»

Strojne novosti na Google I/O 2019: Pixel 3a, Android Q, Nest Home Max

Slo-Tech - Na dogodku Google I/O so predstavili tako novo strojno opremo kakor tudi prihajajoče trende na področju storitev in umetne inteligence. Najprej si poglejmo prve. Google je naznanil nova telefona Pixel 3a in Pixel 3a XL, ki predstavljata cenejši, srednjerazredni verziji lanskega Pixla 3. Google je ugotovil, da vsi za telefon pač ne bodo odšteli skoraj tisočaka, zato Pixel 3a stane 400 evrov, Pixel 3a XL pa 470 evrov. Kompromisov ni veliko.

Oba imata najnovejši Android Q (ko bo izšel), ki mu Gogole dodaja obljubo o vsaj treh letih posodobitev, enako odlično zadnjo kamero z 12,2 milijona točk (spredaj pa z 8 milijoni) in nasploh zelo podoben videz. Pixel 3a je od daleč videti povsem enako...

36 komentarjev

Velika Britanija zmogla teden dni brez termoelektrarn na premog

Drax je bila včasih največja britanska termoelektrarna na premog, sedaj pa uporablja biomaso, zato je njena električna energija dvakrat dražja.

Slo-Tech - Dve leti po prvem dnevu, ko je Velika Britanija zmogla 24 ur preživeti brez proizvodnje elektrike s termoelektrarnami na premog, je dosežek raztegnila na cel teden. Britanska National Grid je potrdila, da v zadnjih 168 urah niso proizvajali električne energije s termoelektrarnami na premog. Nazadnje se je tak dosežek zgodil leta 1882. Dodali so, da pričakujejo, da bodo v prihodnjih tednih in mesecih takšna obdobja še pogostejša in daljša. Dosedanji rekord je znašal 90 ur, in sicer med letošnjo veliko nočjo.

Zadnjo termoelektrarno na premog so odklopili 1. maja ob 13.24 po lokalnem času in odtlej je niso več potrebovali. Velika Britanija je sicer že pred štirimi leti napovedala, da bo do leta 2025 zaprla vse termoelektrarne na premog. Trenutno so...

43 komentarjev

Microsoft najavil Visual Studio Online

VentureBeat - Na konferenci Build je Microsoft naznanil začetek zaprtega testiranja razvojnega okolja Visual Studio Online, ki bo spletni družabnik Visual Studia in Visual Studia Code. Visual Studio Online je pred leti že obstajal, a je šlo za drugačno stvar.

Microsoftovo paradno okolje za programiranje je Visual Studio in je prejšnji mesec izšlo v inačici 2019. Poleg njega ima tudi vitkejšo verzijo - Visual Studio Code (VSC), ki pa je brezplačna in po anketah eno najbolj priljubljenih programerskih orodij sploh. Kmalu bo družina dobila še tretjega člana, saj je podjetje začelo z zaprtim preizkušanjem Visual Studia Online (VSO) spletne inačice, ki jo bo moč poganjati na praktično vsaki napravi, tudi tablicah in telefonih.

VSO je...

35 komentarjev

Vdor v Binance hekerje obogatil za 7000 bitcoinov

vir: Pexels

vir: TechCrunch
TechCrunch - Binance, gre za eno večjih kriptomenjalnic, ki za svoje člane tudi hrani bitcoine in druge kriptovalute, je minuli torek doživela obsežen vdor, pri katerem so nepridipravi v enem zamahu odnesli za 41 milijonov dolarjev bitcoinov. Upravljavci so se takoj odzvali s prepovedjo dvigov sredstev, napovedali pa so tudi, da bodo škodo krili iz lastnega sklada za izredne dogodke.

Napadalci so za napad uporabili več tehnik, med drugim phishing in namestitev zlobne kode, s čimer so si pridobili gesla za dvostopenjsko avtentikacijo in API ključe. Vse to jim je dalo dostop do vroče denarnice, ki je tedaj za potrebe transakcij med člani vsebovala približno 2 % vsega kripto-premoženja menjalnice....

30 komentarjev

Microsoft in Amazon lansirala platformi za blockchain

TechCrunch - Microsoft je ob robu konference Build lansiral Azure Blockchain Services, platformo za razvoj in upravljanje s storitvami na temelju veriženja blokov, integrirano v Azure. Le nekaj dni prej je tudi Amazon do kraja odprl svojo podobno storitev v okviru Amazon Web Services, Amazon Managed Blockchain, ki je bila zadnje pol leta v omejenem preizkušanju.

Razvpito tehnologijo veriženja blokov se običajno najprej poveže s kriptovalutami, toda strokovnjaki so mnenja, da bo pravo vrednost imela na področjih knjiženja transakcij in pametnih pogodb. Tehnološki velikani in njihove poglavitne stranke zato mimo kripto-norije potrpežljivo preizkušajo tiste zares uporabne načine izkoriščanja blockchaina in po IBMu sta tudi Microsoft ter Amazon lansirala svoji tovrstni storitvi. V obeh primerih...

11 komentarjev

Izraelci z bombami nad informacijski napad

vir: Flickr (slika je arhivska)

Slo-Tech - Izraelske obrambne sile so se pohvalile, da so uspešno preprečile Hamasov poskus kibernetskega napada na neimenovano izraelsko omrežje. To so izpeljale tako, da so po zaustavitvi napada iz zraka z droni napadli stavbo v Gazi, v kateri naj bi bil sedež Hamasove vojaške obveščevalne službe. Od tam naj bi bil napad namreč sprožen. "HamasCyberHQ.exe je bil odstranjen," so se nato pohvalili na Twitterju.

Izraelska vojska ni želel povedati kaj več podrobnosti o tem, kam je bil informacijski napad uperjen, saj bi to po njihovih besedah lahko razkrilo informacijske zmožnosti njihove države. Se je pa poveljnik informacijske divizije pohvalil, da so ves čas za korak pred Palestinci in da je bilo tokrat prvič, da so informacijski napad odbili s pomočjo resničnega vojskovanja.

Kljub drugačnemu...

54 komentarjev

Izšlo Linuxovo jedro 5.1

Slo-Tech - Včeraj je izšla stabilna verzija novega Linuxovega jedra, ki nosi oznako verzije 5.1. Nova inačica, ki še vedno nosi kodno ime Shy Crocodile in ki jo je Linus Torvalds odobril po sedmih kandidatih za izid (običajno jih je sedem ali osem), prinaša precej novosti. Skupno vsebuje 17,8 milijonov vrstic kode in 3,3 milijone vrstic komentarjev.

Glavna novost je hitrejše rokovanje z datotekami (I/O interface). Novi io_uring namreč prinaša podporo za hiter in asinhron dostop I/O. Knjižnica v uporabniškem prostoru omogoča aplikacijam enostavno uporabo io_uring, ne da bi morale poznati podrobnosti. Dodana je tudi podpora za uporabo trajnega (nevolatilnega) pomnilnika kot RAM. Uporaba NVDIMM v ta namen terja določene kompromise, a v nekaterih primerih je koristna.

Linux...

24 komentarjev

Windows 10 bo dobil podsistem s pravim Linuxovim jedrom

The Windows Blog - Microsoft je v Windows 10 že naredil velik korak k podpori za Linux, ko je v operacijski sistem vgradil podsistem za Linux. Ta je v bistvu Microsoftova koda, ki prevaja Linuxove API-je v obliko, ki jo razume jedro Windows NT. Rezultat je emulacija Linuxovega jedra 4.4, ki pa deluje v nekaterih primerih precej počasneje in ne dopušča uporabe Linuxovih gonilnikov. Emulacija ni popolna, saj nekaterih (zlasti novejših) API-jev ni, drugi pa so realizirani zgolj delno. Zato je toliko bolj dobrodošla vest, da bo nova verzija Windows 10 vsebovala celotno Linuxovo jedro kot podsistem.

Windows Subsystem for Linux 2, kot se bo imenoval, bo polno Linuxovo...

81 komentarjev

Ameriška vojska z laserjem uspešno sestrelila raketo zrak-zrak

vir: Lockheed Martin

Slo-Tech - Preizkus sistema, imenovanega SHiELD (Self-Protect High Energy Laser Demonstrator), je pred dnevi potekal na vadišču White Sands v New Mexicu. Laser, ki bo v prihodnosti nameščen na zračnih plovilih, je bil tokrat uporabljen še s trdnih tal in je uspešno sestrelil več raket, ki jih je izstrelilo letalo. SHiELD naj bi pozneje sicer uporabljali za obrambo letal tako pred izstrelki zemlja-zrak, kot zrak-zrak.

Prednosti takega sistema so dokaj jasne: je zelo natančen in do tarče potuje s svetlobno hitrostjo, ni omejen s količino streliva in ni dovzeten za tradicionalne protiukrepe, kot so toplotne in radarske vabe ter motenje signala. No, na drugi strani pa ima slabost, da ga delno ali pa popolnoma onesposobi že kar slabo vreme. Napol v šali bi lahko dodali še njegovo največjo "slabost",...

27 komentarjev

Dobre prakse Informacijskega pooblaščenca glede rabe piškotkov so se že ustalile

Mojca Prelesnik, pooblaščenka za piškotke.

vir: Varen svet
Slo-Tech - Dva meseca od zadnje objave smo preverili, ali so nove dobre prakse nastavljanja spletnih piškotkov brez privolitve (ali celo z izrecno izraženo prepovedjo) uporabnika še vedno v uporabi.

Informacijski pooblaščenec (ip-rs.si)
Z zadovoljstvom ugotavljamo, da pisarna informacijske pooblaščenke ostaja svetilnik dobrih praks na tem področju. Analitične piškotke Matomo še vedno uporabljajo brez privolitve posameznika. Prav tako vztrajajo, da je dovolj, da se na strani z več informacijami napiše, da bodo te piškotke v primeru...

52 komentarjev

Which?: Apple in HTC precenjujeta baterije v svojih telefonih

vir: Pexels

Slo-Tech - Britanska potrošniška organizacija Which? je izpeljala test vzdržljivosti baterij nekaterih najbolj popularnih pametnih telefonov in izkazalo se je, da pri navajanju podatkov pretiravata Apple in HTC. Nasprotno pa na drugi strani Samsung, Nokia in Sony včasih kar močno podcenjujejo baterije, ki jih vgrajujejo v svoje izdelke.

Pri Which? so aprila sami nabavili 50 telefonov petih ponudnikov, pri čemer je vsako znamko zastopalo najmanj šest telefonov. Rezultati so zanimivi: Apple pri svojih izdelkih navaja od 18 do 51 % daljši čas baterije, kot se je potem izkazalo na testu. Najhuje je pri iPhonu XR, kjer uradni podatki govorijo o do 25 urah pogovorov, na preizkusu pa je zdržal le 16 ur in 32 minut. HTC je denimo največ...

27 komentarjev

Nenadno propadla robotska firma Anki

Vox - Sredi preteklega tedna je med tehnološke zanesenjake udarila novica, da ameriško podjetje Anki po hitrem postopku zapira svoja vrata. Firma je veljala za eno najobetavnejših na področju družabnih domačih robotov, njen propad pa je še razširil temne oblake nad to branžo, ki je v preteklem letu že utrpela več ugaslih projektov.

Z "družabnimi roboti" označujemo tiste, ki niso namenjeni varjenju karoserij, temveč kratkočasenju ljudi. Za prvega popularnega velja Sonyjev kuža Aibo, ki bo ravno 11. tega meseca praznoval okroglo dvajsetletnico. Toda kljub dvema desetletjema obstoja niti enemu modelu še ni uspel vsesplošen prodor v domove (Furby ne šteje!). Razlogov za to je...

22 komentarjev

Je na mejah ZDA res potekalo ločevanje družin?

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Kot se je izkazalo iz dokumentov, ki so jih v postopku za pridobivanje informacij javnega značaja pridobili pri humanitarni organizaciji Mijente, je bila programska oprema podjetja Palantir leta 2017 uporabljena pri sprejemanju odločitev, katere imigrante je potrebno aretirati in vrniti nazaj prek meje.

Ameriška agencija za imigracije in carine (Immigration and Customs Enforcement oz. ICE) je...

97 komentarjev

Mozilla s pretečenim certifikatom pomotoma onesposobila vse razširitve v Firefoxu

Slo-Tech - Številni uporabniki Mozillinega brskalnika Firefox so danes ponoči ugotovili, da so prenehale delovati vse razširitve v brskalniku. Sporočila o napakah so različna, običajno pa piše, da razširitve ni možno preveriti in je zato onemogočena. Težava ni prizadela vseh uporabnikov, a o nevšečnostih vseeno poroča več milijonov uporabnikov. Mozilla je hrošča že potrdila in se lotila odpravljanja težave.

Kot kaže, se srž problema skriva v pretečenem certifikatu, ki mu je veljavnost iztekla danes ob polnoči po univerzalnem koordiniranem času. Ker morajo biti razširitve za uporabo podpisane, je potek certifikata avtomatično pomenil njihovo onesposobitev. Mozilla je to zahtevo uvedla v verziji 48 leta 2016, da bi omejila širjenje malwara in otežila namestitve lažnih...

92 komentarjev

Vlagatelji Tesli še vedno zaupajo

Slo-Tech - Tesla sicer posluje z izgubo in hitro porablja prosta denarna sredstva, kar je letos ceno njene delnice zbilo za tretjino, a novi vlagatelji še vedno zaupajo podjetju. Tesla je v zadnjem krogu financiranja zbrala 2,34 milijarde dolarjev, kar je več od načrtovanih dveh milijard. Približno tretjino predstavljajo nove delnice, preostanek pa so zbrali v obliki zamenljivih obveznic.

Tesla je dosegla tudi sorazmerno ugodne pogoje financiranja. Zamenljive obveznice so izdane z 2-odstotno obrestno mero in zapadejo maja 2024, medtem ko so prejšnjo tranšo izdali predlani po 2,375-odstotni obrestni meri. Slednja je zapadla letos marca in ker je bila vrednost podjetja pod...

46 komentarjev

AMD Navi in EPYC 2 prispeta v tretjem četrtletju

Slo-Tech - AMDjeva šefica Lisa Su je ob robu četrtletnega poročila vlagateljem povedala, da se lahko prihoda nove generacije grafičnih kartic, na arhitekturi Navi, nadejamo med julijem in septembrom.

V AMDju so v nizkem štartu pred lansiranjem nove generacije tako procesorjev kot grafičnih kartic, saj v drugi polovici leta pričakujemo CPUje zasnove Zen 2 in GPUje arhitekture Navi. Sedaj je Lisa Su uradno potrdila, da se lahko Navijev in Epycov 2 (strežniških inačic Zena 2) nadejamo v tretjem koledarskem četrtletju. Ryzenov 3, domače verzije Zena 2, sicer ni izrecno omenjala, toda sklepati gre, da dospe ob istem času.

Predvideva se, da bomo natančne datume za Epyce 2 izvedeli na Computexu med 28. majem in 1. junijem, medtem ko bo uradna oznanitev novih Radeonov verjetno...

102 komentarja

Izsiljevalski napad na nezaščitene repozitorije Git

Slo-Tech - Po navadi izsiljevalska programska oprema grozi, da bo nepovratno uničila podatke na okuženih računalnikih, če žrtev ne bo plačala določene vsote bitcoinov izsiljevalcem. Napadalci, ki so včeraj začeli lomastiti po repozitorijih na GitHubu, GitLabu in Bitbucketu, pa so se izsiljevanja lotili drugače. Vsebino repozitorijev so počistili in nadomestili z eno samo datoteko, ki vsebuje navodilo, kam je treba nakazati 0,1 bitcoina (500 evrov) in poslati elektronsko sporočilo, da bodo podatke vrnili. To ni niti tako nenavadno niti tragično. Zanimiv pa je drugi del opozorila, kaj se bo zgodilo ob ignoriranju. V tem primeru bodo napadalci kodo objavili javno ali jo kako drugače izkoristili, grozijo. Na računu, kjer zahtevajo bitcoine, se odkupnin še ni nabralo nič (kaže, da je v vseh sporočilih naveden isti...

6 komentarjev

Facebook želi lastno kriptovaluto

The Wall Street Journal - Že večkrat se je govorilo, da si Facebook želi lastno kriptovaluto, sedaj pa postajajo te govorice še glasnejše. Kot poroča The Wall Street Journal, se Facebook dogovarja z več finančnimi družbami (med drugim z Viso in Mastercardom) in z več trgovci, da bi izdal lastno kriptovaluto, ki bi jo uporabniki lahko porabili za kupovanje izdelkov na Facebooku in drugih straneh. Že v preteklosti je Facebook hlepel po kriptovaluti, ki bi jo integriral v svoj sistem za komuniciranje WhatsApp, sedaj pa bi šel naravnost v Facebook.

Podrobnosti seveda še niso znane. Facebook naj bi si prizadeval nabrati milijardo dolarjev kapitala, ki bi ga uporabil kot podlago za kriptovaluto. Ta bi bila tako vezana na dolar (podobno kot tether), s čimer...

23 komentarjev

Za Tumblr se zanima - Pornhub

Slo-Tech - Tumblr je konec minulega leta prepovedal pornografijo, kar je bila ena večjih sprememb v zgodovini tega družbenega omrežja. Pri tem ne gre Tumblrja enačiti s klasičnimi pornografskimi stranmi, saj je imel od leta 2010 specializiran oddelek za te vsebine, ki nikoli niso predstavljale večine vsebin, hkrati pa so bile dovolj umaknjene (NSFW in adult), da nanje skorajda ni bilo moč naleteti naključno. In bile so tudi nekoliko posebne. Morda pa se sedaj obeta vrnitev stare politike, saj se za nakup Tumblrja zanima - Pornhub.

Tumblrjev lastnik Verizon, ki je stran dobil pred dvema letoma ob združitvi z Yahoojem, namreč išče novega kupca. Med glavnimi interesenti je Pornhub, ki želi stran vrniti v stare tirnice. Pornhubov podpredsednik Corey Price je dejal, da obstajajo očitne...

276 komentarjev

Ustavili drugo največjo nezakonito internetno tržnico

Slo-Tech - Europol sporoča, da so nemški, nizozemski, finski, francoski in ameriški policisti uspeli zapreti dve veliki nezakoniti tržnici na darknetu. Najprej so Finci in Francozi ustavili Silkkitie (znan tudi kot Valhalla Marketplace), kjer so se prodajale nezakonite snovi. Ko so po ustavitvi te strani ponudniki in stranke prebegnili na Wall Street Market, ki je postal druga največja nezakonita tržnica na spletu, so udarili še tam.

V Nemčiji so aretirali tri ljudje, stare med 22 in 31 leti, v ZDA pa tri. Zasegli so tudi strežnike, ki so tekli v Nemčiji, Nizozemski in Romuniji. Poleg tega so zasegli za več kot pol milijona evrov gotovine, za milijon evrov različnih kriptovalut in več luksuznih vozil. S tem so ustavili tržnico, na...

8 komentarjev

Spomladansko čiščenje slovenskih Internetov se nadaljuje

Slo-Tech - Spomladansko čiščenje slovenskih Internetov se nadaljuje

Na konferenci Hek.si, ki je potekala konec prejšnjega meseca, je bilo predstavljenih nekaj ranljivosti, ki so bile odkrite v začetku tega leta in o katerih smo poročali tudi na tem portalu. Osnovno sporočilo predstavitve je bilo, da je z nekaj malega iskanja oz. tim. “Google hackinga” na slovenskem spletu mogoče najti številne varnostne ranljivosti, zaradi katerih so ogroženi številni osebni podatki. In to kljub temu, da je v lanskem letu okrog GDPR vladala prava histerija, ki so jo pomagale ustvarjati in jo tudi izkoriščale predvsem nekatere odvetniške družbe, ki so seveda dobro služile z urejanjem dokumentacije, pisanjem pravilnikov in pripravo soglasij za obdelavo osebnih podatkov. Podjetja so nato varstvo osebnih podatkov dodobra uredila na papirju, da bi se pravila udejanila v praksi, pa nihče ni kaj dosti razmišljal.

Tokrat tako nadaljujemo s spomladanskim čiščenjem slovenskih Internetov.

Univerza v Mariboru

Kot nas...

3 komentarji

Putin podpisal zakon o suverenosti spleta

vir: Forbes
Forbes - Zakon, ki ga je pred mesecem dni sprejela Duma, bo tako začel veljati z mesecem novembrom. Uradno je namenjen zagotavljanju stabilnega delovanja ruskega interneta, za primer, če bi ga neznanci z napadom odrezali od globalne spletne infrastrukture. Kritiki pa na drugi strani menijo, da zakon pripravlja teren za čas, ko se bo vladi v Kremlju zazdelo, da je čas za takšen odklop.

Kako natanko naj bi bila videti...

70 komentarjev

Komplet z VR naočniki Index stane tisočaka

Road to VR - Pri Valvu so pokazali vse podrobnosti svojih očal za navidezno resničnost Index, ki pridejo 28. junija. Jasno so jih osredotočili na zanesenjaški del trga, saj celoten komplet s kontrolerji in baznimi postajami stane čez tisoč evrov. Odprli so tudi prednaročila, ki pa so v manj kot dnevu že pošla.

Ko je pred mesecem dni Valve udaril z najavo lastnih VR naočnikov Index, kaj več od draženja ni ponudil. A na informacije ni bilo treba dolgo čakati, kajti skladno s prvomajskim odprtjem prednaročil je podjetje naposled ponudilo konkreten vpogled v svoj odločen korak na VR prizorišče. Na zaprtem dogodku za novinarje so čisto naravnost povedali, da "naj se s cenovno dostopnostjo in prijaznostjo uporabniku ukvarja kdo drug", medtem ko so oni zavezani zmogljivosti. Pri...

49 komentarjev

Večina evropskih univerz ne spoštuje pravil o objavi rezultatov kliničnih študij

Slo-Tech - Evropska unija je že leta 2014 sprejela pravila, da morajo biti rezultati kliničnih študij od 21. julija 2014 dalje obvezno objavljeni v evropski bazi EudraCT (European Clinical Trials Database). To velja za vse študije, ki jih nadzoruje Evropska agencija za zdravila (EMA), torej ki se izvajajo v Evropi. Najkasneje dvanajst mesecev po zaključku raziskav morajo biti rezultati objavljeni v EduraCT, obveznost pa velja tudi starejše študije, ki so se zaključile pred tem. Šele leta 2020 pa bodo začele veljati kazenske sankcije za kršitelje.

V Nature so objavili rezultate metaštudije, ki je pet let pozneje preverila spoštovanje teh pravil. Rezultati so pokazali, da velika večina univerz in financerjev ne spoštuje teh pravil. Izmed 940 študij, ki so jih izvedli v...

6 komentarjev

Amazon: roboti še ne bodo zamenjali delavcev v skladiščih

Slo-Tech - Direktor Amazonove enote Robotics Fulfillment, ki razvija robotizacijo sistema dobave, Scott Anderson je novinarjem na ogledu distribucijskega centra v Baltimoru dejal, da roboti še vsaj 10 let ne bodo mogli zamenjati ljudi niti pri tako osnovnem opravilu, kot je izvedba enega naročila in priprava paketa v skladišču. Pravi, da so povsem avtomatizirana skladišča še v daljni prihodnosti. Tehnologije, ki bi robotu omogočila izbrati en izdelek ali več naročenih, jih nepoškodovane zapakirati in pripravit na pošiljanje, še ni.

Drži, da si Amazon prizadeva čim bolj avtomatizirati ta proces, kar trenutno pomeni avtomatizacijo posameznih faz. Njihovi distribucijski centri so ponekod že polni robotov, ker je to...

7 komentarjev

Applovi poslovni rezultati: prodaja iPhonov še naprej pada

Apple - Prodaja iPhonov se še naprej upočasnjuje, je sporočil Apple v poročilu o poslovnih rezultatih v minulem četrtletju. Prehitel ga je tudi Huawei, s čimer je Apple padel na tretje mesto po tržnem deležu prodanih pametnih telefonov. Prvi je še vedno Samsung s 23,1-odstotnim deležem, sledijo pa Huawei (19,0 %), Apple (11,7 %) in Xiaomi (8,0 %). Največji padec je zabeležil ravno Apple, ki je prodal 36 milijonov telefonov ali 30 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Samsungov padec je 8-odstotni, medtem ko je Huawei prodal za polovico več naprav.

Applovi prihodki v minulem četrtletju so znašali 58 milijard dolarjev, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Od tega je 31 milijard dolarjev odpadlo na prodajo telefonov (v enakem obdobju lani pa 37,5 milijard...

70 komentarjev

Pričenja se sklepni del Nasinega tekmovanja v 3D-tiskanju bivališč

Slo-Tech - Med prvim in četrtim majem se bosta v Illinoisu dve ekipi inženirjev pomerili v postavljanju 3D-tiskanega habitata iz peska in recikliranih odpadkov. Gre za dvoboj končnih finalistov štiriletnega Nasinega tekmovanja, ki naj bi dalo nekatere odgovore na vprašanje, kako bodo videti prve človeške naselbine na Marsu.

Kolonije na Marsu so velika želja tako raziskovalcev kot politikov in nekaterih milijarderjev, toda hkrati gre za bržkone največji inženirski izziv v človeški zgodovini. Oskrbovalne ladje s potrebščinami bodo z Zemlje potrebovale več mesecev, da dosežejo rdeči planet, zato bodo morale biti naselbine kar se da samozadostne - tudi pri sami gradnji objektov. To je smisel Nasinega obsežnega tekmovanja 3D-Printed Habitat Challenge,...

17 komentarjev

NASA utrpela 700 milijonov USD težko prevaro

Izstrelitev Taurusa XL leta 2009

vir: Wikipedia
Bloomberg - Leta 2009 je poletela NASINO vesoljsko vozilo Taurus XL, danes znano pod imenom Minotaur-C, v orbito naj bi poneslo satelit OCO (Orbiting Carbon Observatory) za spremljanje ogljikovega dioksida v zemeljski atmosferi. A je zatajila konica rakete, ki med letom skozi atmosfero ščiti tovor, pozneje pa se ni pravilno ločila od preostanka vozila, ki nato zaradi dodatne teže ni moglo doseči želene...

13 komentarjev

Hekerji izsiljujejo s podatki znanih svetovnih podjetij

vir: Max Pixel

vir: vice
vice - Neposredna žrtev napada je sicer nemško podjetje Citycomp, ki zagotavlja strežnike, hrambni prostor in drugo omrežno infrastrukturo številnim svetovno znanim podjetjem. Nepridipravi so po napadu postavili namensko spletno stran z vzročnim prikazom podatkov, Citycomp pa izsiljevali z grožnjo, da bodo podatke o njihovih strankah razširili po spletu.

Kot so zapisali, "So si pridobili 312.570 datotek v 51.025 mapah, skupaj čez 516 gigabajtovfinančnih in osebnih podatkov o vseh njihovih klientih." Našteli so tudi nekaj konkretnih žrtev: Ericsson, Leica, Toshiba, UniCredit, British Telecom, Hugo Boss, NH Hotel Group, Oracle, Airbus, Porsche in Volkswagen. Na prvi pogled se zdi, da gre za podatke nemških poslovalnic omenjenih podjetij. Za vsako od njih...

10 komentarjev

Apache gre na GitHub

Slo-Tech - Eden izmed velikanov na področju odprte kode Apache Software Foundation (ASF) je prestopil na GitHub. Največja fundacija odprte kode, v kateri 730 članov in 7000 redno sodelujočih upravlja 200 milijonov vrstic kode, je leta 2016 začela integrirati GitHubov repozitorij v svoje storitve. Migracija je bila končana februarja letos, sedaj pa je napočil čas za zadnji korak. Vseh 350 odprtokodnih projektov je prenesenih in dostopnih na GitHubu.

To pomeni, da ASF ukinja lastno infrastrukturo Git, ker je ne bo več potreboval. Meni, da bo za razvijalce enostavneje, za novince pa privlačneje, če bodo razvojni model poenostavili tudi s tem, da bodo uporabljali GitHub.

V preteklosti so projekti ASF uporabljali dvoje: Apache Subversion in Git. Ker so se razvijalci začeli pritoževati, da bi...

33 komentarjev

Bo Marriot uspel pokoriti Airbnb?

vir: Pixabay

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Airbnb je pred leti precej pretresel globalni hotelski trg, zdaj pa utegne dobiti protiudarec največje svetovne hotelske verige Marriot, poroča WSJ. (Članek je plačljiv, alternativni vir.) Marriot je namreč nedavno uspešno zaključil poskusno obdobje oddajanja 400 zasebnih domovanj v Parizu, Lizboni, Rimu in Londonu, zato naj bi že prihajajoči mesec začeli tako storitev ponujati še v ZDA. Pomeni, da bo Airbnb dobil resnega konkurenta, in to ravno v času, ko se v družbi pripravljajo na nastop na borzi prek javne prodaje, ki bo potekala konec junija.

Marriotova storitev naj bi podobno kot v evropskem testnem obdobju ponujala stanovanja in hiše višjega kakovostnega razreda v kratkoročni najem, pri tem pa bodo stranke lahko prejemale ali pa porabljale njihove...

2 komentarja

Amazonove stroge norme in odpuščanja

Slo-Tech - Nobena skrivnost ni, da so pogoji dela v Amazonu strogi. Vseeno pa je presenečenje, da Amazon v posameznih distribucijskih centrih letno odpusti več kot 10 odstotkov redno zaposlenih zaradi nesposobnosti in da ima izdelan algoritemski sistem, ki avtomatično identificira manj sposobne delavce. To razkrivajo dokumenti, ki jih je pridobil The Verge.

V distribucijskem centru v Baltimoru je Amazon v enem letu odpustil 300 redno zaposlenih ljudi, ker niso dosegli predpisanih kvot. Tam je danes zaposlenih 2500 ljudi, torej jih je Amazon zamenjal 12 odstotkov. Amazon ima samo v Severni Ameriki v tovrstnih centrih 125.000 zaposlenih, v Evropi pa okrog 75.000. Vzpostavljen ima avtomatiziran sistem, ki samodejno opominja delavce, ki ne dosegajo norme, in potem stopnjuje...

55 komentarjev

Nemška študija: električna vozila zaslužna za več emisij CO2 kot dizelska

Cesifo Group - Raziskovali Ifo Inštituta iz Münchna so objavili izsledke svoje študije o povzročenih izpustih CO2 za električna in primerljiva dizelska vozila, ki sicer veljajo samo za Nemčijo. Študija ugotavlja, da so električna vozila med 11 in 28 % bolj "umazana" kot dizelska. Tak rezultat dobimo, ko seštejemo emisije CO2 povezane s postopkom izdelave baterij ter tiste, potrebne za proizvodnjo elektrike. V Nemčiji namreč premog pri tem še vedno igra pomembno vlogo.

Pridobivanje in obdelava litija, mangana in kobalta, potrebnih za proizvodnjo baterij, namreč zahteva velike količine energije; baterije za Teslin Model 3 tako prispevajo med 11 in 15 ton CO2 oz. 73 do 98 gramov na prevožen kilometer, če upoštevamo življenjsko...

89 komentarjev

Znanstveniki prevedli možgansko aktivnost v govor

vir: Nature
Nature - Raziskovalci iz San Francisca so uspeli električne signale iz možganov z vsadkom prevajati v govor v obliki celotnih stavkov. Pri tem so se poslužili trika, saj so uporabili tisti del možganov, ki nadzoruje gibanje ust pri govorjenju.

Raziskovanje komunikacijskih vmesnikov med možgani in računalnikom beleži uren napredek, kar bo najprej razveselilo tiste ljudi, ki se zaradi bolezni ne morejo normalno sporazumevati z okolico. Današnje naprave, pri katerih takšne osebe z zdravim delom telesa, na primer očesno zenico ali obraznimi mišicami (kar je počel Stephen Hawking) izbirajo črke in besede s seznama, so hudo počasne. Tudi izbiranje z direktnim signalom iz možganov nosi rekord "govorjenja" z zgolj osmimi...

6 komentarjev

Bitfinex in Tether pogrešata 850 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Newyorško tožilstvo od novembra 2018 izvaja preiskavo podjetja iFinex, ki upravlja eno večjih in bolj kontroverznih menjalnic kriptovalut Bitfinex. Sedaj so dobili sodno odredbo, ki iFinexu in povezanim podjetjem prepoveduje nadaljnje kršitve newyorške zakonodaje. Preiskava je namreč pokazala, da je izginilo 850 milijonov dolarjev združenih sredstev podjetja in vlagateljev.

Denar se je izgubil v poslu s panamskim podjetjem Crypto Capital, ki ga je iFinex izbral kot izvajalca plačilnega prometa, ker klasične banke v ZDA s podjetjem niso želele poslovati. Wells Fargo je Bitfinexu in Tetherju odpovedala gostoljubje marca 2017 in tedaj so se začele težave. Ko je Crypto Capital zadržal 850 milijonov dolarjev (menda naj bi...

73 komentarjev

Apple od Intela kupoval proizvodnjo modemov za telefone

vir: Wikipedia
The Wall Street Journal - Kot poročajo ameriški mediji (novica je plačljiva, alternativni vir, sta se Apple in Intel donedavna pogovarjala o prevzemu Intelove divizije modemov za pametne telefone. Pogovori so se začeli lani poleti, končali, sicer neuspešno, pa naj bi se prav v času sklenitve poravnave med Applom in Qualcommom. Kar je nekako logično, saj je del poravnave tudi dogovor o vnovični dobavi modemskih čipov s strani Qualcomma.

Skoraj istočasno so iz Intela sporočili, da se umikajo iz razvoja 5G modemov in, kot je pred dnevi potrdil izvršni direktor Bob Swan, je bila razlog prav omenjena poravnava. V vodstvu so namreč ugotovili, da po njej to zanje ne more biti več dobičkonosen posel. Zdaj menda iščejo...

0 komentarjev

Tesla v minulem četrtletju z velikansko izgubo

The Verge - V prvem letošnjem četrtletju je Tesla zabeležila 702 milijona dolarjev čiste izgube, so sporočili iz podjetja. To je negativno presenečenje, potem ko so zadnje lansko četrtletje sklenili s 139 milijoni dolarjev dobička (in predzadnje tudi poslovali z dobičkom). V celotnem minulem letu je podjetje sicer ustvarilo 976 milijonov dolarjev izgube. Da bo Tesla leto začela z izgubo, je sicer Elon Musk najavil že konec februarja, a tako visoke izgube ni bilo pričakovati. To je četrto najslabše četrtletje v zgodovini podjetja.

Tesla ima še 2,2 milijarde dolarjev denarnih rezerv, kar je poldrugo milijardo manj kot konec leta 2018. Poleg izgube je razlog za znižanje še zapadlost...

38 komentarjev

Izmerili najdaljši razpolovni čas elementa

Slo-Tech - Raziskovalci so v Italiji izmerili razpad ksenona-124 in ugotovili, da je njegov razpolovni čas 18.000 trilijonov let (1,8 1022 let), kar je približno bilijonkrat več od trenutne ocenjene starosti vesolja. To je najdaljši razpolovni čas, za katerega so znanstveniki uspeli opaziti razpad elementa, o čemer pišejo tudi v Nature. Nekateri elementi imajo sicer še daljše razpolovne čase, denimo telur-128 (2,2 1024 let), a njihovega razpada eksperimentalno še niso zabeležili, temveč gre za posredne meritve, denimo rezultate opazovanja pogostnosti hčerinskih izotopov, ali izračune. Ksenon-124 pa jim je razpadel pred očmi (oziroma detektorji).

Atome sestavljajo jedro, v katerem so protoni in (razen v protiju) nevtroni, ter okoliški...

8 komentarjev

LG seli proizvodnjo mobilnih telefonov iz Južne Koreje

Slo-Tech - Korejska multinacionalka LG ugotavlja, da je celo za proizvodnjo njihovih najdražjih modelov Južna Koreja predraga. LG ima večino proizvodnje pametnih telefonov sicer na Kitajskem, v Indiji in Braziliji, a na primer LG G8 ThinQ in prihajajoči V50 ThinQ sta se proizvajala v Južni Koreji. Trg pametnih telefonov je v zadnjih letih v krizi, kar je pripomoglo k LG-jevi 172-milijonski izgubi v tem segmentu samo v enem četrtletju (celotni koncern sicer posluje z dobičkom). Tudi zaradi tega so se odločili proizvodnjo preseliti iz lastne države.

Namesto v Južni Koreji, kjer so proizvedli 10-20 odstotkov vseh svojih pametnih telefonov, jih bodo odslej proizvajali v Vietnamu. V Vietnamu že imajo tovarno, kjer bodo kapaciteto...

23 komentarjev

Microsoft opušča obvezno menjanje gesel v Windows

Slo-Tech - Microsoft je naslednje v vrsti podjetij, ki so ugotovila, da obvezno menjanje gesel vsaka dva meseca (ali kaj podobnega) ni dobra varnostna praksa. Zato bodo iz novih inačic Windows 10 Version 1903 (19H1) ter Windows Server v1903 odstranili politiko poteka veljavnosti gesel. To pomeni, da gesla ne bodo več privzeto potekla, temveč bodo organizacije same vpeljale druge načine zaščite pred nepooblaščenim dostopom. To so na primer večstopenjska avtentikacija, zaznavanje napadov s poizkušanjem gesel, zaznavanje neobičajnih prijav, uvedba seznamov prepovedanih (prelahkih) gesel itd. Microsoft teh taktik ne bo vsiljeval, jih bo pa predlagal.

Zavedanje, da prisilno menjanje gesel v rednih časovnih intervalih ne prispeva k varnosti, se je okrepilo v zadnjih...

8 komentarjev

Samsung okusil efekt Streisand

Slo-Tech - Stran iFixit, ki objavlja natančne preglede sestavnih delov elektronskih naprav, je kmalu zatem, ko so se pojavili prvi preizkusni primerki za novinarje, objavil razstavitev novega Samsungovega Galaxy Folda. Toda zgodba se je začela zapletati, ko je Samsung zaradi mehanskih težav odpovedal predstavitev novega telefona in njegov izid preložil za nedoločen čas. Na iFixitu so odstranili pogled v notranjost naprave.

V uradni izjavi so zapisali, da so Galaxy Fold dobili od partnerja, ki sodeluje s Samsungom. To je razumljivo, ker naprave pač še ni moč kupiti. Nato pa jih je Samsung prosil, da opis naprave odstranijo, k čemur iFixit ni bil zavezan, a je to vseeno storil. Pravijo, da so to...

11 komentarjev

Po Applu in Amazonu je bilijonsko vrednost dosegel še Microsoft

vir: Wikipedia
BBC - Po tem, ko je podjetje objavilo četrtletne rezultate boljše od pričakovanj, je njegova tržna vrednost presegla bilijon ameriških dolarjev. Prihodki so v zadnjem četrtletju dosegli dobrih 30 milijard dolarjev, kar predstavlja 14 % rast glede na enako obdobje lanskega leta. Dobiček je poskočil za 19 % na 8,8 milijarde USD. Microsoftova delnica je svoj pohod sicer začela že pred letom dni in se v tem času podražila za tretjino, trenutno se njena cena giblje okoli 130 dolarjev.

Microsoft se je pod vodstvom Satye Nadelle v zadnjih letih uspešno prestrukturiral v storitveno tehnološko podjetje. Še vedno so najbolj znani po operacijskem sistemu Windows, ki pa jim je lani v prihodke prispeval le še 18 % delež. Office denimo 25...

2 komentarja

Wing pridobil dovoljenje za dostavo z droni v ZDA in lansiral dejavnost v Avstraliji, Zipline pa v Gani

Slo-Tech - Alphabetova podružnica za brezpilotnike Wing je kot prva firma pridobila splošno dovoljenje za komercialno dostavo z droni v Združenih državah, kjer si več podjetij mrzlično prizadeva dobiti status prvega ponudnika tovrstnih storitev. Njegov tekmec Zipline pa je medtem zagnal ambiciozen projekt v Gani.

Kljub pogumnim napovedim tehnoloških velikanov, da bomo že od srede tega desetletja dobivali hitro hrano, pralni prašek in kondome na dom po zraku, se napredek v dostavi z letečimi droni odvija precej počasneje. Še posebno to velja za Združene države, kjer si mnogi obetajo bajne dobičke, a so oblasti z zaostritvijo zakonodaje pred podjetja postavile visoke prepreke, zato so prva testiranja potekala drugod. Sedaj je Wingu naposled uspelo kot prvi...

51 komentarjev

Tim Cook hvali EU in poziva k regulaciji tehnologije

vir: Wikipedia
Time - Na srečanju najpomembnejših osebnosti letošnjega leta, Time 100, ki ga organizira istoimenska ameriška revija, je izvršni direktor Appla med drugim omenil, da je vladni nadzor uporabe sodobnih tehnologij nujen, če želimo obvarovati zasebne podatke običajnih uporabnikov. "Če želimo ostati intelektualno pošteni, moramo priznati, da kar počnemo sedaj, preprosto ne deluje. Tehnologija mora postati regulirana. Preveč je primerov, ki kažejo, kako pomanjkanje zakonodaje povzroča velikansko družbeno škodo," je še dodal. Kot primere je navedel vse pogostejše informacijske vdore in poskuse vplivanja na volitve v...

21 komentarjev

Nvidia lansirala Geforce GTX 1650

AnandTech - Nvidia je zelo na hitro poslala v trgovine novega Geforca - GTX 1650; sicer najmanjšega predstavnika arhitekture Turing.

Čeprav je bilo zaradi uhajanja informacij že nekaj dni jasno, da bo zeleni tabor kmalu dal na trg še najšibkejšo članico svoje trenutne serije grafičnih kartic, je lansiranje Geforca GTX 1650 zainteresirano javnost ujelo nepripravljeno, saj Nvidia predstavnikom medijev ni poslala ničesar v predhodno testiranje. Malo zato, ker so šele danes prišli posodobljeni gonilniki, še bolj pa zato, ker gre pač za izdelek za spodnji del trga.

Kartica GTX 1650 je zgrajena na čipu TU117, ki je obtesan TU116 iz...

199 komentarjev

Intelovi mobilni procesorji 9. generacije Core so tu

PC World - Intel je predstavil procesorje 9. generacije Core za mobilne naprave (serija H), s čimer so dopolnili oktobra predstavljeno namizno družino. Gre za arhitekturo Coffee Lake Refresh, v kateri so procesorji izdelani v 14-nm procesu. Med novinci je najzmogljivejši i9-9980HK, ki ima osem jeder (16 niti) z osnovno frekvenco 2,4 GHz, ki se v načinu turbo dvigne do 5,0 GHz. Prvak v osmi generaciji je imel le šest jeder in najvišjo delovno frekvenco 4,8 GHz. Intel pravi, da je novinec 18 odstotkov hitrejši pri igranju iger in 28 odstotkov hitrejši pri urejanju videa z ločljivostjo 4K. Pri običajnih opravilih razlike ni, ker čipi tedaj varčujejo z energijo in hitrost zamenjajo za avtonomijo. Preostali člani družine imajo 8, 6 ali 4 jedra z osnovnimi takti med 2,3 in 2,6 GHz in frekvencami turbo med 4,1 in 4,8...

36 komentarjev

Škoda zaradi internetnih prevar raste

Slo-Tech - FBI je izdal letno poročilo o internetnem kriminalu, v katerem analizirajo prijavljene poizkuse in uspešno izvedene goljufije različnih vrst. V letu 2018 so prejeli 351.936 prijav, v katerih so podjetja in posamezniki naznanili za 2,7 milijarde dolarjev škode. Najpogostejše prevare so prevare pri kupovanju izdelkov prek internet (nedostava ali neplačilo), izsiljevanje ter kraja osebnih podatkov. Po obsegu škode pa prednjači BEC (Business Email Compromise), s čimer so nepridipravi od podjetij izmolzli kar 1,3 milijarde dolarjev oziroma dvakrat več kot leto pred tem.

...

29 komentarjev

Uradno: Samsung Galaxy Fold preložen za nedoločen čas

Slo-Tech - Poročila o novih Samsungovih telefonih Galaxy Fold, ki se prepognejo, a se ob tem često poškodujejo, so bila dovolj resna, da je Samsung preložil začetek prodaje novih telefonov. Včeraj so sporočili, da bodo odpovedali predstavitvena dogodka v Šanghaju in Hongkongu, danes pa so odpoved razširili na cel svet. To pomeni, da tudi ameriški in evropski kupci telefona še ne bodo mogli kupiti. V ZDA bi moral prispeti 26. aprila, v Evropo pa 3. maja.

Telefon, ki stane 2000 dolarjev, se prepogne in ima zaslon po celotni strani. Samsung je trdil, da je po rezultatih laboratorijskih testiranj moč telefon odpreti in zapreti vsaj 100.000-krat, ne da bi ga poškodovali. Toda v praksi se je izkazalo, da ga je moč vidno poškodovati že v nekaj dneh. Samsung je zato napovedal...

24 komentarjev

Samsung odpovedal predstavitvi Galaxy Folda na Kitajskem

vir: engadget
engadget - Samsung je odpovedal predstavitvena dogodka za svoj prepogljivi telefon v Hongkongu in Šanghaju, ki naj bi potekala prihajajoči torek in sredo. Kaj je razlog, ni znano, nekateri viri poročajo o težavah z lokacijama, kjer naj bi splovitvi potekali. No, preložitev se je zgodila samo nekaj dni zatem, ko so novinarji, ki so telefon dobili na preizkus, začeli poročati o pokanju zaslonov in o zaščitni foliji, ki prekriva zaslon in se zdi odstranljiva, a v resnici ni. Predstavniki Samsunga so zato napovedali preiskavo, ki naj bi odkrila vir pomanjkljivosti na napravi, ki stane 2000 dolarjev.

Ko gre za Samsung, še ni povsem zbledel spomin na debakl z modelom Galaxy Note 7, telefon, ki so ga...

16 komentarjev

Avstrijska vlada želi omejiti anonimno komentiranje na spletu

Minister za medije Gernot Blümel

vir: Der Standard
Der Standard - Avstrijska vlada je predstavila (angleški prevod) predlog novele zakona o skrbnosti in odgovornosti v internetu, s katerim želi močno omejiti možnost anonimnega komentiranja na spletu. Po novem zakonu bi morali uporabniki, ki uporabljajo spletne platforme, kakršni so forumi, portali z možnostjo komentiranja in podobno, upravljavcu predložiti svoje osebne podatke. Za strani, ki bodo kršile to obveznosti, so predpisane visoke globe.

To ne pomeni, da bi bili komentarji na spletu zapisani s pravim imenom in priimkov. Še vedno bi ostala možnost anonimnega prikazovanja, le da bi imel upravljavec spletne strani tudi podatke o istovetnosti avtorja. Te bo moral predati policiji, če bi prišlo do preiskave, ali v nekaterih...

284 komentarjev

CIA domnevno obtožila Huawei, da ima državno financiranje

vir: Wikipedia

vir: The Wall Street Journal
The Times - Po poročanju The Timesa je ameriška obveščevalna agencija CIA trdno prepričana, da kitajskega proizvajalca pametnih telefonov in opreme Huawei financirajo državne obveščevalne agencije. Američani so zaveznicam v omrežju Petero oči (Velika Britanija, Kanada, Avstralija, Nova Zelandija) letos posredovali informacije, da so Huawei financirali kitajska vojska, kitajska Nacionalna komisija za varnost pri Komunistični partiji ter neimenovana tretja veja kitajskega obveščevalnega sistema. Huawei navedbe odločno zanika in pravi, da bi zavrnili kakršnekoli zahtevke kitajski oblasti po izročanju podatkov, medtem ko ostalih obtožb, ki so brez kakršnekoli osnove, sploh ne bo...

29 komentarjev

Mobilne aplikacije za depresijo ali odvajanje od kajenja delijo podatke naokoli

Slo-Tech - Raziskovalci s sydneyjske univerze so se odločili preveriti, ali mobilne aplikacije za zdravje zbrane osebne podatke posredujejo tretjim strankam in ali uporabnikom to povedo. Osredotočili so se aplikacije, ki so namenjene boju z depresijo ali pomoči pri prenehanju kajenja. Našli so 36 najpogosteje uporabljenih aplikacij s teh področij in ugotovili, da jih velika večina podatke posreduje vsaj Facebooku ali Googlu, a tega ne razkrijejo uporabnikom.

Da številne aplikacije podatke posredujejo ali prodajajo drugim podjetjem, v resnici ni nobeno presenečenje (v preteklosti smo imeli primer aplikacije za spremljanje menstruacij, ki je podatke trosila naokoli). To početje postane še posebej problematično, ko imamo opraviti z aplikacijami, ki razpolagajo z...

15 komentarjev

Začenja se certificiranje popravka za Boeing 737 Max

Slo-Tech - Boeing 737 Max, ki je od druge nesreče prizemljen, je korak bliže ponovni uporabi. Ameriška Agencija za letalski promet (FAA) je sporočila, da so sestavili ekipo za ponovni pregled letal, ki bo konec meseca začela temeljito analizo sistemov za samodejno letenje, avtopilota in ostalih elektronskih pomagal na letalu. V celoti bodo preverili certificiranje letala. Svoje delo naj bi končali v 90 dneh. V komisiji bodo poleg Američanov še predstavniki agencij iz Avstralije, Brazilije, Evropske unije, Indonezije, Japonske, Kanade, Kitajske, Singapurja in Združenih arabskih emiratov.

Boeing je medtem že izdelal pričakovan popravek programske opreme, ki naj bi v prihodnosti preprečil napačno delovanje sistema MCAS, če bodo odčitki s senzorjev vpadnega kota napačni. Boeing popravka še ni predložil FAA, bo pa to moral storiti. Kaže pa, da imajo vsi zaupanje, da bodo letala...

16 komentarjev

Nintendo Game Boy praznuje 30 let

Slo-Tech - Na današnji dan pred 30 leti je Nintendo na Japonskem začel prodajati ročno konzolo Game Boy, ki se je kasneje zapisala med legende. Naprej na Japonskem za 12.500 jenov (približno današnjih 200 evrov), kasneje pa tudi drugod po svetu je bil možno dobiti konzolo s štirimi igrami: Super Mario Land, Baseball, Alleyway in Yakuman. Osembitna konzola z enobarvnim zelenim zaslonom tudi 30 let ostaja enako popularna.

Zanimivo je, da niti ob svojem izidu Game Boy ni bila tehnološko najnaprednejša konzola....

45 komentarjev

Genska terapija pozdravila hudo imunsko bolezen

vir: Nature
Nature - Ameriški strokovnjaki so z eksperimentalno gensko terapijo pri osmih otrocih pozdravili sindrom hude kombinirane imunske pomanjkljivosti, ki ga doslej drugače kot s presajanjem kostnega mozga nismo znali zdraviti. Dogodek označuje eno najuspešnejših genskih terapij doslej.

Sindrom hude kombinirane imunske pomanjkljivosti (severe combined immunodeficiency ali SCID) je resna genska okvara imunskega sistema, pri kateri telo ne proizvaja belih krvničk. Posledično večina bolnikov že v prvih letih življenja podleže najbolj običajnim boleznim, kot je prehlad, če se jih takoj ne zapre v nadzorovano sterilno okolje, zaradi česar se jih je prijela oznaka "bubble babies". Še posebno težka je inačica X1, kjer je okvarjen gen IL2RG...

16 komentarjev

SpaceX pri preizkusu plovila za posadko s težavami

Slo-Tech - V SpaceX-u so potrdili, da so imeli pri včerajšnjem preizkusu kapsule Crew Dragon "anomalijo". V nesreči ni bilo poškodovanih, se je pa z izstrelišča valil gost oranžen dim. Tiskovni predstavnik Jim Williams baze Cape Canaveral, kjer potekajo preizkusi in izstrelitve, je dejal, da je prišlo do napake pri statičnih preizkusih pogona SuperDraco, kjer se preizkusi delovanje potisnih oziroma raketnih sistemov za primer prekinitve misije (abort system). Predhodni testi so potekali brez težav, zapletlo se je le pri zadnjem. SuperDracova naloga je varno krmiliti kapsulo proč od rakete v primeru napake pri izstrelitve, ki terja takojšnjo prekinitev misije. Zaradi incidenta se bo verjetno zamaknila časovnica, po kateri bi moral...

5 komentarjev

Tudi Facebook želi svojega pametnega pomočnika

vir: Pxhere

vir: CNBC
CNBC - Facebook že od začetka leta 2018 razvija asistenta, ki se odziva na zvočne ukaze, so od dobro obveščenih virov izvedeli pri CNBC. Zadevo naj bi razvijali v okviru njihove divizije za navidezno in nadgrajeno resničnost, kjer se pod vodstvom Ire Snyderja pretežno ukvarjajo z razvojem strojne opreme, denimo očali Oculus. Za sicer skrivnosten projekt se je namreč izvedelo potem, ko so člani njihove ekipe stopali v stik s ponudniki pametnih zvočnikov.

Predstavniki Facebooka so novico potrdili in sicer, da delajo na razvoju take tehnologije, z namenom, da bi nekoč služila na njihovi paleti...

9 komentarjev

Človek, ki je ustavil WannaCry, priznal sostorilstvo pri drugem malwaru

Brian Krebs in Marcus Hutchins (desno)

Slo-Tech - Ko je pred dvema letoma pustošil izsiljevalski virus WannaCry, ga je uspel ustaviti tedaj 22-letni Marcus Hutchins. Uspel je ugotoviti, da se virus redno poizkuša povezati na določeno internetno domeno. Ko jo je registriral in jo je virus uspel najti, je nehal delovati. Hutchings je odkril stikalo za izklop, ki ga je bil v virus vgradil avtor. Kmalu zatem pa so Hutchinsa aretirali v nepovezanem primeru in obtožili kaznivih dejanj,...

5 komentarjev

Ruska televizija preizkusila robotskega napovedovalca

Slo-Tech - Na ruski televiziji Rossiya 24 so preizkusno uporabili robotskega napovedovalca, ki je prebral nekaj novic v rednem programu. Aleks, ki so ga ustvarili v podjetju Promobot in je stane okrog 14.000 evrov, je narejen po videzu soustanovitelja podjetja Alekseja Južakova. Kako je v praksi videti robot, ki zmore za zdaj le obrazno mimiko in premikanje vratu, si lahko pogledamo v posnetku, kjer bere novice o kmetijstvu, jedrskem forumu in financah. Potem je poročal še iskanju pogrešane mačke v Moskvi, ki naj bi jo brcnil opozicijski kandidat za mestni svet, in o konferenci o umetni inteligenci, ki je potekala v Skolkovem.

Robota so začeli razvijati leta 2017 in še ni dokončan. V prihajajočih verzijah načrtujejo verzije, ki se bodo lahko celo premikale po studiu. V...

14 komentarjev

Toyota s partnerji v Uberjeva avtonomna vozila vlaga milijardo dolarjev

Slo-Tech - Kljub lanski razvpiti nesreči, ki je razkrila zaostanek Uberjeve tehnologije za konkurenco, se vlaganja in razvoj nadaljujejo. Minuli mesec se je tožilstvo odločilo, da Uberja ne bo kazensko preganjalo zaradi smrtne žrtve, saj je peška kršila prometne predpise (bo pa odgovarjala nadzorna voznica). Toyota, ki je že vlagala v Uber, je najavila novo milijardno investicijo v Uberjev program avtonomnih vozil. Poleg Toyote sodelujeta še Denso in SoftBank.

Lanskega avgusta je Toyota podpisala polmilijardno pogodbo, po kateri bodo v svoja vozila Sienna vgradili tehnologijo za samostojno vožnjo. Že pred tremi leti pa je Toyota v Uber vložila 300 milijonov dolarjev. Denso, ki je pri nas nekoliko...

2 komentarja

3D-tiskano srce, ki to še ni povsem

MedicalXpress - Izraelski strokovnjaki so objavili, da so kot prvi s 3D tiskanjem napravili srce iz ožiljenega človeškega tkiva, toda organ je ta hip še daleč od funkcionalnega.

Aditivna proizvodnja se ne širi bliskovito zgolj v smer 3D tiska kovin, temveč tudi biotiskanja, ki obeta umetno ustvarjene nadomestne organe. To bo prišlo še kako prav v času, ko ljudi vse uspešneje ohranjamo pri življenju, zaradi česar pričakujemo, da bo sčasoma na voljo vse manj organov za presaditve. Natisniti znamo že nekatere najpreprostejše dele človeškega telesa, poglavitni izziv pa so trenutno ožiljena in oživčena tkiva, ki so osnova za pomembnejše organe - na primer srce.

Raziskovalci z Univerze v Tel Avivu so objavili, da so uspeli natisniti srce iz...

3 komentarji

Facebook nadaljuje tradicijo zlorabljanja osebnih podatkov

vir: Picryl

Slo-Tech - Pred slabim mesecem dni smo poročali o incidentu, v katerem se je izkazalo, da je Facebook hranil gesla uporabnikov v tekstovni obliki, kar že samo po sebi predstavlja veliko varnostno šlamparijo. Podjetje je tedaj ob nekaj sto milijonih uporabnikov Facebooka poročalo tudi o nekaj deset tisočih uporabnikih Instagrama. Zdaj se je izkazalo, da gre tudi v tem primeru za več milijonov uporabnikov.

Drugi del najnovejšega zasebnostnega kolapsa v podjetju pa predstavlja razkritje, da je družba hranila poštne stike poldrugega milijona svojih uporabnikov, kajpak, brez da bi za kaj takega imela njihovo soglasje. Med majem 2016 in letošnjim marcem so namreč uporabnike pozivali k preverjanju poštnih naslovov in to...

31 komentarjev

Google v Androidu dodal okno za izbiro brskalnika in iskalnika

Slo-Tech - Google je danes izpolnil eno izmed zahtev Evropske unije, ki jo je ta lani postavila poleg visoke globe zaradi oviranja konkurence. Uporabniki Androida na pametnih telefonih v Evropi bodo od danes videli okno, v katerem jim bo Google predstavil alternative za brskalnik Chrome ter alternative za Googlov iskalnik. Med prvimi bodo na primer Edge, Opera in Firefox, med slednjimi pa Bing, DuckDuckGo in drugi.

Še vedno bosta Google Search in Chrome integrirana v Android. Prav tako ju bo Google ponujal na vrhu seznamov kot privzeti možnosti. To seveda razburja združenje FairSearch, ki jo bilo med pobudniki preiskave, ki je na koncu pripeljala do kazni,...

76 komentarjev

Izšel Ubuntu 19.04

Slo-Tech - Kot vsakega aprila je tudi to pot izšla nova različica priljubljene Linuxove distribucije Ubuntu. Verzija 19.04 nosi razvijalsko ime Disco Dingo in bo podprta naslednjih devet mesecev. Kdor želi daljšo podporo, bo moral do prihodnjega aprila vztrajati na 18.04 LTS. Prinaša pa 19.04 precej pomembnih izboljšav za uporabo na domačih računalnikih, ki so v veliki meri posledica GNOME 3.32. Ta prinaša višje frekvence osveževanje slike, manjše obremenitve procesorja in grafičnega procesorja, hitrejše nalaganje ikon itd. V X-org in Wayland je na voljo necelo povečevanje (fractional scaling) na HiDPI. Novi gonilniki za Nvidiine kartice, ki so končno vgrajeni v distribucijo (ob namestitvi se prenesejo z interneta), pa prinašajo precej več zmogljivosti.

Za uporabnike na...

37 komentarjev

Upogljivi samsungi se ... zvijajo

Slo-Tech - Ne sliši se zelo presenetljivo, temveč so to številni potihoma pričakovali. Ko je Samsung izdal Galaxy Fold, telefon z upogljivim zaslonom, ki se prepogne, je zatrjeval, da bo telefon dovolj trpežen, da bo preživel vsakodnevno prepogibanje. Toda kot kaže, to ne drži. Na internetu mrgoli poročil in fotografij najrazličnejših poškodb, ki so jih telefoni doživeli že nekaj dni po začetku uporabe.

Težave so najrazličnejše. Na mnogo telefonih se na pregibu kmalu trajno pozna šiv, po katerem se vsakokrat prepogne. Najverjetneje v zgibu je urednika The Vergea nekako uspel v telefon dobiti kos prahu ali druge umazanije, ki se je...

69 komentarjev

V Veliki Britaniji 15. julija konec prosto dostopne spletne pornografije

Slo-Tech - V Veliki Britaniji se bo 15. julija končno začel izvajati leta 2017 sprejet zakon, ki prepoveduje ogledovanje pornografskih vsebin mlajšim od 18 let in na internetu uvaja preverjanje starosti. Od 15. julija letos bodo morale spletne strani preveriti starost obiskovalcev, za kar ne bo zadoščal zgolj klik na gumb Sem polnoleten. Zakon pa ima toliko izjem in lukenj, da nihče resnično pričakuje, da bi se dostopnost spletne pornografije zmanjšala.

Prva izjeme so strani, kjer je manj kot tretjina vsebin pornografskih. To pomeni, da Reddit, Imgur ali Twitter ostanejo takšni, kakršni so. Druga izjema so spletne strani, ki pornografije ne prikazujejo z namenom služenja denarja. Če ni možnosti plačljive naročnine ali dostopa, potem so takšne strani izvzete. Tretja...

87 komentarjev

Znanstveniki delno oživili možgane prašičev več ur po smrti

vir: Nature
Nature - Raziskovalci na ameriški Univerzi Yale so v prašičjih možganih več ur po usmrtitvi dosegli obnovitev mnogih celičnih življenjskih procesov, ne pa tudi usklajenega živčnega delovanja. Dosežek zna imeti korenite posledice za naše razumevanje možganske smrti.

Nekdaj so človeka proglasili za mrtvega, ko je nehal dihati ali mu je prenehalo biti srce; dandanes se zdravniška stroka pri tem ravna po točno določenih kriterijih možganske smrti. Zanjo velja, da nastopi precej hitro po tem, ko možgani zaradi prenehanja dotoka krvi izgubijo dostop do energije, saj gre za najbolj požrešen organ v našem...

27 komentarjev

Qualcomm in Apple presenetljivo zakopala sekiri

vir: Wikipedia
The Verge - Potem, ko so vsi dolgo pričakovali veliko sodno bitko med Qualcommom in Applom, ki se je začela včeraj, sta podjetji nepričakovano sklenili poravnavo. Z njo sta z eno potezo umaknili vse medsebojne sodne spore, in teh ni bilo malo, segali pa so v milijardne dolarske vrednosti. Podrobnosti poravnave niso znane, izvedelo pa se je, da bo Apple plačal Qualcommu neznano vsoto, družbi pa sta obenem sklenili tudi licenčni dogovor za naslednjih šest let in pogodbo o večletni vnovični dobavi Qualcommove strojne opreme za Applove izdelke.

Osrednji spor se je namreč vnel okoli višine patentnih odškodnin za modeme, ki jih je Apple uporabljal v svojih pametnih telefonih. Te naj bi bile oderuške, zato (in zaradi množice drugih...

2 komentarja

Samsung razvil 5-nm postopek proizvodnje čipov

Slo-Tech - Samsung je uspešno izpopolnil postopek za proizvodnjo čipov v 5-nm litografiji, ki uporablja ekstremno ultravijolično (EUV) tehnologijo. Trenutno je 7 nm najmanjši komercialno izvedljiv postopek, s katerim se proizvajajo na primer procesorji za Galaxy S10, nadaljnje pomanjševanje litografije pa je povezano z velikimi težavami. V nanometrskem merilu se namreč približujemo atomskemu merilu, prav tako pa je običajna svetloba predolgih valovnih dolžin, da bi bilo mogoče z njo jedkati vezja. Slednji problem rešuje EUV. Običajna ultravijolična litografija namreč uporablja valovne dolžine okrog 200 nm, medtem ko potrebujemo za EUV svetlobo pri 13,5 nm.

Novi čipi, ki jih bo proizvajal Samsung, bodo 25 odstotkov manjši in 20 odstotkov...

10 komentarjev

Demenca svetovnega spleta

Slo-Tech -

Vsebine na spletu naj bi bile večne. Vsaj tako nas opozarjajo, ko si ustvarjamo profile na družabnem spletu, ko objavljamo fotografije in ko klikamo po oglasih. A po drugi strani vedno več strokovnjakov opozarja, da spletne vsebine izginjajo, da je treba posebno pozornost nameniti njihovemu ohranjanju in da vedno večja platformizacija predstavlja grožnjo svobodi izražanja ter vsebinske pestrosti.

Na okrogli mizi bomo z gosti in gostjo osvetlili pomembnost ohranjanja digitalnih vsebin, specifike posameznih tipov vsebin in načinov hrambe ter preverili, na kakšen način trenutno poteka ohranjanje slovenske digitalne dediščine in kaj lahko pričakujemo v prihodnosti.

Sodelovali bodo Taja Topolovec, direktorica zavoda Pod črto, Boštjan Špetič, Zemanta in Janko Klasinc, vodja Službe za razvoj in upravljanje digitalne knjižnice NUK.

Vidimo se v četrtek, 18.4.2019 ob 18h v Poligonu na Tobačni.

9 komentarjev

Inštitut Ifo: električni avtomobili za okolje slabši od konvencionalnih

Slo-Tech - Nemški ekonomski inštitut Ifo je danes razkril rezultate študije o bilanci izpustov ogljikovega dioksida električnih avtomobilov. Primerjali so električno Teslo Model 3 in dizelski Mercedes C 220d. Ugotovili so, da so izpusti ogljikovega dioksida na prevožen kilometer pri električnem avtomobilu višji, če upoštevamo tudi proizvodnjo baterij, njihovo življenjsko dobo ter trenutne nemške vire električne energije. Študijo je izvedel profesor fizike z Univerze v Kölnu Christoph Buchal in zaslužni profesor ekonomije na münchenski univerzi Hans-Werner Sinn.

Posebej problematično je pridobivanje litija, kobalta in mangana, ki so ključni sestavni deli baterij. Njihovo pridobivanje je energetsko izjemno potratno, saj so ocenili,...

183 komentarjev

Pa saj smo že vedeli: Amazon preplavljen z lažnimi ocenami

vir: Which?
Which? - Raziskava britanske potrošniške organizacije Which? je na Amazon.com analizirala mnenja uporabnikov za nekaj sto izdelkov, razvrščenih v 14 kategorij. Ugotovitve so pokazale, da so potem, ko izdelke razvrstimo po kriteriju ocen uporabnikov, na vrhu zadetkov same popolnoma neznane znamke, denimo Itshiny, Vogek in Aitalk, od katerih imajo nekatere tudi po več tisoč napisanih, a nepreverjenih mnenj. Slednje pomeni, da ni nujno, da je uporabnik, ki je mnenje napisal, izdelek tudi zares kdaj kupil.

Pri Which? kot primer posebej izpostavljajo slušalke: na prvi strani razvrstitve tako najdemo same nepoznane znamke, 87 % od skupaj 12.000 mnenj je nepreverjenih, 71 % vseh slušalk pa ima oceno...

42 komentarjev

Znani prvi podatki o prihodnjem Playstationu

Euro Gamer - Šef razvoja konzol Playstation je razgrnil prve podrobnosti o ustroju naslednice PS4-ke, med katerimi sta najbolj zanimivi uporaba shrambe SSD in pa ohranitev fizičnih nosilcev za igre.

Sony se je letos odpovedal tradicionalni pomladanski tiskovki na sejmu E3, a da privrženci tabora Playstation ne bodo trpeli prehude informacijske suše, je poskrbel konzolni arhitekt Mark Cerny, ki je v intervjuju za Wired razkril prve podrobnosti o naslednici štirice. Zaenkrat je sicer še ne imenujejo uradno Playstation 5, a bi bilo skrajno čudno, če bi jo poimenovali kako drugače. Naprava bo zgrajena okrog AMDjevega osemjedrnega centralnega procesorja na arhitekturi Zen 2, izdelanega v 7-nanometrskem proizvodnem procesu. Tudi grafični čip bo AMDjev, na osnovi arhitekture Navi, ni pa Cerny...

51 komentarjev

Evropska direktiva o avtorskih pravicah dokončno pod streho

Slo-Tech - Včeraj je nova evropska direktiva o avtorskih pravicah, ki jo Evropski parlament potrdil 26. marca, dobila še zadnjo zeleno luč. Svet Evropske unije je danes potrdil omenjeno direktivo z 19 glasovi za, šestimi glasovi proti in tremi vzdržanimi. Proti so glasovali Finska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Poljska in Švedska. Poleg Slovenije sta se vzdržali še Belgija in Estonija. Za sprejetje je bilo treba zbrati 55 odstotkov glasov držav, ki predstavljajo vsaj 65 odstotkov prebivalstva (kvalificirana večina).

Direktiva je zavezujoč pravni akt glede na svoj cilj, imajo pa države pravico in obveznost, da ga same na najprimernejši način prenesejo v nacionalno zakonodajo. Države...

30 komentarjev

Kaj se dogaja z Assangeovo zavarovalno polico?

Slo-Tech - Wikileaks je junija 2016 objavil 88 GB veliko šifrirano datoteko, s čimer naj bi zaščitili svoje delo in svojega ustanovitelja Juliana Assangea. Če bi se kaj zgodilo, bi na internetu razkrili šifrirne ključe, ki bi omogočili vpogled v objavljen arhiv. To je sovpadalo z afero nezaščitene elektronske pošte Hillary Clinton. Julian Assange je tedaj dejal, da vsebujejo informacije o Hillary Clinton dovolj dokazov, da bi jo lahko kazensko preganjali. Dokumente so kasneje razkrili ruski hekerji, Hillary Clinton pa se ni zgodilo nič.

Datoteka je sedaj ponovno v središču zanimanja, saj so Juliana Assangea aretirali. Ali je še aktualna glede na poznejša razkritja, lahko le ugibamo. Po besedah ekvadorskega zunanjega ministra je Assange na svoj telefon namestil program, s katerim lahko hitro...

12 komentarjev

So z genskim inženiringom že napravili pametnejše opice?

China Daily - Znanstveniki s Kitajske poročajo, da so makakom vnesli človeški gen, ki vpliva na razvoj možganov, nakar so na testih inteligence dosegli boljše rezultate od običajnih opic.

Trenutek, ko se je prednik človeka pred približno dvajsetimi milijoni let odločil spustiti z drevesa in postaviti na zadnje noge, strokovnjake zanima že od nekdaj, z razvojem umetne inteligence pa na vrednosti le še pridobiva. Kaj so bili tisti koraki, ki so naši nevronski mreži omogočili, da je tako nesorazmerno zmogljivejša v primerjavi s tistimi pri primatih, skuša razvozlati vse več raziskovalcev - na vse bolj drzne načine.

Na Kunminškem zoološkem inštitutu so opicam iz rodu makakov z genskim inženiringom v fazi zarodka vnesli gen MCPH1...

22 komentarjev

Hekerji vsaj tri tedne brali elektronsko pošto Microsoftovih uporabnikov

Slo-Tech - Microsoft je potrdil, da so hekerji uspeli pridobiti dostop do elektronskih predalov nekaterih uporabnikov spletne pošte Hotmail oziroma MSN. Za zdaj ni znano, koliko uporabnikov je bilo prizadetih. Microsoft je sprva trdil, da so napadalci lahko prebirali le zadeve elektronskih sporočil, kasneje pa je priznal, da je bil v vsaj nekaj primerih (šest odstotkov prizadetih uporabnikov) možen dostop do celotne vsebine elektronskih sporočil.

Za zdaj kaže, da so hekerji nekako pridobili prijavne podatke enega izmed inženirjev, ki je imel dostop do elektronske pošte uporabnikov. Microsoft je dejal, da so že onemogočili omenjeni račun in blokirali dostop napadalcev. Napad je po trditvah hekerjev trajal šest mesecev, Microsoft pa trdi, da je bil nepooblaščen dostop...

6 komentarjev

Stratolaunch je poletel

vir: Space
Space - V soboto je z letališča v Kaliforniji prvič poletel Stratolaunch, zrakoplov z največjim razponom kril v zgodovini, ki bo v prihodnosti proti nebu nosil rakete.

SpaceX počne revolucijo v nižanju stroškov pošiljanja predmetov v orbito, toda vračanje pogonskih raket na Zemljo v enem kosu ni edini način za dosego teh ciljev. Soustanovitelj Microsofta Paul Allen je tako leta 2011 na noge postavil podjetje Stratolaunch Systems, da bi satelite v vesolje pošiljal s pomočjo letal, ki bi rakete dvignili do kraja izstrelitve visoko v atmosferi. Na ta način se izogne najgostejšemu delu Zemljinega ozračja in se obenem na tem delu poti drago raketno gorivo zamenja z letalskim. Avion Stratolaunch je za Allena napravila firma Scaled Composites - točno tista, ki snuje tudi plovila

5 komentarjev

Mrk Facebooka, Instagrama in WhatsAppa

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Lep del sveta je bil dopoldne po našem času prikrajšan za eno ključnih svoboščin, objavo nedeljskih dogodivščin na svojem družabnem omrežju. Tako sta bili Facebookovi in Instagramovi domeni kaki dve uri povsem nedosegljivi, na WhatsAppu pa ni bilo mogoče pošiljati in prejemati sporočil, odpovedal je tudi Messenger. Geografsko je bil najbolj prizadet severovzhod ZDA, Evropa in Filipini.

Predstavniki Facebooka so po nekajurnem molku pojasnili, da so napako že odpravili in se opravičili uporabnikom za neprijetnost. Žal pa niso dali globljih pojasnil, kaj je šlo narobe. Podoben incident je Facebookova družina družabnih omrežij doživela natanko mesec...

31 komentarjev

Internet Archive zasut z obtožbami o terorističnih objavah

vir: Wikipedia
BBC - Internet Archive, neprofitna digitalna knjižnica, obenem pa tudi mreža aktivistov, ki se borijo za svoboden in odprt splet, je ta teden prejela 500 opozoril za odstranitev terorističnih vsebin. Opozorila je poslala francoska podružnica Europolove enote za obveščanje na spletu (EU Internet Referral Unit), pri čemer so zaposlenim na Internet Archivu za odstranitev spornih vsebin dali natanko eno uro časa, v nasprotnem primeru pa so jim zagrozili z blokado njihovih strani na ozemlju Francije.

Zahtevki se nanaša na precej presenetljive vsebine Internet Archiva, denimo na celotno knjižnico...

17 komentarjev

Nasina študija: bivanje v vesolju povzroči reverzibilne spremembe

Slo-Tech - NASA je objavila končne rezultate študije vpliva daljšega bivanja v vesolju na ljudi, ki so jo izvedli med marcem 2015 in marcem 2016. V okviru znamenite misije The Twins Study so spremljali dvojčka astronavta Scotta Kellya in Marka Kellyja. Prvi je leto dni preživel na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), drugi pa je bil na Zemlji. Preliminarne rezultate so objavili že leta 2017, danes pa je v Science izšel še daljši članek, ki prinaša vse odgovore. Ugotovili so, da bivanje v vesolju povzroči nekatere fiziološke spremembe, ki pa se po vrnitvi na Zemljo v veliki meri izničijo.

Čeprav se na glas govori o poletu na Mars, kar bi trajalo približno dve leti, večjih študij o vpliv bivanja v vesolju nimamo. Doslej je bilo v vesolju več kot petsto ljudi, a le osem jih je bilo tam več kot 10 mesecev. Prvi korak k razumevanju vpliva, ki bi ga imelo dolgo potovanje po...

14 komentarjev

Izraelski pristanek na Luni spodletel; druga izstrelitev Falcon Heavyja uspešna

Slo-Tech - Včerajšnji dan je bil za ljubitelje vesoljskih poletov še posebej razburljiv, saj smo videli dva pomembna dogodka. Prvi poskus pristanka zasebnega plovila na Mesečevi površini se je končal v razbitinah, saj je izraelski sondi Berešit med spustom odpovedal motor. Precej bolje je šlo SpaceXu, ki je ob drugem poletu rakete Falcon Heavy tokrat uspel pristati z vsemi tremi raketami prve stopnje.

Spomnimo: projekt sonde Berešit (hebrejsko za genezo) je izšel iz natečaja Google Lunar XPrize, ki se je lani razpletel brez zmagovalca, saj prav nihče od sodelujočih ni dosegel zastavljenih ciljev pristanka na Mesecu, navzlic baročnemu podaljševanju rokov. Izraelsko podjetje SpaceIL, ki je plovilo spočelo v navezi z Israel Aerospace Industries (IAI) in...

3 komentarji

Najbolj priljubljeni in osovraženi programski jeziki

Najbolj všečni

Slo-Tech - Stack Overflow je objavil vsakoletno analizo svojih uporabnikov in prispevkov, ki razkriva veliko informacij o trenutnih trendih na področju programiranja. V raziskavi je sodelovalo 90.000 razvijalcev, ki uporabljajo Stack Overflow. Rezultati kažejo, da večjih sprememb od lanskega leta ni bilo.

Med najpopularnejšimi večnamenskimi jeziki ostajata Python na četrtem mestu in JavaScript na...

69 komentarjev

Še zadnja država v Evropi dobila 4G

Slo-Tech - Ta teden se je še zadnja država v naši soseščini in Evropi spoznala z omrežjem 4G. Regulator je licence za koriščenje frekvenc 4G razdelil še v Bosni in Hercegovini, kjer se je že začelo poizkusno obratovanje. Komercialna storitev bo na voljo v začetku maja, in sicer po načrtih 8. maja. Trenutno testno deluje v Mostarju, naslednje mesto pa bo Sarajevo.

Za uporabo omrežja 4G bodo morali lastniki telefonov dobiti nove kartice SIM, kar je običajno. V Bosni in Hercegovini v resnici vzpostavljajo omrežje 4G+, ki bo omogočalo hitrosti do 300 Mb/s, kar je dvakrat več od običajnih omrežij 4G. Licence za uporabo frekvenc so dobili vsi trije ponudniki mobilnih storitev (HT Mostar, BH Telekom in Telekom Srpske). Do pokritosti večjega dela države pa bo še trajalo....

4 komentarji

Blagi elektrošoki izboljšujejo kratkoročno pomnjenje

IEEE Spectrum - Raziskovalci na Bostonski univerzi so zmogljivost delovnega spomina pri starejših ljudeh z neinvazivno električno stimulacijo možganov praktično izenačili s tisto pri mlajših.

Delovni spomin - dostikrat mu rečemo tudi kratkoročni, čeprav pomena nista povsem enaka - ljudje uporabljamo pri sklepanju in odločanju v realnem času, na primer pri računanju ali orientaciji v novem kraju. S starostjo njegova zmogljivost tudi pri zdravih ljudeh zaznavno upade in strokovnjaki so že nekaj časa slutili, da bi do tega lahko prišlo zaradi nesinhroniziranosti živčnih signalov med različnimi deli možganov. Pri mlajših ljudeh so možganski valovi namreč med različnimi režnji dobro usklajeni, pri starejših...

30 komentarjev

Britanci aretirali Juliana Assanga

vir: Wikipedia
BBC - Juliana Assanga, ustanovitelja Wikileaksa, je britanska policija aretirala na Ekvadorski ambasadi v Londonu, potem, ko mu je ta država odvzela pravico do azila. Assange je sicer za zidovi ambasade preživel zadnjih sedem let. Tja se je zatekel pred obtožbami za spolni napad na Švedskem, britanski organi pregona pa so za njim leta 2012 razpisali tiralico, potem ko se pod varščino ni zglasil na sodišču. Nekoliko bolj posreden razlog za neprostovoljni zapor pa tiči v strahu pred izročitvijo ZDA, kjer bi utegnil odgovarjati za žvižgaške objave na Wikileaksu, ki so tedaj precej prizadele geostrateške interese Washingtona. Obtožnica tam sicer nikoli ni bila uradno vložena, smo pa lani jeseni poročali o spodrsljaju tožilca, ki...

363 komentarjev

Dobili prve posnetke črnih lukenj in okolice

Lokacije sodelujočih teleskopov

Slo-Tech - Črne luknje že desetletja niso zgolj teoretično koncept, temveč dobro podkrepljeno fizikalno dejstvo. Dovolj veliki skupki mase, ki se zaradi gravitacijskega privlaka sesedejo do tolikšne gostote, da jim niti svetloba ne more uiti (ubežna hitrost je višja od hitrosti svetlobe), se imenujejo črne luknje preprosto zato, ker so tako videti. Od koder ne more niti svetloba, je pač črno.

Včeraj smo dobili prvo fotografijo črne luknje oziroma najbližji približek tega (znanstvena objava). Dogajanja za dogodkovnih horizontom, torej za mejo, od koder niti svetloba ne more pobegniti, seveda ne moremo fotografirati. Lahko pa fotografiramo dogajanje v okolici, ki je prav tako spektakularno. Nekatere črne luknje so bolj umirjene, zlasti velike pa so pogosto divje pošasti, ki nebrzdano...

63 komentarjev

Sony predstavil televizor z ločljivostjo 16K

Slo-Tech - Na sejmu na Japonskem je Sony pokazal nov televizor, ki ima ločljivost 16K. To pomeni, da ima 16-krat toliko točk kakor naprave z ločljivostjo 4K in kar 64-krat toliko od zaslona s 1080p. Televizor meri 19,2 x 5,4 metra, torej je bolj podoben ploskvi avtobusa kakor domačemu zaslonu. Zaradi velikosti je bil razstavljen v prvem in drugem nadstropju.

Sony je v preteklosti že pokazal zaslon z ločljivostjo 16K, ki pa je bil opazno sestavljen iz več manjših zaslonov z jasnimi mejami. Novi zaslon je sicer takisto modularno zgrajen iz več panelov, a ker nimajo robov (bezel), je učinek enotnega zaslona prepričljiv.

Tehnologija se imenuje Crystal LED, kar je komercialno ime za micro-LED. Zaslon tako ne zahteva osvetlitve ozadja, temveč deluje podobno kot OLED, kjer si...

50 komentarjev

Windows XP umrl. Dokončno

Microsoft - Windows XP je najtrdovratnejši Microsoftov operacijski sistem, ki je že večkrat umrl, a se je vztrajno vračal. Sedaj je podpore z vsemi triki vendarle konec. Včeraj se je končala razširjena podpora za Windows Embedded POSReady 2009, ki je bil še zadnji brcajoč predstavnik legendarne linije Windows NT 5.1.

Prvikrat je Windows XP umrl 8. aprila 2014, ko se je iztekla razširjena podpora zanj. To je pomenilo, da Microsoft ni izdajal več popravkov zanj. Besedo so morali požreti, saj so celo leta 2017 še izdajali nujne popravke za velike luknje, ki so jih izkoriščali virusi. Izredne posodobitve za odpisane operacijske sisteme so dvignile veliko prahu, ker so predstavljale odklon od dotedanje politike in moralni hazard, a je na koncu...

75 komentarjev

So Microsoftovi posli z EU navzkriž z GDPR?

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Evropski nadzornik za varstvo osebnih podatkov je sprožil preiskavo, s katero želi ugotoviti ali Evropska komisija in druge bruseljske inštitucije spoštujejo določbe Splošne uredba o varstvu osebnih podatkov (GDPR). Gre za nakupe programske opreme pri Microsoftu, problem pa je približno enak tistemu, ki ga je konec lanskega leta glede 300.000 svojih javnih uslužbencev, prav tako proti Microsoftu, sprožila nizozemska vlada. Torej, ali programski paket Microsoft Office Pro Plus, ki se povezuje s strežniki Office 365 zares črpa telemetrične in druge podatke iz aplikacij v okviru Offica in jih shranjuje na strežnikih v ZDA. Šlo naj bi med drugim tudi za naslove elektronskih sporočil in...

13 komentarjev

Test prepoznave obraza voznikov v New Yorku neuspešen

vir: Gizmodo
Gizmodo - Preizkus tehnologije za prepoznavo obraza med vožnjo na enem od newyorških mostov je dal prav spektakularno slabe rezultate, saj sistem niti ene osebe ni prepoznal z zadovoljivo stopnjo natančnosti.

Pred tremi leti je newyorški guverner Andrew Cuomo za obrambo pred teroristi posegel po tehnologiji za prepoznavo obraza. Po načrtu naj bi zlikovce lovili s kamerami, nameščenimi na cestninskih postajah na vpadnicah v Manhattan. Toda kakor kažejo prva testiranja, bodo inženirji še zelo švicali, preden bo kaj takega mogoče. Wall Street Journal je namreč izbrskal pošto, v kateri tamkajšnji Urad za transport ugotavlja, da so izsledki preizkusov na mostu Roberta F. Kennedyja iz lanskega leta obupno slabi, saj sistem ni uspel zanesljivo ("v okviru parametrov") prepoznati...

17 komentarjev

Obrat števca tednov v GPS-u prizemljil nekaj letal

Slo-Tech - Ko se je konec tedna iztekla GPS-ova epoha, smo sicer poročali, da se utegne kakšnemu cenenemu sprejemniku GPS zmešati, a večjih težav vendarle nismo pričakovali. A zgodilo se je, da je zaradi te težave obtičalo celo nekaj letal. Po neuradnih podatkih je nekaj deset letal boeing zamujalo ali sploh ni poletelo, ker niso bili pravočasno posodobljeni.

KLM-ov let iz Amsterdama v Bogoto je zaradi težav z datumom zamujal več kot sedem ur. Podobno usodo je imelo še okrog 15 letal Boeing 777 in Boeing 787 na Kitajskem, ki so ta vikend zamujala ali sploh niso letela, poroča China Aviation Review. Kot kaže, vzdrževalci niso posodobili sistemov. Sistem za načrtovanje leta in navigacijo dobavlja Honeywell, ki je marca izdal dve...

5 komentarjev

Kitajska razmišlja o prepovedi rudarjenja bitcoina

Slo-Tech - Kitajska premišljuje o prepovedi rudarjenja bitcoina in drugih kriptovalut, poroča Reuters. Nacionalna komisija za razvoj in reforme (NDRC) je sporočila, da pripravlja prenovljen seznam dejavnosti, ki jih bodo v državi vzpodbujali, omejevali ali prepovedali. Prvi seznam je izšel leta 2011, v novi verziji pa naj bi bilo rudarjenje kriptovalut v zadnji kategoriji. Gre za dejavnosti, ki so v nasprotju z zakonodajo, niso varne, tratijo vire ali onesnažujejo okolje.

Trenutno je dokument v fazi javnega posvetovanja, ki bo trajalo do 7. maja. Če bo uvrstitev kriptovalut ostala nespremenjena, se obeta prepoved brez prehodnega obdobja. Vseeno strokovnjaki niso pretirano zaskrbljeni, ker so na Kitajskem kriptovalute že sedaj trn...

93 komentarjev