.

Ker gre obenem za precej nevaren hobi, kjer poleg voznikovega znanja in drznosti obstaja še cel kup drugih dejavnikov, ki mu strežejo po življenju - je treba dosežek BMWjevih inženirjev gledati predvsem v luči razvoja pomagal, ki bodo v bodoče v pravem trenutku priskočila na pomoč človeškemu vozniku in morda...

39 komentarjev

Nevihte na Marsu konec, rover Opportunity še molči

Slo-Tech - Iz NASE so sporočili, da se je vihar na Marsu, ki je divjal od začetka poletja, dovolj polegel, da lahko začno resno razmišljati o vzpostavitvi stika z roverjem Opportunity. Slednji je utihnil po skoraj 15 letih delovanja (10. junija smo prejeli zadnje sporočilo), medtem ko je bila njegova načrtovana življenjska doba 90 dni. A obuditev roverja ni ne enostaven ne gotov podvig.

Sestrski rover Spirit je leta 2010 izdihnil, ko ni preživel peščene nevihte. Opportunity je prav tako utihnil, saj je nedavno neurje povsem zastrlo nebo in onemogočilo delovanje sončnih celic. Parameter tau, s katerim merijo zatemnitev, je v zadnji nevihti presegel vrednost 10, kar pomeni, da je na...

3 komentarji

Na CMU pokazali izpopolnjen način izdelave video fotomontaž

Slo-Tech - V začetku leta je na internetu završalo, ko se je pojavilo orodje za preprosto izdelavo video fotomontaž (deepfake), ki je izrabljalo računsko moč grafičnih procesorjev v modernih računalnikih. Internetno občestvo je novost takoj zgrabilo in po pričakovanjih je bil rezultat razmah fotomontirane pornografije. Raziskovalci s Carneige Mellon University (CMU) so sedaj predstavili nov način za izdelavo še bolj vernih fotomontaž.

V posnetku na YouTubu so pokazali, kako lahko iz Johna Oliverja naredijo Stephena Colberta, iz Martina Luthra Kinga Baracka Obamo in iz slednjega Donalda Trumpa. Mogoče so tudi abstraktnejše metamorfoze, denimo iz Johna Oliverja v žabca ali med dvema vrstama cvetov. Tudi ta metoda uporablja pristope umetne inteligence, da prenese "slog" ene osebe v drugo. Metodo so...

7 komentarjev

EP podprl predlog direktive o avtorskih pravicah

Axel Voss

vir: Evropski parlament
Evropski parlament - Evropski poslanci so potrdili predlog kontroverzne direktive o avtorskih pravicah na digitalnem trgu. Za je na seji Evropskega parlamenta (EP) v Strasbourgu glasovalo 438 poslancev, 226 jih je bilo proti. Glavni promotor predlagane direktive in njen glavni poročevalec v EP, Axel Voss, je bil po glasovanju navdušen, rezultat je označil kot "dober znak za kreativno industrijo v Evropi."

Poslanci so danes glasovali o približno 200 spremembah julija zavrnjene direktive, pri čemer sta bila zopet v ospredju njena 11. in 13. člen. Prvi nalaga upravljavcem spletnih platform, da za uporabo tujih vsebin poravnajo določeno denarno nadomestilo, a so ga v razpravi nekoliko omilili, tako da je iz plačevanja izločeno objavljanje...

67 komentarjev

Teslo S moč odkleniti in ukrasti v dveh sekundah

Slo-Tech - Že nekaj časa nismo videli kakšnega zelo domiselnega trika, kako moderne pametne avtomobile pretentati v odklep. Nov primer ponuja Tesla S, ki jo lahko hekerji odklenejo in odpeljejo v vsega nekaj sekundah. Sicer so potrebovali za 600 dolarjev opreme in priložnost, da so prestregli radijski signal legitimnega ključa, a potem je šlo kot po maslu.

Lennert Wouters s Katoliške univerze Leuven je z raziskovalci pokazal, kako postopek deluje. Brezžični ključ Tesle S pri zaklepanju odda radijski signal, ki je šifriran. Toda ključi, ki jih proizvaja Pektron, uporabljajo le 40-bitno šifriranje (DST40). To pa pomeni, da jih tudi zlomiti ne bo pretežko. Raziskovalci so preprosto preračunali vse možne kombinacije ključev za odgovor na en zahtevek...

20 komentarjev

Kaj je šlo narobe v British Airwaysu

Wired News - Minuli teden je odjeknila novica, da so hekerji vdrli v British Airways in odnesli osebne podatek 380.000 strank, med katerimi so bile tudi številne kreditnih kartice, datumi veljavnosti in kode CVV. Ker je British Airways takoj sporočil okno ranljivosti, ki so ga poznali do minute, in ker so hekerji dobili tudi številke CVV, ki se ne shranjujejo lokalno, je to sprožilo precej ugibanj, kaj natančno se je zgodilo. V podjetju RiskIQ, ki se ukvarja z računalniško varnostjo, so sedaj objavili svojo analizo, kaj se je zelo verjetno zgodilo. Skupina Magecart naj bi zlonamerno kodo vtihotapila v spletne strežnike British Airways, kjer je v realnem času prestrezala podatke kupcev letalskih vozovnic.

Vodja RiskIQ Yonathan Klijnsma pojasnjuje, da je skupina Magecart znan...

25 komentarjev

DARPA vlaga novi dve milijardi v strojno inteligenco

vir: DARPA
DARPA - Ameriška agencija za vojaške raziskave DARPA je sprožila nov program za razvoj umetne inteligence, vreden dve milijardi ameriških dolarjev.

Sredi lanskega leta je kitajska oblast začrtala širokopotezno strategijo, s katero želi državo do leta 2030 zavihteti na vodilno mesto v industriji umetne inteligence. Kopica tamkajšnjih socialnih eksperimentov kaže, da ne gre za prazne besede. To je v Združenih državah povzročilo veliko vznemirjenja, saj država na tem področju nima krovne strategije, podobne kitajski, temveč pobudo pri razvoju prepušča zasebnim podjetjem. Naposled so meseca maja v Beli hiši priredili srečanje s predstavniki industrije, na katerem je padlo nekaj

4 komentarji

Prva jadrnica brez posadke uspešno prečkala Atlantik

Digital Trends - Avtonomna jadrnica SailBuoy je v dveh mesecih in pol uspešno preplula 5100 kilometrov med Novofundlandijo in Irsko, kot udeleženka izziva Microtransat, ki ga prirejajo od leta 2010. Dejanska razdalja med točkama na obeh kontinentih je sicer okoli 3000 km, a jadrnice, vemo, le redko plujejo naravnost.

Gre za dosežek, ki odslej še ni uspel nobenemu plovilu na vetrni pogon, čeprav se jih je od prvega tekmovanja na to pot podalo že kakih dvajset. Tokratnemu srečnemu razpletu je po besedah tekmovalne ekipe SailBuoya botrovalo predvsem dejstvo, da se med potjo ni primerilo nič posebnega, razen, da so se morali izogniti nekaj naftnim ploščadim, s katerimi je posejan Severni Atlantik, izogibali pa so se tudi prometnejšim ladijskim linijam, v strahu, da si ne bi male jadrnice kdo prisvojil. To se je...

4 komentarji

Nov Qualcommov Snapdragon Wear 3100

Slo-Tech - Pametne ure se sicer še niso tako zasidrale med potrošniki kakor pametni telefoni, a morda se v prihodnosti bodo, zato proizvajalci ničesar ne prepuščajo naključju. Qualcomm je ravnokar predstavil nov čip Snapdragon Wear 3100, ki je namenjen prav pametnim uram. Čas je že bil, saj je Snapdragon Wear 2100, ki je bil svoj čas edina izbira, star poltretje leto. To pa je v svetu pametnih naprav ogromno.

Medtem ko Apple uporablja lastne procesorje, ki se z vsako verzijo Apple Watcha prenovijo, so proizvajalci na Androidu odvisni od proizvajalcev strojne opreme. In v 80 odstotkih se odločijo za Qualcomm. Snapdragon Wear 3100 je prvi njegov čip, ki ni zgolj pomanjšana verzija čipov za telefone, temveč je bil od začetka razvit za pametne ure. Ima štiri jedra A7 (predhodnik je imel le eno) in nov...

5 komentarjev

Jack Ma se zlagoma poslavlja z vrha Alibabe

vir: Wikipedia
BBC - Predsednik uprave kitajskega spletnega trgovskega giganta se bo s svojega mesta umaknil čez natanko leto dni, je slikoviti poslovnež danes zapisal v pismu medijem, najpomembnejšim strankam in delničarjem svojega podjetja. Ma bo tudi potem še vedno sedel v upravi družbe, na čelu pa ga bo nadomestil dosedanji izvršni direktor Daniel Žang.

Pismo je najverjetneje posledica številnih špekulacij, ki so se pojavile zadnje dni, po katerih na bi se Jack Ma na lepem upokojil. O svojem nasledniku je med drugim zapisal, da je Žang doslej pokazal vrhunski talent za vodenje...

8 komentarjev

Vitalik Buterin: rasti kriptovalut bo konec

Bloomberg - Eden izmed najprepoznavnejših obrazov kriptosveta, soustanovitelj ethereuma Vitalik Buterin, je prepričan, da je časov rasti kriptovalut vsaj za nekaj časa konec. Na konferenci Ethereum Industry Summit v Hongkongu je dejal, da je po njegovem mnenju tehnologija veriženja blokov (blockchain) blizu točke, ko bomo trčili ob strop. Pojasnjuje, da smo prišli do trenutka, ko je vsak izobražen človek verjetno že vsaj slišal za to tehnologijo, zato ni več možnosti za vnovično 1000-kratno rast. Doslej smo bili priče rasti, ko jo je poganjal marketing in rast števila uporabnika, sedaj pa je tega konec, še pravi Buterin.

To seveda ne pomeni, da je s kriptovalutami konec, so pa pred težjo nalogo. V preteklosti je bilo dovolj, da se je...

39 komentarjev