»

W8 Metro tema za rootane Android tablice

Slashdot - Microsoftov uporabniški vmesnik Metro, ki naj bi bil skupaj z Windows 8 na voljo letos oktobra, je že mogoče poganjati na določenih Windows 7 tablicah (vsaj 1GHz procesor, vsaj giga rama in po možnosti 1366x768 zaslon), od nedavnega pa obstaja tudi mod (tema) za rootane Honecomb in ICS Android tablice.

"Metro UI", delo britanskega razvijalca BroBot175 s foruma xda-developers.com, je star le nekaj tednov, vendar je poba zaradi izjemnega povpraševanja skupnosti pohitel in ga spravil do zavidljive stopnje (glej video). Na voljo je za Galaxy Tab 10.1, Asusov EEE Pad transformer, Kindle Fire, Acerjev Iconia Tab in nesrečni HP-jev TouchPad. Napravo je potrebno predhodno rootniti s Clockwork modom, potem pa zapraviti nekaj časa z...

24 komentarjev

RIM: Android je kaotična greznica

Ars Technica - Ena izmed pomembnih lastnosti RIM-ovega tabličnega računalnika PlayBook je bila možnost poganjanja aplikacij za Android. Poleg nativnih aplikacij za platformo BlackBerry, ki so napisane v Javi, je z namenskimi predvajalniki moč poganjati tudi tiste za Android. RIM se možnosti nalaganja poljubnih aplikacij za Android poslavlja - s krepkimi besedami.

Alec Saunders podpredsednik za odnose z razvijalci je namreč kar prek Twitterja povedal, da prihajajoča verzija operacijskega sistema za blackberryje neuradnega nalaganja androidnih aplikacij ne bo podpirala. Glavni problem je piratstvo, zato ne želijo, da se platforma BlackBerry spremeni v "kaotično greznico kakor Android". Približno četrtina aplikacij za Android naj bi bila namreč piratskega izvora, zato bo možnost nalaganja aplikacij...

70 komentarjev

Konec osnovne podpore za Visto in Office 2007

The Windows Blog - Te dni se izteče osnovna podpora (Mainstream Support) za stara operacijski sistem Windows Vista in pisarniški paket Office 2007, s čimer imajo uporabniki dodatni motiv za nadgradnjo. Oba izdelka bosta še nekaj let ostala v programu razširjene podpore, kar pomeni, da bodo novi varnostni popravki še izhajali.

Včeraj je namreč Office 2007 prešel v stadij razširjene podpore (Extended Support), danes pa se je to zgodilo še z Windows Vista. To pomeni, da Microsoft ne bo več izdajal popravkov za hrošče, novih funkcionalnosti ali brezplačno nudil druge podpore. Izhajali bodo le še varnostni...

114 komentarjev

Intel predstavil nov vezni nabor Z77

Intel - Intelovi procesorji iz družine Ivy Bridge so po nekaj zamudah na vidiku šele za konec meseca, a je Intel vseeno malo pohitel in predčasno pokazal vezni nabor zanje. Imenuje se Z77.

Matične plošče s tem veznim naborom sicer krožijo naokoli že nekaj časa, a do uradne predstavitve smo čakali do tega konca tedna. Vezni nabor s kodnim imenom Panther Point predstavlja nadgradnjo serij 6x, ki jih je Intel začel izdajati na začetku leta 2011. Čeprav bodo procesorji Sandy Bridge (trenutna generacija) in prihajajoči Ivy Bridge medsebojno združljivi, za nove procesorje Intel priporoča sedmico (ne bo pa to nujno, saj bo v mnogo...

69 komentarjev

Facebook prevzel Instagram

Facebook - Facebook je včeraj napovedal, da bodo za milijardo dolarjev kupili Instagram. Za podjetje, ki trži omenjeno storitev, bodo odšteli milijardo dolarjev, kar bo največji prevzem v Facebookovi (kratki) zgodovini. Instagram zagotavlja, da jih Facebook ne bo pogoltnil in degradiral na raven ene izmed Facebookovih storitev, ampak da bo aplikacija ostala samostojna in še vedno podpirala tudi ostala socialna omrežja. Mark Zuckerberg iz Facebooka poudarja, da bo Instagram pomembno dopolnil Facebookove možnosti za deljenje datotek na mobilnih platformah.

Instagram sta leta 2010 začela razvijati...

32 komentarjev

Sony v finančnih težavah na veliko odpušča

Bloomberg - Finančne težave v Sonyju se kopičijo, saj podjetje že štiri leta ni poslovalo pozitivno. Po daljnem letu 1995, ko se je Sony z izgubo spopadel v nekih drugih časih, so od leta 2009 neprestano v rdečem. Tedaj so pridelali 100 milijard jenov izgube, leto pozneje 40 milijard, lani pa kar 260 milijard jenov. Zadnje napovedi za fiskalno leto 2012, ki se je izteklo konec marca, so prav tako črnoglede, saj pričakujejo izgubo v višini 240 milijard jenov (2,2 milijarde evrov). Sonyjev novi izvršni direktor Kazuo Hirai, ki je krmilo prevzel ta mesec, se je zato podal na trnovo pot prestrukturiranja podjetja in odpuščanja zaposlenih.

Sony namerava letos odpustiti 10.000 ljudi, kar predstavlja približno šest odstotkov vseh zaposlenih. Odprodali bodo oddelek za proizvodnjo kemikalij,...

45 komentarjev

Microsoft kupil za milijardo dolarjev patentov

Washington Post - V neizprosnih pravnih bojih med podjetji so najpomembnejše strelivo patenti, s katerimi je mogoče iztržiti različne licenčne dogovore, sodne odredbe ali jih le mastno prodati. Microsoft je tako danes objavil, da so od AOL-a odkupili 800 patentov, za katere so odšteli milijardo dolarjev.

Kot je AOL povedal v izjavi za javnost, sta se podjetji sporazumeli, da za 1,056 milijarde dolarjev Microsoft dobi lastništvo nad 800 patenti in neekskluzivno pravico do uporabe (licenčni dogovor) dodatnih 300 patentov v svojih izdelkih, ki jih AOL ne bo prodal. Dodatno bo AOL imel pravico do uporabe patentov, ki so jih prodali Microsoftu. Podjetji ne komentirata, za katere patente gre.

Microsoftov glavni pravnik Brad Smith pojasnjuje,...

7 komentarjev

Čebelomor: Znanstveniki uspeli povezati pesticide iz skupine neonikotinoidov s sindromom kolapsa čebeljih kolonij

Kranjska čebela

vir: Wikipedia
Slashdot - Slashdot poroča, da so na Harvard School of Public Health uspeli reproducirati sindrom kolapsa čebelje kolonije v kontroliranih pogojih. Ta pereča bolezen, znana tudi iz naših krajev, se je prvič pojavila leta 2006. Zaradi nenavadnih simptomov, kjer se prizadete čebele s poletov niso vračale v domač panj in ker očitnega krivca ni bilo, je bilo preiskovanje te bolezni otežkočeno.

Raziskovalci s Harvarda so preverjali hipotezo, da sindrom kolapsa čebelje kolonije povzročajo pesticidi iz skupine neonikotinoidov, ki lahko do čebel pridejo prek dveh poti, bodisi preko nabranega cvetnega prahu bodisi preko hranil, s katerimi čebelarji hranijo čebele. V času 23 tednov so tako opazovali po 5 čebeljih panjev na štirih različnih lokacijah, od katerih so...

179 komentarjev

Ekonomika Androida

Google večino svojih mobilnih prihodkov ustvari z oglasi (in bogatenjem svoje mobilne baze), ne Android licenčninami.

vir: Slashdot
Slashdot - Ena od zanimivih posledic Oraclove tožbe (avg. 2010) zaradi Googlove kraje rabe Jave v Androidu bi lahko bila objava resničnih podatkov o prihodkih iz Android platforme, ker se nanje pač mora opirati višina Oraclovega zahtevka za odškodnino. Google številk sicer še ni javno razgrnil, je pa Oraclu ponudil poravnavo v višini $2.8 milijona dolarjev takoj plus 0.515% vseh Android prihodkov na letni osnovi.

Guardian in še nekateri so mnenja, da se prvi znesek (2.8 milijona) nanaša prav na 0.515% vseh prihodkov iz zadnjih štirih let, odkar je Android na voljo. To bi pomenilo, da je Google dosedaj iz naslova Androida vse skupaj ustvaril le 544 milijonov zelencev, oz. nekje 1.7 ameriškega dolarja na prodani telefon. Apple...

25 komentarjev

Težave pri proizvodnji 28 nm-čipov in nedobavljivost grafičnih kartic

Izkoristek proizvodnje

Slo-Tech - Čeprav je največji proizvajalec čipov na svetu, tajvanski TSMC prve delujoče primerke 28 nm-čipov predstavil že leta 2009, proizvodnja še vedno ni na ravneh, ki bi si jih trg želel. Glavna proizvajalca grafičnih kartic Nvidia in AMD imata skupno že štiri kartice, zgrajene v 28 nm-tehnologiji, a prodaja je zaradi težav pri zagotavljanju čipov sila skromna.

Prvi je svoje GPU-je v 28 nm-tehnologiji predstavil AMD, in sicer so bili to Radeoni HD 7970/7950, 7870/7850 in 7770/7750, ki so prišli na trg konec preteklega leta. Nvidia ni stala križem rok, ampak je marca leto prestavil GTX 680, svojega prvega (in do izida ostalih modelov družine Kepler edinega) GPU-ja v 28 nm-tehnologiji. Problem je, da čipov enostavno...

16 komentarjev

Anonymous napada kitajske strani

Slo-Tech - Skupina hekerjev in samooklicanih borcev proti tiraniji kapitala Anonymous je dobila tudi kitajsko podružnico, ki se je lotila strani kitajske vlade. V prvem večjem napadu so napadli 485 strani, ki so bile nekaj časa nedosegljive ali spremenjene (defaced). Za zdaj kaže, da gre za skupino posameznikov, ki ne živijo na Kitajskem niti ne znajo kitajsko.

Na Pastebinu so objavili dva seznama strani, ki so jih napadli; večinoma gre za vladne oziroma državne strani. Kasneje so napadli tudi strani pravosodja. Poleg spremembe naslovne strani so objavili tudi elektronske naslove in telefonske številke ter za vsaj dva računa tudi gesla in uporabniška imena. Napadli so tudi strani agencije za varovanje okolja.

Kitajske oblasti so potrdile, da so se vdori resnično zgodili. Niso sicer...

19 komentarjev

Podatki iz Megauploada se prašijo, stroški pa rastejo

Ars Technica - Ko so v začetku tega leta aretirali upravljavca strani Megaupload in zaprli omenjeno stran, je FBI zasegel vse strežnike in izdelal forenzične kopije podatkov na njih. Strežnike so zatem vrnili podjetju Carpathia Hosting, kjer je imel Megaupload najeto kolokacijo, ta pa sedaj z njimi ne more storiti nič koristnega. Megaupload ima namreč zamrznjena vsa sredstva, zato ne more več plačevati gostovanja. V normalnih pogojih bi ponudnik gostovanja kmalu izbrisal podatke in strežnike uporabil za svoje druge stranke, a v primeru Megaupload je situacija precej bolj zapletena.

Že nekaj dni po raciji je Carpathia objavila, da bodo podatke kmalu izbrisali....

12 komentarjev

Flashback okužil slab milijon macov

Največ okuženih računalnikov je v ZDA.

Slo-Tech - Že dolgo ne velja več, da je Windows edini operacijski sistem, ki je na udaru piscev virusov in ostale škodljive programske opreme (malware). Zalega postaja pogosta namreč tudi na macih, imun pa ni niti Linux. Prvikrat smo o njeni večji razširjenosti pisali, ko sta razsajala MacDefender in BlackHole RAT, letos pa preglavice povzroča Flashback, ki je okužil že slab milijon računalnikov.

Flashback so odkrili že septembra lani, ko se je pretvarjal, da gre za namestitveni program za Adobe Flash Player. Po namestitvi je program poiskal uporabniška imena in gesla za različne spletne strani, ki so shranjena na računalniku, in jih posreduje piscem. Hkrati poizkuša onesposobiti sistem XProtect, ki v Mac OS X skrbi za odstranjevanje škodljivega programja.

...

12 komentarjev

Podatki iz iskanj po Googlu razkrivajo ekonomsko moč države

vir: Nature
Nature - Naraščajoče količine zbranih podatkov o ljudeh, za kar so v največji meri zaslužni internet in socialna omrežja, omogočajo izvedbo najrazličnejših raziskav in analiz, ki so jih v preteklosti lahko v omejenem obsegu izvajali le na podatkih, zbranih iz knjig in revij. Nadvse uporabna storitev je Google Trends, ki beleži iskalne termine. V preteklosti smo videli, da lahko z analizo iskanja podatkov o gripi zelo natančno napovemo, kdaj bo gripa najbolj razsajala. Sedaj so raziskovalci iz Bostona, Zürica in Londona raziskali, kako je naravnanost neke nacije v prihodnost ali preteklosti korelirana z njenim bogastvom.

Avtorji raziskave so za leta 2008, 2009 in 2010 na podlagi podatkov iz Google Trends ugotavljali, kako pogosto so ljudje iskali podatke o prihajajočem letu (2009, 2010, 2011) oziroma preteklem letu. Pri tem so se omejili na...

7 komentarjev

Pravega nadzora nad dostopom do lokacijskih podatkov ni, ugotavlja ACLU

Ars Technica - Že nekaj časa se sumi in govori, da je policijska raba prometnih, lokacijskih in drugih podobnih podatkov prešla vse zdrave meje, zdaj pa končno začenjamo dobivati konkretne številke. Kot se morda spomnite, smo avgusta lani pisali o obsežni akciji Ameriške zveze za državljanske pravice (ACLU), v kateri so od več sto policijskih okrožij in zveznih preiskovalnih agencij širom ZDA zahtevali statistike uporabe mobilnih lokacijskih podatkov za potrebe preiskovanja kaznivih dejanj. Nekatera okrožja so jim odgovorila, druga spet ne, a na koncu je na njihovi mizi ležalo čez 5500 strani papirovja. Rezultati analize so, milo rečeno, zaskrbljujoči:

"The documents paint a picture of a surveillance free-for-all."

Prvič, le redka policijska okrožja so bila pri zaprošanju...

12 komentarjev

Zaposleni v Samsungu, LG-ju aretirani zaradi industrijskega vohunjenja

Samsungov 55-inčni Super OLED TV, naprodaj letos jeseni.

vir: engadget
engadget - Korejska policija je včeraj aretirala in pridržala 11 oseb v povezavi z domnevno preprodajo Samsungove tehnologije za izdelavo AMOLED televizijskih zaslonov. Glavni akter naj bi bil 46-letni nekdanji vodilni razvijalec pri Samsungovi podružnici za mobilne zaslone (SMD), ki naj bi ostal brez pričakovanega napredovanja na šefovsko pozicijo in se je zato pozitivno odzval na tajno ponudbo konkurenčnega LG-ja. Razvijalec je nato napovedal daljši dopust / odhod iz SMD in, ob očitni kršitvi konkurenčne prepovedi, ustanovil svetovalno podjetje YAS. LG naj bi mu za prenos tehnologije plačal za 170 tisoč dolarjev provizije, vse pod krinko dobave sestavnih delov. Policisti so ga dobili, ko je skupaj še z 10 drugimi, vsemi...

34 komentarjev

Google predstavil projekt nadgrajene resničnosti Project Glass

Google - Google je danes uradno predstavil svoj skrivni projekt Google Glass, ki je eden izmed glavnih projektov v laboratorijih Google X, o katerem se je šušljalo že dlje časa. Gre za sistem nadgrajene resničnosti (augmented reality), ki uporabniku s posebnimi očali z vgrajenim dodatnim stranskim zaslonom omogoča najbolj naravno interakcijo s tehnologijo.

Predstavitev so izpeljali v svojem slogu, tako da Google ni razkril nobenih tehničnih podrobnosti naprave ali okvirnega datuma dobavljivosti. Namesto tega so pripravili fotografije...

66 komentarjev

Yahoo začenja masovna odpuščanja

Reuters - Kot smo napovedali včeraj, je Yahoo resnično objavil načrt velikih odpuščanj, s katerimi želi novi izvršni direktor podjetja rešiti, kar se rešiti da. Brez dela bo ostala skoraj šestina zaposlenih.

Izvršni direktor Scott Thompson je zaposlenim včeraj poslal obvestilo (besedilo okrožnice), da bodo zaradi prestrukturiranja odpustili 2000 zaposlenih, kar predstavlja 14 odstotkov vseh zaposlenih. Yahoo naj bi s tem poslal vitkejše podjetje, ki se bo laže posvetilo svojemu glavnemu poslanstvu (to je oglaševanje in spletno iskanje). Yahoo ima namreč 14.000 zaposlenih in je lani zbral pet...

28 komentarjev

Pilotski projekt O2: Delo od doma povečuje storilnost

Na parkirišču pred O2 je bilo 1000 vozil manj.

The Telegraph - Ena izmed večnih dilem ostaja učinkovitost dela od doma v poklicih, kjer je to mogoče. O tem, ali je za podjetje modro delavcem dovoliti delati od doma, se krešejo kopja zaradi različnih pogledov; po eni strani tako prihranimo čas, stroške prevoza, manj obremenjujemo okolje in pridobimo možnost razpolagati z organizacijo časa, a po drugi strani je v teoriji delavce teže nadzorovati in koordinirati. Premislek dodatno otežujejo rezultati raziskav, ki dajejo nepričakovane rezultate.

V britanskem operaterju O2 so se odločili, da bodo zagnali pilotski projekt dela od doma. K temu so jih vzpodbudile prihajajoče olimpijske igre v Londonu, ko se bo v mesto in okolico zgrnila nepregledna množica...

53 komentarjev

EU preiskuje Motorolo zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja

Europa.eu - Evropska komisija je začela preiskavi podjetja Motorola zaradi suma zlorabe tržnega položaja in patentov, ki jih imajo v lasti. Gre za vrsto patentov, ki pokrivajo standardizirane mobilne tehnologije 2G in 3G, videoformat H.264 in brezžična omrežja WLAN, a jih Motorola konkurenci noče licencirati po razumnih pogojih.

Evropska komisija namreč zahteva, da lastniki patentov za tehnologije, ki so industrijski standardi, omogočijo uporabo teh tehnologij tudi ostalim. Princip se imenuje horizontalno sodelovanje in od lastnikov patentov terja upoštevanje FRAND-licenciranja (fair, reasonable, and non-discriminatory oz. pošteno, razumno, nediskriminatorno). Motorola trenutno toži vrsto proizvajalcev, med njimi Microsoft in Apple zaradi domnevnih kršitev patentov,...

15 komentarjev

RockYou zaradi malomarnega ravnanja z uporabniškimi podatki oglobljen z 250 tisoč dolarji

Slashdot - RockYou, podjetje, ki izdeluje spletne družabne igre (ena bolj znanih, ki je integrirana v Facebook, je Vampires), je konec leta 2009 doživelo resen šok, ko je neznan heker z uporabo SQL vrivanja odtujil rekordno količino 32 milijonov uporabniških imen, gesel in e-poštnih naslovov. RockYou se ni držal niti osnovnih dobrih praks, saj je hranil gesla kar v čitljivi obliki, pri ustvarjanju gesla pa stran ni dovoljevala "posebnih" znakov kot so na primer #, ! ali %, kar precej zmanjša moč gesel. Porazna pa je bila tudi reakcija RockYou, saj so uporabnike o vdoru in kraji podatkov obvestili šele 12 dni kasneje, ko so lahko hekerji ukradena gesla že uporabili drugje.

RockYou je kasneje zaradi malomarnega ravnanja z uporabniškimi podatki tožil uporabnik Alan Claridge, Slashdot pa poroča, da se je včeraj RockYou pogodil s FTC, ki ga je oglobil za 250 tisoč dolarjev. Pri tem velja omeniti, da je bil RockYou oglobljen predvsem zaradi kršenja zakona COPPA. Po tem zakonu morajo namreč...

17 komentarjev

Seminar Društva elektronikov Slovenije

Slo-Tech - V prostorih Fakultete za Elektrotehniko v Ljubljani bo 14.4.2012 od 9:00 do 18.00 ure potekal seminar na temo komunikacijskih protokolov za amaterje. Seminar je razdeljen na več logičnih delov: 1. Osnove komunikacijskih protokolov, 2. Uporabni komunikacijski protokoli, 3. Sestavljanje komunikacijskih protokolov, 4. Nastavitve strojne opreme, 5. Praktična demonstracija v živo

Natančnejša vsebina seminarja je prikazana na Elektronik.si

Vzporedno s seminarjem bo tudi razstava z naslovom "Elektronika v nostalgiji".

Prijave na naslov društva : drustvo.elektronikov@gmail.com

8 komentarjev

'Girls around me' letel iz AppStora, Foursquara

Zemljevid. Tap to zoom in on target.

vir: Cult of Mac
Cult of Mac - Vsake toliko časa nas preseneti ta ali ona zgodba, češ kokoliko skrajno zasebnih informacij prostovoljno objavljamo na socialnih omrežjih, na strašno veselje prijateljev, neprijateljev, oglaševalcev, tatov, policijskih ter varnostno-obveščevalnih služb in najbrž še koga. Lani spomladi je denimo dvojica raziskovalcev postavila "art projekt" v obliki online dating strani z 250.000 pokradenimi javnimi profili z Facebooka, oktobra je avstrijski študent prava Facebook zaprosil za izpisek vseh podatkov, ki jih imajo o njem (pravica po 38. členu ustave oz. 30. členu ZVOP-1), in ugotovil, da to v natisnjeni obliki presega 1200 strani oz. več, kot je imela nekdanja vzhodnonemška tajna policija

58 komentarjev

Facebook z nasprotno tožbo odgovarja na Yahoojevo tožbo

ZDNet - Prejšnji mesec smo pisali, da se Yahoo pripravlja na tožbo proti Facebooku zaradi domnevnih kršitev patentov. Gre za patente, ki se nanašajo na oglaševanje, personalizacijo spletnih strani, socialna omrežja in hipna sporočila. Namero si izpolnili in kasneje resnično vložili tožbo zoper Facebook zaradi kršitev 10 patentov, za kar zahtevajo plačilo visoke licenčnine in trojno odškodnino.

Facebook je kmalu zatem od IBM-a odkupil 750 patentov, kar je bila odkrita vojna napoved Yahooju. Včeraj so jo udejanjili, saj so vložili nasprotno tožbo (besedilo dokumenta) proti Yahooju, v kateri iskalnemu gigantu očitajo kršitve prav tako 10 patentov, ki jih slednji krši s svojo spletno stranjo, algoritmom za razvrščanje relevantnosti...

2 komentarja

Linux na najpočasnejšem 8-bitnem računalniku

Extremetech - Dmitry Grinberg je dokazal, da je z nekaj iznajdljivosti in znanja Linux mogoče namestiti na praktično vsak računalniški sistem. Navadno sicer beremo, da za poganjanje Linuxa potrebujemo 32-bitni procesor, MMU in vsaj megabajt pomnilnika za jedro, a gre tudi s precej manj.

Grinberg je uporabil čip ATmega1284p, ki je 8-bitni mikrokrmilnik z arhitekturo RISC. Teče s 24 MHz in ima 16 kB pomnilnika SRAM ter 128 kB prostora. Pomnilnika je torej za poganjanje Linuxa nekoliko premalo, zato je dodal 16 MB prek modula SIMM ter gigabajtno SD-kartico. Osembitni procesor Linuxa ne more poganjati, zato je napisal emulator, ki simulira procesor ARMv5TE na SoC PXA255. Tako je čip pridobil sposobnost poganjanja 32-bitni aplikacij in MMU.

Efektivna...

33 komentarjev

Cene diskov se umirjajo

DigiTimes - Cene diskov se po velikanskih podražitvah, ki so jih povzročile lanske poplave na Tajskem in v Kambodži, počasi umirjajo in padajo na predkrizne nivoje. Kmalu po poplavah je namreč zaradi velikega upada ponudbe cena poskočila tudi za faktor dve, kar seveda dolgoročno ni vzdržno.

Western Digital, ki je bil najbolj prizadet, je že konec leta začel ponovno zaganjati vsaj del proizvodnje. Vmes je novo tovarno odprl tudi Seagate, na noge pa so se postavili tudi dobavitelji sestavnih delov za diske (npr. Nidec, ki proizvaja motorčke za trde diske). Analitiki zato napovedujejo nadaljevanje zniževanja cen, ki pa vseeno še ne bodo dosegle lanskih ravni.

V mesecu aprilu pričakujemo vsaj 10-odstotno znižanje cen, so povedali tajvanski...

37 komentarjev

Pastebin najel dodatne čistilke

vir: The H
The H - Priljubljeno skladišče za vsakovrstne tekstovne datoteke Pastebin je lani k srcu priraslo hekerskih in aktivističnim skupinam, ki so svoje rezultate začele objavljati kar tam, ob promociji preko svojih Twitter accountov. Toda zdajšnji lastnik, 28-letni danski podjetnik Jeroen Vader, ki je dotcom odkupil v začetku l. 2010, nad tem ni najbolj navdušen. Zato je najavil zaposlitev dodatnih ljudi, ki bodo spremljali objave spornih vsebin in poskrbeli za bistveno hitrejše brisanje.

Skrbijo ga predvsem objave uporabniških imen in gesel za raznovrstne portale, objave kreditnih kartic, objave...

2 komentarja

Microsoft zaradi tožbe seli evropski distribucijski center

The Wall Street Journal - Nemška tiskovna agencija DPA poroča, da bo Microsoft svoj evropski distribucijski center preselil iz Nemčije na Nizozemsko. Doslej je namreč Microsoft za logistiko po Evropi skrbel iz centra v Severnem Porenju-Vestfaliji, kjer je te storitve zanje opravljal podizvajalec Arvato. A pomenljiva je Microsoftova utemeljitev, zakaj zapuščajo evropsko industrijsko velesilo - zaradi strahu pred razpletom patentnih tožb. Poudarjajo, da je to edini razlog za selitev.

Trenutno v Nemčiji poteka odmevna tožba, ki jo je proti Microsoftu vložila Motorola Mobility. V njej Microsoftu očita kršenje patentov, ki pokrivajo video standard H.264. Odločitev bo mannheimsko sodišče izreklo 17. aprila in v...

15 komentarjev

V Franciji po HADOPI-ju manj piratstva

Ars Technica - Te dni mineva 15 mesecev, odkar je v Franciji v veljavi strogi protipiratski zakon HADOPI. Ta vzpostavlja mehanizem za lovljenje nezakonitih datotek, ki se prenašajo na P2P-omrežjih, in kršitelje avtorskih pravic strogo kaznuje. Prve študije nekaj mesecev po uveljavitvi zakona so kazale, da njegov učinek na piratstvo ni želen, saj se uporabniki zgolj preusmerijo na druge načine distribucije, ki jih HADOPI ne pokriva. Rezultat leto dni pozneje je generalno gledano nekoliko bolj vzpodbuden, a za glasbene založnike enako klavrn.

Uradno poročilo kaže, da se je količina nelegalnih datotek, ki se prenesejo prek P2P, zmanjšala. Uporabili so dve metodologiji in po eni so izmerili 43-odstotni padec,...

105 komentarjev

Google Summer of Code 2012 in slovenski projekti

Slo-Tech - Študenti, ki za letošnje poletno delo še ne veste, kje bi počitniško delo opravljali, se lahko tudi letos odločite za sodelovanje pri Googleovem projektu Summer of Code 2012. Z uspešnim prispevanjem k projektu vas Google poplača s 5000 dolarji, delodajalci pa poleg življenjepisa kot referenco zelo radi pogledajo tudi vaš Github profil ali - prispevke k odprtokodnim projektom, kakršni so na voljo v okviru Google Summer of Code.

Med projekti je letos kar nekaj takih, pri katerih lahko z mentorji sodelujete v slovenščini:
  • Orange, orodje za podatkovno analitiko, kjer lahko delate na podatkovnem rudarjenju, strojnem učenju in vizualizaciji podatkov,
  • wlan slovenija, odprto brezžično omrežje Slovenije, kjer lahko med drugim izbirate na delu od omrežnega nivoja do programiranja spletnega vmesnika in vizualizacije omrežja z JavaScriptom v brskalniku,
  • libcloud, knjižnica v Pythonu, namenjena abstrakciji različnih ponudnikov storitev v oblaku, kjer so kot možni projekti ponujeni podpora novim...

7 komentarjev

Tweetdeck ta vikend začasno zaprt

Določeni uporabniki so dobili nadzor nad več sto tujimi uporabniškimi računi.

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Svojčas izjemno priljubljeni Twitter odjemalec TweetDeck je bil nedosegljiv večji del minulega vikenda, zaradi napake, ki je določenim uporabnikom brez vprašanj dodelila nadzor še nad računi več stotero drugih, bojda naključnih računov (glej sliko). Napako jim je prijavil eden od avstralskih uporabnikov, nakar so promptno zaprli celoten servis....

2 komentarja

Napadalci pridobili podatke o poldrugem milijonu kreditnih kartic Visa in MasterCard, škode za zdaj ni

Obvestilo na straneh Global Payments o vdoru

vir: Krebs On Security
Krebs On Security - V petek je na spletu odjeknila novica, da so bile v ZDA izpostavljene številke več kot 10 milijonov kreditnih kartic, ki sta jih izdala Visa in MasterCard. Po poročanju KrebsOnSecurity in Wall Street Journala, ki sta se prva dokopala do novice, naj bi neznani napadalci odtujili podatke o obeh magnetnih zapisih (Track 1 in Track 2) na karticah, kar bi jim omogočilo izdelavo fizičnih duplikatov za dvigovanje gotovine na bankomatih. Opravljanje spletnih transakcij pa je tako ali tako mogoče že samo s poznavanjem številke kartice in trimestne varnostne kode.

Danes je natančno znano, kaj se je zgodilo, in da škoda ni bila velika. Neznani napadalci so med 21. januarjem in 25. februarjem vdrli v...

4 komentarji

V kiberpipi ta teden: Document Freedom Day 2012, 8. Drupal meetup, Dementia 13

#199: Infografika ftw! w/ Leon van Bakel, 28. Mar 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 3.4. ob 18h, vas vabimo da z nami proslavite Document Freedom Day 2012 - Ta poseben dan, ko praznujemo odprte formate, bomo obeležili s predavanji na temo HTML5, odprtih video formatov, posebnim gostom in seveda tradicionalno torto.

V četrtek 5.4. ob 19h, vabljeni na osmo srečanje skupnosti Drupal Slovenija, kjer bo Janez Urevc predstavil učinkovito t.i. keširanje Drupala 7, Iztok Smolič pa bo predstavil razvoj lastnega inštalacijskega profila in uporabo z Aegir platformo za gostovanje Drupal spletišč, ki omogočajo, da prihranimo dan ali dva pri razvoju.

V četrtek 5.4. ob 20h, vabljeni v našo kinodvorano, v kateri na tokratšnji Filmšteki predvajamo Dementia 13, nizkoproračunski...

0 komentarjev

Googlove prvoaprilske šale

Google Maps za NES.

Slo-Tech - Kot je zdaj že v navadi, se je Google tudi letos potrudil s pripravo izvirnih prvoaprilskih potegavščin in najavil prgišče novih, zanimivih storitev.

Japonska podružnica je prištimala 8-bitno različico Google Maps za popularno Nintendovo konzolo NES (izid '83, konec prodaje '03, prodanih 60 milijonov enot). Kot pravijo, ima konzola preveč uporabnikov, da bi jo lahko preprosto prezrli, zato so izdelali posebno kaseto z vgrajenim dial-up modemom (na sliki), ki ji zagotovi potrebno mrežno povezljivost. Izgled je seveda prilagojen zmožnostim 8-bitne grafike, vse ostale funkcije, vključno s Street View, pa delujejo brez težav. Za tiste, ki o nakupu konzole še razmišljate, so pripravili predogled znotraj običajnih Google Maps (klik na Quest...

6 komentarjev

Na Kitajskem aretacije zaradi spletnih namigov o puču

Weibo začasno ne dovoljuje komentiranja

Bloomberg - Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua so kitajske oblasti včeraj zaprle 16 spletnih strani (npr. meizhou.net, xn528.com in cndy.com.cn) in pridržale najmanj šest oseb zaradi spletnega govora o državnem udaru. Špekulacije o državnem udaru so se na kitajskih straneh začele širiti že 20. marca, kar je kitajskim oblastem povzročilo nekaj povsem otipljivih težav - med drugim je porasla cena CDS-jev na kitajske obveznice (instrument za zavarovanje pred neizplačilom, ki imetniku v primeru neizpolnitve izdajatelja obveznic zagotavlja poplačilo).

Na kitajskih straneh so se namreč začeli pojavljati komentarji, da "je v Pekingu nekaj narobe" in da tja "vozijo vojaška vozila". Da bi zajezili...

24 komentarjev

Številke kreditnih kartic na rabljenih Xboxih

vir: Kotaku
Kotaku - Raziskovalci z Drexel University v Philadelphia poročajo, da je z rabo splošno dosegljivih modding toolov in malo znanja mogoče z rabljenega Xbox 360 pobrati številko kreditne kartice prejšnjega lastnika, in to neodvisno od tega, če je le ta pred prodajo napravo resetiral na tovarniške nastavitve.

Postopek so preverili na več refurbished Xboxih, ki so jih kupili neposredno od pooblaščenih prodajalcev rabljenih enot, se pravi takih, ki bi morali biti uradno očiščeni (med drugim zato nosijo 90 dni omejene garancije). Nadejajo se, da je pri domači prodaji stanje samo še slabše.

Uporabnikom zato priporočajo, da pred prodajo iz naprave odstranijo trdi disk, ga priklopijo na računalnik in

21 komentarjev

Odstopila vodji eksperimenta OPERA v CERN-u

vir: BBC
BBC - Lani septembra so v CERN-u objavili potencialno revolucionarno fizikalno odkritje, da nevtrini potujejo hitreje od svetlobe. Čeprav je bila možnost za kaj takega majhna, pri pregledu in natančni analizi niso odkrili očitnih napak v svojem eksperimentu, zato so ga previdno objavili. Da bi se povsem prepričali, so meritve ponavljali, a novembra še vedno ni bilo jasno, kaj bi lahko bilo šlo narobe. Šele letos februarja so ugotovili, kje je tičala napaka, marčevski rezultati pa so pokazali, da nevtrini potujejo natančno s svetlobno hitrostjo. Ker so ves čas sledili znanstveni metodi in poklicni etiki, bi se morala zgodba tu končati - pa se ni, saj je moral odstopiti Antonio Ereditato, vodja eksperimenta OPERA v CERN-u, kjer...

31 komentarjev

Linus pomagal razveljaviti Microsoftov patent na 8.3 imena datotek

Linus.

vir: Wired News
Wired News - Kot smo že pisali, si Microsoft želi skleniti licenčno pogodbo z vsemi proizvajalci Android telefonov, tam v znesku med 5 in 15 dolarji na izdelano napravo. HTC, LG in Samsung so že podpisali, pogajajo ("tožijo") pa še Motorolo Mobility (MM), katere lastnik bo zdaj zdaj postal Google. Motoroli očitajo kršitve njihovih ključnih patentov, med temi za sinhronizacijo elektronske pošte, koledarja in adresarja, obveščanje aplikacij o spremembi jakosti signala in avtonomiji baterije ter podobno.

Spor trenutno poteka na dveh frontah, prvi pred sodišči v zvezni državi Washington, drugi pa pred ameriško mednarodno trgovsko komisijo (US ITC), ki velja za uveljavljeno vladno-sponzorirano arbitražo na področju prava konkurence in...

21 komentarjev

RIM z izgubo in brez fokusa

vir: ZDNet
ZDNet - Kanadski proizvajalec blackberryjev RIM se še vedno ni izkopal iz težav, ampak prav nasprotno tone vedno globlje. Resnejše težave se vlečejo vse od lanskega oktobra, ko je bilo celotno omrežje storitev za blackberryje nekaj dni nedosegljivo. Pridružujejo se še izjemno slaba prodaja tabličnega računalnika PlayBook, zaradi česar je RIM opustil ideje o tablicah, in januarska zamenjava celotnega vodstva. Finančni izkaz za pravkar zaključeno četrtletje kaže, da se kriza poglablja, RIM pa vse stavi na BlackBerry 10.

V četrtem kvartalu fiskalnega leta 2011, ki se je končalo 3. marca, so se RIM-ovi prihodki znižali za četrtino na 4,2 milijarde ameriških dolarjev. Medtem ko so imeli leto pred tem skoraj milijardo dolarjev dobička, so v zadnjem četrtletju ustvarili 125 milijonov dolarjev...

33 komentarjev

LG kot prvi začel masovno proizvodnjo plastičnega e-papirja

X-Bit Labs - Plastični zasloni iz elektronskega papirja (plastic EPD) niso nič novega, a so bili doslej omejeni na prototipe in inženirske primerke. LG je prvi, ki je začel masovno proizvodnjo upogljivih zaslonov s plastičnim EPD. Ta teden so zagnali proizvodnjo 6-palčnih zaslonov z ločljivostjo 1024 x 768, ki so namenjeni uporabi v bralnikih e-knjig. Sliko prikazujejo z uporabo e-inka.

Zaslon je debel vsega 0,7 milimetra, ker je tretjino manj od steklenih EPD, ki so trenutno v uporabi. Tehta 14 gramov, tako da je od starejših bratov kar pol lažji. Dodatna prednost je trpežnost, saj so plastični EPD precej bolj odporni na poškodbe od padcih od steklenih - testi so pokazali, da pri padcu z višine 1,5 metra škode ni. To je zelo pomembno, saj...

29 komentarjev

Google pripravlja lasten tablični računalnik

The Wall Street Journal - Vedno glasnejše in verjetnejše so govorice, da Google pripravlja lasten tablični računalnik, s katerim se želi podati v tekmo z Applom, Amazonom in ostalimi proizvajalci tablic. Kot trdi The Wall Street Journal sklicujoč se na vire blizu Mountain Viewa, bo Googlov tablični računalnik na voljo še letos poleti.

To se je zareklo kar Googlovemu nekdanjemu izvršnemu direktorju Ericu Schmidtu, ki je decembra napovedal tablični računalnik v naslednjih šestih mesecih. Če gre verjeti analitikom, bo imel 7-palčni zaslon z ločljivostjo 1280 x 800, ki ga bo poganjal Android 4.0 (Ice Cream Sandwich), in Nvidiino Tegro 3 - ni pa to nujno. Na sploh naj bi bil Googlov tablični računalnik konkurenca predvsem Kindlu Fire in ne toliko...

10 komentarjev

FLA: Foxconn hudo krši pravice delavcev, ukrepi do julija 2013

Applov izvršni direktor na obisku v Foxconnu

The Wall Street Journal - Neodvisna organizacija FLA je objavila poročilo o inšpekciji v Foxconnovih obratih na Kitajskem, ki so jo začeli izvajati februarja na Applov predlog. Foxconn je namreč največji proizvajalec elektronike na svetu, ki proizvaja izdelke za Apple in ostala velika zahodna podjetja. Čeprav je direktor FLA po hitrem ogledu nekaterih obratov zatrdil, da so razmere nadpovprečno dobre, so podrobnejše analize pokazale, da Foxconn izkorišča dijake, študente in redno zaposlene. Prvi učinki so bili kmalu vidni, saj je Foxconn napovedal dvig plač in zmanjšanje nadur. Končno poročilo FLA kaže, da Foxconn sistematično krši pravice delavcev.

Nadzor v treh obratih in intervjuji z več kot 35.000 zaposlenimi so razkrili kršitve vsaj 50 točk...

27 komentarjev

EU pripravlja hujše kazni za hekerje

Parlamentarci še vedno jemljejo hekerje za de facto zločince, pozabljajoč na izjemen prispevek varnostnega in reverznega inženiringa h kolektivni varnosti računalniških sistemov in njihovih uporabnikov.

vir: Europa.eu
Europa.eu - Odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) je ta teden obravnaval dva zelo zanimiva predloga. V torek so proti nekaterim pričakovanjem potrdili obnovitev sporazuma o izmenjavi podatkov o letalskih potnikih z ZDA [1], dan prej pa so še zdajšnji tekst direktive EP in Sveta o napadih na informacijske sisteme [2]. Glavna nota slednje so poenotene in strožje kazni za vdore v informacijski sistem, po novem do dve leti zapora za vdore v informacijski sistem, v kvalificiranih primerih pa do 5 let zapora. Za kvalificirane se štejejo vsi vdori, ki so uperjeni na ti. "ključno infrastrukturo", izvedeni z namenskim programom (botneti, DDOS orodja,...

24 komentarjev

Uporabniki Windows Phone 7 s svojimi telefoni najbolj zadovoljni

Zadovoljstvo uporabnikov, vir PCMag

vir: PC Magazine
PC Magazine - Po anketi, ki jo je opravila priljubljena računalniška revija PCMag, je zadovoljstvo uporabnikov mobilnih telefonov z operacijskim sistemom Microsoft Windows Phone 7 na enakem nivoju kot uporabnikov Applovega iOS, kar je občutno pred ostalimi konkurenti.

Skupno oceno si WP7 in iOS delita (8.7 na lestvici od 0 od 10), je pa WP7 višje ocene uporabnikov za zanesljivost, tekstovno sporočanje, spletno brskanje in igre, medtem ko je iOS prejel višje ocene za kakovost in razširjenosti aplikacij ter glasbeni predvajalnik. Uporabnik Androida so operacijskemu sistemu podelili skupno oceno 7.9; najvišjo oceno so podelili razširjenosti aplikacij, precej bolj nezadovoljni pa so s funkcijo...

55 komentarjev

EU nadaljuje zniževanje cen mobilnega gostovanja

Europa.eu - Evropski parlament, Svet EU in Evropska komisija so sprejeli preliminarni dogovor o predlogu uredbe, ki bo nadaljevala trend zniževanja cen za gostovanje uporabnikov mobilne telefonije v tujih omrežij po EU. Cene se vsako letu julija znižujejo že od leta 2009, projekt pa se izteče letos, zato so si že dlje časa prizadevali za njegovo podaljšanje.

V danes sprejetem predlogu so določili naslednje maksimalne cene (navedene brez DDV), ki bodo začele veljati 1. julija 2012:
  • odhodni klici v tujem omrežju: 0,29 evra na minuto;
  • dohodni klici v tujem omrežju: 0,08 evra na minuto;
  • poslano kratko sporočilo: 0,09 evra,
  • prenos podatkov: 0,70 evra za megabajt.
Zniževanje cen...

18 komentarjev

Google ponuja analizo vaše spletne aktivnosti

Google - Eden izmed stranskih učinkov nove Googlove politike o zasebnosti, ki dovoljuje zlivanje in medsebojno obdelavo uporabniških podatkov iz vseh Googlovih storitev in ki je bila deležna hudih kritik zlasti v EU, je analiza spletne aktivnosti. Odslej si lahko vsak mesec ogledate, kako intenzivno in s katerimi vsebinami ste uporabljali Googlove storitve.

Kdor se prijavi v Google Account Activity, prejme vsak mesec povezavo do spletne strani, ki je zaščitena z geslom in omogoča pregled podrobne statistike. Tam bo videti, kaj se je dogajalo s količino poslani in prejetih elektronskih sporočil, katere teme so...

12 komentarjev

München z migracijo na Linux privarčeval štiri milijone evrov

golem.de - Mestne oblasti v Münchnu so pred devetimi leti sprejele odločitev, da njihov informacijski sistem preide na odprtokodne rešitve (operacijski sistem Linux, brskalnik Firefox, pisarniški paket OpenOffice). Sprva se ni premaknilo nič, saj so imeli spričo potencialnih konfliktov s programskimi patenti, združljivostjo in nejasnimi prihranki obilico težav z začetkom migracije. Ta se je resno začela leta 2006, letos pa je večidel zaključena.

Gre za enega največjih tovrstnih projektov, saj mestna uprava razpolaga s 15 tisoč računalniki najrazličnejših konfiguracij, za katere je skrbelo 21 različnih IT-centrov posameznih oddelkov. V sklopu migracije so se odločili konsolidirati svoj IT-sektor. Tudi sama nadgradnja ni bila neboleča, saj je predhodno na računalnikih teklo 21 različnih verzij Windows in več sto namenskih aplikacij za Windows. Vse to je bilo potrebno pripraviti za prehod na Linux (samo prepisovanje...

104 komentarji

Izšel GNOME 3.4

vir: GNOME
GNOME - Pol leta po izidu zadnje verzije je pred nami nova inačica odprtokodnega namizja GNOME 3.4, ki nadaljuje delo iz prve verzije tretje generacije. Bistvenih sprememb tako ni, je pa cel kup - avtorji pravijo 41.000 - manjših popravkov, izboljšav in nadgradenj.

Brskalnik Epiphany se po novem imenuje Web in je po videzu precej lažji, saj vsebuje le nujno potrebne elemente za brskanje po spletu - gumba naprej in nazaj, vrstico za vpis naslova in ikono za prikaz polnih menijev. Novo ime nosi še Palimpsest, ki je odslej preprosto Disks. Nov ličnejši videz pa je dobila tudi večina ostalih aplikacij, med njimi Documents in Contacts, ki ima poleg tega še izboljšano podporo za neopaznejše delo z...

2 komentarja

Apple iPad 3 podpira 4G le v Severni Ameriki, v Avstraliji že vložena tožba

Slo-Tech - Tedne po izidu Applov novi tablični računalnik iPad 3 še vedno polni časopisne vrstice. Pisali smo o težavah s prikazom realnega časa polnjenja in požrešnih aplikacijah, sedaj pa je Apple na tapeti zaradi zavajajočega oglaševanja podpore za 4G. Najbolj se je zapletlo v Avstraliji.

Težava tiči v verziji, ki po Applovih besedah podpira povezljivost Wi-Fi in 4G LTE, medtem ko verzija le z Wi-Fi ni problematična. Prenos podatkov prek mobilnega omrežja četrte generacije (4G) je mogoč le v ZDA (operaterja AT&T in Verizon) in Kanadi (operaterji Bell, Rogers in Telus), medtem ko drugod po svetu iPad deluje le prek omrežja 3G, kakor je bil to slučaj že pri njegovem predhodniku. Razlog je frekvenčna džungla, saj v Severni Ameriki za 4G...

30 komentarjev

Asusovi transformerji ne kršijo blagovne znamke igrač

Transformer - robot

vir: Paid Content
Paid Content - Ko je Asus predstavil svoja tablična računalnika Eee Pad Transformer in Eee Pad Transformer Prime, si zagotovo ni predstavljal, da si bo s poimenovanjem na glavo nakopal tožbo proizvajalca igrač. Zgodilo se je prav to, saj je Hasbro lani decembra vložil tožbo zoper Asus zaradi kršitve blagovne znamke Transformer. Tožbo je sedaj izgubil.

Zgodba je tako neverjetna, da je že smešna. Transformerji so družina igrač, ki jo je leta 1984 predstavilo podjetje Hasbro, po kateri so kasneje izdelali tudi TV-serije, filme in računalniške igre. Transformer je sicer povsem običajna angleška beseda, ki v tehničnem smislu pomeni transformator napetosti. Ker med živo pisanimi roboti, ki lahko spreminjajo obliko, in elegantnim tabličnim računalnikom ni nobene podobnosti, je...

33 komentarjev

Intervju: Robert Farazin - DoubleRecall

Hekovnik - V tokratnem intervjuju s podjetnikom bomo v Hekovniku gostili direktorja in soustanovitelja podjetja DoubleRecall, Roberta Farazina, ki je v preteklem letu, kot prvo Slovensko podjetje vstopilo v YCombinator, prestižni inkubator v Silicijevi dolini. Že takrat so pridobili investicijo inkubatorja in Yurija v skupnem znesku več kot $160.000. V preteklem mesecu pa so pridobili še semensko investicijo v višini 1,6M $.

Intervju bo potekal v četrtek, 29.3.2012 ob 18:30 v Čajnici Hekovnika.

Robert nam bo pojasnil, kako je iz Slovenije prodreti v Silicijevo dolino, kaj se je v enem letu naučil in...

109 komentarjev

Še o težavah z novim iPadom

Los Angeles Times - Novi iPad se izvrstno prodaja. S polic je samo v prvem tednu dni odletelo kar 3 milijone enot - nekje 3x toliko kot za dvojko - med njimi kar nekaj v slovenske roke. Zato seveda že imamo spisek pripomb, prav tako rekordno dolg.

O težavah s polnjenjem baterije smo že pisali. Trojka ima zaradi požrešnega zaslona in osrednjega čipa še enkrat zmogljivejšo baterijo, ki jo je treba polniti dolgih šest ur, indikator baterije pa zmotno pokaže 100%, še preden je ta v celoti napolnjena (nekje dve uri prehitro). Posebej zoprno naj bi bilo, da se ob nadaljevanju uporabe na kablu praktično ne polni, se pravi, ga je za polnjenje treba pustiti na miru.

Večja baterija je obenem razlog za pol milimetra...

151 komentarjev

Microsoft se bori proti botnetu Zeus

Onesposobljeni računalniki, ki so širili botnet Zeus

vir: The New York Times
The New York Times - Ameriški pravosodni policisti so skupaj z Microsoftovimi strokovnjaki v petek izvedli preiskave prostorov v Pensilvaniji in Illinoisu, kjer so zasegli kopico računalniške opreme in zadali resen udarec botnetu Zeus. To je že četrti uspeh Microsoftove enote za boj proti digitalnemu kriminalu, ki je bila predhodno deloma ali v celoti demontirala botnete Waledac, Rustock in Kelihos. Toda primer Zeus je doslej največji.

Microsoftova enota za boj proti digitalnemu kriminalu je posledica zamisli Richarda Boscovicha, ki je pred nastopom službe v Redmondu dolga leta služboval kot državni tožilec v Miamiju na Floridi. Ko se je zaposlil pri Microsoftu, je svoje znanje...

17 komentarjev

Za Iran embargo nobena ovira pri nakupu računalniške opreme

vir: Reuters
Reuters - Prejšnji teden smo poročali, kako so nekatera vidnejša zahodna podjetja zavzela načelno držo, da svojih izdelkov, ki omogočajo cenzuriranje in nadzor interneta, ne bodo prodajala pakistanskemu režimu. Gesta je lepa, a v praksi povsem neučinkovita, saj diktatorski režimi tako ali drugače pridobijo opremo, ki jo želijo. Kako zelo to drži, kaže zadnja Reutersova reportaža, ki obravnava še bolj razvpit primer Irana. Znano je, da želi Iran absolutno cenzuro in celo nacionalni internet, saj blokirajo domala pol interneta in občasno na smrt obsodijo kakšnega vprašljivega programerja.

ZDA so prve sankcije proti Iranu uvedle davnega leta 1979 in jih osem let pozneje še zaostrile, tako da danes iz ZDA ni dovolj izvoz v Iran,...

22 komentarjev

MSN blokira povezave do thepiratebay

TorrentFreak - Januarja lani je Google začel cenzurirati imena znanih piratskih ključnih besed v svojem instantnem iskanju (Google Instant, ex Google Suggest), kar so potem novembra še izdatno razširili na nove ključne besede in njihove izpeljanke, letos pa še lokalizirali, tako da jim politično ali drugače občutljivih besed zaradi pritožbe ene države več ni potrebno cenzurirati za cel svet. Rezultati naj bi bili, kot piše v drugi novici, precej vzpodbudni.

Zdaj se je za idejo navdušil še Microsoft, ki je začel v svoji klepetalniški rešitvi Windows Live messenger ("MSN") blokirati povezave do thepiratebay.com kot "nevarne"...

39 komentarjev

V kiberpipi ta teden: S04E04, Komentar starcraft2.si turnirja

Video za po poti, Jure Koren, 20. Mar 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek 26.3. ob 19h, vabljeni na Mobile Monday, kjer ob 19h gostimo Iva Špigel, lastnika in člana uprave IT podjetja Perpetuum Mobile, ki nam bo predstavil svoj pogled na evropsko sceno startup podjetji, zakaj je tu težje ustvariti miljardo evrov vredno podjetje kot v ZDA, a vendar imamo v Evropi veliko uspešnih zgodb mladih podjetij. Ob 19:20 nam bo Matjaž Horvat predaval o projektu Boot to Gecko, ki ima dva visokoleteča cilja: uporabnikom želi omogočiti enostavno zamenjavo mobilnih telefonov brez ponovnega nakupa že kupljenih aplikacij, razvijalcem pa razvoj mobilnih aplikacij brez učenja vedno novih in novih programskih vmesnikov. Nadaljevali bomo ob 19:40, kjer na bo Anže...

6 komentarjev

Lani v Evropi rekordno število patentov, Slovenija v zlati sredini

Slo-Tech - Evropski patentni urad (EPO) je objavil zaključno poročilo za leto 2011, v katerem so podelili največ patentov v zgodovini. S tem se nadaljuje pozitivni trend iz predpreteklega leta, ki je bilo takisto rekordno. EPO sicer v povprečju odobri štiri izmed desetih patentnih prijav.

Lani so odobrili 244.000 patentov, kar je slabe štiri odstotke več kot leto pred tem in največ doslej. Glavnino patentov, ki jih je podelil EPO, so prijavila podjetje iz Evrope, in sicer 38 odstotkov. Daleč največji delež (14 odstotkov) odpade na Nemčijo, ki poskrbi za več kot tretjino vseh evropskih patentov. Sledijo ji Francija (pet odstotkov), Švica (3,2 odstotka) in Velika Britanija. Na drugem mestu v kontinentalni razvrstitvi so podjetja iz Azije, ki so letos zasedla tretjinski delež. Iz ZDA so prijavili 24 odstotkov patentov.

Slovenija med 38 evropskimi državami zaseda solidno...

8 komentarjev

V brazilskem mestu osnovnošolce opremili s čipi

O Globo - Neopravičeno izostajanje od pouka je sestavni del šolanja, proti katerem se starši in šole na vse kriplje borijo. V Braziliji so ta boj prignali še korak dlje, in sicer so učence opremili s čipi. V šolske uniforme so vgradili RFID-čipe, ki avtomatično registrirajo prisotnost pri pouku in obveščajo starše.

Eksperimentalni projekt za zdaj teče v mestu Vitória da Conquista v zvezni državi Bahia, ki leži približno 500 km jugozahodno od Salvadorja. V 25 osnovnih šolah v mestu so šole po dogovoru s starši v šolske uniforme všile RFID-čipe, ki beležijo prisotnost pri pouku. Če učenec 20 minut po začetku pouka še vedno ni vstopil v šolsko zgradbo, starši prejmejo sporočilo SMS na telefon....

118 komentarjev

Zaslišanje direktorjev podjetij skrbnikov večjih družabnih omrežij pred kongresom ZDA glede zasebnosti

Guardian - Kongresnika Združenih držav Amerike Henry A. Waxman (D-CA) in G.K. Butterfield (D-NC) sta direktorje večjih start-up podjetij, ki gradijo družabna omrežja, pozvala na zaslišanje pred kongresom. Zaslišanje je odziv na nenavadne prakse IT podjetij glede zasebnosti, kot sta nedavna primera prenašanja vsebine celotnega telefonskega imenika uporabnikov aplikacij Path in Facebook na strežnike podjetij. Apple pa preiskujejo že v ločenem postopku zaradi storitve Find My Friends, zelo podobne Google Latitude

Pozvani so bili poleg Applea še vsi večji igralci v kategoriji družabnih aplikacij na Appleovi prodajalni aplikacij: Facebook, Apple, Twitter, Foursquare, Instagram, Pinterest, Foodspotting, Synthetic, Turntable.fm, Quora, Eye2i, Tapbots, Remixation, Schematic Labs, Massive Health, Trover, District Nerds, SoundCloud, Hipster, Forkly, Tiny Review, Fashism, Banjo, Localmind, Redaranj, Ness Computing, Socialcam, Piictu, Stamped, Glancee, d3i in SK Planet.

S pričanjem pred kongresom se...

12 komentarjev

Polnjenje iPada 3 traja dlje od pričakovanj

ZDNet - Applov novi tablični računalnik iPad 3 je naokoli že teden dni, kar je dovolj časa, da so ga ljudje dodobra preizkusili in poiskali vse morebitne napake. Za zdaj večjih napak v iPadu 3 niso našli (za razliko od eskapade z anteno v iPhonu 4), se pa na spletu čudijo nad vedenjem polnilca. Ko indikator na napravi pokaže, da je baterija napolnjena 100-odstotno, se ta polni še debeli dve uri. Običajno je, da polnjenje traja še nekaj časa, a dve uri sta preveč.

Težavo je odkril Raymond Soneira, ko je spremljal porabo električne energije pri polnjenju iPada. Ugotovil je, da še 130 minut po izpisu 100-odstotna napolnjenost polnilec polni baterije. Če napravo pred tem izključimo iz napajanja, je tudi njena avtonomija krajša, kar potrjuje dejstvo, da baterije dejansko niso do konca...

109 komentarjev

Facebook od IBM-a odkupil 750 patentov za boj z Yahoojem

Bloomberg - Pred dvema tednoma smo pisali o Yahoojevi nameri, da vloži tožbo zoper Facebook zaradi domnevnih kršitev več patentov. Epiloga zgodbe do danes še ni, čeprav so tožbo že vložili, se je pa Facebook očitno nanjo oziroma na protiudarec začel resno pripravljati. Kot smo ugotavljali ob napovedi tožb, ima Yahoo slabih šest tisoč patentov, Facebook pa približno tridesetkrat manj. Fantje so zato šli po nakupih.

Bloomberg poroča, da je Facebook od IBM-a odkupil 750 patentov, ki pokrivajo najrazličnejša področja. Koliko so odšteli za patente, uradno ni znano, neuradno pa se omenjajo večmilijonski zneski. S tem si je Facebook precej odebelil svoj portfelj patentov, ki mu bodo pomagali v protinapadu na Yahoo. Slednji je namreč...

8 komentarjev

Nvidia predstavila prvega keplerja: GTX 680

X-Bit Labs - Nvidia je predstavila prvo grafično kartico iz družine Kepler, in sicer GeForce GTX 680. Serija GTX 6xx predstavlja naslednika arhitekture Fermi in sestoji iz osnovnega modelov (GTX 650), modela srednjega razreda (GTX 660, GTX 660 Ti) in visokega razreda (GTX 670, GTX 680 in GTX 690). Prvi je nared GTX 680, ki pa ne bo najhitrejši predstavnik nove serije.

GTX 680 sestavlja novi procesor GK104, ki je v bistvu Fermi na steroidih. Zgrajen je v 28 nm-tehnologiji izdelave, ima 1536 stream procesorjev (ti sedaj tiktakajo z glavno frekvenco grafične kartice, a jih je po drugi strani bistveno več), 128 teksturnih enot, 32 ROP (raster operating unit), 8 SMX (stream multiprocessor) in štiri GPC...

45 komentarjev

Naslednji teden bo Document Freedom Day

vir: DFD
DFD - Osemindvajstega marca bo Free Software Foundation Europe (FSFE) organiziral že redni Document Freedom Day, dan obeležja pomena in nujnosti uporabe odprtih zapisov datotek. Promocijski in izobraževalni dogodki bodo potekali v tako rekoč vseh državah Evrope in Južne Amerike (zemljevid), kjer bodo predstavniki lokalnih fellowshipov javnost in predvsem državno upravo opozorili na pomen uporabe odprtih zapisov.

Odprti zapisi, med najbolj znanimi HTML (splet), ODF (dokumenti), PDF (dokumenti, obrazci), OOXML (Microsoftov zapis za...

16 komentarjev

Apple zavajal v Italiji, pritožba zavrnjena

ZDNet - Konec lanskega leta smo pisali o odločitvi italijanskega varuha konkurence in pravic potrošnikov AGCM, ki je Applu izrekel skoraj milijon evrov kazni zaradi zavajanja potrošnikov z garancijskimi pogoji. V EU je predpisana minimalno dvoletno jamstvo za stvarne napake (to ni isto kot enoletna garancija, ki je v Sloveniji obvezna poleg dvoletnega kritja). Apple je pri prodaji svojih izdelkov oglaševal enoletno razširjeno garancijo AppleCare, ki sicer nudi širše kritje od zakonsko predpisanega, in hkrati ponujal dokup dodatnega leta te razširjene garancije. Nikjer pa niso omenili, da v vsakem...

21 komentarjev

Zloraba Megauploadovega imena za izsiljevanje uporabnikov

TorrentFreak - Medtem ko pravni postopki zoper Kima Dotcoma in ostale upravljavce zloglasne strani za deljenje datotek Megaupload še tečejo, nekdanjih uporabnikov strani za zdaj še nihče ne preganja. So se pa pojavili nepridipravi, ki izkoriščajo strah, da bi od uporabnikov izsilili plačilo lažne odškodnine, v zameno pa ponujajo opustitev pregona.

Kot so ugotovili na TorrentFreaku, so uporabniki interneta v Nemčiji začeli dobivati pisma od domnevne odvetniške pisarne Dr. Kronen & Kollegen, ki mimogrede sploh ne obstaja. V njih jih obveščajo, da pisarna zastopa lastnike avtorskih pravic, in sicer Universal, EMI, Sony in Paramount, ki naj bi jih prejemniki pisma s prenosom ilegalnih datotek s...

2 komentarja

Kdo so VUPEN in kako s preprodajo ranljivosti služijo milijone

VUPEN-ova ekipa v Vancouvru letos. Bekrer stoji v sredini.

Forbes - Letos je v Vancouvru na tekmovanju Pwn2Own zelo hitro padel Googlov brskalnik Chrome, ki je bil lani edini nedotaknjen. Razbila ga je francoska skupina hekerjev oziroma raziskovalcev iz podjetja VUPEN, ki ima z Googlom in ostalimi proizvajalci programske opreme precej zapleten odnos. Ko so na primer lani maja objavili napad na Chrome, ki je omogočil poganjanje poljubne izvršljive kode, Googlu ali kam drugam na splet niso posredovali podrobnosti o napadu. Google je tedaj odvrnil, da gre za luknjo v vtičniku za Flashu in da to v resnici "ni njihov problem", na kar je VUPEN odgovoril, da pa je vseeno problem za uporabnike, saj je Flash luknja delovala na privzeti različici Chroma z že vključenim Flashem.

VUPEN je resda francosko varnostno podjetje,...

40 komentarjev

Sesutje norveškega sistema e-davkov

Icrontic - Na norveškem državnem spletnem portalu Altinn, ki opravlja iste funkcije kot slovenska E-uprava in E-davki, imajo vsako leto ob izdaji odločb o odmeri dohodnine obilico težav. Vsako leto se takoj, ko postanejo odločbe dostopne na spletu, v sistem prijavi tako veliko uporabnikov, da je sistem zelo počasen ali celo neodziven. Letos so imeli še večje težave, saj so zaradi malomarnega programiranja nekaj časa vsem prijavljenim uporabnikom prikazali finančne podatke nekega drugega moškega.

Ko so v torek ob 6.00 uri zjutraj na spletu objavili odmere dohodnine, se je v slabih treh ura prijavilo ali to poizkusilo storiti več kot 200.000 uporabnikov. Strežniki takšne obremenitve niso prenesli, zato se je sistem sesul. Do poldneva se je stanje normaliziralo in stran je...

22 komentarjev

The New York Times kljub uspešnemu plačljivemu zidu z izgubo, omejuje dostopnost člankov

Na voljo so paketi za 15, 20 ali 35 dolarjev.

vir: The New York Times
The New York Times - Ko je The New York Times lani uvedel plačljiv zid okoli svojih člankov, smo bili skeptični. Čeprav so ZDA in celotni svet velik trg, nihče ni natančno vedel, ali se bo model izšel. Izkazalo se je, da so z luknjičavim plačljivim zidom zadeli žebljico na glavico, saj je postal velik uspeh in pritegnil ogromno naročnikov. Po zadnjih podatkov vsebine naročuje 450.000 naročnikov, ki mesečno plačujejo 15, 20 ali 35 dolarjev odvisno od paketa.

Sedaj so v The New York Timesu napovedali, da bodo z aprilom nekoliko pokrpali špranje v plačljivem zidu. Število člankov, ki jih bo mesečno mogoče brezplačno prebrati, se bo z 20 znižalo na 10. Utemeljitve za ta potezo niso navedli, a razumemo lahko, da se je plačljivi zid dovolj prijel, da je lahko tudi strožji....

66 komentarjev

Novi pomorski kabli pod Arktičnim morjem

Extremetech - Letos poleti, zahvaljujoč vse bolj topeči zalogi polarnega ledu, bosta podjetji Arctic Fiber in Arctic Link začeli s polaganjem vsaka svojega podmorskega optičnega kabla med Anglijo in Japonsko, po poti mimo Grenlandije, skozi Kanadski arktični ahipelago in Berinško ožino. Obenem Rusija načrtuje poteg tretjega kabla (ROTACS), tega na relaciji severne obale Skandinavije in Rusije.

Cena vsakega projekta je ocenjena med 600 milijoni in poldrugo milijardo, prinesla pa bo več prednosti. Latenca na povezavi med Londonom in Tokijem bo padla za 60 milisekund na 170ms, česar se veselijo predvsem ponudniki algoritmičnega trgovanja z...

12 komentarjev

Seagate dosegel rekordno gostoto zapisa

Primerjava pravokotnega (trenutnega) in toplotnega magnetnega zapisa

Seagate - Seagate je kot prvi proizvajalec trdih diskov dosegel gostoto zapisa podatkov 1 Tb na kvadratni palec, s čimer se obeta povečanje kapacitete prihodnjih trdih diskov, so zapisali v izjavi za javnost. V Seagatu obljubljajo, da se bo takoj po uvedbi nove tehnologije kapaciteta diskov v primerjavi z današnjimi podvojila, da konca desetletja pa naj bi na 3,5-palčne diske stlačili do 60 TB podatkov. Trenutno najprostornejši 3,5-pačni trdi diski merijo 3 TB in prinašajo gostoto zapisa okoli 620 Gb na kvadratni palec.

Nova tehnologija se imenuje HAMR, kar pomeni magnetno zapisovanje s toploto (heat-assisted magnetic recording). Izumil jo je Fujitsu leta 2006, o njem pa smo obširneje pisali predlani. Za delovanje...

21 komentarjev

Ni miru za jekleno pest

Fritz Attaway, VP in prvi pravnik MPAA in njegov stanovski kolega z RIAA, Cary Sherman. Ta dva gospoda odločata o tem, kdo, kdaj in v kakšni obliki si bo lahko ogledal glasbene in filmske vsebine.

Paid Content - Minuli teden je Ameriška zveza knjižnih založnikov (AAP) gostila svoje redno letno srečanje. Glavna tema je, seveda, prehod v digitalni svet, ki so mu posvetili tudi poseben panel s samimi uglednimi gosti: šefe AAP (založniki knjig, časopisja) Tom Allen, Robert Holleyman iz BSA (veliki softweraši), Cary Sherman z RIAA (glasbeni založniki), na sliki desno, in končno še podpredsednik in prvi washingtonski lobist MPAA (filmarji), Fritz Attaway, na sliki levo. Po pričakovanjih so bile v skladu z renomejem panelistom primerno visokoleteče tudi njihove ugotovitve.

Prvič, ameriški "three strikes" režim je nared se bo začel izvrševati začetkom julija. Zanj so se z ISP-ji dogovorili že lani poleti in to na povsem prostovoljni...

39 komentarjev

Upor proti izdajatelju strokovnih revij Elsevier

Cene Elsevierjevih matematičnih publikacij v zadnjih 15 letih.

Singularity Hub - O težavnem in dragem dostopu do znanstvenih člankov smo že precej pisali. Lani sta se na to temo pojavili dve aferi, prva s preprodajo gesel do uglednih znanstvenih revij in potem druga z MIT-jevim študentom Aaronom Schwartzem, ki se je odločil z baze JSTOR prenesti pet milijonov znanstvenih člankom in jih objaviti na p2p omrežjih v dobro ostalih študentov in raziskovalcev. Po pravi mali policijski akciji so ga dobili in zdaj mu grozi 35 let zapora.

Dogodka sta opozorila na širši in sistematični problem zaslužkarstva iz naslova preprodaje (javno financiranega) raziskovalnega dela. Številni ugledni znanstveniki so začeli pozivati k bojkotu velikih založnikov, posebej dansko-britanskega giganta Elsevier. Motilo ji je, da navija cene revij (povprečno 8% rast na leto, glej...

34 komentarjev

Apple začenja deliti dividende in odkupovati lastne delnice

vir: CNet
Apple - Apple se je končno odločil, kaj bo storil z naraščajočo kopico denarja oziroma ekvivalentov, ki je narasla že na več kot 100 milijard dolarjev. Že ob objavi poslovni rezultatov za predpreteklo četrtletje smo se na glas spraševali, kaj bo Apple z vsem tem denarjem. Do neke mere so namreč denarne rezerve za podjetje pomembne, saj predstavljajo najlikvidnejšo varnostno rezervo in po drugi strani omogočajo hitro reakcijo pri nenadnih možnostih za dobre naložbe, a prevelike rezerve za delničarje niso koristne.

Apple že od leta 1995 ne izplačuje dividend. Tedaj so bili neki drugi časi, ko se je Apple spopadal z resnimi težavi in...

107 komentarjev

Zaseg Dotcomovega premoženja pod vprašajem

Dotcomova vila v Novi Zelandiji.

vir: NZ Herald News
NZ Herald News - Ognjevita akcija zoper Megaupload je sicer sprožila valove strahu v svetu piratske distribucije videa in glasbe, a zgleda, da je bila opravljena na precej trhlih temeljih. Novozelandska policija le s težavo opravičuje uporabo specialnih enot za vpad na osebo brez zgodovine nasilja, sodišče mu je odpravilo pripor, ker pač ni več pripornih razlogov (ponovitvena nevarnost, begosumnost oz. vpliv na priče, ki so vse prisotne pri resnem organiziranem kriminalu), zdaj pa zgleda, da bo g. Dotcom morda dobil vse svoje zaseženo premoženje nazaj. Sodni nalog, na podlagi katerega je policija opravila zaseg njegove vile, voznega parka, računov in drugega premoženja v skupni vrednosti tam 200 milijonov dolarjev, je bil namreč izdan

16 komentarjev

Izšlo jedro Linux 3.3

Android je končno del Linuxa 3.3

Phoronix - Včeraj zvečer je izšla nova verzija Linuxovega jedra, ki nosi oznako 3.3. Čeprav je podverzija liha, to ne pomeni, da gre za nestabilno verzijo, saj so razlikovanje po sodosti ukinili s preskokom na tretjo verzijo jedra. Poleg tega se v običajne tirnice vrača tudi hitrost razvoja, saj je pred tem Linux 3.2 zaradi vdorov v kernel.org in linux.com precej zamujal. Linux 3.3, ki zamuja le teden dni, pa še to zaradi nenadejane verzije rc-7, sedaj nosi ogromno novosti, med katerimi je glavna gotovo priključitev kode za Android.

Doslej namreč koda za projekt Android, ki poganja večino pametnih telefonov, ni našla svojega mesta v uradnih Linuxovih repozitorijih zaradi nesoglasij med pisci v...

56 komentarjev

Kitajski avtorji tožijo Apple zaradi kršitev avtorskih pravic

Yahoo News - Čeprav običajno pritožbe o nespoštovanju avtorskih pravic in intelektualne lastnine romajo v obratno smer, to pot kitajski avtorji tožijo ameriško podjetje Apple zaradi domnevnih kršitev. V treh ločenih tožbah, ki so jih vložili na pekinškem sodišču, dvanajsterica kitajskih avtorjev Applu očita nezakonito distribucijo 59 njihovih avtorsko zaščitenih del, za kar terjajo 50 milijonov juanov (šest milijonov evrov) odškodnine, poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Avtorji Applu očitajo, da so njihova dela na prodaj prek App Stora, ne da bi za to podali dovoljenja. Čeprav je Apple nekaj del po prejemu pritožb, ki so se začele lani julija, umaknil, so se v aplikacijah drugih razvijalcev spet kmalu pojavila v spletni trgovini. V tožbi Applu očitajo kršenje...

5 komentarjev

Nov članek: Spreminjanje klicne identifikacije

Slo-Tech - Ker je konec leta 2011 več slovenskih medijev poročalo, da naj bi poslanka Državnega zbora Melita Župevc iz enega svojega mobilnega telefona prejela klic na svoj drugi mobilni telefon, javil pa naj bi se neznan moški glas in ker so na novinarska vprašanja mobilni operaterji pojasnili, da takih primerov še niso zasledili, predstavnik Telekoma Slovenije pa je izjavil, da "vdor v sistem telefonskih povezav oziroma klic s prikazom kličoče številke, ki ne pripada v mobilni telefon vstavljeni SIM kartici, v Mobitelovem omrežju ni mogoč", podoben pa je bil tudi odziv poslanca in trenutno ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka, ki je na svojem blogu zapisal, da "tehnično res ni mogoče, da te nekdo kliče iz tvoje lastne prve telefonske številke na tvojo lastno drugo telefonsko številko, brez tvoje vednosti seveda", smo se odločili objaviti kratek povzetek stanja tehnike na tem področju.

Vsebina ne predstavlja nič novega, kar ne bi bilo strokovni javnosti znano že leta, ponovno pa...

95 komentarjev

ACTA - več podrobnosti

Slo-Tech - Te dni smo od Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prejeli nekaj dokumentacije na temo slovenskega udejstvovanja pri sprejemanju ACTE.

Celotne dokumentacije seveda niso posredovali, saj je precejšen del sestavljen iz tajnih gradiv Japonske in ZDA, del pa ni bil posredovan na podlagi nekih notranjih navodil Generalnega sekretariata Sveta Unije (ki imajo očitno v Sloveniji eksterni učinek). O rezultatu pritožbe zoper delno zavrnitev dostopa vas bomo vsekakor obvestili.

Prejeto dokumentacijo objavljamo nespremenjeno in v celoti (vir Javne informacije Slovenije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo):

8 komentarjev

Spotify uradno startal v Nemčiji brez pogodbe z GEMO in z nasprotovanjem informacijskega pooblaščenca

Slo-Tech - Švedski Spotify, ki državljanom pravih držav (neuradno sicer tudi Slovencem) že precej časa omogoča poslušanje glasbe prek interneta, je pretekli teden začel delovati v Nemčiji. Ob tem je zanimivo njihovo zaporedje širitve, saj so najprej pokrili domači trg, kjer so prehiteli tudi iTunes, se nato razširili po Evropi in šele lani z velikim pompom vstopili na ameriški trg. Nemčija je več kot sumljivo izostajala, bojda ker Spotify naj ne bi bil mogel skleniti ustreznih dogovorov z GEMO (nemški SAZAS). Sedaj Nemci Spotify končno imajo, a ima ta obilico pravnih problemov v tej državi.

Zataknilo se je že tam, kjer je Spotify pričakoval najmanj težav - pri zasebnosti. Za delovanje namreč od uporabnikov zahteva prijavo s Facebookovim računom,...

2 komentarja

V petek izšel iPad 3, jailbreak že nared

ZDNet - Po dolgem pričakovanju je v petek končno izšla nova generacija Applovega tabličnega računalnika iPada, ki jo imenujemo kar iPad 3 in jo je Apple predstavil 7. marca. O njem smo izvedeli že skoraj vse, a ponovimo glavne novosti. Čeprav se fizično po videzu skorajda ne razlikuje od prejšnjega modela, je v notranjosti precej izpopolnjen. Novi retina zaslon ima štirikrat večjo ločljivost od dvojke, in sicer 2048 × 1536 točk pri 264 točkami na palec. Ima vgrajen...

17 komentarjev

EU in ZDA preiskujeta Google zaradi piškotkov v Safariju

The Wall Street Journal - V EU in ZDA so ustrezne inštitucije za varovanje pravic potrošnikov in zasebnosti začele oziroma razširile svoje preiskave zoper Google, saj sumijo, da je bilo Googlovo slednje uporabnikom Applovega Safarija s piškotki protizakonito. Spomnimo, da je Google obšel nastavitve za blokado piškotkov s tretjih domen tako, da je po naložitvi elementa iframe samodejno poslal obrazec, kar je Safari zaznal kot uporabnikovo interakcijo s tretjo spletno stranjo in dovolil shranjevanje nadaljnjih piškotkov s te strani. Google je enak rezultat na drugačen način dobil tudi v Internet Explorerju, s čimer po njegovem mnenju ni nič narobe. Regulatorji trga se s tem ne strinjajo, piše The Wall Street Journal, ki je na sporno...

6 komentarjev

Microsoft potrdil vdor v MAPP

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je potrdil, da so neznani napadalci kompromitirali kanale, po katerih potujejo informacije v programu MAPP, zaradi česar se je na internetu v divjini že znašla zlobna koda, ki zlorablja svežo šele ta teden zakrpano ranljivost.

Program MAPP (Microsoft Active Protections Program) so uvedli leta 2008 in je kljub nekaterih varnostnim pomislekom ob zagonu do danes ostal eden izmed Microsoftovih najboljših programov. V njegovem sklopu Microsoft zaupanja vrednim proizvajalcem o varnostnih luknjah v svojem programju poroča že nekaj dni pred izdajo uradnega popravka, s čimer se izboljša zaščita, zmanjša možnost lažnih pozitivnih zadetkov protivirusnih programov in zapre okno ranljivosti. Varnostni pomisleki ob začetku delovanja programa so se tikali zlasti uhajanja informacij, saj bi bile informacije iz programa...

3 komentarji

Uradno: nevtrini niso hitrejši od svetlobe

Slo-Tech - Dobili smo neodvisno potrditev, da nevtrini ne potujejo hitreje od svetlobe, kot so kazale lanske meritve. Eksperiment OPERA je tedaj izmeril, da so nevtrini iz CERN-a v italijanski Gran Sasso pripotovali 60 ns prej, kot bi za isto razdaljo potrebovala svetloba, kar je ponovljeni eksperiment OPERA 2 tudi potrdil. Fiziki so bili o rezultatih sila skeptični, saj so bili v nasprotju z Einsteinovo teorijo o svetlobni hitrosti kot najvišji mogoči hitrosti prenosa informacije, prav tako pa niso zaznali nobene spremembe v nevtrinih po potovanju. Če bi resnično potovali...

16 komentarjev

Aprila prvi komercialni polet na ISS

Ars Technica - Ko je NASA lani upokojila svoje raketoplane Space Shuttle, so se znašli v veliki zadregi. Prvič po začetku vesoljske ere se je namreč zgodilo, da NASA nima tehnologije za dostavo človeka v vesolje. Še več, trenutno NASA nima niti tehnologije za vzdrževanje in dostavo surovin na mednarodno vesoljsko postajo (ISS), zato se mora zanesti na EU, Rusijo in Kitajsko. Od teh ima le Rusija tehnologijo za prevoz ljudi, ostali pa za tovor. Ruske rakete so sicer robustne, a lani je grozila celo evakuacija ISS, ker zaradi težav nekaj časa niso smele leteti. V ZDA zato že več let teče projekt javno-zasebnega partnerstva, v sklopu katerega štiri podjetja (Blue Origin, Boeing, Sierra Nevada, SpaceX) z...

8 komentarjev

Turčija blokira Pastebin in Tinyurl

Slashdot - V Turčiji blokada spletnih strani ni neznanka, saj vlada redno posodablja seznam strani, ki iz takšnih ali drugačnih razlogov niso primerne za prikaz. Po zadnjem poročilu Novinarjev brez meja je na turškem seznamu več tisoč strani, tudi na primer Google Blogger in za občasno kar celoten Google. Zadnji v vrsti blokiranih strani sta Pastebin in Tinyurl.

Pastebin je priljubljena spletna stran, kamor je mogoče anonimno pripeti informacije, ki so nato dosegljive vsakomur. Pogosto jo uporabljajo hekerske skupine, ki tako javno priobčijo plen svojih napadov na računalniške sisteme. Ker je skupina Anonymous pretekli mesec uspešno napadla strani turškega BTK-ja (Agencija za informacijsko tehnologijo in telekomunikacije) in pridobljene informacije objavila na...

5 komentarjev

Laserski antitiskalnik

New Scientist - Raziskovalci z Univerze v Cambridgeu so razvili laserski antitiskalnik, ki počne ravno nasprotno kot pravi tiskalniki - z uporabo laserskega žarka briše sledi črnila s papirja, ne da bi slednjega pri tem poškodoval.

Pri laserskih tiskalnikih se laser uporabi, da se na točkah na papirju, koder želimo zapis, ustvari pozitivni naboj. Ker je laserski toner negativno nabit, se delci barve primejo nanje, nakar jih s toploto zapečemo in fiksiramo. Antitiskalnik deluje ravno obratno. S kratkim laserskim pulzom, ki traja do štiri nanosekunde, se toner s papirja odpari (proces imenujemo ablacija). Poškodbam papirja se izognejo z uporabo laserja valovne...

23 komentarjev

Prva uspešna komunikacija z nevtrinskim curkom

Detektor MINERvA

Slo-Tech - Brezžična komunikacija dandanes poteka z elektromagnetnim valovanjem (EMV). Razlogov za to je več, med glavnimi pa so enostavnost kodiranja sporočil vanje, poceni instrumenti za detekcijo, relativno velik domet in preprostost tehnologije. Obstojijo pa ovire, ki jih EMV ne more obiti. Poleg občutljivosti na magnetna polja, zaradi česar je nemogoča komunikacija s podmornicami skozi morske globine ali na EMV-onesnaženem območju, EMV ne potuje skozi kamenje - zato v tunelu radio in mobilni telefon odpovesta. Alternativ še precej časa ne bo,...

31 komentarjev

Ljudje ustvarijo zgolj polovico prometa na spletnih straneh

vir: ZDNet
ZDNet - Sodeč po informacijah raziskave, ki so jo objavili v podjetju Incapsula, ljudje na spletnih straneh ustvarimo slabo polovico prometa, medtem ko 51 odstotkov odpade na avtomatični, računalniško generirani promet. Večina od slednjega je zlonamernega, kar je še dodaten problem.

V Incapsuli so analizirali tisoč spletnih strani, ki uporabljajo njihove storitve za zaščito oblaka in spletnih strani. Pri tem so ugotovili, da ljudje z brskanjem po spletnih straneh ustvarijo 49 odstotkov prometa. Preostanek odpade na avtomatičnega; pet odstotkov je zlonamernih poizkusov najti nezakrpane ali neznane...

7 komentarjev

Izšel Firefox 11

Launch party ene prihodnjih različic v tokijski tehnološki četrti Akhihabara.

vir: Wikipedia
ComputerWorld - Firefox 11 je nared. Med približno tremi omembe vrednimi novostmi najdemo možnost uplena zaznamkov iz Google Chrome, sinzronizacijo add-onov med več računalniki (Web Sync), in nov, lepši HTML5 video predvajalnik. Ostale spremembe so predvsem razvijalce in na voljo že od vstopa 11ke v aurora kanal lani tik pred božičem: prenovljen Style Editor za živo urejanje CSS kode (firefoxov odgovor na Chrome Inspector in hkrati zamenjava za priljubljeni Firebug), 3D inspector za ogled komponent spletne strani (na sliki), lastnost outerHtml na DOM elementih (prikladno za dinamično zamenjavo elementov) ter izboljšano procesiranje asinhronih (AJAX) zahtevkov oz web socketov.

Popravek je sicer na voljo na napovedani datum, vendar...

64 komentarjev

Enciklopedija Britannica po 244 letih ukinja tiskano izdajo

Oglas iz leta 1913, domala sto let nazaj.

vir: Wikipedia
BBC - Verjetno je bilo le še vprašanje časa, preden so se bili izdajatelji ugledne enciklopedije Britannice primorani usesti in razmisliti o smiselnosti priprave nadaljnjih tiskanih izdaj. Odločitev je padla te dni in pravi, da je bila izdaja iz leta 2008, z 32 zvezki, težka približno 60kg, zadnja. Zbiratelji jo lahko dobijo za slabih 1400 dolarjev, med alternativami pa najdemo DVD izdajo za 30 oz. 40 dolarjev, spletno različico za 70 dolarjev letno, in seveda prosto ter brezplačno Wikipedijo.

Odločitev je del širšega premika od tiska k spletnim izdajam, ki trenutno pošteno pesti in bega predvsem časopisno industrijo. Spletne edicije so mnogo bolj praktične za branje, iskanje, kopiranje in deljenje, da ne rečemo, da je osveževanje bistveno bolj...

27 komentarjev

PyCon 2012 in Paul Grahamova sklepna misel

Slo-Tech - V teh dneh se zaključuje letošnja ameriška konferenca programskega jezika Python, PyCon 2012. Svoje lastne oz. priljubljene projekte je predstavilo nekaj 100 govorcev, dogodka pa se je udeležilo rekordno število obiskovalcev, bilo naj bi jih preko 2000. Tematika predstavitev je bila pričakovano raznovrstna, morda malenkost izstopa poudarek na računalništvu v znanosti in analizi podatkov. Tako je projekt IPython (izvrstna ukazna lupina) predstavil svoj HTML Notebook, zanimiva je tudi knjižica pandas - Python Data Analysis Library. Nekaj pozornosti je pripadalo tudi še vedno dokaj znanstveno-fantastičnemu projektu PyPy, ki bi ga na nek način lahko primerjali z električnim avtomobilom v svetu kjer dominira nafta.

Med bolj odmevnimi zaključnimi govorci je bil heker Paul Graham, tudi ustanovitelj družbe Y Combinator. Govoril je o t.i. startup idejah,...

4 komentarji

Instagram prihaja na Android

Mashable - Mobilna aplikacija za deljenje fotografij Instagram, ki jo veselo žuli že 27 milijonov iPhone uporabnikov, bo kmalu na voljo tudi za Android. Bila naj bi še boljša od iOS verzije in odlično podpirala večje zaslone, je je na pravkar trajajoči konferenci SXSW v Austinu povedal soustanovitelj Kevin Systrom.

Aplikacija uporablja telefonovo kamero za zajem fotografij, potem pa jih obreže v kvadratno obliko (z nekaj bele obrobe, podobno kot svojčas popularne polaroidne kamere) in čez vrže katerega od več deset filtrov. Nastale, vizualno precej značilne sličice potem romajo naprej na Twitter,...

33 komentarjev

Firefox dodaja podporo za h.264

Mobilna izkušnja se zelo zanaša na video, zato brez podpore za standardni kodek h.264 pač ne gre več.

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Mozilla je danes presenetila z najavo podpore za lastniški kodek h.264, kar predstavlja pomemben odmik o dosedanje politike uporabe zgolj odprtih kodekov, kot sta theora (ogg) oz. vp8 (webm).

Podpora bo sprva na voljo za njihov mobilni operacijski sistem Boot 2 Gecko (v osnov linux firefoxom za grafično okolje, rani prototipi tukaj), takoj zatem pa za Firefox na Androidu. Obe platformi namreč vključujeta strojni čip za dekodiranje videa, konkretno za industrijski standard h.264 in ne VP8. Mozilla lahko na ta način uporabi že nameščen sistemski kodek za hitrejše in energijsko manj potratno dekodiranje videa, brez da bi kot organizacija morala plačati za h.264 licenco (h.264 je namreč patentiran kodek; ustvarjanje in gostovanje videov za...

43 komentarjev

V kiberpipi ta teden: Django 1.4, #197: Future layouts, Turkish Star Wars

VIP: Formule uspeha za PR podjetja, Andreja Jernejčič, 08. Mar 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 13.3. ob 19h, vas ob prihajajočemu izzidu 1.4 različice Python ogrodja Django vabimo, da se ponovno srečamo in delimo izkušnje. Dogodek je namenjen tako tistim, ki se šele želijo srečat z Djangom kot tudi bolj izkušenim saj bomo imeli predavanja na vseh nivojih. Dogodek je odprt za vse in se ni potrebno prijavit.

V sredo 14.3. ob 17h, bo z nami Robert Sedovšek http://galjot.si/. Predavanje bo zajemalo pregled možnosti HTML "layouta" (razporeditve elementov) s pomočjo Cascading Style Sheets, verzije 3 (CSS3).
Prikazani bodo problemi in rešitve, njihove prednosti, slabosti, omejitve, pri...meri, načini uporabe, podprtost v brskalnikih in v primeru nepodpore – (elegantni)...

4 komentarji

Consortium vdrl v strežnike Digital Playgrounda

ZDNet - Na internetu se je pojavila nova hekerska skupina, ki se je poimenovala The Consortium in je po lastnih navedbah povezana z Anonymousom in LulzSecom. Za svojo prvo tarčo so izbrali strani založnika pornografskih vsebin Digital Playground, ki je s tem postal že tretja v zadnjem času napadena Manwinova franšiza; pred kratkim so namreč hekerji napadli še YouPorn in forum strani Brazzers. Hekerji so to pot ukradli več tisoč osebnih podatkov naročnikov (imena, elektronski naslovi, gesla) in njihovih finančnih podatkov (številke kreditnih kartic, varnostne kode, datum veljavnosti), poleg tega pa so dobili tudi administratorske privilegije.

Kot poroča ZDnet, so napadalci uspeli pridobiti 40.000 številk kreditnih kartic, varnostnih kod CVV, datumov veljavnosti in imen imetnikov. Vse podatke je Digital Playground shranjeval v obliki navadnega besedila (plain text) na svojih strežnikih,...

16 komentarjev

Naslednji Xbox prihodnje leto, bržkone brez optične enote

Trenutni Xbox 360

Daily Mail - Naslednika priljubljene Microsoftove igralne konzole Xbox 360 bomo dočakali prihodnje leto, pravijo viru blizu Redmonda. Uradna predstavitev naj bi bila napovedana za junij 2013, na prodajne police pa naj bi prispel prihodnjega septembra. Še leto pozneje, torej 2014, načrtujejo izid nove verzije Kinecta HP2, ki bo precej bolj natančen od trenutne verzije.

Ali bo...

55 komentarjev

Britanska založniška industrija angažirala Mystery Shopperje v podporo 3 strikes režima

Poštena klicna služba (slika je simbolična).

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Britanska različica ti. three strikes režima za zunajsodni odklop interneta vztrajnim piratom sicer napreduje nekoliko počasneje od pričakovanj, a se vseeno bliža koncu. Prva opozorila naj bi tako začeli pošiljati že prihodnje leto, do tedaj pa je potrebno urediti še nekaj nevšečnosti.

Ena od njih je zadevala ustavno presojo zakona Digital Economy Act, ki sta jo zahtevala ponudnika interneta BT in TalkTalk. Po njuno evropska direktiva o elektronskem poslovanju izključuje odgovornost ponudnikov informacijskih storitev, ker ti delujejo kot goli posredniki podatkov (tako 12. člen), prav tako je izvzeto nujno potrebno začasno predpomnjenje (caching) (13. člen), oz. gostiteljstvo (14....

82 komentarjev