»

Apple širi program neodvisnih servisov v Evropo

Apple - Program, ki so ga lani poleti začeli v ZDA, obsega redno dobavljanje rezervnih delov, orodij in servisnih navodil neodvisnim servisnim podjetjem in posameznikom. Program za zdaj teče le za iPhone, ne pa tudi za iPade, Mace in Macbooke. Kot so sporočili iz Appla, bodo neuradna popravila svojih telefonov zdaj omogočili tudi v 32 državah stare celine in v Kanadi.

V resnici je za lanskoletno rojstvo programa zaslužna trajnostna ideja "pravice do lastnega popravila", katere uveljavitev uporabniki glasno zahtevajo prav v Kanadi in v EU. Evropska komisija je tako spomladi objavila načrte, po katerih bi jo v EU uzakonili že prihodnje leto. Zato je jasno, da je program neodvisnih servisov za Apple vmesna, manj škodljiva opcija, ki se ji je v ZDA v slabem letu dni doslej pridružilo 140 podjetij na 700 lokacijah.

Vključitev v program je brezplačna, serviserji morajo le opraviti posebno Applovo izobraževanje, podjetje pa nato prejme vse potrebno za izvajanje popravil, tako tistih v...

45 komentarjev

Googlov internet z balonov začel delovati v Keniji

Slo-Tech - Alphabet Loon je začel delovati v Keniji, kar je prva večja komercialna uporaba tehnologiji, so sporočili iz podjetja. V sodelovanju z lokalnim operaterjem Telkom Kenya bodo pokrili 50.000 kvadratnih kilometrov veliko območje, kar je približno 8,5 odstotka kenijskega ozemlja. Gre za predele, kjer je povezljivost zaradi slabše nedostopnega terena in pomanjkljive zemeljske infrastrukture slaba. Preizkusi tečejo že od začetka, v njih pa je sodelovalo 35.000 uporabnikov, ki večinoma sploh niso vedeli, da se jim internet zagotavlja z baloni.

Dostop do interneta bo zagotavljalo 35 balonov, ki se bodo ves čas premikali na višini 20 kilometrov. Ves čas bodo analizirali vetrove in pogoje v ozračju, da bodo z vertikalnim gibanjem lahko zajadrali vetrove, ki jim bodo omogočile ostati na želenem področju. Baloni so narejeni iz polietilena (PE) in imajo površino, ki je primerljiva z igriščem za tenis. Energijo dobijo od sončnih celic, saj na višini 20 kilometrov ni vremena (niti oblakov).

Med...

15 komentarjev

ZDA želijo blokirati TikTok

Slo-Tech - Kitajska aplikacija TikTok, ki je namenjena deljenju videoposnetkov med znanci, je tarča kritik, češ da jo kitajske oblasti uporabljajo za množično prisluškovanje. Ne glede na resničnost teh trditev ni presenetljivo, da ameriške oblasti resno razmišljajo o prepovedi uporabe te aplikacije. Zunanji minister Mike Pompeo je včeraj dejal, da resno razmišljajo o blokadi te aplikacije. Poleg ZDA so do aplikacije sumničavi tudi v drugih državah.

Indija jo je v paketu z 58 drugimi aplikacijami prepovedala minuli teden. Skupna točka vseh blokiranih aplikacij je kitajsko poreklo, saj se bojijo, da bi aplikacije predstavljale grožnjo državni varnosti in obrambi, kar je lahko kršitev indijske suverenosti in celovitosti. Seveda to ni edini razlog, saj je dva tedna pred tem izbruhnil omejen spopad na indijsko-kitajski meji, v katerem je življenje izgubilo 20 indijskih vojakov in neznano število kitajskih. Blokada kitajskih aplikacij je eden izmed protiukrepov, piše BBC.

TikTok medtem poudarja,...

45 komentarjev

Prva neuspela komercialna izstrelitev Electrona uničila sedem satelitov

Ars Technica - Število trinajst je za firmo Rocket Lab zares postalo nesrečno, kajti trinajsta misija njihove rakete Electron je prva od komercialnih, ki se je sfižila in uničila tovor sedmih satelitov na krovu.

Ameriško raketarsko podjetje (novozelandskega izvora) Rocket Lab je moralo maja 2017 zaradi programske napake prekiniti prvi testni polet svoje nove rakete Electron, kar je ena najbolj značilnih usod takšnih naprav v njihovi razvojni fazi. Toda nato je firma nanizala kar enajst zaporednih uspelih poletov in se v manj kot dveh letih zavihtela na vrh zasebnih ponudnikov prevoza manjših satelitov v Zemljino krožnico. To sicer ne pomeni, da diha SpaceXu za ovratnik, kajti Electronova nosilnost je zgolj dobrih dvesto kilogramov do nizke krožnice, a vendarle gre za nesporno zgodbo o uspehu in zgled, ki mu skušajo slediti ostali konkurenti. Inženirji so se začeli nedavno celo poigravati z večkrat uporabno različico Electrona.

Toda njihova trinajsta misija kaže, da jo vesolje kaj hitro zagode...

12 komentarjev

Nič več belih in črnih seznamov

Slo-Tech - Pred davnimi leti, ko so bili diski (ter optične enote itd.) še na vodilu ATA, se je uveljavila terminologija master/slave. Podobno terminologijo uporabljajo tudi v nekaterih drugih segmentih, denimo pri podatkovnih bazah, urah in celo pri lokomotivah. Da ima takšna terminologija prizvok iz nekih drugih časov suženjstva, ki ni več primeren, ni nov očitek. Že leta 2003 so mestne oblasti v Los Angelesu pozvale proizvajalce, naj terminologijo spremenijo (alternative bi bile primarno/sekundarno, primarno/replika), a poziv na veliko razumevanja ni naletel. Global Language Monitor je oznaki master/slave leta 2004 razglasil kot najbolj politično nekorekten termin. A časi so se spremenili.

Drupal je leta 2014 povzel terminologijo primary/replica. Leta 2018 je Redis začel uporabljati isto terminologijo, Chromium je sledil lani. Enako so storili tudi v Pythonu, PostgreSQLin še kod. Ni presenetljivo, da je termin letos med protesti Black lives matter ponovno vzpodbudil debate, ali je čas za...

193 komentarjev

Uber kupuje dostavljavca hrane Postmates

Slo-Tech - Uber, ki s svojo podružnico Uber Eats že tudi dostavlja hrano, je kupil podjetje Postmates, ki je četrti največji dostavljavec hrane v ZDA. Za podjetje so odšteli 2,65 milijarde dolarjev, a niti beliča v denarju, temveč vse v delnicah. Postmates je bil lani, ko se je pripravljal na prvo javno ponudbi delnic, ovrednoten na 2,4 milijarde dolarjev, a je potem niso izvedli.

Zanimivo je, da podjetja ne bo pripojil Uber Eats (ali obratno), temveč bosta vzporedno obratovali obe, čeprav bo seveda v ozadju precej sodelovanja in deljenja tehnologije. Uber si je prizadeval tudi za prevzem Grubhub, a ga je premagal evropski gigant Just Eat Takeaway in mu ga za 7,3 milijarde dolarjev speljal. Največji konkurent seveda ostaja DoorDash, ki ima največji tržni delež, a je Postmates posebej močan v Los Angelesu in zahodni obali.

Drugo letošnje četrtletje, ki ga je močno zaznamovala epidemija covida-19, je bilo za Uber Eats zategadelj izjemno uspešno. Prihodki so se v primerjavi z minulim letom več...

5 komentarjev

H.266 (VVC) dokončan

Slo-Tech - Fraunhoferjev inštitut za telekomunikacije (Fraunhofer HHI) je sporočil, da so skupaj s partnerji (Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm, Sony) dokončali specifikacije novega standarda za kodiranje videa H.266/Versatile Video Coding (VVC). Naslednik H.265 (HEVC) ima boljšo kompresijo, kar naj bi se odrazilo v 50 odstotkov manjših datotekah oziroma potrebi po pasovni širini, ne da bi bila slika opazno slabša. Novi standard se lahko uporablja za enkodiranje vseh ločljivosti vse od SD do 8K. V praksi to pomeni, da bo ura posnetka v UHD (4K) merila okrog 3,3 GB.

HEVC se je kljub tehničnim prednostim med uporabniki sorazmerno počasi uveljavljal, kjer je bil nezanemarljiv dejavnik tudi nejasno licenciranje. Fraunhofer HHI pričakuje, da bo s H.266 situacija drugačna in da bo hitreje pridobil naklonjenost. Razlogi so očitni, predvsem čedalje več videovsebin v čedalje višji ločljivosti, ko internetne povezave že postajajo ozka grla. Moving Picture Experts Group (MPEG) poleg...

20 komentarjev

WhatsApp začasno prenehal sodelovati z oblastmi v Hongkongu

Protesti v Hong Kongu, vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Iz podjetja v lasti Facebooka so sporočili, da so začasno nehali odgovarjati na poizvedbe hongkonških oblasti po uporabniških podatkih. Razlog je seveda zakon o nacionalni varnosti, ki so ga sprejeli v Pekingu in kriminalizira vsako dejanje odcepitve, subverzije, terorizma ali dogovarjanja s tujimi silami. Nasploh pa uvaja nekoliko bolj avtoritaren sistem, kot so ga otočani doslej poznali. Pri WhatsAppu so zato napovedali, da se bodo pred nadaljevanjem sodelovanja posvetovali s strokovnjaki s področja varovanja človekovih pravic ter nasploh preučili celosten vpliv spornega zakona.

Hongkong je pred 23 leti kot nekdanja britanska kolonija prešel pod Kitajsko, v vmesnem času pa je imel nekoliko hibriden položaj; za razliko od celinske Kitajske so prebivalci Hongkonga imeli neoviran dostop do spleta in spletnih storitev, tudi do zahodnih, kot so Google, Facebook in Twitter, ki so sicer na celini blokirani.

Nekateri Hongkonžani so povedali, da so temeljito pregledali svoje pretekle...

5 komentarjev

Mnoge aplikacije še vedno vohljajo po iOSovem odložišču

engadget - Nova funkcija preizkusne različice iOSa 14 je pokazala, da več ducatov aplikacij še vedno brez jasnega razloga dostopa do odložišča (clipboard), medtem ko je na Androidu položaj še slabše poznan.

Letošnjega marca sta raziskovalca Talal Haj Bakry in Tommy Mysk odkrila prek petdeset priljubljenih aplikacij za iOS, ki so brez jasno navedenega razloga dostopale do odložišča, kjer se shranjujejo kopirani podatki. Programje ima dostikrat čisto legitimne težnje takšne narave, na primer grafična okolja, ki tam iščejo slike, ali appi dostavnih storitev, ki opazujejo, če smo slučajno zajeli številko dostavne storitve. Toda ker se v odložišču pogosto znajdejo tudi gesla ali podatki z bančnih računov, vsekakor kaže biti pazljiv, komu dovolimo tam okoli vohljati. Spisek množice appov, ki sta ga sestavila Bakry in Mysk, je vseboval priljubljena orodja, kot sta Viber in AccuWeather, pa prikazovala najvidnejših medijskih hiš, kot so Reuters, New York Times, NPR in Fox. Ter TikTok, ki je spričo...

34 komentarjev

Kdo je John Smith, ki polni spletne nakupovalne vozičke in ničesar ne kupi

The Wall Street Journal - Spletni trgovci so se že nekaj časa spraševali, kdo je John Smith, ki polni nakupovalne košarice, a jih potem nikoli ne kupi ali izprazni. Kakšne posebne škode to ni povzročalo, je pa poleg zanimivosti to kvarilo interne statistike nekaterih trgovce, ki merijo tudi ta parameter (torej koliko nakupovalcev potem, ko izdelke že izberejo, obupa). Prav tako številni trgovci kupcem, ki imajo polne vozičke na spletni strani, pošiljajo elektronske opomnike. Odgovor je razkril The Wall Street Journal. John Smith je Googlov robotek.

Zlasti manjši trgovci so se spraševali, kdo neki v treh dneh napolni 17 različnih vozičkov in jih potem pusti v vicah. FinnBinn, ki prodaja zlasti opremo za novorojenčke, je imel maja že 73 zapuščenih vozičkov (prekinjenih naročil) istega kupca. V ComfortHouse.com so poizkusili izdelati profil Johna Smitha in "ugotovili" so, da gre očitno za lastnika čolna, ki se je nekoč ponesrečil in si zlomil trtico ter rad račune plačuje brez uporabe elektronskega...

14 komentarjev

Googlov prevzem Fitbita pod drobnogledom regulatorjev

Evropska komisija - Google je lani novembra sporočil, da za 2,1 milijarde dolarjev kupuje Fitbit, ki se ukvarja z izdelavo pametnih naprav, ki jih nosimo (ure, trakovi, zapestnice ipd.). Toda preden bo prevzem izpeljan, bo Google moral prepričati Evropsko komisijo, da z njim ne bo krnil konkurence, piše Reuters.

Več kot dvajset skupin in organizacij iz Evrope, ZDA, Kanade, Avstralije in Južne Amerike je ta teden pripravilo skupno izjavo, v kateri Komisijo opozarjajo na pomisleke glede zasebnosti in varstva konkurence, če bi prevzem uspel. Skrbi jih, da bi imel Google po prevzemu Fitbita na voljo zelo osebne informacije o uporabnikih, denimo koliko se gibljejo, kako spijo, kolikšen srčni utrip imajo ipd. Pojavlja se možnost, da bi Google te podatke povezal z ostalimi podatki o posameznikih, ki jih že ima.

Avstralija bo avgusta sporočila, ali odobrava prevzem. Evropska komisija bo do 20. julija sprejela odločitev, ali prevzem odobri ali pa začne polno preiskavo. Doslej so poslali 60 strani dolg...

3 komentarji

Konec ere jumbo jetov: Boeing 747 se poslavlja

Slo-Tech - Dolgo časa največje potniško letalo Boeing 747 se počasi bliža koncu svoje življenjske dobe. Prvikrat je Boeing 747 poletel pred pol stoletja (februarja 1969), redne komercialne lete pa so začeli januarja 1970. Čeprav uradne potrditve še ni, viri iz podjetja in natančen pregled objav in finančnih poročil kaže, da je razvoja konec. Pričakovati je, da bodo zadnji Boeing 747-8 izdelali leta 2022. Da se bo letalo, ki je dolga leta predstavljalo simbol množičnega sleherniku dostopnega potovanja z letali, moralo posloviti, smo vedeli že leta. Pri življenju je letalo držal predvsem tovorni promet, ki je zlasti zaradi spletnega nakupovanja rasel, medtem ko za potniški promet letalo ni več učinkovito. Zadnje naročilo za potniško izvedbo so dobili leta 2017, ko so ZDA naročile dva 747-8 za uporabo kot Air Force One (predsedniško letalo).

Padec prometa zaradi epidemije koronavirusa je le še pospešil odločitev, da se bo letalo poslovilo. Tiskovni predstavnik podjetja je povedal, da...

13 komentarjev

Evropska komisija z razlago izenačila tradicionalne medije in spletne platforme

vir: Pixabay

Slo-Tech - Evropska komisija (EK) je objavila smernice za prenos amandmajev Direktive o avdio-vizualnih medijskih storitvah v nacionalne zakonodaje držav članic. Ključni sta večja zaščita uporabnikov pred sovražnim govorom in škodljivimi vsebinami na družbenih omrežjih, platformah za deljenje videov in tistih z videi na zahtevo ter tudi nekateri novi ukrepi za promocijo evropskih medijskih vsebin.

Amandmaji so bili sprejeti že leta 2018, večinoma zaradi lobiranja evropskih televizijskih in radijskih hiš, ki želijo, da za Facebook, Youtube, Twitter in druge spletne platforme, veljajo enaka pravila, kot jim morajo upoštevati sami. Objavljene smernice to potrjujejo: "spletna podjetja bodo morala zagotoviti, na podoben način kot tradicionalna medijska podjetja, da bodo uporabniki zaščiteni pred sovražnim govorom, mladoletniki pa pred neprimernimi vsebinami," je med drugim zapisano v smernicah EK. Gre za aktivno ukrepanje proti prijavljenim vsebinam, ki prikazujejo nasilje, sovraštvo, terorizem,...

12 komentarjev

Evropski organi pregona v eni najuspešnejših akcij v zgodovini shekali kriminalno komunikacijsko omrežje

vir: Vice
BBC - Širom zahodne Evrope je v preteklih tednih za rešetkami pristalo na stotine članov kriminalnih združb, predvsem tihotapcev drog. Gre za posledico uspešnega vdora kriminalistov v šifrirani komunikacijski sistem EncroChat.

Zloraba sodobne informacijske tehnologije ni zgolj domena piscev zlobne kode in podobnih black hatov, temveč tudi običajnejših kriminalnih tolp. Te z njeno pomočjo lahko postanejo skrbno naoljena prekupčevalska in izterjevalska omrežja, saj sodobne komunikacije ter analiza podatkov močno pospešijo njihovo delovanje. Toda hkrati ima naslanjanje na takšne zmogljivosti lahko zanje tudi negativno plat, saj so tako izpostavljene hekerskim vdorom. Očitno smo primer takšnega dogodka ravnokar dobili v praksi, kajti kriminalistični uradi širom zahodne Evrope so v sodelovanju z Europolom in Eurojustom razkrili eno najuspešnejših tovrstnih akcij v zgodovini, ki je bila osrediščena okoli prisluškovanja šifrirani mobilni platformi EncroChat.

EncroChat je bil ponudnik storitev...

18 komentarjev

Učinek Sci-Huba: inflacija citatov znanstvenih del

Slo-Tech - Dobršen del (zlasti naravoslovne) znanstvene srenje se te dni ukvarja s poročilom JCR, v katerem so zbrani najnovejši faktorji vpliva za znanstvene revije in je za leto 2019 izšlo pred nekaj dnevi. Ti so merilo za povprečno število citatov, ki jih je v minulem letu prejel v minulih dveh letih objavljen članek. Faktor vpliva, ki bi moral biti zgolj eno orodje za približno primerjavo revij s sorodnih področij, je postal v znanosti eno najpomembnejših meril kakovosti objavljenih člankov (čeprav sploh ni namenjen temu). V zadnjih letih pa opažamo, da faktorji vpliva rastejo. Ali drugače povedano: članki se v povprečju bolje citirajo, torej ima tudi vsak članek več referenc. Raziskovalci iz Češke, Avstralije in Kolumbije so se vprašali, zakaj.

Eden izmed razlogov je gotovo več publiciranja, saj število člankov eksponentno narašča. To je svojevrsten problem, saj je čedalje teže ostajati na tekočem z novostmi, prav tako pa inflacija števila člankov erodira njihovo kakovost - kvantiteta...

8 komentarjev

Čedalje več oglaševalcev umika oglase s Facebooka, Zuckerberg miri zaposlene

Slo-Tech - Ko se je sredi junija začela kampanja Stop Hate for Profit za boj proti sovraštvu na Facebooku in drugih družbenih omrežjih, je malokdo verjel v širši uspeh akcije. Dobra dva tedna pozneje je več kot 600 podjetij, med njimi tudi velikani, kot so Coca-Cola, Adidas in Ford, ustavila oglaševanje na Facebooku. Glavni očitek podjetju je neukrepanje proti sovražnemu govoru, zaradi česar se družbeno omrežje spreminja v toksično okolje.

Če bi oglaševanje prekinilo eno podjetje, Facebook posledic en bi čutil. Toda gibanje je doseglo kritično maso, ki je zaskrbela tudi Facebook. Izvršni direktor Mark Zuckerberg je zaposlenim dejal, da verjame v skorajšnji povratek oglaševalcev. Dodal je, da Facebook ne spreminjal svojih politik in pristopa zaradi možnosti izpada manjšega deleža prihodkov. Se pa namerava sestati z organizatorji kampanje Stop Hate for Profit.

Največji oglaševalci sicer še vedno vztrajajo na Facebooku. V Veliki Britaniji so to Tesco, Microsoft, Proctor & Gamble, BT, Vodafone...

22 komentarjev

V CERN-u odkrili nov eksotičen delec

Slo-Tech - V velikem hadronskem trkalniku v CERN-u so v kolaboraciji LHCb odkrili nov delec, ki ga sestavljajo štirje težki kvarki. Gre za tetrakvark, v katerem so povezani dva kvarka čar in dva antikvarka čar. To je prvi delec, ki ga sestavljajo štirje težki (anti)kvarki. Rokopis članka so že objavili na arXiv.

V standardnem modelu je 17 osnovnih delcev, ki se delijo na kvarke, leptone in bozone. Kvarki se nadalje delijo v tri generacije (gor/dol, čar/čudno, zgornji/spodnji), medtem ko so leptoni elektron, muon in tau ter njihovi pripadajoči nevtrini. Generacije se razlikujejo po masi, Skupaj tvorijo družino fermionov, ki imajo spin 1/2. Kvarki so odgovorni za večino mase običajne snovi. Najraje se povezujejo po tri skupaj, pri čemer nastanejo barioni. Vsi poznamo proton (gor, gor, dol) in nevtron (gor, dol, dol), obstaja pa še cela vrsta drugih kombinacij. Če pa se povežeta dva, in sicer en kvark in en antikvark, dobimo mezone. Bozoni pa so delci, ki so nosilci interakcij, med katerimi je...

11 komentarjev

Tesla postalo najvrednejše avtomobilsko podjetje na svetu

Slo-Tech - Podjetje je s prvega mesta izrinilo Toyoto, potem, ko so delnice Tesle za hip dosegle vrednost 1.134 ameriškega dolarja, s čimer je tržna kapitalizacija podjetja dosegla 209,47 milijarde USD, kar je okrogle 4 milijarde več od zneska, ki bi ga dobili, če bi v denar pretopili delnice Toyote. Je pa Tesla s tem po vrednosti prehitela tudi Coca Colo, Paypal (kjer je med soustanovitelji tudi Elon Musk), Disney, Cisco, Merck in Exxon Mobil.

Lep dosežek, zlasti če pomislimo, kako se njihov ustanovitelj občasno s svojim tvitanjem trudi znižati vrednost delnice družbe. Musk je tako v začetku maja objavil, da je vrednost delnic Tesle po njegovem mnenju previsoka, njihova vrednost pa je nato zares zgrmela in kapitalizacijo družbe zmanjšala za 14 milijard USD. Objave na Twitterju so Musku in njegovim podjetjem tudi sicer prinašale precej mešane rezultate.

Sta pa seveda podjetji po svojih dejanskih dosežkih daleč vsaksebi; Toyota je lani prodala 10,46 milijona vozil in zabeležila prihodke...

37 komentarjev

Na androide prihajajo alternative za Applov AirDrop

Android Authority - Google je potrdil, da je funkcionalnost, imenovana Nearby Share, namenjena brezžičnemu deljenju datotek uporabnikom, ki se nahajajo bližini, trenutno v fazi beta preizkušanja. Bo pa v bližnji prihodnosti na voljo za vse naprave od Androida Marshmallow dalje in kot kaže tudi za prenosnike Chromebook ter tudi za druge mobilne platforme.

Mediji, ki so doslej smeli zadevo preizkusiti, poročajo, da deluje z deljenjem fotografij, videov, povezav in tudi objav na družbenih omrežjih. Seveda deljenje s popolnimi neznanci ni mogoče, ti se morajo s tem strinjati in v nastavitvah svojo napravo napraviti vidno za zunanje povezave, nato pa še posebej odobriti
prejem in zagon vsake posamezne datoteke. Za delovanje morata biti vključena vmesnik Bluetooth in lokacija, med prenašanjem pa se po potrebi vklopi tudi brezžična dostopna točka na napravi.

Podobno funkcionalnost razvija tudi Samsung, imenuje se Quick Share, ključna razlika od Nearby Share je deljenje z največ petimi uporabniki v...

34 komentarjev

Facebook prilagajal pravila, vrstijo se oglaševalski bojkoti

Slo-Tech - Ameriška podjetja so začela bojkotirati Facebook, ker po njihovem mnenju ne stori dovolj proti sovražnemu govoru ter širjenju neresnic in manipulacij. Coca-Cola, The Hershey Company, Levi Strauss & Co, Unilever, Honda, Verizon, Pepsi in več kot sto manjših podjetij so napovedali ustavitev oglaševanja na Facebooku. Gre za odziv na kampanjo #StopHateforProfit, ki so jo 17. junija sprožile civilnodružbene organizacije NAACP, Color of Change in Anti-Defamation League. Kampanja je nastala kot odziv na smrt Georgea Floyda ob policijski aretaciji in sledečim protestom, v ozadju pa gre za dolgotrajne težave s širjenjem neresnic in netenjem sovraštva, za kar so prav družbena omrežja najboljši poligon.

Facebook večino svojih prihodkov ustvari z oglasi, zato ima prekinitev oglaševanja za podjetje velike finančne posledice. Delnice podjetja so po najavi bojkotov minuli teden izgubile skoraj desetino vrednosti. Kot pojasnjujejo v Starbucksu, ki ni del kampanje, a vseeno ne bo več oglaševal na...

37 komentarjev

Disney pokazal, da je deepfake že skoraj tu

Slo-Tech - Čeprav je tehnologija deepfake že precej napredovala od svojih začetkov pred tremi leti, je za uporabo v filmih še vedno preslaba. Nekajsekundni kadri, kot denimo pokojne Carrie Fisher v Vojni zvezd, stane milijone in terjajo mesece dni dela. A v prihodnosti se kani to spremeniti, saj postaja deepfake čedalje boljši. Disney je pokazal, da je z njihovim algoritmom možno izdelati že zelo prepričljive posnetke v ločljivosti 1024 x 1024. To seveda še vedno ni dovolj za filmsko produkcijo, je pa bliže od 256 x 256.

Algoritem so razvili skupaj z raziskovalci z ETH Zürich. Uporaba je preprosta, saj potrebujemo le dobro osvetljena posnetka dveh oseb, pa bo algoritem v prvi posnetek vstavil obraz druge. Pomaga, če sta osebi posneti v podobnem kadru, torej da obe gledata v kamero. Rezultati so že precej impresivni. Temeljit pregled seveda hitro pokaže, da gre za manipulacijo, a to niti ni namen. Posamezne posnetke lahko pridobimo iz videoposnetka in jih potem zložimo tudi nazaj, rezultat pa...

4 komentarji

Hekerji od univerze v San Franciscu izsilili milijon dolarjev

Slo-Tech - Izsiljevalski virus Netwalker, ki se je začel širiti v začetku tega leta, je prizadel tudi Univerzo v San Franciscu (UCSF). Na njihovi medicinski fakulteti je zašifriral datoteke na računalnikih, pred tem pa so hekerji kopije ukradli še zase. Nato so fakulteti zagrozili, da želijo tri milijone dolarjev, sicer ne bodo nikoli dobili nazaj svojih podatkov (oziroma ključa za dešifriranje), bodo pa javno objavili zbrane osebne podatke (denimo študentov). UCSF se je po pogajanjih uklonil in plačal dober milijon dolarjev.

Celotno zgodbo so od blizu spremljali novinarji BBC-ja, ki so prejeli informacijo o dogajanju. Pogajanja so potekala prek klepeta na spletni strani, podobno kot ima to urejeno veliko podjetij za pomoč uporabnikom, le da je bila ta stran na temnem delu interneta (darkweb). Glede na prihodke, ki jih ustvari UCSF, so hekerji sprva zahtevali tri milijone dolarjev, UCSF pa je ponudila štirikrat manj. Kasneje so se uskladili pri 1,14 milijona dolarjev, kar so plačali v...

7 komentarjev

Microsoft ukinil fizične prodajalne

Slo-Tech - Potem ko so svoje fizične prodajalne zaradi koronavirusa zaprli, se je Microsoft odločil, da tako tudi ostane. Z izjemo lokacij v Londonu, New Yorku, Sydneyju in na sedežu podjetja, bo Microsoft vse ostale fizične prodajalne nepreklicno zaprl. Tudi na omenjenih štirih lokacijah pa ne bodo več prodajali izdelkov, temveč bodo spremenjene v tako imenovana središča za doživetja (experience center). Nakupi pa se bodo odslej izvajali izključno prek interneta (in seveda drugih kanalov, kot so OEM). Zaradi zaprtja trgovin bo nastalo 450 milijonov dolarjev enkratnih stroškov.

Microsoft je po poročanju The Verga trgovine nameraval zapreti prihodnje leto, a jih je predčasno zaprtje zaradi covida-19 prepričalo, da postopke nekoliko pospešijo. V preostalih štirih centrih bo možno Microsoftove izdelke preizkušati, kupiti pa ne. Microsoftove trgovine so v resnici sorazmerno nova iznajdba. Medtem ko je bila londonska postavljena šele lani, prve segajo v leto 2009. Microsoft je z njimi želel...

52 komentarjev

Nvidia in Mercedes-Benz razvijata avtonomna vozila

Slo-Tech - Mercedes-Benz in Nvidia sta napovedala, da bosta s skupnimi močmi do leta 2024 pripravila ustrezno tehnologijo, da bodo vozila lahko avtonomna. Podjetji sta sklenili partnerstvo, v okviru katerega razvijata ustrezno računalniško infrastrukturo in sisteme za oddaljeno nadgrajevanje programske opreme v vozilu in avtonomno vožnjo. Vozila bodo tako postala bolj podobna računalnikom, saj se bodo sproti posodabljala. Novost bo uporabljala nove Nvidiine čipe SoC (Drive AGX Orin) in naj bi bila standardni del Mercedes-Benzovih vozil že leta 2024, tako v nižjem kakor višjem razredu.

Sliši se revolucionarno, a v resnici Mercedes-Benz na tem področju caplja za konkurenco. Odkar je Tesla pokazala, da so električna vozila povsem izvedljiva prihodnost, kamor sodi tudi programska oprema in njeno nadgrajevanje, ta vlak lovijo vsi proizvajalci. Koncept avtomobila kot računalnika na kolesih, temu pravim, in ni nič novega. Takšno nenehno nadgrajevanje pa je podobno programski opremi kot naročnini,...

49 komentarjev

V Severni Evropi nepojasnjeno povišana radioaktivnost

Slo-Tech - Finske, norveške in švedske oblasti so sporočile, da so minuli teden v ozračju nad deli Finske in Skandinavije zaznale rahlo povišane stopnje radioaktivnosti. Gre za ljudem nenevarne vrednosti in izotope, a so to vseeno vrednosti, ki so višje od naravnega ozadja, in izotopi, ki se v naravi ne pojavljajo. Vira onesnaženja niso mogli potrditi.

V petek pa je nizozemski inštitut za javno zdravje in okolje sporočil, da analize in izračuni kažejo, da bi lahko bil vir v zahodni Rusiji. Iz Rusije poročajo, da vse jedrske elektrarne delujejo normalno. V Rosenergoatomu so izrecno poudarili, da sta elektrarni blizu Sankt Peterburga in Murmanska delovali brezhibno in da sevanje v okolici ostaja nespremenjeno že cel mesec.

Tudi mednarodna organizacija CTBTO (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization) je sporočila, da so njihove postaje na Švedskem zaznale povišano radioaktivnost. Gre za izotope Cs-134, Cs-137 in Ru-103, katerih koncentracija je bila najbolj povišana 22. in 23....

12 komentarjev

Vremenske razmere vnovič ustavile izstrelitev prvih slovenskih satelitov

raketa Vega

vir: ESA
ESA - Po treh prestavitvah izstrelitve rakete Vega, ki nosi prva dva slovenska satelita - NEMO-HD in Trisat - so višinski vetrovi polet v noči na ponedeljek preprečili še v četrto. Naslednji poskus bo verjetno šele čez več tednov, saj bi teoretično morala raketa in njen tovor zdaj nazaj v halo na pregled in vzdrževanje; toda končne odločitve glede tega še niso sprejeli.

Slovenija se doslej ni mogla šteti v tisti krog držav, ki imajo v vesolju lasten satelit. Namen je, da to spremenita prva satelita na temelju domačega znanja, NEMO-HD in Trisat, ki pa jima kar ne uspe poleteti v orbito. Za nosilno raketo je bila izbrana Arianina Vega, ki pa je prav lanskega julija doživela prvo katastrofalno napako v svoji zgodovini, ko se je njena petnajsta misija dve minuti po izstrelitvi končala z eksplozijo, kar je pobilo tudi upe na lansko izstrelitev naših naprav. Skoraj leto dni je italijanski izdelovalec raketnih motorjev Avio potreboval, da je popravil slabosti na motorju Zefiro-23 in nov poskus...

3 komentarji

Naslednji mesec dobimo Ryzene 3000XT

vir: AMD
AMD - V AMDju so za začetek julija napovedali tri nove člane aktualne družine procesorjev Ryzen 3000, ki bodo nosili pripono XT in bodo imeli zgolj malenkostno višje pospešene (boost) frekvence. Poleg so najavili tudi novo čipovje, A520, ki pa bo namenjeno nižjemu delu trga.

Ko so letošnjega maja v AMDju lansirali cenovno zelo ugodna štirijedrnika Ryzen 3 3300X in 3100, so s tem načeloma zaokrožili svojo ponudbo namizniških CPUjev generacije Zen 2. Bistvenih nadgradenj ne gre pričakovati pred koncem leta, ko naj bi - pandemiji navkljub - dočakali Zene tretje generacije, oziroma namizniške Ryzene 4000. Kljub temu pa 7. julija v trgovine prispejo trije novi procesorji serije 3000, in sicer Ryzen 5 3600XT, Ryzen 7 3800XT in Ryzen 9 3900XT. Edina razlika glede na ne-XT različice je za 100 MHz ali (pri 3800XT) 200 MHz višji takt v načinu boost. Zaenkrat v razpredelnicah nosijo enako cenovno nalepko kot počasnejši bratje, toda pričakujemo lahko, da se bodo slednji ob njihovem prihodu malce...

26 komentarjev

Facebook pod pritiskom oglaševalcev najavil ukrepe proti sovražnemu govoru

Slo-Tech - Na Facebook se je v zadnjih dneh zgrnil bojkot prominentnih oglaševalcev, ti od podjetja zahtevajo, da ukrepa v zvezi s sovražnim govorom in širjenjem lažnih novic na svoji platformi. Med podjetji - nekatera so oglase odpovedala kar do konca letošnjega leta -, so denimo tudi zares pomembni oglaševalci kot so Unilever, Coca Cola, Hershey in Verizon. Delnice Facebooka so včeraj upadle za 8,3 %, Mark Zuckerberg pa je ob 7,2 milijarde ameriških dolarjev premoženja.

Morda je tudi zato včeraj najavil nekaj dodatnih ukrepov, ki naj bi pripomogli k verodostojni izvedbi novembrskih ameriških volitev. Tako bodo prepovedali oglase, ki bi zatrjevali: "da so posamezniki določene rase, vere, etnične pripadnosti, nacionalnosti, kaste, seksualne orientiranosti, spola ali imigrantskega statusa - nevarni za varnost, zdravje ali preživetje drugih državljanov." Prepoved seveda velja le za plačane oglase, horde razposajenih uporabnikov bodo lahko mirno dalje sejale vse zgoraj našteto.

Drugi ukrepi...

28 komentarjev

Google bo založnikom začel plačevati novice

vir: Pxhere

Slo-Tech - A nikar hiteti s konfeti in šampanjcem, gre za nov program licenciranja vsebin, ki so ga predstavili pri Googlu in po katerem bodo nekaterim založnikom, v nekaterih državah, za nekatere objave, začeli plačevati za zdaj še neznane zneske. Podobno ureditev je pred časom z uvedbo zavihka z novicami - ta z zdaj poskusno deluje le v ZDA - vpeljal tudi Facebook.

Podjetje novi program začenja v Nemčiji, Avstraliji in Braziliji, pri tem so se povezali z nekaterimi velikimi založniškimi hišami, kot sta Der Spiegel v Nemčiji, Diarios Associados v Braziliji in Schwartz Media v Avstraliji. Google naj bi v nekaterih primerih omogočal tudi branje sicer plačljivih člankov in pri tem poravnal ustrezen znesek naročnine v imenu posameznega bralca.

Googla seveda ni popadla velikodušnost, pač pa se podjetje najverjetneje samo odziva na dogajanje zadnjih mesecev, ko so oblasti v nekaterih državah, denimo v Franciji oz. Avstraliji, že napovedale, da bodo vzpostavile sistem, po katerem bodo spletni...

10 komentarjev

Facebook bo upokojil VR naočnike Oculus Go

Road to VR - Pri Facebooku bodo s koncem leta nehali prodajati naočnike za navidezno resničnost Oculus Go in se, ko gre za od PCjev neodvisne VR naprave, povsem osredotočili na Oculus Quest. Zanj bodo odprli tudi novo nalinijsko trgovino z vsebinami, ki bo imela bolj zrahljane kriterije glede na obstoječo Oculus Store.

Pred dvema letoma so pri Facebooku, v želji po nadgradnji vstopne VR naprave Gear VR, lansirali naočnike Oculus Go. Za pod dvesto evrov je z njimi mogoče dobiti od PCja samostojen navideznoresničnostni prikazovalnik s tremi prostostnimi stopnjami - to je, obračanjem po vseh treh oseh. Lansko pomlad so izkušnjo brez kablov nadgradili še enkrat in splovili Oculus Quest; ti naočniki imajo šest prostostnih stopenj zaznave gibanja, torej tudi premikanje po prostoru, in gibalne igratorje, kasneje so dobili celo zmožnost povezave s PCji. Sistem je postal velika uspešnica in vsebine zanj so v prvem letu napravile več kot sto milijonov dolarjev prometa.

Zato niti ni presenetljivo, da...

28 komentarjev

Originalni segwayji se poslavljajo

Dean Kamen na predstavitvi Segwayja

vir: FastCompany
FastCompany - Podjetje Segway bo 15. julija po slabih dveh desetletjih prenehalo s proizvodnjo enega najbolj razvpitih osebnih prevoznih sredstev v novejši zgodovini, istoimenskega ravnotežnega dvokolesnika.

Leta 2001 se je ameriški izumitelj Dean Kamen domislil, da bi izkušnje, pridobljene ob razvoju naprednega invalidskega vozička iBOT, lahko uporabil tudi za zasnovo splošne osebne transportne naprave. Nastal je ikonični dvokolesnik Segway, ki samodejno ohranja ravnotežje, za nameček pa ga uporabnik usmerja z nagibanjem telesa. Naprava je bila ob nastopu eden daleč najbolj razvpitih gadgetov v zgodovini, saj je Kamen vehementno napovedoval, da bo imela podoben učinek kot nastop osebnega avtomobila. To se seveda ni zgodilo - v glavnem zaradi odločno previsoke cene, ki se je gibala v okolici 5000 ameriških dolarjev. To je onemogočilo množično prodajo, tako da je v dveh desetletjih kupce našlo zgolj 140.000 segwayjev. Kljub posmehu pa so ti stroji našli svoje delovne niše v policiji, varovanju...

11 komentarjev

Olympus ne bo več prodajal fotoaparatov

Slo-Tech - Olympus je 84 let proizvajal fotoaparate. Danes večino prometa ustvarjajo z medicinsko opremo, zato so se odločili, da oddelek za fotoaparate prodajo in s tem končajo neko ero. V izjavi za javnost so zapisali, da kljub trudu ne morejo zagotavljati dobičkonosnosti v zelo hudi konkurenci na trgu digitalnih fotoaparatov. Zadnja tri leta namreč posluje z izgubo. Eden izmed ključnih faktorjev tudi prihod pametnih telefonov, ki je izdatno skrčil trg za ločene digitalne fotoaparate, so dodali. Od leta 2010 do 2018 je prodala padla za 84 odstotkov!

Spomnimo, da je Olympus prvi fotoaparat izdelal leta 1936, potem ko se je pred tem ukvarjal z mikroskopi. Podjetje je sicer lani praznovalo 100-letnico obstoja. Prvi fotoaprat Semi-Olympus I je stal pravo premoženje, več kot enomesečno povprečno plačo na Japonskem, a je naznanil prihod dobe fotoaparatov. Do 70. let je Olympus postal eden izmed vodilnih proizvajalcev fotoaparatov in opreme zanje. Toda v zadnjem desetletju se niso znašli in so na...

152 komentarjev

BlueLeaks: največja objava dokumentov ameriške policije doslej?

Krebs On Security -
Spletna stran DDOSecrets (Distributed Denial of Secrets) je objavila milijone dokumentov, povezanih z ameriškimi organi pregona in njihovim delom. Do objave 270 GB težkega paketa je simbolično prišlo prejšnji petek, torej na praznik Juneteenth, ko se Američani spominjajo osvoboditve sužnjev na svojem ozemlju. Dokumenti obsegajo obdobje zadnjih desetih let, najmlajši med njimi pa so stari komaj tri tedne.

Med dokumenti so tudi občutljivi podatki, denimo fotografije osumljencev, bančni računi in podatki FBI. Predstavniki DDOSecrets so sicer v izjavi za javnost zatrdili, da so podatke pred objavo pregledali in umaknili za 50 GB spornih listin, ki so se nanašale na otroke, žrtve kaznivih dejanj, podjetja in druge podobne zasebne subjekte.

Kot domnevajo pri varnostnem podjetju KrebsOnSecurity, kjer so objavo zaznali med prvimi, ukradeni podatki izvirajo iz vdora v teksaško podjetje Netsential, katerega stranke so številne državne agencije in organi pregona. Dostop do dokumentov je še...

8 komentarjev

King's College London: starejši dobijo informacije iz klasičnih medijev in manj verjamejo v teorije zarote

Slo-Tech - Britanski King's College London je objavil poročilo o obsežni raziskavi, v kateri so proučevali, od kod Britanci dobivajo informacije in novice ter kako je to povezano s tem, da verjamejo v različne nedokazane teorije. Pandemija covida-19 je bila odličen primer, saj je podžgala vrsto bolj ali manj neverjetnih teorij, ki so se razširile zlasti po internetu. Ker je virus nov in marsikaj o njem še ni jasno, so te vrzeli v razumevanju zapolnile nepotrjene govorice, nedokazane trditve in teorije zarote. V okviru raziskave so preverjali, koliko Britancev verjame v sedem nedokazanih trditev in razčlenili rezultate glede na njihov profil. Raziskava je pokazala, da večina še vedno ne verjame v teorije zarote, da pa so te bolj razširjene med mladimi kakor nekoliko starejšimi, kar pripisujejo glavnim virom, od koder pridobivajo informacije.

Kot najslabši vir informacij se je izkazal YouTube, tik za njim pa Facebook. Kdor verjame nepreverjenim ali neresničnim trditvam, v povprečju verjetno...

75 komentarjev

Microsoft ukinja pretočni servis Mixer

Slo-Tech - Iz Microsofta je prišla nenadna novica, da je pred Mixerjem, njihovo storitvijo za streamanje igričarskih dogodivščin, samo še mesec dni življenja, saj jo bodo z 22. julijem zaprli, medtem ko obstoječe partnerje usmerjajo proti servisu Facebook Gaming. Odločitev je še posebej presenetljiva v luči dejstva, da so v preteklem letu z odmevnimi prestopi s Twitcha k sebi pripeljali več vidnih ustvarjalcev.

Ob prenosih igričarjenja mnogi danes že preživijo več časa kot ob igranju iger samem, zato ni bil nihče presenečen, ko je pred štirimi leti Microsoft prevzel mlado platformo za pretočni video Beam. Leto zatem so jo preimenovali v Mixer in jo tesno integrirali v Xboxov ekosistem. Čeprav je možno video igranja na Microsoftovih konzolah izvažati tudi na druge tovrstne servise, pa je raba Mixerja daleč najenostavnejša in videti je bilo, da bo eden temeljev ponudbe tudi v prihodnji generaciji ŠkatelX. Podjetje je v lanskem letu vrglo milijone dolarjev v ekskluzivne pogodbe, s katerimi so k...

8 komentarjev

Na novi lestvici superračunalnikov Top500 sprememba na vrhu

Top 500 - Na lestvici najhitrejših superračunalnikov na svetu, ki jo objavijo dvakrat letno, se je na vrhu zgodila sprememba. Dosedanjega rekorderja superračunalnik Summit je izpodrinil japonski sistem Fugaku. Z rezultatom 415,5 petaflops je starega rekorderja prehitel za 2,8-krat, hkrati pa je prvikrat na prvem mestu superračunalnik na arhitekturi ARM. Novi superračunalnik stoji v centru RIKEN v japonskem Kobeju. Fugaku poganjajo 48-jedrni procesorji A64FX, na njem pa teče Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Konična moč, ki jo je uspel prikazati pri izračunih v enojni natančnosti, pa je presegla celo 1 eksaflop (in sicer 1450 petaflops). Sistem ima 158.976 vozlišč, skupno pa 7.299.072 jeder.

Drugi je dosedanji vodilni Summit, ki zmore 148,8 petaflops. Ta ima procesorje Power9 in grafične procesorje Nvidia Tesla V100. Tretji je Sierra, ki stoji v ZDA (LLNL) in za zmogljivost 94,6 petaflops uporablja enako vrsto strojne opreme. Kitajskega prvaka najdemo na četrtem mestu, in sicer je to Sunway...

2 komentarja

Kitajska je zaokrožila svoj sistem satelitske navigacije BeiDou

BBC - Kitajska je z današnjo izstrelitvijo rakete Chang Zheng-3B/G2 (Y68) in utirjanjem še zadnjega satelita od skupaj 35 končala gradnjo zadnje, tretje faze navigacijskega sistema BeiDou-3.
Izstrelitev bi morala potekati že prejšnji teden, a so jo zaradi zadnji hip najdenih pomanjkljivosti preložiti. Naložba je stala okroglih deset milijard evrov, tekla pa je vse od preloma tisočletja.

Tudi zadnji satelit je v orbito potoval na vozilu DFH-3B, njegovi ključni sistemi pa so antena s faznim zamikom za navigacijo, laserski retroreflektor in potisni motor za finalno fazo utirjanja, kar skupaj nanese 4,6 tone vzletne teže.

S končanjem naložbe je Kitajska zmanjšala svojo odvisnost od konkurenčnih sistemov, denimo ruskega Glonassa, ameriškega GPS in evropskega Galilea in se še dodatno utrdila kot globalna vesoljska velesila. Bo pa sedanja generacija podlaga in jedro novega, lažje dostopnega in z drugimi funkcionalnostmi kot so komunikacije, vremenski podatki, geografsko mapiranje...

12 komentarjev

Kako je ameriška policija identificirala požigalko ali digitalni drobci, ki jih puščamo na spletu

Slo-Tech - Na protestih, ki so 30. maja letos potekali v Filadelfiji, je ena izmed protestnic zažgala policijski avtomobil. Ker je bila zamaskirana, policisti iz posnetka niso mogli natančno ugotoviti njene identitete. Danes 33-letna protestnica vseeno sedi v priporu in čaka na začetku postopka, v katerem ji grozi do 80 let zapora in pol milijona kazni. Identificirali so jo zaradi drobcev informacij, ki jih je pustila na internetu čisto vedé. Ni šlo za iskanje IP-naslovov, sledenje lokaciji mobilnega telefona ali kakšno drugo sofisticirano metodo.

Ključ je bila majica, ki jo je nosila protestnica, na kateri je bil napis Keep the immigrants, deport the racists. Sprva ni bilo jasno, kdo je podstavil ogenj, a so različni posnetki kmalu pokazali, da gre za omenjeno protestnico. Identificirali je niso mogli neposredno, ker je imela zakrit obraz. So pa ugotovili, da je njena majica posebna in da je bila prodana na strani Etsy. Policisti so zato preverili, ali je tam takšno majico kupil kdo iz...

55 komentarjev

Apple se poslavlja od Intelovih procesorjev v Macih

Ars Technica - Starejši bralci se bodo spomnili, da so bili svoj čas Applovi računalniki Mac konkurenca PC-jem tudi zato, ker niso uporabljali Intelovih procesorjev (arhitektura x86). PowerPC-ji so dobro desetletje, vse do leta 2006, poganjali Mace, nato pa je Apple ugotovil, da njegova prednost ne bo toliko v strojni opremi kakor v programski. Poldrugo desetletje pozneje je Apple naredil cel krog, saj bodo novi Maci v neki srednjeročni prihodnosti spet brez Intelovih (ali AMD-jevih) procesorjev. Arhitekturo x86 bo nadomestil ARM, ki bo Applu tesno prilagojen.

Tim Cook, ki je načrtovano spremembo najavil na letošnjem virtualnem dogodku, jo je označil kot eno izmed štirih največjih sprememb Macov v zgodovini. Prve tri so bile prehod na PowerPC leta 1994, prehod na Intel leta 2006 in operacijski sistem Mac OS X. Najnovejša sprememba pa bo imela posledice zlasti za pisce aplikacij za Mac. Odslej bosta namreč obstajali dve vrsti aplikacij: nativne in prevedene. Prve bodo napisane neposredno za...

218 komentarjev

Google bo preverjal resničnost fotografij v Google Images

Slo-Tech - Že dlje časa ni noben problem ustvariti lažne fotografije, dandanes pa tudi lažni videoposnetki in zvočni posnetki niso več velika težava. Razkrinkati jih je na podlagi tehničnih karakteristik mogoče, a to terja znanje in opremo. Ker so takšni posnetki lahko zlorabljeni za zavajanje, se bo Google boril proti njim. Odslej bodo preverjali njihovo verodostojnost (fact-checking).

Iz Googla namreč sporočajo, da bodo storitev Fact Check, ki trenutno pregleduje zadetke navadnega iskanja in iskanja po novicah (Search, News) razširili še na fotografije (Google Images). V nekaterih državah, med drugim v Braziliji, Indiji in ZDA, na podoben način označujejo tudi objave na YouTubu.

Pri pregledu posamezne fotografije v Google Images, torej ob kliku nanjo, se bo spodaj med njenimi karakteristikami pri nekaterih odslej izpisalo tudi poročilo, ali so glede na preveritev verodostojne ali ne. Primer je priložena fotografija, ki prikazuje morskega psa, ki plava po ulici v Houstonu - Google zapiše,...

6 komentarjev

Splet vnovič dokazal, da je močnejši od sodnih odredb

TorrentFreak - Najbolj vroča knjiga v ZDA ta hip je zagotovo The Room Where It Happened, spisal jo je John Bolton, nekdanji svetovalec za nacionalno varnost Donalda Trumpa in bo uradno izšla jutri. Zlasti je vročico stopnjevala v zraku viseča prepoved izida, ki jo je zaradi prestreljenosti z zaupnimi informacijami zahtevala ameriška vlada.

Minulo soboto je zvezno sodišče razsodilo, da knjiga vendarle sme med bralce. V obrazložitvi sodbe je sicer zapisano, da z izidom postavljajo na kocko nacionalno varnost, a da bi bila kakršnakoli prepoved nesmiselna, saj je maček že davno ušel iz vreče. Knjigo je namreč že prebralo nekaj recenzentov in novinarjev, zato statusa quo po mnenju sodnika ni več mogoče vzpostaviti. Kar je še huje, knjiga se je brž znašla na spletu, eden prvih jo je objavil portal za objavo pobeglih skrivnosti, Distributed Denial of Secrets, čigar strežnik je nato pokleknil zaradi števila zahtevkov za prenos 37 MB velike e-knjige. Sledilo je deljenje prek bolj diskretnih storitev,...

32 komentarjev

Kako so Samsungovi predvajalniki Blu-ray istočasno izdihnili

ZDNet - V petek zvečer so se lastniki Samsungovih predvajalnikov Blu-ray znašli pred nenavadnim problemom. Njihovi predvajalniki so množično odpovedali poslušnost, in sicer so se znašli v brezkončnih ciklih ponovnega zaganjanja (boot loop). Ker se je napaka na vseh prizadetih napravah pojavila sočasno, je to sprožilo ugibanja, kaj je šlo narobe. Prizadeti so različni modeli, ki jih najdemo v domačih kinih ipd., simptomi pa se med njimi tudi nekoliko razlikujejo. Nekateri se venomer vnovič zaganjajo, drugi poizkušajo prebrati zgoščenko, ki sploh ni vstavljena, tretji zamrznejo in ne reagirajo.

Trenutno ni jasno, kaj je šlo narobe, da je napaka povsod nastopila hkrati in da se hkrati manifestira nekoliko drugače pri različnih modelih. Samsung je potrdil, da so z napako seznanjeni in da jo bodo skušali odpraviti. Razlogov še niso navedli, zato je internet poln ugibanj, kaj bi lahko bil razlog. Ena izmed možnost je nadgradnja, ki jo je Samsung izvedel in bi lahko bila šla narobe. Toda neverjetno je, da bi bili hkrati nadgrajeni tako različni modeli, nekateri že zelo stari, in da bi Samsung to storil v petek zvečer. Druga možnost je težava s certifikati SSL, ki bi lahko potekli in napravam onesposobili komunikacijo s Samsungovimi...

43 komentarjev

Flash bo res umrl decembra

Slo-Tech - Tolikokrat smo ga že pokopali pa kot izjemo vendarle ohranili pri življenju, da nihče ni verjel, da bo kdajkoli zares umrl. A Adobe bo držal obljubo in decembra letos bo Flash dokončno romal na smetišče zgodovine.

Flash je bil sredi 90. let revolucionarni način, kako v internet vgraditi večpredstavnost. Svoj čas je celo YouTube uporabljal Flash za prikazovanje videoposnetkov. Toda ko sta se začela uveljavljati HTML5 in CSS3, je postalo jasno, da je Flash cokla v razvoju. Dokončno sta mu zadnji žebelj v krsto zabila mobilni internet, saj požrešni Flash ni pametna izbira za mobilne naprave, ter seveda nešteto varnostnih lukenj.

Proizvajalci brskalnikov so polno desetletje napovedovali, da bo Flash zdaj zdaj pokopan. Steve Jobs je že leta 2010 zapisal, da bo Apple v prihodnjih izdelkih nehal podpirati Flash. Večina brskalnikov je Flash že nehala podpirati in ga moramo posebej aktivirati kot izjemo.

Adobe je potrdil, da bo 31. decembra ukinil podporo za Flash. To ne pomeni, da bodo...

28 komentarjev

ZDA se umikajo iz razprave o globalnem digitalnem davku, EU pripravlja protiukrepe

Paolo Gentiloni in Donald Trump

vir: Financial Times
Financial Times - ZDA so izstopile iz več večstranskih pogajanj v okviru OECD o uvedbi pravičnega globalnega davka na multinacionalke, ki svoje prihodke ustvarjajo v digitalni ekonomiji. Gre za podjetja, kot so zlasti Google, Amazon ali Facebook, ki večino davka na dobiček plačujejo v ZDA, po svetu pa z domišljenimi manevri in uporabo davčnih oaz zbijejo davčno osnovno na minimum. Problem predstavlja zlasti obdavčitev v državah, kjer multinacionalke nimajo pravnih oseb ali drugih oblik, a tam spričo interneta še vedno poslujejo.

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je ta teden v pismu evropskim kolegom sporočil, da ZDA v pogajanjih ne bodo več sodelovale. Kot razlog je navedel zastoj v pogajanjih, ki ga niso uspeli preseči. Uradno so s tem državam dali možnost, da se bolj osredotočijo na odziv na pandemijo covida-19 in varno odpiranje gospodarstva.

Evropske države so se na odločitev ostro odzvale. Francoski finančni minister Bruno Le Maire je odločitev označil kot provokacijo. Evropski...

14 komentarjev

Kitajci izboljšujejo prenos kvantnih šifrirnih ključev preko satelita

IEEE Spectrum - Kitajski raziskovalci so predstavili izboljšave v prenašanju kvantnih šifrirnih ključev skozi satelit Micius. Zmogljivost so povečali za štirikrat, kar pa je še vedno zgolj majhen korak proti praktični rabi takšne tehnologije.

Kvantno sporazumevanje prve generacije bo slonelo na rabi kvantnih šifrirnih ključev, katerih glavna značilnost je, da jih je nemogoče ukrasti, ne da bi njihovi uporabniki to takoj ugotovili. Tako je zaradi uporabe pojava kvantne prepletenosti, pri katerem kvantni stanji dveh delcev povežemo tako, da sprememba pri enem povzroči hipen učinek tudi pri drugem, ne glede na razdaljo med njima. Če torej šifrirne ključe zapakiramo v fotone in v prepletenih parih po en foton pošljemo vsakega na svoj konec komunikacijske poti, smo dobili najpreprostejšo obliko kvantno-komunikacijskega omrežja.

Toda pri takšnem prenašanju ključev imamo trenutno zaguljen tehnološki problem. V optičnih vlaknih prihaja do izgub signala, kar pri vsakdanji komunikaciji odpravljamo z...

1 komentar

Razširitve v Chromu - leglo zlobne kode

vir: Pixabay

vir: Awake Security
Awake Security - Raziskovalci varnostnega podjetja Awake Security so razkrili, kako je skupina 111 razširitev, ki si jih je s Chromove spletne tržnice doslej preneslo že 33 milijonov uporabnikov, pridno zbirala občutljive osebne podatke in jih pošiljala na določene spletne strani. Šlo je za posnetke zaslonov, vsebino odložišč, piškotke za vpisovanje v spletne strani in celo zaporedja tipk pri vpisovanju gesel v določena poslovna orodja. Večina omenjenih razširitev je delovala tako, da je po namestitvi lahko sama nameščala svoje lastne popravke prek izvršljivih datotek. Google je razširitve po opozorilu Awake Security že odstranil.

Razširitve so se pri svojem delovanju povezovale s približno 15.000 spletnimi domenami, ki so bile vse registrirane pri izraelskem podjetju GalComm. Vodstvo slednjega zanika vsako vpletenost, a strokovnjaki Awake Security trdijo, da so v družbi zagotovo morali vedeti, kaj se dogaja. Predstavniki ICANN (Internet Corp for Assigned Names and Numbers), ki so GalComm...

23 komentarjev

Facebook bo Američanom kmalu omogočal izklop vseh političnih oglasov

vir: CNet
CNet - V Facebooku na poti proti ameriškim jesenskim volitvam še malo zaostrujejo svoj pristop do prikazovanja političnih oglasov, saj bodo v prihodnjih tednih uporabnikom iz ZDA omogočili, da jih popolnoma izklopijo.

Kampanja pred ameriškimi novembrskimi predsedniškimi volitvami se je polno razplamtela in v njej imajo zaradi svojega visokega informacijskega potenciala zopet eno osrednjih vlog družbena omrežja, s čimer so se tudi sama znašla na tnalu malone vseh interesnih skupin, od samih strank do različnih aktivistov; vse skupaj pa so zaostrili še protesti po uboju Georgea Floyda. Medtem ko je Twitter zavzel nekaj odločnejšo držo in se naposled odločil moderirati (vsaj nekatere) objave Donalda Trumpa ter njegove kampanje, se skušajo pri Facebooku še vedno prikupiti vsem, kar posledično pomeni neodločnost, ki jezi tudi nekatere zaposlene. A Zuckerbergov tabor vendarle ne more stati križem rok. Tako je na začetku meseca že napovedal blokado oglasov svetovnih medijev pod državnim...

17 komentarjev

WHO ne bo več preizkušala hidroksiklorokina proti covidu-19

Slo-Tech - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da v veliki klinični študiji možnih zdravil za covid-19 Solidarity prekinja preizkušanje hidroksiklorokina. Za to potezo so se odločili, ker so preliminarni rezultati in predhodne študije pokazali, da hidroksiklorokin ne vpliva na smrtnost zaradi covida-19 ali nudi drugih kliničnih učinkov (hitrejše prebolevanje, krajša hospitalizacija, manj potreb po predihavanju itd.). Zato v študijo ne bodo dodajali novih ljudi, trenutni udeleženci pa lahko takoj izstopijo ali pa dokončajo trenutni režim. Še vedno v okviru Solidarity preizkušajo nekatera druga zdravila, med njimi lopinavir-ritonavir, remdesivir in interferon beta-1a.

Tudi v Veliki Britaniji so že v začetku meseca ustavili klinične študije Recovery, v katerih so raziskovali več potencialnih zdravil za covid-19, med drugim tudi hidroksiklorokin. Tudi Britanci niso opazili nobenih prednosti. V preizkusu je sodelovalo 1542 bolnikov, ki so prejemali zdravilo, in 3132 zdravnikov...

40 komentarjev

Amazon AWS branil pred največjim napadom DDoS v zgodovini

Slo-Tech - Amazon je sporočil, da so letos v okviru storitve AWS Shield prestrezali največji napad DDoS doslej. Februarja so neznanci sprožili napad s kapaciteto 2,3 Tb/s, kar presega dosedanji rekord 1,7 Tb/s, ki ga je NETSCOUT Arbor prestregel marca 2018, in 1,3 Tb/s iz februarja 2018, ki je napadel Github. Amazon je več podrobnosti opisal v poročilu o delovanju AWS Shield v prvem letošnjem kvartalu. Amazon je v prvem letošnjem kvartalu zaznal 310.954 dogodkov, kar je 10 odstotkov več kot četrtletje pred tem.

Kdo je bil tarča letošnjega napada, Amazon ni razkril. Zapisali so, da je napad potekal prek okuženih strežnikov CLDAP (Connection-less Lightweight Directory Access Protocol) in da je trajal tri dni. Napadi prek CLDAP potekajo od leta 2016, saj so zmožni napad okrepiti za faktor 56- do 70-krat. Napada iz leta 2018 sta izrabljala strežnike Memcached.

Največji napadi DDoS običajno merijo okrog 0,5 Tb/s. Link11 je letos prestregel največ 406 Gb/s, Cloudflare pa 550 Gb/s. Še en velik...

7 komentarjev

Zoom bo vendarle ponudil šifriranje end-to-end za vse

Slo-Tech - Zoom je sprva oglaševal, da so videokonferenčni klici šifrirani v celoti brez možnosti prisluškovanja (end-to-end), a je kmalu postalo jasno, da to ne drži. Zato so v začetku meseca sporočili, da bodo uvedli pravo šifriranje, ki pa bo spričo varnostnih pomislekov na voljo le uporabnikom plačljive različice. Sedaj so si premislili in ga bodo ponudili vsem.

Šifriranje end-to-end prihaja v Zoom z naslednjo beta verzijo, ki bo izšla julija letos. Še vedno se bo uporabljal algoritem AES 256 GCM. Na voljo bo vsem uporabnikom, tako plačljive kakor brezplačne verzije, bodo pa morali administratorji pogovorov to vključiti v pogovoru. Razlog je združljivost, saj šifriranje izključi možnost sodelovanja starejših odjemalcev ali klicev pred navadnih telefonskih linij. Izvršni direktor Eric Yuan je v začetku meseca pojasnjeval, da je lahko šifriranje na voljo le uporabnikom, ki izkažejo svojo identiteto, saj se tako izognejo zlorabam. To je bil tudi eden izmed razlogov, zakaj ga v brezplačni...

14 komentarjev

Twitter preizkuša glasovne čivke

Twitter - Na Twitterju bo mogoče v bližnji prihodnosti ljudi enostavneje zabavati s svojim zalim glasom, kajti podjetje je pričelo preizkus glasovnega čivkanja, ki je v tem hipu omejen na nekatere uporabnike Applovih mobilnih naprav.

Pri Twitterju so trenutno v novicah največ prisotni zaradi ravsanja z ameriškim državnim vodstvom, toda to jih ne ovira, da ne bi uvajali tudi drugih novosti. V sredo je omejen spisek uporabnikov naprav s sistemom iOS v svoji čivkarski aplikaciji našel novo ikono v obliki signalne krivulje, s pomočjo katere lahko posname do 140 (ja!) sekund govora. S tem želi podjetje sporazumevanju dodati več sporočilnosti in nians, pravijo. Je pa vprašanje, kako zna to hkrati zaostriti izziv boja proti neželenim vsebinam, saj bo to še eno področje, ki ga bo treba nadzorovati na samosvoj način.

Želja je, da bi zmogljivost v nekaj tednih razširili na vse imetnike Applovih telefonov in tablic, medtem ko o tem, kdaj lahko nanjo upajo uporabniki Androida, niso rekli še nobene....

6 komentarjev

Evropska komisija sprožila dve preiskavi zoper Apple

Apple Pay v akciji

vir: Wikipedia
Evropska komisija - Evropska komisija (EK) je začela preiskavi v zvezi z morebitnimi kršitvami konkurenčnosti zoper Applov AppStore in plačilno storitev Apple Pay.

Kar se tiče preiskave v zvezi s tržnico aplikacij, je bila ta spodbujena z dobro leto staro pritožbo Spotifya, kjer trdijo, da Apple zavira inovativnost in omejuje uporabnikovo izbiro s tem, ko preferira svoj Apple Music. Konkretno se pritožba nanaša na 30 odstotno provizijo, ki jo Apple zahteva za vse, kar se proda v njihovem Appstoru, seveda tudi pri plačilu naročnine na Spotify, ne pa tudi pri nekaterih drugih aplikacijah, denimo pri Deliveroooju. Predstavniki Spotifya so v pritožbi še navedli, da so bili zaradi nepravičnega "davka" prisiljeni podražiti svojo glasbeno storitev, ta pa je posledično postala dražja od Applove. Podobno pritožbo je vložilo tudi knjigotrško podjetje Rakuten, kjer menijo, da je 30 odstotna provizija pri prodani knjigi nepoštena, sploh, ker Apple poleg oglašuje svojo storitev Apple Books.

Kot rečeno, se druga...

13 komentarjev

Robotski pes Spot je v splošn(ejš)i prodaji

The Verge - Po tem, ko so v Boston Dynamicsu lani svojega robotskega psa Pikija (Spot) spustili iz laboratorija v omejeno javno preizkušanje, je sedaj naposled zakorakal na tržišče. Zaenkrat si ga lahko omislijo ameriška podjetja in posamezniki, za ceno od 74.500 dolarjev navzgor.

Boston Dynamicsovo strojno ščene Spot je gotovo najbolj poznana maskota neindustrijskih robotov, najsigre za dosežke v tehnologiji gibanja ali srhljive napovedi o naših prihodnjih robotskih gospodarjih. Lanskega septembra so ga pričeli oddajati v najem omejeni skupini podjetij in preizkuševalcev, kot sta Jet Propulsion Laboratory in Adam Savage. Na ta način se trenutno v divjini potika okrog 150 primerkov, s katerimi skušajo dokončno doreči najpomembnejše smeri njihove praktične gospodarske uporabe. Na ugibanja o končni tržni ceni tudi še prejšnji mesec niso želeli reči nobene, toda sedaj se je štirinožnik vendarle pojavil v spletni trgovini, kar obeležuje prelomnico v zgodovini bostonske firme.



Naprava je...

20 komentarjev

WhatsApp dobil možnost izvajanja plačil - najprej v Braziliji

VentureBeat - Facebook v svojo aplikacijo za hipno sporočanje WhatsApp uvaja možnost plačil, ki jo bo poganjal Facebook Pay. Ta naj bi bil sčasoma dostopen v vseh aplikacijah tega podjetja (torej Facebook, Instagram) in vsem uporabnikom. V aplikaciji Facebook je Facebook Pay na voljo v 40 državah. Sedaj pa se začenja z WhatsAppom, kjer so omejeno beta verzijo preizkušali v Indiji, odslej pa bodo prvi veliki test na nivoju države izvedli v Braziliji.

To ni presenetljivo, saj je v Brazliji WhatsApp izjemno priljubljena aplikacija - številni Brazilci celo vse novice dobijo prav iz skupin na WhatsAppu - hkrati pa bančni računi niso samoumevni za vse državljane. V Braziliji je sedaj možno z WhatsAppom plačati v lokalni trgovini ali prijateljem nakazati denar. Za prenos med fizičnimi osebami provizij ni, podjetja pa bodo morala plačati provizijo, ki bo podobna provizijam za kartično poslovanje (3,99 odstotka). Podporo za zdaj nudijo Banco do Brasil, Nubank in Sicredi v sistemih Mastercard in Visa....

51 komentarjev

Intelovi čipi dobivajo vgrajeno zaščito proti zlonamerni programski opremi

Slo-Tech - Tehnologijo CET (Control-Flow Enforcement Technology) sta Intel in Microsoft prvikrat predstavila že leta 2016, sedaj pa naposled prihaja v nove procesorje. Intel je včeraj potrdil, da bo nova serija Tiger Lake imela vgrajen CET, ki je namenjen preprečitvi delovanja tehnike ROP (return-oriented programming). Z njo zlikovci skušajo pretentati metode, kot sta Executable Space Protection ali ASLP. Te pa so bile v prvi vrsti postavljene, da bi zlonamerni kodi preprečili ciljano pisanje po pomnilniku, ki ji ne pripada. Igra mačke z mišjo se torej nadaljuje, kjer je bil ROP zadnji dosežek zlikovcev, zato sta Intel in Microsoft razvila ROP.

Kot pojasnjuje Alex Ionescu iz CrowdStrika, CET uvaja nov kontrolni sklad (control stack), ki ga napadalci ne morejo spremeniti in ki ne vsebuje nobenih podatkov. Namesto tega vsebuje naslove (return address) posameznih kosov kode, ki je v pomnilniku in bi jo z ROP lahko uporabili za izvedbo napada. CET zazna morebitne spremembe, zato lahko procesor...

6 komentarjev

Kako je južnoafriška banka zamenjala 12 milijonov kartic zaradi ukradenega ključa

Slo-Tech - V južnoafriški Postbank so morali zamenjati 12 milijonov kartic, ker je eden izmed zaposlenih ukradel 36-bitni glavni ključ (master key), razkriva The Sunday Times, ki je pridobil poročilo iz julija 2019. Incident se je zgodil že decembra 2018, posledice pa so bile občutne. Ni šlo le za zamenjavo milijonov kartic, temveč tudi za več tisoč lažnih transakcij in milijonske škode.

Neimenovani uslužbenec je decembra 2018 v starem podatkovnem centru v Pretoriji na list papirja natisnil 36-bitni ključ. Omenjeni ključ omogoča dostop do informacijskega sistema v banki, izvajanje transakcij in njihovo spreminjanje ter celo izdajanje plačilnih kartic. Med marcem in decembrom lani so zlikovci s tem ključem izvedli 25.000 lažnih transakcij in ukradli za 56 milijonov randov sredstev (2,9 milijona evrov). Prizadetih je 8-10 milijonov imetnikov kartic, še milijonu pa so ukradli osebne informacije. To se sliši veliko, a zaradi tega bo banka morala zamenjati vse kartice (plačilne in tudi posebne,...

10 komentarjev

FDA ukinil izredno uporabo (hidroksi)klorokina pri covidu-19

Slo-Tech - Ameriški regulator FDA (Food and Drug Agency) je danes hidroksiklorokin in klorokin umaknil s seznama izrednih načinov za zdravljenje covida-19. Za to potezo so se odločili po pregledu novih informacij, ki so jih dale klinične študije teh zdravil in ki kažejo, da ni verjetno, da bi zdravili imeli protivirusni učinek proti SARS-CoV-2. To ne pomeni, da se bodo zaključile še obstoječe klinične študije, a do morebitnih novih informacij omenjeni zdravili ne bosta smeli biti predpisani bolnikom (ki ne sodelujejo v nobeni raziskovalni študiji).

Da ni prepričljivih in konsistentnih dokazov, da bi hidroksiklorokin in klorokin pomagala obolelim za covidom-19, je doslej pokazalo že 14 raziskav. V nekaterih primer je celo kazalo, da naj bi bil hidroksiklorokin škodljiv, saj bi lahko okrepil težave s srcem, a so ti izsledki negotovi, dve študiji pa umaknjeni. Hidroksiklorokin je sicer odobreno zdravilo za druge bolezni, denimo lupus in artritis. Konkretna verzija (oralna formulacija), ki so jo...

20 komentarjev

Povprečni rezultati Facebookovega deep fake tekmovanja

Slo-Tech - Facebook je objavil rezultate tekmovanja, na katerem je 2114 udeležencev sodelovalo s več kot 35.000 algoritmi za prepoznavanje t. i. deep fake posnetkov. Pomerili so se v prepoznavanju več kot 100.000 kratkih videov, za katere so pri Faceboooku najeli okoli 3500 igralcev, nekatere od teh posnetkov pa so s pomočjo umetne inteligence in tehnologije deep fakes na različne načine spremenili.

Pa rezultati? Tekmovalci so del videov prejeli vnaprej, da bi lahko svoje algoritme preizkusili, v tem primeru je bila natančnost najboljšega modela 82,56 odstotna. Ko pa so se pomerili zares, torej pri prepoznavanju popolnoma neznanih posnetkov, pa je uspešnost zmagovalnega algoritma, prispeval ga je Selim Seferbekov, znašala precej povprečnih 65,18 odstotka. Kar pomeni, da je samodejno prepoznavanje tovrstnih ponaredkov v veliki meri še nerešen problem.

Zmagovalni algoritem bo Facebook javno objavil kot odprto kodo, v pomoč preostalim razvijalcem, ob tem pa v podjetju razvijajo tudi svoj...

18 komentarjev

Končno vemo, kako bo videti Playstation 5

Playstation - Sony je na spletni predstavitvi, s katero je nadomestil odpadlo z odpovedanega šova E3, pokazal zvrhan kup iger za prihajajočo konzolo Playstation 5, naposled pa tudi izgled škatle in periferijo. Še vedno pa ne poznamo cene in natančnega datuma izida.

V začetku junija imajo igričarski navdušenci na koledarju običajno označen sejem E3, ki pa ga je letos odnesla koronavirusna pandemija. Nalogo predstavitev prihajajočih novosti je zato prevzela množica manjših spletnih dogodkov, med katerimi je bil najbolj pričakovan gotovo Sonyjev - ker je japonski velikan obljubil, da nam bo po mesecih draženja končno pokazal, kako bo videti Playstation 5. Črno-bela futuristična škatla po videzu vsekakor odstopa od prejšnjih generacij in še najbolj spominja na predimenzioniran router, kar je širom spleta seveda že sprožilo vrsto hudomušnih komentarjev. Pomembnejša pa je v tem oziru novica, da bo naprava prispela v dveh inačicah: običajni s pogonom za ploščke in pa verziji PS5 Digital Edition brez...

63 komentarjev

MIT ne bo več naročal Elsevierjevih revij

Slo-Tech - Ugledna ameriška univerza MIT je sporočila, da v pogajanjih z Elsevierjem niso uspeli najti skupnega jezika. Ker jim Elsevier ni želel ali mogel pripraviti ponudbe, ki bi bila v skladu z MIT-ovo politiko naročanja znanstvenih revij (MIT Framework for Publisher Contracts), nove pogodbe ne bodo sklenili.

Bitke med založniki in univerzami imajo že dolgo brado. Srž problema so visoke cene naročnin, brez katerih znanstveni članki v vrhunskih revijah raziskovalcem na univerzi niso dostopni. Na založnike letijo očitki, da praktično monopolni položaj izkoriščajo z izžemanjem javnih sredstev, saj so naročnine vsako leto dražje, medtem ko večino dela brezplačno opravijo drugi raziskovalci in ne založniki. Članke pišejo in recenzirajo znanstveniki, tudi uredniki (razen v največjih revijah) so večinoma neplačani. Založniki skrbijo za stavljenje člankov, vodenje uredniške politike in seveda zaračunavanje dostopa. Marže založnikov znašajo tudi 40 odstotkov, naročnine pa za posamezne univerze...

27 komentarjev

Prisluškovanje z opazovanjem nihanja žarnic

Slo-Tech - Raziskovalci z izraelske Univerze Ben-Gurion in Weizmannovega inštituta pod vodstvom Adija Shamirja, ki se ukvarjajo z iskanjem in dokazovanjem metod za prestrezanje podatkov in prisluškovanje, so pokazali nov način, kako lahko (dobesedno) prisluškujemo. Napad, ki so ga poimenovali Lamphone, izkorišča prosto visečo žarnico v prostoru, ki se zaradi zvoka rahlo ziblje.

Zvok je longitudinalno valovanje zraka, ki se odrazi kot oscilacije zračnega tlaka. Ti lahko povzročijo nihanje predmetov, ki pa je zaradi zanemarljive energije, ki jo nosi zvočno valovanje, v večini primeri nezaznavno. Prav na tem principu deluje sluh, saj je bobnič fino napeta membrana, ki zaradi sprememb zračnega tlaka niha, kar se prevede v signal za možgane. Nihajo pa tudi svetila, denimo prosto viseče žarnice. Nihljaji zaradi zvoka so prostemu očesu nevidni, saj je gre za milistopinje, ne pa tudi specializirani opremi.

Shamirjeva ekipa je pokazala, da je to dejstvo možno izkoristiti za pasiven napad. Koncept, kot rečeno ni nov. Laserji, ki merijo vibracije stekel v oknih, so znana metoda. Sedaj pa so pokazali, da lahko s 400 dolarjev vredno opremo (elektro-optični senzor) merimo spremembe v svetlobnem toku zaradi mikronihajev svetila v prostoru, ki je...

10 komentarjev

Kriptomenjalnica Quadriga je bila prevara

Slo-Tech - Pred dobrim letom dni je presenetila novica, da je spletna menjalnica kriptovalut QuadrigaCX izgubila 190 milijonov kanadskih dolarjev, ker naj bi bil njej ustanovitelj in direktor umrl, podatke o računu pa hranil na šifriranem prenosniku. Kmalu je postalo jasno, da v zgodbi nekaj vsaj smrdi, saj so preliminarne analize kazale, da "izgubljene" kriptovalute morda nikoli niso obstajale. Revizorji so potem hitro dognali, da so bile denarnice QuadrigaCX prazne že leto dni pred incidentom. Temu po preiskavi sedaj pritrjujejo tudi organi pregona. Vse skupaj je bila velika prevara, Ponzijeva shema, ki je bila torej od začetka obsojena na klavrn konec.

Agencija za trg vrednostnih papirjev v kanadskem Ontariu je ugotovila, da je vodja kriptomenjalnice Gerald Cotten odprl več računov z različnimi vzdevki in si pripisal neobstoječa stanja valut in kriptovalut, s katerimi je potem trgoval s strankami. Vse skupaj je bilo podobno trgovanju na kratko. Ko se je tečaj kriptovalut premaknil v...

19 komentarjev

Facebook za FBI financiral hekanje svojega uporabnika

vir: Piqsels

vir: Vice
Vice - Kalifornijec Buster Hernandez je že leta dolgo prek Facebooka nadlegoval in izsiljeval mlada dekleta, med drugim jim je grozil z umorom in posilstvom, če mu ne pošljejo svojih golih fotografij. Zlikovca so že pred časom uspešno identificirali in v priporu čaka na sojenje, medtem pa je prišlo na plano, da so za njegovo prijetje najbolj zaslužni prav pri Facebooku.

Podjetje je namreč najelo zasebno varnostno družbo, ki so ji plačali šestmestno številko v ameriških dolarjih, da so zanje razvili posebno orodje, s katerim so se uspešno infiltrirali v operacijski sistem Tails. Gre za Debianovo distribucijo Linuxa, orientirano predvsem na področje zasebnosti, saj vse vhodne in izhodne povezave usmerja prek omrežja Tor. Uporabljajo ga številni disidenti, novinarji in vladni uradniki, uporabljal in priporočal ga je tudi Edward Snowden.

Facebookovo novo razvito orodje je izkoriščalo varnostno luknjo v video predvajalniku v Tails, s čimer se je bilo mogoče dokopati do IP naslova človeka,...

9 komentarjev

Amazon, Microsoft in IBM ustavljajo sodelovanje s policijo pri prepoznavanju obrazov

Slo-Tech - Microsoft se je odločil, da policiji in ostalim represivnim organom ne bo prodajal lastne tehnologije za prepoznavanje obrazov. Microsoftov predsednik in glavni pravnik Brad Smith je povedal, da so tako odločitev sprejeli, ker področje na zvezni ravni v ZDA ni urejeno. Zavzemajo se za ureditev tega področja, zato so na primer podprli zakonodajo v Kaliforniji, ki bo z omejitvami to tehnologijo dovolila. A dokler ne bo zakonskih omejitev, ki bodo spoštovale človekove pravice, tehnologije ne bodo prodajali.

Pri tem Microsoft ni osamljen, saj sta podobne poteze napovedala tudi IBM in Amazon. IBM je dejal, da trenutno sploh ne bo razvijal in prodajal tehnologije za prepoznavanje obrazov, ker je lahko zlorabljena za množični nadzor in rasno profiliranje. V ZDA trenutno divjajo protesti zaradi smrti Georga Floyda, ki jo je med aretacijo s klečanjem na uklenjenem Floydu povzročil policist. Na protestih se uporablja tudi tehnologija za prepoznavanje obrazov. IBM je bil še nedavno eno...

3 komentarji

Cold Atom Lab deluje

vir: Nature
Nature - V napravi Cold Atom Laboratory na Mednarodni vesoljski postaji so uspešno ustvarili Bose-Einsteinov kondenzat, kar je pomemben znanstveno-tehnološki mejnik, ki odpira novo poglavje v raziskavah kvantne fizike.

Ko plin bozonskih atomov ohladimo na dovolj nizko temperaturo zelo blizu absolutni ničli, dobimo najbolj eksotičnega od osnovnih agregatnih stanj, Bose-Einsteinov kondenzat (BEC). V njem se celoten oblak atomov obnaša kot en sam snovni val, zato lahko z njegovo pomočjo v makroskopskih razmerah opazujemo kvantne pojave. Toda BEC je zelo težko napraviti v količkaj obstojni obliki; čeprav sta ga Albert Einstein in Satjendra Nat Bose v teoriji napovedala že pred skoraj stotimi leti, so prvega eksperimentalno oblikovali šele pred petindvajsetimi. Kondenzat je na tleh zaradi Zemljine gravitacije zelo neobstojen, saj sila težnosti hitro razdre oblak delcev. V ta namen se za raziskave običajno uporablja spuščanje laboratorijskih vzorcev z visokih stavb, medtem ko so pred tremi leti...

4 komentarji

Evropska komisija bo Amazon obtožila monopolnih praks

The Wall Street Journal - Evropska komisija se pripravlja na postopek zoper Amazon, poroča The Wall Street Journal. Glavni očitek je položaj in obravnava tretjih prodajalcev na Amazonovi platformi, ki da jih Amazon izkorišča. Amazon naj bi namreč poznavanje podatkov o prodaji teh prodajalcev izrabljal za pripravo lastnih ponudb in akcij, s katerimi jim je nepošteno odžiral dobiček. Pričakovati je, da bo uradni postopek stekel že prihodnji teden.

Tiskovna predstavnica Evropske unije ni želela komentirati navedb časnika, češ da preliminarna preiskava še poteka. Prav tako se je v molk zavil Amazon. Prihodnji teden naj bi Komisija vložila tožbo, potem ko je preiskavo proti Amazonu sprožila že lani . Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je tedaj dejala, da morajo poskrbeti, da velike spletne platforme ne bodo ravnale monopolno in kršile pravice manjših prodajalcev. Amazon je tu v posebej težkem položaju, ker ima dvojno funkcijo - kot ponudnik infrastrukture in kot eden izmed prodajalcev (sicer...

19 komentarjev

Kalifornija voznike Uberja in Lyfta pripoznala kot redno zaposlene

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Odločitev je sprejela kalifornijska Komisija za gospodarske javne službe (California Public Utilities Commission oz. CPUC), sicer pristojni regulator za to področje, podlago za to pa je imela v pol leta starem zakonu, poimenovanem AB5, ki je podjetjem precej otežil izogibanje rednim zaposlitvam s sklepanjem pogodbenih razmerij. Zvezna država Kalifornija je zato pred mesecem dni že vložila tožbo zoper Uber in Lyft, zaradi domnevno napačne klasifikacije zaposlenih in posledične kršitve zakona.

Situacija je vsaj približno podobna kot pri nas, pogodbeno razmerje namesto zaposlitve namreč podjetjem omogoča precejšnje prihranke, saj t. i. prekarnim delavcem ni potrebno plačevati določenih ugodnosti, kot sta zdravstveno zavarovanje in zavarovanje za primer brezposelnosti. Vodstvi Uberja in Lyfta sta doslej zagotavljali, da je pogodbena zaposlitev po godu tudi njihovim zaposlenim, saj jim omogoča časovno prilagodljivo izvajanje dela.

Po današnji odločitvi namerava CPUC zaposlene pri...

25 komentarjev

Twitter se bori proti dezinformacijam, stališče EU in ZDA docela različno

vir: CNN
CNN - Med družbenimi omrežji, tako se zdi, prav Twitter prevzema štafetno palico največjega borca proti dezinformacijam in sovražnemu govoru. Eno izmed majhnih, a povednih sprememb, so te dni začeli preizkušati na angleško govorečem delu Twitterja. Pri poobjavah zunanjih povezav (najčešče na članke) bodo uporabnike opozorili, če povezave predhodno sploh ne bodo odprli, da delijo vsebino, ki je morda sploh niso prebrali. S tem želijo dvigniti raven razprave na Twitterju in znižati količino dezinformacij, ki se razraščajo po Twitterju (kot se po vseh družbenih omrežjih).

Twitter se je zelo odločno in javno postavil na stran blokade neresnic v sporu z ameriškim predsednikom, ki mu je nekaj zavajajočih objav (formalni razlog je bila kršitev pogojev uporabe) skril. To je pričakovano sprožilo srdit odziv, saj je Trump napovedal pravcato vojno družbenih omrežjem in nato podpisal izvršni ukaz, ki jim krni pravno zaščito zaradi objav uporabnikov. Gre za 230. člen v zakonu Communications Decency...

47 komentarjev

Apple presegel poldrugi bilijon dolarjev

9to5Mc - Pred slabima dvema letoma je Apple postal prvo podjetje s tržno kapitalizacijo tisoč milijard dolarjev (en bilijon dolarjev). Kmalu sta sledila še Amazon in Microsoft, Google (oziroma Alphabet) pa je se v ta klub vpisal letos. Kljub grozeči krizi se investitorji za nevihtne oblake na obzorju ne zmenijo, tako da je Apple dosegel že naslednji rekord. Danes je njegova vrednost presegla poldrugi bilijon dolarjev. Tehnično je sicer Saudi Aramco vreden prek dve milijardi dolarjev, a se z delnicami trguje le od lanskega decembra, pa še to le z 1,7 odstotkom delnic.

Takoj po začetku pandemije je sicer tudi delnica Appla izgubila tretjino vrednosti, a se je hitro pobrala k novim rekordom. Investitorji veliko pričakujejo od novega iPhona, ki bo izšel letos jeseni in bo prvikrat podpiral nova omrežja 5G. Prodaja iPhonov še vedno ustvari večino prihodkov podjetja. Prav tako je Apple napovedal, da se morda obetajo maci s procesorji ARM. To - in pa bežanje investitorjev iz drug delnic - so bili...

16 komentarjev

Honda zaradi hekerskega napada začasno ustavila proizvodnjo

Slo-Tech - Japonski proizvajalec vozil Honda je bil v začetku tedna žrtev hekerskega napada, zaradi česar so za en dan celo ustavili proizvodnjo in nekaj zaposlenih poslali na izredni dopust. V podjetju so incident potrdili in dejali, da posledice že odpravljajo. Proizvodnja se je po torkovi zaustavitvi danes že nadaljevala.

Napad se je zgodil v ponedeljek zjutraj v Tokiu in se je kmalu razširil po informacijskem sistemu podjetja. Proizvodnjo so prekinili v Ohiu v ZDA, v Turčiji, Indiji in Južni Afriki, je dejal tiskovni predstavnik Hidenori Takeyasu. Na Japonskem naj bi proizvodnja tekla normalno. Kaj je povzročilo vdor, uradno ni znano. Vdor približno sovpada s širjenjem izsiljevalske programske opreme Ekans, ki je glavni osumljenec, ker se je v bazi VirusTotala pojavil prijavljeni vzorec Ekansa iz omrežja mds.honda.com. Pregled je pokazal, da je konkretna verzija napisana tako, da poizkusi dostopiti do mds.honda.com in če to ni možno (to je interni strežnik), ne zašifrira nobenih datotek,...

2 komentarja

Sega želi izvesti pretočno igranje z igralnih avtomatov

Ars Technica - Sega je za svojo šestdeseto obletnico razkrila nekaj odpuljenih reči: poleg jubilejne mikro verzije konzole Game Gear je javnost začudila namera, da bi mirujoče igralne avtomate uporabili za procesiranje pretočnega igranja na domu, čemur pravijo igranje v megli (fog gaming).

Medtem ko so lokali z arkadnimi igralnimi sistemi na Zahodu večjidel že izumrla sorta, jih je na Japonskem še vedno okoli 15.000. V večini od njih najdemo sisteme japonskega velikana Sege, ki upravlja tudi 200 lastnih tovrstnih lokalov. V japonski reviji Famitsu so pred dnevi razkrili, da naj bi se podjetje ukvarjalo z idejo, da bi strojne vire mirujočih naprav uporabili za pretakanje igranja na lokalne domove. Se pravi, nekaj podobnega igranju v oblaku, kot sta Stadia in Geforce Now, le da bi bile procesne enote v bistvu arkadni avtomati. Zadevo pri Segi imenujejo "fog gaming".

Megleno računalništvo seveda ni zraslo na Seginem zelniku in je ideja, ki s krepitvijo procesne moči na robu dobiva vse večji...

6 komentarjev

IBM se umika s področja prepoznave obrazov

Arvind Krishna

vir: Wikipedia
The Verge - IBM po novem ne bo več ponujal tehnologije prepoznave oz. analize obrazov, niti na te področju ne bo več izvajal raziskav in razvoja. To je v pismu nekaterim ameriškim kongresnikom zapisal novi CEO podjetja, Arvind Krishna. To pa še ni vse, IBM po novem nasprotuje uporabi in ne podpira nobene tehnologije drugih ponudnikov, ki bi lahko bila uporabljena za množični nadzor, rasno razlikovanje ali pa kršenje temeljnih človekovih pravic in svoboščin. Bodo pa v podjetju od vizualnih tehnologij še vedno razvijali samodejno prepoznavo objektov.

Poteza je seveda povezana z zadnjim dogajanjem v ZDA, ki so jih po smrti Georga Floyda med aretacijo zajeli protesti proti policijskemu nasilju. Zato je Krishna v pismu pozval tudi k reformi policije in uvedbi novih zveznih pravil, po katerih bi policisti primerno odgovarjali za svoje kršitve.

Je pa tu še druga plat zgodbe. Kot poročajo nekateri mediji, je IBMov umik vendarle mešanica družbene etike in poslovne nuje. Njihov posel s prepoznavo...

11 komentarjev

Avstrijski A1 pol leta v primežu hekerjev

Heise - Heise razkriva, da je bil vsaj od lanskega novembra avstrijski mobilni operater A1 Telekom Austria žrtev hekerskega napada. Preiskovalci so bili napadu nekaj mesecev na sledi, a so sistemsko čiščenje zaradi epidemije koronavirusa prestavili z marca na maj. To namreč ni enostaven postopek, saj so morali sočasno zamenjati gesla vseh zaposlenih, odstraniti stranska vrata v webshellu, izdati nove golden tickets za Kerberos strežnike Active Directoryja itd. Le tako so lahko zagotovili, da se napadalci ne morejo vrniti.

V zadnjih mesecih so poskrbeli, da prek okuženih sistemov niso pretakali pomembnih podatkov, hkrati pa niso smeli vzbuditi pozornosti napadalcev, je dejal vodja računalniške varnosti pri A1 Wolfgang Schwabl. Napad se je zgodil že novembra lani, in sicer je - za zdaj prek neznanega vektorja, bržkone ukradenih prijavnih podatkov - najprej doletel eno običajno delovno postajo. Od tam so se potem počasi prebijali po omrežju, najprej do prvega neustrezno zaščitenega strežnika...

36 komentarjev