»

Šifriranje skoraj ni ovira za NSA in GCHQ

Slo-Tech - Pred 20 leti je bilo šifriranje na internetu precej eksotična dejavnost, ki so jo uporabljali zgolj vojska ali diplomati. Danes je vse drugače, saj se na različne vrste šifriranja zanašamo vsakokrat, ko obiščemo spletno banko, kaj kupimo prek interneta ali opravimo telefonski klic. Komercialno dostopno šifriranje je algoritemsko mogoče narediti za vse praktične primere nezlomljivo, s čimer pa se ameriška NSA in njena britanska sestra GCHQ ne strinjata. Najnovejši dokumenti, ki jih je Snowden posredoval Guardanu in The New York Timesu, kažejo, kako NSA in GCHQ uspešno bereta veliko šifrirane komunikacije.

NSA in GCHQ uporabljata...

61 komentarjev

NASA gre na Luno

vir: BBC
BBC - Ameriška vesoljska agencija NASA je danes ob pol šestih zjutraj po slovenskem času v vesolje izstrelila plovilo brez posadke, ki se imenuje LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer). LADEE gre torej na Luno oziroma, če smo povsem natančni, v njeno orbito, kjer bo krožil vsaj 100 dni (upajo pa na več mesecev delovanja). Pristal pa na površju ne bo.

LADEE so izstrelili s ploščadi na Wallops Islandu v Virginiji, od koder misij proti Luni doslej še niso izstrelili. V vesolje ga je ponesla raketa Minotaur V, do Lune pa bo potoval en mesec, potem pa se bo še toliko časa utirjal v pravilno orbito. Tam bo potem deloval vsaj tri mesece.

S to misijo, ki je vredna 280 milijonov dolarjev, bo NASA pridobila dodatne...

16 komentarjev

Prijatelji so si gensko podobnejši

Slo-Tech - Povej mi, s kom se družiš, pa ti povem, kdo si, je stara modrost. Podobne glave pač tičijo skupaj in doslej je veljalo, da med seboj družijo ljudje s podobnimi interesi, prepričanji, vrednotami in značajskimi lastnostmi - tudi na Facebooku. Raziskava Univerze Yale in Univerze v Kaliforniji pa odkriva, da se ljudje družijo, ker imajo podoben DNK.

Ljudje med vsemi živimi bitji tvorijo najkompleksnejše družbene strukture, še posebej značilne pa so povezave med ljudmi, ki ne sodijo v kategorijo partner ali sorodstvo. Teh, recimo jim prijateljstvo, naklonjenost ali zavezništvo, v tolikšni meri ne vzpostavljajo nobene živali. Vprašanje, s katerim so se ukvarjali v raziskavi, ni, zakaj ljudje sklepamo te povezave, saj je razlogov za to več in so dobro poznani (v končni fazi imamo od njih pač...

17 komentarjev

Mozilla odpira prostore v Novem mestu

Kiberpipa - Mozilla Spaces so odprta delovna okolja v svetovnih prestolnicah, namenjena hekerjem, programerjem, dizajnerjem, raziskovalcem in drugim sodelavcem Mozille, ki želijo prispevati k svetlejši prihodnosti spleta. In po vzoru Mozilla Spaces zdaj Mozilla odpira prostore tudi v Podjetniškem inkubatorju Podbreznik v Novem mestu.



Poleg pisarne, v kateri bo slovenska skupnost v bodoče lahko še uspešneje delovala, bo Mozilla v sodelovanju s StartUP Novo mesto ponudila delovno okolje, ki bo v duhu odprtokodnega gibanja odprt za obiskovalce. Seznaniti se bo moč tudi s projekti, ki jih izvajata Mozilla in StartUP Novo mesto.

Otvoritev Mozilla Space v Novem mestu bo potekala v soboto, 14. septembra ob 17. uri. Nastopilo bo plesno društvo Arabeska, prireditev pa se bo zaključila s premiernim predvajanjem v slovenščino podanaslovljenega...

12 komentarjev

Microsoft dobil patentno tožbo proti Motoroli/Googlu

Reuters - Porota na sodišču v Seattlu je sodnem postopku med Microsoftom in Googlom kot lastnikom Motorole odločila, da je Google kriv oviranja konkurence, saj Microsoftu ni omogočil licenciranja patentov pod poštenimi, razumnimi in nediskriminatornimi (FRAND) pogoji. Google mora plačati 14 milijonov dolarjev odškodnine.

Začeteka spora sega v leto 2010 in se nanaša na patente, ki pokrivajo standardne načine implementacije ogledovanja videa prek spleta (kompresija H.264) in povezovanja prek Wi-Fi (802.11), ki jih Microsofto uporablja v Xboxu in Windows. Motorola je zahtevala 2,25 odstotka od vsakega prodanega izvoda, Microsoft pa je ponudil 0,02 za vsak prodan izvod. Logični rezultat je bil sodni spor, Microsoft pa je vmes preventivno prestavil nemški distribucijski center na Nizozemsko.

...

3 komentarji

Požar v Hynixovi tovarni začasno prekinil proizvodnjo pomnilnika

Slo-Tech - V sredo okrog 15. ure po lokalnem času je Hynixovi tovarni v kitajskem mestu Wuxi izbruhnil požar, ki so ga uspeli pogasiti šele po slabih dveh urah. Prizadeta tovarna proizvede približno polovico vseh Hynixovih čipov DRAM, ki Hynixu prinesejo okrog 70 odstotkov vseh prihodkov. Ker omenjena tovarna proizvede dobrih 10 odstotkov vseh tovrstnih čipov na svetu, se je na borzah kmalu pojavila panika, da bodo cene pomnilnika poletele v nebo. Kmalu so namreč narasle za 20 odstotkov.

Olje na ogenj so prilivala začetna poročila, ki so precej površno opisala dejansko stanje v tovarni. Prva poročila so omenjala poškodbo čiste sobe v tovarni in uničenje drage opreme, kar bi pomenilo, da bo zagon mogoč šele čez kakšnega pol leta. To bi imelo na trg DRAM-a velike vplive. Izkazalo pa se je, da...

47 komentarjev

Microsoft ukinil TechNet

Slo-Tech - Microsoft je že julija napovedal, da bodo konec avgusta ukinili storitev TechNet. Po načrtih je bilo v soboto mogoče kupiti zadnje naročnine na TechNet, ki jih bo mogoče aktivirati do konca septembra. Naročnina bo veljavna za obdobje, kot ga je kupec izbral (torej lahko še polno leto dni), potem pa bo TechNeta konec. Vprašanje pa je, kaj bo z licencami in kakšne so alternative.

TechNet je bil namreč izjemno priljubljen med razvijalci, saj jim je po ugodni ceni omogočal dostop do najnovejših Microsoftovih izdelkov. Po pocenitvi pred tremi leti je najcenejša naročnina na TechNet stala 200 dolarjev (150 dolarjev za letno obnovitev naročnine). Sprva je licenca omogočala trajno uporabo tako pridobljenih programov, potem pa so jo lanskega julija spremenili, tako da...

15 komentarjev

Izšel novi Kindle Paperwhite

ZDNet - Amazon je uradno predstavil novega Kindla, ki jim je na splet ušel že nekaj ur pred uradno predstavitvijo (kar so odkrili naši sosedje), tako da niso imeli druge možnosti, kot ga tekom dneva dokončn razkriti. Prihaja Kindle Paperwhite druge generacije.

Z novim Kindlom niso izumljali tople vode, temveč ga najpravičneje označimo kot evolucijo starega e-bralnika. Ne prinaša prestresljivih novosti, temveč stopenjsko izboljšavo starega. Zaslon s tehnologijo E-Ink ima boljši, večji kontrast kakor stari, procesor je močnejši (sedaj Freescale 1 GHz), osvetlitev je predrugačena, da je očem prijetnejša, izboljšali so tudi zaznavanje dotikov.

V njem najdemo tudi programske novosti. Najprej...

82 komentarjev

Microsoft prevzema mobilni del Nokie

Ballmer in Elop

Slo-Tech - Microsoft in Nokia sta danes napovedala združitev, o kateri se je potihoma šepetalo vse od leta 2011, ko je Nokia začela intenzivno sodelovati z Microsoftom. Čeprav sta podjetji to precej časa zanikali, se je Microsoft vendarle odločil odkupiti praktično celoten mobilni del Nokie. Posel bo vreden 5,44 milijarde evrov, vse v denarju. Dve tretjini bo šlo za podjetje, preostanek pa za patente in drugo intelektualno lastnino.

Microsoft bo za te znesek kupil vse, kar se tiče mobilnih telefonov v Nokii. To vključuje enoto za mobilne telefone, pametne naprave, dizajnerski oddelek, proizvodne obrate, marketing in prodajo telefonov, logistiko ter enoto Mobile Phone Business, ki skrbi za poslovne...

87 komentarjev

Microsoft prevzema Nokio

Ballmer in Elop.

vir: engadget
engadget - Po poročanju Engadgeta, Reutersa in še nekateirh drugih portalov, je Microsoft kupil finskega proizvajalca mobilnih naprav Nokia. Za nakup bo Microsoft odštel 7.2 miliarde ameriških dolarjev.

Novico je s sporočilom zaposlenim v Nokiji potrdil tudi Microsoftov CEO v odhajanju Steve Balmer.

Sam prevzem bo zaključen do prvem četrtletju 2014.

Zdaj samo čakamo, da bo pekel (spet, še enkrat) zaledenel...

34 komentarjev

Živčni strupi v Siriji: biokemijsko ozadje

Acetilholin (modro), acetilholinesteraza (rumeno), sarin (rdeče).

Slo-Tech - Ameriški državni sekretar John Kerry je včeraj dejal, da imajo ZDA dokaz, da so v Siriji 21. avgusta v zloglasnem napadu na civiliste uporabili bojni plin sarin. To naj bi dokazovale kemične in toksikološke preiskave vzorcev las in krvi žrtev. Tudi inventar naj bi podpiral to tezo, saj ima Sirija ogromne zaloge sarina. Ali je bil dejansko uporabljen sarin, je na tem mestu še...

37 komentarjev

Verizon za 130 milijard dolarjev odkupil Vodafonov delež

Reuters - Telekomunikacijska giganta Verizon in Vodafone sta danes najavila tretji največji prevzem v zgodovini, in sicer bo ameriškem Verizon odkupil delež britanskega Vodafona v skupnem podjetju Verizon Wireless. Ta je največji mobilni operater v ZDA, ki je nastal leta 2000 po združitvi Bell Atlantica, v katerem je imel Vodafone 90-milijardni delež, in GTE Wirelessa. Vodafone je imel v Verizon Wirelessu 45-odstotni delež (prek svojih odvisnih družb), Verizon (polno ime Verizon Communications) pa 55-odstotnega.

Težko pričakovani prevzem se je napovedoval že nekaj časa, danes pa sta ga podjetji uradno potrdili. Tehtal bo kar 130 milijard dolarjev, s čimer bo tretji največji v zgodovini (večja sta le Vodafonov nakup Mannesmanna za...

4 komentarji

Aplikacije za zdravje delijo podatke naokoli

Financial Times - Na spletu najdemo množico storitev in aplikacij, ki so za končnega uporabnika brezplačne. Toda to ne pomeni, da ponudniki od nas nimajo finančne koristi. Ravno nasprotno, včasih je ta še bistveno večja. Običajne primere, kot sta elektrnoska pošta Gmail ali spletni iskalni Bing, smo obdelali že ničkolikorat. Sedaj pa poglejmo bolj dovršene sheme, kot so recimo aplikacije za pametne telefone.

Obstoji vrsta aplikacij za vzdrževanje zdravega življenjskega sloga, ki vam izračunajo kalorično vrednost posameznega nezdravega obroka, posredujejo podatke o škodljivosti kajenja, prognozo pri migreni, izdelajo načrt za tek, napovedo menstruacijski ciklus itn. Problem je,...

37 komentarjev

Instrukcijski roki

Tomaž Lovše.

vir: SiOL
Slo-Tech - Nedavno smo lahko veliko brali o težavah enega bogatejših Slovencev, Tomaža F. Lovšeta. Imenovani je bil do nedavnega lastnik Diners Cluba Slovenije, izdajatelja priljubljene kreditne kartice Diners, ki imetnikom omogoča odloženo oziroma obročno odplačevanje nakupov. Zaradi znatnih zamud pri poravnavi obveznosti do trgovcev je Banka Slovenije zahtevala zagotovitev dodatnih kapitalskih rezerv. To in dejstvo, da uporabniki kartice trošijo vse manj (povprečno 370 evrov na mesec, še leto prej 460 evrov), je družbo finančno izčrpalo in maja privedlo do odvzema dovoljenja za kartično poslovanje. Lovše se je branil, da so zahteve Banke Slovenije nerazumne, in da če kaj, rabi le še malo časa, da dobi kupnino od prodaje njegove...

28 komentarjev

Spet o faktorju vpliva in citatih

Slo-Tech - Afera, ki je nedavno izbruhnila zaradi ugotovljenih manipulacij faktorja vpliva nekaterih znanstvenih revij, je priložnost za osvetlitev tega problema in vnovičen razmislek. Faktor vpliva se izračunava za vsako resno znanstveno revijo, kar počne Thomson Reuters. Izračuna se tako, da se v začetku leta i+1 pogleda, koliko člankov iz leta i je citiralo v tej reviji objavljene članke v letih i-2 in i-1. O smiselnosti tega početja je bilo prelitega že ogromno črnila, tudi na naši strani. Glavni problem je, da z enakimi vatli merimo različne znanstvene discipline, ki imajo svoje zakonitosti glede citiranja in časovnega zamika med objavo in citiranostjo. Na primer, biokemijski članki imajo običajno veliko...

10 komentarjev

TEDx Triglav uspel

Slo-Tech - Včeraj je v organizaciji slovenskega TEDxLjubljana potekal eden najviše ležečih dogodkov TEDx na svetu (tale x pomeni, da so dogodki neodvisno organizirani od krovnega TED-a, a se podrejajo istemu formatu). Štiri govorce in njihova predavanja smo namreč poslušali v Triglavskem domu na Kredarici na nadmorski višini 2515 metrov. Ideja za dogodek je bil TEDxEverest, kjer so posneli najboljše petminutne govore in jih predvajali ozkemu krogu alpinistov v ABC (Advanced Base Camp) na višini 6500 metrov. Medtem pa je bil TEDxTriglav pravi TEDx, kjer smo poslušali predavanja v živo, pa tudi množica poslušalcev je bila številčnejša. Če se dogodka niste udeležili, je za posredovanje tehle vtisov tam v prvi vrsti sedel tudi Slo-Tech, govori pa bodo tako ali tako dostopni na spletnih straneh TEDxLjubljana.

Točno po urniku se je program začel...

11 komentarjev

Kako so v praksi videti prometni podatki ob uporabi ZRTP šifriranih klicev

Slo-Tech - S pojavom tim. pametnih telefonov in prenosom podatkov v mobilnih omrežjih, se meja med klasičnimi telefonskimi klici in VoIP klici čedalje bolj briše. Dokončno bo zabrisana s prehodom na LTE - v prihodnosti bomo tako v mobilnih omrežjih prenašali le podatke.

Ena izmed oblik prenašanja "telefonskih" podatkov preko omrežja je tudi VoIP. VoIP (Voice over Internet Protocol) je telefonija preko internetnega protokola. Za uporabo VoIP telefonije na mobilnem omrežju potrebujemo ustrezno aplikacijo, ki analogni govorni signal pretvori v digitalni format, ga kompresira z ustreznim kodekom in podatke preko IP omrežja prenese do sogovornika na drugi strani. Seveda mora biti ustrezna aplikacija tudi na drugi strani.

Pomembno je...

55 komentarjev

Domače branje: Chris Anderson: Izdelovalci (2013)

Slo-Tech - Pred tridesetimi leti se je začelo svetovno gospodarstvo seliti iz sveta atomov v svet bitov. Osebni računalniki, povezani v univerzalno internetno omrežje, so omogočili nov način razvoja, izdelave in prodaje nematerialnih dobrin. Vsak je lahko postal založnik, spletni prodajalec, enciklopedist ali medij. Trg je postal globalen, mreženje je zamenjalo nekdanje hierarhije.

Kmalu nas čaka podobna, morda še večja revolucija, je prepričan ameriški podjetnik in publicist Chris Anderson. Trirazsežni tiskalniki – malce nerodna nadpomenka za različne tehnologije izdelovanja fizičnih predmetov – so danes na ravni prvih tiskalnikov iz sedemdesetih let, ki so znali natisniti preprost besedilni dokument. Vendar lahko že čez nekaj let pričakujemo dostopne naprave, ki bodo lahkotnost izmenjevanja datotek prenesle tudi v svet predmetov. Na spletu bomo poiskali računalniški model želenega izdelka in kliknili tipko – izdelaj. Zakonitosti sveta bitov so začele vstopati v svet atomov.

Anderson se...

5 komentarjev

Kako so v praksi videti prometni podatki

Eno popoldne v Ljubljani, v besedi ..

Slo-Tech - Eden izmed bralcev nam je nedavno pokazal svoj izpisek iz baze prometnih podatkov (retencijske baze) pri njegovem mobilnem operaterju. Gre za podatke, ki jih naši ponudniki telefonije in interneta že od septembra 2007 zbirajo na podlagi evropske retencijske direktive, kot je implementirana v XIII. poglavju našega Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1). Uradno so tam za potrebe preiskovanja "hujših" kaznivih dejanj, za dostop pa policija potrebuje sodno odredbo po 149.b členu ZKP. V praksi je ni tako težko dobiti - potrebujejo zgolj obrazloženi predlog državnega tožilca in pa razloge za sum, da je določena oseba izvršila kaznivo dejanje (oz. da je njeno življenje v nevarnosti). Gre za dokaj nizek dokazni standard, tako da policija v praksi za prometne podatke zaprosi kar v večini preiskav, kjer razpolagajo bodisi z imenom in priimkom...

105 komentarjev

Domače branje: George Orwell: Pot v Wigan (1937)

Slo-Tech - Skoraj desetletje pred velikim bratom in zelo človeško živalsko farmo je George Orwell spoznaval življenje britanskega delavskega razreda. Potepal se je s klateži, se pogovarjal s prostitutkami in se nato na pobudo socialističnega kluba odpravil med rudarje na industrijski sever, da bi zbral gradivo za knjigo, ki je postala pot v Wigan (Road to Wigan Pier).

Vendar Orwell med bivanjem pri rudarjih ni spoznal samo razmer, v katerih živijo britanski delavci: izkoriščanje, revščino, umazanijo, trope lačnih otrok, izmučenih žensk in zgaranih težakov. Po prvih nekaj poglavjih je začel razmišljati tudi o vprašanjih, ki so zmotile njegove tedanje založnike in še danes vzbudijo enako nelagodje med „intelektualno levico“.

Opazil je, da socialistično gibanje (ideja delavskega boja) med britanskimi delavci ne zaživi, čeprav bi bila v njihovih življenjskih razmerah edina racionalna politična izbira, s katero bi lahko kot družbeni razred dosegli več pravic in boljše mezde. Namesto tega so...

7 komentarjev

Nova Zelandija prepovedala programske patente

Slo-Tech - Dve leti nazaj, ko se je Nova Zelandija spravljala novelirat svoj patentni zakon, je v državi nastopila vidna javna debata o tem, kaj naj naredijo s programskimi patenti. Večina domače industrije si je želela, da programske opreme ne bi bilo mogoče patentirati, in vlada je naposled popustila ter umaknila svoj izvorni amandma, s katerim bi programsko opremo (pod psevdonimom "embedded software") izrecno vključili v seznam patentabilnih izumov. Omenjeni amandma so spisali lobisti tujih tehnoloških gigantov, ki bi tudi največ pridobili z ohranitvijo/ojačitvijo zaščite svojega IP portfelja.

Zdaj, dve leti kasneje, so jo s tega seznama izrecno izvzeli in programsko kodo klasificirali kot...

9 komentarjev

Primer Snowden: Rusija je vedela za prihod, malomarna zaščita v NSA

Slo-Tech - Ko je sedaj že slavni žvižgač iz NSA po nekajtedenskem skrivanju v Hongkonu priletel v Moskvo na letališče Šeremetjevo, so ruske oblasti odigrale vlogo presenečenega gostitelja. S tem naj bi si Hongkong elegantno opral roke in vroči kostanj naprtil Rusom. A resnica je bolj zapletena, razkriva Washington Post. Snowden je že v Hongkongu kontaktiral Rusijo.

Torej, ko je Greenwald v Guardianu objavil Snowdnove dokumente, se je Snowden odjavil iz hotela Mira v Kowloonu in poniknil, dokler se ni ponovno pojavil v Rusiji. A v vmesnem času je preživel več dni na ruskem konzulatu v Hongkongu, pravi več prič. Snowden je v Hongkong pripotoval 20. maja, 11. junija pa se je odjavil iz hotela. V Rusijo je pripotovla 23. junija. Vmes...

28 komentarjev

Nov članek: Napadi na delovni pomnilnik RAM

Slo-Tech - Delovni pomnilnik ali RAM (Random Accesss Memory) je del informacijskega sistema, v katerem se začasno shranjujejo podatki. V pomnilniku RAM se shranjujejo vsi podatki in vse aplikacije, ki jih imamo trenutno naložene oz. zagnane, iz stališča varnosti pa je najbolj pomembno dejstvo, da se v pomnilniku RAM shranjujejo tudi trenutno aktivni šifrirni ključi. Če npr. uporabljamo programsko šifriranje trdega diska, se za čas, ko je trdi disk odklenjen, v pomnilniku RAM shranjujejo šifrini ključi. Z (nepooblaščenim) dostopom do delovnega pomnilnika je le-te mogoče prebrati in skopirati, s čimer napadalec lahko pridobi dostop do šifriranih podatkov na disku.

V tokratnem članku smo si ogledali nekaj načinov s katerimi napadalec lahko dostopi do vsebine delovnega (in tudi navideznega) pomnilnika. Večina kriptografskih rešitev namreč temelji na predpostavki, da je delovni pomnilnik RAM varno mesto za hrambo šifrirnih ključev.

Vendar pa ta predpostavka v resnici ne drži. Izvedba uspešnega...

6 komentarjev

Težave s pozornostjo posledica pomanjkanja energije za nevrone

Astrocita

Slo-Tech - Pravijo, da so težave s koncentracijo simptom današnjega časa. Preobilica informacij na vseh koncih in krajih naj bi krajšala obdobje pozornosti, tako da smo se na neko vest sposobni osredotočiti le še za zelo kratek čas. Celo ob opravilih, ki jih moramo izvajati v službi, naša misli hitro odtavajo kam stran in včasih se je treba prav prisiliti, da se to ne dogaja (prepogosto). Tavanje misli načeloma štejemo kot nezaželeno lastnost, a razloga za te težave s pozornostjo še nismo dokončno odkrili.

Čedalje več ljud ima diagnosticiran ADHD, razloga pa ne poznamo. Ena izmed bolj priljubljenih...

24 komentarjev

Domače branje: Brooke Gladstone: The Influencing Machine (2011)

Slo-Tech - V demokraciji lahko svobodni, obveščeni in aktivni državljani racionalno izbirajo svoje predstavnike na volitvah. Državljani za obveščenost potrebujejo informacije, ki jih priskrbijo prav tako svobodni in neodvisni mediji. Zato so mediji in njihova svoboda tako pomembni za delovanje demokratičnih družb.

Formula je preprosta in na njej temelji velik del medijske, politične in še kakšne teorije. Vendar se njena elegantna preprostost hitro zamaje, če jo soočimo z nekaterimi drugimi vedami o človeku, družbi in ekonomiji.

Socialni psihologi so v številnih znanih poskusih dokazali, da ljudje nismo (zgolj) racionalna bitja, ampak smo razvili zelo zanimive strategije in mehanizme, kako pretvoriti dejstva v lastne subjektivne resnice. Filozofi in sociologi vedo, da se v „objektivnih dejstvih“ vedno odražajo ideologije nekega časa in prostora. Politični ekonomisti so pokazali, da je svoboden trg le idealistični teoretični konstrukt, saj realne trge oblikuje kompleksen preplet političnih...

23 komentarjev

Bitcoin: igre na srečo, zasegi in obdavčitve

Slo-Tech - Že precej časa nismo napisali nič o elektronski valuti bitcoin. To ne pomeni, da se v tem času ni zgodilo nič - nasprotno, dogajanje je bilo sila živahno. Nazadnje smo junija pisali, da je tedaj najbolj priljubljena borza za pretvarjanje bitcoinov v državne valute, japonski Mt.Gox, prenehala izplačevati dolarje. To se je zgodilo, ker so ameriške oblasti ugotovile, da se lahko z bitcoini financira marsikakšna ilegalna dejavnost, za nameček pa jih ni mogoče niti obdavčiti, zato so se jih lotili z najmočnejšimi topovi. Maja so zaprli račun pri Dwolli, ki ga je imel Mt.Gox, s čimer so jim zasegli za 2,1 milijona dolarjev sredstev.

Sedaj je postalo javnosti znano, da to ni vse. Nedavno odpečateni dokumenti...

21 komentarjev

Yahoo bo recikliral e-poštne naslove

Yahoo News - Če imate pogosto kombinacijo imena in priimka, ste gotovo že naleteli na težave pri izbiri elektronskega naslova. Vse pametne permutacije so običajno že zasedene, tako da se je treba na koncu zadovoljiti s kakšnim neestetskim uporabniškim imenom janez.novak231. Situacija je čedalje slabša, saj se število uporabnikov spletnih ponudnikov e-pošte povečuje, kar zmanjšuje število prostih naslovov. Zato je nujno recikliranje, pravi Yahoo.

Če se v svoj račun niste prijavili že nekaj časa, ker ste ga ustvarili le za spam in mogoče sploh ne poznate več gesla zanj, potem nima smisla, da ta sploh še obstaja. Tako razmišlja Yahoo, ki začenja veliko reciklažo. Ko so to najavili, so sprožili burne polemike. Rok je bil 14....

16 komentarjev

DDoS-napad znatno ohromil kitajski del interneta

CNet - Običajno pišemo, da je Kitajska vir internetnih napadov na zahodne strani, precej redkeje pa o obratnem problemu. Ali je to res ali pa gre zgolj za pristranskost zahodnih medijev in jezikovno pregrado, je stvar ostrih polemik. Občasno se tudi Kitajci razburijo zaradi teh enosmernih očitkov. Ta konec tedna so imeli probleme z napadom prav Kitajci, saj so neznani napadalci sprožili obsežen DDoS-napad na kitajske domene.

Kitajski center za informacije o internetnih povezavah (CINIC) je sporočil, da se je v nedeljo okrog polnoči po lokalnem času začel obsežen DDoS na kitajske strežnike. Napad je potekal v dveh valovih z vrhovoma okrog polnoči in štirih zjutraj, polegel pa se je do desetih...

2 komentarja

Test: Pet ministrstev ni dalo zahtevanih informacij javnega značaja

Slo-Tech - Kar 15 izmed 55 javnih ustanov, med njimi pet ministrstev, je ignoriralo naše vprašanje o stroških za službena potovanja njihovega predstojnika, dve pa sta celo spraševali, zakaj podatke rabimo. Izvedli smo namreč test odzivnosti ministrstev, organov v sestavi in mestnih občin na vprašanja državljanov.

Komentar informacijske pooblaščenke: Takšna ignoranca je nedopustna.

73 komentarjev

NSA vdrla v Združene narode in več ambasad

Spiegel Online - Nemški Spiegel je pridobil dokumente, ki dokazujejo, da je NSA ni vohunila le v evropskih krogih v Bruslju, kar je bilo doslej že znano, temveč tudi po več veleposlaništvih v ZDA ter v Združenih narodih. Lani septembra jim je uspelo zlomiti šifriranje, ki ga OZN uporablja za zaščito svojih videokonferenčnih sistemov. Mimogrede so ugotovili še, da so podobno poizkušali tudi Kitajci, kar naj jim doslej še ne bi uspelo. Kitajci so navedbe zanikali in trdijo, da v OZN niso poizkušali vdreti.

Nadalje v časniku ugotavljajo, da je NSA prisluškovala komunikacijam evropskih veleposlaništev v Washingtonu, saj so pridobile dostop do njihovih VPN-jev. Skupaj z organizacijo CIA naj bi NSA vodila tudi Special Collection Service, ki obstaja v 80 ameriških veleposlaništvih in konzulatih po svetu in omogoča...

15 komentarjev

Razvoj Windows 8.1 je končan

ZDNet - Več virov poroča, da je Windows 8.1 dokončan in pripravljen za izid. Čeprav se ima slednji zgoditi šele 17. oktobra, Microsoft vsak operacijski sistem dokonča že nekaj mesecev prej in ga pošlje proizvajalcem programske opreme, strojne opreme ter sestavljavcem računalnikom, da lahko prilagodijo svoje izdelke za nov operacijski sistem. Pravijo, da je Windows v fazi RTM (released to manufacturers). To se je zgodilo ta konec tedna.

Hkrati običajno kaj kmalu po temnejših koncih interneta zaokrožijo te verzije, tako da tistim najbolj neučakanim ni treba čakati do uradnega izida. Verzija, ki jo je Microsoft blagoslovil kot končno, se imenuje build 9600. Uradno najavo, da je to res tako, pričakujemo ta teden. Microsoft je doslej še pred izidom škatlaste verzije...

76 komentarjev

Apple premalo lobira

Los Angeles Times - Prejšnji mesec je bila v sporu med ameriško vlado in Applom izdana delna sodba; Apple je bil torej spoznan za krivega kartelnega dogovarjanja glede cen e-knjig ($9.99 → $14.99). Potem je bilo treba odločiti še o sankciji. Sodišče je obe stranki pozvalo, naj se glede tega poravnata, in Apple je predlagal "ukrepe", ki bi se jim bil pripravljen podvreči.

Vlada, ki jo tukaj zastopa pravosodno ministrstvo (DoJ), naj ne bi bila najbolj navdušena nad njihovim predlogom. Pravijo, da je bil Apple daleč premalo strog do samega sebe. Pravzaprav; v svojem nasprotnem predlogu ugotavljajo, da bi jo rad odnesel še bolje kot založniki (HarperCollins, Penguin, Simon&Schuster, Macmillan), ki so poravnavo že podpisali in se zavezali k...

8 komentarjev

NSA plačevala podjetjem za stroške zaradi poizvedb Prism

Guardian - Guardian kljub težavam, ki so jih imeli z britanskimi oblastmi zaradi razkritij o aferi Prism, nadaljuje objavljanje podatkov, ki jim jih je posredoval Edward Snowden (in jih niso uničili). V sodbi iz oktobra 2011, ki so jo ZDA javnosti razkrile šele ta teden, sodišče namreč ugotavlja, da je prisluškovanje, ki ga NSA nekritično izvaja nad vso komunikacijo, nezakonito. Ločiti bi namreč morali komunikacijo znotraj države in komunikacijo izven države, brez odredb pa smejo prestrezati le slednjo.

Sodba se ni nanašala specifično na programsko opremo iz projekta Prism, a je vseeno...

3 komentarji

Makerbot Digitizer: 3D-skener

BBC - Če obstajajo 3D-tiskalniki, je logično, da dobimo tudi 3D-skenerje. Ti že obstajajo, a so prav nesramno dragi. Oktobra pa se bo začela prodaja Makerbot Digitizerja, ki se s ceno 1400 dolarjev uvršča med domačemu uporabniku dostopne modele.

Naročila so začeli zbirati v četrtek in stran se je na začetku skorajda sesula od navala. Digitizer namreč obljublja skeniranje običajnih predmetov, ki naj bi sicer trajalo dobrih deset minut, ki jih bo mogoče s 3D-tiskalnikom natisniti oziroma sklonirati. Za 3D-tisk sedaj namreč potrebujemo bodisi načrt izdelka bodisi znanje modeliranja. S tovrstnimi 3D-skenerji pa bo lahko vsak uporabnik podvojil kakšen predmet, ne da bi posedoval posebna znanja.

Pri tem seveda veljajo realistične omejitve, saj hamburgerja, procesorja...

33 komentarjev

Microsoft se spet brani očitkov podkupovanja pri javnih razpisih

Dnevi odprtih vrat 2010, Microsoft Pakistan.

vir: ProPakistani
The Wall Street Journal - Wall Street Journal poroča, da Microsoft že nekaj časa sodeluje z ameriško vlado v preiskavi očitkov podkupovanja za pridobitev javnih razpisov v nekaterih tujih državah, konkretno na Kitajskem, v Italiji, Bolgariji, oz. od nedavnega še Rusiji in Pakistanu. V Rusiji naj bi podkupili uslužbence enega od večjih državnih podjetij, v Pakistanu pa naj bi, sodeč po navedbah anonimnega prijavitelja, sfinancirali petdnevno luksuzno potovanje v Egipt za državnega uslužbenca (+ ženo), ki je odločal o izbiri dobavitelja pisarniške programske opreme. Tri mesece kasneje je Pakistan nabavil za 9 milijonov dolarjev licenc za MS Office.

Vsi očitki naj bi bili sveži; iz obdobja zadnjih 8 mesecev. Ameriška vlada ima jurisdikcijo na podlagi posebnega zakona, ki...

0 komentarjev

Ubuntu Edgea ne bo

Slo-Tech - Prejšnji mesec je Ubuntu zagnal projekt skupinskega financiranja (crowd-funding)na strani Indiegogo, in sicer so zbirali denar za izdelavo pametnega telefona na Ubuntuju, Ubuntu Edge. Ta bi bil popolnoma odprt, tako da bi na njem tekla Ubuntu Touch ali pa klasičen Android. Postavili so mejo na 32 milijonov dolarjev, kolikor bi jih bilo treba zbrati, da bi projekt zaživel. Ni jim uspelo.

Čeprav je projekt odlično krenil in v prvih 24 urah zbral več kot tri milijone dolarjev, je navdušenje potem splahnelo, tako da so na koncu pristali pri 12 milijonih dolarjev. Za prvih 500 naročnikov bi telefon stal 600 dolarjev, ostali pa so si ga lahko prednaročili po višjih cenah (625, 675 in 725, odvisno od časa). Vseeno je Ubuntu Edge postal...

80 komentarjev

Ballmer gre v pokoj

Microsoft - Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer, ki je krmilo podjetja od ustanovitelja Billa Gatesa prevzel leta 2000, je danes najavil, da se bo v prihodnjih 12 mesecih upokojil. To je prej, kot smo pričakovali, ob tem pa Ballmer ni imenoval svojega naslednika niti ni namignil, koga bi si na tem položaju želel.

V uradni izjavi za javnost so zapisali, da je bila odločitev izključno Ballmerjeva, čeprav ni skrivnost, da so mu investitorji večkrat očitali, da podjetja ne vodi najbolje (še Ballmerjevo pismo zaposlenim). To se je izkazalo tudi danes, saj je delnica podjetja takoj po objavi bližajočega se odstopa poskočila za skoraj 10 odstotkov. Ballmer je dejal, da nikoli ni najbolj pravi čas za odstop, a da je to eden izmed boljših...

67 komentarjev

EA bo na Originu vračala denar

Battlefield 4 boste ob izidu 1. novembra lahko dodobra preizkusili 'zastonj'

vir: The Verge
The Verge - Kupovanje različnih medijev prek spleta je nedvomno udobno. Igre, glasbo, filme, knjige, časopise in druge digitalne dobrine lahko kupite kadarkoli, sredi noči, na praznik oz. za vikend, itd. in jih seveda praktično takoj tudi dobite v uporabo (odvisno od hitrosti interneta). V primeru glasbe težav skorajda ni, saj je velika večina kupcev tako fizičnih kot digitalnih medijev tudi zbirateljev, torej se od zbirke redko ločijo (vsaj v svojem življenju - ravno to je eno izmed največjih vprašanj, kaj storiti z zbirko po smrti). Podobno velja za filme in tudi revije, a se stvari nekoliko zataknejo pri knjigah (tukaj Amazon sicer že omogoča posojanje njihovih e-knjig prijateljem, a seveda z ogromno omejitvami) ter pri igrah. Kupci so bili sploh proti Steamu zelo glasni, da bi morali...

26 komentarjev

Groklaw ugasnil zaradi Prisma

vir: Groklaw
Groklaw - Pred štirinajstimi dnevi sta ugasnili storitvi za pošiljanje varne anonimne elektronske pošte Lavabit in Silent Circle (slednji je obdržal ostale storitve). Razlog je bila odredba, ki jo je Lavabit očitno prejel od sodišča FISA (Foreign Intelligence Surveillance Court), saj njegov lastnik ni smel v javnosti ničesar komentirati. Povedal je le, da ne misli sodelovati pri nadzoru Američanov, zato je storitev raje ugasnil. Silent Circle je kmalu sledil zgledu. Sedaj je na vrsti Groklaw.

Groklaw ne omogoča nobenih anonimnih storitev, ampak gre v bistvu za blog s pravno tematiko. Tam smo lahko prebrali podrobnosti različnih sodnih postopkov med Applom, Samsungom, protimonopolne tožbe zoper Microsoft, sago SCO-Linux in neštete ostale postopke v IT-svetu. Gre za stran, ki je dobila številne nagrade. Svojim virom je zagotavljala anonimnost, česar pa sedaj ne...

44 komentarjev

Nova anketa: Slo-Tech majice

Slo-Tech - Na forumu je oživela tema o Slo-Tech majicah. Nekateri ste s takšnim žarom izrazili željo po lastništvu in uporabi majice, da smo v ta namen pripravili novo anketo.

Slo-tech majica spredaj

Slo-Tech majica zadaj

Slo-Tech majica v naročju



Če bi se izkazalo, da je interesentov dovolj, bi bila cena majice 10 evrov, dodati je treba še poštnino. Na voljo bi bili modeli od S do XL.

O kakšnih majicah je govora, je prikazano spodaj.

98 komentarjev

Samsung pripravlja 3D pomnilnik: V-NAND

Pot to V-NAND-a

vir: AnandTech
AnandTech - Manjšanje proizvodnega procesa že pod 20 nm je skupaj z zapisovanjem več bitov v eno celico omogočilo, da so SSD-ji v vsega nekaj letih postali izredno dostopni. A prav ta tehnologija, ki omogoča nižjo ceno, obenem zahteva daljše programabilne čase (to znižuje hitrost) in močno zniža vzdržljivost posamezne celice. V industriji se govori, da bomo pri klasičnih NAND pomnilnikih videli še eno manjšanje med 10 in 20 nm, morda dve, potem pa bomo tehnološko rezervo izkoristili. Proizvajalci seveda ne počivajo, saj razvijajo alternativne tehnologije, ki bodo omogočile nadaljevanje Moorovega zakona, tako z izboljšavami klasičnega NAND-a (preverjanje napak celice, pomnjenje le-teh in njihovo...

82 komentarjev

Garmin se postavlja po robu GoProju

vir: The Verge
The Verge - Na področju trpežnih akcijskih kamer je nedvomno praktično monopolist GoPro, ki poleg odličnih izdelkov skrbi tudi za obilico oglaševanja. Konkurentov je kar nekaj, še najboljši je bil Contour, a so pred dvema tednoma iznenada zaprli svoja vrata. Obstaja nekaj cenejših in nedvomno slabših alternativ, a nekoliko izstopa bolj svež izdelek, ki so ga pripravili pri japonskem Sonyju. Zaradi svoje svežine še ni tako dobro zasidran pri kupcih, kot je GoPro in kot je bil najbližji konkurent, Contour.

Zdaj imamo na trgu še enega velikega igralca, Garmin. Nedvomno so pri Garminu poznani predvsem po svojih GPS enotah, večinoma tistih, namenjenih za v avtomobile. Svoj čas so navigacijo ponujali za nekatere pametne mobilne telefone, a...

40 komentarjev

LG-jev QHD zaslon za mobilne telefone

Ločljivost namiznega 27-palčneža v vsega 5,5 palcih

vir: Android Central
Android Central - Poimenovanja ločljivosti zaslonov z bolj logičnimi oz. kratkimi imeni so, roko na srce, redko logična. A nič ni bolj nelogično, kot ločljivost QHD, ki pomeni Quad High Definition, torej štirikratnik visoke ločljivosti. Pričakovali bi, da gre za ločljivost 4k, a temu ni tako. Gre namreč za ločljivost 2560 x 1440 (štirikrat 1280 x 720), medtem ko v primeru qHD (četrtina HD) HD dejansko pomeni 1920 x 1080 - qHD torej znaša 960 x 540 pik.

Kakorkoli že, čeprav ne govorimo o 3840 x 2160 pikah, bo v tem primeru tudi 2560...

63 komentarjev

Manning obsojen na 35 let zapora

Slo-Tech - Vojaško sodišče v Fort Meadu je pravkar izreklo kazen za Bradleyja Manninga, ki je bil obsojen zaradi posredovanja tajnih dokumentov organizaciji Wikileaks. Sodišče ga je konec prejšnjega meseca spoznalo za krivega v 19 točkah obtožnice od 21 (za najhujše kaznivo dejanje, to je pomoč sovražniku, je bil sicer oproščen), izrek kazen pa je bil danes. Manning bo moral v zaporu preživeti 35 let, je odločilo sodišče.

Sodnica Denise Lind je sodbo izrekla ekspresno, saj je danes cel postopek trajal dobri dve minuti. Vojaški tožilec je sicer zahteval 60 let zapora (zagrožena kazen je znašala 25-90 let), sodišče pa je določilo 35 let. Poleg tega bo Manning degradiran za en čin na najnižjo raven, torej vojak, odpovedati se bo moral plači in dodatkom, sedaj...

36 komentarjev

PlayStation 4 v EU pride 29. novembra

Wired Blog - O novi Sonyjevi konzoli PlayStation 4, ki bo predstavljala hudo konkurenco prihajajočemu Microsoftovemu Xbox One, smo napisali že precej. Tehnične specifikacije so znane praktično v celoti, Sony pa se je tudi že pohvalil z dobrimi številkami iz prednaročil. Predprodali naj bi že milijon enot. Sedaj smo dobili še zadnji pomemben podatek - konzola izide 15. novembra in bo naprej naprodaj v ZDA, medtem ko na Staro celino in v Južno Ameriko pride 29. novembra.

Že nekaj časa so poznane tudi cene. Za PS4 boste odšteli 400 evrov, medtem ko bo v ZDA stal 400 dolarjev (in prometni davek). PS4 bo sprva na voljo v 32 državah, med katerimi za zdaj ni videti Slovenije, so pa Avstrija, Italija in Nemčije, če si ga boste resnično...

38 komentarjev

Prihajajoči iPhone 5S bo verjetno na voljo v zlati

Zlata barva naj bi bila zelo zaželena, pa še relativno enostavno in poceni jo je anodizirati na iPhonovo aluminijasto hrbtišče.

vir: iMore
iMore - Do jesenske predstavitve novih iPhonov (5S in 5C) je le še slab mesec, temu primerno pa narašča tudi število svežih domnev o izgledu novih naprav. Zadnja najava, ki je po virih sodeč še kar kredibilna (iMore, Techcrunch, celo vedno glasni Gruber ni proti), napoveduje tudi zlato obarvani premijski model 5S. Ton naj bi bil sicer bolj blag, skoraj v barvi šampanjca, tako bi naprava izstopala ravno prav, ne pa preveč. Barve naj bi si želeli predvsem na indijskem in kitajskem trgu.

Kaj je še slišati? Prihod modela 5C ("Color", "Cheap"), za katerega smo lahko dosedaj videli zgolj neuradna ohišja, je domala potrjen. Za večjega brata 5S podobno velja za bralnik prstnih odtisov, oz. "biometrični...

142 komentarjev

Microsoft z integracijo Skypa v Outlook

Hello, yes.

vir: CNet
CNet - Microsoft je po predlanskem prevzemu VoIP ponudnika Skype najprej poskrbel za prisluškovalne apetite ameriške vlade, zdaj smo pa na vrsti tudi mi, uporabniki. Podjetje v ta namen agresivno konsolidira svoje spletne storitve. Hotmail so lani združili z Outlookom, MSN (Windows Messenger) so ugasnili spomladi, zdaj pa se je začelo združevanje vseh treh v eno storitev. Outlook uporabniki v ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Kanadi ter Braziliji lahko od danes naprej svoje kontakte kličejo kar znotraj spletnega oz. namiznega Outlooka, tako kot je to že mogoče znotraj GMaila (Hangouts). Gre za produkcijsko različico storitve, ki je bila nekaterim uporabnikom na voljo že od aprila.

Podjetje je splavitev pospremilo z lično izjavo za javnost, v kateri navajajo...

22 komentarjev

Britanska vlada ostro pritisnila na Guardian in njegove sodelavce

Greenwald in njegov partner David Miranda (pomenljiv priimek, vsekakor).

vir: Guardian
Guardian - Včeraj sta se v sagi o žvižgači Snowdenu zgodila dva incidenta, ki pa imata več opraviti z novinarsko svobodo kot samimi razkritji.

Novinarski partner Glenna Greenwalda, 28-letni brazilski državljan David Miranda, je bil na povratku domov zadržan na londonskem letališču, in to kar na podlagi poglavja protiterorističnega zakona, ki carinikom omogoča do 9 urno zadržanje osebe, da lahko preverijo, ali imajo pred sabo terorista. Mirando so seveda spraševali predvsem o njegovem novinarskem delu, mu zasegli vso njegovo elektroniko, ter ga končno izpustili ravno ob izteku omenjenega deveturnega roka, brez dostopa do odvetnika. Greenwald je bil o pridržanju obveščen nekje 3 ure po začetku in je takoj kontaktiral Guardianovo pravno službo...

67 komentarjev

Google bo šifriral podatke v Cloud Storageu

Slo-Tech - Google se je odločil, da bo zaradi pritiskov javnosti in okrnjenega ugleda, ki so se pojavili po izbruhu vohunske afere Prism, začel privzeto šifrirati vse podatke v svoji storitvi Google Cloud Storage. Gre za storitev, ki ni namenjena domačim uporabnikom, ampak podjetjem za shranjevanje podatkov.

Odslej bo vsa vsebina, ki jo bodo ta tja naložila, avtomatično šifrirana z 128-bitnim ključem v algoritmu AES. Google pravi, da se bo to dogajalo on-the-fly, torej še pred zapisom podatkov na disk. Strankam ne bo treba nastaviti ničesar, niti se ne bo zanje nič spremenilo.

In slednje je globlja ugotovitev, kot bi na prvi pogled ocenili. Pri vsakem šifriranju je glavno vprašanje, kdo ima ključe. V tem primeru jih bo imel -...

30 komentarjev

Ameriška univerza raje izbrala Dellove Win8 tablice kot iPade

Dobri prijatelji.

Information Week - Pisali smo že, da se Microsoftovi Surfaci ne prodajajo ravno najbolje ter da jih podjetje bolj ko ne iz obupa ceni, da bi nekako spraznili presežne zaloge do oktobrske predstavitve Surface 2. Agresivno jih ponujajo zlasti šolam, to je od 199 dolarjev naprej za Surface RT brez tipkovnice. Izgleda, da se tovrstni (subvencionirani) poslovni model kar splača, sploh če zraven prodaš še Office 365 licenco.

Ameriška Univerza v južnem Illinoisu je pravkar napovedala večletni posel z Microsoftom, ki zajema Office 365 licence za vseh 30.000 študentov in članov osebja, ter brezplačno Dell Latitude 10'' za vse letošnje bruce. PR oddelek je večino črnila namenil prav tablici oz. temu, kako zelo boljša in cenejša je od Applovega iPada. Gre sicer za polnovredno Windows 8...

22 komentarjev

Interna revizija NSA pokazala obsežne zlorabe

They do scan.

vir: Washington Post
Washington Post - Washington Post tudi pod novim lastnikom (Amazonov Jeff Bezos) dosledno nadaljuje s poročanjem o ameriških prisluškovalnih naporih. Danes zjutraj so objavili interno revizijo NSA-jinega oddelka, ki deluje v prestolnici (datirano maj 2012), ki samo v obdobju enega leta evidentira 2776 primerov, v katerih so tamkajšnji analitiki prekoračili svoja nadzorna pooblastila. Koliko je zlorab na drugih oddelkih ni znano, a neimenovani analitiki naj bi priznali,...

32 komentarjev

Uporaba Facebooka škoduje razpoloženju

vir: BBC
BBC - Študij o učinkih uporabe družabnih omrežij na posameznika je bilo opravljenih že več, a nobena še ni raziskovala, kako njihova uporaba vpliva na razpoloženje in splošno zadovoljstvo uporabnikov. Raziskava Univerze v Michiganu kaže, da negativno.

Analizirali so, kako se uporabniki družabnih omrežij počutijo po uporabi. Raziskovalce je zanimal vpliv na splošno zadovoljstvo z življenjem in na počutje. Vzorec je bil sicer sorazmerno majhen (82 ljudi), a vseeno so rezultati zanimivi. Ugotovili so namreč, da se takoj po uporabi Facebooka ljudje počutijo slabše, hkrati pa se znižuje tudi njihovo zadovoljstvo z življenjem.

Samo po sebi to še ni dovolj. Preverili so še nekaj...

33 komentarjev

Sirski hekerji napadli Washington Post, Time in CNN

Washington Post - Predvčerajšnjim in včeraj so bile večje novinarske hiše tarče napadov Sirske elektronske vojske, ki je imela letos že obilico dela, saj so napadali račune novinarskih hiš na Twitterju in njihove spletne strani. Mimogrede so tudi povzročili nekajminuten upad borznih indeksov, kar bi načeloma lahko izkoristili za precejšnjo obogatitev. Sedaj so se lotili Washington Posta, Tima in CNN-a.

Najprej o incidentu, ki z napadom ni povezan. Spletne strani The New York Timesa so bile v sredo celo nedosegljive več kot tri ure, a NYT zagotavlja, da ni šlo za vdor ali napad, temveč tehnične težave. Čeprav so nekatere strani poročale, da je razlog hekerski napad, je NYT to zanikal. Njihov tiskovni predstavnik je zatrdil, da je šlo za...

2 komentarja

Druge zlorabe britanskih spletnih filtrov so tu

Nekdo se spet strašno trudi zadeti v lastni gol.

vir: Yahoo News
PC Pro - Britanski boj z mlini na veter, tj. spletni pirati, se nadaljuje. Kot smo že pisali, je tamkajšnje sodišče minuli mesec na podlagi izostanka dovolilo tudi blokadi zoper spletni strani EZTV in First Row Sports. Prva gosti dobro zaseedane torrente tv serij, druga pa povezave do neavtoriziranih internetnih posnetkov športnih dogodkov. Tukaj bo govora o slednji, ki je šla v nos britanski prvi nogometni ligi (Football Association Premier League Limited), ker so pač zažirali v njihovo sposobnost drage prodaje ekskluzivnih tv in internih pravic (to so ogromne številke). Ko je liga dobila pravico blokade spletne strani, je bilo na njej, da ISP-jem priskrbi ustrezne domene in IP naslove, ki jih bo treba blokirati. Seveda so bili malce površni, tako da so pomotoma...

1 komentar

Brazilija toži Samsung zaradi izkoriščanja delavcev

Slo-Tech - Večkrat smo že pisali o težkih delovnih pogojih in vsakokrat so v zgodbah nastopali Applov podizvajalec Foxconn, kitajski delavci in tamkajšnje oblasti. A tovrstno početje ni omejeno le na Kitajsko. Brazilija je zaradi nemogočih razmer v eni izmed Samsungovih tovarn na njihovem ozemlju vložila odškodninsko tožbo zoper južnokorejsko multinacionalko, poroča brazilski časnik Tribuna Hoje [tribúna óž].

Gre za veliko tovarno v mestu Manaus v zvezni državi Amazonas, kjer je zaposlenih 6000 ljudi. V njej za tekočim trakom sestavljajo Samsungove mobilne telefone in drugo eletroniko za celotno Južno Ameriko. Tovarna je optimizirana do skrajnosti, tako da posamezna stopnja v sestavi telefona traja 4,8 sekunde. Delavec mora v enem...

38 komentarjev

Septembra iPhone 5S in cenejši iPhone 5C

Slo-Tech - Na internetu je čedalje glasneje slišati, da bo Apple nov model svojega iPhona predstavil na dogodku 10. septembra. Pa 4. septembra, 18. septembra in praktično vsakega septembra. Torej, enkrat septembra bo iPhone tu skupaj z novim iOS 7, ki se nam takisto obeta. Za razliko od dosedanjih najav, ko je vsako leto prispel nov model, bosta to pot luč sveta ugledala dva. Prvi bo namenjen tistim, ki želijo najnovejši in najboljši Applov telefon ter to tudi lahko plačajo - iPhone 5S - medtem ko bo cenejši iPhone 5C narejen za skromnejše.

Cenejša verzija se bo imenovala iPhone 5C. Stala naj bi okrog 300 dolarjev brez vezave, zato jo bo Apple primerno oskubil. Ne bo imela asistentke Siri in še nekaterih...

54 komentarjev

Windows Blue RTM še ta mesec, končna različica oktobra

Novi tutoriali

vir: The Verge
The Verge - Minuli vikend je na internetu ušla neuradna kopija svežega builda Windows 8.1 "Blue" (#9471). V primerjavi s preview različico, ki so jo pokazali konec junija, ima nekoliko bolj jasen in intuitiven vmesnik, v skladu z zadnjimi smernicami mobilne platforme Windows Phone. Na kontekstne menije znotraj aplikacije npr., ki so bili dosedaj dosegljivi skozi poteg z dna zaslona, zdaj opozarjajo tri bele pikice. Prav tako so dodali aplikacijo "Help + Tips", ki služi kot hiter sprehod skozi novosti Windows 8 Style vmesnika (glej sliko). Drugače nič večjega: Skype je zdaj prednameščen, podpore za brskanje flickr in facebook fotk še vedno ni, so pa kot vir fotografij dodali SkyDrive. Facebook in Flickr naj bi, tako se šušlja, morala znajti z lastnimi aplikaciji. Pač več...

55 komentarjev

HBO: piratstvo ni tak problem

Slo-Tech - Ko beseda nanese na internetno piratstvo, založniki in avtorji običajno vsako kopijo enačijo z izgubljenim prihodkom v vrednosti maloprodajne cene. BSA, recimo, tako izračuna absurdne zneske, koliko škode naj bi piratstvo povzročalo gospodarstvu. Resnica pa je bolj zapletena, saj piratstvo hkrati tudi poganja zanimanje za te stvaritve. Glasbeniki, ki večino prihodkov ustvarijo s koncerti, pravzaprav nimajo nobenega pametnega razloga, da bi nasprotovali piratiziranju svojih albumov. Presenetljivo pragmatične besede pa prihajajo iz ust ustvarjalcev priljubljene televizijske serije Igra prestolov.

Ker je ta serija že tri leta izjemno priljubljena, ni nič kaj presenetljivo, da gre za najbolj piratizirano serijo na...

525 komentarjev

Prve zlorabe britanskih spletnih filtrov so tu

Če mi ne bomo dosegljivi, naj ne bo tudi Facebook

TorrentFreak - Še malo o internetu v Veliki Britaniji, vendar tokrat ne okoli prihajajoče blokade pornografije, ampak kar o obstoječem protipiratskem filtru. Na Otoku je že blokiranih osem piratskih portalov, kot so Kick Ass Torrents (od marca lani), The Pirate Bay (maja lani) in Movie2k (maja letos). Konec prejšnjega meseca so založniki dobili še sodno odredbo za blokado priljubljene strani s TV torrenti, EZTV. Blokada je stopila v veljavo 25. julija, vse odtlej pa EZTV-jev administrator malo poizveduje o načinih kako bi jo zaobšel. Sprememba IP naslova ne deluje, ker se filter hitro in samodejno odzove. Res pa je, da v kolikor stran v svoje DNS zapise vnese tudi IP naslove drugih spletnih strani, so blokirane tudi te.

EZTV je včeraj malo eksperimentiral in uspel za...

25 komentarjev

Obama najavil mini reformo NSA

Low-tech trotl boben.

Slo-Tech - Ameriški predsednik Obama je 9. avgusta presenetil s tiskovno konferenco, na kateri je napovedal nekatere reforme vladnega prisluškovalnega aparata. Gre za prvi tovrstni poskus po Snowdenovih razkritjih v začetku junija; vse do zdaj je namreč administracija vztrajala pri tezi, da je pravzaprav vse v redu, le zaupati jim moramo.

Sprememb bo najprej deležen famozni 215. oddelek Patriot Acta, ki dovoljuje širok dostop do poljubnih poslovnih listin, a brez običajne zahteve po utemeljenem sumu zoper konkretno osebo. Oddelek je dodan z razumevanjem, da oblasti v nuji preprečevanja terorističnih dejanj potrebujejo še malo več pooblastil, kot se je zgodovinsko izkazalo kot potrebno za bolj splošni kazenski postopek. Npr., če bi...

30 komentarjev

Zanimiv napad na kontroler trdega diska

Analiza kontrolerja preko JTAG vmesnika

vir: Spritesmods
Spritesmods - Jeroen Domburg, znan tudi kot Sprite, je na svoji spletni strani objavil zanimiv članek v katerem opisuje razvoj zlonamerne programske opreme za kontroler trdega diska. Kot je namreč znano, je kontroler trdega diska vmesnik med računalnikom in trdim diskom, oziroma del trdega diska, ki skrbi za fizično branje in zapisovanje podatkov iz oziroma na trdi disk.

Domburg se je podviga lotil z 88i9146 kontolerjem Western Digital 3.5" 2TB trdega diska. Priključil ga je na JTAG vmesnik ter ugotovil, da vsebuje tri ARM procesorje. Dva sta tipa ARM9, eden pa Cortex-M3. Nekaj raziskovanja je tudi pokazalo, da je Cortex-M3 mogoče izključiti, pa trdi disk kljub temu ohrani polno funkcionalnost. Kar pomeni, da ta ARM procesor ne...

120 komentarjev

Nova zmaga za Apple v pravni bitki s Samsungom

Bloomberg - V večni pravni vojni med Applom in Samsungom je slednji izgubil še eno bitko. Po odločitvi Bele hiše, ki je pred tednom dni razveljavila odločitev Komisije za mednarodno komisijo (ITC) o prepovedi uvoza nekaterih starejših Aplovih izdelkov v ZDA, je sedaj ITC v drugem postopku odločila, da Samsungovi telefoni kršijo dva Applova patenta. Samsungu grozi prepoved uvoza starejših izdelkov v ZDA.

Gre za "patent Steva Jobsa", kot pogovorno imenujejo patent št. 7.479.949, ki opisuje "napravo z na dotik občutljivim zaslonom, metode in uporabniški vmesnik za hevristično ugotavljanje ukazov", ter patent za zaznavanje, ali so slušalke priključene. Kateri telefoni so prizadeti zaradi patenta, ni čisto jasno, poroča Bloomberg, je pa...

55 komentarjev

Nocoj vrhunec meteorskega roja perzeidov

Slo-Tech - Nocoj bo vrhunec vsakoletnega meteorskega roja perzeidov, ki jih sicer z Zemlje lahko opazujemo od 17. julija do 24. avgusta. Gre za ostanke kometa Swift-Tuttle z obhodno dobo 133 let, skozi katere vsako leto leti Zemlja, vidimo pa jih kot utrinke. Ob pozornem opazovanju s temnega kotička lahko naštejemo do 50 utrinkov na uro. Vreme nam je letos kar naklonjeno, saj ni napovedano preveč oblačno vreme. Perzeidi navidezno izhajajo iz ozvezdja Perzeja, a za opazovanje to ni pomembno. Ponoči boste videli, da utrinki švigajo cez celo nebo.

18 komentarjev

V Nemčiji bodo zaradi Prisma šifrirali e-pošto

Heise - Deutsche Telekom je zaradi ameriškega prisluškovanja v aferi Prism začel iniciativo E-Mail Made in Germany, da bi se izognili ameriškemu vohljanju. Tako bodo najkasneje od začetka prihodnjega leta ves promet med svojimi strežniki in od uporabnikov do poštnih strežnikov šifrirali (SSL/TLS), s čimer bodo bistveno otežili prestrezanje. Poleg tega bodo poskrbeli, da se bodo vsi podatki obdelovali in hranili v Nemčiji, tako da NSA ne bo mogla dobiti odredb za njihovo razkritje.

Deutsche Telekom ima veliko uporabnikov, in sicer njegovo e-pošto uporablja 20 milijonov ljudi, še dodatnih 30 milijonov pa GMX in Web.de, ki bosta tudi vključena v iniciativo. Upajo, da se bodo iniciativi pridružili še ostali ponudnika e-pošte, recimo Freenet ali Arcor. Gotovo je, da se ji bosta...

47 komentarjev

Filmarji bi britansko blokado pr0na razširili še na torrentanje

Mr. Cameron

vir: engadget
Slo-Tech - Kot smo pisali nekje dva tedna nazaj, je britanski premier Cameron najavil uvedbo obvezne blokade pornografije kar na ravni ponudnikov interneta, in to še letos. Dostop do pornografskih strani bo potem mogoč zgolj v primeru, da naročnik za to izrecno zaprosi. Glavni razlog, po besedah premierja, je "zaščita otrok"; tam na internetu naj bi se namreč "dogajale stvari, ki so neposredna grožnja našim otrokom" oz. "razkrajajo (dobesedno: korodirajo) otroštvo".

Odziv javnosti in medijev ni bil tako razumevajoč, razen seveda znotraj okvira britanskega tabloidnega tiska, ki se redno lepi na tovrstne ideje o zaščiti otrok brez pravega razmisleka o vseobsegajočih posledicah. Vse skupaj je bilo že kar malo smešno. Poslanka Claire Perry, ena od glavnih pobudnic nove ureditve...

23 komentarjev

LulzSecov heker obsojen na leto dni zapora in plačilo visoke odškodnine

Slo-Tech - Hekerska skupina LulzSec, ki je nastala z odcepitvijo od Anonymousa, je Sony Pictures napadla junija 2011, do danes pa je že razpadla. Večino članov so polovili in obsodili, seznam pa se daljša. Ta teden so na sodišču v ZDA obsodili še 21-letnega Raynalda Rivero, ki je bil spoznan za krivega sodelovanja pri napadu na Sony Pictures. Rivera se je že oktobra lani izrekel za krivega.

Rivera mora odslužiti 12 mesecev zaporne kazni, dodatnih 13 mesecev hišnega pripora, oddelati 1000 ur družbeno koristnega dela in plačati 600.000 dolarjev odškodnine. V napadih leta 2011 so bili prizadeti Sonyjevi računalniški sistemi, posledica pa je bila javna objava osebnih podatkov 138.000 ljudi.

Njegova...

1 komentar

Lavabit in Silent Circle zaradi Prisma prenehali obratovati

The New York Times - Afera Prism, ki je v javnost naplavila številne informacije o obsežnem programu prestrezanja telekomunikacij in vohunjenju, ki ju izvaja ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA), je terjala novi žrtvi. Obratovati sta prenehali priljubljeni storitvi za varno pošiljanje elektronske pošte, Lavabit in Silent Circle. Prvi se je za to odločil, da mu ne bi bilo treba razkriti svojih podatkov, drugi pa iz preventivnih razlogov.

Prvi je svojo odločitev v četrtek zvečer naznanil Lavabit. Njegov lastnik Ladar Levison je namignil, da je razlog za to odločitev odredba, ki so jo prejeli od tajnega sodišča za obveščevalske prisluha (FISA, Foreign Intelligence Service Act Court), ali pa posebni nalog za nacionalno varnost (NSL, national security letter). Oba namreč...

22 komentarjev

OpenX vsebuje stranska vrata

Heise - Trenutna različica strežniške programske opreme za posredovanje oglasov OpenX 2.10 vsebuje stranska vrata, ki se aktivno uporabljajo za napade na strežniške sisteme. Stranska vrata omogočajo izvajanje poljubne PHP kode. Administratorji OpenX-a so odstranili prizadete pakete s svojih strežnikov in se trenutno še ukvarjajo z rešitvijo. Heiko Weber je pri "rutinski kontroli" enega od oglasnih strežnikov odkril nenavadne vnose v dnevniške zapise in v nadaljevanju odkril stranska vrata v izvorni kodi OpenX. Svoje odkritje je posredoval varnostnemu oddelku spletne strani Heise, ki so obstoj stranskih vrat tudi potrdili.

Obstoj stranskih vrat lahko administratorji preverijo z ukazom:
find . -name \*.js -exec grep -l '<?php' {} \;

V primeru, da nam sistem vrne ime datoteke gre tu za datoteko JavaScript, ki vsebuje s komentarji zapleteno (obfuscated) PHP kodo:

this.each(function(){l=flashembed(this,k,j)}<?php...

10 komentarjev

Trojanski konji tudi za Linux

ZDNet - Virusi veljajo za nadlogo, ki prizadene predvsem uporabnike Windows, tu in tam pa se kakšen zaredi še na Mac OS X. Zelo malo pa je primerkov, ki se lotijo Linuxa. Sedaj prihaja iz Rusije trojanski konj, ki krade bančne podatke uporabnikom Linuxa.

Opravlja pravzaprav klasično funkcijo. Program se ugnezdi na trdi disk in čaka, da uporabnik obišče spletno banko. Tam prestreže prijavne podatke, ki jih potem prek interneta posreduje svojim upravljavcem. Imenuje se Hand of Thief. Vsebuje pa tudi nekaj metod za izogibanje odstranitvi, kot je na primer manipulacija DNS-naslovov v pomnilniku, s čimer prepreči obisk strani s protivirusnimi programi. Deluje na vseh priljubljenih distribucijah in razume vse...

94 komentarjev